Inleiding
De échte Vive liefhebbers zal het niet ontgaan zijn, (eindelijk) is de draadloze accesoire voor de HTC Vive leverbaar! Geen kabel meer van je pc naar je headset, en dus heerlijk vrij rondlopen.
Maar does it do what it says on the tin? Laten we het gaan uitvinden!
[img]pP0cRNJ0[/img]
What's in the box?
[img]KGDw1UOj[/img]
Van boven naar onder, van links naar rechts hebben we in de aanbieding:
Onder deze laag hebben we ook nog een aantal delen (niet afgebeeld):
- TP-Cast Router
- 2x Power Adapter
- Waist Band
- 1mtr UTP Kabel
Aansluiten van de TP-Cast
Het aansluiten van de TP-Cast is niet ingewikkeld, maar vereist wel een boel kabeltjes, bóvenop de al niet geringe hoeveelheid kabels die de normale Vive vereist.
Echter als je je TP-Cast flashed met de
OpenTPCast software, kun je het aantal kabels, en de ingewikkeldheid behoorlijk verminderen.
Máár eerst, het aansluitschema, hoe je de TP-Cast volgens de handleiding aan moet sluiten.
[img]KkR7TquC[/img]
Bron: UploadVR
Zoals je ziet, een aanzienlijke hoeveelheid kabels en "gedoe", daarnaast willen ze graag alle traffic via hun meegeleverde router hebben lopen, wat ik niet het aller-prettigste idee vind + een extra NAT laag, zodat ik niet meer bij de spullen op mijn netwerk kan. ( als ik hem tussen mijn pc > netwerk prik ).
Nadat je OpenTPCast geflashed hebt (later méér daarover). Kun je het aansluitschema vereenvoudigen naar:
[img]mtMaKpsI[/img]
Om het zo aan te sluiten is het wel prettig als je een bluetooth dongle in je pc hebt hangen, immers is gewoonlijk de link-box de bluetooth link met je controllers / lighthouses.
OpenTPCast
Om dan toch direct maar met het tweaken te beginnen, direct ook maar een klein verhaaltje over OpenTP-Cast.
Met OpenTPCast is het (onder andere) mogelijk om je eigen Wifi netwerk te gebruiken voor de USB connectie van de Vive. TPCast gebruikt hier in beginsel een eigen router voor, die je dus tussen je PC en je netwerk moet pluggen.
Let op! Om OpenTPCast te kunnen gebruiken moet je je powerbox openschroeven! Hierdoor vervalt je garantie! Ook al zijn er geen stickers die je verbreekt, is het wel degelijk mogelijk om de hardware te beschadigen!
Méér informatie over de installatie van OpenTPCast vind je hier:
OpenTPCast software
In feite komt het op onderstaande neer:
-Schroef powerbox open
-Verwijder SD kaartje uit Powerbox
-Maak backup van SD kaartje
-Flash nieuwe firmware op SD kaartje
-Pas indien gewenst de netwerkinstellingen aan
-Schroef alles weer dicht
-Profit!?
Gebruik
Zodra je alles aangesloten hebt, en de benodigde software stappen doorlopen hebt, kun je gaan spelen met je Vive.
Alle keren tot nu toe dat ik heb geprobeerd te spelen, werkte het één en ander vrijwel vlekkeloos, accu aansluiten op de Powerbox, software starten en gaan.
De beeldkwaliteit is naar mijn ervaring exact als origineel, zonder problemen met compressie, lag, enzovoort. Het is heerlijk om vrij rond te kunnen lopen, en de op dit moment zéér beperkte beschikbare ruimte voelt al behoorlijk groot. Méér dan ééns ben ik tijdens het spelen kwijt geraakt welke kant ik op stond, en dus compleet ondergedompeld in de ervaring.
Over enkele weken heb ik een véél grotere VR ruimte tot mijn beschikking, dan zal ik de review hierop nog aanpassen.
Accuduur
Op dit moment onbekend, niet omdat je zo kort met een accu doet, maar juist lang. Met speelsessies van een paar keer een uur is het mij nog niet gelukt om 1 powerbank leeg te krijgen. Zelfs na een uur gamen is de powerbank nog vol. De 2 extra powerbanks die ik heb gekocht lijken dan ook zware overkill te zijn

Volgens de powerbox is de input van de TP-Cast 4A op 5V, dus zo'n 20W.
Dat zou ruwweg betekenen dat je met een powerbank ± 3 uur zou doen. (20100mAh powerbank, bij 3,7V = 72.36 Wh, trek daar wat verliezen vanaf en je komt op +- 3 uur uit).
Dat is véél langer dan iemand volgens mij realistisch zou spelen met een VR set in één speelsessie. Hooguit als je (regelmatig) een avondje met vrienden speelt zul je dus in theorie een extra accu nodig hebben.

Een prachtig stukje techniek, aan de ene kant wel prijzig, aan de andere kant veel waar voor je geld. Je krijgt alle benodigde spullen om het lekker te gebruiken, en zelfs een Anker Powerbank, twv +- €50,-.
Vergroot je immersie in de VR wereld tot ongekende hoogten doordat je draadloos bent, je niet meer bezig bent met over een kabel heen stappen, of voorkomen dat je de HDMI poort van je videokaart sloopt

Het "beleven" van de VR wereld wordt véél prominenter, zeker met de Deluxe Audio strap, of een goede koptelefoon, waardoor je je echt in een andere wereld waant.
Kortom, ben je verliefd op VR? Steek er nog een paar euro extra in, en koop deze uitbreiding gewoon, ik garandeer je dat je ervan zult genieten. Het aansluiten kost wat liefde, maar éénmaal aangesloten, pak je je Vive véél makkelijker van de plank omdat je minder hoeft op te tuigen en aan te sluiten.
Gebruikt in combinatie met: