De Amerikaanse overheid overweegt mobieltjesmakers te verplichten om in elke telefoon die in de VS wordt verkocht, een fm-tuner in te bouwen. De mogelijke verplichting is een onderdeel van een overeenkomst met de muziekindustrie.
De overeenkomst is bedoeld om een geschil tussen de radiobedrijven en de muziekindustrie op te lossen. Het verplichten van het inbouwen van fm-radio's zou 'consumenten meer keuze geven in de manier waarop ze naar de radio willen luisteren'.
Het gaat erom dat radiostations royalty's moeten afdragen aan platenmaatschappijen voor het draaien van muziek. De verplichte inbouw van fm-radio's zou het bereik en indirect de inkomsten van radiostations en platenmaatschappijen opkrikken.
Mobieltjesmakers zijn tegen het plan. "Dit is een strijd waaraan wij niet willen deelnemen", zei topman Gary Shapiro van de Consumer Electronics Association. "Dit zijn twee industrieën van oude media die de nieuwe draadloze-breedbandbranche aanvallen."
Veel mobieltjes en smartphones beschikken al over een fm-tuner, maar vooral goedkope telefoons zouden door de verplichting duurder worden. Zo ver is het echter nog niet, schrijft persbureau AP. Mocht het voorstel toch doorgaan, dan geldt de verplichting ook alleen voor telefoons die in de Verenigde Staten worden uitgebracht. Dat betekent niet dat telefoons in Europa ook allemaal een fm-radio zullen krijgen: veel fabrikanten maken aparte modellen voor de Amerikaanse markt.