Google Chrome Beta voor Android verbruikt minder data door compressie

Google heeft een functie voor het comprimeren van data toegevoegd aan Chrome Beta voor Android. De functie gebruikt Googles eigen spdy-protocol om webpagina's kleiner te maken. De functie staat standaard uitgeschakeld.

De functie kan worden aangezet in Chrome Beta door in de url-balk 'chrome://flags' in te typen, waarna de functie bovenaan staat in een lijst van experimentele features. Het inschakelen van de feature heeft op het oog geen invloed op de kwaliteit van plaatjes, iets dat bij de compressie van bijvoorbeeld Opera Turbo soms wel optreedt.

Het datagebruik neemt door gebruik van de compressiefunctie volgens Google met 50 procent af. Een korte hands-on, waarbij achter elkaar diverse grote Nederlandse websites zijn geopend, bevestigt het beeld dat de proxy leidt tot een lager dataverbruik: de stabiele versie van Chrome gebruikte voor die pagina's, waaronder Tweakers, Marktplaats en Nu.nl, 2,2MB, terwijl Chrome Beta bij het oproepen van dezelfde pagina's op dezelfde telefoon met dezelfde verbinding op vrijwel hetzelfde tijdstip 1,45MB verstookte. De snelheidswinst lijkt minder groot: zware pagina's laden iets sneller in de Beta, maar het verschil is hoogstens enkele procenten.

De datacompressie wordt alleen toegepast op http-sites, zo claimt Google. Beveiligde verbindingen lopen nog altijd rechtstreeks. De site wordt kleiner gemaakt door hem op te roepen via een proxy van Google zelf. Daarbij wordt ssl standaard ingeschakeld, gebruikt de proxy Googles eigen spdy-protocol en plaatjes worden omgezet in Googles webp-formaat, dat kleiner moet zijn.

De datacompressie zal ook in de desktopversie van Chrome komen. Ook is er een nieuwe functie in de testversie voor Android om zaken als het invullen van naam, adres en geboortedatum op webformulieren te synchroniseren met de desktopversie. Dat Google bezig was met de proxy-dienst, werd afgelopen week al duidelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-03-2013 • 11:58

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
33
2
0
8
Wijzig sortering
Het inschakelen van de feature heeft op het oog geen invloed op de kwaliteit van plaatjes, iets dat bij de compressie van bijvoorbeeld Opera Turbo soms wel optreedt.
Ik neem aan dat dat er bijstaat voor degenen die de twee technieken niet kennen? Ik verwacht van Tweakers.net dan eigenlijk wel enige uitleg...

Nou dan doe ik het maar: SPDY is een uitbereiding (geen vervanger/opvolger dus) op het aloude HTTP-protocol, die de lijntjes als het ware wat korter maakt. Compressie is uiteraard een standaard iets (ook voor requests en voor headers, wat bij HTTP onmogelijk is), maar het kan ook resources in één request binnenhengelen (multiplexen), waar bij HTTP er meerdere nodig zijn. Bij SPDY gaat er geen data naar/door Google dat anders ook niet zou gebeuren, het is puur een laagje techniek, geen privacy-belemmering. (bron: wikipedia/google)

Opera Turbo is heel wat anders. Dat is gewoon HTTP, maar alles gaat door een speciale proxyserver van Opera heen, die de boel sterk comprimeert en verpakt tot één grote binaire blob die alleen gesnapt wordt door Opera en niet door andere browsers. Plaatjes worden opnieuw encoded en vooral JPEG wordt in lagere kwaliteit gezet. Er zijn nog meer problemen met dit protocol, maar de snelheidswinst is dan ook niet bepaald gering (zolang de servers optimaal werken). Ook de privacy is hier questionable, ook al is Opera een redelijk vertrouwenswaardig bedrijf in dat opzicht. (bron: eigen kennis)
De techniek die Google hier gebruikt voor smartphones is net wél via een proxyserver. Wanneer jij een request doet voor een pagina gaat Google die pagina voor je opvragen en alle nodige resources bundelen om die dan in één gecomprimeerde SPDY-stream naar je door te pompen.

Op mobiele verbindingen kan je hier heel wat tijd mee besparen aangezien je eigenlijk nog maar één request moet doen. Servers die zelf al ondersteuning hebben voor SPDY worden niet via de proxy van Google opgehaald maar gaan rechtstreeks. De proxy van Google zorgt er eigenlijk voor dat je normale HTTP-verbindingen via een SPDY-proxy opvraagt.

Bijkomend voordeel is dat alle verkeer van de proxyservers van Google naar je telefoon versleuteld is. Een stuk veiliger om te gebruiken op openbare WiFi-hotspots dus. Of je Google wil vertrouwen beslis je natuurlijk zelf.
Als dat waar is, moet ik mijn uitleg reviseren met een dikke vette waarschuwing voor je privacy. Google heeft zulke proxyservers niet gratis, dus is de gebruiker het product. Niet alleen gaat Google weten op welke pagina's je komt (dat weten ze al d.m.v. Analytics) maar nu weten ze ook wat je precies binnenkrijgt, wat je precies verstuurt (dus ook logins en andere POST requests) en hoe snel jouw verbinding is.

En omdat Chrome closed source is, kun je ook niet weten of Google dit alles niet koppelt aan de unieke identifier van je telefoon, en/of je google account (of je nou in de browser inlogt of niet, je telefoon heeft buiten de browser om immers ook een login, die andere apps (en dus de browser) kunnen gebruiken).

Jammer dit.

Als Google het goed doet, dan bieden ze de mogelijkheid aan om "zelf" (bijv bij je ISP of bij een derde partij) een dergelijke proxyserver te draaien. Dan kun je zelf kiezen welke partij je het meest vertrouwenswaardig acht.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 maart 2013 13:29]

zeker als 3G even wegvalt is dat toch wel erg fijn te noemen, maar waar wordt die compressie uitgevoerd, want dat kan niet op de telefoon zelf zijn (aangezien de data dan verzonden had moeten worden) dus op een server van google? zodat google nog beter weet wat je bekijkt?

maargoed alle conspiracy ideen terzijde het scheelt behoorlijk op de bundel, en de snelheid met een slechte verbinding, en dat is alleen maar toe te juichen eigenlijk.
Zo hoog is het percentage http verkeer op mijn telefoon niet. De meeste apps gebruiken meer. Zal wel per gebruiker verschillen, maar toch.
Om dan voor dat kleine beetje data nog meer informatie aan google te geven gaat mij te ver. Tegenwoordig verkopen mensen hun ziel al voor een paar kortingsbonnen...
Het heeft wel als grote voordeel dat je minder moet downloaden als je op een zeer slecht 3g netwerk of edge netwerk zit ;)

Op dat moment is het verschil in laadtijd wel merkbaar denk ik
Zo hoog is het percentage http verkeer op mijn telefoon niet. De meeste apps gebruiken meer. Zal wel per gebruiker verschillen, maar toch.
Nouja, veel apps gebruiken een HTTP API om aan hun data te komen. Dat kan Google natuurlijk niet comprimeren, aangezien dat normaliter niet via hun proxies komt, en de aanbieder van de app zou natuurlijk voor goeie compressie moeten zorgen.
Ze hadden inderdaad veel beter de optie in Android open kunnen zetten, om per applicatie aan te geven wie er toegang heeft to internet. Ik weet dat je dit kunt doen door je phone te rooten, maar ik wil mijn telefoon zo veel mogelijk 'standaard' houden, maar wel met een stukje extra zekerheid (ik wil bijvoorbeeld niet mijn garantie verliezen).

Het zijn juist de apps die een hoop data ge/verbruiken, zonder dat je hier erg in hebt.
Voor mij zou alleen mijn webbrowser en email apps toegang tot internet moeten hebben (en misschien een enkel apps meer, zoals de tweakers app 8-) ), maar kan dit helaas niet in een standaard Android installatie.

De extra besparing dat deze extra compressie oplevert zal denk ik weinig invloed hebben op mijn maandelijkse verbruik.
als je in nederland woont is het in ieder geval aan de andere partij om te beweizen dat die custom rom van jouw de oorzaak is van het mankement... en niet zomaar 'omdat het in de eula staat' want de wet gaat altijd voor...

in technische termen ... betekend dit... dat het flashen op zich, voor eigen risco is of in ieder geval kan zijn... maar als het ding eenmaal goed heeft gwerkt na die flash kan het daar niet meer aan liggen... andre problemen met custom roms 'zoals overclocken of opvoeren van zendvermogen, zullen waarschijnlijk wel kunnen leiden tot verliezen van garantie...

maar enkel iets simpels als het hebben van root / installie rechten zeker niet..

uiteindelijk heb je een telefoon die moet doen wat je ervan mag verwachten, als er sercuriy problemen zijn die zij niet snel genoeg oplossen, kun je moeilijk het recht op garantie laten vervallen, dan had het bedrijf zelf dat probleem maar moeten oplossen.
De site wordt kleiner gemaakt door hem op te roepen via een proxy van Google zelf.
zodra die spdy proxy verhaal een beetje stabiel is zal er vast wel iemand zjin die een manier bied om de proxy-url aan te passen. en kun je die dus zelf hosten op je thuis-servertje.
Die bovenste zin uit het screenshotje is een slechte vertaling of een grapje?

Heb hem meteen geïnstalleerd en de niet beta chrome verwijderd :D Vooral formulieren auto invullen is erg relaxt maar dan wel alleen bij dingen waar ik niet bang ben het kwijt te raken...

Staat trouwens een spatie in de link in het artikel:
https://play.google.com/s...etails?id=com.chrome.beta (deze werkt wel)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 maart 2013 12:04]

Het is een grapje. Net als in Chrome voor de desktop gebruik Google vaak grappige teksten in waarschuwingen of foutmeldingen etc.
Ik vind het altijd wel geinig als ontwikkelaars zichzelf niet te serieus nemen, zeker bij community- of beta projecten. Als je de VLC beta op Android voor het eerst start krijg je bijvoorbeeld de volgende melding:
This version is NOT STABLE! Do NOT use, unless you know what you are doing. It might kill your kitten, destroy your house and start the Mayan apocalypse. Use it at your own risk. Have fun :)
Heerlijk toch?
Vind je ook terug in het taakbeheer venstertje in Chrome/Chromium op de dekstop:
http://nocreativity.com/b...008/09/statsvoornerds.jpg
Waar ik laatst achter kwam is het feit dat android op mijn note 2 wachtwoorden opslaat in het woordenboek. bij sommige websites in chrome zijn deze niet afgeschermd en krijg je in de bovenbalk van het toestenbord gewoon als suggestie je hele wachtwoord te zien... kan soms handig zijn maar ik vind het totaal niet veilig!
Op zich geen verkeerde ontwikkeling, maar ik zou liever zien dat dit op de algemenere proxies wordt ingevoerd. (KPN, Vodafone, Tele2, noem ze maar op)
Zodat ze direct censuur kunnen toepassen of gegevens kunnen inzien? Nou, nee, dankjewel... Daar kies ik toch liever zelf voor.

PS. T-Mobile heeft wel vroeger een proxy gehad... Zoek maar eens op T-Mobile Speedmanager. Geen idee of dat nog steeds bestaat, maar ik vermoed van niet.

[Reactie gewijzigd door FabianNL op 6 maart 2013 12:23]

Dat kunnen ze sowieso al. Al jouw telefoon verkeer loopt sowieso via jouw provider. Niets houdt ze tegen om alles te loggen of bepaalde sites te filteren.
Je hebt helemaal gelijk hierin. Maar is dit ook van toepassing als je gebruik maakt van deze techniek/functie?
Als ik het artikel lees geven ze aan dat voor de verbinding tussen de mobiel en proxy ssl word gebruikt. Op die manier kan de provider niet meer zien wat jij opvraagt toch? En dan word het ook moeilijk om toegang te blokkeren...
Klopt. Ze zien alleen een verbinding met de google proxy, maar niet de data die over die verbinding heen gaat.
Dit zou ook een manier zijn om de pirate bay te blijven gebruiken als de provider dat blokkeert, echter krijg je dan aan de andere kant misschien weer amerikaanse censuur.
Liever ook niet want dat zijn net zo grote boeven die op je gegevens uit zijn.
Liever een compressie proxy API die je desnoods op een eigen server kan neerzetten.
Leuk. Maar 90% compressie tegenover 50% compressie is nogal een groot verschil. Natuurlijk heb je dan ook een verschil in kwaliteit.
Er zit ook nog snelheidswinst in het laden van 1 stream en niet 20 losse streams...

Het is niet alleen winst in MB's
Ik gebruikte eerst altijd Opera Turbo, maar sinds ik 2GB aan dataverkeer heb zie ik niet echt het nut hiervan in. Verder vond ik het jammer dat bvb javascript e.d. niet meer goed werkten als je Opera Turbo gebruikte. Zo laadde 9gag bijvoorbeeld niet automatisch de rest van de pagina maar moest je telkens op die knop duwen met een page refresh als gevolg.

Zal het straks eens installeren om te kijken of het ook sneller is als bij Opera Turbo.
Moet de proxy van google straks ook The Piratebay gaan blokkeren? :P
aparte ontwikkeling dit. Voor mobiel snap ik het wel, maar op de desktop? Ik kan me niet voorstellen dat het een snelheidswinst gaat opleveren als je gewoon op kabel of glasvezel zit.
Deze optie kan ook worden aangezet in de 'normale' versie van Chromium.
Enable SPDY/3 Mac, Windows, Linux, Chrome OS
Enable experimental SPDY/3.

[Reactie gewijzigd door OrangeTux op 6 maart 2013 12:40]

Heel goed idee van Chrome, dit is de reden dat Opera Mini al jaren mijn favoriete browser is. 4 jaar geleden was de iphone heel stoer, maar websites openden veel sneller op mijn cheap ass Sony Ericsson K500i featurephone dankzij Opera Mini. Goede ontwikkeling dat WP8 met IE10 en Android
met Chrome dit straks standaard ondersteunen.
Op een smartphone kun je tenminste echte websites bekijken. Geen gestripte versies waar de helft niet meer op werkt. Gek he, dat het sneller laadt, als je een deel van de data weglaat? Gezien het verschil in marktaandeel van de iPhone en Opera Mini geven blijkbaar de meeste mensen toch de voorkeur aan the real deal.
Anoniem: 80466
@Jazco2nd6 maart 2013 16:32
maar websites openden veel sneller op mijn cheap ass Sony Ericsson K500i featurephone dankzij Opera Mini.
Het artikel geeft juist aan dat het niet echt leidt tot snelheidswinst.
Alleen handig voor je downloadlimiet.

Maar wel slecht voor het milieu. (extra routering van data en compressie op Google servers)
Dat is experimentele ondersteuning voor een nieuwere versie van het protocol en is nog net wat anders dan alles via de servers van Google laten lopen.

(PS: Dit moest een reactie zijn op OrangeTux in 'nieuws: Google Chrome Beta voor Android verbruikt minder data door compressie' maar er liep wat mis met posten vanop m'n telefoon.)

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 6 maart 2013 13:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee