De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd. Dat claimt althans het Duitse weekblad Der Spiegel. Merkel heeft de Amerikaanse president Barack Obama om opheldering gevraagd.
Het zou specifiek gaan om de mobiele telefoon van Angela Merkel die is afgeluisterd, zo meldt Der Spiegel. Volgens Der Spiegel gaat het om haar privételefoon. Onbekend is voor hoelang de telefoon van de politica is afgetapt. De Duitse inlichtingendiensten zouden hebben ingeschat dat dat waarschijnlijk klopt, waarna de bondskanselier haar onvrede heeft geuit tegenover de Amerikaanse president Barack Obama.
Volgens het Amerikaanse National Security Council heeft de Amerikaanse president Merkel in dat gesprek verzekerd dat haar communicatie momenteel niet wordt afgeluisterd. Of dat in het verleden wel zo was, blijft onbesproken.
Een woordvoerder van de Duitse regering noemt de spionagepraktijken tegenover Der Spiegel 'compleet onacceptabel', mochten de onthullingen kloppen. "Dat zou een serieuze breuk van vertrouwen zijn. Dergelijke praktijken moeten onmiddelijk stoppen", aldus de woordvoerder tegenover Der Spiegel. Volgens het tijdschrift is de reactie van de Duitse regering ongebruikelijk fel.
Momenteel ligt de Amerikaanse overheid al overhoop met de regeringen van onder meer Frankrijk, Mexico en Brazilië, vanwege de spionagepraktijken van de NSA in die landen. In Nederland heeft het kabinet vooralsnog voorzichtig gereageerd op de NSA-onthullingen, al zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken eerder wel dat Nederlanders niet mogen worden afgeluisterd. Dinsdag gaf hij echter toe dat Nederland geen idee heeft of de Amerikaanse inlichtingendiensten ook Nederlanders afluisteren.
Maandag berichtte Tweakers dat de NSA in een maand tijd vorig jaar 1,8 miljoen keer metadata van telefoongesprekken onderschepte. Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, spreekt tegen dat de NSA op grote schaal in Europa gesprekken afluistert, maar hij liet zich niet uit over metadata. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gegevens over wie met wie belt.