Een groep wetenschappers van Amerikaanse onderzoeksinstituten werkt aan een coating voor transparante ondergronden, die daarmee als zonnepanelen kunnen dienen. Ook de coating is transparant, waardoor deze geschikt zou zijn voor ramen.
De transparante thin films worden gemaakt van een halfgeleiderpolymeer die van fullerenen wordt voorzien. De thin film zou kunnen worden gebruikt om transparante zonnepanelen te ontwikkelen, die ook in ruiten voor gebouwen kunnen worden gebruikt. Vooralsnog zijn de oppervlaktes echter ontoereikend, maar de techniek zou voor commerciële toepassingen kunnen worden opgeschaald. Naast fotovoltaïsche panelen zou de transparante halfgeleidercoating ook voor displaytechnologie kunnen worden gebruikt.
De onderzoekers, werkzaam aan het Brookhaven National Laboratory en het Los Alamos National Laboratory, maken hun coating door waterdruppels over een mengsel van halfgeleiderpolymeer en fullereen te blazen. Het water vormt automatisch een honingraatstructuur in de oplossing, waarna de polymeren met fullereen naar de randen van de hexagonen migreren. Daar absorberen ze licht en zetten dat om in elektriciteit. In het midden van de hexagonen is de dichtheid van het materiaal laag, waardoor het goeddeels transparant blijft.
De honingraatstructuur bestaat uit hexagonen met een diameter van ongeveer vijf micrometer. De mate waarin de energiegenererende en -transporterende polymeren in de randen zitten, is afhankelijk van de concentratie van die polymeren in het oplosmiddel. Door daarmee te variëren kunnen meer of minder transparante en effectieve zonnecellen worden geproduceerd. De onderzoekers willen in volgende stappen grotere structuren maken en ze als thin films geschikt maken voor de productie van zonnecellen en onderdelen voor beeldschermen.