Dell introduceert vier nieuwe displays

Hardwarefabrikant Dell heeft vier nieuwe displays uitgebracht, waarvan drie monitoren onder de UltraSharp-vlag vallen en de vierde de Professional Series zal versterken. De beeldschermdiagonalen variëren van 22 tot 24 inch.

De display in de Professional Series is een 24"-beeldscherm dat voorzien is van een tn-paneel met led-backlights. Het scherm kan 1920 bij 1080 pixels weergeven en heeft een statische contrastverhouding van 1000:1. De helderheid bedraagt 250cd/m² en de horizontale kijkhoek is 170 graden; de verticale 160 graden.

De voet van dit nieuwe zakelijke model laat het kantelen, draaien en roteren van het scherm toe en de P2412H heeft een usb-hub ingebouwd. De overige aansluitingen zijn een D-sub en dvi-aansluiting en het scherm kost 289 dollar.

De drie UltraSharps zijn de U2412M, de U2312HM en de U2212HM, respectievelijk met beelddiagonalen van 24", 23" en 22". Alle drie de monitoren zijn voorzien van een ips-panel, dat horizontale en verticale kijkhoeken van 178 graden mogelijk maakt. De schermen worden door leds verlicht en kunnen gekanteld, gedraaid en geroteerd worden. Alleen het 24"-scherm heeft een 16:10-beeldverhouding en kan 1920 bij 1200 pixels weergeven: de twee kleinere varianten hebben een 16:9-verhouding en resolutie van maximaal 1920x1080 pixels.

De UltraSharps zijn voorzien van een dvi-aansluiting, een displayport en D-sub-aansluiting en hebben tevens een usb-hub aan boord. De 24"-variant kost 344 euro, de 23"-versie 272 euro en de kleinste 22"-uitvoering kost 260 euro. De Professional Series P2412H is in Nederland nog niet aangekondigd.

Door Willem de Moor

Redacteur

02-09-2011 • 10:25

84 Linkedin

Reacties (84)

84
82
46
7
0
9
Wijzig sortering
Onze vrienden van Hardware.info hebben de U2412M en U2212HM al getest.
http://nl.hardware.info/r...-ultrasharp-u2412m-review
http://nl.hardware.info/p...2212hm#tab:testresultaten

Ook de hoog aangeschreven reviewsite TFT Central heeft de U2412M aan de tand gevoeld:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2412m.htm
Je vergeet dat onze Tweaker reviewer Kid Jansen er ook allang 1 had geschreven voor U2412M.

productreview: Dell Ultrasharp U2412M review door Kid Jansen
Is een response tijd van 6 ms niet wat aan de 'hoge' kant voor de Dell UltraSharp U2412M ?
Gaat deze mythe nu nog altijd mee? Neen, dat maakt niet uit. Als richtlijn kun je nemen dat onder de 16 ms hier niets van te zien is. Voordat er echter een discussie van komt, een paar kanttekeningen: In de eerste plaats zijn er natuurlijk wel die .1% van de mensen die hier zeer gevoelig voor zijn en wel het verschil merken. In de tweede plaats is echter het belangrijkste ook nog hoe het scherm effectief presteert. Deze cijfers zijn ook maar dat, cijfers. Hoe een scherm presteert buiten deze cijfers om is natuurlijk nog iets anders. Let hier ook op bij de rest van de cijfers bij de aankoop van een scherm zoals de contrast-ratio ed. Deze slaat zo goed als altijd de bal mis, en zeker de dynamic contrast, welke meestal niet werkt (zoals het moet). Dit is krak het zelfde als bij geluidsinstallaties, ook daar zeggen de opgegeven cijfers bitter weinig.

Kort: Neen 6 ms is absoluut geen probleem.
Ik zal het je sterker vertellen: Ook voor de mensen die er gevoelig voor zijn maakt het met LCD niet meer uit. Je ziet immers geen flikkeringen; de pixel blijft zoals hij was totdat hij geupdate wordt.

Waar een snelle responsetijd wel belangrijk voor is, is voor bewegende beelden. Die moeten niet gaan vegen of stroperig worden.
Ik mis toch een hdmi poort op de professionele schermen?
Wat heb je aan een hdmi poort als professional? En wat heb je aan hdmi poort zonder speakers?
Deep Color (YCbCr444 output) werkt alleen over HDMI, alleen dan heb je dus ook baat bij de 'PremierColor' waarmee Dell adverteert voor de oudere pro versies als de U2410. Ook xvYCC (voor hoger contrast) kan over HDMI gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 2 september 2011 10:54]

Deep Color werkt ook prima op displayPort aansluitingen, dus je kan prima een hdmi naar Displayport convertertje ertussen hangen. Ik heb er zelf een een paar jaar geleden voor 15 euro gekocht, werkt uitstekend.
Wat dacht je van 2e scherm op een laptop? Meeste laptops beschikken niet over een dvi of displayport uitgang, maar wel over HDMI!
Wat Relief2009 al zegt, HDMI of DVI maakt niets uit zolang je het voor puur video gebruikt.
Daar hebben ze verloopstekkers voor.
Ik mis hem niet. Sterker nog, de extra kwaliteit ga je niet behalen met een TN-paneel. Daarnaast is een zakelijk scherm heel anders dan een professioneel scherm.

Zakelijke gebruikers kijken naar prijs/duurzaamheid/support/compatibiliteit. Ik ken weinig kantoormensen die gaan miepen over dat het contrast van hun monitor te laag is voor hun Word-documentje.

Nee, de zakelijke gebruiker is gebaat bij een lagere prijs en een wat betere compatibiliteit en duurzaamheid. Daar zijn deze panelen uitermate geschikt voor, zeker met het goedkope TN.

Op de IPS-panelen (die meer voor professioneel gebruik zijn) zit een displayport die backwards compatible is met HDMI geloof ik. Dat is meer futureproof en kan de extra kwaliteit die doorgegeven wordt ook kwijt op het duurdere paneel.
Ik heb zelf nu een paar dagen een U2711 met 2560x1440 resolutie en die Dell IPS schermen zijn echt super!
Oke ze zijn niet goedkoop maar als je het naast een TN paneel zeg is het belachelijk hoeveel beter het beeld is, hele mooi kleuren en zwart is echt zwart.
Nu maar kijken hoe de LED versies zijn want die geven idd minder kleuren weer dan de CCFL schermen, ze zullen waarschijnlijk wel wat zuiniger zijn.
ze zullen waarschijnlijk wel wat zuiniger zijn.
Het scheelt slechts 3 watt..............

http://tweakers.net/pricewatch/compare/344/245235;286152

75 versus 72 watt.
Nee, pas op:
De getallen die Dell zelf opgeeft voor dit onderdeel zijn niet erg nuttig. De maximumwaarde die Dell opgeeft voor de U2412M is 72 W. Daar moet alleen wel bijgezegd worden dat dat niet alleen het maximum verbruik is van het scherm. Dat maximum wordt bereikt door Brightness en Contrast allebei op 100 te zetten, alle vier de USB 2.0 poorten maximaal te belasten (4 x 2.5 W) en ook de optionele Dell Soundbar aan te sluiten en maximaal te belasten (2x 10 W RMS).

Dat is dus absoluut geen representatieve waarde voor wat het scherm in normale omstandigheden zal verbruiken. Dell geeft in de handleiding ook nog een "typical energy consumption" op van 29 W.......
(review Kid Jansen productreview: Dell Ultrasharp U2412M review door Kid Jansen)
Nou nou ik heb een U2410 en daarvan is zwart toch echt geen zwart (brightness op 0 zelfs he). Ik kom hiervoor van een Sony CRT....daar was zwart echt zwart.

Dit komt zeker niet in de buurt.
Nu vergelijk ik het wel met zwartweergave in een donkere kamer maar dat is meestal zo met films he.

TN is nog slechter dat klopt maar IPS is nou ook weer niet zoveel beter.
Anoniem: 102195
@psy2 september 2011 12:43
CRT zijn nu eenmaal beter... Ik had een samsung TN paneel en had toen 2 dells erbij gekocht (u2311h), nou sorry hoor het verschil is extreem! Kleuren zijn aanzienlijk beter en ook het zwarte komt er beter uit.....

Een CRT met een LCD vergelijken is sowieso niet een geweldig vergelijk.... Je noemt dan wel een nadeel op, maar dat weegt in mijn ogen niet op tegen de voordelen van LCD's ten opzichte van die oude CRTs
Sony had nog wat specifieke resolutienadelen ten opzichte van schaduwmasker-CRT's omdat de grill-pitch niet verder omlaag kon, maar een flink dure CRT-monitor zoals de al vrij antieke Philips/FIMI Cyberscreen 201CS heeft vrijwel geen van de nadelen die je zou kunnen doen besluiten om op LCD over te stappen. Alles minder dan een -ook weer flink dure- IPS-monitor is een forse stap achteruit.

Kan je anders eens wat van die specifieke nadelen noemen? Ik doe zelf een aftrap door alvast de ruimte achter je monitor te noemen.
Leuke schermen, voornamelijk de U2412M. Wel jammer dat ccfl verdwijnt (uit milieu overwegingen). Kennelijk is milleu belangrijker aan het worden dan beeld kwaliteit.
Op zich blijft IPS mooi, maar led geeft een beperkter kleur spectrum weer, waardoor deze schermen veel minder interessant zijn voor beel (foto & video) bewerking.

Ik hoop dat mijn ccfl scherm daarom nog vele jaren mee zal gaan...
Dus niet kopen voor foto en video bewerking? Ik zit af en toe te hobbyen in Photoshop vandaar.

Eizo vind ik weer te duur.

[Reactie gewijzigd door Mandrake466 op 2 september 2011 12:00]

Nou ik wil niet direct beweren dat deze schermen slecht zijn. Het blijven IPS schermen die goed zijn voor foto bewerking, echter door het gebruik van leds zullen de kleuren minder nauwkeurig zijn dan de vorige generatie met ccfl backlight.

oud model 102.2% NTSC 100% sRGB 100% sRGB
nieuw model 71.1% NTSC 74.3% Adobe RGB 95.8% sRGB

oud model 1.07 miljard kleuren (8bit+FRC)
nieuw model 16.78 miljoen kleuren (6bit+FRC)

De prijs van dit model ligt ook wel gelijk 100 euro lager dan zijn voorganger, dus als je een 24" IPS scherm zoekt met 1920x1200 resolutie voor niet al te veel geld dan is hij wel interessant.

Persoonlijk als de resolutie je niet uitmaakt zou ik dan eerder voor de laatste aantallen U2311H gaan (nog met ccfl) deze zijn wat kleur betreft beter dan de nieuwe modellen en voor onder de 200 euro te koop. Alleen mis je dan 1 inch en een paar pixels aan de onderkant...
U2311H 72 NTSC 82% Adobe RGB 100% sRGB

Deze heb ik zelf als 2e scherm voor gamen en is een heel mooi scherm en lekker snel.
Voor fotobewerking gebruik ik een HP LP2475w (kan ook alle kleuren 100% weergeven net als de u2410 van dell) .
Beide zijn IPS ccfl schermen, maar toch zie je hier al kwaliteits verschil in kleur bereik. De HP kost dan ook wel € 500,- en de Dell € 200,-.
Van oud model is geen sprake. De lijnen blijven naast elkaar bestaan, de U2411 verdwijnt niet.
U2410 de U2411 bestaat niet ;)
En voorlopig blijven ze nog naast elkaar bestaan ja, maar de productie van ccfl panels wordt uit milieu overwegingen overal steeds meer stop gezet en aangezien dell zelf geen panels maakt denk ik dat het niet lang zal duren voordat de u2410 en u2311h zullen verdwijnen.
Je wilt toch geen TN-paneel voor beeldbewerking...
Nee TN = Troep-Natuurlijk ;)
Zelfs gamen wil ik niet eens op een TN werd echt gek van de contrast en kleur verschuiving als ik even iets anders ging zitten of naar een ander punt op het scherm keek.
een nieuwe monitor met 16:10. een zeer goede ontwikkeling. ik had het idee dat er echt geen nieuwe monitoren met deze ratio uit zouden komen. IMO is dit toch echt wel een pre.
Dat dacht ik eerst ook totdat ik de U2311H had gekocht. Het verschil is eigenlijk zo minimaal dat je het amper merkt. Daarnaast is het een verademing om niet meer zwarte balken te zien bij films.
De meeste films zijn geschoten in 22:9 oid dus heb je sowieso zwarte balken. Die monitoren zie ik niet 123 uitkomen.

Dan heb ik liever voor de 95% van de tijd dat ik aan het browsen, gamen, photoshoppen, devven, whatever aan het doen ben die 120 pixels hoogte. Iemand die heel veel films kijkt koopt dan vaker een tv.

Ik kijk films op een FullHD tv, maar dan heb ik ook zwarte balken (ze moeten eens nokken met 300 formaten :r Straks wordt 4:3 weer hot) en al zijn ze misschien iets groter, storen doe je er toch wel aan. Ook met 16:10.

Alleen series zijn dan nog met zwarte balken maar als je je er zo aan stoort kan je ook stretchen/knippen of een combinatie van die 2. En goed zwart zie je bijna niet ;)
onzin, het is ongeveer 50/50 dat van 21:9 en 16:9 geschoten films..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 2 september 2011 13:31]

Huidig aanbod misschien. Alle nieuwe films die ik zie zijn gewoon 21:9.
Op 16:10 kan je meer pixels kwijt op een scherm dat evenveel plek inneemt op je bureau. Aangezien ik nu nog naar een erg goede 1600x1200 CRT kijk, ga ik niet voor minder dan 1920x1200 IPS. Dell komt dan zeker ook "in the picture" als het zover is.

Wat betreft die zwarte balken: de rand van je monitor is ook zwart.... Als je het licht uitdoet zie je niet eens verschil.
Als je veel films kijkt op je monitor is een 16:9 scherm misschien een beter alternatief.

Maar op werk hebben we op de TD afdeling van mechanische dienst 3 PCs staan voor algemeen gebruik, alle 3 hebben een 24" scherm maar alleen een is 19x12.

Iedereen pakt altijd de 19x12 PC, hoewel hij oudere beduidend langzamer is (Northwood Celleron vs twee nieuwere CoreDuo Pentium E5700) en qua beeld kwaliteit van het scherm minder is, pakt iedereen die PC het eerst.

Het kan dan voor jou dan wel een minimaal verschil zijn, maar als mensen een langzamer PC als voor keur gebruiken omdat het scherm groter is, zal het voor veel mensen toch wel mee belangrijk zijn dan ze zelf beseffen.
Anoniem: 390897
@Phyxion2 september 2011 11:03
Laatst Airwolf the Movie nog eens gekeken, en daar zaten die balken gewoon in hoor alleen dan aan de zijkanten.. (Airwolf the Movie, tvfilm, 4:3 formaat standaard) :+
Helemaal mee eens. Ben alleen bang, omdat de FullHD term zo bekend is bij ook niet-tweakers, dat het marketingtechnisch interessanter is om 1920x1080 te verkopen..
Zoek persoonlijk ook altijd naar die extra 120 pixels hoogte :)
Niet zozeer marketingtechnisch als wel productietechnisch. Full-HDschermen zitten ook in televisies en kennen dus een veel grotere afzetmarkt dan alleen computermonitoren. Er is op die manier dus een stuk goedkoper te produceren.
Onzin, er zijn bijna 4x zoveel 24" monitor modellen dan TVs.

TVs beginnen bij 30" en waar de meeste rond de +40" zitten.

Het is dus voornamelijk puur marketing, en onbekendheid van kopers tussen de verschillen van 1080p en 1920x1200.

In een markt waar mensen hun monitor op prijs en diagonaal kopen, en een enkeling naar contrast en of merk kijkt, is elke euro een verschil tussen de goedkoopste zijn en de een na goedkoopste in de prijslijst te zijn.
Dan zou ik wel eens willen zien waar je die cijfers haalt. Ik denk niet uit statistieken van fabrikanten en verkopen, maar uit wat er toevallig in de huiskamers van je vrienden staat?
Zekers, heb zelf de u2410 en die kijkt veel prettiger dan 24" 16:9 van een kennis van mij. Ik wil nie meer anders :) Heb liever zwarte balken bij films dan het gevoel dat ik de hele tijd tegen de bezel van het scherm aan zit te kijken.
Hoezo is dat een pré als ik vragen mag? Vanwege films?
Juist niet.
Bij films heb je met 16:10 meer zwarte balken boven en onder.

Het voordeel is dat je een minder breed scherm hebt en een wat hoger scherm (120 pixels extra tov Full HD).
Zelf ben ik webdeveloper en dan heb je toch vaak behoefte aan wat extra hoogte ipv breedte. Als ik bijvoorbeeld met firebug werk dan ben ik op mijn 16:9 scherm toch veel ruimte kwijt, wat je met de extra hoogte een stuk minder hebt.
Voor zakelijk gebruik heb je toch echt veel meer aan een 16:10 scherm. De meerprijs is echter nogal flink. Kijkhoeken boeien voor zakelijk gebruik juist weer niet.

Al met al is het een wat rare combinatie. Voor zakelijk gebruik lijkt me de 24 inch van de Ultra Sharp serie interessanter dan die van de Professionals serie.
Je hebt het bij een IPS paneel niet alleen over 8 graden extra kijkhoek... Het gaat ook over je kleurweergave die veel beter is. De ultrasharp serie is gemaakt voor de professional, de Professional serie is i.m.o. meer voor een thuiskantoor of een organisatie die weinig met grafische zaken te maken heeft.

Ik gebruik zelf met veel plezier een Ultrasharp 2407WFP thuis (een oude dus). Na kalibratie is dit scherm nog beter geworden. Een nieuw scherm zal voor mij absoluut weer een Dell Ultrasharp worden! De prijs is ook danig gezakt. M'n eigen scherm kocht ik voor €800 destijds.. :+
Ja, dat was mijn eerste gedachte toen ik las dat uitgerekend voor de professional serie een TN paneel werd gebruikt. Volgens mij is een van de weinige selling points de hoge refresh rate....... ik neem aan dat de huidige kantoormedewerkers niet de hele dag vet zitten te gamen.

Een ander selling point van TN panelen zijn de lage kosten. Maar dan begint het begrip "professional" wel een eufenisme te worden voor goedkoop.
Voor zakelijk gebruik heb je toch echt veel meer aan een 16:10 scherm. De meerprijs is echter nogal flink. Kijkhoeken boeien voor zakelijk gebruik juist weer niet.
Hoezo niet? Ik heb geregeld een collega die met me meekijkt. Fijn als hij dat vanaf een hoekje kan doen ipv in mijn nek zitten te hijgen omdat de kijkhoek zo minimaal is ;)

Ik ben benieuwd of er ook nog nieuwe 27"- en 30"-schermen komen.
Deze timing is gewoon perfect.
Ik wou eigenlijk de Dell U2311H aanschaffen (23" ips 1920x1080), maar nu kan ik dus een inch groter scherm met 1920x120px extra oppervlak krijgen!

Zeer blij dus met dit nieuws. Alle reviews over de 2311 waren laaiend enthousiast, dus dat geeft mij ook veel vertrouwen in deze nieuwe serie.
Dat kon sowieso al. De Dell U2410 was al voorzien van een 16:10 verhouding, IPS-paneel en CCFL-backlight. Zoals Scholpat al heel helder uitlegt maakt CCFL en LED weldegelijk een verschil. Dus de reviews afwachten kan zeker geen kwaad.

Bijkomend feit is dan wel dat de U2410 nog steeds een kleine 400 euro kost, tegenover dik 50 euro minder voor de nieuwe 24" variant. De 23" varianten zijn veel goedkoper, maar hebben zoals je aangeeft ook een hoop minder beeldoppervlak. Kwestie van afwegen. Ik vond het prijsverschil (en zeker de huidige) tussen U2311H en U2410 absurd. (~€190 <-> ~€395)
Ik zou eerst de reviews van dit scherm maar eens lezen...
Ik heb 1,5 jaar geleden (na uitgebreid onderzoek) gekozen voor Dell Ultrasharp 2410WFP en nog geen sec. spijt van gehad. En iedereen die dit scherm ziet (met office applicaties en foto's; geen games/video) is super enthousiast. En ook de 19x12 is top.
Ga ws binnenkort voor de 2412 aanschaffen als vervanger voor mijn 11 jaar oude Philips Brilliance 19" CRT bij mijn andere pc. En ik geloof dat ik zelfs 3 of 5 jr garantie heb.
het 24"-scherm heeft een 16:10-beeldverhouding en kan 1920 bij 1200 pixels weergeven
Dell begrijpt het. Tenminste één fabrikant die inziet dat hier behoefte aan is. Voor mij geen "FullHD" hype wat misschien leuk is voor films maar niet voor de 99% andere dingen die je op een monitor doet.
Het beeld moet vooral warm en goed te lezen zijn vind ik persoonlijk en dat zeker lukken met die nieuwe reeks van dell

Persoonlijk zou ik dat wel graag willen voor op het werk. Lekker dualscreen werken zonder problemen en last van mijn ogen. Zelf werk ik nu nog met 2x 21" wide screens van Dell. Zal eens kijken of het mogelijk is dat mijn schermen vervangen worden op het kantoor naar 2x 24". Misschien dat we nog korting krijgen vanuit Dell als Certified Partner... :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee