Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

WD Black SATA 3 Gb/s WD6401AALS, 640GB Review

+1
theblindman 14 augustus 2010, laatste update op 3 augustus 2015, 1.050 views

WD Black SATA 3 Gb/s WD6401AALS, 640GB

Een vlotte aardeschijf voor een prima prijs. Wordt wel relatief warm.

Pluspunten

  • Snel
  • Niet zo duur
  • Veel Cache-geheugen

Minpunten

  • Wordt relatief warm

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Geluidsproductie Score: 4
Warmteproductie Score: 4
Compatibiliteit Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 5
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1224753741.jpg

Inleiding
Waarom een nieuwe HDD?
Vlak voor ik op vakantie ging, begaf de vorige 160GB schijf het, het systeem startte niet meer op. Er moest dus snel een vervanger komen ;).
Waarom de WD?
Ik zocht een niet al te grote harde schijf die toch goed zou presteren, en het liefst eentje die ik hier in de omgeving af kon halen. De WD6401AALS voldeed aan alle bovengenoemde eisen, en presteert volgens andere reviews ook prima in RAID opstellingen.

Prestaties
Om een beeld te geven van de prestaties van deze HDD staan hieronder de nodige benchmarkresultaten. Zoals ik in de inleiding al zei, is het m'n nieuwe bootdisk. Daardoor kunnen de prestaties iets lager zijn dan gebruikelijk. Voor de VIP's onder ons heb ik de resultaten uit de screenshots ook overgenomen in de tabel.

CrystalDisk Mark 3.0
http://tweakers.net/ext/f/ycDu9LEJdiCjLG9vBigrPmmT/medium.pnghttp://tweakers.net/ext/f/RgRl3v1ik3KEZ45lZriD08bS/medium.png
Samsung HD501LJWestern Digital WD6401AALS
D: 10% (45/466GB)
Test: 51000MB (standaard)
Read/Write:
Sequentieel: 73.09/71.80MB/s
512K blokken: 34.04/42.22MB/s
4K blokken: 0.487/0.754MB/s
Random: 0.637/0.747MB/s
C: 7% (44/596GB)
Test: 51000MB (standaard)
Read/Write:
Sequentieel: 103.8/101.1MB/s
512K blokken: 43.17/63.40MB/s
4K blokken: 0.579/1.425MB/s
Random: 0.714/1.461MB/s


ATTO Disk Benchmark
http://tweakers.net/ext/f/MjCf2pHTQv2H2JFLSBesmFL7/medium.pnghttp://tweakers.net/ext/f/lXfNSoiojFyYrqwtL4AjAXvH/medium.png
Samsung HD501LJWestern Digital WD6401AALS
Drive: -d- / Transfer size: 0.5 to 8192.0 KB / Total Length 256 MB
Read/Write:
0.5 KB: 4792 / 4131
1.0 KB: 9448 / 8991
2.0 KB: 16900 / 17875
4.0 KB: 30491 / 34642
8.0 KB: 51323 / 64887
16.0 KB: 71027 / 75616
32.0 KB: 71038 / 74371
64.0 KB: 71057 / 74547
128.0 KB: 71724 / 74396
256.0 KB: 72781 / 73385
512.0 KB: 72550 / 73746
1024.0 KB: 72160 / 74051
2048.0 KB: 71774 / 73443
4096.0 KB: 72452 / 73242
8192.0 KB: 72257 / 73242
Drive: -c- / Transfer size: 0.5 to 8192.0 KB / Total Length 256 MB
Read/Write:
0.5 KB: 4768 / 6634
1.0 KB: 11491 / 19819
2.0 KB: 24094 / 38841
4.0 KB: 48128 / 68302
8.0 KB: 77348 / 91456
16.0 KB: 90107 / 93763
32.0 KB: 101235 / 98159
64.0 KB: 101983 / 94894
128.0 KB: 103426 / 96266
256.0 KB: 103225 / 98255
512.0 KB: 104246 / 97259
1024.0 KB: 103046 / 97969
2048.0 KB: 101873 / 97969
4096.0 KB: 97612 / 96733
8192.0 KB: 102066 / 98148


HD Tune Pro 4.50
http://tweakers.net/ext/f/bNX5QQ2HxIj2RVKK9Ji4Rfkd/medium.pnghttp://tweakers.net/ext/f/jHqvxJVbK43btgLq21kB7G03/medium.png
Samsung HD501LJWestern Digital WD6401AALS
SAMSUNG HD501LJ (500gB) Benchmark: Read
Minimum: 36.2 MB/s
Maximum: 82.8 MB/s
Average: 62.1 MB/s
Access time: 14.2 ms
Burst rate: 180.8 MB/s
CPU Usage: 4.4%
WDC WD6401AALS-00j7B1 (640 gB) Benchmark: Read
Minimum: 59.0 MB/s
Maximum: 103.8 MB/s
Average: 86.2 MB/s
Access time: 11.7 ms
Burst rate: 174.4 MB/s
CPU Usage: 1.5%


Geluidsproductie
De schijf is niet stil, tijdens intensief seekwerk hoor je hem wel degelijk brommen. Voor mij is dat niet zo'n probleem, het is een laag gerommel wat alleen opvalt tijdens zware activiteit in een stille omgeving. Helaas heb ik geen hardware om geluidsproductie betrouwbaar te meten.

Conclusie
Ik kan iedereen die een voordelige, snelle schijf zoekt de WD6401AALS aanraden. Alleen als de schijf ook tijdens seeken onhoorbaar moet zijn is deze schijf geen verstandige keuze.
Ik heb er (nog) geen spijt van :D.


Dit is m'n eerste review, op- en aanmerkingen hoor ik graag!

Update 1: De review was perongeluk al even online, dit had te maken met een klein foutje in de previewmodus.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een WD Black SATA 3 Gb/s WD6401AALS, 640GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (1)

Wijzig sortering
Er is momenteel een nieuwe, vrijwel dezelfde schijf maar dan met 64MB, van Western Digital. Is daar wat over bekend of is die vrijwel net zo of goed sneller? Goede review trouwens. Niet behoorlijk veel tekst maar zoveel valt er ook niet vertellen dan wat je al hebt gezegd.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*