Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties Basispakket met 120GB interne opslag - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony PlayStation 3 Slim 120GB Zwart Review

+2
Punkbuster 11 september 2009, laatste update op 11 september 2009, 29.902 views

Sony PlayStation 3 Slim 120GB Zwart

Pluspunten

  • formaat
  • prijs
  • looks(mijn mening)
  • online kost niks.
  • Geen vendorlock-in. ( niet persé Sony rand app )

Minpunten

  • 2x USB ( vergeleken met de 60Gb launch versie, dat waren er 4 )
  • Geen cardreader ( vergeleken met de 60Gb launch versie )
  • Geen optie op een ander OS(Linux)
  • Games hebben vaak een hdd-install nodig

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Randapparatuur Score: 5
Spelaanbod Score: 4
Multiplayer Score: 4
Multimedia Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 5
Review PS3 Slim 120 GB:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9c/PS3_Slim_Logo.png
* mijn eerste review, dus probeer positieve en opbouwende kritiek te geven.*


In combinatie met
Samsung LE40M87BD specs
Logitech Z-5400 specs


Aanleiding tot koop
Waarom de slim, als je ook een grote ps3 hebt.
Die vraag stelde ik me zelf ook, maar omdat ik een hardware junkie ben en geld over had, ben ik overstag gegaan. :Y)


De Playstation 3 Slim:
De eerste indruk van het beestje is vreemd, ik ben namelijk de grote gewend, en deze is echt een heel stuk kleiner. Zijn uiterlijk is ook wat minder slick dan de grote.
De doos is een stuk minder lomp dan de grote, en je merkt gelijk dat sony na heeft gedacht bij dit product.

http://cache-foo-05.gawkerassets.com/gawker/assets/images/4/2009/08/504x_ps3_slim01.jpg


Specificaties
http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/13875/11137.jpg

+ stroomverbruik vergeleken de grote:
http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/13875/11138.jpg


Prijs:
De prijs is flink gekelderd sinds de release, ik heb er 299,- voor betaald en dat is na mijn mening niet te veel voor dit product.
Tijdens de release heb ik er 600,- voor betaald. ( voor de 60Gb versie }:O )


Bouwkwaliteit & afwerking
De bouwkwaliteit is zeer goed te noemen, alles voelt zeer solide aan.
De knoppen zijn niet meer ‘’touch’’, maar gewoon een fijne solide druk knoppen.
Ik vind dit veel makkelijker dan bij de grote ps3. ( daar miste ik nog wel eens de juiste knop ;) )
Het uiterlijk is niet meer zo glad en het trekt geen stof meer aan(zichtbaar).
Op het apparaat zitten 2 usb-poorten, en geen card-reader. (dat vind ik een gemis)
De geluidsproductie van de Slim kan ik niet veel zeggen, alleen dat ik hem niet hoor. ( maar dat was bij de 60GB versie ook )

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7c/PS3slim.jpg

Randapparatuur
De rand apparatuur is natuurlijk het zelfde als bij de grote ps3, wat misschien wel een gemis is voor de Tweaker, is dat er geen extra OS op gezet kan worden.
Dit kon bij de grote ps3 wel, maar deze optie heeft de kleine ps3 dus niet.
Voor de rest passen natuurlijk alle bluetooth accessories ook op de Slim.
Het positieve aan Sony is ook dat alle randapparatuur niet persé van Sony moet zijn.
Elk willikeurig blue tooth toestenbord past er op, en dat geldt ook voor een draadloze headset.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/47/Official_PS3_Wireless_Bluetooth_Headset.jpg http://tweakers.net/ext/i/1250064697.jpeg
officiële draadloze headset van Sony en een wireless keyboard

extra:
Er zit een 120Gb hdd in deze versie, maar er zijn altijd mensen die meer willen. En dat kan vrij makkelijk met de PS3. Je kan er gewoon een willekeurige 2,5" Sata hdd inproppen. ( houd hier wel rekening met de hoogte van de hdd. )

Multimediafeatures
In tegenstelling tot de PlayStation 2 worden de spellen niet op dvd maar op Blu-ray Disc (BD) uitgegeven. De PlayStation 3 werkt met BD-ROM-discs, waar ongeveer 6 keer zoveel informatie op past als op een dvd, ongeveer 50 gigabyte. Met extra layers past er ongeveer 200 GB op. Theoretisch kan er 1 TB op een schijf maar praktisch is dit voorlopig onmogelijk. Blu-ray Disc is ondertussen al als opvolger van de dvd gebleken. Vanwege de hogere opslagcapaciteit past er veel meer data op, en daardoor is het mogelijk om er speelfilms op te zetten van High-Definition-kwaliteit (HD), maar ook spellen van hogere kwaliteit.
Qua specs kan je er de volgende jaren wel mee vooruit, denk aan DolbyTrue HD en DTS HD. 7.1. Dit zijn op dit moment de nieuwste geluid containers.
Op internet kan je een heel mooi progje downloaden genaamd: PS3-media server, hier mee kan je alle bekende containers streamen naar de ps3;
-mkv -vob -m2ts -iso -wmvhd
Met de ps3 haal je een zeer compleet multimedia centre binnen.
Verder ook noemenswaardig, maar niet exclusief voor de nieuwe versie, upscaling van DVD materiaal naar Full HD.

Puntje van jammer, regiovrij geldt alleen voor games, NIET voor DVD en BR. Dus met films importeren moet je opletten. Met games hoeft dat niet.
Linkje naar fora: ps3mediastreaming


aanvulling door Tweaker: Andorig
-internet ondersteuning: je kan er mee browsen op je tv-toestel (voordeel) echter is er beperkte jave/flash ondersteuning(nadeel). Zelf gebruik ik hem heel veel om te browsen vanuit de zetel.

-muziek support: je kan je CD's grabben naar mp3/aac/atrac en op de interne harde schijf zetten. Dit is wel leuk. Ik heb ongeveer 500CD's en het is nu veel simpler om iets te vinden. Ik gebruik mijn CD speler niet meer.

-foto viewer: je kan je fotos erop zetten en dan bekijken via slide-shows.


http://tweakers.net/ext/i/1251837375.jpeg

sinds de nieuwe update van de firmware is de xmb is op gepimpt.

Spelaanbod
Het spelaanbod op de ps3 is goed bij getrokken in vergelijking met de Xbox360, en dit komend half jaar komen er wel hele mooie exclusives aan.
Denk hier aan:
- God of War 3
- Heavy Rain
- MAG
Ook een voordeel bij de ps3 is, dat alle games regio-vrij zijn. Dit betekend dus dat je al je games lekker uit amerika/uk kan halen. Voor een nieuwe game betaal je dan maximaal 36 euro.
toevoeging: Bij elk nieuw spel moet je tegenwoordig een install op de hdd uitvoeren.
Het duurt soms wel even voor je eindelijk kan beginnen met een game, neem als vb: GTA IV


Multiplayer
Offline multiplayer kan ik weinig over vertellen, ja er zijn een paar geinige spellen die offline met ze 4 kan doen, denk hierbij aan PES/FiFa of Buzz.
Maar het gaat natuurlijk over het Online gedeelte van de PS3.
Eerste + punt is natuurlijk dat er geen geld gevraagd wordt voor de online functies van de PS3.
Sony heeft de online functies een tijdje links laten liggen, maar begin dit jaar kwamen er veel updates, die alles een stuk aangenamer maakte online. Chat rooms, text-rooms ingame etc.
XMB is voor het online gedeelte zeer geschikt, je kan snel zien waar je buddy speelt en welk spel.

Wat is er minder aan de multiplayer.
Ik vind het jammer dat je niet met elkaar kan praten ( voice chat ), als ik bijv. SF2 speel en een vriend PES2009. Dat vind ik een groot gemis, ook kan je niet in game joinen van uit het XMB.
Ik speel veel cod4, en 5 op de ps3 online, en ik moet zeggen dat de verbinding niet altijd even goed is.
Dat kan ook aan die games liggen, maar dat is wel iets wat ik merk.
Dit heeft de xbox360 allemaal beter geregeld.

Verder kan je weinig negatiefs zeggen over het PSN, met PSN-store en Home.
Het ps3-network is heel erg leuk en makkelijk te gebruiken.

Vergelijking met de grote versie

http://cache-foo-02.gawkerassets.com/gawker/assets/images/4/2009/08/500x_IMG_9192_01.JPG
qua looks

even vanuit een ander oogpunt

http://cache-foo-02.gawkerassets.com/gawker/assets/images/4/2009/08/500x_IMG_9191_01.JPG


Conclusie
Deze versie gaat sony veel geld opleveren, de magische grens van 300 is doorbroken en veel mensen zullen zich toch achter de oren krabben. De Slim is dan ook de moeite waard voor het geld.
Hij is klein, zuinig en net iets sneller dan de voorganger.
Over de looks zijn de meningen verdeeld, maar ik vind hem zeer mooi.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sony PlayStation 3 Slim 120GB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Reacties (71)

Wijzig sortering
Goede review echter ontbreekt er (naar mijn mening) nog enkele dingen:

-internet ondersteuning: je kan er mee browsen op je tv-toestel (voordeel) echter is er beperkte jave/flash ondersteuning(nadeel). Zelf gebruik ik hem heel veel om te browsen vanuit de zetel.

-muziek support: je kan je CD's grabben naar mp3/aac/atrac en op de interne harde schijf zetten. Dit is wel leuk. Ik heb ongeveer 500CD's en het is nu veel simpler om iets te vinden. Ik gebruik mijn CD speler niet meer.

-foto viewer: je kan je fotos erop zetten en dan bekijken via slide-shows.
Ik heb het ff toegevoegd, goede comment!
ik gebruik die functies zelf niet, maar mooi dat ze er zijn. :)
De trafo zit ingebouwd in de PS3 slim ;)
En ja dat is erg handig :D

Ik heb de PS3 nu een week en ik kan me eigenlijk helemaal vinden in de review die je schrijft

[Reactie gewijzigd door joacolinho op 10 september 2009 15:31]

Mag ik u vriendelijk, doch zeer dringend danken voor het volgende:
Op internet kan je een heel mooi progje downloaden genaamd: PS3-media server, hier mee kan je alle bekende containers streamen naar de ps3;

Ik heb in begin der tijden de PS3 via WMP11 gelinkt met de pc.. maar WMP11 is hier heel vreemd aan het doen en dus werkt het allemaal niet meer...
Al tijden opzoek naar een oplossing.. vragen gesteld in fora (hetzelfde topic dat je aandraagt maar daar overigens nooit antwoord op gekregen)
En nu.. .installeer ik net dit programma dat jij aangeeft.. en jawel.. EINDELIJK weer connectie!!!
Heerlijk!!
kijk dit vind ik leuk, bedankt voor je aardige reactie. :)
en dat progje is gewoon 1 van de simpele oplossingen voor een stream, en het is zeer gebruiksvriendelijk.

succes ermee!
Ziet er goed uit mooie review (vooral omdat het de eerste is), erg duidelijk aangezien ik toch zat te twijfelen.
Denk dat ik aardig overstag ben 8)7
PS3 Slim ondersteunt Sony Bravia Theatre Sync. Dat betekent dat je met je Sony TV remote ook je PS3 kan bedienen (voor afspelen van DVD en BR films).

Verder ook noemenswaardig, maar niet exclusief voor de nieuwe versie, upscaling van DVD materiaal naar Full HD.

Puntje van jammer, regiovrij geldt alleen voor games, NIET voor DVD en BR. Dus met films importeren moet je opletten. Met games hoeft dat niet.
Nette, en uitgebreide review punkbuster!

Denk dat ik er binnenkort ook maar 1 ga opsnorren :+
Op zich een aardige review. Zelf heb ik geen ps3 of ps3 slim, daarom vergelijk ik vooral met mijn ps2 en de kennis die ik inmiddels heb over de ps3. Ik had in deze review daarom gehoopt vooral verschillen met zijn grote broer te kunnen lezen. De standaard PS3-zaken als multiplayer zijn voor iedereen namelijk toch wel bekend. (neemt niet weg dat je ze voor de volledigheid moet toevoegen natuurlijk :) )

Hieronder wat voorbeelden van dingen waar ik graag meer over lees:
  • Zit bij de slim-versie de travo ook in het apparaat of moet je nu ergens zo'n zwart blokje wegproppen? (dit was bij de eerste slim van de ps2 ineens extern geregeld, later weer intern)
  • Kun je ook iets zeggen over de aansluitmogelijkheden? Ik neem aan dat dit op een vriendelijkere manier is gedaan dan zoals bij de ps1 en ps2 (1 bijzondere stekker waar alles uitkwam..)
  • Kun je iets zeggen over hoeveel zuiniger de slim is t.o.v. de grote (bij dezelfde bewerking/toepassing)?
Bij alle PS3-modellen is de voeding intern.

De PS3 gebruikt dezelfde analoge AV-kabels als de PS2. Als je nog een RGB- of component-kabel hebt liggen, kun je die zo aansluiten. Digitaal geluid kan via een optische SPDIF aansluiting. Tenslotte heb je nog HDMI voor zowel beeld als geluid.
Heb zelf geen ervaring met een playstion, maar wou er 1 kopen.
Wat me opvalt bij je negatieve eigenschappen vul je 2x USB in.
Ik kan me voorstellen dat er eventueel een extra hd, cardreader of iets dat opgeladen kan worden zoals een headset of eventueel controller wilt aansluiten via USB.
Is 2x dan niet genoeg?
2 x is meer dan genoeg, je laadt je controller en je headset tegelijker tijd.
Dus het is meer dan genoeg, alleen bij mijn andere versie zijn het er 4. Dus ja, als er ook nog is een usb stickje in propt is het wel makkelijk.
En de cardreader is wel een gemis, vooral omdat ik veel van die geheugenkaartjes heb liggen ivm met mijn PSP.

Maar als je er 1 wil kopen, zou ik het gewoon doen, je krijgt er geen spijt van.
:9~
Nou, denk bijvoorbeeld aan spellen zoals Buzz of Rock Band / Guitar Hero. Dan zul je toch een USB-hub nodig hebben, omdat je anders usb-poorten te kort komt. Zelf zou ik het mooier vinden als alles op de PS3 aangesloten kon worden, zonder het nodig hebben van een hub. Maar dat komt meer vanwege het feit dat ik, en anderen wellicht, een alles-in-één super-machine willen hebben :P.

En wat betreft minpunt over cardreader: ach, nadat het uit de launchversie werd gehaald, zat het toch nergens meer in, dus vindt het ook niet echt een gemis. Voor de mensen die van een launchversie komen, snap ik het wel hoor.

Verder een goede review.
buzz heb je pas een usb hub bij nodig als je met meer dan 8 man tegelijk zou kunnen spelen (4 buzzers per usb stick), maar volgens mij zit je met een maximum van 8 spelers. qua rock band/guitar hero heb je wel een punt, maar dat wordt pas een probleem als je met meer dan 2 man aan het herrieschoppen bent.
Overigens een mooie review, maar ik zou zelf graag iets meer willen weten over de geluidsproductie, mijn goede oude 60gb ps3 is haast niet te horen, zeker vergeleken met een xbox 360. ik heb ergens anders gelezen dat hij stiller is (dan de launch console) maar dat hij een hoger geluid maakt dan de oude ps3, wat door sommigen als irritant wordt ervaren.

[Reactie gewijzigd door Bastard op 15 oktober 2009 15:26]

Nou, ik heb nog een oude PS3 met 4 USB-poorten en die zitten behoorlijk vol, met 2 controlleroplaadkabels, Playstation Eye camera, Guitar Hero gitaar (x2), Guitar Hero drumstel, Singstar microfoons, GunCon 3, GunCon receiver… Dan zit je al op 8 gebruikte USB-poorten, en dan heb je wel een hubje nodig.

Gelukkig fungeren twee van de drie Guitar Hero 4 accesoires ook meteen als 2x USB-hub. Maar dat de nieuwe er maar twee heeft is dus toch wel een minpuntje. Je wil natuurlijk niet de hele tijd kabels uit- en in-pluggen. Zou ook mooi zijn als er een USB-poort achterop zat.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 18 oktober 2009 11:53]

Waarom zou je eigenlijk een ander OS willen hebben? Het loopt echt retetraag op mijn 40GB model.
Het is niet dat ik het wil, het is meer dat de optie er niet meer inzit.
En ja linux loopt rete traag op die cell proc, komt om die maar single loopt en je gpu kan je niet gebruiken. :)
je hebt echt een pracht pc als je de 8 cores wel kan aanspreken en de gpu ... kwijl als dat zo was, zou ik er hier al een stuk of 3 hebben staan.
VZIW kan je de cores wel aanspreken vanuit Linux hoor, alleen de GPU niet. Daar zijn ook nog wel enige berichten over geweest, dat weer de een of andere wetenschappelijke organisatie PS3s had ingezet als goedkoop rekenmonster.
Wat ik beetje discutabel vind is je verdict over MP. Wat vind je hier precies minder aan? Persoonlijk ervaar ik het zeer positief; kost niets, en eigenlijk nooit hinder (enkele uitzondering daar). Verder schrijf je Games hebben vaak een hdd-install nodig, dit is steeds vaker optioneel, en volgensmij eerder iets van oude dan va nde nieuwe games

verder goei verhaaldje

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 10 september 2009 09:44]

Ja, dat van de MP zal ik nog iets toevoegen. Maar over die game install, ik kocht infamous, en die heeft ook weer een install nodig, al mijn games hebben er 1 nodig. GT5 Pro, PES2009, Assassins creed, Oblivion, etc.
Maar ik hoop dat het bij de nieuwe vaker alleen een optie is.

bedankt voor je comment.
Dat gekozen wordt voor een install is omdat de bluray gewoon wat te langzaam is.
De dataoverdracht is daardoor zelfs iets langzamer dan bij een snelle DVD speler. Voor betere grafische performance willlen gamedevelopers hun grafische gamedata minder of niet comprimeren en dan is een trage speler geen optie. Op de harddisk levert dat geen probleem op en zal de ongecomprimeerde grafische data toch snel ingelezen worden

[Reactie gewijzigd door 80466 op 11 september 2009 09:45]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*