Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Xiaomi Mi Box 8GB Review

+2
Hans C 17 december 2016, laatste update op 16 maart 2017, 6.961 views

Xiaomi Mi Box 8GB

De Mi Box is een interessante mediaspeler met potentie, die helaas geplaagd wordt door wat bugs. Gezien het uitblijven van een reactie van Xiaomi is het maar de vraag of deze worden opgelost.

Pluspunten

  • Mooi en handzaam design
  • Snelle werking in de interface
  • Prettige afstandsbediening
  • Goede spraakbesturing
  • AC wifi

Minpunten

  • bugs in geluid
  • bugs bij casten
  • geen spdif adapter meegeleverd
  • korte kabel aan stroomadapter
  • korte HDMI kabel
  • Dropped frames in Netflix

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Geluidskwaliteit Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4
Featureset Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 4
Design Score: 5
Reden van aanschaf:
Ik heb al een Windows HTPC bij de televisie in de woonkamer. De televisie is een 1080P model en de HTPC voldoet. Ik heb echter een Google Home gekocht en wil graag via spraakopdrachten de Mi Box aansturen. Op het moment kan dat geloof ik alleen nog maar met YouTube, maar verwacht wordt dat er meer apps zullen volgen. De Mi Box heeft Android TV 6.0 aan boord en kan dienen als Chromecast. De Chromecast heeft geen mogelijkheid voor DTS geluid. Deze heeft dat wel. De Nvidia Shield heeft dat ook, met nog een paar extra HD audio codecs, maar is niet meer te verkrijgen. Via een Tweaker kon ik deze aanschaffen.

Specificaties

Processor Quad-core Cortex-A53 2.0GHz
GPU Mali 450 750MHz
RAM 2GB DDR3
Opslag 8GB of on-board storage
Netwerk Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Dual-band Wi-Fi 2.4GHz/5GHz
Bluetooth 4.0/3.0
Video VP9 Profile-2 up to 4K x 2K @ 60fps
H.265 HEVC MP-10 at L5.1, up to 4K x 2K at 60fps
H.264 AVC HPat L5.1, up to 4K x 2K at 30fps
H.264 MVC, up to 1080P at 60fps
Geluid DTS 2.0+ Digital Out, Dolby Digital Plus. Tot 7.1 pass through
HDMI: HDMI 2.0a x 1 port (HDCP 2.2)
USB: USB 2.0 x 1 port
AV: SPDIF Out / 3.5mm audio output x 1 port
Software Android TV 6.0
Maten en gewicht 101 x 101 x 19.5mm 176.5g
Kleur Zwart

Wat zit er in de doos?

Genoeg, maar niet veel. Een stroomadapter met een belachelijk kort draadje. Minder dan een meter. Een korte HDMI kabel die wel solide aanvoelt. Een afstandsbediening met twee AAA batterijen. Zeer korte handleiding (meer is ook niet nodig) en natuurlijk de Mi Box zelf. Een klein en degelijk apparaatje.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CibQC2hZEjbfAg.jpeg

Wat zit er niet in de doos?

Er is de mogelijkheid om een SPDIF kabel aan te sluiten. Dat zal via een adapter moeten gebeuren. De mogelijkheid staat wel op de doos aangegeven, maar de betreffende adapter zit er niet bij.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CibQC17iZKztWe.jpeg

Installatie

Na het aansluiten en aanzetten van de MB moet je eerst de afstandsbediening synchroniseren met de MB. Dat doe je door een in beeld gebrachte knoppencombinatie op de afstandsbediening in te drukken op korte afstand van de MB. Werkt vrij snel. Vervolgens doorloop je een aantal stappen op het scherm. De optie wordt geboden om de installatie via de telefoon te doen. Die wordt bij mij afgebroken met een vage foutmelding. Gelukkig kun je ook de gegevens van bijvoorbeeld je Google account handmatig invullen. Duurt wat langer, maar dat ging in ieder geval vlekkeloos.

Updates stonden wel klaar, maar werden niet gepushed. Ondanks een vinkje bij automatisch in de instellingen. Zowel niet voor apps, maar ook niet voor het apparaat. De systeemupdate was maar 22mb groot. Toch duurde het installeren en rebooten wel wat langer dan ik zou denken op basis van de genoemde 22mb. Er is maar één update beschikbaar gekomen na de introductie. Dat belooft niet veel goeds, zeker niet gezien de vele meldingen van bugs op internet (en enkele bij mij zelf)
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CibQC1Jr7iLAec.jpeg

gebruik

De afstandsbediening is klein maar fijn. De knoppen voelen prettig aan. Je zit met de directionele knoppen er maar zelden naast. De klik die ze maken voelt ook goed aan. Je kunt hem ook gebruiken voor het doen van spraakopdrachten. De microfoon reageert niet altijd even snel, maar verstaat uitstekend wat ik roep.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1CibQC24hAddlWT.jpeg

De interface is lekker vlot en wie bekend is met Android zal snel zijn weg weten te vinden op het apparaat.

Ik gebruik zelf eigenlijk maar drie apps. Emby, Netflix en Spotify. Met Emby heb ik één video gezien. Deze video had zo eens in de vijf minuten een kleine onderbreking in het geluid. De beeldkwaliteit was naar verwachting. Scherp. Het geluid bleef goed synchroon lopen met de video, die gestreamd werd van mijn server naar de MB. Ik heb een Asus 87U router (de MB heeft alleen Wifi voor een netwerkverbinding). Spotify werkt goed. Heb er een paar complete nummers mee afgespeeld. Netflix werkt niet als het zou moeten. Veel dropped frames op 1080p helaas. Op 4k kan ik niet testen, maar dit belooft al niet veel goeds.
Leuke integratie apps met besturingssysteem
Wat ik erg leuk vind is dat de eerste rij van het home scherm gebruikt wordt voor het weergeven van media. Ongeacht uit welke app. Als ik in Emby bijvoorbeeld een serie kijk, dan staat daar direct daarna een plaatje van de volgende aflevering. Als ik een aflevering maar een stukje kijk, dan staat die aflevering er ook om voort te zetten. Datzelfde geldt voor Spotify playlists en losse nummers. Van Netflix heb ik dat niet gezien. Het zorgt ervoor dat je niet de app in hoeft om content af te spelen.
Chromecastfunctie
Vergeet niet eerst de Chromecast app op de MB te updaten. Ik deed dat niet omdat de app zichzelf niet update en de app wat verstopt zit in de Play store. Na de update werkte het casten beter. Niet perfect. Emby werkt vlekkeloos, evenals Spotify. Bij het casten van Netflix gaat het mis. Ik word naar het userscherm van Netflix gebracht en het gaat niet verder. Als ik handmatig een user selecteer, dan kom ik in het hoofdscherm en verder gebeurt er niets. Niet vanaf mijn telefoon met Android 6.01 en ook niet met mijn iPad met iOS 10. Dat is een tegenvaller. Het lijkt in de Netflix app te zitten, omdat de andere apps wel werken.

Verwachtingen

Mijn verwachtingen voor het oplossen van problemen (onderbrekingen geluid en het niet werken van casten van Netflix) zijn niet hooggespannen, vanwege het geheel ontbreken van een reactie op de door anderen gemelde problemen. Ook is er vanaf de start maar één kleine update geweest. Waar niet de gemelde problemen mee werden geadresseerd.

Conclusie

Een redelijk goede mediaspeler die hier en daar een steekje laat vallen. Mocht de Shield weer beschikbaar komen, dan weet ik niet of ik de MB nog lang zal gebruiken. Maar ik laat me graag verrassen door Xiaomi.

Update
Er is inmiddels welgeteld één update geweest. Volgens mij in januari 2017. Er is niet echt een changelog van beschikbaar, maar Netflix werkt inmiddels wel goed. Ik zie geen dropped frames meer op 1080P. Ik heb geen mogelijkheid om 4K te testen. Omdat dit de basisfunctionaliteit betreft heb ik de review opgetrokken van 3 naar 4 sterren. Om 5 sterren te verdienen zou Xiaomi onder meer de updates frequenter moeten laten komen. En toelichten. De laatst verwerkte securitypatch is van 1 oktober 2016. Van Android 7.0 is nog geen spoor te bekennen. Die zou volgens een twitter bericht van Xiaomi vroeg in kwartaal 1 er moeten zijn. Het is nu halverwege maart.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Xiaomi Mi Box 8GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (46)

Wijzig sortering
Bedankt voor je review. Best interessante box. Heb je de rol van Xiaomi.eu al geprobeerd? Heb dat op m'n telefoon van xiaomi en dat draait als een trein.
Dank je. Net gekeken op die site, maar roms voor Android TV kan ik er niet vinden. Is wel nodig dat er iets gebeurt. Gisteren Netflix gekeken en veel dropped frames.
Is het mogelijk om Kodi er op te zetten dat je weet..?!?
Kodi kan prima. SPMC, een spin off voor Android van Kodi is nog beter zelfs.
Dankje voor deze info, zodra ik hem ook heb ff bekijken
Hans waar heb je hem gekocht, via internet/China..?!?

Zo ja, wat moest je aan invoerrechten betalen..?

Ik zie de MB gemiddeld voor ¤70...

Oh ja, kan je ook een harde schijf van 2TB aansluiten voor m'n eigen muziek/films..?!?
Ik had 'm gekocht van een mede tweaker, helemaal nieuw in de seal. Harde schijven zou moeten kunnen, maar ik lees her en der dat dat niet goed gaat met de huidige firmware. Er zijn wel meer zaken op te lossen voordat ik hem zou aanbevelen. Vooral het droppen van frames, al bij 1080p, moet eerst iets aan gedaan worden. Het cast probleem binnen Netflix kom ik wel overheen. Dat zou ook een fout in de Netflix app kunnen zijn.
Ik heb er ook één besteld op Ali. Alleen had ik in mijn research nog niks gehoord over die bugs. Hopelijk valt het mee en wordt het zo snel mogelijk verholpen. }>
Heb je de internationale versie? Er zijn denk ik 5 of 6 modellen in omloop. Misschien zijn die anderen beter.
Ja, ik heb inderdaad de internationale versie besteld. Is dat dezelfde als wie jij hebt?
Heb je hem al binnen..?!?
Nee, helaas tegen gehouden door de douane... Verwacht hem wel deze week.
Hmmmmm klote is dat ja... Zal je ook wel wat aan invoerrechten moeten betalen, ben wel benieuwd hoeveel...
Ze konden geen waarde bepalen, dus heb ik 36 euro opgegeven.
Daarover 21% betalen + 13 euro administratie kosten... |:(

Volgende week pas goed testen.
De Chromecast heeft wel gewoon 5.1 geluid hoor. Gewoon direct in je receiver prikken en netflix ondersteunt Dolby digital +.
Hij is dus wel te bestellen via AliExpress begrijp ik? Ik neem aan dat de "samenwerking met Google" hopelijk betekent dat ze goede software ondersteuning gaan bieden met degelijke patches. Met mijn Chromecast en Samsung ervaar ik eigenlijk al te veel problemen...

En de dropped frames in netflix , zou dat niet te maken kunnen hebben met het heen en weer schakelen tussen kwaliteit en dat je verbinding net niet toereikend is? Of een kwestie van verkeerde beeldfrequentie in de instellingen?

[Reactie gewijzigd door TJRef op 20 december 2016 21:29]

Dank je voor de tip. Ik heb de Shield weten te bestellen via Amazon. Hoor ik toch betere geluiden over. Wel veel duurder helaas.

Zelf heb ik hem dus niet via Aliexpress, maar ik zag hem daar wel. In de patches heb ik geen vertrouwen. Enige en laatste is van oktober.

Mijn verbinding wordt geregeld door een Asus 5hz, de 87u. Een van de snellere op dit moment. En de Mi staat er 5 meter vanaf. Ook verschillende resoluties en hz geprobeerd in de settings, van 24 tot 60. Probleem bleef.
Eh, waarom zou je Netflix casten, i.p.v. rechtstreeks draaien op de mi box? Mi box is Android TV, dus zou Netflix moeten ondersteunen in 4k.
Zoals ik in de opening beschreef heb ik een Google Home. Daarmee kun je Netflix met stemcommando's bedienen. Via de cast optie. Als het tenminste zou werken.

Ik heb de Mi Box aangesloten op een 1080p TV. Ik ben bang dat 4K ondoenlijk is, gezien de duidelijk waarneembare geskipte frames op de 1080p resolutie.
Wat raar, ik heb ook een Mi Box en compleet geen last van gedropte frames in Netflix/Kodi/Plex... Casten heb ik ook wel eens problemen mee, maar dit gold ook voor mijn Nexus Player. Bij de Nexus Player is het casten sinds android 7.0 een stuk stabieler geworden. Dus hopelijk komt er ook een Android 7 update voor de Mi Box...
Welke editie heb je? Er zijn een aantal varianten beschikbaar.

Ik heb echt last van dropped frames. Je ziet het overduidelijk op beeld gebeuren, zowel bij Emby (server op het eigen netwerk) en Netflix. En het maakt niet uit of ik van de 2.4Ghz of de 5Ghz gebruik maak. De router, een Asus AC87U, staat op vier meter afstand op dezelfde etage. Dus ik sluit uit dat het de verbinding is.
Ik heb de internationale (Android TV) versie. Met een Netgear R7000 als router. Ik draai overigens geen 4K, maar gewoon 1080p.

Kan het misschien zijn dat je tv bepaalde image processing doet? Ik heb mijn tv op PC modus ingesteld voor de hdmi poort waarop de Mi Box is aangesloten, om zoveel mogelijk tv truukjes te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Snirpo op 15 januari 2017 11:04]

Dat ga ik proberen. Maar zou vreemd zijn. Mijn HTPC en mijn Shield gaan beiden ook via dezelfde versterker van Onkyo en hebben nergens last van.
Dacht dat de Android TV app versie alleen maar werkt met gecertificeerde boxjes. Zoals de Nvidia etc??

Heb zelf een Nexbox A95X en daar lukt het niet op.
De Xiaomi is gecertificeerd.
Verkeerde plek

[Reactie gewijzigd door Hans C op 22 maart 2017 22:41]

Bedankt voor de review.

Fijn om eens een review te lezen dat gewoon bespreekt wat belangrijk is een apparaat en geen onnodig lang proza wordt. Snap dan ook niet waarom deze review enkel een +1 heeft, is minstens een 2 waard.

Erg benieuwd hoe het apparaat op dit moment bevalt.
Dank je wel. Ik heb hem inmiddels verkocht. Na de review heb ik toch een Shield gekocht, omdat het belangrijkste, afspelen van video, niet optimaal werkte. In de tussentijd heeft Xiaomi een update uitgebracht die dat probleem verhielp. Ik neem aan dat de koper er blij mee is nu.
Overwoog ook een shield aan te schaffen, veruit de beste qua specs en support. Die heeft nog steeds behoorlijk voordelen t.o.v. de mi box.
Aangezien ik oorspronkelijk enkel een chromecast wilde, ben ik uiteindelijk voor een mi box 3 van 52 euro gegaan om er wat mee te spelen, is echter nog onderweg dus geen ervaring mee.
Toevallig nog een app ontdekt waarmee je videocalls kunt doen met andere androidTV bezitters?
Nee, helaas. Zul je toch ook een camera moeten kopen.
Een webcam zal ik dan inderdaad wel nodig hebben, maar vroeg mij meer af of er apps in de appstore staan waarmee je een videocall kunt houden, zie je die erbij staan?
Skype is er niet voor Android TV. Wel een programma dat Tellybean heet. Maar belangrijker zal zijn of er drivers voor je camera in Android TV zitten. En Android TV is minder mainstream dan standaard Android.
Nou is skype toevallig een van de weinige apps die ik juist niet wil, maar begrijp uit jouw reactie dat er vrijwel geen keus is.
Heb inmiddels gezien dat in de gebruikte kernel redelijk wat drivers zijn opgenomen, dus daar zal het probleem niet zitten. Dan blijft over de app, hopelijk loop ik niet tegen restricties aan met sideloaden. Als dat niet lukt dan is het voor mij niet de moeite waard, ga ik zelf compilen dan verlies ik mijn chromecast functionaliteit e.d.
waar heb je deze besteld? ik kom ze alleen tegen van 70 of meer euros
Medetweakers posten regelmatig aanbiedingen in het draadje over de mibox. Zal het draadje even opzoeken en mijn reactie editten voor je. Gewoon in de gaten houden en binnen twee week zal er zeker weer een aanbieding zijn.

Edit, het draadje: [Mediaplayer] Xiaomi Mi Box (alle varianten)

[Reactie gewijzigd door 2green op 17 mei 2017 14:47]

momenteel niks te vinden voor 53 euro, zie hem wel voor 65 euro staan. Als je nog ergens een korting code kunt vinden kom je in de buurt van 60 euro. Lijkt me een redelijk prijs, gezien de gemiddelde prijzen momenteel.

http://www.lightinthebox....5715677.html?prm=1.5.10.0
ondertussen via marktplaats er 1 weten te bemachtigen
leuk apparaat, en kodi is een stuk sneller dan mij raspberry pi3

enige is dat ik voice control niet aan het werk krijg ?
Voice control werkte bij mij out-of-the box en is eerlijk gezegd een van de fijnste functies, werkt super snel. Dus zou wel ervoor zorgen dat je dat werkend krijgt.

Weet je zeker dat je alle updates geinstalleerd hebt?, moest drie maal zelf checken waarna een update binnengehaald werd en een herstart nodig was. Daarna factory reset misschien?

p.s. viel mij ook op hoe veel sneller alles is dan op een smart tv, netflix is klik en hij speelt een film al voordat ik de knop los laat.
de voice control weer aan het werk gekregen door de box totaal te resetten
Hey dat is goed nieuws. Vindt je het ook zo'n handig functie voor de apps die het ondersteunen? Gaat voor mij sneller dan door het menu wandelen en bijvoorbeeld dingen als youtube gebruiken we nu ook op het scherm doordat je gewoon kunt uitspreken wat je zoekt.

Fijn dat het nu werkt.
ik gebruik t (nog) niet veel.
met de familie op de bank erbij is het toch een beetje vreemd om voice commands uit te spreken :)
Hier is het juist lachen, de kids babbelen contant met de tv ;)

Maar snap wat je bedoeld.
Hebben ze bij XDA niet al een Android 7 Rom beschikbaar?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*