Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Review door de redactie

Round-up - Vijftien populaire processorkoelers getest

In deze round-up vergelijken we de twaalf populairste processorkoelers uit de Pricewatch zowel onderling als met Intels en AMD's standaard meegeleverde koelers.

214    7 aug '14

Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 5
Score: 5
20
Score: 4
4
Score: 3
0
Score: 2
0
Score: 1
0
+3
Frozen 8 oktober 2019
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.Frozen schreef afgelopen jaar 14 reviews, waarvan 42% gesponsord.

Noctua NH-D15 Bruin

Deze review is gebaseerd op een Ryzen 3700X: De Noctua NH-D15 is een monsterlijke koeler in bijna alle opzichten. De bouwkwaliteit is monsterlijk goed, de accessoireset is compleet en uitgebreid zelfs met goede koelpasta, en de koelprestaties zijn geweldig. Ook is de koeler enorm stil binnen een bepaald bereik.

Pluspunten

  • Monsterlijke bouwkwaliteit
  • Montage met SecuFirm2 is eenvoudig
  • Geweldige koelprestaties
  • Veel en goede accessoires bijgeleverd
  • Geluidsproductie is laag
  • Goede koeling bij lage geluidsproductie (koelefficientie)

Minpunten

  • Controversiële kleurstelling
  • Geluidsproductie op 100% is hoog (tegen te gaan met bijgeleverde low-noise adapters)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 4
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 3
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 5
Compatibiliteit Score: 5

Noctua NH-D15 Bruin

Het nieuwe topmodel van Noctua is een beest van een koeler. Met alle elementjes tot in de puntjes verzorgd, en uitzonderlijke prestaties, is het een dikke aanrader. Het is gezien de niet geringe prijs wel een product voor de echte high-end builds. Voor mid-end, of niet-overclockers, is het duidelijk overkill.

Pluspunten

  • Best presterende luchtkoeler ooit?
  • Onhoorbaar op lage toeren
  • Praktisch stil op hogere toeren
  • Zelfs op 1500 RPM niet hinderlijk
  • Hele dikke uitstraling
  • Zeer goede bouwkwaliteit
  • PWM Ventilatoren van topkwaliteit
  • Eenvoudige installatie
  • Verzorgde van begin tot eind; verpakking, extra's, etc.
  • Low-noise adapter inclusief
  • Geen issues met standaard-hoogte ram (32mm)
  • Prijs-kwaliteit is zeker fair

Minpunten

  • Noctua, dus kleurschema is niet voor iedereen
  • Hoewel compatible met hogere geheugenmodules zal je dan de 2e ventilator achter op moeten plaatsen, of geheel weg moeten laten
  • Overlapt eerste PCI-E slot.
  • Prijs an sich is niet gering.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 4
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 4
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 5
Compatibiliteit Score: 4

Noctua NH-D15 Bruin

Dat deze Noctua weer een mooi stukje degelijkheid is valt niet te betwisten, de koeler en de accessoires zijn zeer degelijk verpakt en daarnaast steekt alles ook stevig in elkaar. De montage is zoals je van Noctua's mag verwachten vrij eenvoudig ensolide.

Pluspunten

  • Koelvermogen
  • Installatigemak
  • Noctuadegelijkheid

Minpunten

  • Prijs
  • fanmontage in een ingebouwd systeem.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 5
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 4
Compatibiliteit Score: 5
Modbaarheid Score: 4

+1
92946 25 december 2017 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Koelt geweldig, makkelijke installatie, paar minpuntjes (zie hieronder)

Pluspunten

  • Koelt super
  • 2 fans onder load STILTE super
  • Kinderlijk eenvoudige installatie
  • Fans in hoogte verstelbaar
  • Y kabel voor stroomaansluiting
  • Gigantisch blok, kan veel warmte afvoeren
  • Ideale cooler voor de die-hard overclocker

Minpunten

  • Overlap 1e pci-e slot (zie foto hieronder)
  • Doos leek wel een puzzel (kan RMA lastig maken)
  • Is hoog, kan een Windows fan in de weg zitten
  • Fans zitten niet superstrak vast
  • Geen verlichting of andere versiering
  • De grootte kan de airflow in je kast blokkeren
  • Niet geschikt voor mini towers

Eindoordeel

Score: 4

+1
Mister E 16 december 2016

Noctua NH-D15 Bruin

Uitstekende CPU koeling. een enorm gevaarte in je case maar de prestaties zijn er ook naar. Makkelijke montage, alle onderdelen zijn meegeleverd inclusief schroevendraaier.

Pluspunten

  • Koelt geweldig
  • 2x PWM fans
  • Stil
  • Makkelijk te monteren
  • Alle benodigde montage tools inbegrepen
  • Futureproof (eventueel fans een keer vervangen en je kan weer door waar een waterkoeler naar een X aantal jaren is afgeschreven)
  • Failsafe, Passief te gebruiken mocht er een fan stuk gaan niet meteen een ramp dus

Minpunten

  • Prijs
  • Kleuren
  • Ik hou niet van het idee dat er zo'n groot gewicht aan mijn moederbord hangt
  • Groot, past niet in elke case. houd hier zeker rekening mee omdat de 1e fan hoger komt door de ram sticks, zelfs met low profile ram. (uiteindelijk is de combinatie van heatsink + fans dus hoger dan de opgegeven hoogte)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 5
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 5
Compatibiliteit Score: 5

+1
adehaan968cs 12 september 2014

Noctua NH-D15 Bruin

Deze koeler besteld ter vervanging van mij H100i. Het zat me niet lekker dat die H100i op elk moment kan uit elkaar knallen (heb ik zelf ook al meegemaakt) dus het werd tijd om terug naar lucht te gaan. Uiteindelijk bij de Noctua NH-D15 uitgekomen.

Pluspunten

  • Super stil
  • Super goede koeling

Minpunten

  • Misschien de looks. Ik vind het zelf wel mooi maar ik kan me heel goed voorstellen dat andere mensen de kleuren niet mooi vinden.
  • Grootte, het is een enorm koelblok en zal niet in elke kast passen.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 5
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 4
Compatibiliteit Score: 4

timpie81 25 augustus 2019 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Anno 2019 nog steeds een uitstekende keuze. Een indrukwekkende verschijning (zeker met Chromax fans) met uitstekende prestaties. Houdt een Ryzen 3600 op 60-70 graden onder load (in een kast met goede airflow en meerdere Noctua fans).

Pluspunten

  • Indrukwekkend uiterlijk (groot)
  • Uiterlijk aan te passen met Chromax
  • Uitstekende prestaties

Minpunten

  • Prijs

Eindoordeel

Score: 5
HackingDutchman 24 augustus 2019 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Top ding. Koelt geweldig. Zoals je al kan zien moet je wel rekening houden met ruimte in de kast, is namelijk vrij groot.

Pluspunten

  • Koelpresatie
  • Geluid

Minpunten

  • (Grootte, logisch)

Eindoordeel

Score: 5
Greyh0und 2 augustus 2019 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Top koeler - ik geloof een top 3 koeler, momenteel, zelfs! Prijzig, maar doet het geweldig om dingen koel te houden op een stille manier!

Pluspunten

  • Fuck-huge koelblok
  • Top koeler
  • Stil

Minpunten

  • Fuck-huge koelblok
  • Kan mijn videokaart bijna niet meer losklikken (het kan, maar het kost veel moeite met een schroevedraaier dat plastic dingetje naar beneden duwen zodat ik de kaart los kan maken)

Eindoordeel

Score: 5
droei 16 januari 2019 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Een beest van een cooler ik zou hem voor €100 nog kopen en aanraden test onder load haalde ik maar tussen 50 en 60 graden op mijn I9 9900K natuurlijk zit de kleur tegen als ik geen geslote case had kocht ik hem niet en neemt veel plaats in

Pluspunten

  • geweldige kwaliteit
  • goodkoop voor wat je krijgt

Minpunten

  • lelijke kleur
  • groot

Eindoordeel

Score: 5
topcat88 28 augustus 2018 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Wegens plaatsgebrek op het mainboard toch maar 1 fan kunnen installeren op de cooler en toch blijft m'n i7 7700K rond de 60 graden onder volle belasting. (niet OC) Super groot, maar super goeie koeling voor de processor terwijl hij niet hoorbaar is. (Fan blijft rond 1000 rpm).

Pluspunten

  • kwaliteit uitstekend.
  • degelijk verpakt.
  • eenvoudige installatie.
  • 6 jaar garantie.
  • Gratis onderdelen indien upgrade naar nieuw mainboard/socket.
  • fluisterstil
  • Koelt de hete i7 7700K enorm goed.

Minpunten

  • Geen optimale montage op msi h110 gaming past hij niet wegens overlap met pcie x16 waar de videokaart zit.
  • gewicht > 1 kg
  • Enorm groot.

Eindoordeel

Score: 5
DaLoona 19 mei 2018 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Goed towerkoeler, maar kost wel een lieve duit. Doet zijn werk wel stil, en koelt een AMD R7 2700X, stock zeer goed, onder vollast niet warmer dan 60°C. Bouwkwaliteit is dik in orde, zoals gewend van Noctua.

Pluspunten

  • Stil
  • Koelt goed

Minpunten

  • Duur
  • Groot!

Eindoordeel

Score: 4
Henry Wotton 16 december 2017 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Ter vervanging van een Scythe Mugen 4 PCGH. Wat een goede, stille, prachtige koeler is dit (smaken verschillen). Door de prijs was ik huiverig maar nu bijna 2 jaar later nog steeds zeer tevreden. Bevestiging ook super makkelijk!

Pluspunten

  • Super prestaties
  • Stil
  • Makkelijke bevestiging
  • Stevige bevestiging
  • Mooi

Minpunten

  • Misschien wat duur, maar 2 jaar later still worth it!

Eindoordeel

Score: 5
12AX7 20 augustus 2017 Product gekocht

Noctua NH-D15 Bruin

Groot, stil en sterk...wil je de top in luchtkoeling dan ontkom je niet aan deze koeler. Verslaat zelfs menige waterkoelers. Totale overkill voor niet overklokkers, neem dan een 12S. Heb je een K processor, of draai je 775 over 4Ghz dan is deze koeler perfect. En nog stil ook....!

Pluspunten

  • Groot!
  • Sublieme koelprestaties
  • Zelfs triple fan mogelijkheid
  • Eenvoudige en oerdegelijke mount
  • Uitgebreide verpakking / Insturcties
  • Komt met A-grade koelpasta

Minpunten

  • Groot! (logisch )

Eindoordeel

Score: 5
fietser1997 23 april 2017

Noctua NH-D15 Bruin

Ik heb nu 3 jaar deze koeler menig cpu heeft eronder gelegen. fx-8150, athlon-760k, i5-6600. Lekker rustig weinig geluid. snel en makkelijk te installeren. prima kwaliteit werkt nog steeds. Let wel op het formaat het is een vrij grote koeler en je hebt weinig ruimte voor je gpu of ram.

Pluspunten

  • stil
  • efficient

Minpunten

  • groote(in sommige gevallen.

Eindoordeel

Score: 5
TheTurk 16 oktober 2016

Noctua NH-D15 Bruin

Beter dan waterkoeling. Is veel stiller en koelt oke. En je hoeft geen low profile geheugen te nemen, want de fans kunnen hoger, zonder performance verlies.

Pluspunten

  • Extreem stil, stiller dan waterkoeling
  • 2 fans en pwm
  • installatie is simpel

Minpunten

  • Net te breed voor Strix x99 Gaming en MSI GTX 1080, maar lukt wel
  • Kleur

Eindoordeel

Score: 5
Burnmatic 28 augustus 2016

Noctua NH-D15 Bruin

Gigantische, fabuleuze koeler van uitstekende materialen gemaakt en een even zo goede vormgeving voor optimale prestaties. Past zelfs in een Node 304, wat absoluut krankzinnig oogt... ;-) Desondanks heb ik frappant genoeg betere resultaten geboekt met Noctua's U14S. Dit gevaarte daarom doet vermoeden beter te presteren in de grotere behuizingen.

Pluspunten

  • Bouwkwaliteit
  • Koelprestaties
  • Stil
  • Design
  • Push-pull mogelijkheid
  • Premium verpakking met accessoires

Minpunten

  • GROOT; niet bepaald geschikt voor HTPC/Small form factor
  • Prijs; de U14S is stukken goedkoper en doet nauwlijks onder

Eindoordeel

Score: 5
pyonium 31 december 2015

Noctua NH-D15 Bruin

Mocht je een hoge kwaliteit luchtkoeler willen, dan moet je al snel bij Noctua zijn. Dit enorme bakbeest houdt je processor op een lage temperatuur, en is al gauw gericht op overclockers, mocht je het niet erg vinden als je een enorm blok metaal in je kast hebt zitten.

Pluspunten

  • Installeert makkelijk
  • Koelt geweldig
  • Stil, niet hinderlijk op hoge loads
  • Bijgevoegde koelpasta is van hoge kwaliteit

Minpunten

  • Kleurenschema past niet bij andere componenten
  • Groot (er moet een fan af wil je bij het RAM komen)
  • Fan kabels zijn wat moeilijk te managen

Eindoordeel

Score: 5
Eftegarie 27 december 2015

Noctua NH-D15 Bruin

Bondige review na 12 maanden gebruik, vervolgens "lappen" tot de koperen kern tevoorschijn kwam, en dan een uur lang doorschuren op 100, 200, 400, 800 grid tot hij glad glom, idem dito met 5820k... Wat leverde deze eenmalige actie op?

Pluspunten

  • Na een jaar gebruik is de koeler bij idle cpu nog altijd onhoorbaar stil
  • Bij load klinken de fans op een "fijne" manier hard
  • Na "lappen" is mijn 5820K maarlifest 5 tot 7 graden koeler, voorheen idle 40 graden @4.4GHZ, nu 35 gragen onder idle met deze luchtcooler. 24/7 stabiel. (Overgeklokt van stock 3.3 Ghz)
  • Wie waterkoeling wil en zich blijvend stoort aan het pompgeratel, doe je oren een plezier en neem een zware luchtkoeler zoals deze!
  • Kleur van de fans zijn karakteristiek en het soort plastic voelt zeer degelijk aan, niet bros zal maar zeggen.

Minpunten

  • Ietwat moeilijk te "lappen" wegens gewicht en scherpe randen, maar beetje mod-uitdaging daat schrikt geen Tweaker van
  • Bevestiging van mijn oude Thermalright Venemous X (die de helft kost) was vele malen beter met zelfs een bijgeleverd insteeksleutel. Deze bijna kilo zware koeler wordt door louter twee flinter dunnen schroefjes op de baseplate bevestigd. Ruimte voor verbetering Noctua voor deze hoofdprijs/vlagenschip model waar we voor blind hebben gekozen!

Eindoordeel

Score: 5
David_NL 22 december 2015

Noctua NH-D15 Bruin

De beste luchtkoeler op de markt op dit moment. De prestaties zijn vergelijkbaar van top AIO waterkoelers. Kom van een Scythe Mugen 4 PCGH op een i5 6600K en moet eerlijk zijn. Deze koeler houd hem een paar graden kouder, maar weet niet of het de meerprijs waard is.

Pluspunten

  • Enorm goede koelprestaties
  • Stil
  • Behoorlijk indrukwekkend

Minpunten

  • Prijs
  • Door het grote formaat niet voor iedereen geschikt

Eindoordeel

Score: 5
itcouldbeanyone 9 september 2015

Noctua NH-D15 Bruin

mijn pc werd eerst te heet, nu met deze koelblok is dat weer onder controle. heb het op een lga2011 setje, met hoge ram modules. waardoor ik de voorste fan, iets had moeten op hogen, wat ten koste ging van de coole look, die daardoor net iets minder leek.

Pluspunten

  • koelcapaciteit
  • meegeleverde tools
  • verpakking netjes
  • bevestiging
  • coole look

Minpunten

  • nog steeds slecht met hoge ram op lga2011
  • zeer groot (past in meeste behuizingen niet)
  • meer lawaai dan vorige fan
  • fan kabels zijn kort

Eindoordeel

Score: 4
Verrukt 24 augustus 2015

Noctua NH-D15 Bruin

Enorm vlotte installatie. Enorme koelkracht. Enorm stil.

Pluspunten

  • Stil
  • Koel
  • Vlotte installatie

Minpunten

  • Groot

Eindoordeel

Score: 5
Justist 19 juli 2015

Noctua NH-D15 Bruin

Zeer goede koeler, heb de processor slechts één keer boven de 60 graden gemeten (en toen was het binnen 35 graden). Goede koelpasta bijgeleverd, vrij groot blok maar desondanks makkelijk te monteren en geen problemen ermee gehad sinds aankoop.

Pluspunten

  • Stil
  • Koelt goed
  • Makkelijk te bevestigen
  • Derde ventilator toe te voegen aan de 'achterkant' indien nodig

Minpunten

  • Kleur kan sommige mensen een doorn in het oog zijn
  • Ram met koelstrips erboven gaat niet passen
  • Je kast moet wel breed genoeg zijn, dit ding is groot

Eindoordeel

Score: 5
Aggressor 8 mei 2014

Noctua NH-D15 Bruin

Prijs Score: 4
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 5
Geluidsproductie (min) Score: 4
Installatiegemak Score: 5
Compatibiliteit Score: 5
Modbaarheid Score: 4

Eindoordeel

Score: 5
Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een Noctua NH-D15?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review



Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Apple

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True