Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

Corsair Gaming K95 RGB Cherry MX Red (US Qwerty) Review

+3
MadIceXIII 10 augustus 2015, laatste update op 8 oktober 2015, 3.041 views

Corsair Gaming K95 RGB Cherry MX Red (US Qwerty)

Een high-end mechanisch toetsenbord met een hoog tweak-gehalte, dat ik graag 5 sterren had gegeven.

Pluspunten

  • Leverbaar in 3 verschillende Cherry MX varianten.
  • Modmogelijkheden.
  • Kan met veel hardware overweg. Support voor USB 2.0 en 3.0. Ondersteuning DPI-instellingen voor Corsair muizen.
  • Goede bouwkwaliteit (hoewel dat niet van de verlichting gezegd kan worden). Makkelijk schoon te maken.
  • Vrijwel alle toetsen zijn programmeerbaar. 18 extra programmeerbare toetsen. Ondersteuning voor muisklikken.
  • Elke toets kan een eigen kleur hebben. Helderheid van verlichting is regelbaar. Verlichting is ook uitschakelbaar.
  • Ondersteuning voor diverse mediaspelers.
  • Kan ook met zakelijke software goed overweg.

Minpunten

  • Geen aansluitingen voor USB, geluid of microfoon.
  • Voor sommige uitbreidingen moet je wat moeite doen in het buitenland.
  • Klein werkgeheugen, zodat voor veel functies de software in de achtergrond moet lopen.
  • Relatief weinig profielen online. Er zijn wel veel K70 RGB profielen die je kunt aanpassen.
  • Bouwkwaliteit van de LEDs is slecht. Sommige veranderen van kleur en het worden er steeds meer. Al drie keer teruggestuurd vanwege hetzelfde probleem.
  • Prijzig.

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Ergonomie Score: 4
Drivers / support Score: 4
Vormgeving Score: 5
Prijs Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 2
Precisie Score: 5
Functionaliteit Score: 5
Tips: In deze review kun je met de muis een plaatje of link aanwijzen en je krijgt dan een kleine beschrijving (tooltip). Bij screenshots kun je op het plaatje klikken om het op volledige grootte te zien. Op titelbalken kun je klikken om naar de inhoudsopgave te gaan.



Ga naar de inhoudsopgave.

Het merk dat Corsair gebruikt bij producten voor gamers.

Bij de aanschaf van een desktop computer lijkt het dat we ons meestal focussen op van alles en nog wat, waarbij een toetsenbord meestal de hekkensluiter is. En dat is jammer, want juist een toetsenbord (en natuurlijk een muis en beeldscherm) gebruik je eigenlijk constant achter de computer. Als dat niet lekker werkt dan gaat dat ten kosten van het plezier aan je machientje. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor kwaliteitstoetsenborden. High-end mechanische toetsenborden, zoals de K95 RGB, zijn voornamelijk gemaakt voor games, maar ook voor zakelijke toepassingen is dit toetsenbord geschikt. In deze review lees je niet alleen hoe de K95 RGB daarin presteert, maar ook over wat achtergronden.

Een blik op de grote K95 RGB. Voor dit toetsenbord met een lengte van een halve meter heb je de ruimte nodig.

Mechanische toetsenborden zijn prijzig in vergelijking tot de gewone membraantoetsenborden. De vraag is of dat het waard is. Werk er een tijdje mee en gebruik dan weer zo'n gewoon toetsenbord. Het antwoord op die vraag wordt dan waarschijnlijk: Natuurlijk. Wat een wereld van verschil. Het voelt goed aan en het is heerlijk om mee te werken. Als je ooit al hebt gewerkt met een mechanisch toetsenbord dan is dat het intrappen van een open deur.

Deze review bevat extra informatie voor diegenen die nog niet eerder een mechanisch toetsenbord gebruikt hebben. Waar moet je op letten en hoe kun je dat later eventueel nog aanpassen? Dat laatste deel van de vraag zal misschien ook de gevorderde gebruiker interesseren.

Er zijn een hoop verschillende mechanische toetsenborden tegenwoordig. Veel zijn gemaakt voor werk en een groeiend aantal zijn speciaal gemaakt voor gamers, die geld willen steken in de hardware. Die laatste groep stelt hoge eisen aan hun toetsenborden. Niet alleen vanwege het feit dat die toetsenborden aangepast moeten kunnen worden aan vrijwel elk spel en werken met vrijwel alle hardware, maar ook doordat ze graag de nieuwste snufjes willen. Het hier besproken toetsenbord is niet alleen bedoeld voor dagelijks werk, maar wil vooral die groep gamers aanspreken die het onderste uit de kan willen.

Wil je alles op een dienblaadje aangegeven krijgen, dan is dit toetsenbord niet voor jou. Spreken de mogelijkheden van dit toetsenbord je aan, dan moet je een beetje moeite doen. De software is krachtig, maar het kost wat tijd om het te leren.

En dit is natuurlijk ook Tweakers. Dus zullen er een aantal lezers zijn die het toetsenbord willen aanpassen aan hun wensen. In deze review heb ik daar speciaal aandacht aan gegeven. Ik belicht niet alleen de software-aanpassingen, maar ook de modding van de hardware.

Gezien de prijs van het toetsenbord en de veel eisende doelgroep, moet ik er daarom kritisch naar kijken. Neemt niet weg dat dit een high-end toetsenbord is, dat zich staande moet houden in dit moeilijke marktsegment. Hoe goed de K95 RGB dat doet kun je hieronder lezen.

De K95 RGB is niet alleen groot, maar ook zwaar. Het toetsenbord weegt 1,2kg. Het totaal gewicht, inclusief de doos van Corsair en de doos waarin de leverancier het geheel verzond, bedraagt 2,4kg. Goed verpakt dus.



Je kunt terugkeren naar de inhoudsopgave door op één van de titelbalken te klikken.

Keer terug naar de inhoudsopgave.

Vanaf versie 1.9.62 van de CUE software is er officiëel ondersteuning voor Windows 10. De tekst is hierop aangepast.

Door een bugfix is één van de minpunten komen te vervallen. Ook hier is de tekst op aangepast.

Je kunt nu op de plaatjes van de koppen klikken om terug te gaan naar de inhoudsopgave. Tooltips op alle plaatjes geplaatst. Ook alle links hebben nu tooltips.

Dankzij een tip van tweaker ManiakNL een mod toegevoegd voor het mooier uit laten komen van de LED's.

Er is ook een speciale editie van de K95 RGB. Een plaatje daarvan is toegevoegd en de tekst is aangepast.

Door een defect aan de verlichting moest het toetsenbord worden omgeruild. De tekst en de beoordeling zijn hierop aangepast.

Inleiding aangepast om aan te geven waar deze review zich op richt.

Uitleg opgenomen over hoe on-the-fly macro's werken.

Plaatje van de verpakking opgenomen en wat tooltips aangepast.

Er zijn nieuwe screenshots gemaakt, omdat een aantal screenshots nog de vorige versie van de CUE software lieten zien. Dit om verwarring te voorkomen. Waar nodig de beschrijving aangepast.

Ik heb een minpunt verwijderd, waar ik aangaf dat ik niet gecharmeerd was van de geanimeerde lichteffecten. Later bedacht ik me dat die voorkeur wellicht niet overeenkomt met wat de doelgroep van deze toetsenborden wil. Sommige hebben van het maken van lichtprofielen zelfs een hobby gemaakt.

Het toetsenbord is nogmaals teruggestuurd met een probleem aan de verlichting. De tekst en beoordeling zijn hierop aangepast.

Toetsenbord is terug. Tekst weer aangepast.

Probleem is terug voor de derde keer. Tekst ook weer aangepast.

Nadat het probleem voor de derde keer voorkwam heb ik besloten het te vervangen voor een ander product. De tekst is aangepast.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Als je voorheen hebt gewerkt met een membraantoetsenbord, dan is een mechanisch toetsenbord een welkome aanwinst. Het is op schrift moeilijk uit te leggen dat zo'n toetsenbord veel lekkerder werkt. Bovendien zijn er verschillende toetsmechanieken die elk hun voor- en nadelen hebben. Het heeft zeker zin om een winkel of showroom te bezoeken en een aantal van die toetsen daar uit te proberen. Mogelijk is het toetsenbord van je keuze niet aanwezig, maar er is dan misschien wel één die dezelfde toetsen gebruikt. Je kunt ook online een voorbeeld-setje kopen (zoals deze of deze). Je kunt dan in ieder geval een indruk krijgen.

Cherry's logo. Het bedrijf is vernoemd naar de Amerikaan Walter Cherry die het bedrijf begon in 1953 in de kelder van een restaurant in Highland Park, Illinois. Cherry maakt toetsenborden sinds 1967. Het hoofdkwartier verhuisde in 1979 naar Duitsland. Formeel heet het bedrijf nu ZF Electronics GmbH Corporate Division toen het in 2008 werd gekocht door ZF Friedrichshafen AG.

Cherry (een merknaam van ZF Friedrichshafen AG) is zonder meer de bekendste fabrikant van mechanische toetsen, die in de Corsair K95 RGB gebruikt worden, en het Duitse Cherry heeft een naam hoog te houden als het om kwaliteit gaat. Die kwaliteit heeft dan ook een prijskaartje. Dat prijskaartje zal veel mensen tegenhouden om over te gaan tot het kopen van toetsenborden, die deze schakelaars gebruiken. Probeer het toch eens uit en kijk of je het wat vindt. Ik kan er lang over schrijven, maar zelf uitproberen is toch echt de enige manier om een keuze te maken in het aanbod. Hieronder een overzicht, waarbij opgemerkt dient te worden dat niet alle varianten ook leverbaar zijn op de Corsair toetsenborden.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De basis van de behuizing van een MX switch is dezelfde voor de meeste varianten, waardoor ook modding makkelijker wordt.

Er zijn een aantal varianten van de door Cherry aangeboden toetsen: MX Red, MX Black, MX Blue, MX Green, MX Brown en MX Clear. De toetsen hebben een lange levensduur. Dit in tegenstelling tot gewone membraantoetsen, die sneller slijten en op ten duur daardoor minder goed aanvoelen. Het verschil tussen de MX schakelaars zit in de gebruikte mechanismes en de kracht die nodig is om de toetsen in te drukken. De ervaring daarbij is zuiver subjectief. Deze eigenschappen hebben wel gezorgd dat Cherry de meest populaire toetsfabrikant van dit moment is.

Het mechanisme van een MX Brown.

MX Brown en MX Clear zijn zogenaamde "tactile bump switches", waarbij je een bultje kunt voelen vlak voordat er contact wordt gemaakt. De MX Brown heeft daarbij een kracht nodig van 55cN en de MX Clear (die moeilijk te vinden is) 65cN. De MX Brown is populair onder gamers en kan ook voor typewerk gebruikt worden. De MX Clear legt het accent voornamelijk op typewerk.

Het mechanisme van een MX Red.

MX Red en MX Black worden "linear switches" genoemd, waarbij er alleen een springveertje wordt gebruikt. Er is daarbij geen voelbaar obstakel vlak voor het contact maken. De MX Red heeft een kracht nodig van slechts 45cN en de MX Black 60cN. De MX Red geniet de voorkeur van gamers, omdat deze licht te bedienen is en er geen obstakel in de weg zit voordat er contact wordt gemaakt. Een snelle dubbele toetsaanslag is makkelijk te doen. De MX Black voelt zwaarder aan en kan bij toets-intensieve spellen tot vermoeidheid leiden. Het voordeel van de MX Black is dat je minder makkelijk een aangrenzende toets activeert. Een dubbele toetsaanslag is moeilijker te doen. Beide schakelaars zijn, in vergelijking tot de anderen, stil, maar je kunt de toetsaanslag nog altijd horen.

Het mechanisme van een MX Blue.

MX Blue en MX Green zijn bekend als "tactile click switches", waarbij je een bultje voelt voordat dat er contact wordt gemaakt en hoort dan een klap van de vallende interne schuif. De MX Blue heeft een kracht van 50cN nodig en de MX Green 80cN. De klap op beide is duidelijk hoorbaar en dit wordt door de doelgroep veelal gezien als een goede eigenschap. Beide schakelaars zijn geschikt voor typewerk en de MX Blue is ook bij sommige gamers favoriet.

Dit toetsenbord werd indertijd geprezen om zijn aanslag.

De MX Green is naar verluid gebruikt in de originele "IBM Model M" toetsenborden. Dat is echter onjuist. De toetsenborden gebruikten een "buckling spring" mechanisme.

Ook voor de spatiebalk wordt vaak gebruik gemaakt van MX schakelaars. Er zijn verschillende types (MX Linear Grey, MX Tactile Grey en MX Green), omdat door de grootte van de spatiebalk andere krachten nodig zijn, maar die dan wel moeten aansluiten bij het gevoel van de anderen modellen.

Verder bestaat er nog de MX White, die populair was eind jaren 80. Dit model wordt nog op bestelling gemaakt voor de fans. De MX White is een "tactile click switch", die het midden houdt tussen de MX Blue en MX Green. Soms wordt deze toets verward voor de MX Clear, omdat de oorspronkelijke variant van de MX White ook transparant was. De "nieuwe" variant is nu dus echt wit.

De behuizing van een MX Silent RGB Red.Het binnenwerk van een MX Silent RGB Red.

De meeste populaire MX modellen hebben ook een variant met ingebouwde LED-verlichting, die één of meerdere kleuren kunnen weergeven. De modellen met 16,7 miljoen kleuren hebben de toevoeging RGB in de naam staan. Cherry heeft sinds kort daarvan ook zogenaamde "Silent" varianten in productie, die extra stil zijn. Een wat eenvoudiger toetsenbord, de Corsair Strafe RGB, zal als eerste uitkomen met "MX Silent RGB Red" toetsen (zie de afbeeldingen boven deze paragraaf). Op het moment van schrijven was die echter alleen nog verkrijgbaar met de gewone MX Red toetsen in een monochroom uitvoering.

In plaats van die nieuwe switch te gebruiken zijn er een aantal manieren om de MX schakelaars wat stiller te maken.

O-Rings onder de keycaps zorgen voor een stillere en zachtere aanslag.

Er zijn bijvoorbeeld ringetjes beschikbaar (O-Rings van WASD Keyboards) die je zelf gemakkelijk onder de toetsen kunt plaatsen om het geluid terug te dringen wanneer de keycaps de behuizing van de schakelaars raken.

Soft-landing pads zorgen voor een gedempte aanslag. Soft-landing pads worden op de behuizing geplakt.

Je kunt ook schuim aanbrengen onder de keypads (Soft-landing Pads van Elite Keyboards) om het geluid terug te dringen. Het nadeel van dat schuim is dat ze het licht van de LEDjes blokkeren.

De bovenstaande twee oplossingen zorgen er dan wel voor dat de toetsen wat anders aanvoelen. De onderstaande oplossing heeft dat in mindere mate.


Tenslotte kun je mechanische onderdelen smeren, zodat ook de "schurende" geluiden verdwijnen en de toetsaanslag zelf ook een fractie zachter wordt. Hiervoor zijn diverse producten beschikbaar, zoals in dit draadje van GeekHack is te lezen. Het zou me niets verbazen als de bezoekers van dat forum hun neus ophalen voor de K95 RGB en liever zelf een toetsenbord bouwen. ;)

Er zijn veertjes te koop voor een lichtere of zwaarde aanslag.

Er is verder nog de mogelijkheid om bestaande MX schakelaars te veranderen in een ander model door het vervangen van de veertjes (die onder meer geleverd worden door Mechanical Keyboards). Zo kan je bijvoorbeeld van een MX Red een MX Black, van een MX Brown een MX Clear en van een MX Blue een MX Green maken.

Het modden van toetsen is niet moeilijk, maar, gezien het aantal toetsen, wel een hoop werk.

ManiakNL maakte me attent via het forum op een mooie esthetische mod voor het toetsenbord. Het idee is simpel: Door een witte ondergrond te plaatsen onder de toetsen, komen de kleuren van de LED's beter tot hun recht. YouTuber "randomfrankp" deed dat met gewoon papier. Maar het kan mooier:


Op de Corsair forums ontstond een soort gelijk idee en dat is nu een open source project. Corsair fan "Jkraghify" heeft gekozen voor een meer solide oplossing, die je in een werkplaats met een lasersnijder uit kan (laten) voeren. Eerst print je met behulp van een PDF de layout uit en vervolgens neem je die mee naar de werkplaats om de ondergrond op maat te (laten) snijden. Je kan dan zelf een materiaal kiezen dat mooi oogt en goed reflecteert. De clip hierboven laat het eindresultaat zien.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De K95 RGB wordt geleverd met MX Red of met MX Brown toetsen en als je geluk hebt dan is er een K95 RGB met MX Blue. De verkoop van dat laatste model gebeurt voornamelijk in kleine batches bij de Amerikaanse online Corsair winkel. De kans dat we die hier kunnen kopen is klein. Alle K95 RGB modellen hebben programmeerbare LED-verlichting per toets. Cherry noemt die toetsen MX RGB Red, MX RGB Brown en MX RGB Blue. Daarvoor gebruikt Corsair een chip van Panasonic die in Japan werd gebruikt voor het aansturen van grote schermen voor reklamedoeleinden.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De behuizing van een MX RGB Red.


Het hier besproken model heeft MX (RGB) Red toetsen. Die keuze heeft te maken met dat ik een lichte aanslag prettig vindt, niet alleen bij langdurig gamen (waar het toetsenbord voornamelijk bedoeld voor is), maar ook voor typewerk (waarvoor sommigen de MX Red juist niet geschikt vinden).

Nadat ik het toetsenbord wat langer heb gebruikt vind ik wel dat de toets iets wiebelt en je hoort de toets ook bij licht aanraken, maar daar hebben alle MX switches last van.

Zoals gezegd kun je beter zelf een toetsenbord uitproberen, dan afgaan op marketing praat en meningen van anderen. In mijn geval ben ik zeker niet teleur gesteld in de gemaakte keuze en ben ik zeer tevreden hoe die toetsen aanvoelen. Ik zou alleen graag willen dat ze wat minder wiebelden, maar dat schijnen alle MX toetsen te hebben.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De K95 RGB met gemonteerde polssteun.

De Corsair K95RGB gebruikt een zwart geanodiseerd aluminium frame, waarop de toetsen zijn gemonteerd, en voelt zwaar aan. Er wordt een polssteun meegeleverd, die je aan het toetsenbord kunt schroeven. Dit kan door middel van twee bijgeleverde kartelschroeven zonder gereedschap. Deze polssteun beslaat de volledige lengte (ongeveer een halve meter) van het toetsenbord.

Het zwarte aansluitsnoer is dik en met stevige stof bekleed.

De verlichting is mooi, maar heeft ook problemen.
  • Mijn toetsenbord had het probleem dat een handje vol toetsen net niet goed hun kleur konden weergeven. Dat was vooral zichtbaar bij wit. Dat werd dan licht roze of licht blauw. En het werden er geleidelijk aan steeds meer. Het toetsenbord bleek defect. Na een telefoontje met Alternate heb ik het toetsenbord teruggestuurd en na een week had ik een nieuwe. Volgens Alternate zou een probleem als dit bij de nieuwe batches hoogst waarschijnlijk niet meer voorkomen. Die werkt nu prima en kleuren worden weer uitstekend weergegeven.
  • Ik heb voor de tweede keer het toetsenbord terug gezonden en weer met hetzelfde probleem. Hopelijk krijg ik er nu één zonder dat euvel. Overigens ben ik niet de enige die er last van heeft. Er worden meerdere meldingen van gemaakt op bijvoorbeeld de Corsair forums.
  • Ik heb het toetsenbord weer terug. Ziet er goed uit. Ik hoop dat het zo blijft. ;)
  • Zelfde probleem is weer terug. Dus het toetsenbord gaat ook weer terug. Ik ga even denken over wat ik zal beslissen. Drie keer is echt teveel.
  • Ik heb besloten om de K95 RGB te vervangen door de Strafe RGB MX Silent. Hopelijk heeft die het probleem niet. Ondertussen heb ik nog altijd de SteelSeries Apex M800, waarover ik zeer tevreden ben.
Zucht. Verder met de review.

De toetsen zijn dusdanig geplaatst op een aluminium plaat dat ze makkelijk schoongemaakt kunnen worden. Doordat de toetsen wat hoog staan kun je niet alleen verlichte belettering op de toetsen zien, maar is de onderkant van de toetsen ook verlicht.

De belettering van de toetsen is wat meer richting de bovenrand geplaatst. Dit heeft geen esthetische reden, maar heeft te maken met het ontwerp van MX RGB toetsen. Het LEDje zit namelijk naast het midden van de toets. Daar schijnt het licht dus het duidelijkst doorheen. Dat zorgt dat belettering die zich meer centraal bevindt, minder duidelijk zichtbaar is. Het betreft hier voornamelijk de cijfertoetsen en de symbooltoetsen.

Zoals veel andere gaming toetsenborden heeft ook de K95 RGB geen moeite met het indrukken van meer toetsen tegelijkertijd. Je krijgt dan geen irritant biepje meer te horen en het toetsenbord blijft gewoon de toetsen afhandelen in de volgorde waarin ze ingedrukt werden.

Het toetsenbord heeft een 32-bit ARM processor en intern geheugen, wat het mogelijk maakt dat de K95 RGB zelf een aantal toetsafhandelingen kan doen, zonder daarvoor software op de computer te hoeven gebruiken. Er zijn wat uitzonderingen, maar daarover later meer.

Pollfrequentie-schakelaar met BIOS-stand.

Aan de zijkant bevindt zich een 5 standen schakelaar: BIOS, 1, 2, 4 en 8. De BIOS stand wordt gebruikt voor moederborden die niet goed het toetsenbord kunnen herkennen tijdens de boot procedure. Zulke moederborden hebben dan moeite met de toetsaanslagen die zorgen dat je in het BIOS of UEFI kunt komen. Deze BIOS stand zorgt dan dat het toetsenbord wel goed herkent wordt. Sommige hardware, zoals KVM switches, kunnen moeite hebben met de polling rate van moderne toetsenborden. Het is gebruikelijk dat toetsenborden een polling rate van 1000Hz hebben, maar voor apparaten die dat te hoog vinden kan de polling rate ook lager ingesteld worden op 500Hz (stand 2, 2ms), 250Hz (stand 4, 4ms) of 125Hz (stand 8, 8ms). De default-stand van de schakelaar is 1000Hz (stand 1, 1ms). Die schakelaar zorgt dus dat het toetsenbord met veel hardware overweg kan.

Het toetsenbord bevat geen aansluitingen zoals USB, geluid of microfoon. Dat maakt het voor een laptop minder bruikbaar. Bovendien eet de K95 RGB door zijn verlichting nogal wat stroom via USB. Het toetsenbord is dan ook voornamelijk gericht op het gebruik met een desktop.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit prima, maar dat van de verlichting slecht.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De K65 RGB heeft geen G-toetsen, geen numeriek eiland en minder mediatoetsen.

De K70 RGB is een full-size toetsenbord, zonder G-toetsen.

De K95 White met witte verlichting heeft wat minder mogelijkheden.

Verder zijn er nog een aantal varianten zoals de plaatjes hierboven laten zien. De K65 RGB is een compacte variant en de K70 RGB is een full-size variant (beide zonder G-toetsen) van de K95 RGB. Wil je wel de G-toetsen, maar een eenvoudige (witte) verlichting, dan is er de K95 White. Die laatste heeft wat minder mogelijkheden, maar heeft wel een extra USB-poort. Dit zijn slechts 3 modellen uit een breder assortiment.

De Vengeance K95 RGB is een speciale editie voor de fans van het oude "Sails Logo".

Tenslotte is er nog een speciale editie voor de fans van het oude "Sails Logo". Deze versie is in een kleine oplage leverbaar bij de online winkels van Corsair, Scan UK en Overclockers UK. Het toetsenbord draagt de naam Corsair Vengeance K95 RGB, in tegenstelling tot de Corsair Gaming K95 RGB. Alleen het logo verschilt en technisch gezien is het toetsenbord gelijk aan de hier besproken versie. Let op dat de speciale editie makkelijk verward kan worden met de voorganger van dit toetsenbord: De Vengeance K95 (zonder RGB toevoeging). Er bestaan ook soortgelijke speciale edities van de K70 RGB en M65 RGB. Corsair besloot de speciale edities te produceren, nadat sommige fans klaagde over het nieuwe logo, dat die fans liefkozend de "tramp stamp" noemden. Het logo gebruikte Corsair bij de nieuwe merknaam voor muizen en toetsenborden (Corsair Gaming). Tegenwoordig gebruikt Corsair een ander logo met puntige zeiltjes voor de nieuwe producten.


Aanvankelijk had Corsair de exclusieve rechten voor één jaar op de MX RGB toetsen. Binnenkort zullen ook andere fabrikanten uitkomen met die toetsen. In het bovenstaand clipje zie je als voorbeeld de Ducky Shine 5. De Shine 5 werd geïntroduceerd door Ducky op de Computex 2015.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De Vengeance FPS polssteun is bedoeld voor de linker hand.

In het geval dat je een kleinere polssteun wilt dan is er ook de mogelijkheid dat Corsair op bestelling een kleinere levert. Deze kleinere "Corsair Vengeance FPS Wrist Rest" werd oorspronkelijk bij de Vengeance K60 geleverd, maar is ook te monteren op de K95 RGB.

De Vengeance K70 keycaps zijn ook bruikbaar op de K95 RGB.

Er zijn ook een aantal "Keycaps" beschikbaar die oorspronkelijk ook bij de Vengeance K70 werden geleverd. Ook die zijn te gebruiken bij de K95 RGB. Deze keycaps hebben een stroef oppervlak om de grip te verbeteren van veel gebruikte FPS-toetsen.

De toetsen en de polssteun uit het volledige setje zijn ook appart verkrijgbaar.

Het hele setje kost 15 dollar (exclusief verzendkosten) en wordt geleverd met een "Keycap Puller" (een tangetje om de keycaps te verwijderen).


Die polssteun kan ook worden gebruikt om de keycaps die je over hebt in te bewaren. De bovenstaande clip laat verder zien hoe het setje eruitziet op een K95 RGB.

Mocht je vinden dat de verlichting wordt tegengehouden door de keycaps dan kun die vervangen voor transparant zwarte toetsen van MAX Keyboard.


De jongeman in bovenstaande clip heeft die gebruikt op een K65 RGB (let op zijn reactie als hij die set uitpakt ;) ), maar de set is ook bruikbaar voor de K95 RGB (of elk ander toetsenbord dat Cherry MX schakelaars met LEDs gebruikt). Voor de K95 RGB is er ook een uitbreiding voor de 18 G-toetsen:

De transparant zwarte keycaps voor de K95 RGB.

De fabrikant geeft echter aan dat de keycaps op de G-toetsen elkaar kunnen raken, door de niet-standaard afstand tussen die toetsen: "Corsair K95 RGB 18 macro keys section uses non standard keyswitch spacing. Therefore, our standard size keycap will be a close fit with slight rubbing against each other. However, it will not cause the keycap to stuck down." ;) Gelukkig hebben de toetsen van Corsair zelf daar geen last van.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Het toetsenbord werkt zowel met USB 3.0 als met 2.0. Het verschil zit alleen in de geleverde spanning die nodig is voor de verlichting en de ingebouwde processor. De USB kabel bevat twee stekkers, die als volgt gebruikt moeten worden:

In het geval dat USB 2.0 wordt gebruikt dan dienen beide stekkers te worden aangesloten. Eerst moet de stekker met de twee pijlen aangesloten worden (zodat de ingebouwde hardware voldoende stroom krijgt) en als laatste de stekker met de toetsenbord-afbeelding (zodat communicatie met de buitenwereld mogelijk wordt). Deze eenmalige procedure zorgt dat het toetsenbord goed herkend wordt en dat de drivers correct worden geïnstalleerd.

Als een USB 3.0 poort wordt gebruikt dan dient alleen de stekker waarop een toetsenbord-afbeelding staat gebruikt te worden. De andere stekker dient dan niet aangesloten te worden.

Ik gebruikte USB 3.0 en volgde bovenstaande procedure. Dit voorkwam problemen waarover op de Corsair forums veel te lezen is.

Installeer daarna de Corsair Utility Engine (CUE) en start deze. Mogelijk haalt de software nog een latere versie van de CUE, drivers of firmware op van de Corsair site.

In mijn geval verliep het vlekkeloos. Waarschijnlijk ook omdat ik de Corsair M65 RGB muis gebruik en de CUE software reeds aanwezig was.

De software en drivers werken onder Windows Vista, 7, 8, 8.1 en 10. Ik heb geen problemen ondervonden bij de installatie onder Windows 10 Pro (64-bit).

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

Mogelijke problemen bij de installatie hebben vaak te maken met USB hubs van minder bekende fabrikanten of oudere hardware en drivers. De Corsair forums bevatten goede tips voor het oplossen van problemen en de vaste bezoekers helpen je graag uit de brand. Medewerkers van Corsair zelf zijn daar ook actief en het lijkt er op dat het bedrijf goede service verleent. Natuurlijk is het wel zo dat veel bezoekers problemen lijken te hebben, maar dat is mijn inziens inherent aan een support forum. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat GoT je niet zou kunnen helpen, maar de kans is wat kleiner om daar mensen met uitgebreide kennis over Corsair producten te vinden. Er is daar wel een aardig draadje over mechanische toetsenborden in het algemeen. Het bekijken waard.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Ja en nee. Linux wordt officieel niet ondersteund, maar het Corsair forum heeft wel een link naar de Linux drivers, die gemaakt zijn door een gebruiker. Niet alle features worden nog ondersteund en dit toetsenbord kopen op basis van die drivers lijkt me een minder geslaagd plan, tenzij je het echt leuk vindt om deze toch wel dure hardware te tweaken. Het ziet er wel allemaal goed uit. Een medewerker van Corsair noemde het project "impressive".



Keer terug naar de inhoudsopgave.

De K95 RGB met Europese indeling.

De K95 RGB met Amerikaanse indeling.

Ik heb gekozen voor een Amerikaans/internationaal toetsenbord. Er is ook een Engels/Europese variant. Het verschil zit dan voornamelijk in de vorm van de Enter-toets en de plaatsing van sommige karakters. De Europese variant heeft een grote Enter-toets en de Amerikaanse een kleinere.

Er zijn ook taal specifieke varianten. Die zijn hier natuurlijk wat moeilijker te verkrijgen.

De macro- en modus-toetsen zijn alleen beschikbaar op de K95 (RGB).

Aan de linker bovenkant bevinden zich de MR, M1, M2 en M3 toetsen. De MR-toets is bedoeld voor het opnemen van macro's, zonder dat je hoeft om te schakelen naar de CUE software. Je kunt dus on-the-fly een macro opnemen. Wel is het daarbij noodzakelijk dat de CUE op de achtergrond draait. Dit is in tegenstelling tot sommige andere Corsair producten, waarbij zulke software niet nodig is voor het opnemen van macro's. De reden hiervoor is, volgens Corsair, dat het geheugen hiervoor te beperkt is in combinatie met de uitgebreide functionaliteit van de verlichting. Daarover is dus niet goed nagedacht en is mijn inziens een ernstige beperking van de functionaliteit. Hierover later nog wat meer. De M1, M2 en M3 toetsen worden gebruikt voor het omschakelen naar een andere modus. Deze toetsen maken het mogelijk om meerdere toetsenbord-indelingen te selecteren. Ook hierover later meer.

Boven de PrtScn/SysRq-toets bevindt zich een toets om de globale helderheid te regelen. De helderheid kan op volledig, 2/3 of 1/3 worden ingesteld of de verlichting kan volledig uitgeschakeld worden.

Rechts daarnaast zit de "Windows lock" toets. Deze maakt het mogelijk om de Windows-toets (met het Windows vlaggetje) uit te schakelen. Naar keuze kan ook Alt-F4 en/of Alt-Tab uitgeschakeld worden. Veel spellen crashen bij het indrukken van deze toetsen en de Windows lock kan voorkomen dat ze per ongeluk worden gebruikt. Jammer is dat Ctrl-Esc niet wordt meegenomen. Die toetsencombinatie is gelijk aan de Windows-toets en bij veel spellen is ook die daarom fataal. Beter zou het zijn om ook zelf gedefinieerde combinaties uit te sluiten.

In een vorige versie van deze review werd het niet kunnen blokken van Ctrl-Esc genoemd in de minpunten. Dit is niet specifiek voor de K95 RGB, omdat ook andere fabrikanten hetzelfde probleem hebben. Ik heb het daarom uit het lijstje gehaald.

Rechts van de Windows-Lock toets bevinden zich 3 LEDs die de status van Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock aangeven. Dit zijn de enige LEDs waarvan je de kleur niet zelf kan bepalen. Afhankelijk van de status zijn ze wit of staan ze uit.

Boven het numerieke eiland bevinden zich een aantal media-toetsen en een volume-regelaar. De vijf media-toetsen (voor Play/Pause, Backwards, Next, Forward en Mute) en de 6 ronde toetsen bovenin voelen totaal anders aan en zijn waarschijnlijk membraantoetsen. De volume-regelaar kan naar boven (voor harder) of naar beneden (voor zachter) rollen. Deze metalen regelaar voelt goed aan.

Op het hoofdgedeelte uiterst rechts bevinden zich 18 G-toetsen. Deze zijn genummerd van G1 tot en met G18 en zijn programmeerbaar. Overigens zijn niet alleen deze toetsen programmeerbaar. Alle toetsen kun je programmeren.

De rest van het toetsenbord heeft een traditionele indeling.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

De CUE is de software waarmee je de Corsair toetsenborden (en muizen) kunt aanpassen aan je wensen door middel van het instellen van profielen. Doordat de K95 RGB veel functionaliteit heeft is deze software relatief complex. Er staan weinig profielen online, maar dat zal de meeste tweakers niet tegenhouden ze zelf te maken. Wel zijn er zat profielen voor de K70 RGB, die je kunt aanpassen voor de K95 RGB. Een Corsair forumbezoeker heeft er al een hoop omgezet. Je kunt in dit draadje daar meer over lezen en ze daar ook downloaden.

Een profiel kan bestaan uit 3 modi (selecteerbaar met de M1, M2 en M3-toets). Elke modus maakt het mogelijk om vrijwel elke toets aan te passen en/of een andere kleur te geven. Dus aan elke toets kunnen minimaal 3 functies hangen. De software maakt het mogelijk om dit aantal uit te breiden door een willekeurig andere toets een andere modus of zelfs profiel te selecteren. Er is ook een mogelijkheid om groepen van toetsen te maken, die je geanimeerde kleureffecten mee kan geven of die gebruikt kunnen worden om een aantal toetsen dezelfde kleur te geven.

De software maakt het mogelijk om profielen op te slaan in het interne geheugen van het toetsenbord. Daarmee kan het toetsenbord dan werken zonder de CUE software. Dat is echter niet helemaal waar, want voor de basis functionaliteit (zoals bijvoorbeeld macro's opnemen on-the-fly, het gebruiken van geprogrammeerde toetsen en de automatische koppeling van games en software tussen profielen) is het nodig dat de CUE software op de achtergrond draait. De opgeslagen kleurinstellingen werken echter wel. Dat zijn ernstige beperkingen waarmee sommige gamers niet blij mee zijn, aangezien een aantal multi-player games niet willen werken met de CUE software om valsspelen tegen te gaan. Het is ook vreemd, omdat oudere Corsair hardware de meeste problemen hiermee niet hadden.

Corsair geeft aan dat het interne geheugen van de K95 RGB en de K70 RGB te klein is om alle functionaliteit te bergen. Met name de individuele toetskleur en kleur animaties zouden veel ruimte innemen. Je kunt dus stellen dat het te kleine geheugen een ontwerpfout is. De toetsenborden zijn zeker niet goedkoop en voor de prijs zou je dan meer verwachten.

Bedenk hierbij dat het automatisch koppelen van een profiel aan een spel wel moet gebeuren door middel van software zoals CUE. Dit omdat de firmware geen direct contact heeft met de Windows-omgeving en daardoor niet kan weten dat er een spel of toepassing wordt gestart. Maar zaken als simpele toetsaanslagen of macro's zouden geen probleem moeten opleveren. Veel andere fabrikanten van soortgelijke hardware hebben die beperkingen niet.

Als je er geen probleem mee hebt dat de CUE software op de achtergrond loopt dan werkt alles volledig naar behoren. Wat het opgeslagen profiel wel goed doet is de afhandeling van de kleuren, zodat dit geen belasting voor de processor (lees Windows) oplevert.

Hoewel Corsair claimt dat de toetsen 16,7 miljoen kleuren ondersteunen, bleken dat er in de praktijk minder te zijn. Ook hier waren sommige gebruikers verbolgen over. Later heeft Corsair de CUE software aangepast, zodat de 16,7 miljoen kleuren wel gehaald konden worden. Het nadeel van die aanpassing was dat animatie-effecten op een lagere frequentie draaien. Sommige gebruikers zien die dan flikkeren. Ik vind dat terechte kritiek, hoewel ik dat flikkeren zelf niet waarneem. Bovendien vind ik die animaties er sowieso goedkoop uitzien en erg onrustig en dat kan je afleiden van het hoofddoel: het werken met software of het spelen van games. Standaard staat ondersteuning voor 16,7 miljoen kleuren uit. In de instellingen kun je die ondersteuning aanzetten en kijken of je er gevoelig voor bent.

Je kunt je afvragen of de toetsenbordverlichting wel zinvol is. Daar zijn natuurlijk de meningen over verdeeld. Het is voor mij handig om bepaalde delen van het toetsenbord een andere kleur te geven, zodat ik in één oogopslag makkelijker een toets kan vinden. Als je blind kan typen heb je daar natuurlijk weinig aan. Hoewel veel spellen vaak dezelfde toetsen gebruiken voor bepaalde functies in het spel, heeft elk spel toch zijn eigenaardigheden. Dan is het handig om alleen die toetsen te verlichten of een andere kleur te geven die ook daadwerkelijk gebruikt worden. Bijvoorbeeld: Vluchtsimulatoren en MMOs kunnen toetsengebruiken die alleen werken in bepaalde situaties of in bepaalde rollen. Voor die spellen is het dan handig om door middel van de M1, M2 en M3 toetsen van lay-out te wisselen.

Het programmeren van de toetsen kan ook worden gebruikt om te zorgen dat de meeste spellen die je hebt op ongeveer op dezelfde wijze bedienbaar zijn. Veel spellen maken het mogelijk om functionaliteit aan een zelf gedefinieerde toets te hangen, maar niet alle spellen hebben die mogelijkheid. Een programmeerbaar toetsenbord zoals de K95 RGB is dan een uitkomst.

Voor zakelijke toepassingen kan een programmeerbaar toetsenbord ook handig zijn. Je kunt niet alleen simpele toetsaanslagen toekennen aan een toets, maar ook complexe macro's, tekst en snelkoppelingen.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

De CUE software ondersteund ook een aantal Corsair muizen, waaronder mijn M65 RGB. Natuurlijk heeft een muis veel minder knoppen, zodat de CUE muis-functionaliteit wat beperkt is, maar wel alle eigenschappen van een specifiek model ondersteunen.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Eerdere versies van de software hadden stabiliteitsproblemen. Gelukkig lijkt het er nu op dat CUE versie 1.9.62 en firmware versie 1.30 stabiel is.

Vanaf CUE versie 1.9.62 is er officieel ondersteuning voor de laatste versie van Windows en heb ik geen problemen gevonden onder Windows 10 Pro (64-bit).



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Dit is natuurlijk geen complete handleiding, maar het is wel nuttig om wat van de mogelijkheden te laten zien van de CUE software (in de volgende hoofdstukjes). Door de jaren heen heb ik meerdere varianten gezien van soortgelijke software en die van meneer Corsair is zeker niet slecht. Als ik daar naar terug kijk dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat bedrijven als CH Products en Saitek daar een voortrekkersrol in hebben gehad, hoewel die meer het accent legde op joysticks. Veel van wat je ziet in hun software is ook terug te vinden in die van Corsair en bijvoorbeeld Logitech.

Door de geavanceerde mogelijkheden is de software, zoals reeds eerder opgemerkt, complex. Voor beginners is de software daarom niet intuïtief en heb je even de tijd nodig om het overzicht te krijgen van de mogelijkheden en die dan ook daadwerkelijk te kunnen toepassen. Hoewel er tootips zijn is er geen ingebouwde hulp. Er is gelukkig wel een goede (Engels-talige) handleiding van 143 pagina's (PDF) online beschikbaar. Elke functionaliteit wordt in detail beschreven, maar door de ruime pagina opzet oogt de handleiding minder intimiderend, hoewel met een iets compactere lay-out het aantal pagina's gehalveerd had kunnen worden.

Profielen die je maakt met de CUE software kun je delen met anderen. En je kunt ook profielen van anderen importeren. Dat kan je helpen om te leren hoe ze in elkaar zitten. Ook is het leuk om gewoonweg te zien wat anderen hebben gemaakt. Op dit moment zijn er nog weinig beschikbaar die specifiek voor de K95 RGB bedoeld zijn. Dit heeft te maken met het feit dat de profielen afhankelijk zijn van de regionale hardware uitvoering. Dus een profiel voor een Duits toetsenbord geeft moeilijkheden op een Frans. Er zijn bijvoorbeeld al twee Engels-talige varianten (EU en US) en zelfs die zijn niet volledig uitwisselbaar. De benodigde aanpassingen dien je dan handmatig in het bestand te wijzigen, waarna je het bestand kunt importeren.

Er zijn al wel veel profielen online voor de K70 RGB met de Amerikaanse toetsenbordindeling. Voor veel daarvan zijn ports naar de Amerikaanse K95 RGB verkrijgbaar. Als je bijvoorbeeld een Europese of een andere toetsenbordindeling hebt dan wordt je keuze in die profielen natuurlijk kleiner. Wil je graag andere profielen importeren, dan is de keuze van de toetsenbord indeling belangrijk.

Vanwege het bovenstaande is de kans is groot dat je toch wat tijd moet investeren om het één en ander zelf aan te leren.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

De CUE software biedt ondersteuning voor de meeste Corsair muizen en toetsenborden. Je kunt de verlichting daar globaal uitschakelen en de firmware handmatig up- of downgraden. Dat laatste is handig als je terug wil naar een eerdere versie van CUE die alleen oudere firmware ondersteund. De polling rate kan niet handmatig worden gewijzigd, omdat dit door de eerder genoemde 5-standen schakelaar al gebeurd.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

Door Profiles te kiezen kun je onder meer de functionaliteit van een toets wijzigen. Je kunt een bestaand profiel gebruiken of een nieuwe aanmaken. In dit geval koos ik voor een eerder gemaakt profiel (Desktop). Vervolgens zorg je dat de Assignments-tab is geselecteerd, kies je een Mode (in dit geval die van de M1-toets) en tenslotte klik je rechts op de gewenste toets op het plaatje van het toetsenbord. In dit geval koos ik voor de G1-toets. Er verschijnt dan een menu met mogelijkheden en maak een keuze. Volg de aanwijzingen en duik zo nodig de handleiding in, mocht één en ander niet duidelijk zijn.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

In de bovenstaande stap heb ik er voor gekozen om een nieuwe actie toe te kennen aan de G1-toets.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

Je kiest daarna wat voor soort actie de toets moet uitvoeren. In dit geval koos ik voor een macro. Je geeft de macro een naam en optioneel een omschrijving. Je ziet in dit venster knoppen die lijken op die van een recorder. Die werken net zo. Klik op record met de muis en type vervolgens op het toetsenbord what je die macro wilt laten doen. Als je klaar bent dan klik je op Stop. Vervolgens zie welke toetsen je hebt gebruikt en kan je zo nodig nog aanpassingen maken. Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden hoe je de macro wilt activeren. Er is ook een mogelijkheid om een lichteffect toe te kennen en je kunt zelfs een volgende actie laten starten wanneer de macro is afgelopen. Klik als laatste op de OK-knop, die beschikbaar is als de verplichte velden ingevoerd zijn.

Je kunt elke toets programmeren en niet alleen de G-toetsen. De G-toetsen hebben wel een andere unieke eigenschap, die andere toetsen niet hebben: Je kunt een macro on-the-fly opnemen, zonder de CUE software te gebruiken (hoewel die toch actief moet zijn op de achtergrond), zodat je macro's kunt opnemen in een toepassing of een spel zelf. Dit werkt eenvoudig. Kies eerst een modus (met de M1, M2 of M3-toets). Druk dan de MR-toets in. Vervolgens druk je op een van de G-toetsen waarop je de macro wilt gebruiken. Alles wat je daarna intikt wordt deel van de macro. Als je klaar bent, dan druk je nogmaals de MR-toets in. De macro is dan opgeslagen, toegekend aan die G-toets (in de geselecteerde modus) en direct klaar voor gebruik. Later kun je de macro zo nodig nog aanpassen met behulp van de CUE software.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Behalve macro's kun je ook een toets koppelen aan een blok tekst, een simpele toetscombinatie, een snelkoppeling naar een Windows programma, of een toets de DPI van een Corsair muis laten wijzigen, een toets een muisklik laten uitvoeren, een toets een aftelklok laten starten (die bij 0 een actie en een lichteffect kan uitvoeren en tijdens het aftellen kan zelfs een geluid worden afgespeeld) of een toets een simpele mediaspelerfunctie geven.

Veel mediaspelers herkennen tegenwoordig de speciale functies op toetsenborden met mediaspelerfunctionaliteit, zonder dat daarvoor extra software nodig is.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

Verlichting toekennen aan een toets werk ongeveer net zoals het toekennen van een actie. In plaats van de Assigments-tab wordt nu de Lighting-tab gebruikt. Er zijn twee varianten van deze tab, een "eenvoudige" en een geavanceerde. Hierboven heb ik gekozen voor de laatste.

Eigenlijk werkt het selecteren van toetsen in dit scherm net zoals je bestanden selecteert in Windows. Je kunt één of meerdere toetsen selecteren met de muis in het plaatje van het toetsenbord. Selecteren doe je met je linker muisknop. Wil je meer dan één selecteren dan druk je op Ctrl tijdens het selecteren van elke volgende toets. Wil je een heel blok selecteren dan selecteer je de eerste toets rechts boven van het te selecteren blok en houdt je de linker muisknop ingedrukt terwijl je de muis beweegt naar de laatste toets in het te selecteren blok. Je ziet op het scherm welke toetsen geselecteerd zijn doordat ze voorzien zijn van een wit kader. Heb je er wat teveel dan houdt je de Ctrl-toets ingedrukt en klik je met de muis op de toetsen die je wilt laten afvallen.

Vervolgens klik je links op één van de kleuren onder het kopje "Background". De kleur is nu toegekend aan de geselecteerde toetsen en is niet alleen zichtbaar in de CUE software, maar ook direct op het toetsenbord. Je had ook rechts kunnen klikken op een van die kleuren. Je kunt dan middels het volgende venster zelf de kleur aanpassen. Het venster ziet er dan zo uit:

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

Kies de kleur die je wenst en klik vervolgens op OK. Zwart schakelt de verlichting uit. Overigens had je in plaats van een kleur ook een lichteffect kunnen kiezen rechts onder in het vorige scherm.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

In het tabblad voor geavanceerde verlichting kun je onder meer makkelijker werken met groepen toetsen. Je kunt een groep een naam geven, zodat het eenvoudiger wordt om die groep te selecteren. In dit venster kun je ook groepen aanmaken en verwijderen. In dit geval koos ik voor de groep "Confirm", waar ik beide Enter-toetsen en de PrtScn-toets aan heb toegekend. Door vervolgens rechts te klikken op één van die toetsen, bewerk je vervolgens alle toetsen uit dat groepje.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Het is ook mogelijk om acties en verlichtingseffecten een naam te geven, zodat het makkelijker wordt om die in verschillende modi en profielen te gebruiken. Hiervoor zijn speciale vensters beschikbaar.

Hieronder een aantal clipjes die laten zien hoe de CUE software werkt in de parktijk.















Keer terug naar de inhoudsopgave.

Klik op het screenshot om de afbeelding op volledige grootte te tonen.

Nadat je wijzigingen hebt gemaakt moet je het profiel opslaan in het geheugen van de K95 RGB. Selecteer het gewijzigde profiel en klik op de hamburger-knop. Kies in het menu dat dan verschijnt "Save Profile to Device Memory". Als je meerdere profielen hebt dan kun het profiel activeren via datzelfde menu door "Set As Default Profile" te kiezen en het daarna weer te bewaren in het toetsenbord.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Veel kleur in de promoties van Corsair. De K95 RGB kan ook rustige verlichtingsschema's aan.

Het heeft zin om eerst de MX schakelaars uit te proberen, voordat je een keus maakt tussen MX Red, MX Brown of MX Blue. Dit voorkomt teleurstelling later.

Als je liever een wat stiller toetsenbord wilt, dan zijn er een aantal mogelijkheden: O-Rings, Soft-landing Pads en/of het smeren van de mechanische delen.

De bouwkwaliteit van de zwart geanodiseerde aluminium behuizing is prima, maar dat van de verlichting laat te wensen over. Het zware toetsenbord in combinatie met de met rubber beklede voetjes en pootjes zorgen dat het niet schuift. De toetsen kunnen makkelijk vervangen en schoongemaakt worden. Het toetsenbord handelt de toetsen netjes één voor één af, ongeacht hoeveel je er tegelijkertijd indrukt. Het toetsenbord werkt goed samen met verschillende hardware (nieuw of oud).

Er zijn verschillende mogelijkheden om de K95 RGB aan te passen aan je eigen wensen: Keycaps, een kleinere (of geen) polssteun, en met wat zoeken op het net zijn er nog meer mogelijkheden.

De installatie kan vlekkeloos verlopen, maar je moet zeker de aanbevolen wijze volgen om het toetsenbord aan te sluiten. Dit vorkomt problemen. De huidige versies van de software en de drivers werken goed onder Windows Vista, 7, 8, 8.1 en 10. Doordat vrijwel alles mogelijk is met die software, is die software redelijk complex. Instellingen kun je bewaren als profielen en ook automatisch koppelen aan spellen en toepassingen. Er staan vrij weinig profielen online, maar je kunt ook profielen gebruiken van de K70 RGB en die aanpassen voor de K95 RGB.

De profielen kunnen opgeslagen worden in het geheugen van de K95 RGB, maar, zoals eerder opgemerkt, niet alle functionaliteit is beschikbaar als de software niet op de achtergrond loopt. Sommige multi-player games herkennen die software en willen dan niet werken om "valsspelen" te voorkomen. Wel zorgt een opgeslagen profiel ervoor dat de kleurafhandeling door de hardware plaatsvindt en dit Windows niet belast.

Er zijn diverse taal-specifieke toetsenbord-indelingen leverbaar. Doordat de profielen toetsafhankelijk zijn, zijn de online profielen niet altijd uitwisselbaar met alle toetsenbord-indelingen. Je kunt die gelukkig wel aanpassen.



Keer terug naar de inhoudsopgave.

Corsair's marketing laat graag dit soort plaatjes zien om aan te tonen dat elke toets zijn eigen kleur kan hebben.

Geen enkel apparaat is perfect en behalve de prijs (rond de 200 euro) heb ik al wat nadelen genoemd. Als je daarmee kunt leven dan is lijkt de K95 RGB een goed en degelijk toetsenbord. Het toetsenbord voelt fijn aan en de bouwkwaliteit is lijkt goed. De verlichting is mooi, maar daar laat de bouwkwaliteit te wensen over. Het toetsenbord is drie keer teruggestuurd met hetzelfde probleem. De huidige versie van de software is stabiel onder Windows 10 Pro (64-bit) en heeft meer mogelijkheden dan de meeste gebruikers nodig zullen hebben. Met een beetje moeite zijn er ook wat uitbreidingen leverbaar online, waarmee je het nog meer kan aanpassen aan je eigen wensen. De competitie is sterk in dit marktsegment, maar met de LED-problemen moet Corsair ze het niet te makkelijk maken. De bouwkwaliteit gaat van 3 naar 2 sterren en ik laat de totaalscore nu zakken van 4 naar 3 sterren.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Corsair Gaming K95 RGB Cherry MX Red (US Qwerty)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (5)

Wijzig sortering
Wat een ontzettend uitgebreide review, veel leesmateriaal en plaatjes die echt het verhaal ondersteunen. Ik heb het werkelijk met genoegen gelezen..!

En de review heb ik gelezen omdat ikzelf in de running ben voor een nieuw, liefst mechanisch toetsenbord en de Corsairs zijn toch wel favoriet. Al zou ik persoonlijk niet voor de K95 RGB gaan, de K70 is voor wat mij betreft één van de kanshebbers om op mijn bureau te komen liggen. Maar er is uiteraard meer in het land van toetsenborden te vinden, de nieuwe Steelseries Apex M800 bijvoorbeeld.

Ik vraag me af of, zoals ook in de Steelseries Apex M800, ook nog Corsair toetsenborden komen met halfhoge keys, ik vind wat plattere toetsen net wat fijner typen. Het is dat mijn Logitech Illuminated aan vervanging toe is (technisch gezien niet, niks mis mee, maar ik wil mezelf ook eens kietelen) en ik ben wel gesteld op de laptop-achtige platte toetsen.

Maar hoe dan ook, puike review..! Welverdiende +3 van mij.

[Reactie gewijzigd door sleezball op 14 augustus 2015 16:41]

Dank je wel. :)

Ik vond toevallig vandaag twee filmpjes die je misschien kunnen helpen bij het maken van een keuze:

Corsair Gaming K70 RGB vs Steelseries Apex M800 Gaming Comparison.

Corsair Gaming K70 RGB vs Razer Blackwidow Chroma Comparison.

De K70 RGB in het eerste filmple is gemod met witte toetsen. Kon het niet echt mooi vinden aangezien niet alle toetsen wit waren. ;)

Dat laatste toetsenbord (Razer Blackwidow Chroma) heeft wat plattere mechanische toetsen (omdat ze wat verzonken zijn), maar niet echt plat zoals bij de Apex M800.

Overigens heb ik mijn bedenkingen over de software van Razer, aangezien er een internetverbinding nodig is en er telemetriegegevens worden verzonden naar dat bedrijf. Je kunt het later uitzetten, maar dan zijn die gegevens al bij Razer. Ik kan niet zo goed tegen deze grappen. Maar mogelijk heb jij daar minder problemen mee dan ik.

[Reactie gewijzigd door MadIceXIII op 14 augustus 2015 17:22]

Thanks voor de filmpjes, ik had ze nog niet gezien.

Ik kan ook erg slecht tegen de automatische 'phone home' functies van software. Het is voor mij echt een dealbreaker, geen Razer voor mij dus. Ook al is het mogelijk de functie uit te zetten ik heb er een afschuwelijke hekel aan en sla alleen al daarom Razer dus over.

En de witte toetsen op de K70 RGB, tsja daar moet je van houden inderdaad en het zou mijn keus ook niet zijn. Die zou ik desnoods (als ik het echt zou willen) vervangen met zwarte maar lichtelijk transparante toetsen, dus doorschijnend maar niet wit. Die toetsen die je ook al aangeeft in je review dus.

Het jammere van het geheel vind ik zelf dat ik met de Steelseries geen mooie set zou kunnen maken, de muizen van Steelseries spreken me niet zo erg aan. Maar het toetsenbord daarentegen is erg bijzonder en misschien dat ik dan toch maar afstap van het idee een passende set aan te schaffen.

De Corsair Gaming M65 RGB is dan weer wel een muis waar ik warm van word. Plus dat deze erg mooi past bij het K70 RGB toetsenbord en dus een mooi passend setje maakt. Het gebruikte aluminium is ook wel te prevaleren boven eender welk plastic dan ook, da's weer een pluspuntje voor Corsair. Helaas geen USB poorten maar goed, daar komen we wel weer overheen.

Het zal sowieso een lastige keus worden. Ik ga toch nog eens even driftig in conclaaf met mezelf, wikken en wegen geblazen dus. Wel denk ik dat ik voor de MX Brown switches ga, iets tactile maar geen click. De nieuwe switches uit de Apex M800 zijn volgens mij niet van Cherry maar ze schijnen toch wel goed te zijn zoals ik heb vernomen.

Misschien komen er nog leuke line-ups, shootouts, comparisons of weet ik het hoe ze de reviews allemaal noemen langs die verder ingaan op de nieuwe switches die Steelseries nu gebruikt in de Apex M800. Ik wacht die nog even af maar vooralsnog heeft de Corsair een betrekkelijk grote voorsprong op de keus om op m'n bureau te komen pronken.
Misschien ben je niet in de gelegenheid, maar ik zou toch even naar een winkel of showroom gaan om het toetsenbord van je keuze even uit te proberen. Zo te lezen weet je nog niet hoe de Apex M800 of K70 RGB met MX Brown aanvoelt. Misschien zijn die voor jou wel geweldig, maar als dat niet zo is dan is het zonde van het geld, toch?

[Reactie gewijzigd door MadIceXIII op 14 augustus 2015 21:59]

Bedankt voor je review!
Ik heb erg veel aan deze review gehad qua technische informatie.
Ik heb zelf de Razer blackwidow chroma en wil hem vervangen met de K95 RGB.
Maar ik weet nog niet zeker of ik de MX blue, MX red of MX brown wil.
Weet u misschien of de MX red drukgevoelig is dus als ik hem half indruk dat hij dan ook half signaal geeft aan het spel dat ik speel?

Nogmaals bedankt voor de review u krijgt zeker een +3 van mij!

Jelle.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*