Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 3
3 reviews

Netgear MK63

Prijs
€ 238,94
Specificaties WiFi-ax • 1-poorts switch (max 1Gbps) - Bekijk alle specificaties
Bekijk alle reviews

Netgear MK63 Review

+3
Dutchiee 24 januari 2021, 2.569 views
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.Dutchiee schreef afgelopen jaar 17 reviews, waarvan 47% gesponsord.

Netgear MK63

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Pluspunten

  • Nighthawk app werkt prima
  • Redelijk plug-and-play systeem
  • Extra veiligheid te creëren met Netgear Armor - die ook zoekt naar kwetsbaarheden
  • Behoorlijke dekking

Minpunten

  • Geen mogelijkheid de kastjes ‘gemakkelijk’ op te hangen
  • Plastic van de MK60 router/satellites trekken stof aan

Eindoordeel

Score: 5
Netgear Nighthawk MK63

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-21.jpg

Inleiding

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Specificaties

In dit geval starten we met het filmpje van Netgear over de MK63!



De specificaties zijn als volgt:

WiFi Coverage:
~300m2

Uplink & Downlink OFDMA§
Improved capacity and efficiency

Simultaneous Dual-band
WiFi 6 AX1800 (1200 + 600Mbps)

Explicit Beamforming
2.4GHz & 5GHz bands

MU-MIMO capable
for simultaneous data streaming

Powerful Qual-Code 1.5GHz processor

Ports
One (1) WAN 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet port &
One (1) LAN 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet port

Memory
128MB Flash and 256MB RAM

Security
NETGEAR Armor™ - Advanced cyber threat protection for your home and your connected devices*. Standards-based WiFi Security (802.11i, 128-bit AES encryption with PSK). Guest WiFi Network is easy to set up separate & secure Internet access for guests. WPA3-Personal provides more robust password-based authentication even when your password is not very strong. Secure Boot ensures only trusted firmware can be used on the hardware and blocks unauthorized firmware tampering.
Push Button WPS/SYNC support.

Uitpakken

Tijd om de set uit te pakken!

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-4.jpg

Uiteraard levert Netgear met de MK63 de nodige handleidingen, adapters en één netwerkkabel mee.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-13.jpg

In iedere geval voor de router zijn twee kabels benodigd (adapter en netwerkkabel) de rest kan het doen met één kabel (adapter).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-17.jpg

De router en satellieten zien er allemaal hetzelfde uit. Het verschil zie je aan de achterkant.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-21.jpg

Net ogende devices al zeg ik zelf.
De bovenkant is dusdanig ontworpen dat het warmte netjes weg kan worden gevoerd. En het is daarom ook wel aan te raden de bovenkant open te laten. Er komt uiteindelijk toch wat warmte vanaf.
Aan de onderkant zitten overigens geen verdere aansluitingen of mogelijkheden de Nighthawks op te hangen. In mijn optiek een gemis.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-26.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-40.jpg

De achterkant is bij alle drie redelijk gelijk. Het enige wat de router extra heeft is een internetaansluiting - die contact maakt met de router.
De ethernet aansluiting kan worden gebruikt voor een switch of direct bekabeld een computer of dergelijke. De satellieten hebben beide ook een ethernet aansluiting die kan worden gebruikt om een ander device van internet te voorzien.
Alle drie hebben eveneens een sync-knop én is er ook nog een mogelijkheid de devices te resetten door middel van een paperclip

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-27.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-33.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-36.jpg

De ledjes op de MK63 geven aan wat de huidige status is van de MK63.
Als alles goed gaat horen deze blauw te zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan is hieronder te lezen wat de oorzaken kunnen zijn.

Pulsing white: The router LED pulses white for one of the following reasons:
• You connected the power adapter to the router. Now the router is booting and
attempting to sync with the satellite.
• You pressed the Sync button and the router is attempting to sync with the satellite.
• You pressed the Reset button and the router is resetting to its factory default settings.
Solid blue: The router finished booting, is connected to the Internet, and is working normally. This color stays on all the time if the router is working normally.
Solid amber: The router is unable to connect to the Internet.
Pulsing amber: The router's firmware is corrupted.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-41.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-42.jpg

Software

In mijn vorige reviews ben ik voornamelijk ingegaan op Netgear Insight. In dit geval gaan we even in op de Netgear Nighthawk-app.
In dit geval maakte ik gebruik van de iOS app, wat eigenlijk best naar behoren werkte - ook geen één keer crashes gehad, terwijl dit geregeld gebeurde bij de voorgaande apps.

Waar ik in mijn vorige Netgear reviews schreef over het gemis van 2-factor authentication is dat tegenwoordig bij de Nighthawk-app wel een mogelijkheid! Netgear heeft in mijn optiek behoorlijke stappen gemaakt qua beveiliging.

Tijd om met de Netgear Nighthawk-app aan de slag te gaan!

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-46.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-47.jpg

Via de app kan je de QR-code scannen die op de satelliet staat (sticker).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-48.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-50.jpg

Via het menu worden wat zaken uitgelegd, over het aansluiten van de kabel op het netwerk en het plaatsen van de satellieten.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-53.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-54.jpg

Na het scannen van de QR-code vraagt de app of je met de router wilt verbinden.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-55.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-56.jpg

Even inloggen en de app gaat verder met de installatie van de MK63.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-59.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-62.jpg

De app geeft ook aan of de andere satellieten gevonden zijn. Vervolgens zijn de netwerkgegevens verder te personaliseren, met een zelf gekozen SSID én wachtwoord.
Vervolgens kan het admin account aan worden gemaakt. In de nieuwere versies is eveneens 2-factor-authentication in te stellen, natuurlijk een warm welkom!

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-64.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-65.jpg
https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-66.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-67.jpg

Snel inloggen kan ook via de Apple TouchID of FaceID.
De security questions zijn altijd wel een dingetje. Maar, gelukkig is dit tegenwoordig nu verbeterd met een ‘goede’ 2FA.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-68.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-69.jpg

Het systeem reboot zichzelf en pusht de gegevens door.
Nu is het tijd om te zoeken naar de nieuwe SSID, vul daarna het juiste (zelf opgegeven) wachtwoord in.
Vervolgens kijkt de app of er nieuwe firmware beschikbaar is.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-70.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-76.jpg

Wanneer er nieuwe firmware beschikbaar is, kan dit binnen enkele minuten worden geïnstalleerd. Dat gaat in iedere geval vrij snel.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-78.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-79.jpg

Net het rebooten kom je in de Nighthawk app, waar redelijk wat opties in zitten.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-78.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-79.jpg

Laten we beginnen bij de ‘Device Manager’. Via dit menu zijn alle aangesloten ‘producten’ te zien. Zo kunnen de namen naar wens worden aangepast (bijv; iPhone van Ricardo) én kan met een switch het toegang tot het internet worden afgeknepen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-91.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-90.jpg
https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-87.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-88.jpg

Via het ‘Internet Speed’ menu kan een SpeedTest worden gestart. Onder de tab history kan naar het ‘logboek’ van eerdere testen worden gekeken.
Bij de optie Network Map wordt geïllustreerd hoe het netwerk qua satellieten opgedeeld is. Wanneer er extra MK60’s worden toegevoegd kan het zijn dat deze uiteindelijk via een backhaul worden toegevoegd, maar ook via het 5GHz netwerk.
Eveneens wordt hier weergegeven welke device op welke satelliet/router is aangesloten. Daarnaast is het icoontje én de naam van de beoogde device worden aangepast.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-89.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-93.jpg
https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-111.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-110.jpg
https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-116.jpg

Via de WiFi Settings en Guest WiFi kunnen de wifi instellingen aan worden gepakt.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-95.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-97.jpg
https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-106.jpg

Via de app is er ook een mogelijkheid een trafic meter in te stellen, waardoor de router na het behalen van het limiet de verbinding ‘plat’ legt.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-98.jpg

Via het linker menu (linksboven) zijn nog wat andere zaken aan te passen. Ook hier is nogmaals door alle settings heen te gaan (zoals hierboven) - alleen wat overzichtelijker.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-99.jpg https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-100.jpg

Via de app kan ook worden gekozen of je Anywhere Access aan wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat je vanuit buiten je netwerk kan beheren (mocht dit aanstaan).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-104.jpg

Nu we zo door de app zijn gegaan mag wel duidelijk zijn dat ook Netgear met de Nighthawk de ‘gewone’ gebruiker wilt helpen met de nodige opties. Mocht je toch nog echt verder je systeem willen verfijnen, dan dien je toch via de browser naar het ip-adres van de router te surfen. Dan zijn er een hoop extra opties aan te passen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/netgear-nighthawk-mk63/1-120.jpg

Conclusie

Eén groot nadeel wat ik in mijn huis had. Is dat ik afhankelijk was van één router. Zelfs een Ziggo-router met een bereik van niets… Maar, dat ben ik onderhands ook wel gewend van Ziggo.
Zo liep ik regelmatig mijn keuken in waar ik ‘weer’ geen internet had. Sterker nog… ik woon in een niet gigantisch appartement, waarbij ik de woonkamer (waar de Ziggo router staat) uitliep en direct al problemen met een YouTube filmpje of FaceTime gesprek had. Beide begonnen gelijk te bufferen. Of je een ondergrondse bunker inliep. Met de MK63 is dat toch echt voorbij. Maak de modem van Ziggo bridged en laat de MK63 al het werk doen. Daar knapt je internet toch echt van op.
Zo heb ik door het gehele huis gewoon internet… Loop ik nu door het huis met een FaceTime gesprek of YouTube video, zonder dat deze begint te bufferen. Het werkt immers zonder problemen, en dat is fijn.

Eén nadeel van de router en satellieten is dat deze redelijk wat stof aantrekken. Na verloop van tijd zat er redelijk wat stof op de behuizing.

Mocht je zelf een router hebben en je bent op zoek naar een bridged mesh netwerk, ook dan kan ik dit MK63 setje aanraden. Ik heb met mijn Netgear RAX200 router de MK63 bridged gezet, waardoor deze puur de data overdraagt. Verder doet de MK63 ‘niets’ meer. Ook dat werkt in mijn optiek ge-wel-dig.
Ook wanneer je binnen je woning series wilt streamen van een NAS die bekabeld op de RAX200 is aangesloten. Zelfs meerdere mensen laten livestreamen op 4K gaat zonder problemen.

De Netgear Nighthawk MK63 heb ik nu eigenlijk al flink wat maanden draaien. En ik moet bekennen dat met al mijn ‘verbruik’ - zelfs draadloos - behoorlijk onder de indruk ben. Het is gewoon enorm snel. Het limiet van de downloads waren in de meeste gevallen gewoon de 500Mbit downloadsnelheid die ik heb, resulterend in een kleine 55MB/s download. In dit geval is mijn download snelheid dus een limitatie. Wanneer ik aan het andere kant van mijn appartement sta - zakt dit naar ongeveer 35MB/s. En dat vind ik voor een mesh netwerk met een zelfs draadloze satelliet behoorlijk netjes.

Fijn dat Netgear een 2FA optie toe heeft gevoegd. Zo kan een ‘niet al te technische gebruiker’, die hetzelfde wachtwoord voor alles in huis gebruikt, ook toch net even wat extra beveiliging op zijn netwerk toepassen. Verder vind ik persoonlijk de Nighthawk app erg fijn. Deze is overzichtelijk en abstract ingedeeld. Dit is ook ideaal voor een gezin die niet al te veel tijd kwijt willen zijn met het tunen van het netwerk en instellingen. Puur neerzetten en gamen. Kids op de computer of console terwijl de ouders films aan het streamen zijn. Dat werkt met de MK63 zondermeer prima!

Eén ding is in mijn optiek zeker, de Netgear Nighthawk MK63 zijn gewoon enorm fijne kastjes. Ze zijn snel genoeg om een huishouden met streamen te bedienen en zijn ook nog eens gemakkelijk te bedienen, via de browser dan wel via de app.
Al met al is het wel puur een device voor mensen die echt op zoek zijn naar gemak. Een administrator die nog verder wilt tweaken komt in dit geval niet aan zijn trekken.

Netgear Nighthawk MK63 is in mijn optiek een goede en snelle mesh oplossing en scoort daarom 5 van de 5 sterren.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Netgear MK63?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (6)

Wijzig sortering
Kan je ook een gasten netwerk opzetten bij deze Nighthawk?

Ik gebruik dan wel nog de Ziggo router, waarbij je de gastennetwerk aan heb staan en hier bepaalde apperatuur op heb gezet, die wel Internet nodig hebben, maar niet in mijn eigen netwerk hoeft/wilt hebben.

Ondanks ik dat vroeger nooit gebruikte en ook gewoon visite bijwijze van op mijn eigen netwerk, zie ik nu opzich wel een voordeel van gasten netwerk in, wat dus je eigen netwerk niet kan beinvloeden.

Dit mis ik eigenlijk in de review of dit er wel of niet opzit, want voor mij zou het een min punt zijn :) .
Reageer
Hi SMV,

Dat klopt inderdaad. Er is een mogelijkheid een afgesloten gastnetwerk op te zetten. Dat kan gemakkelijk via de Nighthawk app. Links onder staat een knop/optie 'Guest WiFi', waardoor je een SSID en wachtwoord in kan stellen.
Geavanceerdere opties zijn er natuurlijk bij gebruik van de browser naar de MK63 router.
Reageer
Hoi Dutchiee,

Super goede review. Gezien het aantal ethernet poorten op de rrouter denk ik dat het niet kan, maar is een ethernet Backhaul mogelijk en heb jij daar ervaring mee?
Reageer
Ethernet backhaul is mogelijk, als je in de buurt van een sattelite meer apparaten bekabeld wil aansluiten gewoon een switch ertussen doen.
Reageer
Kun je zelf de ip range opleggen? BV. 192.168.1.xx voor eigen netwerk en 192.168.3.xx voor gasten netwerk?
Reageer
Dank voor de mooie review. Ik lees andere conclusies dan bijvoorbeeld bij cnet . Daar bleek een groot probleem te zijn dat bij bewegen van je client de snelheid flink dropt. Dit probleem lees ik niet in je review. ben je dit nooit tegen gekomen?
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True