Grote technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook hebben zich tegen plannen van de Australische overheid gekeerd om downloaders van illegaal materiaal aan te pakken. Volgens de bedrijven zijn juist hoge prijzen en gebrekkige beschikbaarheid de grootste problemen.
De bedrijven hebben gezamenlijk gereageerd op de Australische voorstellen onder de paraplu van de Computer and Communications Association, waarvan veel grote technologiebedrijven lid zijn. Het gaat daarbij onder andere om Google, Microsoft, Facebook, Samsung, Motorola en Yahoo. In een open brief wijst de organisatie van techbedrijven erop dat het invoeren van vergaande antipiraterijmaatregelen geen goed idee is.
In Australië zijn plannen opgesteld om individuele downloaders gemakkelijker aan te kunnen pakken. Zo wordt er onder andere gedacht aan een three strikes-plan, waarbij internetgebruikers na drie veroordelingen voor illegaal downloaden van het internet afgesloten kunnen worden. Ook denkt de Australische overheid aan het limiteren van de internetsnelheid en het blokkeren van websites.
Volgens het verbond van techbedrijven zijn er echter al genoeg mogelijkheden om copyrightinbreuk aan te pakken. Verder waarschuwen zij ervoor om drastische maatregelen te nemen op basis van druk die wordt uitgevoerd door de entertainmentindustrie. Het zou beter zijn als de overheid zich juist focust op de hoge prijzen voor content en het gebrek aan legale bronnen, aldus de bedrijven. Strenge maatregelen om individuele downloaders aan te pakken zijn volgens hen niet effectief.
De voorgestelde maatregelen in Australië zijn niet nieuw. Onder ander Frankrijk heeft three strikes-wetgeving, al bleek uit onderzoek dat de wetgeving weinig effect heeft op downloadgedrag. In Nederland heeft Brein langdurig juridisch actie gevoerd om de populaire torrentsite The Pirate Bay te laten blokkeren door internetproviders. Deze werd echter onlangs, na uitspraak van het gerechtshof, opgeheven, waarna Brein zijn juridische strijd voorlopig staakte.