Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Xiaomi Mi 5s Plus (6GB ram, 128GB opslag) Goud Review

+3
kanem0chi 25 oktober 2016, laatste update op 6 maart 2017, 15.737 views

Xiaomi Mi 5s Plus (6GB ram, 128GB opslag) Goud

De opvolger van de bekende Xiaomi Mi5, waarbij de introductieprijzen (2599RMB ~ 353§) hetzelfde zijn gebleven, maar de specs drastisch verbeterd zijn, als ook het design aardig op de schop is gegooid. Het overwegen waard!

Pluspunten

  • Camera maakt heel snel en goede foto's. Tweede camera is een leuke toevoeging, verschil is lastig te zien, alleen bij ver inzoomen.
  • Top-Notch specs (6/128GB) met goede bench-mark scores voor een aantrekkelijke prijs
  • De nieuwe versie van MIUI 8.0 (samen met Android 6.0) werkt goed samen, is smooth en is uitgebreid
  • Lange accuduur van 7.5 uur (hoogste schermhelderheid) vanwege de grote 3800 mAh batterij
  • Vingerafdrukscanner is accuraat en unlocked het toestel snel vanaf standy modus
  • Grote 128GB Universal Flash Storage (UFS) 2.0 opslag, maar geen MicroSD
  • Alle niet essentiŽle applicaties, alsook Xiaomi kunnen verwijderd worden

Minpunten

  • Achterkant voelt een beetje als plastic aan, wat de 'premium feeling' niet goede brengt
  • Beperkte 4G voor Vodafone en KPN netwerken.
  • Alleen te verkrijgen via importeren, of via een EU warehouse (is iets duurder, maar geen papierwerk)
  • Playstore via een kleine omweg (5 min. max)
  • Specs 3/4Gb RAM -> 6GB weinig verschil in benchmarks af te lezen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Design Score: 4
Scherm Score: 4
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
https://i.imgur.com/nZNnrmU.png


De opvolger van de bekende Xiaomi Mi5, waarbij de introductieprijzen (2599RMB ~ 353§) hetzelfde zijn gebleven, maar de specs drastisch verbeterd zijn, als ook het design aardig op de schop is gegooid. Het toestel werkt goed, smooth en is snel, al zie je dat niet gauw terug in de benchmarks dat het toestel 6GB RAM heeft. Is het toestel zijn geld waard, of blijft de Xiaomi Mi5 ook nog steeds een goede optie? Lees het hier in deze review of bekijk de video! Telefoon gekocht bij ibuygou.com/mi5splus

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/Xiaomi-Mi5s-Plus-6gb-128gb.png

http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/introduction.png
De Chinese fabrikant Xiaomi heeft zijn Mi5s en Mi5s Plus-smartphone met dubbele camera gepresenteerd op 27 september 2016, ruim een half jaar na de release van de Mi5 (Lees hier mijn Mi5 review). De Mi5s Plus heeft twee dertienmegapixelcamera's aan de achterkant. Een camera heeft een kleurensensor, de andere beschikt over een zwart-witsensor. Xiaomi vermeldt dat het gaat om sensoren van Sony. In de Mi5s Plus gaat het om sensoren vergelijkbaar met de IMX286, de cameramodules die Huawei gebruikt in de dubbele camera van zijn P9 van eerder dit jaar.

De Mi5s Plus ondersteunt 4g niet in zijn geheel op mobiele netwerken in de Benelux. De telefoon ondersteunt alleen 850, 1800, 2100 en 2600MHz, maar ondersteuning voor 800 en 900MHz ontbreekt. Daardoor zal het 4G bereik iets beperkt zijn buiten de grote steden. Lees hier meer over het Nederlandse 4G netwerk in simpele taal.

De telefoon heeft een metalen behuizing en beschikt over een 5,7"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. De Mi5s Plus draait op een Snapdragon 821, een quadcore met vier Kryo-kernen waarvan twee op 2,4GHz draaien, voorzien van een Adreno 530-gpu. Er komt een variant met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag, naast een variant met 6GB werkgeheugen en 128GB opslag, waarvan de laatste hier word gereviewed.

De telefoon heeft een vingerafdrukscanner aan de achterkant. De twee varianten kosten respectievelijk 2299 yuan (~306 euro) en 2599 yuan (~352 euro). De Xiaomi Mi5S Plus 6/128GB is gekocht bij ibuygou.com en mijn dank is dan ook groot dat ze als een van de weinige webshops deze versie van de Mi5S Plus al op voorraad hebben.

Mocht je geen zin hebben om de gehele review te lezen, dan kan je direct naar de conclusie gaan, of mijn uitgebreide video review bekijken, waarin ik onder andere laat zien hoe gemakkelijk het toestel te installeren is:




http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/toc.png

http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/ordering.png
Op 27 september 2016 introduceerde Xiaomi de twee toestellen (de Xiaomi Mi5s en Mi5s Plus), de prijs en ook vanaf wanneer ze besteld konden worden. Aangezien er al veel informatie gelekt was voordat de telefoons officieel uitgebracht werden, was ik al heel erg nieuwsgierig naar beide toestellen. Zelfs zo nieuwsgierig, dat ik beide toestellen wilde hebben om te kunnen zien welke mijn Mi5 en Meizu PRO 6 het beste kan vervangen.

Doordat Xiaomi veel informatie en duidelijkheid ten tijde van de introductie, konden verschillende webshops al snel een prijs geven en pre-orders aannemen. Aangezien ik mijn Mi 5 het goedkoopst en snelst geleverd kon worden door iBuyGou.com en mij hun snelle communicatie erg goed beviel, ben ik weer voor hun gegaan. Ook nu waren ze weer een van de goedkopere webshops die voor een nette prijs DHL en import belasting verzekering aanbieden. Vooral de import verzekering is fijn vind ik persoonlijk, omdat ik nu in Bulgarije studeer, woon en werk, anders worden de telefoons een stuk duurder.

De gouden Mi5s Plus met 6Gb Ram en 128Gb rom heb ik voor $459,- gekocht waarna ik nog voor een import verzekering heb gekozen van $13,50,- + $17,00 DHL. Totaal had ik het toestel voor $489,50 in huis, en dat was super snel, namelijk maar 3 dagen vanuit China naar Bulgarije! Gelukkig geen inklaring hier hoeven te doen in Bulgarije, dat gaat namelijk niet zo makkelijk als in Nederland. Ook geen belasting hoeven te betalen gelukkig. :)

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/Xiaomi-Mi5s-Plus-delivery-dhl.png


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/specs.png
Naast de Mi5s Plus heeft Xiaomi ook de kleinere Mi5s aangekondigd. De Mi5s heeft als eerste Xiaomi-smartphone Qualcomms Sense ID-vingerafdrukscanner, die werkt onder het glas van de voorkant en heeft veel vergelijkbare specificaties. In het tabel hieronder kan je goed zien waar de verschillen in zitten, alsook een vergelijking maken met de iets wat oudere Xiaomi Mi5 die in februari werd geÔntroduceerd.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/Xiaomi-mi5-mi5s-mi5s-plus-specs.png

De overige specificaties zijn ook te vinden op de officiŽle pagina van Mi.com (Chinees)


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/unboxing.png
De gebruikelijke witte doos, met slechts een wit logo op de voorkant en de specificaties op de achter. Het typische Xiaomi doosje zullen we maar zeggen ;).

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/3.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/2.jpghttps://img.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/1.jpg

Bij het openen van de doos is de telefoon direct zichtbaar. De voorkant van de telefoon is voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder een uitgedrukte kartonnen houder voor de telefoon, zijn slechts vijf accessoires te vinden. Allereerst vinden we een plastic case, met daaronder de Chinese handleiding inclusief sim-tray pinnetje, de USB type-C kabel en een Chinese stekker. Tevens word er door de webshop ook een adapter gratis meegeleverd, waardoor je de telefoon gewoon gemakkelijk kan opladen.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/26.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/43.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/49.jpg

De inhoud van de doos:
• 1 x Xiaomi Mi5s Plus
• 1 x Doorzichtige plastic case
• 1 x China stekker
• 1 x Usb-c kabel
• 1 x Handleiding
• 1 x Sim-tray pinnetje


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/design.png
De Mi5s Plus ziet er naar mijn mening goed uit, en voelt high-end aan, wat we bijvoorbeeld ook bij de Xiaomi Mi5 hebben gezien. De voorkant is volledig bedekt met een glasplaat. De behuizing is niet volledig van metaal, doordat de antenne anders geen bereik heeft. Hierdoor zijn op de achterkant twee plastic onderdelen te vinden. De rest van de achterkant is gemaakt van metaal, of beter gezegd CNC magnesium, al voelt dat kwalitatief niet zo aan zoals bij de Mi5 of Nexus 6P. Het lijkt eerder op plastic.

Het chassis zelf voelt kwalitatief goed aan, waardoor het toestel niet gemakkelijk zal doorbuigen en is deze ook lichtelijk afgebogen, waardoor deze goed en lekker in de hand ligt. Door de afgeronde hoeken, alsook het 2.5D glas wat is toegepast, snijd het toestel niet in je handen.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/12.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/13.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/20.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/21.jpg

Het toestel is net geen 8mm 'dik', waardoor dit een aantal positieve dingen met zich meebrengt. Zo steken beide camera's niet uit, en is er een redelijk grote accu in de Mi5s Plus te vinden van 3800 mAh. Een goede keuze wat mij betreft!

Over het algemeen is de bouwkwaliteit goed, zijn er geen kieren te vinden bij bijvoorbeeld de simtray, welke aan de linkerkant van het toestel zich bevind, als ook bij de uitsparingen van het metaal voor het plastic. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, desondanks loopt alles goed in elkaar over. Het is ťťn groot geheel geworden. De telefoon buigt of tordeert niet als er een lichte druk op de telefoon wordt gezet. Bij het schudden van de telefoon zijn geen vreemde bijgeluiden te horen.

Op de voorkant van de telefoon is behalve de gebruikelijke elementen zoals een RGB notificatie Led, Lichtsensor, bel/luidspreker, capacitieve knoppen, en de camera, geen branding van Xiaomi te vinden. Xiaomi volgt met de capacitieve knoppen niet Google's richtlijnen, waardoor links het multitask menu zit, midden de Home knop en rechts de 'back' knop. Alle drie hebben achtergrond verlichting, als is dat niet evenredig verdeeld. De duur van de verlichting is zelf aan te passen, alsook aan of uit in te stellen.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/30.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/17.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/18.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/19.jpg

Rondom het toestel:
• Links:Sim-tray, welke dual sim is, maar dit keer geen ondersteuning heeft voor een Micro-SD kaart. Ook niet nodig met 128GB toch? ;)
• Rechts: Volume knoppen welke goed en strak in de behuizing liggen, alsook goed aanvoelen bij het indrukken ervan.
• Boven: Infrarood poort, 2de microfoon om geluidsruis te onderdrukken bij het bellen, 3.5mm headphone jack
• Onder: Type-C USB poort, twee identieke roosters, waarbij links de luidspreker zit, en rechts de microfoon.
• Achterkant: Twee 13MP Sony cameras, dual-tone LED verlichting en de vingerafdruk scanner, alsook het Mi logo

Foto's van de plastic case:
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/51.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/50.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/53.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/52.jpg


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/display.png
Het 5,7" IPS LCD scherm heeft (helaas) een 1920 x 1080 pixels en een PPI waarde van 386. Het beeldscherm is heel scherp en de individuele pixels zijn niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast.

http://i.imgur.com/f3ac3Qy.gif
Het laden en vloeiend afspelen van de GIF kan eventjes duren. De grootte is 6.8Mb. GIF speelt maximaal 3x af. Vernieuw de pagina om opnieuw af te spelen.

Daarnaast is het ontzettend makkelijk om het scherm af te lezen bij direct zonlicht, doordat de helderheid hoog ingesteld kan worden, tot 550 nits. Verdere gegevens zijn dat het contrast ratio waarde rond de 1300:1 ligt en dat de NTSC kleur waarde 94% is. Het scherm is een genot om naar te kijken, en zijn er ook veel instellingsmogelijkheden, zoals 'reading mode', welke de alle achtergrond kleuren geel maakt, en hierdoor het makkelijker voor de ogen is om langdurig te concentreren. Verder kan het contrast worden aangepast, al staat deze standaard ingesteld op 'Automatic contrast'. Hierdoor bepaald het toestel zelf of het contrast verhoogt of verlaagd moet worden. Verder is er ook de mogelijkheid om de telefoon te ontgrendelen door 2x te tikken op het scherm (Double tap screen to wake).
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/31.jpg


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/notifications.png
De Mi5s Plus komt met een notificatie LED die zelf handmatig op veel verschillende manieren in te stellen is. Allereerst kan er zelf gekozen worden welke applicaties een notificatie mogen pushen, en welke kleur dit dan moet zijn.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/led.png

De LED ondersteund veel kleuren; Blue, Red, Yellow, Green, Cyan, White, en Violet. Verder is het ook mogelijk om de LED uit te schakelen wanneer de telefoon aan het opladen is, waardoor je 's nachts niet wakker word van het led lampje dat aan het knipperen is of naar groen springt.


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/camera.png
Xiaomi vermeldt dat het gaat om sensoren van Sony. Vermoedelijk gaat het in de Mi5s Plus om sensoren vergelijkbaar met de IMX286, de cameramodules die Huawei gebruikt in de dubbele camera van zijn P9 van eerder dit jaar. In het geval van de Mi5s Plus gaat het dan om sensors met een op papier iets hogere resolutie. Xiaomi gebruikt Qualcomms Clear Sight-methode om de informatie uit beide beelden te combineren.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/38.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/20.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/21.jpg

Helaas zit er op de Mi5s Plus geen Optical Image Stabilisation, terwijl dat wel op de Mi5 zat. Xiaomi's standaard camera applicatie neem de foto's erg snel achter elkaar, en zijn er ook veel shooting-modus en instellingen te vinden. De 'stereo' modes neem foto's met allebei de camera's tegelijkertijd, en dat moet er voor zorgen dat de kwaliteit van de foto's beter wordt, specifiek voor de saturation, contrast en exposure. In veel gevallen helpt de 'stereo' modus je om betere foto's te maken, al is het soms ook nauwelijks zichtbaar omdat de auto-HDR modus heel, heel erg goed zijn werk doet op de Mi5s Plus. Dit heeft als resultaat dat soms de auto-HDR modus soms betere foto's maakt dan de 'stereo' modus, of althans, naar mijn idee ziet het er mooier uit en is het fijner om naar te kijken. Hieronder zie je iedere keer 3x dezelfde foto, allereerst in de auto-modus, daarna Stereo modus en als laatste de automatische HDR modus.

Sidenote: Sommige Stereo foto's zijn tot 20Mb groot. Kan eventjes duren met laden etc.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/normal1kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/stereo1kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/hdr1kl.jpg

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/normal2kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/stereo2kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/hdr2kl.jpg

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/normal3kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/stereo3kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/hdr3kl.jpg

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/normal4kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/stereo4kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/hdr4kl.jpg

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/normal5kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/stereo5kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/hdr5kl.jpg

Waar de 'stereo' modus (alsook de monochrome modus) wel echt uit springt is de low-light conditions. De foto's zien er beter uit, minder ruis en meer detail in lastige omstandigheden. In low-light condities komt de tweede, zwart/wit, camera goed van pas, omdat hierdoor minder ruis aanwezig is en verbetert de foto stukken. Misschien niet goed zoals de PixelXL van google of iPhone, maar voor deze prijsklasse doet de telefoon en camera zeer goed zijn werk.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/camera1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/camera2.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/camera3.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/camera4.png

Net als bij de Mi5 en andere Xiaomi toestellen, laat Xiaomi je aardig veel aanpassen in de 'manual-mode'. Hier kan je zelf veel aanpassen zoals het witbalans, auto focus, de exposure tijd, of de ISO waardes. Zeker een handige functie als je meer uit de camera's wilt halen of een eigen creatieve stijl van fotograferen heb.

Over het algemeen zijn de foto's bij normale daglicht omstandigheden erg goed, de kleuren zien er natuurlijk uit, zien er scherp uit en zijn ook veel details te zien. Vooral de auto-HDR modes ben ik een groot fan van, vanwege de ontzettend goede werking hier van alsook de kwaliteit naar mijn mening. Soms is het wel een beetje lastig om bewegende beelden vast te leggen. Denk aan drukkere gebieden zoals een metro station of bladeren van een boom die heen en weer waaien.

De frontcamera is een OV4468 van OmniVision, de sensor die de Mi 5 ook aan de voorkant heeft zitten. De sensor is bekend, omdat HTC hem vanaf 2013 als Ultrapixel-camera heeft gepromoot in zijn One M7, toen als camera aan de achterkant. De sensor heeft pixels van twee micrometer groot en heeft een maximale resolutie van rond de vier megapixel. De selfie-camera maakt degelijke foto's die meer dan goed genoeg zijn om gedeeld te worden op Social Media. In low-light of moeilijke omstandigheden, tegelijkertijd een filter gebruiken is wat lastig voor de camera, maar over het algemeen, bij normaal licht en geen filters zijn de selfies erg goed. Ook al ben ik zelf niet echt een selfie-maker.

Het filmen met de selfie camera kan ik 1080p, en de beelden zien er goed uit, al heeft Xiaomi de wit balans iets te agressief ingesteld (veel Chinezen willen graag blanker eruit zien), alsook de exposure. Verder ondersteund de Mi5s Plus ook 4k filmen. De beelden zien er goed en scherp uit en ook werkt de auto-focus beter dan op mijn Mi5, al is het nog steeds zo dat de camera iet's te agressief wilt auto-focussen. Omdat de telefoon helaas geen IOS heeft, zijn de beelden af en toe een beetje 'shaky' en lijkt het alsof er ook iets te agressief compression word toegepast. De audio bitrate lijdt daar naar mijn idee ook onder, met een bitrate van 96kbps. Tijdens schemering en donkere omstandigheden is het vanwege de f2.0 aperture lastig om goede beelden te maken, omdat deze te weinig licht door laat, en hierdoor de beelden een beetje donker zijn of ruis vertonen, maar is er nog steeds genoeg te zien.

De slowmotion video kan alleen in 720p worden geschoten met een fps van 120. De video ziet er goed uit, als zou ik wel graag wat meer detail willen zien. Vaak maak ik foto's en videos van mijn hond Nayla, en dan zie je duidelijk dat haar vacht minder details heeft.

Al met al denk ik dat de Xiaomi Mi5s Plus een vrij goede camera setup heeft. Het is misschien niet dezelfde kwaliteit als met de vele duurdere high-end-smartphones, maar het doet vrij goed werk gezien de prijs.


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/gallery.png
Normaal (auto HDR):
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto1kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto2kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto3kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto4kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto5kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto6kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto7kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/auto8kl.jpg

Monochrome:
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono1kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono2kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono3kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono4kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono5kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono6kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono6kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/mono7kl.jpg

Selfies:
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/selfie1kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/selfie2kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/selfie3kl.jpg

low-light:
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/lowlight3kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/lowlight1kl.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/camera-sample/lowlight2kl.jpg

Videos:
Front camera 4K:


Selfie 1080p video:



Front camera 1080p:


Front camera 720p Slowmotion:


In mijn Tweakblogs vind je nog meer Monochrome foto's: Gadget Articles & Reviews: Black & White


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/connectivity.png
Net als bij de voorgaande toestellen van Xiaomi een beperkte 4G aanwezig. In mijn eerdere reviews heb ik dit al aangehaald en wil hier dan ook niet al te diep op ingaan, maar de Mi5s Plus ondersteund maar een beperkt aantal LTE / 4G banden, welke ook nog eens maar op 1 sim tegelijkertijd werkt. In Nederland word de 800MHz band veel gebruikt, waar de Mi5s plusplus alleen de 850/1800/2100/2600 MHz (B1 / B3 / B7) ondersteunt. Hierdoor is het 4G iets beperkter, maar mocht je in de randstad wonen is dit dan weer geen probleem, aangezien ik hier wel 4G heb, maar buiten de grote steden / randstad ben je aangewezen op de HSPA + / 3G verbinding. Toch een puntje om op te letten als je graag 4G en/of je wel/niet in de randstad woont. Het toestel biedt ondersteuning voor LTE categorie 9, waarmee in theorie maximale downloadsnelheden van 450Mbps gehaald kunnen worden, alleen doordat deze is toegespitst op de Chinese frequenties heb je hier vrij weinig aan.

De bel kwaliteit is simpel gezegd goed. Er zijn geen haperingen, storingen en ruis op de achtergrond en ook zoals gewend kan de (oor) speaker lekker hard. Vooral het hard kunnen van de (oor) speaker vind ik belangrijk, al zeker helemaal als je op festivals of andere drukke gebieden staat en toch met elkaar luid en duidelijk wilt communiceren. De reden hiervoor is natuurlijk de tweede microfoon (een aan de bovenkant, andere in de speaker grill) op het toestel, wat door een algoritme het omgevingsgild kan weg filteren. Het adressenboek en telefoon dailer is lekker standaard, niet te veel poespas met een minimaal design.

GPS, A-GPS en GLONASS is er te vinden op de Mi5s. De eerste keer GPS gebruiken was ook gemakkelijk en binnen 2 seconden was mijn correcte positie gevonden op Google Maps, iets waar ik zeker positief verrast over ben.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/gps1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/gps2.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/gps3.png

Ook ondersteund Mi5s Plus, net als bij de Mi 5, dual-band Wi-Fi, a/b/g/n/ac en Wi-Fi Direct. Daarnaast is 'Wireless screen mirroring' beschikbaar via het Miracast protocol. Eenmaal de Chromecast thuis ingesteld te hebben is het gemakkelijk om content naar de TV te streamen. Hier in Bulgarije is het thuisnetwerk soms wisselvallig, waardoor Wi-fi, alsook het reguliere netwerk lastig is om goed te testen. Ondanks het verschil in kwaliteit, gaat de telefoon hier wel goed mee om. Waar mijn Mi5 vaak bleef wisselen tussen beide netwerken, gaat MIUI8 hier goed mee om en heb ik geen battery drains. Met een 50 Mbit verbinding haal ik de volgende resultaten:
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/wifi1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/wifi2.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/wifi3.png


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/software.png
Miui 8, de nieuwste versie van Xiaomi's Android-skin is te vinden op de Mi5s Plus, alsook de Mi5s. Deze versie komt ook als update uit voor alle toestellen in de Mi-serie, Mi Note-serie en alle toestellen sinds de Mi 2 uit 2012. De nieuwe versie bevat onder meer functies om het kleurenthema aan te passen aan het weer, te tekenen op foto's en verbeterde functies om video's te bewerken. Ook is er een functie om apps te verhinderen te starten bij het booten.

Wat ooit begon als een iOS-kloon, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest geÔmiteerde Android-skins in de smartphonemarkt. Onder meer Huaweis Emotion UI is van deze interface afgekeken, maar ook HTC, Samsung en LG implementeren diverse ideeŽn van Xiaomi, zoals een Security-app met daarin uitgebreide mogelijkheden voor het beheer en uiteraard het plaatsen van widgets en snelkoppelingen op het homescreen zonder app-drawer.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software2.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software3.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software4.png

Net als MIUI 7 op de Mi5, loopt MIUI 8 op de Mi5s en Mi5s Plus smooth, iets wat ik ook wel had verwacht. De 6GB doet goed zijn werk en houdt veel applicaties in het geheugen alsook dat ze super snel opstarten. Van de aangegeven 5,73GB werkgeheugen kan 3,03GB worden gebruikt. MIUI 8 OS neemt maar liefst 2,7GB in beslag. Als je een tien a twintig tal apps open heb staan, dan kom je in praktijk uit op zo'n 1,5 a 1,8GB aan vrije werkgeheugen. Dat is voldoende om veel apps in het geheugen te houden.

De telefoon is voorzien van 128GB intern opslaggeheugen. Van de 128GB is ongeveer 121GB beschikbaar als partitie. Ongeveer 7GB wordt in beslag genomen door het OS en de standaard apps + data. De resterende 121GB, kan de gebruiker naar eigen inzicht gebruiken voor apps, games, documenten, foto's, filmpjes, muziek, etc.. Mocht je de standaard applicaties die worden meegeleverd gelijk verwijderen, dan bespaar je nogmaals 1GB ongeveer.

Het toestel wordt standaard geleverd met Android 6.0.1 en MIUI V8.0.10. Dit is de laatste versie, en er was dan ook (nog) geen update beschikbaar bij de eerste keer starten van het toestel. Als je nog niet vertrouwd met de MIUI, dan is het beste om eens lekker met alle instellingen te spelen, aangezien deze echt heel veel aanpassingsmogelijkheden heeft, zoals een ruime keuze aan thema's, achtergronden, lettertypen en ga zo maar door. In mijn andere reviews van onder andere de Mi 5 (productreview: Xiaomi Mi 5 32GB Zwart review door kanem0chi) of de RedMi 3 PRO (productreview: Xiaomi Redmi 3 Goud review door kanem0chi) kan je meer over de schil lezen evenals hoe alle Google apps te installeren zijn of bekijk mijn video in de introductie.

Wat betreft applicaties zijn er dus een 15-tal vooraf meegeleverd en zoals eerder aangehaald, zijn deze allemaal te verwijderen wat je 1GB aan ruimte ongeveer oplevert. Een van de interessantere apps die Xiaomi meelevert is hun eigen ‘Security’ app, wat een soort van samenvatting geeft over de huidige status en situatie van je toestel. Binnen de applicatie zijn er zes categorieŽn. Zo is er een ‘cleaner’ te vinden, maar ook ‘data usage’, ‘blocklist’, ‘battery’, ‘Virus scan’ en ‘permission’. De Data usage, blacklist, batterij en permissions categorieŽn zijn niet heel spannend. Deze zijn allemaal ook uit het instellingen menu te bereiken. Wat betreft de ‘cleaner’ categorie, deze laat in een goed overzicht zien welke apps er weinig tot niet gebruikt worden en dus eigenlijk gedeinstalleerd kunnen worden, welke caches geleegd kunnen worden en overige ‘trash’ kan verwijderen zodat je toestel lekker clean blijft. De tweede interessante categorie is de virus scanner. Zelf heb ik nog nooit een virus gehad op elk van mijn Xiaomi toestellen die bij iBuyGou vandaan kwamen, maar PAS OP! er zijn genoeg webshops die aparte dingen doen met de ROM. Zo had het review toestel van Tweakers die bij DealExtreme vandaan kwam allemaal kwaadaardige apps er op staan, die Xiaomi zelf niet meelevend.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software5.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software6.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software7.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/software8.png

Omdat het toestel toch wel een dergelijke grootte heeft, heeft xiaomi ook de mogelijkheid ingebouwd om het toestel met 1 hand te kunnen gebruiken. hierbij word het scherm verkleint naar 3.5, 4.0 of 4.5 inch en is ook het toetsenbord in stellen op eenhandig gebruikt. Vanuit elk scherm is het mogelijk om naar eenhandig gebruik te gaan door de middelste capacitieve knop te ‘swipen/vegen’ naar de ‘back’ button. Goed uitgedacht en gemakkelijk in te stellen als je op de fiets zit bijvoorbeeld!

Mocht je toch graag de Nederlandse taal willen hebben, kijk dan even op xiaomi.eu. De internationale versies van deze userbase gemaakte roms zijn helemaal toegespitst op internationaal gebruik, en werken daarom soms beter dan de Chinese roms in europa. Daarnaast zit er een volledige nederlandse vertaling in, mocht je niet gebruik willen maken van de standaard Rom + Engels. Zelf doe ik alles in het Engels, communiceren met mijn vriendin, werk, sociaal leven en meer, en daarom heb ik ook geen ervaring met het veranderen van de Rom naar een Internationale Rom, omdat Engels perfect voor mij is.



http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/hardware.png
Het Amerikaanse Qualcomm had op 11 juli 2016 de opvolger van de Snapdragon 820-soc aangekondigd onder de naam Snapdragon 821. Deze soc biedt volgens het bedrijf een prestatiewinst van ongeveer tien procent tegenover de voorgaande versie. Twee van vier Kryo-cores hebben een maximale kloksnelheid van 2,4GHz, tegenover de 2,15GHz van de 820.

De Mi5s Plus draait op een Snapdragon 821, een quadcore met vier Kryo-kernen waarvan twee op 2,4GHz draaien, voorzien van een Adreno 530-gpu voor de grafische beelden welke op 653MHz. Er is ook een variant met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag, naast de variant die ik hier review, de 6GB werkgeheugen en 128GB opslag versie.

http://martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/snapdragon.png

Ondanks dat het scherm slechts 1080p is, is er met de Snapdragon 821 ondersteuning voor de Snapdragon VR SDK. Dit vr-ontwikkeplatform is compatibel met Daydream van Google.


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/benchmarks.png
Tijdens het draaien van diverse benchmarks en games, merk je dat de telefoon een beetje warm wordt. Dit heeft nagenoeg geen gevolgen voor de prestaties. Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 3 keer uitgevoerd en hier is een gemiddelde van genomen. De benchmarks van de Xiaomi Mi5 (3/32GB) en Mi5s (de 4/128GB) komen van mijn eigen review (review Xiaomi Mi5s 4GB / 128GB komt later), aangevuld met cijfers (voor de Mi5 benchmarks) van de officiŽle applicatie publisher.

Zelf hecht ik niet al te veel waarde aan alle benchmarks, omdat ik er van overtuigd ben dat de algemene ervaring voor de gemiddelde consument belangrijker is dan een net iets hogere score boeken ten koste van een stukje gebruikerservaring bijvoorbeeld. Ook ben ik van meting dat professionele reviewers / websites heel veel dieper op in kunnen en willen gaan, al zal ik wel de 6GB Ram, 128GB Rom en Snapdragon 821 aan de tand voelen met de meest gebruikte benchmark apps:

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/antutu.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/pcwork.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/androbench1.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/androbench2.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/3dmark.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/geekbenchsingle.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/geekbenchmulti.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/gfxmanhattanonscreen.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/gfxmanhattanoffscreen.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/vellamometal.png
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/benchmarks/vellamomulti.png

Sommige resultaten zijn opvallend, de half jaar oude Mi5 scoort op sommige vlakken net iets hoger dan de nieuwere toestellen. De Snapdragon 821 is een zeer snelle processor, al is het wel een kleine verbetering naar mijn idee van de Snapdragon 820. Ondanks het gebruik van 'slechts' 4 cores, staat de CPU in bijna alle benchmarks ruim bovenaan. De warmte van de telefoon is voelbaar, maar door het frame en achterkant, kan de warmte goed worden verdeeld over de gehele telefoon. Qualcomm heeft met de Snapdragon 821 alles net weer iets beter gemaakt dan zijn voorganger, welke ook al superieur was!

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/bench1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/bench2.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/bench3.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/bench4.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/bench5.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/bench6.png

Ondanks alle benchmarks is het natuurlijk ook belangrijk hoe snel het toestel aanvoelt, iets wat niet in nummers is uit te drukken. Het apparaat is gewoonweg super snel en smooth, en nergens lag ervaren.

Games
Spellen zoals Clash of Clans, Critical Ops of Asphalt 8 spelen vloeiend af en zijn totaal geen probleem voor de Mi5s Plus.
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/games1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/games2.png


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/battery.png
Een niet verwisselbare 3800 mAh batterij is te vinden in de Xiaomi Mi5s Plus. De telefoon komt met een USB type-C poort en een stekker die maximaal 2.5A stroomt geeft aan de Mi5s +. Om een goed idee te krijgen hoe goed de batterij omgaat met allerlei zaken, heb ik de telefoon opgeladen tot 100%, wat in ongeveer 1 uur en 30 minuten gebeurt.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/47.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/48.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/49.jpghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/43.jpg

Hierna ik de PCMark benchmark applicatie heb laten draaien met de Work 2.0 batterylife onderdeel. Normaal gesproken wilt men dat je de nits-waarde (schermhelderheid) op 200 zet, maar omdat ik vaak mijn helderheid op het allerhoogste heb staan, heb ik deze voor deze benchmark ook op ze hoogst gezet. Na ongeveer 80% van de batterij te hebben verbruikt, was het onscreen tijd net geen 6 uur. Wanneer de benchmark tot 0% zou gaan, zou dat betekenen dat de batterij een onscreen aan kan an tussen de 7 en 7.5 uur, bij non-stop bewerkingen, browser, video kijken etc. Let wel op dat ik mijn schermhelderheid op zijn felst had staan! Al met al een zeer knappe prestatie, en dit kan zeker nog verder opgerekt worden! Volgens mij heb ik dit zelfs bij mijn Mi Max niet eens behaald.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/battery1.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/battery2.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/battery3.png

Verder houdt MIUI 8 het systeem ook goed in de gaten, en is het batterij instellingen menu lekker uitgebreid waardoor je zelf ook veel kan aanpassen en nog meer uit de telefoon, alsook de batterij kan halen. Zo kan je apps geheel negeren of uitsluiten, het systeem laten beslissen, meldingen geven bij apps die te veel batterij verbruiken of de battery saver gebruiken.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/battery4.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/battery5.pnghttp://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/screenshot/battery6.png


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/extra.png
Tweakers persberichten:
- Mi5s Plus: nieuws: Xiaomi kondigt Mi5s Plus-smartphone met dubbele camera aan
- MIUI 8: nieuws: Xiaomi presenteert Miui 8 en grote smartphone Mi Max met 4850mAh-accu

Binnenkort komt ook mijn review van de Xiaomi Mi5s in de 4GB en 128GB online, omdat ik niet kon kiezen tussen beide toestellen. Mocht je daar vragen over hebben dan hoor ik dat graag!

Meer Xiaomi Reviews lezen?
+ 12.000 views -> productreview: Xiaomi Mi Notebook Air 12.5" review door kanem0chi
+ 6.500 views -> productreview: Xiaomi Mi Drone review door kanem0chi
+ 40.000 views -> productreview: Xiaomi Mi Band 2 review door kanem0chi
+ 60.000 views -> productreview: Xiaomi Mi 5 32GB Zwart review door kanem0chi
Of neem een kijkje op www.martijnwester.com voor al mijn andere reviews


http://martijnwester.com/reviews/navigation/xiaomi/conclusion.png
Top-Notch specs (6/128GB) met goede bench-mark scores voor een aantrekkelijke prijs. De Xiaomi Mi5s Plus is een krachtpatser, een mooie en een echte "bang-for-the-buck" telefoon die goed is uitgewerkt, en slechts op een aantal punten, herkenbare en voorspelbare punten, minder scoort. De telefoon is ontzettend snel, smooth en gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zie je dat tijdens zwaardere taken (benchmarking) dat de temperatuur goed onder controle houdt, maar wel een prestatie neerzet. Niet alleen goede specs, ook een grote batterij is er in de telefoon te vinden, die goed samenwerkt met andere onderdelen in de telefoon. Hierdoor heb je een lange accuduur van bijna 7.5 uur (hoogste schermhelderheid) vanwege de 3800 mAh batterij.

Het schrijven en lezen van data gaat snel, vanwege de Universal Flash Storage (UFS) 2.0. Ondanks dat de telefoon 128GB storage heeft, is er geen MicroSD slot te vinden. Niet alleen de storage is snel, ook de vingerafdrukscanner is snel, accuraat en unlocked het toestel snel vanaf standy modus. Al blijft het wel meer een gimmick.

Voor het bedrag wat de telefoon kost, maakt het zeer goede plaatjes. De tweede camera is leuk, al is de toevoeging minimaal en zie je het verschil soms amper of is de Auto HDR optie beter. Waar de camera wel in uitblinkt is de low-light situaties, waardoor er meer details en minder ruis te zien is. De monochrome foto's zijn vol van details en is een leuke manier om een andere kijk te krijgen op de omgeving.

Helaas is de Xiaomi Mi5s Plus wel glad, wat je goed in mijn video kan zien. Gelukkig wordt er een gratis bumper meegeleverd, zodat de grip een stuk beter is. Niet alleen dat, ondanks de 6GB RAM, is het verschil soms maar minimaal. Ondanks dit alles, zou ik de telefoon aan iedereen aanraden. Hiermee moet je dan wel rekening mee houden dat de 4G support niet optimaal is, dat je zelf handmatig (5min. werk) de Playstore moet installeren en/of de Nederlandse taal moet installeren als je geen Engels wilt. De pluspunten zijn zeer sterk en met de huidige verkoopprijs in gedachten, kom ik uit op een score van net iets meer dan 4,5 sterren, waardoor deze afgerond 5 sterren word.

Vergeet niet het volgende: De Xiaomi Mi5 blijft nog steeds een heel erg interessant toestel, en is tegenwoordig nog maar ~250 euro. Mocht je meer over dit toestel willen weten, lees dan mijn Xiaomi Mi5 3/32gb review: productreview: Xiaomi Mi 5 32GB Zwart review door kanem0chi

Zoals altijd, mocht je een vraag hebben, commentaar of vond je de review gewoon top, een reactie word zeer gewaardeerd! Daarnaast ben ik ook benieuwd wat jij van de Mi 5s Plus vindt en/of wat jouw ervaringen zijn. Meer van mij zien op t.net of een review aanvraag willen doen? Breng dan je stem uit. Het is 2 seconde werk, maar daar maak je mij heel erg blij mee:

http://i.imgur.com/UQfiOHy.png

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Mi5S-Plus-6gb-128gb/xiaomi-mi5s-and-mi5s-plus.png
Nee.. geen Nayla (mijn Labrador) helaas dit keer. Ben in het buitenland en ze kon niet als model fungeren.

Thanks,

Martijn

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Xiaomi Mi 5s Plus (6GB ram, 128GB opslag) Goud?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (63)

Wijzig sortering
Lekker bezig weer, strak hoor! +3
Mooie review inderdaad. :)
Wil je toch even vragen, je bent duidelijk een xiaomi fan zoals ik. Ook ik vernieuw mij telefoon zeer geregeld maar het eerste wat ik doe is:

Telefoon aansluiten op de PC, MI unlock draaien (je telefoon is unlocked in 30 seconden, je mag 1 telefoon per 30 dagen unlocken met je MI account).
Daarna via Mi Flash de laatste global rom flashen (eventueel de developer rom als je hem zelf gebruikt, klaar in 10 minuten!)

Daarna booten en nooit meer gezeur van chinese shit. Alles werkt goed en snel. Het KAN niet simpeler want de playstore is dan ook netjes aanwezig.

Ik gebruik de MI5 ceramic nu maar vind eigenlijk dat je als je kiest voor een xiaomi, je MOET flashen naar de global rom omdat je anders wellicht wat spyware van de retailer op je telefoon hebt of de chinese rom met vage toetsenborden en chinese app store.

Edit:
Als je de Mi5s van de hand doet, laat het me weten. Vriendin is om en wil zo snel mogelijk van haar lompe iPhone6 plus af :)

[Reactie gewijzigd door procyon op 26 oktober 2016 17:31]

Dank je wel voor je uitgebreide comment. :)

Wat betreft de spyware, Chinese Rom etc.. Ik bestel altijd al al mijn Xiaomi toestellen bij ibuygou.com. Geen gekke dingen doe ze daar met je telefoon. Gewoon de Rom die Xiaomi uitbrengt, de Apps die Xiaomi standaard meelevend en het toetsenbord. Het toetsenbord lijkt chinees, maar kan gewoon naar het Engels ingesteld worden. Wat betreft de Mi Store, dit is gewoon een degelijke store waar ik altijd mijn Playstore vandaan haal. Hierna installeer ik het google keyboard en klaar is kees. Fluitje van een cent. Al zeg ik het zelf haha. Ik heb nog nooit mijn toestel geflasht namelijk. Gewoon een degelijke retailer kiezen. :P Zal er nog we eens een blog aan gaan toewijden misschien. ;)
https://gathering.tweaker...message/49031387#49031387

Heb even naar je gelinkt, Voor mij was het niet zo simpel, maarja was dan ook mijn eerste keer. Het is uiteindelijk wel gelukt en inderdaad nu ik alle 'problemen' wel ben tegen gekomen is het niet heel moeilijk. Ik heb er een guide voor gemaakt.

Thanks voor je post iig, anders was ik er nooit aan begonnen xD.
Super en lekker duidelijk je uitleg! blij mee dat je nu een andere ROM draait? :)
Ja het voelt heel fijn om NIKS in Chinees te hebben, haha. Playstore werkt ook meteen als een zonnetje, alhoewel het niet heel moeilijk is om die er via de omweg op te krijgen. Je hebt nog een mailtje trouwens van mij :+ Voor de bezorgkosten ;)
Graag gedaan Bastiaan. En jij dank voor het maken van een uitgebreide howto! Goed werk! ;)
Ben het toaal met je eens, weg met alle chinese verwijzingen. Fijn ook dat je in principe maar ťťn keer hoedt te flashen en de rest komt vanzelf via OTA binnen.

@ Kanenochi, je zou me nog laten weten wanneer je je MI5s van de hand wilde doen? Zie PM's. ;)

[Reactie gewijzigd door procyon op 7 november 2016 13:19]

Nice, mooie review wederom! +3.
Goeie review, review van de maand waardig ;) echter ben ik benieuwd hoe het zit met stagefright en de verdachte AnalyticsCore-app?
Dank je wel en bij een nominatie krijg je van mij wat kudos terug ;)

Wat betreft stagefright en die analyticscore app, daar moet ik later eventjes op terug komen. Wil voordat ik wat ga roepen eventjes goed kijken hoe en wat precies. Anders krijgende 'false-positives' zeg maar.
Eventjes terugkomend op je stagefright vraag, daar heeft dit toestel gelukkig geen last van: http://imgur.com/VbyC9UL :)

Over de AnalyticsCore-app, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Kan niet zo 1.2.3 daar wat over vinden.
Die app is vermoedelijk alleen uit de xiaomi.eu rom gehaald.

Zie hier mijn submitje naar Tweakers ;)
nieuws: Europese Xiaomi-fansite verwijdert verdachte analytics-app uit Miui-r...

Ga je de telefoon nog flashen naar de xiaomi.eu rom?
Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit mijn telefoons naar de EU Rom geflasht, omdat ik Engels een fijnere taal vind op telefoons, nog niet verdiept heb in wat de EU rom, naast het verwijderen van de Analytics app, nog meer voor voordelen heeft. :)
Er is een hele lading met voordelen om de EU rom te gebruiken. Hij komt regelmatig voor in de Xiaomi topics:
Hier is de lijst:
Our ROMs features (Whats not in Global):
Blurred statusbar and notification shade (MIUI 7)
Enabled search in statusbar
Enabled search gesture (swipe up) on the desktop
Enabled MiDrive in File Explorer
Added landscape mode for SMS app
Sunrise/Sunset in the weather app
Google apps support integrated
Importing theme from zhuti.xiaomi.com via ThemeManager
No useless Chinese bloatware apps
More free RAM due to less background processes
Unified flat style app icons for both system and 3rd party apps (eg. Play Store icon flat too, unlike official global MIUI)
Advanced menu with color icons (not just text like in official MIUI releases)
No any Chinese character under the full system
Mi Video, Mi Music, Mi Radio, Mi Browser: No any useless Chinese content
No possibility to re-lock bootloader accidentally with flash any xiaomi.eu release
Added real 26 languages translation made by Official MIUI Fansites and MIUI Fans
Added Phone swipe to the right gesture on the lockscreen
Added T9 dialer support
Added Screen-OFF animation
Optimized GPS settings for EU
Optimized Battery consumption
Optimized RAM consumption
Theme element edit mode
Deodexed
And more, and more made by our 5 years MIUI mods experience..
En hier is de lijst die ik zelf had opgesteld:
Nadelen:
• Als er een bug in het systeem zit, dan wordt je mogelijk doorverwezen naar de originele source: namelijk en.miui.com. Hierdoor kan het langer duren voordat een bug wordt opgelost.
• De rom komt direct van de Engelse Miui site: en.miui.com. Vanuit die rom worden de onderstaande voordelen toegevoegd. Via een over-the-air (OTA) update, krijg je de update 1 tot enkele dagen later.

Voordelen:
• Bugs die zijn veroorzaakt door de taalpakketten, worden vaak binnen 1 week opgelost.
Nederlandse taal wordt wekelijks bijgewerkt (mits er fouten worden doorgegeven door NL gebruikers).
Link om taalfouten te rapporteren: http://xiaomi.eu/community/forums/dutch-translation.14/
• Je behoudt wekelijks updates (mits je gebruik maakt van de Weekly/Developer rom).
• Locatie van de GPS wordt aangepast van China naar een Europees land. Hierdoor verwacht je telefoon niet dat hij in China zit, maar ergens in Europa. Onder andere weer-gebaseerde apps werken hierdoor velen malen beter. Een voorbeeld hiervan is Buienalarm, dat werkt doorgaans niet/nauwelijks op een Chinese telefoon. Een lokale app zoals OV9292 werkt mogelijk ook niet goed als de locatie op China staat i.p.v. een Europees land.
• Zo goed als alle Chinese apps zijn verwijderd.
• Google Play is standaard geÔnstalleerd.
• Standaard root toegang, die je zelf in kunt schakelen.
• De garantie zal je niet verliezen als je een ML rom op je Xiaomi apparaat zet. Wees echter wel heel erg voorzichtig en secuur met het vervangen van je rom.
Super strak weer! Nu heb ik ook op tweakers gezien dat xiaomi de mi mix wilt gaan uitbrengen. Enige kans dat je die ook gaat reviewen? Dat lijkt mij echt een heel gaaf toestel :+
Leuke vraag, de Mi Mix.. Ik zit heel erg te twijfelen tussen de Note 2 en de Mix, aangezien ik de Mi Max (productreview: Xiaomi Mi Max Wit review door kanem0chi) al te groot vond, denk ik dat ik liever de Mi Note 2 zou willen hebben. Wie weet. Als ik hem wel ga aanschaffen dan zal ik er een review van maken. :)
Holy moly, holy moly! Wat een knaller van een review, geweldig lang. :o

Dik verdiende +3 ;)
Beste review op dit moment . De mi5 review was ook zo goed . Petje af
Dank je wel voor je aardige woorden. Mocht je dit echt de beste review van dit moment vinden, dan houdt ik je niet tegen: Gebruikersreview/blog van de Maand: oktober 2016 ;)

De Mi5 blijft een geweldig toestel ja, ik kon het niet laten om beide (mi5s en de Mi5s+) te bestellen, dus misschien dat ik deze week of volgende week een review van de Mi5s maak. :)
Kun je nog toevoegen of de telefoon wel/geen NFC heeft? Contactloos betalen met mijn telefoon vind ik toch wel erg fijn en wil ik liever niet meer missen. (ik kan het zelf opzoeken, maar misschien zijn er meer mensen benieuwd naar)
Uit de specs:
Overige draadloze verbindingen Infrarood, Near Field Communication (NFC)
Klopt! Ik dacht dat ik hier al een Reply op had gestuurd, maar toch niet dus. Er zit inderdaad NFC op. Desnoods kan ik je nog een screenshotje hier van sturen. Aan de andere kant, als je mijn video bekijkt, dan zie je dat ook snel voorbij komen in de instellingen. :)

Bedankt TNijpjes :)
Mooie +3 review. Ik kijk uit naar de 5S review, die heb ik in bestelling staan. Zoek de review even door op Max, af en toe is er een copy paste fout.

Is het scherm trouwens Gorilla Glass?
Thanks, ik zag dat ik twee keer de Mi Max had staan in plaats van Mi5s (gps en 4g gedeelte).

Wat betreft het scherm, er zit naar mijn weten geen Gorilla Glass op. Dit staat ook nergens in de spec sheet op Xiaomi's website, en ook zijn er de volgende statements te vinden: "there is no Gorilla Glass 4 on the Mi 5s (or plus), it's not mentioned anywhere on the official sites. Even better, a MIUI team member has confirmed there is no Gorilla Glass on the Mi 5s." Mocht dat echt zo zijn, en ik houd het eventjes in de gaten, dan is dat natuurlijk wel een minpuntje. Misschien dat ze glas van een andere fabrikant gebruiken. *Gaat op onderzoek uit*


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*