De Europese Commissie laat ACTA niet langer toetsen door het Europese Hof van Justitie. Het besluit is genomen na juridische vragen van het Hof, maar daarnaast geeft de Europese Commissie toe dat er geen realistische kans is dat ACTA nog aangenomen wordt.
"Na een vraag van het Europese Hof van Justitie, heeft de Commissie besloten het verzoek voor het toetsen van ACTA ingetrokken", zegt een woordvoerster van de Europese Commissie in een verklaring. De Europese Commissie vroeg de mening van het Hof in mei, om te kijken of de Anti-Counterfeiting Trade Agreement wel in overeenstemming was met de EU-verdragen en met name met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Het Europarlement had al tegen ACTA gestemd en was ook tegen deze toetsing.
Onduidelijk is wat de vraag van het Europese Hof aan de Commissie was, maar volgens de Europese burgerrechtenorganisatie EDRi was de juridische 'analyse' voor het verzoek van Eurocommissaris De Gucht niet in orde en was de Commissie daarom gedwongen het verzoek in te trekken. Bij monde van de woordvoerster laat de Commissie echter ook weten dat er 'geen enkele realistische kans is dat de Europese Raad en het Parlement ACTA nog gaan aannemen'.
Het ACTA-verdrag was bedoeld om handel in namaakartikelen en piraterij op internet tegen te gaan, maar volgens critici maakte het verdrag inbreuk op burgerrechten. Ook de geheimzinnigheid over het verdrag - de onderhandelingen vonden grotendeels achter gesloten deuren plaats - leidde tot onvrede. Eerder dit jaar stemden zowel het Europarlement als de Nederlandse Tweede Kamer tegen het verdrag. Naast de Europese Unie namen onder meer Japan en de Verenigde Staten deel aan het verdrag. Laatstgenoemden zijn nog wel voorstander.