De Chinese overheid verplicht gebruikers van chatprogramma's als WeChat per direct om hun echte naam te registreren. Ze kunnen nog wel nicknames gebruiken in communicatie met anderen, maar anoniem registreren is niet meer mogelijk.
Volgens de Chinese publicatie China Daily is de maatregel bedoeld om het internet 'schoon te maken' en geruchten tegen te gaan. De maatregels treffen gebruikers van populaire chat-apps als WeChat, QQ en Laiwang.
Niet alleen moeten gebruikers sinds donderdag hun echte naam registreren, ook komen er strengere beperkingen op publieke profielen. Die profielen kunnen worden gebruikt door bedrijven en organisaties om te communiceren met klanten en aanhangers.
Wie een publiek profiel wil gebruiken, moet beloven om zich te houden aan de wet en de belangen van China te respecteren. Ook moeten ze beloven geen immorele content te plaatsen. Daarnaast wordt het verboden om 'politiek nieuws' uit te sturen met een publiek profiel, behalve voor nieuwsdiensten, sommige websites en een aantal andere organisaties met 'journalistieke licenties'.
Eerder pakte de Chinese overheid al sociale media zoals Twitter-alternatief Weibo aan. Mensen werden opgepakt voor het verspreiden van geruchten, wat ervoor zou hebben gezorgd dat het aantal posts op Weibo flink is gedaald. Eind 2012 verplichtte China gebruikers al om hun echte naam te registreren bij hun internetprovider.
Update, 15:54: Inmiddels hebben de Chinese autoriteiten een man opgepakt voor het 'verspreiden van paniek' op WeChat, meldt persbureau Reuters. De man had berichten verstuurd dat drie mannen die explosieven bij zich droegen waren doodgeschoten. Volgens de politie was dat niet waar.