Frankrijk en Spanje hebben zelf telefoongesprekken getapt en aan de NSA doorgespeeld, zo melden anonieme overheidsfunctionarissen aan The Wall Street Journal. Beide landen werden eerder genoemd als primaire Europese doelwitten van de afluisterpraktijken van de NSA.
Volgens de functionarissen hebben zowel de Franse als de Spaanse geheime diensten op grote schaal telefoongesprekken afgetapt. Deze zouden veelal in conflictgebieden en buiten de eigen landsgrenzen zijn verzameld. Vervolgens zouden zij de data in het kader van een onderling samenwerkingsverband aan de NSA hebben geleverd. Dit is volgens de anonieme bronnen gebeurd om zowel Amerikaanse als Europese soldaten en burgers te beschermen.
Hoewel de NSA afgetapte data van zijn Franse en Spaanse collega's zou hebben verkregen, benadrukt The Wall Street Journal dat dit los gezien moet worden van andere NSA-afluisterprogramma's, zoals de rel die is ontstaan rondom het aftappen van het mobieltje van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Desondanks is het de eerste keer dat de VS enige inzage lijkt te geven in de samenwerkingsverbanden met Europese geheime diensten.
Op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden kwam naar buiten dat de NSA in Frankrijk tussen begin december 2012 en januari 2013 meer dan 70 miljoen Franse telefoongesprekken heeft afgetapt. In Spanje zou de Amerikaanse inlichtingendienst in dezelfde periode ruim 60 miljoen telefoongesprekken hebben afgevangen. Ook in Nederland zou de NSA gesprekken aftappen, zo berichtte Tweakers vorige week.
De NSA noemde eerder de berichten over 70 miljoen afgetapte gesprekken in Frankrijk 'onjuist', maar de organisatie wilde niet verder ingaan op de kwestie. De Amerikaanse zakenkrant meldt dinsdag echter dat de cijfers in het door Le Monde gepubliceerde NSA-document volgens de overheidsfunctionarissen verkeerd zijn geïnterpreteerd: het zou gaan om statistieken over afgetapte gesprekken door de Franse en Spaanse geheime diensten die aan de NSA zijn doorgespeeld. De National Security Agency zou de cijfers in het document hebben verwerkt. Ondertussen gaan er in de VS steeds meer stemmen op om het toezicht op de NSA flink aan te scherpen.