![]() |
Hands-on - FairPhone: 'eerlijkere' telefoon van Nederlandse bodem Tweakers ging hands-on met de FairPhone, de 'eerlijkere' telefoon van een bedrijf uit Amsterdam. |
![]() |
Preview - Fairphone 2: half modulaire smartphone uit Nederland Na twee jaar komt het Nederlandse Fairphone met een nieuwe telefoon. Deze keer hebben de mannen en vrouwen uit Amsterdam het grondig aangepakt; de nieuwe Fairphone is modulair. |
Gemiddelde gebruikersscore
De fairphone is gewoon een goede telefoon waar verder weinig over te zeggen is.
Als je er wat verder in duikt (blog/forum eens leest e.d.) merk je dat de eerste Fairphone's een steile leercurve was voor het bedrijf. Veel dingen die beter kunnen nu zijn verbeterd voor het volgend product.
Ik kan deze telefoon eigenlijk aan niemand aanbevelen. Als je een eerlijke telefoon wilt kan je net zo goed een tweedehandsje kopen. Om de telefoon zelf hoef je het ook niet te doen.
In mei vorig jaar was ik de 825e die zich inschreef voor een Fairphone, die op dat moment enkel als gerenderde impressie bestond (en als de Changhong HONPhone V9 waarop de Fairphone gebaseerd is). Ik heb hem nu een paar dagen in gebruik. Dit is mijn eerste review, so bear with me
Uiterlijk
"A seriously cool phone" is wat de mensen van Fairphone zelf zeggen. Cool is niet het eerste wat in me op zou komen om het te beschrijven, het is niet het mooiste toestel. Ook niet heel lelijk, maar hij heeft wel iets lomps. In vergelijking met populaire modellen is hij vrij dik (1cm) en zwaar (±160g).
De voorkant bestaat voornamelijk uit krasbestendig Dragontrail glas en is omrand met wit kunststof, wat doorloopt over de zijkant. De...
Stevig met hoge bouwkwaliteit. Bijna alle onderdelen onderhoudbaar; en deze ook goed gedocumenteerd op Fairphone site.
Veel bucks. Je kan geregeld een telefoonoproep niet opnemen. Regelmatig een gesprek niet beëindigen. Met grote regelmaat start hij helemaal niet. Batterij er in en er uit helpt. Maar tijdelijk. En dat voor een telefoon van hasst 600 euro, van 7 maanden oud. Zeker niet aanschaffen voor zakelijk gebruik!
Een ideale kandidaat voor een toestel die lang mee zou kunnen gaan: componenten afzonderlijk te vervangen, custom rom opties, volledig open. De praktijk valt echter flink tegen. Geen source code beschikbaar, dus geen custom roms mogelijk. OS is Android 4.2 en wordt niet meer geupgrade naar nieuwere versie. Matige hardware.
Een super solide phone. En vooral de originele Fairphone hoes dát maakt de phone zoveel gripvaster. En de aan uitknop boven zoveel prettiger dan opzij. Zeer goede respons van het team bij vragen. Wel jammer dat Android niet geupdated wordt . Wel de "schil" .
Het concept van Fairphone spreekt mij bijzonder aan. Zoals bekend, doet de organisatie haar best om de hele productieketen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Zo worden de arbeidsomstandigheden over de hele linie goed in de gaten gehouden en blijft Fairphone proberen om deze te verbeteren.