Apple, Google, Intel en Adobe hebben een schikking getroffen in een rechtszaak die was aangespannen door meer dan 64.000 werknemers. De techbedrijven zouden met onderlinge afspraken salarissen kunstmatig laag hebben gehouden.
Volgens de aanklacht hebben Apple, Google, Intel en Adobe de verboden salarisafspraken gemaakt om te voorkomen dat de bedrijven werknemers van elkaar gingen afsnoepen. De meer dan 64.000 werknemers eisten in een class action lawsuit een schadevergoeding van 3 miljard dollar, ofwel bijna 2,2 miljard euro. Door de getroffen schikking vervalt de rechtszaak.
Persbureau Reuters meldt dat de vier techbedrijven in de getroffen schikking 324 miljoen dollar, omgerekend 234 miljoen euro, zullen uitkeren. Daarmee hebben Apple, Google, Intel en Adobe een potentiële miljardenboete ontlopen. Als de rechter ook kartelafspraken bewezen zou hebben geacht, had hij naast de geëiste 3 miljard dollar schadevergoeding ook nog een boete tot 9 miljard dollar kunnen opleggen.
De aanklacht tegen de vier techbedrijven was vooral gebaseerd op een aantal e-mails tussen onder andere voormalig Google-ceo Eric Schmidt en de overleden Apple-oprichter Steve Jobs. In een e-mail aan Jobs liet Schmidt bijvoorbeeld weten dat een rekruteerder van Google zou worden ontslagen nadat hij een Apple-medewerker een baan bij de zoekgigant had aangeboden. Ook zou Schmidt aan een personeelsmanager hebben verzocht om de geheime afspraken alleen mondeling met andere partijen te communiceren.
Apple, Google en Intel wilden niet reageren op de kwestie. Een medewerker van Adobe liet weten dat zijn bedrijf de concurrentieregels niet heeft geschonden, en dat de schikking is getroffen om de onzekerheid van een rechtszaak te ontlopen en om verdere juridische kosten te voorkomen.