Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties All-in-one met 4GB ram - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Apple iMac 27" 2.8GHz (mid 2010) Review

+2
Elazz 20 september 2011, 37.675 views

Apple iMac 27" 2.8GHz (mid 2010)

Pluspunten

  • Makkelijk te installeren
  • Mooi groot scherm met helder en scherp beeld
  • Programma's die je echt gebruikt
  • Safari werkt op mijn Mac foutloos
  • Beeldkwaliteit films
  • Magic mouse werkt beter als ik had verwacht
  • Toetsenbord USB poorten
  • De camera heeft vele effecten...
  • Dock
  • Design, kwaliteit
  • MKVTools en smcFancontrol
  • Geen gebrek aan ruimte, overzichtelijheid
  • Boot Camp windows 7 is snel...
  • Redelijke gameprestaties voor een niet game machine
  • Overclocken
  • OS X Lion

Minpunten

  • Oude printers misschien met compatibiliteitsprobleem
  • Quicktime player onnodig (behalve voor apple site filmpjes zoals trailers)
  • Geen Blu-ray speler
  • ...maar de camera-achtergronden werken nog niet optimaal (is voor verbetering vatbaar)
  • ... er kunnen driver problemen zijn met Vista, niet met win7
  • Widgets in OS X Lion

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 5
Ondersteuning Score: 4
Ergonomie Score: 5
Design Score: 5
Features Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 5
Dinsdag 20 september 2011:

-Os X lion
-Gamegedeelte helemaal opnieuw gedaan
-Overclocken



Systeemspecificaties van een Apple iMac 27" :

- Intel core i5 760 @ 2.8 GHz (quad-core)
- ATI Radeon HD 5750 1024 MB
- 4 GB werkgeheugen 1333 MHz DDR3
- 1 TB aan opslag

De andere standaard dingen zitter erin zoals :

-Airport extreme kaart (wifi 802.11 a/b/g/n)
-Bluetooth 2.1 (snelheid: 82 KB/s)
-Firewire, ethernet, SD kaartenlezer en een DVD RW brander

Het scherm is een 27" LED IPS paneel met een resolutie van 2560*1440 pixels

In gebruik met :

- Apple Keyboard Long ( met kabel aangesloten + 2 USB poorten)
- Apple Magic Mouse
- Apple Remote

De Benchmarks

ik heb met twee verschillende programma's de becnhmarks van mijn iMac berekend. De ene heb ik gedaan met Geekbench 32 bit en de andere was met Xbench. De scores zijn op verschillende schalen gebaseerd maar ik denk dat ze ongeveer hetzelfde over de mac kunnen zeggen. Ik heb de testen drie keer uitgevoerd per programma wat dus neer komt op 6 scores die ongeveer samenhangen.

Geekbench: Alledrie de testen komen rond de 6850 punten neer. De huidige i7 zal mij wel vele punten meer hebben gegeven vanwege de hyper threading. Zelfs de iMac core i7 860 2.8GHz met een HD 4850 ati kaart scoort zelfs 1400 punten beter (andere hardware is hetzelfde). De processor maakt dus duidelijk het verschil in de benchmarks. Er zijn in de i7 ook acht virtuele cores.

Als je veel rekenkracht nodig hebt zal ik toch voor de i7 gaan. Als je 180 euro extra kan neerleggen tenminste.

(Vergeet niet dat je je iMac kan customizen waardoor de benchmarks op sterke versies of met het gebruik van SSD's verschillen)

Xbench: Hierin is de score anders weergegeven. Ik behaal ongeveer een score van 225 punten.

De computer is duidelijk niet één van de langzamere op de markt. Wanneer meer snelheid verreist is schakelt de processor naar de Turboboost. Dit zorgt ervoor dat de snelheid per core verhoogt wordt en voor betere prestaties zorgt. De videokaart had voor de prijs natuurlijk beter gekund maar een iMac koop je niet om de games op hoogste graphics te spelen. Hier later meer over.


Uitpakken en installeren

Nadat ik de reusachtige doos eindelijk thuis kreeg besefte ik pas hoe groot deze was. In de ruime Apple store lijkt het veel kleiner dan in mijn slaapkamer. Na het openen probeerde ik de iMac rustig op mijn bureau te plaatsten. Twee doosjes werden meegeleverd met bijbehorende accessoires. Alles zat zoals ik ook had verwacht netjes verpakt. En dit kreeg ik er allemaal bij: De US international long keyboard, de magic mouse, installatie cd's voor het geval je iMac opnieuw geïnstalleerd moest worden, twee stickers en een reinigingsdoekje. Later bespreek ik de toetsenbord en de muis. Een afstandsbediening werd apart aangeschaft.

Het installeren verliep moeiteloos en snel. De iMac stekker in het stopcontact en beginnen maar. Ik weet zelf niet eens wat er gebeurde of ik mocht direct aan de slag met het invullen van enkele gegevens. Hierna was ik vrij om Mac OS X te ontdekken. Het eerste wat mij ook opviel was het grote en heldere scherm. Een soort wow effect ontving ik en ik bleef met open mond kijken. Ik had er eigenlijk ook voor betaald. Alles werkte direct zoals het hoort en de afstandsbediening was ook gebruiksklaar.

Iets waarvan ik wel een beetje baal is dat ik mijn oude printer niet kreeg te werken. Een HP psc 1315 van al zeker 6 jaar oud kreeg ik wel geïnstalleerd maar deze had nat klikken op afdrukken altijd een foutmelding, Na een uur zoeken was ik het beu. Zelfs met het downloaden van de bijbehorende drivers/software of de Mac CD van mijn printer hielpen niet. Een andere printer heeft dit probleem opgelost.
Voor de rest geen problemen gevonden met ander randapparatuur na de installatie. USB en Externe HDD's werken zonder probleem.

Software

Wat ik altijd vervelend vond op mijn windows computers was dat ik altijd moest zoeken naar de juiste software. De software die je meekreeg gebruikte ik niet dus moest ik altijd veel verwijderen en/of installeren. Gelukkig was het bij mijn mac niet het geval. Alle programma's zaten al netjes in mijn dock en het enige wat er gebeurde was dat de Mac voor alles naar updates ging zoeken. Nadat de 7 updates geïnstalleerd waren kon ik direct met de recente software aan de slag. De software om media te bewerken en te bekijken zaten erop. Alleen wel jammer dat ik nog steeds voorkeur heb voor VLC player. Quicktime is voor mij een beetje overbodig. Ik gebruik het alleen als ik trailers van de apple site bekijk. iTunes werkt naar mijn gevoelens perfect. Het synchroniseren met een iPod ging niet altijd even vlot maar deze problemen zijn met iTunes 10 opgelost.

Het installeren van software gaat ook niet zo moeilijk. Je download de files die je direct kan installeren. Soms vergt het niet meer dan de file te slepen naar je applicaties map. Zoals eerder vertelt had ik wel problemen met de software voor mijn oude printer. Nieuwe heeft het opgelost.

Garageband : Voor muziekliefhebbers heb je de mogelijkheid om je eigen elektrische gitaar of keyboard aan te sluiten aan je iMac. Dit werkte in de winkel goed maar aangezien ik geen instrumenten heb ging ik mijn tijd vooral gebruiken om Loops te maken. Dit werkt goed zonder probleem. Je krijgt wel niet alle beats. Om alles te krijgen moet je gewoon alles in een keer downloaden. De download is 2GB ongeveer voor alle beats. Beats kun je ook met de noten zelf maken. Verder kun je ook leuke ringtones maken voor je iPhone die zo'n 30 seconden duren. Waarschijnlijk werken ze ook met andere telefoons. In garageband krijg je ook de mogelijkheid om een piano of een gitaar te leren spelen met behulp van digitaal materiaal. Je betaalt een kleine bijdrage voor de lessen en je kan ook professionele instructie video's kopen van enkele bekende pianisten/gitaristen.

iMovie : Met iMovie kun je snel leuke filmpjes maken/bewerken rondom een bepaalde thema. Het importeren en controleren van meerdere stukken film (20 minuten per stuk) duurde bij mij na met het controleren zo'n 10 minuten. Echter zal het enkele uren duren als je deze films wilt omzetten naar 1080p. Je kan het gebruikelijke doen zoals de kleuren veranderen, titels toevoegen, overgangen, muziek. Daarnaast kun je deze punten verfijnen. Deze bewerkte film/video kan je op je computer opslaan of heel makkelijk naar youtube uploaden. Als je gaat uploaden krijg je weer de mogelijkheid om deze in een bepaalde resolutie te uploaden. Van 360p tot 1080p. De beste kwaliteit op de meeste apparaten gaat blijkbaar via 720p aangezien niet alle apparaten 1080p ondersteunen. Het omzetten gaat snel maar soms duurt het uploaden langer dan normaal. Reken maar 1 minuut upload per minuut film. Als het minder druk is dan is de snelheid wel 3x sneller.

Safari : Ik was altijd gewend met firefox totdat ik mijn iMac kocht. Ik vond dat ik gewoon eens safari moest gebruiken voor mijn Mac. Het eerste wat ik mij opmerk is dat alles veel sneller gaat dan toen ik safari ging testen op windows. Alles draait soepel en ziet er goed en simpel uit. Alleen nog een tabblad functie aanvinken in de settings (is niet standaard, waar weet ik niet) en toen was het perfect. Video's kijken en downloaden gaat simpel. Een functie niet in firefox is dat wanneer ik op een nieuw tabblad klik dat er direct een overzicht te zien krijg. Is wel handig als je bijvoorbeeld altijd naar tweakers.net wilt gaan.

iPhoto : In iPhoto staan al je foto's perfect gesorteerd/geordend. De foto's kun je simpel bewerken maar verwacht geen GIMP/photoshop activiteiten. Hiervoor moet je iets anders kopen.

Microsoft programma's: iWorks is waarschijnlijk goedkoper maar toch koos ik voor de welbekende office 2008 van microsoft. Het is wel anders als 2007 maar de basis is hetzelfde. Alle opties kun je gebruiken. Het enige dat zoeken was waren de tools die normaal bij 2007 boven de werkbalken zaten. Na een half uur zoeken zag ik dat de werkbalk met tools geïntegreerd zat met de werkbalk van Apple dat zich boven in het scherm bevindt. Dit was wel even wennen.

UPDATE 22/11/10 Nu ik office 2011 is alles weer terug zoals vroeger en werkt het wat sneller dan 2008. De interface van 2008 was apart maar is weer veranderd in positieve zin, simpel en snel zoals het hoort. Extra is dat ik nu vele thema's en templates in het begin krijg maar dat er ook allemaal nieuwe functies worden uitgelegd. Dit is wel fijn.

IDVD is een programma waarmee je films enzo op DVD kan branden maar ik heb de voorkeur gegeven aan BRAND (BURN) omdat Brand simpeler, sneller en overzichtelijker is. Je kan gewoon data/muziek/video slepen of gewoon met een klik een kopie van een DVD maken.

Hulpprogramma's:Hier staan vele programma's die je niet direct zal gebruiken maar toch wel eens handig kunnen zijn. HEt gebruik maken van spaces bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je tot wel 16 virtuele bureaubladen kunt hebben wat je nog meer ruimte geeft voor taken. Momenteel heb ik aan 1 genoeg want je kan snel een overzicht zien met exposé. Afbeelding 3 en 4

Media

Jammer dat Apple nog steeds geen Blu-ray spelers in hun macs stoppen Deze zal je dan met USB moeten kopen. Op zo'n groot scherm zal ik toch wel eens een BD willen bekijken. 1080p trailers dan maar. Wat kan ik zeggen. De beeldkwaliteit is subliem. Het is heel scherp en een genot om naar te kijken. 720p is nog steeds goed maar je ziet wel dat het toch minder. 720p neemt maar een kwart van het scherm in beslag en is dus met het upscalen van mindere kwaliteit dan 1080p.

Films heb ik ook al bekeken. 720p films spelen goed af en zijn van goede kwaliteit als je op een redelijke afstand zit. VLC speelt gewoon alles af en het geluid is ook niet mis. De iMac kan voldoende geluid produceren maar als je het te hard maakt dan hoor je wel onzuiver geluid. Vergeet niet dat deze speakers niet te vergelijken zijn mijn home cinema speakers. De Speakers zijn goed vergeleken met andere monitor/tv speakers. De bas is niet prachtig maar goed genoeg voor normaal muziek luisteren en films bekijken. Ze zijn niet opgewassen tegen logitech's Z reeks. Het is dan misschien optioneel om goede speakers bij je iMac te kopen. Vooral als je van goed geluid houdt.

Nadeel is dat er geen films in de Belgische iTunes store zitten. Ik heb er geen gevonden wat ik wel een beetje raar vond.

Het gebruik van de onderdelen

Magic mouse

Deze muis schittert als het om design gaat. Alles is mooi afgewerkt van een glasachtig materiaal dat je vingers kan registreren. De rechterklik wordt, als je deze optie aan hebt staan en je vingers juist plaatst, moeiteloos geregistreerd. Het scrollen verloopt dankzij het glas heel snel. De vorige en volgende pagina functie dat je doet door met twee vingers naar links of naar rechts te schuiven werkt niet altijd. Je vingers moeten wel naast elkaar zijn geplaatst als je wil dat het goed gaat werken. Dit is ook nieuw maar ik gebruik het steeds vaker. Zeker als er soms een afstand is van de cursor naar de vorigebutton. Hier moet je ook op letten. Aangezien het scherm zo groot is is het moeilijk om van links naar rechts te gaan in één keer. Dit kwam doordat de standaardinstellingen actief waren. De muissnelheid heb ik nu bijna op zijn hoogst geplaatst waardoor het wel goed kan nu.

UPDATE 22/11/10 : Het is me opgevallen dat de batterijen best snel opgaan. Elke maand kun je deze gaan wisselen tenzij je een oplader hebt. Ik dacht dat het zeker 2/3 maanden zal volhouden maar bluetooth verbruikt ook meer. Afbeelding 2

Apple keyboard

Dit is geen speciale toetsenbord. Alles is gewoon mooi afgewerkt. Een nadeel is de draad maar het kan direct ook een voordeel zijn. De draadloze versie die ik niet heb gekozen bevat geen numpad. De richtingsaanwijzers zijn ook smaller. Het gemis van een numpad was te groot dus nam ik de ene met de kabel. Dankzij de kabel bespaar ik twee batterijen en ontvang ik ook 2 USB poorten. Deze zijn aan beide kanten geplaatst en is zeker handig aangezien de iMac er 4 heeft. Geen probleem maar ze zitten achter het scherm.

Apple Remote

De Apple remote is zeker een mooie afstandsbediening. Het ziet er simpel maar elegant uit. Met 7 knoppen lijkt het genoeg te zijn en dat is het ook. 4 Richtingstoetsen. Links en rechts om terug en verder te spoelen indien ingehouden. Een keer drukken zorgt ervoor dat je naar de volgende of vorige gaat. Omhoog en omlaag worden gebruikt voor het geluidsvolume. Dan is er een menuknop dat in VLC player info over de film laat zien zoals de toestand en een tijdsbalk. Dan heb je de play/pauze button. En tussen de vier richtingen is een centraal knop dat als een OK knop beschouwd kan worden. De afstandsbediening werkt bij elk programma anders maar meestal is de basis hetzelfde. Leuk pluspunt dat voor mij werkt is wanneer ik een film kijk in mijn bed dan hoef ik niet eruit om mijn Mac uit te zetten. Ik kan hem op Stand-by zetten door de play/pauze knop zo'n 4 seconden ingedrukt te houden. Is ook handig als je te moe bent.

iSight camera

De iSight camera doet zijn werk zoals elke webcam dat moet doen. Met het programma kun je op 1.3 megapixel foto's maken met effecten zoals sepia, gloed thermisch, kleurpotlood en nog veel meer. Je kan de camera ook meerdere foto's na elkaar laten maken of je kan een filmpje opnemen.

De effecten zijn opgedeeld in categorieën. 9 verschillende voor de kleur, 9 verschillende voor de vorm van de foto (foto tollen, indeuken, spiegelen...) en 8 verschillende kaders om jezelf op een achtergrond te plaatsen. De laatsen werken niet goed omdat de camera niet precies de persoon kan registreren.

Games op Mac

Steam

Vele developpers kiezen er toch altijd voor om de meeste games op windows uit te brengen. Valve probeerde daarin verandering in te brengen door ook Steam te lanceren voor de Mac. Jammer genoeg is er maar een klein aanbod als vergelijkt met de windows games. Het enige dat je in de store kan vinden zijn vele kleine games. Maar gelukkig zijn er nog toppers die Valve vroeger heeft uitgegeven. Denk maar aan Counter-strike source, Team Fortress 2, Civilization 4/5 en Portal (er zijn er nog wel meer). Al wel oudere games maar nog steeds toppers. Het prijskaartje ligt op steam wel hoger maar dat is vaak zo voor Mac games. Ik kan alleen maar zeggen dat Steam een goed begin is en dat we hopelijk ook nog meer games te zien krijgen en vooral ook van andere developpers. Blizzard doet het ook goed. Zeker omdat Starcraft 2 cross game platform is.

Prestaties

Ik hou van strategy spellen maar de Total War reeks werkt jammer genoeg niet voor Mac. Age of Empires 3 met beide expansions is ook één van de goede games. Dit spel speel ik met alles op de hoogste settings op de native resolutie. Dus op 2560*1440 pixels. AA was niet nodig aangezien ik geen verschil kon zien met off, low of high. De framerate kon ik niet zien maar het spel speelde zelfs veel soepeler dan op mijn windows computers. Maar om het zeker te testen heb ik in de editor 700 man tegen elkaar opgezet. Age of empires is niet bedoeld voor reusachtige veldslagen maar zelfs met zoveel man speelde het nog steeds soepel.

Command and conquer 3 en Red Alert 3 heb ik ook voor de Mac geïnstalleerd. Hierbij heb ik hetzelfde verhaal. Alles op max en native resolutie zonder AA. Het ziet er goed uit en het speelt heel soepel. C&C3 speelt zelfs te soepel en alles gaat heel snel. Soms te snel voor mij aangezien de computer alles sneller regelt hebben zij hun legers altijd beter in orde. Ik moet nog oefenen om op zo'n snelheid te spelen.

De Mac speelt dus oudere games op de hoogste settings af zonder problemen. Binnenkort zal ik starcraft 2 aanschaffen op mijn mac. Ik weet al wel dat je op ultra kan spelen zonder AA maar of de framerate goed is weet ik niet. Ik verwacht dat ik toch op 1080p kan spelen.

Als iemand wel windows games op zijn MAc wilt spelen is de enige mogelijkheid Bootcamp of Parralells. Bij de laatste wordt windows met MAC OS X gekruist. In je Dock krijg je een Start en bij computer kun je een partitie maken voor de windows HDD. Niet zoals bij de oudere versies is er nu nauwelijks een verlies van kracht wanneer je Parrallels gebruikt.

Interface

De interface ziet er op het eerste gezicht niet speciaal uit maar er zijn vele verschillen met windows waarvan enkele juist beter en andere weer minder goed werken. De dock vind ik persoonlijk vele malen beter dan dat je gewoon snelkoppelingen maakt op je bureaublad. Deze is bij apple gewoon voor de mooie achtergrond. In je Dock kun je of alles in mappen aan de rechterkant zitten of gewoon elke snelkoppeling apart aan de linkerkant. Het is wel jammer dat je geen meerdere secties kan maken om bijvoorbeeld games te onderscheiden met mediasoftware. Dit is wel een gemis.

De mappen kunnen op verschillende manieren worden weergegeven wanneer je op deze klikt. Je kan het laten komen als een simpele lijst (zoals bij windows start > programma's), of in een raster of je kan ze op een mooie wijze laten uitkomen als een waaier. De waaier kan max 15 dingen tonen gesorteerd op jou manier (om de rest te zien open je de map). De andere twee laten alles zien.

Wanneer er externe media (DVD of USB) op je mac wordt aangesloten komt er een icoontje op je bureaublad tevoorschijn. Dit is wel handig.

Bovenin heb je een werkbalk met enkele opties. Het geeft ook enkele instellingen weer zoals je internet, toetsenbord instelling en tijd. Links is een klein Apple logo waarin informatie over de computer zelf staat en de standaarddingen zoals uit, sluimer enzovoort. Iets raars dat bij windows niet het geval is is dat de opties van programma's in de werkbalk komen te staan. (bestand, weergave, help...) Het is geen groot probleem maar wel even wennen.

De vensters zijn ook iets anders. Iconen zijn vaak klein bij de Mac en de 3 standaardknoppen (kruisje, minimaliseren en maximaliseren) zijn iets anders bij apple. Je hebt 3 kleuren, rood, geel en groen. Deze staan voor x, -, +. Zelfde functies maar anders afgewerkt.

Boot Camp

Nadat ik toch wel zin had om enkele Total War games terug te spelen besloot ik mijn windows vista met behulp van Boot Camp te installeren. Je maakt eerst met het programma een partitie aan. Apple raad aan om minimaal 32 GB te gebruiken. Ik vond 80 GB voor enkele games wel genoeg. Je stopt je windows dvd erin en je klik op starten. De computer werd opnieuw opgestart met de welbekende windows installatie. Nadat je alles heb ingesteld is het het beste om je MAC OS X dvd erin te steken om alle benodigde drivers te installeren.

Dit neemt blijkbaar vele GB's in beslag. Ik schat rond de 15 GB voor de drivers. Maar dan werken ook de accessoires voor de mac zoals de remote, bluetooth. De speakers gingen niet werken. Op internet stond ook niks. Vele mensen hadden dezelfde problemen maar zonder oplossing dus moest ik het zelf doen. Bij apparaat manager heb ik gewoon alle audio drivers verwijderd. Ineens kwamen de drivers terug en ze werkten wel. Nu had ik dus geluid. Andere functies die je met je toetsenbord doet op MAC zijn hetzelfde gebleven zodat er geen nieuwe dingen zijn.

Windows werkt goed op de Mac en zeker snel. Napoleon total war is dan ook perfect te spelen op native resolutie en de instellingen zijn op high. Geen lag maar een soepele gameplay is wel fijn op zo'n groot scherm dus ik ben er alleen positief over.

Je moet alleen opletten met de drivers als je wilt dat windows perfect gaat werken op de iMac.


NIEUW (22/11/10)

handige programma's

- Nadat ik een groot probleem kreeg (zie verder) wou ik kijken of er misschien programma's waren om mijn MAC koel te houden onder games (vooral windows). Ik kwam terecht bij smcFancontrol. Dit is een programma die ervoor zorgt dat je zelf de snelheden van je Fan kan bepalen met een paar kliks. Voordelig is dat je geen instellingen onder de minimumwaarden kan kiezen maar ook blijft de automatische opvoering in werking. Ik heb een paar presets waaronder (in RPM) :

ODD HDD CPU
standaard 1122 1100 1049
Game windows 2732 2613 1513
Game mac 2242 2283 1324
CPU! 1788 2000 1919

Wanneer ik een videoconverteer wordt de CPU belast en bij de laatste instelling gaan de temperaturen niet boven de 54 graden Celcius. Wanneer ik dit programma niet gebruik dan kunnen de temperaturen tot wel in de 60 graden lopen. Het geluid dat het produceert is wel hoger maar bij Game mac valt het nog wel mee. Windows is hoger omdat die OS ervoor zorgt dat mijn mac warmer wordt dan in OSX.

Dit werkt ook in Windows maar moet je wel aan doen in OSX.

- MKVtools is weer super goed. Ik vond nooit een goede converteer programma waarmee ik HD mkv/mp4/avi video's kon converteren voor de Playstation 3 met ondertiteling. Soft subs werken alleen met gewone avi/divx video's en niet met mp4. Jammer totdat ik met dit programma alles kan hardcoden. 720p film van 2 uur is klaar rond de 35 - 40 minuten --> zelfs wanneer ik nog muziek luister en op het internet zit. Dit komt door de quadcore die goed zijn werk doet wanneer meerdere programma's aanstaan. Als je 1-pass doet dan is de kwaliteit goed en heb je binnen een halfuur je film. Alleen kan het zijn dat donkere beelden minder goed zijn maar dit valt niet op tenzij groter dan 32". Met 2-pass encoding duurt het 2x zo lang (1 uur) maar is de kwaliteit exact hetzelfde. (getest met 480,720 en 1080p)

Het grote Probleem

Hoe dit kon gebeuren weet ik niet maar in windows (net bij het opstarten van NTW) viel mijn MAC uit. Zoals gewoonlijk werd ik gek en probeerde ik alles om mijn MAC terug aan de praat te krijgen. Jammer genoeg niet en deze werd dan via de store opgestuurd. Na 10 dagen kreeg ik mijn MAC terug met de papieren. De logic board was kapot die wel 1250 euro kost. Dit hoefde ik natuurlijk niet te betalen maar het was ter info. Ik kreeg alles zoals het hoorde terug zonder probleem. Was wel macloos voor 10 dagen. Toen besefde ik dat windows minder fijn werkt btw.

Sindsdien is er nooit meer iets gebeurd en hoop ik dat dit gewoon een fabrieksfout was. Maar misschien kwam het door de hitte van wel 70 graden. Hier ben ik nog niet uit. Misschien weten jullie het? (mijn imac wordt bij intensief gebruik niet meer warmer dan 55 graden Celsius (CPU 75-99%)

Dit is begin oktober (2010) gebeurd
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2011 september

Ik zit nu een jaar verder met mijn iMac en ik ben er nog steeds blij mee. Sinds het grote probleem (defect moederboard) heb ik nog helemaal geen enkele probleem gehad met mijn iMac. Nu breid ik mijn review uit nadat ik een paar veranderingen in het systeem belangrijk zijn geworden:

-OS
-Gamen
-Overclocken

OS

Nu ik OS X lino heb geïnstalleerd heb ik gemerkt dat er het één en ander is verandert aan mijn computer. De grootste veranderingen is eerder door tweakers.net behandelt dus ik ga niet opnieuw een review van het OS X maken. Daarvoor verwijs ik jullie naar: http://tweakers.net/revie...lion-voor-de-leeuwen.html

Wat ik wel ga uitleggen is wat het effect is op mijn systeem. Ik heb dus geen clean install gedaan meer het is eigenlijk eroverheen geïnstalleerd. Daarna heb ik een nieuw account gemaakt zodat ik het andere kon verwijderen. Zo behield ik gewoon mijn belangrijke programma's en kon ik het met het nieuw jaar ook opnieuw beginnen. De prestaties zijn hierdoor aanzienlijk verbeterd. Waarbij het in 10.6 soms wel eens langzaam kon zijn nadat ik Bootcamp geïnstalleerd had had ik dit keer geen problemen met de snelheid met boot camp. Het switchen tussen de twee ging ook snel. 45 seconden om aan de slag te kunnen gaan in windows. 25-30 seconden om aan de slag te kunnen gaan in OS X 10.7.

In 10.6 had ik soms wel problemen met bepaalde programma's. Soms waren ze klein en soms waren ze groot. Zo kon ik geen Quicktime video's op het internet via het internet bekijken. (apple.com/trailers bijv.). Die moest ik altijd dowloaden maar nu heb ik geen problemen meer met het internet of met andere programma's van Apple. De PS3 media server werkt nu ook perfect en sinds ik Fibernet heb kan ik gerust 720p video's streamen met behulp van wi-fi N.

Wat ik wel irritant vind is de manier waarop widgets behandelt zijn in deze versie van OS-X. Normaal kwamen de widgets gewoon over je bureaublad en konden ze direct inladen. Nu verschuift naar links naar een soort grijs bureaublad speciaal voor widgets en het inladen duurt 2-4 seconden naargelang de activiteit. Ik zou graag willen dat ik op een bepaalde manier de oude versie van widgets kan krijgen aangezien dat veel fijner werkt dan telkens naar een nieuwe bureaublad te gaan. Zeker aangezien ik ze toch best vaak gebruik.


Gamen

Ik heb het hele Gamegedeelte verwijdert en ik ben dus opnieuw begonnen.

Gamen in Mac OS X wordt de laatste tijd steeds populairder. Zo zijn er genoeg kleine games te vinden in de App Store maar daarnaast staan er ook wel enkele grote games in. Steam heeft er ook voor gezorgd dat men makkelijk games kan downloaden. Valve brengt al hun games tegelijk uit voor zowel PC als MAC. De laatste tijd brengen andere ontwikkelaars hun games ook uit. Weliswaar worden het gewoon ports maar meestal zijn die nog redelijk goed. De performance en kwaliteit van die games is niet 1 op 1 maar het verschil wordt steeds minder duidelijk. Zo heb ik Lego Harry Potter en Borderlands kunnen spelen. De eerste gaat met gemak alles volledig omhoog zonder lagere framerate als je in split-screen speelt. Borderlands speelt ook perfect in 1080p.

Maar zelf game ik niet graag in Mac Os X aangezien de grootste games er nog niet voor op komen. Zo ben ik een Total War fan. Dit is het lijstje dat ik nu heb met daaronder klein uitleg over de performance en graphics.

Medieval II Total War Kingdoms:

Alles op max in 1440p. De engine zorgt voor limieten waardoor CPU en GPU niet volledig worden benut. Desalniettemin is de performance perfect. Het speelt vloeiend met 5000 man op het veld. Er is een kleine framedrop te merken wanneer groepen van 2000 op een hoopje aan het vechten zijn.

Portal:

MAX zonder problemen als je multi-core ondersteuning uitzet. Blijkbaar gaat dat niet mijn i5 760 want dan wordt het beeld zwart.

Empire Total War

De hoogste settings waarbij water en sky op medium in 1440p. De game is ondanks al zijn patches nog steeds niet bugvrij dus heb ik allerlei mods geïnstalleerd. Deze settings zijn perfect voor de game alleen is er nog lag wanneer een gebouw in brand staat. Deze game is duidelijk niet geoptimaliseerd. Het loopt vloeiend bij gevechten van 3000-4000 man maar wanneer er veel rook komt dan niet meer.

Shogun 2 Total War

Dit is hoe ik games wil zien. Na de DX11 patch en enkele daarna is dit de game die het beste loopt op mijn systeem. DX11, Alles op High/Ultra (Water en Sky op medium) in 1440p. Een mooie stabiele 35fps met 6000 man perfect speelbaar. De rookeffecten zorgen voor een minieme daling van fps in tegenstelling tot Empire Total War. Dit is ook mijn favoriete game van de reeks omdat die niet alleen goed draait maar ook nog eens heel goed speelt.

Battlefield Bad Company 2:

Met DX11 geforceerd: 45-60fps in 1080p op high. Rook van dichtbij zorgt ervoor dat er een daling komt naar 30fps. Met nieuwe drivers is dit probleem te verhelpen maar niet voor alle games. Dus heb ik Mobility drivers 5800 van de AMD site gebruikt en niet de drivers die Apple levert.

Ik kan gerust zeggen dat alle games redelijk goed lopen op een systeem dat niet bedoelt is voor gamen. De ene game draait wat beter dan de andere en dat heeft niet te maken met de game zelf. Zo loopt Crysis 2 perfect op mijn systeem in 1080p zonder problemen. Weliswaar zijn de opties in die game beperkt met het tweaken van graphcis maar Crytek heeft het goed gedaan. Perfecte performance met perfecte graphics.


Overclocken

Indien je dit doet zijn de bovenstaande gamegegevens niet meer van toepassing. Doe dit op eigen risico en probeer niet te veel te pushen aangezien er een limiet is tenzij je gaat knoeien met de spanning. Als je er niet veel verstand van hebt raad ik aan om dit niet te doen aangezien ik niet aansprakelijk ben. ;)


Ik heb een keer gelezen dat de de AMD 5800 series heel goed te overclocken waren. Vooral de 5850 kon je overclocken zodat die de performance van een 5870 had. Ik dacht dat het dan ook zou moeten gaan met een mobility versie en ik was juist. In een forum had ik mensen zien experimenteren en zo deed ik dat ook. Het experimenteren duurde een kwartier. Met behulp van de 11.8 catalyst mobility driver van AMD, MSI Afterburner 1.6 (Versie 2 werkte niet bij mij) en MSI kombustor 1.0 kon ik kijken hoe de performance van mijn systeem werd. Weliswaar waren die drivers niet optimaal aangezien er nog steeds stond dat de temperatuur --1564322 graden Celcius was. Met behulp van GPU-Z zag ik dat in Idle mijn GPU nooit boven de 45 graden Celcius kwam. De gegevens waarop ik ging testen zet ik hieronder:


Ik heb direct mijn core clock van 628MHz naar 725MHz verhoogt en de memory clock van 1000 naar 1050. Mijn systeem was stabiel en ik kreeg zo'n 15% meer performance. Ik wist dat de performance omhoog zou gaan maar dat was niet hetgeen waar ik bang voor was. Dat was de temperatuur. Dus ben ik gaan testen en dit is mijn conclusie met mijn gegevens waarop ik nu mijn systeem start:


740MHz/1100MHz
GPU load 98% 3 minuten
Temp: 59 Graden Celsius

GPU load in-game (BFBC2) 30 minuten
Temp: 60 graden Celcius max

De temperatuur zal dus wanneer de GPU echt gebruikt wordt tussen de 55 en 65 graden hangen wat perfect is. Dit doe ik weliswaar met smcFancontrol maar ik gebruik nu andere instellingen. De ODD is bij gaming windows 400 rpm lager. HDD is 500 rpm lager. CPU is 100 rpm hoger. Dit zorgt voor minder geluid en toch goede temperaturen. Wat houdt deze overclock nu eigenlijk in-game in. Het betekent dat ik onder dezelfde framerate Battlefield op 1440p in plaats van 1080p kan spelen. Of onder dezelfde instellingen met een framerate van 10-13fps hoger.

suggesties zijn welkom en het verbeteren van foutieve dingen ook. Indien er staan natuurlijk.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Apple iMac 27" 2.8GHz (mid 2010)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (80)

Wijzig sortering
Apple iMac beste machine die ik ooit gehad heb, en geloof me dat zijn er nogal wat.

Defragmenteren: Nooit van gehoord op een iMac
Virus: Zelden tot nooit op een iMac
Vastlopen software: Nooit gehad op een iMac
Beeldkwaliteit: Zeldzaam goed
Snelheid MacOSX zeer goed
Computer steeds trager naarmate er meer software opkomt: Never nooit
Uninstallen software: Nagenoeg geen restanten die achterblijven/ Er zijn enkel ini files en het pakket zelf.
Installeren: Eitje
Magicmouse: Zeer goed ( vreet wel batterijen)
Uniforme interface voor alle programma's
Geluid: Zeer goed voor een beeldscherm

Kwaliteit heeft wel een prijs !
Defragmenteren moet ik je toch wel even voor wakker schudden, probeer maar eens een trial van iDefrag, ik heb dat pakket laatst gekocht. HFS+ schrijft bestanden van onder de 20MB als hele aansluitende blokken weg, alles groter dan 20MB loopt kans om gefragmenteerd weg te worden geschreven.

Mijn 27" iMac i7 met 1TB (stock HDD) zat gevuld tot +-650GB, ik heb toen een volledige defrag pass gedaan (duurde paar uur) en het resultaat mocht er zeker wezen! Sneller opstarten en responsiever in OSX.

Voor het uninstallen zou ik zeker een (gratis) pakket zoals Appcleaner proberen, deze zoekt naar bijbehorende files, zodat de rommel/stray files tot een minimum behoren.

Voor de rest ben ik het bijna met al je puntjes eens :)
Ook een Mac kan trager worden. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Echter zijn er gratis tools beschikbaar om het op te schonen (Onyx bijvoorbeeld). Echter heb ik 'Clean My Mac' gekocht en daar ben ik zeer tevreden over. Dat maakte mijn iMac van de eerste Intel generatie weer net zo snel als nieuw. Heb nog steeds geen nieuwe nodig (na 4,5 jaar!).

Heb iDefrag ook gekocht en na drie jaar niet defragmenteren had ik dat dus een keer gedaan. Ja, ook een Mac fragmenteert! Daarentegen heeft die er vrijwel geen last van op de een of andere manier. Want na 2 nachten non-stop defragmenteren merkte ik geen voordeel ervan. Twee jaar later weer gedaan en wederom geen verschil. Ik ben er ook maar mee gestopt.

Het cache opschonen (Onyx/Clean My Mac) en andere schoonmaak acties werken wel erg goed om het lekker snel te houden.

Virussen, nog nooit een Mac-virus in het wild gezien (heb wel een virus-scanner). Kom wel regelmatig Windows-virussen tegen. Kwestie van tijd dat er ook voor de Mac virussen komen, ondanks dat het minder makkelijk lijkt om een virus te maken voor een Unix/Posix systeem.

Komen wel Trojans voor op de Mac. Zijn ook veiligheidsrisico's via internet-sites. Ik gebruik daarom voornamelijk Linux via een Virtuele Machine om discutabele sites te bezoeken (warez/serials/torrents).

Nog een goede tip: 'Little Snitch'
Dit stukje goedkope software laat alleen maar netwerkverkeer toe vanaf je computer als je er toestemming voor geeft. OSX beschermt je niet van een stukje mal-ware om internet op te gaan als die eenmaal is geïnstalleerd. Dat kan Little Snitch wel.

'Handbrake' is een zeer goede en gratis 'Open Source' video converter. Verder is VLC gewoon beschikbaar voor de Mac.
Programma's als Onyx of defragmenteren zou ik niet zozeer gaan gebruiken. Doe dan een clean install.

Normaal gesproken start je van je installatie schijf op en gebruik je schijfhulp programma. Hier kan je de schijf bevoegdheden en volume herstellen en maakt je iMac een stuk sneller.

Tevens zou ik niet Little Snitch gaan gebruiken, deze nestelt in je systeem.
Zolang jij niet van illegale bronnen dingen installeert is de kans op malware miniem.

Indien je toch je twijfels hebt gebruik dan ClamXav, deze is gratis en nestelt niet geheel in je systeem. Deze kan zowel realtime als handmatig scannen. Scheelt tevens een hoop ellende en performance.
Je hebt alleen met het 'Uninstallen software' helemaal niet gelijk, ten eerste slaat hij geen 'ini' bestanden op (dacht ik) en ten tweede blijven er wel degelijk genoeg bestanden achter. Als je AppCleaner gebruikt zie je welke bestanden er anders zouden achterblijven, dat zijn er toch nogal wat hoor!


Binnenkort komt Office 2011 uit, die heeft wel zo'n interface als Office 2007 en '10 hebben. Volgens mij aan het eind van deze maand kwam 'ie al uit. Het grootste voordeel van Office 2011 is dat die verbeterde ondersteuning voor de weergave heeft van Word bestanden, want nu helaas nog op de Mac bagger was.

Mooi review trouwens!
En dat laatste is eigenlijk iets wat ik al wel langer wou zien. Het is gewoon een goed systeem. En afhankelijk waarvoor je het gaat gebruiken kun je kiezen tussen i3, i5 en i7.

Ik heb zojuist met Geekbench even een bench gedraaid. Zie bij onderstaande link het resultaat :)

http://browse.geekbench.ca/geekbench2/view/320557
Vastlopers programma's: tot nu toe (12 dagen werken) meer dan op win7.
uninstallen software: problematischer dan op win7 (SPSS grrr)
Vastlopers systeem: 2x, maar ik laat hem dan ook ziek (onnodig bleek achteraf) moeilijke dingen doen.

Jij hebt nog niet met Excel of SPSS gewerkt op een mac, wat een drama :( (zeg overigens niet dat dit door apple komt, maar door de fabrikanten van de software. Toch is daardoor mijn gebruikerservaring nogal aangetast :P)

[Reactie gewijzigd door Xtinction op 14 februari 2011 22:20]

Wat waarschijnlijk bedoeld wordt, is het plaatsen van een map in het dock (gewoon slepen in het rechterdeel) en hierin een aantal shortcuts (aliassen) plaatsen van de betreffende programma's.
Wat Elazz waarschijnlijk bedoelt is groepering In het dock. niet in een aparte map ofzo, maar vier icoontjes op een rij met dan een lege ruimte of een "Spacer" ofzo. ikzelf heb op windows een poos met rocketdock gewerkt en daar kon je een spacer toevoegen die matchte met het thema dat je aan had staan.
Dat is het inderdaad. Jammer dat het niet kan. Vooral als je vele snelkoppelingen hebt waar je direct aan wilt geraken.
De spacer is gewoon iets kleins dat geen probleem vormt. ER is er maar één en daar moet je het sorteren mee doen.
Bedoel je zoiets?: http://oi55.tinypic.com/29vnmva.jpg
Hier heb je apps voor of je kunt het ook heel simpel via een commandline doen via de terminal.
...Het is wel jammer dat je geen meerdere secties kan maken om bijvoorbeeld games te onderscheiden met mediasoftware. Dit is wel een gemis...
Dat kan wel, met Spaces!
volgensmij kun je daarmee vensters groeperen en geen snelkoppelingen in je dock
Beiden mis. Spaces is software die voorziet in meerdere bureaubladen. Zo kun je bijvoorbeeld een browser starten op blad 1, een worddocument op 2, enzovoorts. Het is voornamelijk om orde te scheppen in de schermenchaos. Het groeperen van vensters doe je met exposé.
Je kunt wel een extra map plaatsen in de dock. Heb bijvoorbeeld mijn 'Applications' als snelkoppeing rechts in de dock staan, naast 'Downloads'. Kan ik heel makkelijk bij de software die niet zo vaak gebruikt wordt.
Hier staat de oplossing voor je printerprobleem.

Je kreeg er een Magic Mouse bij, maar gebruikt een Mighty Mouse? Waarom?

Ik hoop het binnenkort te lezen. Ik ben erg blij met mijn Magic Mouse, de Mighty Mouse begint te vervelen, meerdere keren per week het scrollballetje schoonmaken...

Succes!
Oeps foutje. Het is inderdaad die touch die ik heb. Dat is de magic mouse. Bij het schrijven waarschijnlijk niet opgelet.

Bedankt voor het zoeken naar een oplossing

[Reactie gewijzigd door Elazz op 3 september 2010 18:42]

Bij nadeel mag ook wel de moeilijk bereikbare usb poorten. Ja kan je oplossen met een hub maar toch...

Verder ben ik blij met mijn 2009 model.
Ik heb geen probleem aangezien ik 2 poorten aan mijn bedrade toetsenbord heb. Als je de draadloze hebt dan is het soms wel vervelend.
nee echt niet een normale desktop pc heeft ze toch ook op de meest idiote plekken? ergens aan de achterkant onderaan achter een berg snoeren en dan ook aan de andere kant van je bureau. plug en play? eerst nog ff graven dus. bij de iMac valt dat reuze mee. en idd geeft het bedrade keyboard je een usb hub met een extra poort.
Je mist bij positieve eigenschappen: stil!

Erg nette review btw, waarvoor hulde :)
stil is deze zeker maar als ik ga gamen of een film converteer dan gaan de fans harder blazen en dat hoor je wel degelijk. In-game niet door de actie maar wel als je een film converteert. Het is wel geen storend geluid. Voor de rest ben ik er super blij mee. Het was wel vervelend dat mijn logic board ineens stuk ging. Ik denk dat dat een productiefout was en dat ik pech had. Sindsdien nooit één stom probleem gehad op een safari crash na. (Moest gewoon een update doen en klaar) .

[Reactie gewijzigd door Elazz op 29 december 2010 21:42]

Ik vind 60 graden een prima temperatuur voor een CPU. Inderdaad kan het minder door hard te koelen. Mijn Macbookje uit 2006 heeft een cpu temperatuur van 80 graden als ik hem goed stress (HD filmpje van Youtube ofzo).
Volgens Intel mag hij niet heter worden dan 72 graden voor het fout gaat. Apple gaat inderdaad vrij dicht op de grens zitten om er voor te zorgen dat je een zo stil mogelijke computer hebt.

Als je het te warm vindt, kun je altijd nog een gat in de achterkant zagen en er een Mugen op plakken. ;)
Met behulp van smcFancontrol zorg ik er nu voor dat wanneer ik de CPU voor 100% percent gebruik dan laat ik de CPU fan harder blazen. Mijn temperaturen komen niet meer boven de 55 graden uit voor de CPU. GPU diode en heatsink ook niet boven 50 in-game, HDD niet boven de 45 en Power Supply ook niet boven de 55. Dit met nog acceptabele geluidsproductie waarmee ik kan leven aangezien alles ook volledig benut wordt.

Normaal met 720p video/youtube, itunes en internet dan komen de meeste onderdelen niet eens boven de 40 uit en dat zonder geluid.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 30 december 2010 20:18]

Dit is een 'simpele' productreview.

>>Dit houdt in dat er alleen een beoordeling is gegeven op de criteria en geen inhoudelijke onderbouwing is gegeven.<<

Vandaar dus. Succes! :)
Ik ben vooral benieuwd hoe het scherm is vergeleken met de Dell U2711, ik heb deze nieuwe 27" iMac wel een keer in het echt gezien bij de MediaMarkt in Enschede, maar toen heb ik maar heel even erachter gezeten.
Ik heb nooit andere 27 inch schermen gehad. Ik kan wel zeggen dat de beeldkwaliteit van mijn iMac fenomenaal is. Alles is heel scherp. Vooral films van 1080p zijn in goede kwaliteit. Enkele achtergronden zijn ook super. Maar zo'n groot scherm is wel wennen. Vergelijken kan ik helaas niet doen.
Jammer, maar wel te verwachten aan één kant, natuurlijk heeft niet niet iedereen een beeldschermkalibrator liggen.

Ik vond toen zelf ook de beeldkwaliteit erg goed toen ik hem in het echt zag. Misschien nog wel iets beter dan de U2711. Geen idee of dat aan de RGB LED backlight ligt of aan de glossy finish van het scherm.
Ahem, volgens mij gebruikt de iMac net zoals alle LED Cinema schermen, witte LED's. Wou een tijdje geleden overstappen van een U2410 naar een LED Cinema scherm. Na wat reviews gelezen te hebben toch gelukkig niet gedaan. Glare, aansluitmogelijkheden, kleurenreprodutie via witte LED's toch 'anders'(blauwiger) dan CCFL, compatabiliteit etc.

Niet om te bashen maar het kan dus zijn dat je je misschien vergist. Daarnaast kan het wél dat door de glossy finish het contrast iets hoger lijkt en het zwart net iets zwarter.
Dell heeft over het algemeen de beste schermen :) Neemt niet weg dat de schermen van een iMAC ook prachtig zijn.
Heb je Starcraft 2 ook daadwerkelijk? Zoja, hoe draait ie op maximale resolutie + high instellingen?

Het lijkt me wel gaaf om Starcraft 2 te spelen op die 2560 bij 1440. Maar dan moet het wel goed draaien :p ook met 200 units op het beeld


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*