Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 6

Gebruikers

- Reviews

Bekijk alle reviews

Samsung Galaxy S5 mini (4G) Zwart Review

+2
jordiv30 13 maart 2017, laatste update op 12 augustus 2017, 332 views

Samsung Galaxy S5 mini (4G) Zwart (Product gekocht)

Hardware, camera, vingerafdruksensor, allemaal zijn ze niet helemaal fantastisch, maar gewoon goed. Dit verandert als we bij de software aankomen. TouchWiz maakt deze telefoon uiteindelijk onbruikbaar.

Pluspunten

  • Luxe design
  • Handzaam
  • Handige notificatie-led
  • Prima hardware voor lichte activiteiten

Minpunten

  • Software is compleet ruk
  • Vingerafdruksensor reageert niet altijd goed
  • Matige camera
  • Veel overbodige functies
  • Werkgeheugen had iets meer kunnen zijn

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 1
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Design Score: 4
Scherm Score: 4
Featureset Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 2
Prijs Score: 4
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1CNw2N2n6D3LiSr.jpeg

Conditie van de review

Aangeschaft op: 27-08-2015
Reviewdatum: 13-03-2017
Software in deze review: Android 5.1.1 (met vermelding naar Android 6.0.1)
Verwachte update: Foto's toevoegenEditlog:
13-03-2017: Review online, alleen tekst
22-03-2017: Screenshots toegevoegd, kleine verbeteringen
19-04-2017: 'Conditie van de review' toegevoegd en kleine foutjes verbeterd die het lezen net wat fijner maken.
12-08-2017: Kleine foutjes aangepakt.

1. Inleiding

Na een jaar tevreden met mijn S3 mini rondgelopen te hebben, was het weer tijd voor iets nieuws. Omdat ik over het algemeen best tevreden was met mijn oude S3 mini werd het weer een Samsung. Uiteindelijk is het deze telefoon geworden: de Samsung Galaxy S5 Mini 4G, voornamelijk vanwege de schermgrootte. Inmiddels heb ik deze telefoon alweer een jaar en daarom vind ik het tijd om hier mijn ervaringen te delen.

2. Waarom een S5 mini?

Ik heb natuurlijk van tevoren naar verschillende telefoons zitten kijken, zo ook naar de grote broer van deze S5 Mini, de S5. De enige reden dat deze telefoon afviel was de schermgrootte van 5” inch. Van 4” naar 5” vond ik toch wel een grote stap. Daarna kwam deze S5 Mini om de hoek kijken.

3. Uitpakken

De S5 mini komt in een doos die we al vanaf de S3 kennen. Clean wil ik de doos niet noemen, maar het straalt wel luxe uit. De doos heeft een ‘hout-look’. Op de onderkant zien we de functies van de S5 mini, zoals een AMOLED-scherm en een 8 megapixel camera. Op de zijkant staat de naam afgedrukt.

Als je de doos openmaakt zien we als eerste de telefoon liggen. Halen we die uit de doos en kijken we onder het lipje, dan zien we daar een korte User Manual. De volledige handleiding is op internet te vinden, al denk ik niet dat je die nodig zal hebben. Daarnaast vind je de oplader en oortjes daar. De oplader is de ‘nieuwe’ versie zoals die vanaf de S4 werd geleverd. Bij mijn S3 mini kreeg ik nog een zwarte oplader en een losse USB kabel, maar nu wordt er een los USB blok én een micro-usb kabel meegeleverd, zo dat je de S5 mini dus ook op de PC kan aansluiten.

4. Design en ontwerp

Al vanaf het begin valt op dat dit het broertje is van de grote S5. Het design nagenoeg hetzelfde, op een paar kleine punten na.

4.1. Voorkant
De voorkant ziet eruit zoals elke Samsung. We zien aan de bovenkant van het scherm natuurlijk een oorstuk, maar ook een selfiecamera, een LED notificatie melder en een nabijheidssensor voor tijdens het bellen. Aan de onderkant zien we de typische Samsung knopjes. In het midden zit de home-knop, en daarnaast zitten de tiptoetsen. De linker toets is bij deze generatie vervangen. Eerder was deze bedoelt om een menu op te roepen in een app en kon je door de home-knop lang in te drukken in het multitask menu komen, nu kom je dat door die linker knop. Overigens kun je door die knop nog steeds in een menu in een app komen door hem 2 seconden in te drukken.

Aan de rechterkant zit natuurlijk nog de bekende terug-knop waarmee je één stap teruggaat in een app. Meer uitleg is hier ook niet bij nodig. Als je meteen terug naar het home screen wil, kun je op de home-knop drukken.

4.2. Achterkant
De achterkant is ook precies hetzelfde als zijn grote broer. Het ziet eruit als een soort leer en zo voelt het ook. De grip is hierdoor ook erg goed, veel beter dan mijn oude S3 mini die een gladde achterkant had. De achterkant kan van de telefoon af en vanaf hier kom je bij de Simkaart, de batterij en de SD kaart.

Daarnaast zit er op de achterkant natuurlijk de camera met flitser, een speaker en ook een hartslagmeter. Die hartslagmeter had er van mij wel uit kunnen blijven, maar daarover later meer.

4.3. Zijkant.
Aan de zijkant zitten de gebruikelijke knoppen zoals bij elke telefoon. Aan de bovenkant zit een 3,5 mm ingang en een IR sensor waarmee je de TV kan bedienen. Aan de rechterzijkant zit de aan/uit knop. Gaan we naar de onderkant, dan zien we daar de micro-usb aansluiting. Wat opvalt is dat er hier geen klepje voor de aansluiting zit. Bij zijn grote broer zit dit wel om de waterdichtheid te behouden. Ik ben blij dat dat op deze telefoon eraf gehaald is. Of het ook een goed idee is voor de waterdichtheid is een tweede natuurlijk. Daarnaast vinden we hier ook de microfoon om te bellen.

Aan de linkerzijkant vinden we nog de bekende volume knoppen omhoog en omlaag.

5. Installatie

De installatie is erg eenvoudig en bestaat vooral uit het importeren van je Google contacten, je WiFi instellen enzovoort. Wat me opvalt is dat Samsung je ook meteen laat proberen om een Samsung account aan te maken zo dat de Samsung bloatware meteen geactiveerd kan worden. Gelukkig is dit niet nodig, dus ik heb het maar overgeslagen. De installatie is erg eenvoudig en duurt niet te lang. Desgewenst kan er nog een back-up terug gezet worden.

6. Hardware

De mini modellen van Samsung zijn inmiddels vooral bekend als de kleinere modellen van de high-end toestellen met de hardware van de vorige generatie. Ik zou dus de hardware van de S4 moeten hebben.

6.1. Technische kenmerken
De S5 mini heeft een Samsung Exynos Quad Core met 1,4 GHz en dat is niet de CPU die in de S4 zat. Deze is namelijk in theorie langzamer dan de Snapdragon die in de S4 zit. In praktijk is het inderdaad niet de snelste CPU, maar het is over het algemeen prima te doen. Toch vind ik dit totaal geen telefoon om mee te gamen. Lichte games zullen nog wel zonder hapering werken, maar zwaardere games zoals Asphalt 8 zijn echt een drama en worden soms dus ook geforceerd gestopt tijdens het spel. Zo is Pokemon Go ook niet mogelijk op deze telefoon door de hardware en het werkgeheugen.

6.2. Geheugen
De S5 mini wordt standaard geleverd met 16GB geheugen. Dit kan uitgebreid worden door een micro SD kaartje van maximaal 128 GB. Wat eigenlijk voor elke telefoon geldt is dat je nooit echt 16GB tot je beschikking hebt. Bij deze telefoon vind ik het ook erg overdreven om 16GB te zeggen, want er is namelijk 4GB nodig om het systeem te installeren. Dat betekent dus dat je nog maar 12GB hebt om zelf in te vullen. Natuurlijk had ik hier al rekening mee gehouden, maar dat er 4GB nodig was had ik zelf ook niet verwacht. Overigens denk ik dat het ook deels komt door de update van Android 4.4 naar Android 5.1.

http://i.imgur.com/27Twdw2.jpg

Het werkgeheugen bedraagt 1,5 GB en dat is net genoeg. Apps blijven, wanneer je het natuurlijk niet geforceerd stopt, lang genoeg in het geheugen staan en ook over het onthouden van internetpagina’s ben ik tevreden. Er zijn niet vaak refreshes op internet. Als er ondertussen een app aan het installeren of updaten is merk je wel dat hij flink trager wordt. Het aanbod van apps voor dit werkgeheugen is nog prima te doen, maar zwaardere games zoals Pokemon Go zijn niet via de Play Store te downloaden. In de toekomst ga je hier natuurlijk steeds meer tegenaan lopen.

Via de app Smart Manager zijn veel functies over de telefoon te bekijken, zoals de vrije opslag en welke apps er op dit moment in het werkgeheugen staan. Apps die niet gebruikt worden kunnen hier ook geforceerd worden gestopt, al is dat natuurlijk niet bevorderlijk voor onder andere de batterijduur.

6.3. Scherm
Mijn S3 mini had een schermdiagonaal van 4” en dat begon toch wel een beetje klein te worden. Deze upgrade naar 4,5” was dus een fijne toevoeging. Daarnaast is dit scherm een Super AMOLED zoals bijna alle telefoon schermen van Samsung tegenwoordig. Dit betekent dat pixels uitgeschakeld kunnen worden en daardoor is zwart dus echt zwart. Het scherm ziet er zeker strak uit en met het blote oog zijn er ook geen pixels te herkennen.

Het verschil tussen de S5 en de S5 mini zit onder andere in het scherm. Waar de S5 het tot Full HD (1080P) schopt, stopt de S5 mini bij HD (720p). Dit is jammer, maar op een scherm van 4,5” zal je niet veel verschil zien. Ergens moet toch de besparing vandaan komen denk ik maar.

6.4. Camera
Op de camera is helaas ook bezuinigd en dit is toch wel jammer. De megapixels zijn namelijk gehalveerd ten opzichte van zijn grote broer. De S5 mini heeft een 8 megapixel camera en die camera is niet heel bijzonder. Met een beetje moeite zou je misschien wel een mooie foto ermee kunnen maken, maar erg verfijnd is hij niet. Als je foto’s maakt met flitser zijn objecten in de buurt van de telefoon goed verlicht. Maak je een foto van ver weg, dan komt er een erg bruine waas over de foto heen. Niet echt geschikt voor in de nacht dus.

De S5 mini kan ook foto’s maken in HDR, maar dit is niet echt een succes. De kleuren worden verzadigder weergegeven, maar de rest van de foto zit meestal vol ruis. Alleen bij voldoende licht kan er weleens een mooie foto uitrollen.

Ook het filmen gaat in een lagere resolutie. De S5 mini kan weliswaar filmen in full-HD (al kan je dat dan weer niet bekijken op je telefoon), maar de S5 doet daar nog een schep bovenop met een resolutie in Ultra HD (4K). De S5 mini maakt redelijke filmpjes, maar de camera moet erg stil gehouden worden in verband met het ontbreken van digitale stabilisatie.

Wat overigens wel grappig is, is dat de selfiecamera op de S5 mini een hogere resolutie heeft (volgens de pricewatch) dan zijn grote broer. Het scheelt maar 0.1 megapixel, maar het is wel een apart detail.

7. Verbindingen

De S5 mini ondersteunt alle moderne verbindingen.
7.1 Mobiele netwerken
Ik zit bij KPN en heb eigenlijk overal waar ik kom voldoende dekking buiten. Binnen heb ik minder vaak 4G, maar het gebeurt eigenlijk nooit dat het internet er helemaal uit ligt. Vaak heb ik binnen 3G of H+. Een E betekent de slechtste dekking en dan valt er ook bijna niet op internet te werken. De snelheid van het mobiele netwerk is ook prima.

De kwaliteit met bellen is ook in orde. Ik bel niet heel veel, maar ik heb nog nooit gehad dat de verbinding wegviel, ook niet in een tunnel. Ik krijg ook geen klachten van de andere kant van de lijn.

7.2 WiFi
De S5 mini ondersteunt alle moderne WiFi technieken, waaronder 802.11n en 5 GHz. Eigenlijk valt hier niet zo veel over te zeggen. Het bereik is meestal prima, al heeft hij niet overdreven veel bereik. Op zolder is het internetten echt over. Toch jammer, want met mijn vorige telefoon werkte het wel op zolder, al dan niet met een fikse vertraging.

Sinds Android 5.1 zit de nieuwe functie “Slimme Netwerkwissel” op de telefoon. Dit betekent dat hij automatisch overschakelt naar 4G als je WiFi signaal slecht is. Dit kan je gerust aan laten staan als je een grote databundel hebt, maar voor mensen met een kleine databundel raad ik aan om het toch uit te zetten. De werking verschilt bij mij. Soms schakelt hij uit het niks over naar 4G, terwijl de snelheid voor mijn gevoel voldoende is. Ik heb het dus maar uitgeschakeld.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTBokhtRLpV.png

Overigens nog wel even een puntje over de WiFi. Begin november begonnen er opeens problemen met het WiFi op mijn telefoon. Het WiFi ging simpelweg niet meer aan. Wanneer ik het WiFi aan drukte, viel het meteen weer uit en zo door. De vriendelijke mevrouw bij de Samsung klantenservice vertelde mij dat ze dit ook nog nooit gehoord had. Na een factory reset werkte het weer even, maar inmiddels is het weer kapot. Ik ga de telefoon hier niet specifiek op afrekenen, maar de betrouwbaarheid is wel naar beneden gegaan. Toch wel even een puntje dus.

7.3 Bluetooth, NFC
Bluetooth staat bij mij altijd aan vanwege mijn smartwatch en de verbinding is over het algemeen best goed. Ik heb nog geen een keer gehad dat mijn telefoon het bluetooth apparaat niet automatisch herkent. Als ik de auto in stap, verbindt hij meteen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTR6xhbHOQN.png

NFC gebruik ik eigenlijk bijna nooit, dus hier kan ik nog niet echt een mening over geven. Als SNS begin 2017 met een app komt om contactloos te betalen met je telefoon zal ik dit stukje bijwerken.

7.4 Infrarood
Al vanaf de S4 zit een infrarood sensor om je TV, dvd speler, home cinema set enzovoort te bedienen via je telefoon. Een soort alles in een afstandsbediening dus. Zelf heb ik het één keer uitgeprobeerd en daarna nooit meer. Om iets te veranderen moet je eerst de app openen en dit werkt best omslachtig. Daarnaast is die app ook niet echt de gebruiksvriendelijkste. Naast dat hij teveel wil doen in één app worden er ook nog eens veel reclames getoond. Samsung heeft zelf ook al ingezien dat het meer een feature dan een nuttige toevoeging is en het is er dus ook weer uitgehaald in de nieuwe S7 en S7 Edge.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT1isWQzU3D.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTtuoou22JF.png

8. Geluidskwaliteit

Over de speakers van telefoons valt meestal hetzelfde te zeggen. Allemaal zijn ze niet de beste. En ook deze speaker hoort daarbij. Het geluid klinkt erg schel en kil en de plek van de speaker is ook niet erg handig gekozen.

Bij de S5 mini worden ook oortjes meegeleverd. Ik ben niet echt fan van oortjes met losse dopjes omdat ik ze altijd zo kwijt ben en dat is ook bij deze oortjes het geval. Gelukkig worden er verschillende maten oordopjes meegeleverd.

Over het geluid van de oortjes ben ik ook niet echt enthousiast. Ten eerste moet je ze erg ver in je oor drukken om echt alle tonen goed te horen. Net iets te ver naar mijn gevoel. Het geluid bevat te weinig bass. De remote op het rechteroortje werkt wel goed en is erg handig. Ook bellen werkt zonder problemen. De dopjes die over de oortjes zitten zijn een drama, ik ben er al verschillende kwijtgeraakt doordat ze simpelweg vielen toen ik de oortjes uit deed. Gelukkig worden er nog extra dopjes meegeleverd, die je om het oortje kan doen.

9. Bewegingssensoren

De S5 mini lijkt zich veel te richten op fitness. Er zitten veel verschillende sensoren en functies op. Iets te veel naar mijn idee.
9.1 Stappen
Bijna elke smartphone meet tegenwoordig wel je stappen, en deze S5 mini dus ook. Maar zoals bijna elke smartphone is dit niet altijd even nauwkeurig. Ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal van andere telefoons, dus ik zal hier gewoon mijn bevindingen beschrijven.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT2fxcipJuf.png

Ook bij deze smartphone worden de stappen niet nauwkeurig gemeten. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er helemaal niks van klopt. Ik heb ook een Moto 360 die mijn stappen meet, en als ik op de S5 mini op 8.000 stappen zit, zit ik op de Moto pas op de helft. Dit komt ook omdat de S5 mini je stappen gewoon doortelt op de fiets en in de auto. Op de fiets snap ik het nog, omdat je toch een soort loopbeweging maakt, maar in de auto zit ik gewoon stil op de stoel. Hoe hij dan stappen meet is mij dus nog een raadsel. Ook registreert hij stappen als je de telefoon gaat schudden. Niet erg nauwkeurig dus, al had ik dat al wel verwacht. Als je een workout start, zie je overigens ook niet de stappen in die workout.

9.2 Hartslagmeter
Inderdaad, een hartslagmeter op een telefoon. Het bestaat echt. Of het goed werkt is dan een tweede, en helaas is hij daar minder goed in. De hartslagmeter kan je hartslag en stress gehalte berekenen. De stress heb ik nog geen een keer aan de praat gekregen omdat ik mijn vinger blijkbaar niet normaal op de sensor kan leggen. De hartslagmeter werkt iets beter, hij laat tenminste gegevens zien. Toch heb ik niet het idee dat die erg goede informatie vertoont. Met de hartslagmeter op mijn Moto heb ik ook een meting gedaan en die laat toch wel andere waarden zien dan de S5 mini.

Toch is het een heel gedoe om je hartslag te laten zien en na de twintigste melding van de telefoon met de vraag of je vinger toevallig niet verkeerd ligt heb ik het maar opgegeven. Screenshots van mijn BPM heb ik dus ook niet.

De hartslagmeter is meer een gimmick dan een nuttige toevoeging. Als het normaal had gewerkt was het geen probleem geweest dat het erop zit, maar nu is het vooral een nutteloze toevoeging op de telefoon.

9.3 Barometer
De barometer zorgt er onder andere voor dat je calorieën worden berekend als je (hard)loopt. Zelf heb ik dit niet getest en ik weet ook niet of de getallen dus kloppen.

9.4 S Health
S Health is het fitnessprogramma dat Samsung standaard meelevert op deze S5 mini. Via deze app kun je je hartslag meten, workouts starten, slaap invoeren, stappen berekenen enzovoort. Eerst gebruikte ik deze app nog vaak voor workouts, maar de informatie is beperkt. Om mijn slaap in te voeren gebruik ik wel deze app, omdat je zo een overzichtelijke grafiek te zien krijgt.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT1DQTWP0sA.png

Nieuw is ook dat hij automatisch bijhoudt of je beweegt of niet, maar dit werkt nog niet heel goed. Hij herkent volgens mij alleen wandelen, want als ik een stukje heb gefietst ziet hij dit als wandelen. Ik wandel dus met 25 km/u, thanks Samsung!

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTBjyKfJWCu.png

10. Vingerafdrukscanner

De S5 mini heeft in de homeknop onderin een vingerafdrukscanner. Doordat de knop langwerpig is kan je niet je vinger er gewoon op leggen. Daarom moet je je vinger over de homeknop heen bewegen van boven naar beneden. Dit werkt op zijn zachts gezegd niet altijd even goed.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT1thUjhrkJ.png

De eerste maanden zal je waarschijnlijk heel vaak een van de foutmeldingen te zien. Vaak leg je je vinger net iets naast het midden en dan wordt je vingerafdruk dus niet herkent. Uiteindelijk wen je er wel aan en dan weet je waar je moet wrijven en hoe je je vinger moet leggen, maar de nauwkeurigheid had beter gemogen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT49C5Hupzc.png https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT2th9FOGzX.png https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT2HcYxRY1p.png

Samsung heeft ook een oplossing bedacht om je telefoon te ontgrendelen als je je handen vol hebt. Je kunt je duim instellen als vingerafdruk, maar dit werkt in de meeste gevallen compleet ruk. Je schuift eigenlijk schuin over de vingerafdruksensor en wat dan wel te verwachten viel is dat dit nog minder goed werkt. Doordat je duim meestal best lang is heb je één punt waar hij werkt en de rest van je duim werkt niet. Nog niet helemaal af dus.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTUErxa9ACv.png

Ook een irritatiepuntje is het feit dat hij je niet meteen binnen laat. Ik veeg mijn vinger over de vingerscanner en ik voel door de feedback (trilling) dat hij goed is ontvangen, maar vervolgens gaat het scherm uit en ben je weer terug op het vergrendelscherm. Dit gaat soms heel lang door waardoor je het uiteindelijk wel zat bent.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT3nE4A5sEy.png

11. Software

Tja, de software. Waar ik voor dit punt in het algemeen nog best tevreden was over de telefoon is alles hier in een klap weg. Mijn god, wat is dit ding traag zeg.

11.1. Android
De S5 mini draait natuurlijk op Google’s besturingssysteem Android. Toen ik hem vorig jaar kocht draaide er nog Android 4.4 KitKat op. In mei 2016 stond er een update naar Android 5.1 Lollipop klaar waarmee ook de TouchWiz skin is veranderd. Eind februari kwam dan eindelijk de software-update binnen voor Android 6.0.1. Dit vind ik, zeker met de wetenschap dat sommige mini-modellen van Samsung helemaal geen update krijgen, erg netjes. Wel is de overstap van Android 5 naar Android 6 bijna niet te zien. Bij nieuwere telefoons, zoals de A3 2016, verandert de TouchWiz interface onder andere in het control- en notificatiecenter. Dat is bij deze telefoon dus niet het geval. Het enige wat direct opvalt zijn de nieuwe tekentjes voor de standaard apps, al zijn de apps zelf niet ge-update.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT2kegYaeBm.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT3oUGFMxzH.png

11.2. TouchWiz
Oké, bereid je voor. Ik vind het moeilijk om goed te beschrijven wat TouchWiz met je telefoon doet, maar ik ga het toch proberen. Kort samengevat is het gewoon compleet ruk.

Op mijn S3 mini stond natuurlijk ook al TouchWiz en daar viel het eigenlijk best mee. Het was niet zo dat het allemaal heel erg snel ging, maar ik had eigenlijk bijna nooit vastlopers. Vandaar ook mijn keuze voor weer een Samsung. De eerste drie maanden viel het nog best mee. Ik merkte wel op dat er al meer vastlopers waren als op mijn S3 mini, maar er viel nog mee te leven. Na die drie maanden werd het echt een drama. De animaties werden niet meer vloeiend weergegeven, apps laden duurde lang en soms was er opeens een freese. De telefoon reageert dan alleen nog maar op de vergrendelknop, maar als je daarop hebt gedrukt is het over en uit. Je komt uiteindelijk wel weer terug bij het vergrendelscherm, maar iets invoeren werkt niet meer. Vaak is de enige oplossing de batterij er uit halen en er daarna weer in plaatsen. Ik zou niet weten wat ik moest als die er niet meer zelf uit te halen viel (vanaf de S6 is dat niet meer mogelijk), want zelfs op een hard reset reageert hij niet meer.

Op dit moment heb ik de telefoon weer een maand of 6 in gebruik zonder factory reset tussendoor (want dat is echt nodig om hem snel te houden), en normaal werken met deze telefoon zit er gewoon niet meer bij. Bij alles loopt er wel weer iets vast of duurt het langer dan normaal voordat iets is geopend. Ik haal op dit moment meerdere keren per dag de batterij eruit omdat ik gewoon niet meer verder kom op de telefoon en er niet gereageerd wordt op een hard reset.

Dan zou je denken, waarom installeer je geen andere launcher uit de Play Store? Dit was ook mijn idee en dit heb ik ook gedaan, maar TouchWiz is zo prominent aanwezig dat dat eigenlijk geen verschil maakt. Het beginscherm is natuurlijk wel anders, maar je krijgt bij veel handelingen weer met TouchWiz te maken. Als ik bijvoorbeeld mijn notificaties wil bekijken, krijg ik te maken met TouchWiz. Als ik iets wil aanpassen in de instellingen, krijg ik te maken met TouchWiz.

Op mijn S3 mini had ik hier nooit last van en ik vraag me af hoe dit kan. Ik heb inmiddels ook ervaring met de S4 mini en de nieuwste S7, maar daar zie ik geen problemen terugkomen rond TouchWiz. Ze kunnen het dus wel, maar waarom passen ze het dan niet toe? De hardware lijkt mij eigenlijk goed geschikt en sommige fabrikanten kunnen het zelfs met minder hardware. Waarom Samsung dan niet? Ik wacht eigenlijk nog steeds op een software-update die TouchWiz weer wat beter maakt, zo dat ik het komende halfjaar toch nog kan genieten van mijn telefoon.

11.3. Bloatware
Bij elke Samsung is er wel standaard wat voor geïnstalleerd qua bloatware, en zo ook bij deze. De meeste apps zijn wel uit te schakelen maar niet compleet te verwijderen. Deze Samsung heeft twee pagina’s met voor geïnstalleerde apps en dat valt me nog aardig mee. Daarnaast zijn de meeste apps ook nog nuttig, zoals een camera, Google Maps enzovoort.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTn0Ut9T7dq.png

De apps die Samsung er graag even voor je op zet zijn Flipboard, Dropbox, Peel Smart Remote (als afstandsbediening voor je tv), Samsung’s beperkte app store Galaxy Apps, de spraak assistent S Voice, Samsung Go en de fotobewerker Studio. Ik vind dit echt meevallen in tegenstelling tot mijn vorige Samsung telefoons. Zoals gezegd zijn de meeste apps ook te verbergen in het menu.

Maar het zou Samsung niet zijn als dit ook niet zonder vastlopers en dergelijke gepaard gaat. Vooral van S Voice wordt ik helemaal gek. Als ik op de thuisknop druk en een paar seconden later nog een keer (om een app af te sluiten), komt S Voice al tevoorschijn. Deze assistent is echt een nutteloze toevoeging omdat het gewoon niet werkt. Ze verstaat mij vaak niet (terwijl ik toch redelijk duidelijk Engels spreek) en belt opeens totaal iemand anders. Gelukkig is dit uit te schakelen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT4BkhC540R.png

Google laat je de Play Store niet gebruiken als je ook niet de andere bloatware even mee installeert. Vanuit Google zijn dit Google+, Google Maps, Google Play functies (muziek, films, boeken), Google Drive, YouTube, Hangouts, Chrome, Gmail en Google instellingen. Alle apps zijn ook uit te schakelen. Van Google+ en de Google Play apps (boeken, muziek en video's) vind ik het wel jammer dat ze erop staan, maar de rest gebruik ik nog wel regelmatig of zijn handig om te hebben.

11.4. Notificaties
Toen ik de telefoon net had vond ik de notificaties wat tegenvallen. Als de telefoon ontgrendeld was kon je niet zien wat er aan de hand was. Gelukkig is het notificatiecenter in Android 5 flink onder handen genomen en nu zijn ze dus ook te bekijken op het vergrendelscherm. Bij sommige apps, zoals Whatsapp en Twitter kan je ook meteen actie ondernemen. Bij WhatsApp kan je bijvoorbeeld direct reageren en bij Twitter kan je meteen de tweet liken.

11.5. Widgets
Android staat bekend als het besturingssysteem dat veel te personaliseren is en dat is qua widgets ook het geval. Vanuit TouchWiz zijn al veel standaard widgets te kiezen en door apps zoals Spotify en Tuneln te installeren krijg je er nog meer widgets bij. Zelf gebruik ik alleen de Google- en klokwidget, aan de rest is weinig interessants.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT3WK20iDFz.png

11.6. ‘Handige’ snufjes van Samsung
Naast de features in de hardware, zoals een infraroodsensor en de hartslagsensor, zijn er ook nog softwarematige features aan deze telefoon toegevoegd. Zelf ben ik er niet echt fan van deze features omdat de meeste nog niet echt goed uitgewerkt zijn.

Een van de snufjes die Samsung erop heeft gezet is ‘Slim Sluimer’. Met deze functie blijft het scherm aanstaan zolang je er naar kijkt. Maar als je lang niks aanraakt terwijl je wel naar het scherm blijft kijken, gaat hij gewoon uit. Volgens mij werkt dit nog niet helemaal vlekkeloos, al heb ik het niet erg lang getest.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1CQLsT3tGfgojA7.png

Een andere functie is de toolbox, bedoeld om snel bij je favoriete apps te komen waar je ook bent. Zelf gebruik ik het nooit, omdat de toolbox te prominent aanwezig is. Ik zoek liever zelf even in het app-menu.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT3B4eMQGJO.png

Er zullen vast ook wel nuttige features in deze telefoon zitten, alleen heb ik het nog niet echt kunnen vinden. Vooral onnodig dus, is mijn conclusie, en volgens mij maken deze ‘features’ mijn telefoon onnodig trager.

12. Batterijduur

Om hem maar meteen even gemaakt te hebben; ik ben blij dat de batterij nog niet is ontploft. Nu terug naar de realiteit. Ik heb de telefoon inmiddels al weer anderhalf jaar, dus de batterij is er erg op achteruit gegaan.

Eerst maar eens even de theorie erbij pakken. De telefoon is natuurlijk kleiner dan zijn grote broer, en daarom heeft hij ook een mindere accu. Deze S5 mini heeft een accu van 2.100mAh en dat is een verschil van 700mAh in het voordeel van de S5. Voor de S5 mini wordt in de pricewatch op Tweakers alleen een gesprekstijd aangegeven, en die ligt maar liefst 11 uur lager dan de gesprekstijd van de S5, die 21 uur ver kan komen. Hier in is dus ook een punt van besparing en vooral ruimte te zien.

Dan door naar de praktijk. Ik bel nauwelijks, dus de gesprekstijd is voor mij niet van toepassing. Mijn gebruik is niet overdreven intensief, maar op doordeweekse dagen pak ik wel regelmatig mijn telefoon. Bluetooth, WiFi en 4G staan continu aan (WiFi en 4G afgewisseld natuurlijk, wijsneus). Ook ben ik niet heel voorzichtig met laden. Ik laad hem op als ik dat nodig vind, of hij nou 5% of 90% is.

Toen ik de telefoon net had was de batterijduur prima. Aan het einde van de dag had ik vaak nog zo’n 30% over en rond 4 uur ’s nachts gaat hij aan de lader (door middel van een tijdschakelaar). Na 2 uurtjes was hij dan wel weer vol.

Toen de telefoon ouder werd begon ook de accu te slijten. De 30% die ik vaak ’s avonds nog over had werd steeds meer naar beneden bijgesteld. Rond april 2016, toen ik de telefoon 8 maanden in mijn bezit had, moest ik tussendoor bij gaan laden omdat ik anders het einde van de dag niet meer haalde.

Inmiddels heb ik de telefoon 1 jaar en 4 maanden. Ik kom rond vier uur thuis en dan is mijn telefoon meestal minder dan 20%. Ik doe hem dan in de oplader zo dat hij kan stijgen naar 50%. Als hij daar is, haal ik hem er weer uit en sluit ik hem pas die nacht weer aan op een tijdschakelaar. Vaak is hij dan ook echt leeg.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT2Is0UGrmB.png

De batterijduur is niet om over naar huis te schrijven dus, maar ik had ook niet anders verwacht. Een batterij slijt natuurlijk en met mijn gebruik snap ik dat hij snel leeg is. Natuurlijk is dan de vraag hoe de telefoon wordt gebruikt. Ten eerste staat Bluetooth altijd aan vanwege mijn watch die werkt via Bluetooth. Daarnaast is locatie ook de hele dag actief in de slaapstand (alleen via WiFi en mobiele netwerken). WiFi staat alleen thuis aan. ’S Ochtends gebruik ik de telefoon bij het ontbijt om even het nieuws te checken en alle gemiste berichten te beantwoorden. Als ik van huis weg ga, staat Tuneln aan om even naar de radio te luisteren. Overdag gebruik ik bijna alleen maar 4G, omdat het WiFi bij mij op school erg traag is. Het gebruik bestaat dan uit af en toe even een app zoals Instagram of Snapchat openen. Verder gebruik ik hem voor muziek via Spotify. Op de terugweg staat Tuneln weer aan voor de muziek. Met dit gebruik kom ik dus op zo’n 80% verlies over ongeveer negen uur gebruik. Tot nu toe is het nog te doen, maar als de batterij nog verder slijt (en dit verwacht ik nog wel in de komende maanden dat ik hem heb) haal ik het einde van de dag niet meer en dat is toch een minpuntje.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT4MWeOdyK4.png

In het instellingenmenu of via de app Smart Manager zijn alle apps te zien die sinds de laatste keer volledig opladen zijn gebruikt. Handig om te kijken of er misschien een app is die onnodig veel batterij verbruikt (zoals de Facebook app). Als een app langer dan drie dagen niet wordt gebruikt, wordt deze geoptimaliseerd en in een soort spaarstand gezet. Apps die je erg vaak gebruikt kunnen hiervoor uitgeschakeld worden. Zo gebruik ik bijvoorbeeld Snapchat erg veel en heb ik optimalisatie hiervoor uit gezet.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsT1bMjC2yZ2.png

Op het eerste tabblad staat het percentage wat je nog over hebt en de geschatte accuduur van de batterij. Ik ben er wel achter gekomen dat deze tijd iets te optimistisch is. Bij een batterijlading van 66% geeft de indicator aan dat er nog 10 uur en 38 minuten met de batterij gedaan kan worden. In de praktijk is dat ongeveer vier uur, gemeten bij mijn gebruik.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLsTteSK9n8AU.png

Bij de S5 mini wordt, zoals eerder vermeld in de review, een USB oplaadblok en een micro-usb kabel meegeleverd om op te laden. Hiermee is het dus ook mogelijk om de S5 mini rechtstreeks op de computer aan te sluiten, bijvoorbeeld om foto’s of muziek over te zetten. Het werkt zoals je mag verwachten van een oplader. Daarnaast passen veel kabels in de telefoon, omdat er meerdere apparaten zijn die met micro-usb werken.

13. Conclusie

Op het eerste gezicht ziet de S5 mini eruit als een mooie telefoon met een nette prijs. En uit de doos is dat ook zo. In tegenstelling tot vele anderen vind ik de achterkant een luxe uitstraling geven en het ontbreken van de snelle hardware uit de S5 heeft, buiten het werkgeheugen van 1,5 GB wat tegenwoordig wel wat weinig is voor grote apps, geen grote nadelen. Tot nu toe lijkt alles dus goed te gaan. Totdat we bij de software aankomen, want wat is dit ongelofelijk slecht voor elkaar. En omdat de software toch wel een erg belangrijk punt is van een telefoon is het gewoon jammer dat Samsung op dit vlak de plank volledig heeft misgeslagen. De hele interface werkt traag, van een app openen tot iets simpelers zoals een pagina omslaan. En helaas heeft een andere skin installeren geen enkele zin. TouchWiz is zo prominent aanwezig dat het niet valt te omzeilen.

En dat terwijl de rest niet bovengemiddeld goed, maar gewoon prima is. Camera is niet de beste, maar het voldoet. Vingerafdruksensor had wat meer onderzoek naar gedaan kunnen worden, maar hij scant je vinger wel redelijk. Bloatware is zeker aanwezig, maar valt enigszins mee in vergelijking tot wat ik eerder heb gehad. Android 6.0.1. is een mooie prestatie voor een telefoon die zijn loopbaan begon met Android 4.4. De score van maar twee sterren komt dus echt door de software. Jammer, want op eigenlijk alle andere gebieden scoort de S5 mini niet bovengemiddeld goed, maar gewoon goed. Zonder de software die Samsung op deze telefoon heeft gezet had ik hem vier sterren gegeven. Dat geeft dus aan dat er nog veel te optimaliseren valt.

Dan komt natuurlijk de grote vraag; zou je deze telefoon nog een keer aanschaffen of aan iemand anders aanraden? Mijn antwoord is op dit moment simpelweg nee. De meeste telefoons gaan ongeveer twee jaar mee en na een maand of negen wordt de software zo ontzettend traag (sorry dat ik elke keer in herhaling val :) ) dat je de telefoon het liefst zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde stortplaats (oké, recycleplaats) wil brengen. Op de vraag of ik weer een Samsung telefoon zou kopen hoef ik niet lang na te denken. Ja, zeker met de S7 en S7 Edge die Samsung op dit moment maakt hebben ze mooie telefoons in handen. En ik geloof ook wel dat Samsung de software weer beter heeft gemaakt en de hardware toch weer beter, nieuwer en sneller is. Dat er een keer een mindere Samsung in mijn lijstje zit kan natuurlijk gebeuren. Maar TouchWiz blijft toch altijd een zwart randje hebben, en dit is toch jammer. Ik ben benieuwd hoe Samsung de nieuwe software geoptimaliseerd heeft.

Heb je nog een vraag of opmerking? Ik probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden in de reacties.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Samsung Galaxy S5 mini (4G) Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Vraag & aanbod

Reacties (2)

Wijzig sortering
Duidelijke review, maar ik mis nog wat foto's.
Thanks, ik ben de afgelopen tijd erg druk geweest met school en dergelijke. Ik zal kijken of ik ze morgen kan toevoegen voor je.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*