Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

PP3DP UP! Mini - 3D Printer Review

+2
dragon2 10 november 2014, laatste update op 3 april 2015, 7.863 views

PP3DP UP! Mini - 3D Printer

Erg leuk speelgoed deze 3D printer. 1 van de goedkoopste 3D printers op de markt op dit moment. Geen zelfbouw zoals veel 3D printers.

Pluspunten

  • prijs
  • leuke instapper
  • ziet er best mooi uit

Minpunten

  • de handleiding
  • te harde speaker
  • voor andere merken en types filament moet je je inlezen en waarschijnlijk de printer modificeren
  • bewerkelijk, nog niet geschikt voor de gemiddelde consument

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Printkwaliteit Score: 3
Gebruiksgemak Score: 3
Featureset Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Prijs Score: 5
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.pngHARDWAREhttps://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png

In the box:
- de printer zelf ;)
- voeding
- usb kabel
- voordeurtje en bovenklep
- filament geleide-blokje
- printkop
- spoolholder
- een rol witte ABS 700g OEM
- 3x perfboard (overigens andere kleur dan de "cellboards" uit de handleiding)
- een pakketje gereedschap, van best aardige kwaliteit
- wat extra schroefjes
- hittebestendige handschoenen
- clips om je geopende filament vast te zetten bij opbergen
- handleiding

http://sinkhacks.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC_0008-635x422.jpg

De bijgeleverde handleiding (in ieder geval de versie die in mijn doos zat) moet je maar voor 1 ding gebruiken en dat is de link opzoeken naar een wat beter vertaalde en ge-update handleiding.
Link naar handleidingen: http://pp3dp.com/index.ph...view=viewcategory&catid=3

Sommige zaken zijn wel duidelijk:

http://sinkhacks.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC_0009-635x422.jpg

Haal al dat soort tags er dus uit. Het in elkaar zetten van deze printer bestaat verder uit het erop klikken van de beide deurtjes, de filament houder en eventueel de filament geleider (zie tips onderaan), het vastklikken d.m.v. magneten van de printkop (supersimpel) en het op het heated bed schuiven van 1 van de 3 perfboards.

Tips:
  • Hang je rol "tegen de klok in" op:
    http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/104688/28236.jpg
  • Print een dopje voor over de behoorlijk aanwezige luidspreker, of doe er een stukje foam plakband op. Link naar het dopje: http://www.thingiverse.com/thing:31957
    http://thingiverse-production.s3.amazonaws.com/renders/76/0b/04/cb/86/Speaker_Cover_v1-0_preview_featured.jpghttp://thingiverse-production.s3.amazonaws.com/renders/1b/b4/63/05/84/P11_7069_preview_featured.jpg
  • Het filament geleide-blokje aan de achterkant beter niet gebruiken; dit blokje is niet nodig en kan voor problemen zorgen met de aanvoer van het filament.
  • Doe een klein stukje schuimplastic om het filament vlak voordat het de printkop ingaat, zodat stofjes, haren enzo de kop niet verstoppen.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png SOFTWARE https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png

De software mag je zelf downloaden, een cd ontbreekt. In ieder geval heb je dan altijd de laatste versie.
Link naar de software: http://pp3dp.com/index.ph...view=viewcategory&catid=1

Installatie onder windows 8 bijvoorbeeld vergt nog wat extra handelingen omdat de driver unsigned is:
http://www.denfordata.com/bb/viewtopic.php?f=9&t=3919

De software is redelijk basic. Je kunt bijvoorbeeld niets instellen wat temperatuur betreft. Verder doet het wat het moet doen. Ik moet wel regelmatig knoppen 2x klikken, en sommige knoppen doen niet voor zover ik kan zien. Er komen wel met enige regelmaat updates van de software uit dus er wordt steeds meer opgelost.

https://fajexblog.files.wordpress.com/2013/03/hull-in-up-mini-software.png

De calibratie van het platform is *heel erg* belangrijk. Kom je hier niet uit met behulp van de handleiding en de software, zoek dan op youtube naar videos. In het kort: bij alle 9 meetpunten mag er maar net een dubbelgevouwen papiertje tussen de nozzle en het perfboard door passen.
Youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=1Z5KVv8o3fI

Je moet wellicht re-calibreren na het verplaatsen van de printer of het beplakken van je perfboard met tape. Ook recalibreren als je printjob er ergens halverwege mee ophoudt (airprint).

https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png AAN DE SLAG https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/aqua_ball.png

Steek het filament in de printkop en klik op de software op maintenance > extrude. De kop wordt nu warm en zodra deze voldoende is opgewarmd (piep!) kun je het filament aanduwen. Het loopt er dan in een dun helder sliertje uit, dat sliertje even weghalen voordat je gaat printen. Dit kun je overigens gewoon met je vingers doen, bahalve dan de extruder is het niet heet binnen in de printer.

Verwarm het printbed voor als je met ABS wil gaan printen. Je hebt de keuze uit 15 minuten of een uur voorverwarmen, ik houd het bij 15 minuten. Nu krijg je helaas *geen* piep als het opwarmen gereed is...

Ontwerpen kun je zelf maken (hier heb ik me nog niet aan gewaagd) of halen van bijvoorbeeld het internet, ik heb de mijne van http://www.thingiverse.com/.

Deze printer accepteert .stl files. De meeste .stl files die ik heb geprobeerd werden geaccepteerd door de software (kleur in de software: lichtroze of grijs), zo niet (kleur rood) dan kun je nog proberen deze te fixen door op de edit > fix-knop in de software te klikken.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/red.JPG

Gezien het relatief kleine printoppervlak van 12cmx12cmx12cm moet je soms een ontwerp wat verkleinen voordat het past.

Het verstandigste is om 1 ontwerp per keer te printen. Ik heb ook wel meerdere kleinere ontwerpen tegelijk geprint, soms ging dat wel goed, dus het is het proberen waard als je haast hebt.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/multiple.JPG

Het printen gaat niet erg snel, een klein ontwerp kost je al minimaal 20 minuten. Voor een groter ontwerp kan dit oplopen tot wel 8 uur of meer.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/time.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/time2.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/time3.JPG

De printer gaat luid piepen zodra hij aanstaat, zodra het ontwerp is overgezet naar de printer en zodra de print klaar is. En op andere soms vage momente ook trouwens.

Tijdens het printen zelf kun je de usb kabel loshalen van de pc, als je wilt, dat kan handig zijn als je je printer ergens verder weg hebt staan. Het printen zelf maakt niet heel erg veel geluid, je hoort hem wel maar het geluid is niet heel erg storend, het is zeg maar vergelijkbaar met een inktjet printer. Het gepiep dat deze printer op allerlei momenten produceert is *wel* hard en storend. Ik denk dat mijn onderburen hiervan meegenieten.

Je ontwerp wordt op een zgn. raft geplaatst:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/raft.jpg
Er is wel de mogelijkheid in de software om raftless te printen, maar dit heb ik nog niet geprobeerd. Het schijnt ook niet aangeraden te worden bij deze printer.

Je ontwerp wordt ondersteund door support materiaal wanneer er overhangende delen zijn:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/upport.jpg

Zowel raft als supportmateriaal moet je handmatig verwijderen na het printen. Meestal is dat niet zo moeilijk, soms heb je bijgevoegd mesje nodig of een schuurpapiertje.

ABS is overigens niet echt milieuvriendelijk, het is maar de vraag of de dampen als je print wel zo gezond zijn. Echt vies ruikt het OEM ABS in ieder geval niet vind ik. Maak beter geen voorwerpen van ABS die met eten in aanraking komen, of bv aquarium pomp onderdelen oid.
PLA is mileuvriendelijker en niet giftig, het ruikt ook niet naar verbrand plastic maar zoeter. PLA kan niet goed tegen hitte (>60oC), dus maak bv geen telefoon-houder voor in de auto van PLA.

Edit 4-3-2015: HIPS lijkt op ABS maar het ruikt minder, het is oplosbaar in limoneen i.p.v. in aceton, en bij mij print het net iets grover dan ABS. Ik heb mijn HIPS bij 123inkt.nl vandaan, deze is verkrijgbaar in diverse kleuren en werkt prima op de UP Mini.

Ik heb ondertussen ook wat proefpakketjes van andere soorten filament binnen van 3DMW : nylon, flex45 en een groot aantal kleuren ABS o.a. fluo, en sandstone van Plastic2Print. Deze proefrollen en kleine rollen (handig!) heb ik nog niet allemaal geprobeerd, ervaringen volgen.

Tips:
  • Als je de led lampjes wil gebruiken bij het printen, dubbelklik op de aan/uit knop. Het beste doe je dit voordat je printjob start ivm per ongeluk resetten van de printer.
    http://ecx.images-amazon.com/images/I/717xL4wc8jL._SL1500_.jpghttp://3dprintingsystems.com/wp-content/uploads/UP_Mini_3D_Printer-360-1.jpg
  • Indien je filamentrollen weleens wisselt voordat ze op zijn: vul in de software in dat je een heeele grote rol filament hebt, dan gaat de software niet piepen als hij denkt dat het filament op is.
  • Heb je problemen met het printen van het meegeleverde ABS, zorg dan dat je het platform pre-heat (minimaal 15 minuten), alle deurtjes dicht hebt en de omgeving niet te koud is. Bij PLA juist andersom, daar is de temperatuur vaak te hoog dus de deurtjes open zetten.
  • Berg geopende rollen PLA op in goed afgeloten doosjes/zakjes met silica gel erbij. Bij ABS is dit ook verstandig maar minder noodzakelijk. Is je PLA toch te vochtig geworden doe het dan 2 minuten in de magnetron voordat je het gebruikt, +- 1000W is prima.
  • Bewaar de afgebroken rafts,supportmateriaal en eventuele mislukte prints: je kunt hierop oefenen met beschilderen en lijmen, en je kunt het ABS oplossen in aceton voor een prima ABS-lijm.
  • Beplak je perfboard met blauwe schilderstape of kapton tape als je moeite hebt met het eraf krijgen van de rafts en/of je ABS teveel ombuigt/warped (en je wel had voorverwarmd).
  • Geen andere merken filament gebruiken zonder je hierover eerst goed in te lezen. Out-of-the-box werkt de printer eigenlijk alleen maar fatsoenlijk met het eigen merk ABS en PLA. Wil je andere merken filament proberen dan moet je je dus eerst goed inlezen want je moet waarschijnlijk de temperatuur aanpassen (door deurtjes open/dicht te zetten of door extra fans te plaatsen bv).
  • Indien je andere merken filament gaat gebruiken dan moet je eerst een grotere spoolholder uitprinten. Link: http://www.thingiverse.com/thing:492749
    http://thingiverse-production.s3.amazonaws.com/renders/fd/d1/5a/68/5f/IMG_1453_preview_featured.jpghttp://thingiverse-production.s3.amazonaws.com/renders/77/db/34/19/af/ThorivoltaOctaveSpoolholder_preview_featured.jpg
  • Schraap je perfboard na iedere printjob schoon/glad. De gaatjes mag je wel gevuld laten met filament, dat helpt zelfs voor de hechting. Let wel op je vingers hierbij...
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/2014-11-14%2011.14.22.jpg
  • Extra benodigdheden die handig zijn: breedbektangetje, punttangetje, veiligheidsbril, schuurpapier, aceton.
Voorbeelden van door mij geprinte items:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/104688/28238.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/jump1.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/jump4.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/made.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png ISSUES https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/Aqua-Ball-Red-icon.png

Soms gaat het printen wat minder goed:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/2014-11-04%2022.35.46%20%282%29.jpg

De oorzaak hier was een mis-calibratie.

Andere fouten die ik al heb gehad zijn "airprints", "warping" en "spaghetti".

Airprint:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/airr.jpghttps://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/airprint.jpg

De oorzaak in mijn geval (grijze print) was het gebruik van een ander merk PLA. Terug wisselen naar OEM ABS en de printer deed het weer. De oorzaak van het airprint probleem met de witte print was weer calibratie.

Warping:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/warp.jpg
De oorzaak in mijn geval was het niet (lang genoeg) voorverwarmen van het platform bij het printen van ABS.
Ontwerpen met grotere bodemoppervlaktes of ontwerpen geplaatst aan de randen van het perfboard hebben hier vaker last van.

Spaghetti:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/spaghetti.jpg
I hwb dit twee keer gehad tot nu toe. De oorzaak bij mij was de eerste keer een mis-calibratie en een tweede keer door per ongeluk ABS te printen op PLA settings, veel te koud dus en zonder heated bed.

Software:
Na deze error hielp "3D print > initialize" om de software weer aan de gang te krijgen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/error.JPG


Edit 20-11-2014:
Let op, dat meegeleverde spateltje is scherp... :X |:(
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28673717/forum%20pics/GoT/2014-11-14%2011.14.22.jpg

Verder heb ik ondertussen wat printermodificaties gedaan: de fan heb ik losgehaald en omgedraaid weer vastgezet, en ik heb een temperatuur-mod aangeschaft. Deze: http://www.benl.ebay.be/itm/281486856786

Met deze modificatie kan ik probleemloos ABS van 123print.nl printen, met een temperatuursetting van -20oC. PLA van 123print krijg ik echter nog steeds niet aan de praat, ook niet met de deurtjes open de de aanbevolen -10oC. Ofwel ik krijg airprints, ofwel er komt helemaal geen plastic meer uit de nozzle bij het printen (extrude lukt meestal nog wel).

Volgende project: diverse andere merken en soorten filament uitproberen.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een PP3DP UP! Mini - 3D Printer?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (9)

Wijzig sortering
Erg karige review, doordat je echter veel zinvolle tips geeft + het feit dat 3d printer reviews op t.net nog exotisch zijn krijg je van mij toch +2
Dit is alleen een copy-paste van mijn review op coolblue. Ik ga er nog wel een keer voor zitten om hem wat uit te breiden. Bedankt voor de +2 :)
Ik ben het niet met je eens. Het is een hele persoonlijke ervaring en de moeite waard om toch te delen op een site waar we graag zelf aan onze hardware en software werken. Het is van unbox tot verbandje op de vinger. Kudos van mij sowieso ontvangen.
Review aangepast. Missen er nog zaken nu?

[Reactie gewijzigd door dragon2 op 11 november 2014 22:28]

Van mij krijg je een +3, leest lekker weg en je geeft heel duidelijk weer wat de mogelijkheden en tekortkomingen van deze printer zijn.

Met wat je nu weet: zou je deze opnieuw kopen of heb je inmiddels zin gekregen om voor een groter/ / beter model te gaan?
Bedankt :)

Tja het is soms wat frustererend deze printer, en ik zou best wel een betere versie willen.

Maar dan schiet de prijs direct een factor omhoog, is de printer vaak zelfbouw (ik kan een computer in elkaar zetten maar vraag me niet te solderen) en is de printer vaak zonder kast (ik heb katten).

Dus, upgraden is voor mij niet echt een optie.

Zolang je er niet te veel van vraagt, geen haast hebt en zin hebt om wat te tweaken af en toe kun je hier best lol mee hebben. Bijvoorbeeld met kerst heb ik de boom op werk volgehangen met zelfgeprinte ornamenten, en de kerstcadeaus hadden geprinte naamlabels. Verder plak ik nu overal kleine bordjes op: 'Niet Voeren', 'Niet op staan/zitten s.v.p.', dat soort dingen.
+3 vanwege de problem/solution gedeelte, juist als iets NIET doet wat het zou moeten doen is het nuttig om andermans ervaringen te lezen.
Leuk zo'n 3D printer, de vraag is alleen altijd: wat wil je gaan maken in plastic? Moet je toch een kunstenaar zijn en niet eens een keer lekker wat met een ander materiaal willen doen.
Leuke printer (heb em zelf ook al een tijdje) en je vingers in het verband is erg herkenbaar.. helaas.
Echt hele diepe wonden gehad, gelukkig is alles wonderbaarlijk terug gegroeid :P
Ik ben nu echt super voorzichtig en trek voor dat ik ga 'schrapen' toch maar de handschoenen aan en denk er goed bij na (niet naar je toen en met je andere hand in de 'schraap' richting zitten :) )

Enige 'mod' die ik heb gedaan is een 100C Thermostat (ksd-01f) gesoldeerd boven op de thermostat die op het heatbed zit. Hiermee los je bijna al je warping problemen op (behalve bij prints met een groot oppervlak, die kunnen simpelweg niet op ABS is mijn conclusie).
ohja en die speaker dop, maar dat is bijna verplicht, want wat een kabaal maakt dat speakertje zeg omg.

Ik print alleen met ABS van PP3DP en heb dus echt nooit issues gehad.

Alleen wat 'air prints' maar dan zit je nozzle verstopt of heeft wat troep erin zitten.
Pro-tip bij air-prints / niet goed plakken op pref board / klikkend geluid van je printhead etc. koop aceton, haal de nozzle eraf en laat 24h+ weken, trek er een dun draadje doorheen en 'schraap' alles eruit tot ie vanbinnen helemaal glimt. Vervolgens print het ding weer als nieuw.

[Reactie gewijzigd door CT op 2 juni 2015 10:30]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*