Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 5,5" display, 4G-support, geen geheugenslot - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Siswoo R8 Monster Zwart Review

+2
Chocoball 4 mei 2015, laatste update op 13 juni 2017, 2.455 views

Siswoo R8 Monster Zwart (Product volledig gesponsord)

Veelbelovende smartphone op papier met een octacore SOC, 3GB RAM, 32 ROM, 3350mAh batterij en 4G. In de realiteit vlotte 4G smartphone, 3D games gaan vloeiend, goede gesprekwaliteit en 2 dagen accuduur. FOTA functioneert niet en het heeft een berg aan vooraf geïnstalleerde apps.

Pluspunten

  • Mooi helder display
  • 3 GB RAM
  • 2 dagen accuduur
  • GPS nauwkeurigheid

Minpunten

  • Vooraf geïnstalleerde apps
  • FOTA werkt niet moet via update tool
  • Light sensor blijft op 133 Lux

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 3
Bereik Score: 4
Design Score: 3
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 3
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Banners/R8/R8_INL.png
Siswoo is een jong maar relatief onbekend merk. Deze telefoonfabrikant is in 2014 opgericht maar komt niet zoals de meeste merken uit China maar Siswoo komt uit Spanje. Hiermee komt ook technische ondersteuning dichterbij want deze komt uit Europa.

Siswoo heeft momenteel 4 toestellen op de markt waarvan de R8 Monster hun high-end 4G toestel is. De Siswoo R8 Monster is een Mediatek octa core smartphone met 3GB RAM, 32 GB ROM, 5,5” FHD, 4G, 3350 mAh batterij en een IR blaster. Onder de motorkap is de R8 Monster gelijk aan de Zopo ZP999 Lion heart alleen zijn er verschillen dat de Siswoo geen afneembare achterkant en heeft en ook geen SD kaart ondersteuning en hij is goedkoper dan de Zopo ZP999.

Is de Siswoo R8 Monster een beest van een smartphone of juist eerder een draak van smartphone. In deze review hoop ik daar een antwoord op te kunnen geven.

UPDATE 12-7-2015 - Terugroepactie Siswoo
Siswoo heeft geconstateerd dat de R8 Monster niet voldoet zoals de problemen met Wi-Fi en de gele flits van de camera. Daarom heeft Siswoo besloten om alle toestellen die voor 24 maart 2015 zijn uitgeleverd terug te roepen. Terugsturen kan tot 31 juli 2015.

Mijn toestel kwam in aanmerking voor deze terugroepactie. Reageren moest ik via e-mail en mijn IMEI nummer doorgeven. De reacties van Siswoo waren nooit meer dan 5 woorden lang maar het Engels was begrijpbaar. De gehele set moest opgestuurd worden naar Siswoo in Spanje (later komt er ook een Service center in Duitsland). Van aanmelden, opsturen en een nieuwe R8 Monster terugkrijgen zat 2 weken. Bij terugkomst heb ik de R8 Monster getest op de eerdere minpunten (Wi-Fi signaalsterkte, gele flits) en verwerkt in deze review.

Hoewel Siswoo aan een Android Lollipop versie werkt is deze R8 Monster nog steeds voorzien van de laatste Firmware versie R8_V1.0.2_20150327.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Banners/R8/R8_VPK.png
De Siswoo R8 Monster smartphone heb ik gewonnen in een forumwedstrijd van Tinydeal. Overigens was ik niet de enige Tweaker die meedeed. De Siswoo R8 Monster komt in een grote zwarte doos met opdruk.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_2997%20(Medium).JPG
(klik om te vergroten)

De telefoon is netjes verpakt en bevat naast een reeds aangebrachte screenprotector ook een protector op de achterkant.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3013%20(Medium).JPG
(klik om te vergroten)

Deze achterkant moet goed bewaren omdat er een sticker met de IMEI nummers op zit. De IMEI nummers staan overigens ook op de doos. Naast de telefoon wordt het volgendemeegeleverd:

1x 2A oplader met EU stekker (wit)
1x USB – Mikro USB kabel (wit)
1x Headset (wit)
1x USB OTG kabel (wit)
2x Screenprotectors (1 is reeds aangebracht)
1x Tempered glass screenprotector inclusief droog en nat doekje
1x Pennetje voor de SIM tray
1x Snelhandleiding in het Engels

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3008%20(Medium).JPG
(klik om te vergroten)

Siswoo verrast me door naast een gewone screenprotector ook een tempered glass screenprotector mee te leveren. Standaard is een normale screenprotector aangebracht. Een flipcover of bumper had een mooie aanvulling geweest omdat er geen losse flipcover of bumper voor deze telefoon te krijgen is. De snelhandleiding is kort en overzichtelijk en heeft zelfs een troubleshooting gedeelte.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Banners/R8/R8_SPC.png
Specificatie
SOCMediatek MT6595M octa core 2.0GHz
GPUPowerVR Rogue G6200 450MHz
Geheugen en opslag3 GB RAM, 32 GB ROM
Display5,5 inch IPS OGS display met FHD resolutie (1920 x 1080), 5 punt multi-touch
Corning Gorilla Glass/ DragontailOnbekend
Dual SIMJa, 1x mini SIM kaart, 1x micro SIM kaart
Mobiel netwerk2G: GSM 850/ 900/ 1800/ 1900 3G: WCDMA 900/ 1900/ 2100 4G: LTE Band 1,3,7, 17,20,38,39,40,41
Data transferUMTS, EDGE, GPRS , HSPA+, LTE, TD-SCDMA, TD-HSDPA
Wi-Fi802.11 a/ac/b/g/n
CameraVoor: 8MP zonder flits, Achter: 18MP met dual LED flits
SD kaart ondersteuningNee
SensorenGravity, accelerometer, gyroscope , light, proximity , elektronisch kompas
FeaturesetGPS, A-GPS, Glonass, Bluetooth 4.0 LE, NFC, HotKnot, USB OTG, Notificatie LED, FM Radio, ClearMotion video, MiraVision, Smart wake en Gesture sensing
Batterij3350mAh, Li-ion, niet verwisselbaar
AndroidKitKat 4.4.2 (Build SISWOO_R8_L905_V1.0.0_20150209-173243 en Build SISWOO_R8_L905_V1.0.2_20150327-193139)
Talen61 talen waaronder Engels en Nederlands
AfmetingenLengte 152 mm x breedte 77,7 mm x dikte 8,9 mm
Gewicht165 gram
KleurZwart

De specificaties zijn ook terug te vinden bij Siswoo of Tinydeal. Wel met de aantekening dat de specificaties bij Siswoo soms onvolledig zijn en zelfs enkele fouten bevatten.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Banners/R8/R8_AFW.png
De Siswoo R8 Monster lijkt op het eerste gezicht op een slanke smartphone met een mooie grote display en een tweekleurig metalen rand.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3041%20(Medium).JPG http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3014%20(Medium).JPG
(klik om te vergroten)

Verder bevindt zich aan de bovenkant de 3,5mm koptelefoonaansluiting en het IR oog/ IR blaster. Links bevinden zich de volumetoets en de SIM tray, rechts alleen de aan/ uit knop. Aan de onderkant zitten de micro USB aansluiting en microfoon. Aan de voorkant zitten luidspreker, light- en proximity sensor, notificatie LED, 5.0MP camera, display en de verlichte capacitieve toetsen. Op de achterkant zit een tweede microfoon, 13MP camera, dual LED flits, Siswoo logo en luidspreker. In het licht heeft het Siswoo logo een groen paarse kleuring. Iets wat ook terug te zien is wanneer de telefoon opgestart wordt dan verschijnt het Siswoo logo die ook groen en paars kleurt. De niet afneembare achterkant heeft een textuur waardoor de R8 Monster een goede grip heeft.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3026%20(Medium).JPG http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3022%20(Medium).JPG http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3028%20(Medium).JPG http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3029%20(Medium).JPG http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3016%20(Medium).JPG
(klik om te vergroten)

De volumetoets en aan/ uit knop lijken van metaal maar zijn van kunstof net als de metaalrand. De afwerking ziet er verder degelijk uit. Zo zijn de capacitieve toetsen mooi gelijkmatig blauw-wit verlicht en schijnen niet door de behuizing heen bijvoorbeeld.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_20150501_221932%20(Medium).jpg
(klik om te vergroten)

De aangebrachte screenprotector zit er goed op zonder lichtbellen of vuil. Hoewel op de Siswoo website staat dat de R8 Monster SD kaart ondersteuning is dit niet het geval. De achterkant niet afneembaar en is de SIM tray alleen bedoeld voor SIM kaarten.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3031%20(Medium).JPG http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_3032%20(Medium).JPG
(klik om te vergroten)

De R8 Monster beschikt over een hele batterij features GPS, A-GPS Bluetooth 4.0 en USB OTG. Meest opvallend aan dit toestel is een IR blaster waarmee het toestel als afstandsbediening voor vele apparaten kan dienen. Ook heeft toestel NFC en de NFC variant van Mediatek, HotKnot. Ook heeft het een notificatie LED, slimme ontgrendeling en gebarenbediening.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Banners/R8/R8_TST.png
De Siswoo R8 Monster heb ik een aantal weken als mijn dagelijkse toestel gebruikt. Naast verschillende tests heb ik diverse benchmarks gedraaid en bekeken hoe het toestel in het dagelijks gebruik bevalt.

Prestaties
De Siswoo R8 Monster heeft een Mediatek octa core SOC die geklokt is op 2.0GHz. In de benchmarks levert dat bijvoorbeeld een 3e plaats op met 46016 punten in Antutu 5.7. In 3DMark Ice Storm Extreme 8159 punten en met NenaMark2 51.0 fps.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-26-20-35-58%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-26-20-35-41%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-26-21-34-56%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-26-22-06-21%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Zoals gezegd is de R8 Monster is gelijk aan de Zopo ZP999 maar toch zijn er verschillen in de benchmarks te noteren:

BenchmarkR8 MonsterZP999
Antutu 5.74601647267
3DMark81598376
NenaMark251.0 fps60.3 fps

De verschillen zijn klein maar ziet er naar uit dat de firmware nog wat optimatlisatie kan gebruiken. Verder gaat het spelen van grafisch intensieve spelen zoals Real Racing 3 of Shadow Fight 2 erg vlot en zonder haperingen. Wel wordt het toestel wat warmer maar niet overdreven warm of dat het zichzelf uitschakelt. Ook het afspelen van video of films gaat ook zonder veel (warmte)problemen.

UPDATE 12-7-2015
Hoewel er geen warmte klachten bij Siswoo bekend waren, lijkt het erop dat de R8 Monster iets tammer is geworden. De Antutu en 3DMark score vallen lager uit maar de R8 Monster voelt ook minder warm aan.

BenchmarkR8 MonsterR8 Monster recall
Antutu 5.74601644652
3DMark81596556
NenaMark251.0 fps51.0 fps

Geheugen en opslag
Het toestel beschikt over 3 GB RAM geheugen maar in werkelijkheid is dat 2,84 GB. Van deze 2,84 GB is 1 GB in gebruik en is er ongeveer 1,8 GB vrij beschikbaar. Het toestel beschikt verder over 32 GB opslag wat bestaat uit één system storage partitie van 27 GB waarvan nog 26 GB vrij te gebruiken is. Zoals eerder gezegd beschikt de Siswoo R8 Monster niet over SD kaart ondersteuning en kon daarom ook niet getest worden.

Bediening
Helaas als je de telefoon een beetje schudt hoor je de toetsen een beetje rammelen. Verder zijn de fysieke toetsen duidelijk voelbaar en goed te bedienen. Alle capacitieve toetsen zijn nog net met de duim te bedienen maar 5,5 inch is eigenlijk net te groot voor bediening met 1 hand en op de R8 Monster zit geen speciale modus om het beeld te verkleinen zoals in MIUI V6 of in iOS voor de iPhone 6. De capacitieve toetsen zijn verlicht wat erg handig is in het donker maar de verlichting is eventueel ook uit te schakelen.

De haptische waarneming oftewel vibratie is goed voelbaar maar verder niet instelbaar qua sterkte.

Gesprekskwaliteit
Heel verrrassend klinken gesprekken via de telefoon maar ook Bluetooth heel helder en zonder ruis of kraak. Dat geldt niet altijd helaas voor de gesprekpartner die wel eens klaagt dat ik niet goed te verstaan ben.

SIM beheer
De Siswoo R8 Monster is een zogenaamde dual SIM - dual stand-by telefoon wat will zeggen dat je gelijktijdig 2 SIM kaarten kunt hebben maar dat maar 1 SIM kaart gelijktijdig actief kan zijn. Beide SIM kaarten kunnen niet gelijktijdig 4G zijn, via Instellingen is aan te geven welke SIM kaart 4G toegewezen moet krijgen.

3G, 4G en Wi-Fi ontvangst
3G of 4G gaat zonder veel problemen maar Wi-Fi op de R8 Monster laat me met gemengde gevoelens. In de notificatiebalk is de signaalsterkte vaak 3 of 4 van maximaal 4 strepen maar volgens de Wi-Fi Analyzer zit de signaalsterkte vaak rond tussen de -70 en -60 dBm wat in het gele bereik is. Af en toe lukt het ook om in het groene bereik te komen.Ookla Speedtest is 1 van de apps die standaard op het toestel staat. Daarmee heb ik eerst Wi-Fi over een 20 Mbit ADSL verbinding getest dan 3G en als laatste 4G.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-28-23-47-56%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-16-22-00%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Overigens brengt de laatste firmware update (R8_V1.0.2_20150327) geen verbetering met Wi-Fi.

UPDATE 12-7-2015
Het Wi-Fi signaal is inderdaad sterk verbeterd en heb verder geen problemen kunnen ontdekken zoals wisselende signaalsterkte.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-06-11-11-19-00%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Op het forum van Siswoo zouden gebruikers die een nieuwe R8 Monster hebben ontvangen problemen hebben met 3G/4G ontvangst. Ik heb deze problemen niet kunnen reproduceren, ook geeft Speedtest dezelfde snelheden aan op Wi-Fi, 3G en 4G.

GPS
De eerste resultaten met GPS waren niet bemoedigend. Buiten wou de GPS fix nog wel lukken maar binnen kwam het in eerste instantie niet tot een fix. Sinds de laatste firmware update leek er in eerste instantie geen verbetering maar na wat tweaken kwam er met GPS Test buiten in 3 seconden een GPS fix en binnen in 18 seconden. In AndroiTS GPS Test komen naast GPS satellieten ook wel eens een GLONASS satelliet te zien.

Buiten
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-17-22-14%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-17-22-55%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Binnen
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-28-23-43-07%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-28-23-44-38%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Met Open GPS Tracker en Google My Tracks heb een route per auto afgelegd en verrassend om te zien dat GPS voor een Mediatek toestel vrij nauwkeurig is.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-16-17-45%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-16-17-04%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Display
De R8 monster beschikt over een IPS OGS display van 5,5 inch en een FHD resolutie van 1920 bij 1080 (1080p). Nergens is op te maken over het scherm over Gorilla or Dragontail glas beschikt dus het is zeer waarschijnlijk dat dit niet het geval is.

De kijkhoeken qua kleur zijn goed. Qua helderheid wordt het scherm wel wat donkerder. Ook met automatische helderheid blijft het scherm redelijk helder. Door MiraVision is het scherm in daglicht goed af te lezen en ook met direct zonlicht. Hoewel zwart niet echt zwart is valt bleeding aan de randen ook mee.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_20150501_222239%20(Medium).jpg http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_20150501_222303%20(Medium).jpg http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_20150501_222555%20(Medium).jpg
(klik om te vergroten)

Verder heb ik met een aantal 1080p films ClearVision getest in MX Player en VLC Player. De beelden gaan inderdaad vloeiender over het scherm maar in MX Player ingesteld staat op HW decoder dan komt het geluid eerder dan de lipbeweging, op HW+ decoder ontstaat dit probleem niet. In VLC kon ik geen out-of-sync waarnemen. Ook weergaven Youtube videos in 1080p gaat prima en zonder out-of-sync. Verder heeft het display 5 punt multi-touch.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-04-26-22-41-34%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Luidsprekers/headset
De luidspreker geeft wel een luid maar niet altijd een even mooi geluid. Zowel de hoge, midden en lage tonen zijn vlak en geven een wat blikkerig geluid. Als alternatief kan er voor een Bluetooth speaker gekozen worden. Streaming via Bluetooth van muziek, Youtube, films, etc. gaat prima en het Bluetooth volume kan erg luid ingesteld worden.

Het standaard headsetje ziet er nogal fragiel en goedkoop uit dus heb ik gekozen om te testen met mijn Xiaomi 3rd headset. Het geluid kan luid en alle hoge, midden en lage tonen klinken verder goed. Ook gesprekken zijn goed en duidelijk te volgen. FM radio gaat ook prima via een headset.

UPDATE 12-7-2015
In het Siswoo forum worden problemen gemeld met Bluetooth streaming. Ook deze problemen heb ik niet kunnen reproduceren. Om dit te testen heb ik via een data verbinding een Youtube muziekvideo afgespeeld waarbij de audio over de Earson Bluetooth speaker ging. Dit ging zonder problemen.

Camera
De R8 Monster beschikt over een 18MP camera met dual LED achter en een 8 MP camera zonder LED flits voor. Hoewel het aantal pixels aangeven dat het 18MP foto's zijn is het onduidelijk om welke Sony Exmor RS CMOS sensor het gaat. De afbeeldingen hebben een aperture van f/2.2. Met de camera heb binnen (met en zonder flits) en buiten enkele opnames gemaakt.

UPDATE 12-7-2015
De camera heb ik opnieuw met en zonder flits getest en daarbij hetzelfde object opnieuw gefotografeerd. De gele flits is inderdaad verdwenen.

R8 Monster (voor recall)
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150502_173310.jpg
R8 Monster (na recall)
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150624_172240.jpg
R8 Monster (voor recall)
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150502_172739.jpg
R8 Monster (na recall)
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150630_163004.jpg
R8 Monster (voor recall)
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150429_205025.jpg
R8 Monster (na recall)
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150702_215953.jpg
(klik om te vergroten)

Gelukkig is de autofocus van de R8 Monster wel minder nerveus als die op de Zopo ZP999. Wel valt op dat de dual LED flits een gelige toon heeft. Bij de zaklamp functie bevindt zich een gele vlewk onder aan de lichtbundel.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Images/IMG_20150429_204838%20(Medium).jpg
(klik om te vergroten)

De 8MP camera voor heeft een aperture van f/2.4 waarmee redelijk goede selfies te maken zijn hoewel de opname wat minder verzadigd is qua kleuren dan het originele object.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Photo/IMG_20150503_160737.jpg
(klik om te vergroten)

Batterij
De R8 Monster beschikt over een 3350mAh Li-ion batterij maar deze is niet verwisselbaar. De gemeten waarde met een KCX-017 meter ligt op 2825mAh. In Antutu battery tester scoort het de 4e plek met 6196 punten. In de batterij test van Geekbench 3 houdt de R8 Monster het 5 uur en 36 minuten vol en scoort daarmee 3006 punten. De R8 Monster wordt tijdens de tests wel wat warmer maar niet heet.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-03-23-34-01%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-13-02-18%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Bij normaal gebruik haal ik 2 dagen met de R8 Monster en bij licht gebruikt zelfs 5 tot 7 dagen. Opladen van de R8 Monster neemt volgens Siswoo 1,5 uur in beslag. Met de meegeleverde 2A oplader duurt opladen van 0% ongeveer 2,5 uur en vanaf 15% bijna 2 uur. De 2A oplader wordt wel wat warm maar niet heet. Verder is er nog een Power Savings mode en kan er bij een bepaald batterijpercentage (50% - 10%) zaken uitgeschakels worden zoals Wi-Fi, Bluetooth, GPS.

UPDATE 12-7-2015
De batterij scores zijn sterk verbeterd op de R8 Monster. Met Antutu behaalt het nu de 1e plaats en bij Geekbench gaat het toetstel een 1 uur en 12 minuten langer mee.

BenchmarkR8 MonsterR8 Monster recall
Antutu battery tester6196 punten, 4e plaats8499 punten, 1e plaats
Geekbench33006 punten, 5 uur en 36 minuten3290 punten, 6 uur en 44 minuten

Sensoren
Met Sensorbox for Android heb ik succesvol alle aanwezige sensoren kunnen testen. Verder heb ik geen problemen met bijvoorbeeld de proximity sensor tijdens het bellen of de light sensor in lichte en donkere situaties kunnen ontdekken. Ook het elektronisch kompas heb ik zonder problemen kunnen testen.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-03-11-48-28%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-03-11-50-52%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

UPDATE 12-7-2015
In het Siswoo forum is er melding dat de light sensor op 133 Lux blijft steken. Dit probleem kan ik reproduceren maar het is onder de aandacht van Siswoo.

IR blaster
Het infrarood oog werkt samen met de app Remote assisstant. Eerst moet er een routine uitgevoerd worden waarmee het te bedienen apparaat herkend moet worden. Mijn oude Sony TV leverde geen probleem op maar mijn Humax digitale decoder wordt niet herkend. De app is verder eenvoudig te bedienen en ook de te bedienen apparaten reageren goed via de app.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-03-12-43-06%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

UPDATE 12-7-2015
De Remote assistant app is vervangen is door de app ZaZaRemote. Met de app kan ik nu wel mijn Humax digital decoder gebruiken.

Nofiticatie LED
De R8 Monster heeft een notificatie LED met 3 kleuren: rood, groen en blauw. Deze kleuren zijn niet in zelf in te stellen. Rood en groen worden gebruikt voor het batterij verbruik. Groen wordt ook gebruikt voor gemiste oproepen. Wat blauw doet heb ik niet kunnen achterhalen.

Smart wake en Gesture sensing
Smart wake is bedoeld om de telefoon te ontwaken of weer te laten slapen of met een bepaald teken een bepaalde app te starten (bijv. C voor de camera app). Smart wake reageert goed en ook met beveiliging (patroon of PIN) aan vraagt de R8 Monster eerst om het patroon of PIN voordat de applicatie gestart wordt.

Gesture sensing is met de hand over de telefoon zwaaien om bijvoorbeeld naar het volgende muzieknummer of foto te willen. Het werkt wel wanneer niet te snel bewogen wordt maar terug naar de vorige foto of muzieknummer is niet mogelijk alleen de volgende.

http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Banners/R8/R8_ROM.png
Siswoo levert de R8 Monster momenteel uit met Android 4.4.2. De firmware is niet kaal en er worden diverse apps meegeleverd zoals Google apps, Dr. Safety (Trend Micro) Facebook, Quickoffice, Remote assistant, Skype, Speedtest, Twitter en Whatsapp. Op Dr. Safety na zijn alle andere apps te verwijderen. De één zal het plezierig vinden dat de apps er al op staan, anderen mogelijk niet. Standaard is er geen ROOT geactiveerd of aan te zetten voor de R8 Monster.


http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-16-20-25%20(Mobile).png http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/R8/Screenshot/Screenshot_2015-05-02-16-21-00%20(Mobile).png
(klik om te vergroten)

Bij het opstarten en afsluiten heeft Siswoo voor een harde melodie gekozen. Gelukkig is met de app Silentboot daar gauw een eind aan te maken. Helaas kom ik bij de Siswoo eenzelfde probleem tegen als bij de Cubot Zorro, het aanpassen van de Runtime van Dalvik naar ART. Op de Cubot kreeg ik dat bepaalde apps "...has unfortunately stopped" kreeg. Hetzelfde gebeurd bij de Siswoo alleen zijn het gek genoeg alle Google Apps die achter elkaar deze melding geven.

Hoewel de FOTA functie aangeeft dat het toestel up-to-date is staat er op de Siswoo website wel een nieuwere firmwaree maar zonder changelog en deze moet met de SP Flashtool erop gezet worden. Je verliest dan wel je persoonlijke informatie en bestanden. Wat mij verder opviel is dat de R8 Monster bij het opstarten niet reageert op toetscombinaties zoals power + volume up waarmee ik in de recovery zou kunnen komen. Veel verbeteringen in de nieuwe firmware dan alleen de verbeterde GPS fix heb ik niet kunnen vinden.

Wel heeft Siswoo aangekondigd dat ze met Android Lollipop update aankomen en de verwachting is ergens in mei.

UPDATE 12-7-2015
Siswoo heeft in hun forum aangegeven dat de Android Lollipop in juli zou uitkomen. Op het moment van schrijven was deze nog niet beschikbaar als download of als FOTA.
Conclusie
Samengevat is de Siswoo R8 Monster op papier inderdaad een beest, in de praktijk vallen bepaalde zaken wat tegen zoals de gele gloed bij het gebruik van de dual LED flits, FOTA wat niet werkt maar daar is Siswoo momenteel niet het enige merk (Doogee, Cubot) en het grote aantal voorgeïnstalleerde apps. Daarentegen heeft de R8 Monster 4G, 3GB RAM, FHD display en voor een Mediatek toestel een goede GPS.

Bedankt voor het lezen van mijn review over de Siswoo R8 Monster. Mocht je na deze review nog vragen hebben, op- of aanmerkingen hebben of bepaalde zaken beknopt vinden laat ze me alsjeblieft hieronder weten.

Heb jij ook een Siswoo R8 Monster Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (10)

Wijzig sortering
_/-\o_ leuke review dank je.
Ook leuk om eens te lezen over een telefoon waarvan ik nog nooit gehoord had.
Dank je. Siswoo is schijnbaar een dochteronderneming of heeft in ieder geval banden met een oude bekende namelijk Zopo. De Marsapa firmware voor de ZP999/3X is weer gebaseerd op de R8 firmware bijvoorbeeld.
Chocoball nieuwe review pls! Ik wil mij anders ook deze aanschaffen indien je mij kan overtuigen! _/-\o_ :*) :*) :*)
Toestel is al een paar weken terug. Wi-Fi en camera lijken beter en ik wou net gaan bijwerken totdat ik las dat volgende maand de Lollipop update eraan komt. Mogelijk doe ik een update in 2 delen :)

Heb je nog suggesties wat ik extra moet bekijken, onderzoeken, uitproberen?
Ik heb hem ook aangeschaft en ik denk hem maandag te hebben. :D
Voor mij was de doorslag de connectiviteit en de batterij. Momenteel werk ik nog met een xiaomi hongmi 1s en ik ben hem een beetje beu (te traag).
Ik hoop dat de problemen van de WiFi en de klachten van de camera volledig weg zijn zodat ik kan genieten van mijn nieuw telefoontje! :*)
Ik was vooral de punten aan het testen die het niet zo goed deden. Alleen toen kwam ik deze post tegen op het Siswoo forum zodat ik besloten heb wat langer te testn en tegen de genoemde punten aanloop.
Ik heb via mail vernomen dat er vertraging zit op het versturen van men smartphone... Ze gingen hem zo snel mogelijk opsturen (ondanks dat hij in stock was, stond er op de site...)
Daar ben ik natuurlijk minder tevreden over. Maar het is natuurlijk nog een kleine speler op de gsm markt. We zien wel.
Update over de R8 Monster is eindelijk klaar, sommige punten die in het Siswoo forum genoemd worden kan ik niet reproduceren, een enkeling wel waar Siswoo ook al aan werkt.

Verder ben ik benieuwd of Siswoo conform planning met de Android Lollipop firmware komt.

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 13 juli 2015 19:51]

Siswoo heeft meerdere klachten ontvangen over de Wi-Fi ontvangst en de gele kleur in foto's met flits. Een firmware upgrade en een nieuwe antenne zouden dit verhelpen. Daarom is Siswoo een terugroepactie begonnen. Mijn toestel zal vervangen worden voor een nieuw exemplaar. Nu kan ik gelijk de service vanuit Europa testen en na ontvangst van het nieuwe toestel zal ik testen of de verbeteringen inderdaad geholpen hebben.
Siswoo heeft via Facebook officieel aangegeven dat er geen Lollipop komt voor de R8 Monster.
Siswoo We are sorry but we are finally not going to update the R8 to 5.0 Lollipop as we couldnt find a stable version for this model, so please forgive us and the lack of information.
1 · December 31, 2015 at 3:14am

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 7 januari 2016 20:42]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*