Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Doneer je oude laptop, tablet of smartphone en help kinderen aan een leerkans

06-05-2020 • 14:54

119 Linkedin

Vanwege de coronacrisis moeten kinderen momenteel vanuit huis leren. En hoewel de scholen op 11 mei weer beginnen, zal een deel van het schoolwerk nog steeds thuis gedaan worden. Daarvoor moeten leerlingen steeds vaker over een laptop, tablet of smartphone beschikken, maar niet iedereen heeft een dergelijk apparaat. Daarom steunt Tweakers stichting IT4Kids, dat oude hardware inzamelt en verspreidt.

Waar IT4Kids normaliter oude hardware inzamelt en verkoopt om de opbrengst aan goede doelen voor kinderen te doneren, krijgt die hardware met de actie 'Doneer een leerkans' direct een nieuwe eigenaar. In tegenstelling tot zes jaar geleden gaan we dit keer geen complete pc's bouwen, maar zijn we specifiek op zoek naar laptops, tablets en smartphones die niet meer gebruikt worden, maar nog wel werken en een tweede leven kunnen krijgen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Via doneereenleerkans.nl kun je aangeven welke van de drie soorten apparaten je wilt doneren. Daarop volgt een aantal vragen om te controleren of de apparaten geschikt zijn om hergebruikt te worden. Is het vermoeden van niet, dan is het advies het product niet op te sturen maar te recyclen. Is het apparaat wel geschikt, dan wordt een verzendlabel aangemaakt om het product kosteloos te versturen. Je hoeft het vervolgens alleen nog maar bij een DHL-servicepunt af te leveren.

De gedoneerde producten worden vervolgens door een gespecialiseerde partner van IT4kids klaargemaakt voor gebruik, waarbij alle data opgeschoond wordt. Vervolgens worden de apparaten via enkele goede doelen waarmee IT4Kids samenwerkt, verspreid onder kinderen die ze kunnen gebruiken en op die manier kunnen deelnemen aan de lessen vanuit huis.

Doe mee!

Het zou geweldig zijn als wij als community een grote bijdrage kunnen leveren aan dit initiatief. We roepen alle tweakers dan ook op om oude kasten, bureaulades en verhuisdozen te doorzoeken naar passende producten en die beschikbaar te stellen. We hebben voor deze actie een topic geopend op het Forum, waar je kunt praten met andere deelnemers en kunt melden, eventueel met foto's, welke hardware je beschikbaar stelt.

We zullen jullie in de komende tijd op de hoogte houden van de voortgang van deze actie. Daarvoor is het belangrijk dat je bij het aanmelden aangeeft dat je via Tweakers aan de actie meedoet, zo kunnen we bijhouden wat voor en hoeveel producten er via de community aangeboden worden.

Alvast enorm bedankt aan iedereen die meewerkt. Laten we er met de hele community een groot succes van maken en verder praten in het topic.

Reacties (119)

Wijzig sortering
De minimale eisen aan de donatie producten is ook wel best hoog en minimaal, Iphone 6(plus) of hoger, Android minimaal versie5, Tablets alleen Ipad air 2 of hoger, en andere merk tablets minimaal i3/i5/i7?! wat zelfde voor Laptops moet zijn.

Zijn genoeg laptops/tablets/smart phones die ook heel goed bruikbaar zijn met andere specs.


Ik kan snappen stuur niet allemaal oude meuk Vista/XP bakken is natuurlijk niks maar genoeg laptops met Bijvoorbeeld intel Celeron 3000 series zijn niet afgeschreven of oud, tablets op android met ARM chip hoeven dat ook niet te zijn (Android tablets willen ze dan sowieso niet want er is er geen een die standaard op android draait met een Intel i3 of hoger)

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 6 mei 2020 15:16]

Met telefoons is de hoge lat te begrijpen; je zit met beveiligingsupdates die gewoon niet beschikbaar zijn voor echt oude hardware.

Maar voor een laptop zegt een core i3/5/7 zegt ook bar weining. Een i5 van de tweede of derde generatie (ivy bridge) is trager dan een moderne Pentium.

En systemen met AMD archtectuur wordt op voorhand niet aangenomen?

Maar men moet ergens een lat leggen. Idealiter had men een lat gelegd op basis van cpu architectuur en leeftijd. Een core i7 van bijv max 6 jaren oud, een i5 van max 5 jaren oud, i3 van 4 jaren oud en het overige (Atom, Pentium, Celeron) van max drie jaar oud. Dan heb je een goede schikking gemaakt op performance op zo'n manier dat Henk en Anita het ook nog kunnen snappen, plus de stichting krijgt hardware waar ze iets mee kunnen. Een acht jaar oude i3 daar wordt niemand vrolijk van....
Het probleem lijkt me hier dat er mensen aan het roer staan die niets van IT afweten en gewoon de aanbevolen/minimale specificaties lezen.

Leuk initiatief, maar in deze tijden moeilijk en vrijwel onuitvoerbaar als je geen duidelijke wensen aangeeft in mijn ogen.
Nou inderdaad, ik gebruik met enige regelmaat een laptop met 1e generatie core i7, ssd-tje erin. Loopt als een speer en volledig win10 supported. Helemaal niets mis mee. Ik zou niet weten waarom iemand hier niet op zou kunnen werken.

Sterker nog: zelfs het core2duo platform, ook mobile, leent zich nog prima voor een win10 omgeving. Zeker nu ssd's zo goedkoop zijn. Neem een laptop met een gm45 chipset, een t9400 cpu en 4 of 8gb ddr3 erin. ssd-tje erin. Intel gma4500 voll. ondersteund door win10. Werkt gewoon prima en supersnel.

Vroeger waren de "traagmakers" vooral de harde schijf, het beperkte geheugen en een traag OS. Dat hoeft nu allemaal niet meer, zeker nu componenten voor deze generatie hardware voor weinig te koop zijn, is het juist interessant om oudere hardware op deze manier een 2e leven te geven. Nogmaals: voor normaal gebruik (educatieve software, internet, facebook etc) allemaal prima. Een moderne instap laptop (intel j4005) zit niet ver qua performance af van een ooit top performance intel t9800 cpu. En nu een j4005 based laptop voldoet prima voor normale dagelijkse taken.
Ik dacht ent hetzelfde: hier ligt nog een oude macbook pro uit 2009 (of miss 2010?): Core 2 Duo, 4GB ram, en upgrade met een 250GB SSD. Dat ding is perfect voor het meeste school werk aangezien 90% van wat je moet doen toch gewoon in de browser gebeurt.
Behalve dat die dan op (High) Sierra draait. Natuurlijk, ze krijgen nog veiligheids updates maar je zult toch echt Mojave en eigenlijk Catalina willen draaien. Het eerste wat je ook te horen zult krijgen als je ergens support bij nodig hebt is "kom eens naar het huidige ondersteunde OS?".

Ik heb een 2010 en 2015 MBP draaien. Van de eerste werd effectief de nek omgedraaid in 2018 toen ik naast de OS updates ook geen Xcode updates meer kreeg. Jammer, want het is 1 van de laatste modellen waar 't RAM en je opslag niet op 't moederbord vastgesoldeerd zijn.

Ze zullen voor puur browsen etc met een SSD erin nog redelijk voldoen, maar verwacht er geen wonderen van. Het niveau zal liggen op budget Android snelheid.
Terechte vraag, maar met deze minimale eisen weet IT4Kids zeker dat alle educatieve programma’s erop kunnen draaien.

Nu werken er ook een aantal scholen met andere software programma’s waar er lager ingezet kan worden. Het gaat er dus vooral om: Kan een leerling nog iets met het apparaat of niet…. dus heb jij er nog 1 waarvan jij denkt, dit kan perfect lever dan vooral in! :)
Op het moment dat ik iets gratis aan jouw geef, bepaal ik hoe en wat. Ik offer geld en tijd op, dan zeg jij bedankt, en niet "oh maar die smartphone is te oud", want een iphone 6 levert nog gerust 70 euro op. Als ik een macbook heb liggen uit 2009, dan zeg zij "oh fantastisch dat jij iemand aan een laptop helpt! Anders had hij of zij geen laptop gehad, want er zijn veel minder mensen die een laptop doneren dan dat er mensne om 1 vragen"
zeg gewoon 2007 of nieuwer. Waarom? Ik snap dat je geen win XP meuk wil, maar ze willen nu machines die gewoon nog 100 euro opleveren
Dank voor je reactie, en natuurlijk is de stichting erg dankbaar voor iedereen die de moeite neemt. Dit project is echter bedoeld om educatieve programma's op te laten draaien, zodat kinderen dit thuis kunnen gebruiken. Vandaar de wat hoge eisen. Maar nogmaals zijn we en de stichting iedereen enorm dankbaar voor het insturen van elk apparaat!
Kunnen jullie dan niet beter een simpele benchmark draaien, en dan testen of dat goed genoeg is?
Ja alles wat ingeleverd wordt, word goed bekeken en sowieso herbruikbaar ingezet.
Als jij iets weggeeft geef jij iets weg aan iemand en bepaal jij helemaal niet hoe en wat.

Dus je geeft een cadeautje aan iemand om vervolgens te vertellen wat ze er mee moeten doen? Je kan zelf wel invullen wat je dan bent hoop ik.

Je klinkt verschrikkelijk aanmatigend en door je oude bende weg te geven wordt je echt niet opeens heilig verklaard.

Als je moeite hebt om iets weg te geven houdt het dan lekker of ga het verkopen voor die fijne 70 euro, maar bemoei je aub dan ook niet met dit soort projecten, want je bent ongeschikt.
Als ik jouw een cadeau geef, dan bepaal ik hoe en wat. Jij zegt niey " oh, maar deze laptop is een core i5, ik wil een core i7". Dat is hoe en wat. Niet wat je er mee doet.
Ik heb net m'n 7 jaar oude i5 weggedaan. Die met 16gb intern geheugen op een SSD nog uitstekend zn werk kon doen. Ik had alleen nog andere eisen, vandaar een overstap.
Niet, kom dan maar eens kijken bij de minder bedeelden of bij mij.
Pc`s/laptop`s voor een goed doel: Start-up
Heb ik laptops, zijn ze als eerste weg, of het nu een oude dualcore is of een wat oudere i5 2320, men is er al happy mee.
Maar dit is voor school en daar worden vaak hoge eisen aan de hardware gesteld, soms wel nodig, vaak niet.
Slimste lijkt me een ministerie aan te schrijven en vragen naar laptops die afgeschreven worden na 2 jaar, die zijn nog goed en voldoen aan de eisen ;)

Edit; typo+laatste alinea

[Reactie gewijzigd door Nympho op 6 mei 2020 16:07]

Er bestaat vaak angst voor datalekken en zo zijn er contracten met firma's die gecertificeerd zijn oude ict af te voeren en te vernietigen (en daar ook aansprakelijk voor te zijn). Daar verdwijnt geen cpu-tje of hdd-tje door de achterdeur, gaat alles door de shredder. Als ministerie is je grootste angst dat er een hdd verdwijnt met een handige harry die er nog wel iets aan heeft, en blijkt dat deze nog gevoelige data bevat. Dan liever alles de shredder in.

Ik meen ook dat er afspraken kunnen bestaan waarbij oude hardware niet weer de markt op mag komen en daardoor aanschaf van nieuwe hardware voordeliger kan zijn, maar pin me daar niet op vast. Wellicht dat een ander daar meer over kan vertellen.
Klopt, heb ik eigenlijk niet aan gedacht, maar laptop zonder hdd kom je nog wel ver mee, hdd/ssd zijn zo geregeld en geplaatst.
Cpu wordt dan ind een probleem.
Ik krijg helaas oudere laptops, dus ik hoef niet te gaan vragen of ze er iets aan hebben :D
Als ministerie is je grootste angst dat er een hdd verdwijnt met een handige harry die er nog wel iets aan heeft, en blijkt dat deze nog gevoelige data bevat. Dan liever alles de shredder in.
Dan moet het ministerie stoppen met roekeloos omgaan met belastinggeld en gewoon een protocol opzetten met:

1. Correctie wipe procedures
of
2. Vernietiging van enkel de HDD

Het is toch te verzot voor woorden dat we massaal aan vernietiging van materiaal doen omdat we niet weten hoe DBAN werkt

Zelfde voor bedrijven trouwens, geld aside is het gewoon extreem zonde van de materialen.

[Reactie gewijzigd door smiba op 8 mei 2020 23:51]

Ik kan mijn reactie niet meer veranderen; ik bedoel niet te beweren dat dit persé bij een ministerie zo gebeurd. Zoals ik aangeef: er zijn gecertificeerde firma's die it-related materiaal vernietigen. Er is een breed scala in firma's die deze diensten aanbieden:
https://duckduckgo.com/?t...q=ict+vernietiging&ia=web

Maar zoals ik al aangeef: ik zou me kunnen voorstellen dat dit bij ministeries wel op deze manier zo werkt. Het risico op een datalek is enorm. Op het moment dat er individuen alweer schijfjes moeten gaan wissen wordt het proces te onoverzichtelijk en is er teveel kans op diefstal of andere vormen van ongewenste praktijken. Een gesloten systeem van verzameling en vernietiging geeft de minste kans op ellende.

Als reactie op je dban opmerking: al zou je theoretisch gezien je recycling 100% dichtgetimmerd hebben: een 5-pass dban wipe duurt een eeuwigheid. Niet erg economisch interessant lijkt me.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 9 mei 2020 00:09]

Al zou je theoretisch gezien je recycling 100% dichtgetimmerd hebben: een 5-pass dban wipe duurt een eeuwigheid. Niet erg economisch interessant lijkt me.
De tijd die het kost is vrij irrelevant, het apparaat kan zonder supervisie ergens rustig staan te wipen.

Daarnaast is dit exact het punt dat ik beschrijf, we vernietigen liever kostbaar materiaal omdat het goedkoper is. Dit is problematisch en moet ooit veranderen willen we dit op de lange termijn kunnen blijven doen
Sorry hoor maar wat is dit voor reactie lol?

Tja als je single pass wil zet je DBAN toch op single pass random mode? Dat is nog steeds sneller en ook nog eens veiliger dan wat jij doet.
Anoniem: 498327
@smiba13 mei 2020 13:38
Op de een of andere manier zijn die ruisgeneratoren nog niet half zo snel als gewoon bulk-transfer. Willekeurige andere categorie kan ook. 100 uur teletubbies bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 13 mei 2020 13:39]

Een software randomness generator zal altijd eigenlijk wel sneller zijn dan een transfer.

Dit omdat bij een transfer je eerst de data in geheugen moet laden en deze daarna moet wegschrijven.

Bij randomness wegschrijven zoals bij DBAN kan dit vrij direct uit zijn generator richting de schrijf geschreven worden (met minimale interventie van de kernel), het kan niet simpeler. Je bottleneck zou eigenlijk altijd wel de performance van je disk zijn.

[Reactie gewijzigd door smiba op 13 mei 2020 16:02]

Anoniem: 498327
@smiba14 mei 2020 09:30
Toch is die dat niet.
Bron? Lijkt me compleet onwaarschijnlijk dat het kopieren van tieten videos sneller is dan gewoon software PRNG randomness
Anoniem: 498327
@smiba15 mei 2020 08:48
Eigen meting. Maar misschien is de wisoptie van OSX beretraag, zou kunnen, en ik gebruik nog Firewire800 satakastjes, die kunnen lekker zonder CPU met elkaar vunzen.
En systemen met AMD archtectuur wordt op voorhand niet aangenomen?
Laptops met een AMD CPU? Die bestaan zo goed als niet ;)
Wat een ongelofelijk onzin zeg. Die bestaan niet??? Er zijn containerschepen vol laptops met mobile athlons (neo), turions , ryzen mobile, etc verscheept...

https://en.wikipedia.org/...MD_mobile_microprocessors
Dat is niet wat ik zei... Je laat "zo goed als" weg 8)7

AMD is gigantisch ondervertegenwoordigd in de laptop markt. Laptops met AMD cpu zijn een zeldzaamheid.
Schromelijk overdreven, ik kom ze genoeg tegen. Er staan er ook genoeg in de pricewatch:
https://tweakers.net/lapt...LOMoCxXIxTjjFF4lkqxtbW1AA
Die link laat ook mooi zien dat er 15x zoveel Intel laptops zijn.
Plus dat die oude laptops vaak ook nog eens problemen hebben met de batterij. Leuk dat je een 2th gen i7 doneert. Maar wat jammer nou, de laptop heeft nog maar 20% leven. Have fun om binnen 20 minuten je huiswerk af te hebben of 24/7 aan de adapter te hangen.

Ik had voorgesteld om een soort simpel tooltje te maken die een user kan draaien. Dit tootle kan dan testen of de PC de zwaarte onderwijsprogramma's kan draaien en of het nog goed is. Dit tooltje kan dan op basis van RAM, CPU (GPU?), HDD/SSD en gezondheid van de batterij bepalen of de laptop geschikt wel/niet geschikt is.

Iemand van de powercows die zo'n simpel benchmark tooltje kan bouwen?
Als je niet over een PC of laptop beschikt en die moet hebben om thuis te werken zal de accu status niet interessant zijn.
Het gaat toch alleen om communicatie met de school, (zoom, skype, gotomeeting of weet ik wat).
Dat draait prima onder linux op een I3 van 10 jaar oud.
Kan me voorstellen dat windows 10 met een draak van een classroom pakket daar niet op draait maar misschien dat daar eens naar gekeken kan worden.
Het gaat ook om educatie programma's, maar stuur maar in dan zullen wij kijken hoe we het kunnen gebruiken, het komt sowieso altijd goed terecht! Alvast dank!
Mijn overtollige laptops gaan via een maatje van mij naar Cuba maar verder prima initiatief.
Ook een mooi doel!
Terechte vraag, maar met deze minimale eisen weet IT4Kids zeker dat alle educatieve programma’s erop kunnen draaien.

Nu werken er ook een aantal scholen met andere software programma’s waar er lager ingezet kan worden. Het gaat er dus vooral om: Kan een leerling nog iets met het apparaat of niet…. dus heb jij er nog 1 waarvan jij denkt, dit kan perfect lever dan vooral in! :)
Zijn er geen tools zoals canirunit.com dan kunnen mensen checken of het voldoet voor dat ze paar kilo richting DHL schuiven.
Ze zijn aan het onderzoeken of ze hiervoor een geschikte tool kunnen vinden. ER is getracht het gehele proces zo snel en gebruiksvriendelijk mogelijk te doorlopen, vanwege de snelle implementatie tijd blijft dit aan iteratie onderhevig.
Terechte vraag, maar met deze minimale eisen weet IT4Kids zeker dat alle educatieve programma’s erop kunnen draaien.
Microsoft Office dus. En dan is alles onder Windows 10 natuurlijk direct afgeschreven want Laptops die nog Windows 7 draaien (En waarschijnlijk prima zouden meekomen met een willekeurige Linux distro) kunnen niet voldoen aan de Microsoft eis.
Anders doet die Teams ellende het niet he ( https://docs.microsoft.co...rements-for-the-teams-app ), dat zal een van de grootste incentives zijn. In het Hoger Onderwijs (en deel MBO) is Teams dé standaard omdat Surf met Microsoft een bewerkersovereenkomst getekend heeft (en niet met Google en Apple). PO/VO/rest MBO werkt meestal met Slim samen, daarvan weet ik niet concreet welke afspraken er zijn, maar zou me niks verbazen als men daar ook met name met Microsoft overeenkomst heeft. Dus dat zal een deel van de redenen voor bepaalde specificaties zijn.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 6 mei 2020 16:01]

Al het onderwijs in Nederland maakt gebruik van de dezelfde voorwaarden met Microsoft die Surf heeft afgesloten met ze. Ofwel via Surfmarket, APS of SLB.
Dan is dat win10 toch niet zo'n groot punt? Laptops die win7 draaien kunnen 10 meestal ook wel aan. En als er zo'n overeenkomst ligt zal die win10 licentie zelf niet het grootste probleem zijn.
Andere intrepertatie is minimaal i3-i5-i7 is.
Minimaal de langzaamste i3 (volgens mij is dat de 330um)
Als je dat als ondergrens hebt komen de meeste oude AMD A6 machines en recentere Celerons wel in aanmerking, mits ze genoeg werkgeheugen hebben en niet op 32GB emmc draaien.
Maar bijvoorbeeld een oude atom of amd e-350 weer niet.

Maar goed dat is mijn intreperatie
De minimale eisen aan de donatie producten is ook wel best hoog en minimaal, Iphone 6(plus) of hoger, Android minimaal versie5,
En lader verplicht. Dat is raar, want modernere smartphones worden ook zonder lader verkocht.
Ik had nog een weinig gebruikte Wileyfox liggen, daar zat alleen een usb kabeltje bij.
Ik heb zelf nog geeneens een IPhone 6 en ben ook nog steeds dolblij met mijn Ipad air 2.
Die kindertjes zijn wel erg veeleisend.
Gaat niet om wat de ontvangende partij wil, zoals er door @Aragosta is gezegd is het gaat het om een hardware grens wat bestaande applicaties vereisen.
Heb nog een prima Nexus 9 Android tablet liggen, maar dat voldoet aan geen enkele eis die men stelt.
Er werken ook een aantal scholen met andere software programma’s waar er lager ingezet kan worden. Het gaat er dus vooral om: Kan een leerling nog iets met het apparaat of niet…. dus heb jij er nog 1 waarvan jij denkt, dit kan perfect lever dan vooral in! :) Alvast bedankt!
Ik heb alles geleerd juist met de XP en Vista bakken. Heerlijk want die mochten kapot.
Oh wat had ik een hoop BSOD maar juist daar leerde je van toch?
Had je eindelijk dat RAM Opgezocht toch weer een blauw scherm oude module erin opgelost 64 bit os werkt wel heerlijk dat soort dingen...

Ik vind het een zeer goed initiatief tot ik de vereisten las.
En heb ik het goed begrepen dat jezelf de verzending moet bekostigen?
Iemand die daar meer van weet?
Nee hoor, je kunt gratis versturen, daar zorgt DHL voor! Zie de infographic in het artikel hierboven.
Geef je gelijk, wat ze eigenlijk hadden moeten zeggen PC's en laptops met een minimale Passmark score van XXXX. en X GB ram

Hierdoor krijg je wel C2Q laptops maar die zijn vaak beter of gelijk aan een 1e generatie I3.
Ik vind de eisen wel schandalig hoog. Hoezo zouden kinderen geen laptop kunnen gebruiken met een Core 2 Duo of AMD A8? Deze laptops zijn toch een soort type/internet machines waarmee je kan internetten en browsen? Er hoeft toch geen Photoshop op gedraaid te worden?

En natuurlijk snap ik dat jullie niet de oude Centurio van oma uit 2004 willen. Maar er zijn een hele hoop machines die nog prima mee kunnen komen. Waarom laten jullie b.v mensen een simpel tooltje draaien die kan bewijzen of de PC nog bruikbaar is? Dan zijn jullie ook van al die laptops af waar de batterij nog maar 5% leven heeft.

Zelf heb ik nog een oude AMD A8 liggen met een 128gb SSD. Deze draait rondjes om de first gen i5 waar nog een trage HDD inzit. Helaas mag ik deze dus niet doneren.....

Maar goed, ik heb maar een 10tje overgemaakt. Hopelijk krijgen de kids nog iets leuks mee :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 6 mei 2020 15:21]

Snap je reactie, maar er moeten educatieve programma’s op kunnen draaien, vandaar de wat hoge eisen.

Nu werken er ook een aantal scholen met andere software programma’s waar er lager ingezet kan worden. Het gaat er dus vooral om: Kan een leerling nog iets met het apparaat of niet…. dus heb jij er nog 1 waarvan jij denkt, dit kan perfect lever dan vooral in! :)
En je hebt ook al een tientje overgemaakt, super! Dank je wel!
alright, dan komt er nog een leuke AMD A8 en een Core 2 Duo jullie kant op, beide met SSD en batterijen boven de 70%. Ik zal ze zelfs nog een keer voor jullie schoonmaken en er een drupje verse koelpasta opsmeren :)

Er zitten alleen geen Windows licenties meer op. De oude OEM codes heb ik gebruikt voor andere PC's met Windows 10. Misschien een leuk idee om te vragen voor Windows 7 licenties van oude laptops (die niet meer geschikt zijn/kapot zijn) en kijken of jullie die naar Windows 10 kunnen krijgen? Dat zou nog steeds moeten werken.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 6 mei 2020 15:34]

Helemaal top! Wb licenties ga ik doorgeven. Komt vast goed :) Dank voor je bijdragen!
wat voor educatieve programma's dan? Kan me echt niet voorstellen dat die dat nodig hebben..
Dit zijn de eisen zoals de stichting van de scholen heeft doorgekregen. Het zijn verschillende programma's.
Maar goed, ik heb maar een 10tje overgemaakt. Hopelijk krijgen de kids nog iets leuks mee :)
Mooi initiatief! Goed dat je op die manier je steentje bijdraagt, hulde!

[Reactie gewijzigd door Bart Zoetmulder op 6 mei 2020 15:27]

De gemiddelde Tweaker zal best weten wat nog bruikbaar is of niet, maar dat is voor een leek minder goed te bepalen. Die stuurt dan vol goede bedoelingen een 10 jaar oude XP laptop op, en vervolgens zit de stichting met alleen goede bedoelingen plus een hoop onbruikbaar spul opgescheept, en moeten ze tijd, energie en opslagruimte investeren om het op te slaan en af te voeren. ;)

In het formulier staat: Indien je dit niet weet, bedenk dan of het model jonger is dan 6 jaar. Als jouw laptop nog in goede staat is, en niet te oud, kun je hem gewoon opsturen. Je kunt dan in het opmerkingenveld vermelden dat het om een ander model gaat, maar dat het wel nog in goede staat is. Maak je een kind vast heel blij mee!
Helemaal juist!
Probleem met ouwe meuk is dat onderhoud duur is. Net als dat een automonteur goedkoop kan rijden in een barrel, kan een IT-er effectief gebruik maken van bestaande hardware.
Zo reken ik geen uurtarief voor mezelf als ik weer een reinstall doe. Of even een SSD in mijn eigen PC plaats. Scholen daarintegen moeten weer een IT bedrijf hiervoor inschakelen. Aan voorrijkosten schrijf je al meteen enkele PC's af zo.
Dag,

Als je voor €500,- doneert aan ze, zou je dat terug krijgen van de Belastingdienst? Aangezien ze ANBI erkend zijn?
N.a.v. de uitgebreide discussie hierboven over de minimale systeemeisen voor nuttig hergebruik van telefoons e.d., het volgende. Dat begrijp ik wel en dat geldt bijvoorbeeld ook voor het inzamelen van kleding. V.w.b. telefoons zijn er veel goede doelen die nagenoeg alles accepteren voor recycling. De stichting Opkikker bijvoorbeeld, waar ik donateur ben. Per ingezamelde telefoon ontvangt zo'n maatschappelijk verantwoorde organisatie een kleine vergoeding. Telefoons e.d. die niet voor hergebruik in aanmerking komen, kunnen m.i. daarom beter worden gerecycled i.p.v. weggegooid.
Heel goeie suggestie John!
Waarom sluiten jullie niet aan bij https://www.allemaal-digitaal.nl/ ??
Dit initiatief is vele malen groter en wordt in samenwerking met de sector (vo-raad/po-raad) georganiseerd.
Terechte vraag denk ik. Mogelijk omdat die actie zich niet specifiek op onderwijs richt?
Geef je vraag door:
Heb jij laptops of tablets nodig? Laat het ons weten!

Voor scholen, schoolleiders en schoolbesturen: SIVON verzamelt alle vraag uit het onderwijs. Vul het formulier in op hun site.

Overige aanvragen: neem contact op via contact@digitaalsamenleven.nl
IT4Kids heeft (samen met partners) een gemakkelijk platform gemaakt om individuen/bedrijven de mogelijkheid te bieden oude apparatuur te doneren. Dit is nieuw voor IT4Kids aangezien zij doorgaans alleen donaties van bedrijven verwerken voor een sportkans. Maar omdat de nood hoog is voor thuisonderwijs en er meerdere particulieren zich bij hun melden zijn zij dit initiatief gestart. En wij vonden het als Tweakers het best bij ons passen. Overigens zijn er gesprekken gaande tussen Allemaal Digitaal om te bekijken of we samen kunnen werken, maar dit is nog niet geformaliseerd/concreet.
Allemaaldigitaal heeft al een heel proces van innemen en refurbishen klaarstaan, terwijl Sivon precies weet wat de vraag is vanuit scholen, dus die komen dan op de juiste plaats terecht.
Daarbij aansluiten zou mooi zijn. Eens dat allemaaldigitaal niet alleen voor scholen inzamelt.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 6 mei 2020 20:48]

Is het vermoeden van niet, dan is het advies het product niet op te sturen maar te recyclen.
Dit werkt bij ons (gelukkig) anders, wij sturen alles op zelf als de computer maar voor de helft aan onderdelen bevat. Omdat het initiatief wat wij steunen van verschillende kapotte computers ook weer graag 1 werkende maakt. Want 1 werkende machine kan al het verschil zijn.

Verder super goed initiatief en hulde aan Tweakers dat ze hiervoor exposure geven.
Dat is helemaal super! Nu vanwege de tijd kan het hier helaas niet anders dan op deze manier, vandaar. En dank voor het compliment!
Krijgt de donateur ook een soort van wipe-certificaat zodat zeker is dat alles is verwijderd?
Uiteraard zou een tweaker dit zelf doen, maar niet iedereen is een echte tweaker.
Ja, de donateur krijgt na ontvangst bij de verwerkingspartner een wipe-certificaat per mail toegestuurd.
Mooi initiatief! (y)
Goede zaak dat Tweakers dit ondersteund, :)
Prima initiatief voor mijn gevoel zitten er wat vaagheden in.

bv niet alle tablet merken laten Android zien.
Dat dat niet bij een MS tablet gebeurt ok, maar bv een lenovo maakt prima android tablets, maar die mag kennelijk niet, terwijl een Samsung tablet wel Andriod hebben "mag"?
Voor laptop zou ik persoonlijk ook display resolutie of diagonaal verwachten met een minimum.
Terecht punt, IT4Kids zal dit lijstje aanvullen.
Ik heb een beetje mixed feelings altijd over dit soort projecten. Het is natuurlijk goed dat ze er zijn, jarenlang heb ik als student bijvoorbeeld het moeilijk gehad om geld bij elkaar te krijgen voor een notebook, maar tegenwoordig is er zoveel zooi en zijn veel modellen na drie/vier generaties wel op.

Zijn er geen bedrijven meer die doen aan school kortingen? Er zijn ook regelingen mogelijk heb ik begrepen.

Ik zeg niet dat dit voor iedereen mogelijk is, maar genoeg laptops van die generaties waarbij iets simpels als YouTube al veel moeite kost of met kapotte accu's komen.

Overigens zouden jullie ook aan hardware als een SSD, geheugen, etc. ook veel hebben, al begrijp ik ook wel dat het nu moeilijk is.
Dit is precies wat IT4Kids doorgaans doet, samenwerken met b2b, alleen zien we nu dat de nood groot is voor het thuisonderwijs. Daarom hebben ze partners gezocht om het proces zo ‘goedkoop’ mogelijk te houden. Nu richten ze zich puur op laptops. tablets en smartphones zodat de kinderen hier vanuit huis op kunnen werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee