Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties (HT)PC barebone met Intel Core i3-5010U - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Intel NUC NUC5i3RYH Review

+2
drogeworst 4 maart 2015, laatste update op 12 augustus 2017, 14.979 views

Intel NUC NUC5i3RYH (Product gekocht)

Afgezien van mijn enthousiastme ben ik gewoon tevreden met deze aankoop. Het doet wat het kan. Ik weet nog steeds niet wat een barebone is, maar ik weet wel van een NUC5i3RYH is: een volwaardige, zuinige en stille Mini PC. Ongeloofwaardig goed.

Pluspunten

  • Zuinig
  • Stil
  • Snel
  • Klein
  • Compleet

Minpunten

  • Ongeloofwaardig goed

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Vormgeving Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Geluidsproductie Score: 5
Inbouwmogelijkheden Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Inleiding

Intel NUC5i3RYH - Barebone/Mini PC

Ik heb mijn ¤ 1.200,- Game PC vervangen door de aankoop van deze BareBone NUC5i3RYH. Een prima keuze en (opnieuw) een leap forward voor drogeworst. Of zeg maar; een leap backwards. Want wat heb je aan een ultra snelle pc als je er alleen NotePad++ op draait? Uitgangspunt was het stroomgebruik van deze NUC, en voor wie alles tl;tr is: van 300W/h naar 9W/h lijkt mij meer een leap forwards. Ongeloofwaardig? Ja vind ik ook wel.

Voor wie mij kent; ik ga niet over 1 nacht ijs dus ook voor deze aankoop heb ik vele malen de computer experts van Norrod bezocht alvorens deze pc, of zeg maar BareBone te kopen. Eerlijkheidshalve wist ik niet eens wat een BareBone was, ik zag het meer als efficientie tool voor mijn bedrijfsvoering. Uiteindelijk heb ik deze pc gekocht bij comcom.nl, want goedkoopste prijs, én de NUC5i3RYH was (tot nu toe) niet bij Norrod te koop.

Doel van deze aankoop: kostenbesparing op lange termijn, ruimtebesparing en handig. Extra features zoals ingebouwde WiFi en infrarood (op de voorkant!), en als laatste een tomeloze luiheid om niet zelf de 800ste pc in elkaar te zetten.

Disclaimer

Ik ben overduidelijk niet meer de benchmark kid die urenlang software draait om met resultaten te gooien. Ik ben een ouwe lul die vroeger net zo was als jullie, maar nu meer pragmatisch te werk gaat. De review is dus geschreven op heldere troebele (dank je wel GewoonWatSpulle, je hebt gelijk) resultaten. Ik werk voornamelijk met een stroommeter van de Hornbach ad ¤10,- , el-cheapo randapparatuur zoals kabels en verlengstukjes en, ow-gruwel, ik zet mijn ssd ongeformateerd met de oude configuratie over van mijn oude-naar mijn nieuwe systeem. Ik verwacht dus géén +3's.

Verpakking

De verpakking was minimaal. Plastic beschermmiddel in de doos was verschoven waardoor de NUC in de doos stuiterde bij vervoer. De NUC zelf was stevig verpakt in zijn eigen doosje, dus ik kon hier wel mee leven. NB: ik heb hier naderhand contact over gehad met ComCom. Die heeft het genoteerd.

Belangrijke toevoeging. Ik heb de NUC 's avonds besteld bij ComCom, en de volgende ochtend werd deze door DHL om 9.15 uur per express afgeleverd. Waarna er om 16.30 gebeld werd door ComCom of alles in orde was. Dat is service dacht ik zo. Heel positief.

Aansluiting

Nope. Geen snelle aansluiting dit keer. Lang verhaal kort: NUC besteld bij ComCom. Geheugen 8Gig, flash USB-stick ad 32Gig en goed advies gehaald bij Norrod en toen eerst een grondige voorbereiding. BackUps gedraaid van mijn oude PC, Windows 8.1 recovery op USB stick 1, Bios Update en alle benodigde drivers op USB stick 2. PC ontkopped, tissue gebruikt voor 20 jaar trouwe dienst van mijn ATX en als laatste mijn SSD overgezet in mijn nagelneue NUC.

Als eerste een Bios Update gedraait. Noodzakelijk. Fluitje van een cent. Hierna de SSD aangesloten. Deze schuif je in de onderkant van de NUC. Heel makkelijk allemaal. NUC weer dichtschroeven en Power-On. Controleren of die aan staat want je hoort de NUC niet.

*Windows Aanmeldscherm. Alles doet het.*

http://i.imgur.com/8NBcnFt.jpg

Uiterlijk & Aansluitingen

Het uiterlijk is, zeg maar, verrassend klein. Exact 2 sigarettenpakjes naast elkaar klein. In cijfers: 11,5cm x 11,5cm x 5cm. Zwarte bovenkant op een grijs doosje. Vier rubberen voetjes aan de onderkant met hierin verwerkte schroefjes voor de ijzeren afdekplaat aan de onderkant. Netjes allemaal.

De meest noodzakelijke aansluitingen zijn aanwezig. Een kleine opsomming. Dat gaat sneller.

Connectiviteit:
2x USB 3.0 ports achterkant<br>
2x USB 3.0 ports voorkant (1x 'charging capable')
2x Internal USB 2.0 via header
Infrarood sensor voorkant

Display:
1x Mini HDMI 1.4a
1x Mini DisplayPort 1.2

Geluid:
Headphone/microphone jack voorkant

LAN/WAN:
LAN/WAN port achterkant

Specificaties

Goed om hieronder de specificaties (nogmaals) te noemen. Want dat verduidelijkt mijn doel om deze mini pc te kopen.

Grafisch
Intel® HD Graphics 5500

Processor
5th generation Intel® Core™ i3-5010U processor
(2.1 GHz Dual Core, 3 MB Cache, 15W TDP)

Geheugen
Dual-channel DDR3L SODIMMs
1.35V, 1333/1600 MHz, 16GB maximum

Geluid
Up to 7.1 surround audio via Mini HDMI and Mini DisplayPort

Netwerk
Intel® 10/100/1000Mbps Network Connection
Intel® Wireless-AC 7265 M.2 soldered-down, wireless antennas (IEEE 802.11ac, Bluetooth* 4, Intel® Wireless Display)

http://i.imgur.com/nxeDudx.jpg

Geen HTPC maar een Mini PC

De vraag vooraf was of het mogelijk is om Windows 8.1 te draaien op een HTPC. Voor diegenen die onbekend zijn met het begrip HTPC, BareBone en dus ook NUC (zoals ik dus); ja dat is dus goed mogelijk. Niet voor niets noemt Intel deze NUC ook wel een 'Mini PC'. En terecht. Windows Drivers zijn ruim voor handen en welke niet herkent worden levert Intel op een gebruiksvriendelijke manier. Een kind kan de was doen.

Dagelijks gebruik

Ik vermoed dat iedereen nu met gekromde tenen eindelijk eens wil weten of NotePad++ nou wel of niet draait op deze Mini PC. Het verlossende antwoord luidt: ja. NotePad++ draait als een dolle. En vrijwel net zo goed als op een i7. Soms scheelt de opstarttijd van NotePad++ een paar duizendste, maar over het algemeen merk je vrij weinig van de tragere processor. Of beter gezegd: de snelle processor voor zo'n absurd klein kastje. Hieronder volgt een kleine opsommimg welke programma's er tot nu toe gedraait zijn en welke verschillen er zijn ivm mijn "oude" Game PC:

Windows 8.1Pro (laatste versie, alles geupdate)
Hierin moet ik toegeven: het duurt een halve seconde langer voordat het aanmeldscherm mij het wachtwoord laat invoeren. Dit tov mijn oude pc. Dit is geen ergernis.

NotePad++
Trager. Maar verwaarloosbaar.

Adobe CC
Trager. Verwaarloosbaar

4k Movies/Film
Geen verschil. Kwaliteit: uitmuntend. Geen verschil dus.

Software in het algemeen:
Verwaarloosbare vertraging

Gaming
Niet getest. Maar dan ook volledig nutteloos. Daar is deze Mini PC niet voor gebouwd.

Samenvattend is alle door mij geteste software niet-, of verwaarloosbaar trager geworden. De keuze voor een i3-processor was dus juist. Zou je een stap hoger gaan, bijvoorbeeld naar de i5 of de i7 dan is mijn vermoeden dat de verschillen nihil zijn.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1DGytV14C2ErlKT.jpeg

Stroomverbruik

Op onderstaande afbeelding is het stroomgebruik van de NUC met een aangesloten monitor.

http://i.imgur.com/kXvP3yk.jpg

Op de onderstaande foto staat het stroomverbruik van de NUC losgekoppeld van de monitor.

http://i.imgur.com/tmGH850.jpg

Het stroomverbruik van mijn nieuwe pc (de NUC) is in vergelijking met mijn oude pc met meer dan de helft gedaald. Hoewel je zelfs zou kunnen stellen dat gedurende de werkdag mijn oude pc 300w/h verbruikte en dus is het energieverbruik nog maar een zesde van wat het was. Met een uitgeschakelde monitor verbruikt de NUC nog maar 9W/h, en dat scheelt al helemaal. Al met al scheelt dit aan energiekosten rond de ¤ 300,- per jaar. Met een andere monitor kan dit nog iets meer worden.

Stil

De NUC is zeer stil. In een huiskamer valt het geluid van de fan weg bij het omgevingsgeluid. De kast is degelijk en geeft geen geluid of trillingen door aan het bureau.

Links
Product page - Mini PC—Intel® NUC Kit NUC5i3RYH
Create installation media for Windows 8.1
Intel NUC5i3RYH Windows Drivers

Conclusie

Er zijn veel meer mensen op zoek naar een kleinere en zuinigere pc. In mijn netwerk zitten er tientallen die hun ATX maar graag wat willen inruilen voor een NUC. Samenvattend zou je kunnen zeggen dat deze NUC revolutionair is voor zakelijk gebruik van een pc. In dit kleine doosje zit alles wat een ondernemer nodig heeft om een computer te gebruiken. Ik wil nog wat verder gaan: dít doosje is precies waar wij vroeger over droomden waar het naartoe zou gaan met Personal Computers. Deze NUC kan alles. Alle software draait deze Intel goed en snel. Het kost mij moeite om verschillen tussen een ordinaire pc en een NUC überhaupt te beschrijven. In cijfers is het waarschijnlijk goed uit te drukken, maar niet in mijn gebruikerservaring.

Het stroomverbruik ligt vele stappen lager dan wat mijn energiemaatschappij gewend was. Welke getallen je ook met elkaar vergelijkt. Ik ben absoluut geslaagd voor het doel waarvoor ik deze NUC heb gekocht. Bovendien is dit kastje ultra stil. Handzaam, makkelijk mee te nemen, en/of te verplaatsen. De bedrading tov mijn oude pc is vele malen minder en dus overzichtelijker en minder zichtbaar.

Afgezien van mijn enthousiastme ben ik gewoon tevreden met deze aankoop. Het doet wat het kan. Ik weet nog steeds niet wat een barebone is, maar ik weet wel van een NUC5i3RYH is: een volwaardige, zuinige en stille Mini PC. Ongeloofwaardig goed.

EDIT: kleine update

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Intel NUC NUC5i3RYH?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (48)

Wijzig sortering
Nog een oue lul hier. :+

Ben van de generatie CPM, commodore, 14k4 modem en bbs-en. 8-)

Grappig ook ik lees met belangstelling de informatie over NUC's en mini-pc's als er weer een nieuw modelletje uitkomt.
Leuke review zo.

Wat me trouwens zo onhandig lijkt is dat de de NUC's vaak geen cardreaders hebben. Deze gebruik ik namelijk regelmatig om foto's over te zetten. Ook zou ik het liefst een fanless exemplaar hebben, bij Apple kan dat al jaren.

Begrijp ik het goed dat je een bestaande windowsinstallatie op de SSD zo in je NUC hebt gezet? Dat kon "vroeger" niet 8)7
Je zult verbaasd zijn hoeveel PC je krijgt voor een handvol PC. Via USB is een cardreader uitstekend op te lossen. Fanless is mooi maar ook vrij duur. Op zich maakt de NUC niet zoveel herrie maar is bij sommige belasting (bij mij Youtube kijken) niet echt stil .

Nuc is toch een kleine revolutie. Zeker qua stroomgebruik.
Misschien dan fanless ooit haalbaar wordt voor deze klasse van apparaten, is op (minder krachtige) telefoons en tablets al standaard toch? Ook al is deze vrij stil (wat relatief is), de ervaring leert dat fans na een tijd gebruik soms meer herrie gaan maken.
De NUC is zo klein, daar past weinig randapparatuur in. Ik vermoed dat de gedachte is bij de NUC: het opslagmedium maakt tegenwoordig draadloos contact. "Dus een moderne camera heeft tegenwoordig wel aan boord...". Moderne gedachte, maar volgens mij zitten we nog in een overgangsperiode.

Overigens zijn er voldoende USB hubs aanwezig waar meer functionaliteit op word aangeboden, zoals een card reader.

Ach bestaande windows op nieuwe pc... Kijk weet je, toen ik mijn nieuwe pc's in elkaar zette was ik daar 2 dagen mee bezig. Mijn c schijf kocht ik of nieuw, of formatteerde ik met speciale software. Wij waren allemaal tweakers in die periode. Zelfs de koelpasta werd uitgebreid besproken voordat de processor op het mb werd gemonteerd. Ik bedoel maar. En win98 wilde ik helemaal tweaken, wat ook goed lukte. Ik zou er niet eens over hebben nagedacht om mijn win-installatie over te zetten naar een nieuw mb+proc. Met win8.1 is dat wel heel goed mogelijk tegenwoordig. Geen BSODs, loopt als een trein en scheelt bakken met tijd. En nee dat is geen aanrader natuurlijk, maar ik ben verschrikkelijk lui. Nu moet ik wel zeggen dat ik gezien mijn ervaring de meeste software/hardware problemen zelf wel kan oplossen. (alleen die zijn er dus niet ;) . Al jaren niet. De laatste BSOD was van 2013 geloof ik toen mijn RAID0 *plok* wegviel. En RAID recovery is complete paniek. Raad ik niemand aan. Het is gelukt uiteindelijk. Maar Windows8 en Windows8.1 -> failproof. Als de hardware niet faalt kan er weinig gebeuren met windows tegenwoordig. Dus vandaar het ongeformatteerd overzetten)

Dank je wel voor je compliment trouwens :)

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 8 mei 2015 12:02]

Exact de zelfde nuc, maar dan fanless :)
Kaartlezer zal je helaas via usb moeten aansluiten.
http://www.logicsupply.com/eu-nl/ml100g-30/

[Reactie gewijzigd door MrOzzy op 9 mei 2015 14:21]

Voor de intel nuc zijn ook fanless cases beschikbaar
http://tweakers.net/price...for-intel-nuc-boards.html
Wij hebben thuis sinds kort ook een nuc als vervanging voor onze vaste pc. Ideaal, de fan is alleen hoorbaar onder hoge load.
Voor de cardreader hebben wij een usb card reader.
[ontopic]
Super revieuw man, leuk die metingen mbt stroomverbruik

[Reactie gewijzigd door ivan797 op 12 mei 2015 12:45]

Geweldige review die lekker leest.

Inderdaad is de NUC de machine waar we vroeger over droomden. Ik ben ook steeds meer van de lompe energieslurpers aan het afstappen, zeker omdat ik ook amper nog games speel, af en toe een beetje Wolfenstein ET en NFS world, en daar houdt het eigenlijk wel bij op. Daar heb ik dan nog wel een aparte game-machine voor. En mijn zoontje heeft er ook nog twee.

Voor mijn HTPC/computer voor hangen op de bank gebruik ik nu nog een oude laptop in de kast met draadloos toetsenbord, maar die trekt 1080p niet en heeft zelfs al moeite met 720p content. Een mediaspeler is wel goedkoper, maar niet toereikend voor het overig PC gebruik. En ook weer een kastje en afstandbediening erbij. Zit al een paar jaar naar die NUCjes te kijken en heb ze op het werk ook al ingezet (als test). Ben eigenlijk tot dezelfde conclusie als jou gekomen: perfecte oplossing voor de meeste gevallen. Stil, snel, compact en zuinig. En Intel kennende, ook nog rete-stabiel en degelijk gebouwd (levensduur).

Ik ga er sowieso een (of misschien wel meer) aanschaffen voor onder/achter de TV(s). Kan die laptop eindelijk weg en net weer wat meer ruimte in de kast.

Een barebone is overigens een PC die voorzien is van behuizing, voeding, mobo en (meestal) CPU. De kale basis dus. Alleen RAM, Harddisk(/SSD) en OS moeten nog toegevoegd worden. Soms is RAM ook al toegevoegd.

Vroeger moest ik er niet zoveel van hebben, maar nu ga ik -zeker voor de zaak- niet meer beginnen aan zelfbouw/zelf samenstellen. Gewoon NUC-je, SSD-tje, 8GB RAM en gaan met die banaan.

Nogmaals geweldige review en hele leuke stijl. Daarom juist +3!
Dat is nog eens een leuke reactie. Dank je.

Kwa gebruik verschillen jij en ik niet zoveel in de praktijk, zo lees ik. Ook mijn laptop staat nu rustig van zijn oude dag te genieten in de kast, met inderdaad dezelfde beperkingen die jij noemt. Wat moet je er nog mee?

Ik ben jarenlang gamer geweest, maar ook alweer jarenlang niet meer. Voor mij gold hetzelfde: begonnen met een high-tower en een Duron 800Mhz. Ik had de snelste pc van ons LAN clubje. 2 pc's verslepen voor het weekend, pér ritje in de trouwe Micra. Twee high-towers en 2 ziekenhuis monitoren ad 40inch (en 40 kilo...) per stuk. Trap op, trap af. Drie ritjes en we zaten voor het weekend bij elkaar. Kabels en netwerk aansluiten duurde zeker ook nog 2 uur en dan kon de lol beginnen. Essent moet het hebben geweten. Er was iig geen verwarming meer nodig. Goed; toen filosofeerden we al (tussen CounterStrike Beta fragparties door) dat pc's (hopelijk) wat kleiner en lichter zouden worden. En dat lazen wij natuurlijk ook in Computer Totaal, wat toentertijd absoluut een autoriteit was op pc gebied, dat dat mogelijk de toekomst zou zijn. Niet dat het ons interesseerde eigenlijk, maar voor de rug zou het in ieder geval een uitkomst zijn.

Maar net als bij jou ben ik het gamen ontgroeit. Tijd, andere interesses, etc. Maar nog steeds stond hier een ATX te zoemen. Fantastisch hoor: i7 erin, overkill 32Gig intern, Raid0 en ik hoorde anderen net als toentertijd op de LAN bewonderend fluisteren; zozo... Ikzelf wist wel: ik draai notepad++. Ik gáme niet eens meer. Dus, vuist op tafel, ik ga voor de langzaamste pc. Een NUC. Geen idee wat het is, maar ik koop m. Leuke gok, voor niet teveel geld. En het heeft nog goed uitgepakt ook.

En nu lees ik wat een BareBone is. Dank je voor de uitleg. Moeilijke naam voor een "MiniPC' trouwens ;)

Ik zit er zelf ook over te denken om er nog meer aan te schaffen. Idd voor de tv. Hoewel Plex ook leuk werkt. Ik denk dat ik maar eens een plan ga uitwerken wat nou een ideale opzet zou zijn voor een of twee nuc's, een smart tv, phone en de rest van het netwerk.

Als laatste: laten we even doen alsof we weer op de LAN party zitten en filosoferen over de NUC. Mijn vermoeden is dat het binnen een paar jaar mogelijk moet zijn om een conventionele phone aan te sluiten op een monitor. Out of the box. Met alle bijbehorende software, hoewel ik vermoed dat het begrip software enigszins achterhaalt is. Notepad++ op de cloud.

Veel te groot toch, zo'n NUC? ;)
LOL @ Notepad++.

Barebone kan ook een grotere kast zijn. http://www.supermicro.com...ower/7038/SYS-7038A-i.cfm

Ik ben denk ik nog net even wat ouder; met elektronica en 8080/Z80 machines begonnen (Timex Sinclair thuis, DAI op school) en via de Bit 90 en ZX Spectrum in de PC wereld (en daarna mainframe) gerold. Volgens mij was PCM het blad en Computable de krant, maar ik heb zelfs nog een jaargang van een tijdschrift op Floppy (5.25"), de Uptime. En de Hacktic natuurlijk! Nu heb ik nog de C'T, Linux magazine, Hardware.info en nog wat andere bladen. De helft lees ik niet eens (tijd).

Veel op BBS-en gezeten, waar ik helemaal verslaafd was aan het spel 'Global War' (soort Risk). Zat qua strategiemogelijkheden erg slim in elkaar. Dat was nog in de tijd dat je alleen het starttarief betaalde bij de Ptt (16 cent per gesprek) en trots was op je 1200 baud modem.

Heel wat kleine LAN-party's bij mij thuis gehouden (rijtjeshuis, 2e verdieping met een lange, smalle, stijle k*ttrap) op mijn supergeavanceerd 100Mb netwerkje (had altijd wat extra netwerkkaartjes liggen voor gasten) C&C, Total Annihilation, Sin, Quake en NFS. Speelde ook veel met een gast via modem waarbij ik één PC als server inzette. Vrij primitief, maar het werkte als een speer.

Een goede basis om mee te beginnen in je netwerk is een NAS. Tegenwoordig zijn die dingen zo multifunctioneel (volautomatisch downloadservertje, TV opnames, Bewakingscamera etc etc). Interessant voor zelfbouw is ook dit bordje, schijnt prima te draaien op XPEnology.

Ik heb een paar mediaspelertjes zonder hdd en dat werkt perfect voor streamen van 1080p. Drie kabeltjes; netwerkkabeltje voeding en HDMI. Alleen wil ik ook Notepad++ op mijn dumbass-TV's. Zie ook nog meer mogelijkheden voor de NUCs. Weg met die lompe dozen en al die kabels. Zit op dit moment op een wat oudere i7 X990 te tikken; big tower met ruisende ventilatoren en een videokaart die niets te doen heeft. Die zou ook prima door zo'n NUCje vervangen kunnen worden.

De SOCs worden alsmaar kleiner. Als je alleen al ziet wat je tegenwoordig op de oppervlakte van een duimnagel kwijt kan (bijv SOC of MicroSDXC kaartje). Ik heb vroeger speelautomaten, flipperkasten en arcade video games gerepareerd. En alle spelletjes van een complete speelhal uit die tijd (jaren 80/90) passen nu op een microSD kaartje en draaien op een Raspberry Pi.

Terug op onze virtuele LAN party: Waarom zou die telefoon nog met een kabel aangesloten moeten worden op de monitor? Zal toch al draadloos kunnen zijn. En wat nou monitor? lichte compacte Oculus bril? (of je smart-phone op een bril/montuur)

Of holografische 3d-projectie in de lucht! Eerst nog met een beamer-achtige box, maar een decennium later met de 'telefoon' (letterlijke vertaling: "geluid op afstand") zelf...Of de wearable dat ervoor in de plaats gekomen is....

Ik heb nu al moeite om het allemaal nog een beetje bij te houden...zal de leeftijd wel zijn ;)

[Reactie gewijzigd door slb op 22 maart 2015 00:04]

MSX1/2 en iets daarvoor de Spectrum. Met dat rubberen toetsenbord. Lang geleden is dat alweer. En natuurlijk met de radio-cassetterecorder voor de box van de radio om programma's op te nemen. In 5600 baut.

Dat is lang geleden. Ik was vast niet zo'n "programmeur" als jou, en bouwen deed ik al helemaal niet. Omdat het echt zeer duur was in die tijd. Btw: tijdschrift op floppy: dat was echt revolutionair in die tijd.

Die netwerkjes waren hopeloos frustrerend bij de LANnetjes. Schreeuwen naar elkaar of je al verbinding had (nee natuurlijk), eindeloos herstarten, kabels opnieuw erin, doos met netwerkkaarten omwisselen en dan bleek het een instelling ergens in de software te zitten. Of nog erger: mac adressen die software matig niet goed werden aangestuurd. Altijd gedonder.

Wb een NAS; ik moet mij er echt eens in gaan verdiepen. Met name een goede router voor in huis zou echt verschil maken denk ik. Een extra NUC zou prima zijn idd.

Juist: vervang die hightower. Er zijn genoeg gamefreaks die kwijlen bij die x990. Vraag er een leuke prijs voor, en je hebt een NUC voor het verkoopbedrag van de x990. Dat is feitelijk wat ik heb gedaan.

Met de Chromecast kan je inderdaad je pc casten naar de tv. Maar dat werkt nog niet perfect. Mss dat die van Intel dat (nu al) beter doet? Ik ga eens op zoek of dat werkt..

3d-projectie: idioot. Het zou zo maar eens kunnen. Zou wel top zijn, maar is het ook uitvoerbaar in een volle trein :|

We worden ouder; so what haha. Jij en ik hebben het allemaal meegemaakt: van nagenoeg computerloos naar een geweldig handige (en handzame) NUC. Onze generatie waren een beetje de cowboys van het digitale millenium. En natuurlijk worden we links en rechts ingehaald door de ontwikkelingen, maar we komen toch prima mee met die jonkies? Het is ook gewoon slimmigheid: een NUC kopen.

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 25 maart 2015 13:29]

Ik wist eigenlijk niet dat de x990 nog zo populair was, ik heb hem al wat jaartjes staan. Ik ga gewoon op jouw advies/ervaring en mijn gevoel af en de i3 NUC maar gewoon aanschaffen. Misschien dat dit in de toekomst ook al interessant wordt als toekomstvervanger voor de Chromecast/NUC. Maar dan moet het net even wat krachtiger worden.

Nu je het zegt was het idd nog al eens wat gekloot met de LANnetjes. Soms uren vloeken en proberen voordat het draaide. Windows was in die tijd nu ook niet al te netwerkvriendelijk en het duurde altijd even voordat alle machines in beeld kwamen.

Maar een NAS is echt fantastisch. Het is heerlijk om een centraal opslagpunt te hebben als je meerdere computers in huis hebt. Een NAS is echt zo'n apparaat waarvan je achteraf denkt: "Hoe heb ik ooit zonder gekunt". Voor series, films, muziek etc is het handig, maar ook voor andere documenten, programma's en bijvoorbeeld back ups (disk images etc).

Ik heb zowel een zelfbouwsysteempje met NAS4Free draaien als een Synology. De software van de Syno is goed doorontwikkeld en zit standaard al vol met handige toepassingen (bijvoorbeeld Downloadstation, Audiostation en Surveillancestation) die van pas komen. Ook is het makkelijk om in Windows een netwerkkoppeling te maken; zo is driveletter S bij mij op elke computer de map "serie" op de Syno.

Als je een Synology neemt, laat de "j" en "se"modellen links liggen. Synology heeft eigenlijk verschillende uitvoeringen; de "j" = minder krachtig , standaard, en het "+" model is krachtiger is en heeft meer geheugen. 2 bay modellen zijn handiger dan 1 bay, dan ben je namelijk wat flexibeler met uitbreiden in de toekomst. 4 bay en meer zijn van Synology imo te duur. Syno's zijn sowieso vrij prijzig, maar ze zijn degelijk en je hebt er ook jaren plezier van. En ook het stroomverbruik is erg laag.

Type-aanduiding bij Synology is vrij logisch:
DSbyyt, waarbij b voor het aantal bays staat, yy het jaar waarin de NAS is uitgebracht en t voor de uitvoering.
Een DS214+ is dus een 2 bay NAS uit 2014, die net even wat krachtiger is dan een DS214. Overigens hebben de laatste modellen ook nog 2 USB 3.0 poorten waar je evt nog externe disks aan kunt hangen.
Heb al een jaar of 3 een mini pc aan m'n tv hangen. Niet zo'n intel apparaatje maar een zotac zbox ad04. Nog net een maatje groter en wat langzamer, maar net zo zuinig.
Gebruik het ding als media center en dat werkt perfect.

Mijn normale pc is inmiddels flink verouderd. Het ding werd vroeger veel gebruikt voor gaming. Tegenwoordig is het vooral m'n vrouw die nog gebruik maakt van dat apparaat. Gamen doe ik nog steeds, maar daar heb ik een playstation 4 voor. We maken geen gebruik van zware applicaties. Wellicht een goed plan om deze ook een keer te vervangen met zo'n nuc.
Ja beslist een aardig idee. Voor facebook uitermate geschikt ;)

Maar als je zelf toch weer wat zware applicaties gaat draaien: dat gaat prima. Ik draai op volle toeren met Adobe, en zelfs de "zware" Ai/PSD-bestanden van 130+Mb verwerkt deze NUC met gemak. Disclaimer: verwacht geen olympische prestaties, want het blijft een "uitgeklede" pc. Maar als je kan leven met een een halve seconde trager per initiele actie (start applicatie(het bewerken/verwerken verder gaat verder net zo snel)) , dan zit je goed.

Tot dusver is deze NUC in dagelijks gebruik zeer stabiel en prettig gebleken
We zouden een tweakers oude-lullen-ex-gamers club moeten oprichten...
die Intel® HD Graphics 5500 schijnt nog niet zo slecht te zijn en er zijn vast wel wat spellen die erop draaien maar goed daarvoor schrijf jij deze review niet. leuke manier van schrijven overigens. voorlopig toch een 1 want het mist nog wat aan inhoud en een plaatje zou niet misstaan

[Reactie gewijzigd door dezejongeman op 5 maart 2015 00:04]

Top thanks. Maar ik kan iedereen uit de droom helpen: jullie blijven van meer informatie verstoken. Want dit is het zo ongeveer.

Tip: kijk even op je eigen pc, bedenk je wat die kan, en kijk vervolgens naar deze NUC. Ja dat kan 'ie. Behalve gamen, hoewel je gelijk hebt met de 5500. Maar de i3 processor is te traag. Ga voor een stapje hoger. De i7 lijkt mij wel noodzakelijk.
Dat lijkt reuze mee te vallen: zowel de i3-5010U, de i5-5200U en de i7-5500U zijn gezegend met een identieke Intel HD Graphics 5500. Wat dus betekent dat je moeiteloze media playback, streamen en decoderen tot 4K krijgt met minimaal stroomverbruik. De invloed van de processorsnelheid is in dit geval bijna verwaarloosbaar. Wil je per se gamen met een broodtrommeltje, kun je beter naar een Gigabyte BRIX kijken waar een paar hele interessante pc'tjes tussen zitten. Koop er wel oordopjes bij |:(
Er past geen gesmeerde boterham in. Zelfs een klein appeltje gaat al lastig....

Je kan er wel mee gamen, maar dan meer reallife mee over gooien. Of mee tennissen. Sjoelen kan ook.
Insmeren met wat vet, bezem pakken, curling beoefenen?

Een kleine literatuursearch leert dat Melba Toast maar liefst 9,5 cm x 4,5 cm x 0,3 cm is, dus er zouden zeker meerdere toastjes in passen. Of die een SATA-aansluiting hebben is me niet bekend, maar hoge snelheden verwacht ik niet.
Is Melba Toast niet mSATA?

Geen idee wat de doorvoer snelheid is van Melba Toast.

Ik ga gelijk even testen
van 300W/h naar 9W/h lijkt mij meer een leap forwards. Ongeloofwaardig? Ja vind ik ook wel.
Volgens mij vergeleek je de sticker op de voeding van je "¤ 1.200 euro Game PC" met het laagst gemeten verbruik van je NUC, lekker 'helder' getest ook met een "¤ 10,- energiemeter"
De review is dus geschreven op heldere resultaten.
Wat zijn dan die heldere resultaten? Behalve dat ik lees dat je enthousiast bent, en het lijkt dat je hier door alle belangrijke informatie bent vergeten te vertellen? 8)7

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 5 maart 2015 12:18]

Het belangrijkste is dat het een Mini PC is. Maw: deze NUC kan precies als de pc waarop je nu aan het rammelen bent. Behalve gamen. Hoewel: Patience lukt erg goed.

Wat betreft helder: niet echt helder. Ben ik met je eens. Review aangepast.
Wat mij betreft val ik denk ik in dezelfde ouwe-lullen-categorie als jij en kan ik me daarom helemaal vinden in jouw review. Prima leesbaar voor deze categorie omdat het juist zo herkenbaar is. Bovendien is het weer eens een keer wat anders dan een tiental benchmark-grafiekjes van PCMark/Cinebench/Futuremark etc. In plaats daarvan gewoon de ouderwetse vergelijking in dagelijks gebruik, want dat is waar het uiteindelijk om draait. Van mij dus een dikke +2 ;)

Vraagje omtrent de SSD: jouw NUC heeft een aansluiting voor een M.2 SSD. Ik was benieuwd of de nieuwe M.2 SSD's nu daadwerkelijk meerwaarde opleveren ten opzichte van de (inmiddels) oude SATA/mSATA-SSD's. Maar ik zie dat je gewoon een 2,5" SATA-SSD (Samsung 830) op de SATA-poort hebt aangesloten. Heb je daarvoor gekozen op advies van NoRRoD?

[Reactie gewijzigd door Sky Lynx op 7 mei 2015 00:19]

Wat mij betreft val ik denk ik in dezelfde ouwe-lullen-categorie als jij en kan ik me daarom helemaal vinden in jouw review. Prima leesbaar voor deze categorie omdat het juist zo herkenbaar is. Bovendien is het weer eens een keer wat anders dan een tiental benchmark-grafiekjes van PCMark/Cinebench/Futuremark etc. In plaats daarvan gewoon de ouderwetse vergelijking in dagelijks gebruik, want dat is waar het uiteindelijk om draait. Van mij dus een dikke +2 ;)

Vraagje omtrent de SSD: jouw NUC heeft een aansluiting voor een M.2 SSD. Ik was benieuwd of de nieuwe M.2 SSD's nu daadwerkelijk meerwaarde opleveren ten opzichte van de (inmiddels) oude SATA/mSATA-SSD's. Maar ik zie dat je gewoon een 2,5" SATA-SSD (Samsung 830) op de SATA-poort hebt aangesloten. Heb je daarvoor gekozen op advies van NoRRoD?
Ha! Dank je wel :) Ja dat was precies mijn gedachte; doet ie het of doet ie het niet? Tweakers is mijn favo tech site, maar ik klik al jaren op "conclusie" bij vrijwel elke productreview. Ik ben tl;dr in de genen. Ik heb er geen geduld voor, ik snap niet het verschil tussen 0,0003 en 0,00025 duizendste snelheidsverschil op een processor uit 2015. Dagelijks gebruik is idd ook mijn uitgangspunt.

Antwoord op je vraag: ja dat maakt verschil. mSATA is in het geval van een NUC wel een aanrader, tov SATA. Dat komt omdat de dataoverdracht net even wat trager is dan op een conventioneel systeem. Máár...om je weer even in verwarring te brengen: nee het maakt ook weer geen verschil. Je went binnen een dag aan de snelheid van je systeem. En ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: we hebben het over milliseconden snelheidsverschil. Op zn hoogst een verschil van een seconde. Per actie. En dan moet die actie ook nog dat verschil laten zien. Ik hoop dat je mij volgt, maar de praktijk leert dat dat zelden het geval is. Het is niet meer zo dat je een bak koffie kan zetten bij het opstarten van windows op een laptop uit 2011. Om het antwoord toch nog een beetje kort te houden:

Het maakt verschil uit, maar ik heb het persoonlijk niet (meer) nodig. Ik ben wel akkoord met die milliseconde extra.
"van 300W/h naar 9W/h lijkt mij meer een leap forwards"
Inderdaad maar als je lang genoeg wacht vliegt toch de stop eruit.. Of bedoel je gewoon 9W?
ik ben geen elektricien. maar je hebt een punt: W/h = W
Mijn vraag is, ik zie dat er een m2 slot in zit en een sata3 slot. Kan je die beide gebruiken of niet?
Beetje vreemd dat je "Ongeloofwaardig goed" als minpunt noteert terwijl je er verder totaal niet negatief over spreekt.

Daarnaast lijkt mij het handiger als je in 1x een uitgebreide review post i.p.v. de paar regels tekst wat je nu plaatst. Je kunt immers je review opslaan als preview (voor jezelf), dan afmaken en plaatsen.
Nu heeft niemand in mijn optiek niet echt iets aan je review bij het bepalen van zijn/haar keuze van dit product.
Ik heb deze 2 maanden geleden aangeschaft (i5 variant) met 16GB aan geheugen. Hier draait nu esx 6.0 op, en moet zeggen dat ik dik tevreden ben. Er draaien nu 10 virtuele machine's op, en ben dik tevreden!
Ik vindt deze gebruikservaring eigenlijk beter passen bij een Surface Pro (1,2,3) dan bij een Intel NUC. Die Surface Pro's draaien ook als een tierelier (in mijn geval een i5 4300U die significant sneller is), zijn compact (10.5 inch, 900 gram), even zuinig en zelfs passief gekoeld tijdens normaal gebruik. Ideaal voor zakelijk gebruik. Des te meer omdat het tegelijk een tablet en ultrabook is. Dus leuk voor een eventuele presentatie/vergadering/overleg, op vakantie of in de achtertuin. Samengevat is een Surface Pro alles wat een NUC is, maar een NUC is niet alles wat een Surface Pro is. Zit natuurlijk wel een kostenverschil in (750 euro ipv 265) maar zakelijk is dat minder relevant.

Los hiervan zie ik wel potentie in mini pc's zoals de Intel NUC maar ik vindt het zo jammer dat er zo weinig poorten op zitten. Voor een vaste pc heb ik toch wel graag een aparte audio in/out en wat meer USB poorten zodat je niet hoeft te rommelen met hubs. Voor een HTPC mis ik een optical out en fanless design.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*