Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

LSI MegaRAID SAS 9260-4i (MRSAS9260-4I/KIT) Review

+1
Peetke 2 maart 2010, laatste update op 2 maart 2010, 2.704 views

LSI MegaRAID SAS 9260-4i (MRSAS9260-4I/KIT)

Pluspunten

  • Stabiel
  • Nieuwe generatie SAS en PCI-e
  • Erg snel en veel cache

Minpunten

  • SATA is wel 3Gb/s en niet 6Gb/s
  • Geen goede Debian en Ubuntu .deb bestanden

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beheerbaarheid Score: 4
Drivers en ondersteuning Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
Specs
Four internal SATA+SAS ports
One mini-SAS SFF-8087 x4 connector
6Gb/s throughput per port
LSISAS2108 RAID-on-Chip (ROC) 800MHz PowerPC®
Low-profile MD2 form factor (6.6” X 2.536”)
x8 PCI Express 2.0 host interface
512MB 800MHz ECC DDRII cache, 72b arrangement (5) 64Mx16
Size of flash ROM for firmware 8Mbytes
Optional battery backup unit (direct attach)
Connect up to 32 SATA and/or SAS devices
RAID levels 0, 1, 5 and 6
RAID spans 10, 50 and 60
Auto-resume on rebuild
Auto-resume on reconstruction
Online Capacity Expansion (OCE)
Online RAID Level Migration (RLM)
SafeStore™ Encryption Services
Instant secure erase
SSD support with SSD Guard™
Global and dedicated hot spare with revertible hot spare support
-Automatic rebuild
-Enclosure affinity
-Emergency SATA hot spare for SAS arrays
Single controller multipathing (failover)
II/O load balancing
Comprehensive RAID management suite
Performance
-Maximum reads: 2,875MB/s
-Maximum writes: 1,850MB/s
PCI Express 2.0 provides faster signaling for high-bandwidth applications
3Gb/s SATA 3.0 and 6Gb/s SAS 2.0
SafeStore Encryption Services for more secure data protection

Waarom deze kaart?
Wij zijn op zoek naar een nieuwe RAID-kaart die onze Areca 1212 kaarten kan gaan vervangen. Onze vereisten zijn: goede stabiliteit. Snelheid is leuk, maar de meeste hardware RAID-kaarten zijn snel genoeg. Veel van onze servers draaien zelfs nog in Linux software RAID, wat ook snel genoeg is. De kaart moet goed draaien onder Linux (Debian en Ubuntu, 64bits).

Onze setup
Wij hebben een ietwat oudere Asus RS120-E4 server om mee te testen. De server heeft 4 hotswappable harddrive bays, waar wij elk eem WD RE3 schijf in hebben gestopt. Als raidkabel hebben wij de 3Ware 8087 kabel (CBL-SFF8087OCF-05M, Zercom.nl, art. nr. 161261). De server heeft bios versie 1004, met een Intel Quad Q6600 2,4Ghz CPU. Wij hebben de kaart zonder battery, dus bij stroomuitval kan dit tot gegevensverver (al is de default wel met WriteThrough, dus ERG langzaam, maar veilig). Wij hebben de optie Writeback aangezet, aangezien in een datacenter de electra vrij goed gegarandeerd is.

Firmware update
De kaart werd uitgeleverd met een oude firmware 12.0.1-0057 (juli 2009). Wij hebben de kaart geflashed ( (versie 12.3.0-0022 van 29 januari 2010) vanuit een Ubuntu live-cd, voordat wij iets hadden geconfigureerd aan de RAID. Er zijn geen .deb installatiebestanden beschikbaar voor Debian/Ubuntu varianten, dus de utility was. Na de flash had de kaart de volgende info::

Firmware Version 2.30.03-0775
FW Package version 12.3.0-0022
BIOS 3.09
WebBIOS 5.0-8-Rel
NVRAM size 32KB
MinStripeSize 8KB
MaxStripeSize 1MB

WebBIOS
Tijdens de boot, kun je via CTRL-H in het menu komen. Het is ook wel echt een soort BIOS menu. Er is een mogelijkheid tot het gebruiken van een muis, maar die werkte bij mij niet goed. Dus maar gewoon met het toetsenbord. Via de configuratie gekozen voor RAID6, gebruikmakende van de 4 schijven. Er is dan 930,5GB beschikbaar.

Software
Wij willen de kaart gebruiken met Debian Lenny 5.0 en Ubuntu LTS 8.04 en straks 10.04, alles 64bits. Debian Lenny 5.0.4 ziet de kaart helaas niet. Ubuntu 9.10 live-cd ziet de kaart wel correct. Aangezien debian Squeeze 6.0 binnenkort uitkomt, hebben we testing gepakt. De kernel hiervan is een 2.6.32-trunk-amd64 versie.

Benchmarks
Vooraf even melden: de Asus server heeft een PCI-e 8x slot, wat dus niet op PCI-e 2.0 draait. Feitelijk is er dus maar de helft aan bandbreedte beschikbaar op de PCI-e-bus voor de RAID-kaart.
Bonnie++ geeft op RAID6 de volgende resultaten:
Version 1.96 ------Sequential Output------ --Sequential Input- --Random-
Concurrency 1 -Per Chr- --Block-- -Rewrite- -Per Chr- --Block-- --Seeks--
Machine Size K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP /sec %CP
debian 16G 528 99 133557 30 64870 12 2524 75 258659 15 268.0
7
Latency 15585us 956ms 295ms 193ms 676ms 662ms
Version 1.96 ------Sequential Create------ --------Random Create--------
debian -Create-- --Read--- -Delete-- -Create-- --Read--- -Delete--
files /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP
16 +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++
Latency 404us 609us 631us 4208us 123us 132us
1.96,1.96,debian,1,1267530075,16G,,528,99,133557,30,64870,12,2524,75,258659,15,2
68.0,7,16,,,,,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,15585u
s,956ms,295ms,193ms,676ms,662ms,404us,609us,631us,4208us,123us,132us

Wat valt op? Write per character is erg laag. Aangezien dit in de praktijk niet echt voorkomt en de rest wel ok is, laten we dit maar voor wat het is. De Read is vooral goed met bijna 260MB/s. De performance levels zijn vergelijkbaar met onze Areca 1212 kaart op een nieuwere ASUS RS120-E5/PA4 server.

Reliability
Wij hebben er een aantal keer een schijf uit getrokken. Je merkt er op het piepen van de RAID-kaart na niets van, maar met een drive minder draait alles als Partially Degraded. Leuker: 2 drives eruit halen. Alles blijft stabiel, en de drives komen weer online als je ze er weer in stopt. Rebuilden start dan automatisch.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een LSI MegaRAID SAS 9260-4i (MRSAS9260-4I/KIT)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (10)

Wijzig sortering
Al die schijven komen samen op 1 poort, of lijkt dat maar zo op die foto?

Mooie review, lijkt me een leuke server. Persoonlijk gebruik of bedrijfsmatig?

[Reactie gewijzigd door Debris op 2 maart 2010 14:32]

Klopt, die kabels komen samen in 1 grote stekker: een SFF8087 stekker.

Bedrijfsmatig, wat simpelweg een dure hobby mogelijk maakt natuurlijk.
Is dit een 6GB/sec SATA 600 kaart of niet?
Er staat helaas nergens zwart op wit dat hij dit ook voor SATA kan. Overal staat "6Gb/s en/of 3Gb/s" of "maximaal 6Gb/s voor SATA en SAS". Aangezien ze er zo vaag over zijn ben ik er dus vanuit gegaan dat ze echt alleen SAS 2.0 6Gb/s hebben en SATA op Revision 2.0 3Gb/s.

Wellicht dat ze dat alsnog inbouwen in de firmware (als ze het stabiel genoeg vinden).
Ik ben heel blij met deze review, want deze kaart staat al een poos op m'n wensenlijst voor de servert. Wel heb ik nog wat vraagjes.

- Gaan jullie nu de Areca's ook echt vervangen met deze Intel ?
- Zijn de WD RE series of andere "speciale" SATA raid schijven volgens jou echt nodig icm de intel kaart ?
- Ga je 'm ook nog op een wel pci-e 2.0 x8 testen ?
Wij hebben de kaart inmiddels verkocht via Vraag & Aanbod.

Voor ons was een goede ondersteuning op Debian varianten een vereiste en dus viel de kaart af.

Binnenkort gaan wij wel deze kaart testen:
pricewatch: Areca ARC-1880i
Als ik tijd heb zal ik daar ook een review over schrijven.
Inmiddels staat er in de handleidingen zwart op wit dat SATA 3Gb/s en niet 6Gb/s:
PDF: http://www.lsi.com/Distri...AssetMgr.aspx?asset=53859

De kaarten draaien als een zonnetje onder Debian Squeeze!
Wij hebben de kaart inmiddels verkocht via Vraag & Aanbod.
Je bedoelt de LSI?
Begrijp ik het goed, als ik concludeer dat LSI geen open source software levert, maar wel pre-compiled software voor oude debian versies, waar jij dus niets aan hebt? (en ik dus ook niet).

Op linux IRC kanalen werd LSI mij juist aangeraden vanwege dat het de enige fabrikant zou zijn met een knappe daemon die kan rapporteren (per mail / mail naar SMS) als er iets aan de hand is.

De kaarten draaien als een zonnetje onder Debian Squeeze!
De Areca's 1880i dus?

Heb je daar een tooltje bij dat kan reporten (per mail bijv.) over problemen, of moet je dan naar de web interface kijken?

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 14 februari 2011 18:19]

Ik heb een tijd later nog eens een LSI kaart gekocht en er uiteindelijk een 4-tal uitgerold in verschillende servers. Ze werken fijn onder Debian Squeeze, Lenny heeft een te oude kernel. Dat was de reden dat ze een jaar geleden niet door ons gebruikt werden. Overigens werken ze ook prima in Ubuntu 10.10 server, 10.04 LTS niet geprobeerd.

De Areca 1880 heb ik uiteindelijk nooit meer uitgeprobeerd, vanwege de prijs.

[Reactie gewijzigd door Peetke op 15 februari 2011 11:08]

hallo Peetke, ik heb een vraag over de bootup tijd van de lsi 9260-4i. Hoeveel seconden ongeveer duurt de boot van de kaart alleen, als je niet op ctrl H drukt? Ik heb een Rocketraid 640 die er ruim een halve minuut over doet en dus een snelle startup met een paar ssd's
onmogelijk maakt. Vroeg me af of de lsi kaart het wat vlugger kon. En is deze kaart ook
bruikbaar om van te booten? Op de site van LSI kon ik er niets over vinden.

[Reactie gewijzigd door leonito op 29 maart 2011 02:42]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*