Het Opera-experiment, waarbij CERN-onderzoekers meenden neutrino's fractioneel sneller dan het licht te hebben laten reizen, zou een meetfout hebben bevat. De snellere reistijd zou verklaard kunnen worden door beweging van een satelliet.
Tijdens het Opera-experiment lieten CERN-onderzoekers neutrino's van Zwitserland naar een lab in Italië, 732 kilometer verderop, reizen. De deeltjes deden daar geen 2,4 milliseconde over, de tijd die door de lichtsnelheid gedicteerd wordt, maar ongeveer 60 nanoseconde minder. Het verschil zou een overschrijding van de lichtsnelheid met zo'n 7400 meter per seconde betekenen en dat is een natuurkundige onmogelijkheid volgens de gangbare theorieën. Volgens een Groningse natuurkundige hebben de CERN-onderzoekers echter een rekenfout gemaakt en wordt de snelheid van de neutrino's teruggebracht tot beneden de lichtsnelheid als rekening wordt gehouden met een extra factor.
Om de reistijd tussen CERN en het Italiaanse Gran Sass-lab te meten, maakten de onderzoekers gebruik van een gps-satelliet als klok. Omdat de satelliet echter beweegt ten opzichte van de aarde, zijn de metingen onderhevig aan speciale relativiteit. Ter correctie zou volgens de Groningse natuurkundige Ronald van Elburg een zogeheten Lorentz-transformatie voor de satelliet in de berekeningen moeten worden meegenomen. De CERN-onderzoekers hebben weliswaar relativistische effecten in de vorm van Lorentz-transformaties in hun berekeningen verwerkt, maar gingen daarbij volgens Van Elburg van een lokale tijdmeting uit.
De correcties zouden, gezien de gps-klok in de satelliet, tevens op het kloksignaal moeten worden toegepast, wat per meting op 32ns zou uitkomen. Samen levert dit een correctie van 64ns op, waarmee de discrepantie van de neutrino-reistijd zou zijn verklaard. Daarmee voldoen de neutrino's keurig aan de natuurwetten en zou de lichtsnelheid niet zijn overschreden. De claim van Van Elburg is nog niet door collega-onderzoekers geverifieerd. Er zijn overigens veel meer verklaringen voor het opvallende resultaat van de CERN-medewerkers voorgesteld, waar Wired er een aantal van toelicht.