Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

OnePlus X Zwart Review

+2
majoh 20 november 2015, laatste update op 5 december 2015, 5.702 views

OnePlus X Zwart

Een goede telefoon voor een mooie prijs. Prachtig afgewerkt. Snel genoeg voor de gemiddelde consument. Met voor mij het ideale formaat voor een telefoon.

Pluspunten

  • Bouwkwaliteit
  • Formaat
  • AMOLED
  • 4G
  • Bijna Stock Android

Minpunten

  • Veel glas = kwetsbaar?
  • Geen 5Ghz Wifi
  • (Nog) geen Android 6.0

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Design Score: 5
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
IndexInleiding

Na een jaartje of wat een Moto X (2014) gebruikt te hebben sloopte ik het ding. :'( Terug naar een Nexus 5 voor mij. Wat eigenlijk helemaal geen straf was. De Nexus is net nog snel genoeg, en moet zeggen dat het formaat vele malen handzamer is, het 0.2 inch verschil betekend dat ik net wel alles met een hand kan bedienen namelijk... Dus op zoek naar een nieuwere telefoon met dezelfde afmetingen. Ik had geen idee dat OnePlus de X had aangekondigd, maar keuze was toen snel gemaakt. Ongeveer dezelfde specs als de Moto X (2014), maar dan in het formaat van een Nexus 5, en dat voor een mooie prijs.

Alle plaatjes in de review zijn klikbaar.

Bestellen

Het nadeel van OnePlus is dat je een invite nodig hebt. Voor de OnePlus X zeggen ze dat dit alleen de maand november zal zijn. Dus hopelijk voor iedereen is dat ook zo. Zelf had ik redelijk snel een invite en heb ik de bestelling geplaatst. Alleen Express Shipping was beschikbaar, dus uiteindelijk werd de totaal prijs net onder de 300 euro.

Shippen vanuit China ging voor mij heel snel:
- Besteld: donderdag 12 november 2015 01:13
- Bij DHL: maandag 16 november 2015 00:19
- Bij mij: donderdag 19 november 2015 14:59

In 8 dagen dus geleverd bij mij thuis. Meer dan snel genoeg.

Uitpakken

En dan het grote moment. Ik mag uitpakken! De telefoon is echt prachtig verpakt, doet niet onder voor een prachtige Apple verpakking.

http://static.tweakers.net/ext/f/JE8J1fj7oLBZx9DsocdgRbOQ/medium.jpg

1x OnePlus X
1x Micro-USB kabel
1x Lader
1x Silicone case
1x Quick start guide
1x User guide

De inhoud van het doosje is echt super compleet ook. Er zit standaard bijvoorbeeld al een echte screen protector op de telefoon, en een silicone case. Ik ken geen ander merk wat dit standaard doet. En dat nog steeds allemaal voor de lage prijs. Ook de lader en de USB kabel zien er leuk en kwalitatief goed uit!

Specificaties

Na al dat moois te hebben uitgepakt, is het misschien ook handig om even de hardware specs door te nemen:

Afmetingen: 140 x 69 x 6.9 mm
Gewicht: 138 g
Scherm AMOLED 1080p Full HD 5 inch (Gorilla Glass)
Android 5.1.1
Qualcomm Snapdragon 801
QualcommAdreno 330
3GB RAM
16GB Opslag (Uitbreidbaar met 128GB MicroSD)
LTE
Wi-Fi 2.4Ghz b/g/n
Dual-microphone with noise cancellation
FM Radio
Dual SIM
LED notification light (multicolored)
Camera 13 MP
Front Camera 8 MP

Al met al mooie specs voor de prijs, zeker als je ook kijkt naar de afwerking van het product. Ik ga er in de kopjes hieronder wat verder op in.

Scherm

Ik ben redelijk fan van AMOLED. Het geeft vaak sprankelende kleuren met erg goede kijkhoeken. Daarom was ik blij dat hier ook weer een AMOLED scherm in zat, net zoals bij mijn vorige Moto X (2014). De kwaliteit van het scherm is wat mij betreft goed. Kijkhoeken en kleuren zijn weer erg mooi. Al lees ik om mij heen dat de kleuren reproductie van het scherm niet al te goed is. Ik heb geen professionele tooling hiervoor, maar heb het wel even naast mijn tv gehouden die goed gekalibreerd is, en inderdaad dan valt er op dat de kleuren best een beetje afwijken. Maar persoonlijk zal ik er weinig last van hebben, aangezien ik redelijk snel wen aan iets verkleurde kleuren, en zal er toch weinig films op kijken. Daarnaast ik een goede feature van AMOLED dat de pixels bij zwart ook echt uit staan. Dit zou moeten betekenen dat met veel zwart gebruik in mijn homescherm, en andere applicaties, de accu duur beter zal zijn. En ook de Ambient Display feature om energie zuinige notificaties te kunnen geven vind ik erg prettig.

http://static.tweakers.net/ext/f/zoYNdRApGONwbZpRdVnUW4GH/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/f1tjWDtuOTAMB6JThb0YYQlo/medium.jpg

Overige Hardware

Zoals hopelijk goed op de foto's te zien, is de OnePlus X een compacte en stevige telefoon. Hij is erg goed gebouwd, en heeft geen zichtbare kiertjes, speling of andere kenmerken van slechte bouw. Hij ligt echt als een blok in je hand, wat echt een premium gevoel geeft. Al ben ik wel benieuwd hoe lang hij mooi blijft met al dat glas. Time will tell...

De processor is een high end processor van een jaar oud, wat beter presteerd dan de meeste mid-range van tegenwoordig. Dual Sim, uitbreidbaar geheugen, notificatie led, dingen die veel telefoons niet hebben.

De volume rocker en power button zitten beide aan de rechter kant. Dit is wel even wennen, ik lees dat ze op blind gevoel niet heel goed te onderscheiden zijn, echter heb ik daar persoon echt totaal geen problemen mee... Ze klikken wel lekker, en zitten heel stevig in de behuizing. Daarnaast is er ook een slider aan de linker kant van de telefoon om te switchen tussen geluidsprofielen. Deze werkt goed, maar voor mij niet nodig geweest, zo vaak switch ik niet.

Geluid komt uit de roostertjes aan de onderkant. Om precies te zijn, roostertje... Het is dus een mono geluid wat niet al te hard gaat. Lees is andere reviews dat het niet echt geweldig is, maar voor mij persoonlijk is het gewoon goed. Niet super, maar zeker niet slecht. Vergeleken met de Nexus 5 bijvoorbeeld een stuk beter.

Een opvallend ding is dat er geen 5Ghz Wifi aanwezig is. Iets wat in druk bevolkte gebieden best een issue kan zijn. Dit is waarschijnlijk gedaan om te besparen, maar mijn inziens de vreemdste tekortkoming van de telefoon.

Zoals in de specs staat, heeft deze telefoon dual-sim en micro-SD mogelijkheid. Echter moet hier eigenlijk staan OF. De sim tray kan namelijk 2 nano-sims aan, of 1 met een micro-SD er naast. Dus wil je dual-sim en meer geheugen, dat gaat helaas niet.

Een laatste opvallend punt is dat er een FM radio in zit. Dit ben ik al tijden niet meer tegen gekomen in een telefoon. Zelf gebruik ik het zelden, echter voor mensen die graag radio luisteren zonder data verbruik is dit een positief iets.

http://static.tweakers.net/ext/f/D0n8Uy28yS9UOQHySMpX6BjH/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/I6oOi9CN69vZGAHslReBxLWH/medium.jpg

Camera

Veel mensen vinden de camera belangrijk, ik alleen niet zo ;) Voor mij is een camera die ok plaatjes schiet meer dan genoeg. Verder dan WhatsApp of Facebook zullen ze voor mij niet komen. De 13 MP camera doet dat gewoon goed. Stelt snel scherp en maakt vlotte foto's. Twee samples zodat je de kleuren en dergeljke zelf kan bepalen...

http://static.tweakers.net/ext/f/HeCj9PmZy4RlO5XuOJTJZWWb/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/lTFSYR6EhAIGTJHbcG0qxwVy/medium.jpg

De "selfie" camera doet het met zijn 8 MP ook gewoon ok. Wat ik wel heb is het idee dat de beeldhoek (is dit het juiste woord) veel groter is dan bij mijn vorige telefoons. Er komt dus meer op de foto terecht dan ik gewend. Een (mooi) voorbeeld...

http://static.tweakers.net/ext/f/gdtg1qSoCgCx43xHnTA6bGUa/medium.jpg

Voor uitgebreide camera review raad ik aan andere review te lezen ;)

Software

OxygenOS is een os wat erg dicht tegen de standaard 5.1 aan zit. Jammer genoeg nog geen 6.0, maar dat zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

Na even gewerkt te hebben met OxygenOS merk ik zeker verschillen met stock Android zoals ik het gewend was. Een paar voor mij opvallende:

- Keuze voor zwarte menu's ipv alleen standaard wit (ook keuze voor accent kleur)
- Close all button in multi task menu
- Aan te passen tiles in Quick Settings menu
- Keuze tussen software en hardware buttons. Waarbij de terug en multitask knop omgedraaid kunnen worden en er dubbel-tap en langdruk acties toegevoegd kunnen worden
- Ingebouwde gestures (dubbel-tap ontwaken, teken O voor camera, teken V voor zaklamp, teken || voor muziek)

Daarnaast zijn er standaard er heel weinig apps geinstalleerd, geen bloatware dus. Erg prettig!

http://static.tweakers.net/ext/f/1b51NB35PkGIni1v6QWR5jRC/medium.pnghttp://static.tweakers.net/ext/f/1gb32U62O0d6dMB1itTh5h9J/medium.pnghttp://static.tweakers.net/ext/f/auqyS8SKNt7LaIa3Q1yMz5hx/medium.pnghttp://static.tweakers.net/ext/f/O8YP9hHwPTjTAPmJZJXFn6po/medium.png

Accu

Ik heb nog geen uitgebreide test gedaan van de accu, dus kan nog niet zeggen hoe lang hij mee gaat. En natuurlijk speel je véél meer de eerste dagen dat je iets nieuws hebt, dus is hij ook sneller leeg.

Na wat dagen en laad cycli kan ik zeggen dat hij de dag voor mij goed haalt. Aan het eind van de dag zit ik rond de 5 uur Screen on Time, waarbij ik WhatsApp, Facebook, Heartshone speel en browse met Chrome. Voor mij een goede tijd. Zolang ik de avond maar goed haal, en dat haal ik. Volgens mij ook beter dan de Moto X (2014) en de Nexus 5 die ik hiervoor gehad heb. Vast niet het beste wat er te krijgen is. Maar voor mij, en ik denk de meeste mensen, zeker genoeg.

Benchmarks

Eerst wil ik zeggen dat de telefoon gewoon lekker werkt. Geen haperingen gezien, het spelletje wat ik speel (Hearthstone) werkt lekker. En alle andere apps gaan ook gewoon goed.

Maar dan nu benchmarks, altijd leuk voor de puristen. Hieronder een paar resultaten.

3D Mark Slingshot

3d 13d 2

AnTuTu

Antutu scoreAntutu graph

GeekBench

Geek singleGeek multi

fitBAG hoesje

Aangezien ik niet zo van een case hou om mijn telefoon heb ik een fitBAG hoesje aangeschaft. Voor sommige bekend, maar voor degene die het niet kennen, hieronder wat foto's. Het hoesje zit mooi om de naakte telefoon heen, en beschermt het tijdens transport. En fijne van de binnenkant is, is dat hij een soort van schoon uit het hoesje komt, dus weinig vingerafdrukken te zien zijn. Zo wordt het een nog mooiere telefoon :)

http://static.tweakers.net/ext/f/rKuxRDav8fpw3vFNBSRBUaxy/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/A5VYnJJzj9q8jHqrxOnyVJOp/medium.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/N3NvWZbVxf469GuyU5K1z8fy/medium.jpg

Conclusie

Al met al een goede telefoon voor een mooie prijs. Prachtig afgewerkt. Snel genoeg voor de gemiddelde consument. Met voor mij het ideale formaat voor een telefoon.

Het enige wat OnePlus voor mij nog kan doen, is deze luxe uitstraling en dit formaat, alleen dan de hardware van de OnePlus 2 of zo erin stoppen.

Mocht je trouwens vragen hebben of willen dat ik iets review wat nog niet in de review staat, plaats het dan in de reacties hieronder.

Changelog

20-11-2015: Initiele review
20-11-2015: Aanpassingen na opmerkingen in reacties
21-11-2015: Korte opmerking over accu toegevoegd, dit ga ik uitbreiden naar langer gebruik
23-11-2015: Meerdere foto's toegevoegd
23-11-2015: Accu gebruik geüpdatet
05-12-2015: fitBAG hoesje aan review toegevoegd

Heb jij ook een OnePlus X Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Meer advertenties

Reacties (26)

Wijzig sortering
Leuke en herkenbare review.

Waarom heb je bijna stock Android als negatief bestempeld? In je review noem je opvallende
verschillen die ik opvat als positieve verschillen.
Oeps, aan de verkeerde kant :S

Thanks voor het uitlichten
Ik denk "nét niet stock" dus ook net niet zo snel geupdatet.
Ging mij meer om de ervaring, dicht tegen Stock Android aan. Dat vind ik prettig.

Het niet zo snel updaten als een Nexus zal ik misschien gaan missen. Maar 5.0 en 6.0 verschillen qua ervaring gelukkig niet zo veel.
Mooie review misschien nog benadrukken dat als je een sd kaart gebruikt je geen dual sim functionaliteit hebt
Goede opmerking voeg ik toe.
Prachtig toestel inderdaad, vooral kijkend naar de kwaliteiten ( en dan een applaus voor hoe jij ze omschrijft ! ) en de prijs die daaraan hangt.

Ik kan niet wachten om hem helemaal uit te kleden, voor ons is nu ook een toestel onderweg, mocht de tijd het toelaten kan ik je wellicht wat foto's van de binnenkant doorsturen.

Laat maar weten via hier of een dm indien je dat wel ziet zitten, niks moet maar als we toch ermee aan de slag gaan op kantoor dan kan ik ook wel wat foto's van de binnenkant maken! ( ik beloof niks, ik ben nog niet op de hoogte over het bestel proces en etc ! )

2 dingetjes / vragen:
-De lader, zit daar ook gewoon een ''Nederlands'' stekkertje bij?
-HTC heeft bij de one x / one s ook een tijdje screenprotectors geleverd, mede om de pijn van oa de wifi te verzachten. Maar dat was inderdaad niet de standaard :)

[Reactie gewijzigd door DoctorPhone op 20 november 2015 22:16]

Er zit inderdaad gewoon een NL stekker bij. En screen protector zit er standaard op. Onder het Never Settle dingetje.

Zelf ga ik hem niet openmaken. Niet mijn beste kwaliteiten ;)

[Reactie gewijzigd door majoh op 21 november 2015 13:55]

Je krijgt gewoon een Europese stekker erbij. De screen protector die erbij zit zit er al op
Euh, er zit een bescherm folietje over het scherm om hem stof vrij en schoon te houden. Ik weet niet of dat door moet gaan als screen protector. Je kan hem er net iets te makkelijk van af trekken. Ik heb hier nl de tempered glass bescherming op gedaan.
Er zit nog een extra laag over heen. :)
Gisteravond m'n invite ontvangen (ging best snel, drie dagen of zo) daarom je review gezocht en gelezen. Mooi werk!

Ik zit nog te dubben, voor deze of voor de Honor 7 te kiezen, of totally budget te gaan en een Bluboo XTouch of een Doogee F3 Pro te bestellen, maar als ik jouw review en enkele andere reviews zo lees... prima telefoon voor wat ik er mee wil/ga doen. En de reputatie van OnePlus geeft meer vertrouwen dan de genoemde B-merken Doogee en Bluboo.

Paar vraagjes nog:
  • Komt dit toestel met root access? (leuk , maar niet noodzakelijk btw)
  • Als je deze via de invite bij OnePlus besteld, met verzending naar Nederland, krijg je dan ook de EU versie mét 4G band 20 / 800MHz ondersteuning? Dat is voor mij (als KPN klant) wel essentieel.
- Nope, niet standaard root access. wel te verkrijgen natuurlijk.
- Yup, via standaard https://oneplus.net/nl krijg je de versie die dit inderdaad ondersteund. Heb zelf KPN en ontvang netjes overal 4G.
Dank voor de antwoorden. Ik heb hem zojuist besteld.
Mooie review. Ik mis alleen een stukje over de accuduur.
Deze zal ik toevoegen als ik wat meer dagen ermee werk. Eerste dagen is veel spelen en dat is niet echt representatief...
De support is waardeloos van de OnePlus. Ik raad iedereen af om deze smartphones te kopen.
Ik lees goede en slechte ervaringen met support van OnePlus, maar hoop er nooit mee te maken te krijgen natuurlijk...

We zullen zien. Grote merken hebben soms ook waardeloze service.
Heel goed , zorg in ieder geval dat je hem laat repareren in Nederland 8-)
En dat baseer je op wat? Baseer je dat door weliswaar 1 toestel van OnePlus te hebben gehad?
Jep. En in mijn omgeving. Maar als je het niet wil geloven, moet je dat zelf weten. Een gewaarschuwd man.....
Lekker makkelijk om te zeggen. Zie genoeg positieve reacties!
Een hele hoop foto's toegevoegd, ook wat van wat de camera kan doen.
Mag ik vragen waar je het FitBAG hoesje hebt gekocht? Ben al lang op zoek naar zoiets, maar nog niet kunnen vinden. Deze ziet er goed uit.
Dat mag natuurlijk.

Volgens mij heb ik het direct bij hun gekocht.

http://shop.fitbag.de/jive-grau-handytasche-nach-mass.html
Top! Bedankt, direct besteld.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*