Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Review door de redactie

Door Wout Funnekotter - Hoofdredacteur 9 oktober 2013

Nokia Lumia 1020: high-end camera, midrange-telefoon

De Nokia Lumia 1020 is in de markt gezet als cameratelefoon en op dat vlak maakt het toestel dan ook veel indruk. De PureView-camera is merkbaar beter dan de camera's uit andere smartphones: hij weet veel detail vast te leggen en daarnaast valt er in de camera-app veel in te stellen. Ook de flitser is een stuk beter dan bij de concurrentie. Een fors minpunt aan de hele camera-ervaring is de algehele traagheid van de software, waardoor je voor foto's echt de tijd moet nemen. Puur als telefoon komt de 1020 minder goed uit de verf: hij is niet erg snel, voor een telefoon met 4,5"-scherm is hij behoorlijk groot en de schermresolutie is laag. Daarmee is hij eigenlijk alleen interessant voor mensen die heel veel waarde aan de camerakwaliteit hechten. Lees verder »

Pluspunten

  • Uitstekende camera voor een smartphone
  • Nokia Pro Cam-app biedt veel opties
  • Scherm heeft goede kleurreproductie en hoog contrast

Minpunten

  • Duur
  • Camera is traag
  • Animaties zorgen voor ghosting
  • Windows Phone-ecosysteem loopt nog achter

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7
Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 4.5
Score: 5
9
Score: 4
8
Score: 3
1
Score: 2
1
Score: 1
0
+1
MooiP 19 september 2013

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Pluspunten

  • Camera kan in zoomen. Achteraf her-croppen is fantastisch.
  • Camera heeft optische beeld stabilisatie, resulterend in mooie foto’s bij low-light en super gladde video’s.
  • Auto focus werkt veel nauwkeuriger dan bij de Lumia 820
  • Xeon flits geeft betere resultaten dan een LED flits
  • Schitterend scherm ook in vol zon licht

Minpunten

  • Batterij duur is een dag. Wanneer gaan smart phones nu gewoon eens minstens 2 of 3 dagen mee op een lading?
  • Net iets te groot naar mijn smaak
  • De flits resultaten zijn nogal wisselend. De kleuren zijn soms zonder flits beter dan met.
  • Standaard geen Qi draadloos opladen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 5

+2
Crim 30 september 2013

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Pluspunten

  • Naar mijn mening de beste Windows Phone en Cameraphone van dit moment
  • Mooi design
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Snelheid is goed
  • Nokia software zoals de gratis navigatie

Minpunten

  • Redelijk duur
  • Aanbod apps voor Windows Phone blijft nog steeds achter
  • 3 verschillende apps om foto's te maken
  • Sluitervertraging, foto maken duurt 3 a 4 seconden

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 5

+2
dreameater 1 oktober 2013

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Pluspunten

  • Gewicht en formfactor
  • Hoge kwaliteit geluidsopnames, ook bij hard geluid
  • Optische beeldstabilisatie
  • Scherm goed zichtbaar in fel zonlicht
  • WP8 ideaal voor social media & whatsapp

Minpunten

  • Na het herstellen van WP8 moet je handmatig je homescreen weer terugzetten
  • Toestel ligt niet helemaal stabiel op tafel ( bij gebruik)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 4

+1
Richard Jansen 8 oktober 2013

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Pluspunten

  • Geweldige camera
  • Solide bouwkwaliteit
  • Stabiel & eenvoudig OS
  • Beeldscherm

Minpunten

  • Prijs
  • Meerdere camera apps

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 5

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Pluspunten

  • Camera
  • Bouwkwaliteit
  • People hub
  • 4G

Minpunten

  • scherm kon beter

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 3
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 3

+1
churchill9 17 oktober 2013

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Pluspunten

  • Design
  • Behuizing
  • Camera
  • Windows Phone

Minpunten

  • Batterij

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 3
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 1
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 3

mafiatounes 7 november 2013

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 4

Eindoordeel

Score: 5
NiNa 9 januari 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Geel

Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 4

Eindoordeel

Score: 5
claudior 14 maart 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Wit

Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 3
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 4

Eindoordeel

Score: 4
Josei 21 maart 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 2
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 4

Eindoordeel

Score: 5
HUIPI3 7 april 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Geel

Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 3

Eindoordeel

Score: 5

Nokia Lumia 1020 32GB Wit

De Lumia 1020 is voor met recht een toptelefoon. Vergeet specs:de sublieme gebruikerservaring, unieke features en een goed uitgedacht ontwerp maken dit tot een geweldige telefoon die, zeker voor dit geld, slechts weinigen teleur zal stellen.

Pluspunten

  • waanzinnig goede camera
  • het beste AMOLED scherm wat ik ken (i.c.m. outdoor en kleurprofielen)
  • goed uitgedacht design
  • hoge kwaliteit van afwerking
  • uitgebreide selectie Nokia-only apps
  • Windows Phone 8.1 is qua features geen underdog meer

Minpunten

  • geen SD-slot
  • opstarttijd camera
  • (DNG's schrijven merkbaar trager weg dan JPEG's)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5

vosManz 1 juni 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5

Eindoordeel

Score: 5
WoyBoy 13 augustus 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Wit

Dit mobieltje moet je hebben vanwege de bizar goede camera (voor een mobieltje dan). Laat hem vooral links liggen als je een app freak bent, dan kun je beter naar Android of iOS kijken want je hebt hier van doen met de karig uitgedoste windows marketplace.

Pluspunten

  • Uitmuntende beeldkwaliteit camera.
  • Weinig sluitervertraging bij nemen foto.
  • Dedicated hardware button voor de camera.
  • Meer dan snel genoeg voor doorsnee apps.

Minpunten

  • Camera start traag op (ong. 4 sec)
  • Weinig of slechte apps

Eindoordeel

Score: 4
Willy G. 14 augustus 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Geel

In functionaliteit van camera, apps en als telefoon schiet de1020 m.i.mateloos te kort. Alleen fotokwaliteit en beeldscherm uitstekend. Maar in mijn verwachtingen - onderweg mooie foto's maken - stelt de Nokia zwaar teleur. Ook telefoongebruik en batterij functioneren beneden peil.

Pluspunten

  • prima fotokwaliteit.
  • groot scherm m.n. voor afspelen video prettig

Minpunten

  • De camera is veel te langzaam, ca . 2 sec. tussen indrukken en vastleggen! Dit schiet m.i. het doel v.e. cameratelefoon volkomen voorbij, juist dan wil je snel vastleggen. Bovendien ga ik trillen als ik m zo lang moet stilhouden. En bewegende onderwerpen zijn natuurlijk allang uit beeld.
  • Telefoongebruik: snel nummer/persoon zoeken erg verwarrend; bij kiezen telefoonpictogram krijg je alleen scherm met je belgeschiedenis, erg raar; via minuscule icoontjes onderin kun je pas telefoonboek en nummerbord vinden (waarbij allerlei onnodige extra inhoud wordt getoond, ik wil gewoon n naam en een nummer en niet laatste updates uit mijn Facebookberichten).
  • Uiterst irritant is dus ook dat alles, telefoon, contacten, foto-albums en zelfs je sms-berichten is gekoppeld, verweven zelfs met inhoud van Facebook. Als je contactpersonen icoon bijv. op grote versie zet, krijg je steeds koppen van je Facebookvrienden hier te zien (die wil ik niet op mijn telefoon). Privé-berichten uit Facebook worden gemeld onder je sms-berichten. Weet daardoor vaak niet wat nou waar gestuurd is. Ook onder foto's staan weer al mijn Facebook-albums. Je kan zelfs Facebook-albums van je vrienden zien. Dit gaat me toch echt te ver. Omgekeerd zou ik dat zeker niet willen!) Alternatief, Facebook verwijderen wil je ook niet, want je wilt soms gewoon wél je Facebookberichten kunnen lezen of een bericht of foto plaatsen.
  • Foto-opslag is waardeloos, er wordt geen verschil gemaakt tussen geheugen telefoon zelf en opslag op Onedrive (dat voor de duidelijkheid Skydrive wordt genoemd), alles staat onder Camera-album. Dit maakt verwijderen van fotos vd harde schijf telefoon (die je wel op Skydrive wil houden) onmogelijk, altijd pc nodig. Ook HR (de 41 MP) fotos kun je op de telefoon niet onderscheiden v.d. 5 MP's (terwijl er wel degelijk 2 versies op staan, op de telefoon dan, weer niet op Skydrive, deze grote bestanden worden niet ge-upload). Daarnaast is inhoud van sommige andere albums op Skydrive juist weer onzichtbaar, album is leeg is melding, hetgeen onjuist is; dit heeft al voor paniek gezorgd. Bovendien natuurlijk gewoon slecht, waarom wordt niet alles getoond?
  • Opletten ook dat als de HR's als DNG bestand opslaat, n Windows viewer die niet kan tonen (mijn HR-bestanden staan nu dus op pc, maar ik kan ze niet zien :-/ ) (maar dat heeft met raw bestanden te maken niet met Nokia) Kun je veranderen bij camera-instellingen naar jpeg.
  • Weinig apps voor Windows, en veel wel beschikbare apps hebben andere layout en/of functionaliteit (bjiv. camera360) en/of naam (bijv Dropbox).
  • Batterij zeer snel leeg, binnen een dag bij matig gebruik. Maak je veel foto's dan binnen een paar uur. Batterij zeker niet geschikt voor verwacht gebruik als camera en standaard ook onvoldoende.
  • Als je bovendien batterij-besparing instelt geeft ie vanaf ca 30% batterij geen meldingen sms/whatsapp/telefoon-gemist meer, óok niet als batterij daarna opgeladen is, weg is weg blijkbaar. Heb zo in het begin al wat berichten gemist :-( . Zeer slecht!
  • Er is vast meer, want ik erger me geregeld, maar schiet me nu even niet te binnen.

Eindoordeel

Score: 2
BJD1997 5 oktober 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Is officieel uitgekomen met WP 8.0 maar met de Lumia Cyan WP 8.1 update vele malen beter veel meer functies toegevoegd redelijk snel voor de specs die de telefoon heeft en het app aanbod is aardig gegroeid verder erg goede telefoon en zeker aanrader voor degene die foto's maakt!

Pluspunten

  • Erg goede camera met optische beeldstabilisatie
  • Stevige behuizing
  • Batterijduur bij licht/gemiddeld gebruik
  • 4G
  • Draadloos laden (met de gratis cover van Nokia)
  • Zwarte kleur op het scherm word goed weergegeven

Minpunten

  • Lage resolutie (bij dagelijks gebruik niet meteen merkbaar)
  • Camera startten duurt lang
  • niet alle apps zijn er voor windows phone maar daar valt mee te leven

Eindoordeel

Score: 4
Wollever 13 oktober 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Geel

De Lumia 1020 is een Lumia 920 met 1GB meer RAM voor de 41MP Zeiss camera. De camera maakt goede foto's en video's. De software is snel, de bouwkwaliteit is goed en de belkwaliteit is perfect. Het toestel heb ik met veel plezier gebruikt en kijk uit naar de opvolger!

Pluspunten

  • Goede bouwkwaliteit
  • Stabiele software
  • Mooie camera voor de amateur of professional

Minpunten

  • Accuduur
  • Wordt redelijk snel warm
  • 720P scherm wat de party pooper is bij de 38MP foto's

Eindoordeel

Score: 4
+1
zeus01 27 november 2014

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

prijs voor een mooi specificatie telefoon

Pluspunten

  • prijs
  • camera
  • nokia
  • rebuust
  • update straks naar windows 10

Minpunten

  • camera steekt uit
  • laatste model van nokia
  • geen sd kaart

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 4

+1
skqouil 15 maart 2016

Nokia Lumia 1020 32GB Zwart

Een telefoon uit het vierde kwartaal van 2013. Dat moet verouderd zijn, maar is dat het geval? Deze telefoon is als highend gelanceerd en is niet meer de snelste, maar het vloeiende Windows Phone en de nog steeds beste smartphone camera maken de Lumia 1020 nog steeds een goede telefoon.

Pluspunten

  • Camera
  • Goede accuduur (+-2dagen)
  • Windows 10 update mogelijk?
  • Goede Apps vanuit Microsoft/Nokia

Minpunten

  • Zacht speakergeluid tijdens bellen , waarschijnlijk softwarematig
  • Brede Bezels
  • Ligt onhandig op oppervlak
  • Geen OTG
  • Geen HDMI

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 3
Featureset Score: 2
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 2
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 3
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 3
Scherm Score: 3

Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een Nokia Lumia 1020?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review



OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True