HTML5 is open en in draft-versie, we zitten ondertussen al aan de major-revisie 5 en er is nog een tak XHTML. Nu zie je dat HTML5 door elke browserfabrikant op hun eigen manier HTML5 implementeert, wat voor een problemen hebben we daarvoor vroeger al niet gekregen op de desktop (internet explorer 6, anyone?), en zeg maar niet dat ze eruit geleerd hebben, het feit dat er talloze tests bestaan om die compatibiliteit terug uit te testen bewijst ondertussen al dat er weer verschillen tussen de browsers zijn. Flash is aan de andere kant gesloten en kan dus op één manier weergegeven worden.
De tak XHTML wordt volgens mij opgenomen in de HTML tak, dus daar hoef je je geen zorgen meer over te maken. Nu is men nog bezig met in implementeren van de HTML5 standaard, het is een standaard, dus deze wordt wel door iedereen op éénzelfde manier (althans dat is de bedoeling) ingevoerd. Met de voortgangen die Microsoft heeft gemaakt met IE9 verwacht ik eigenlijk geen verschillen meer qua renderen in alle grote browsers.
Daarnaast is Flash wel gesloten, maar weergeven verschillende versies de 'flash content' ook verschillend weer, al helemaal als je Flash lite meerekent.
Maar het idee van open (op het web) is dat het mogelijk gemaakt wordt dat iedereen zelf kan bepalen of hij ondersteuning wil geven voor 'het web' in zijn OS/applicatie, in plaats van dat er gewacht moet worden tot Adobe hun platform gaat supporten, een open web heeft dus alleen voordelen.
Eigenlijk al een beetje tegenstrijdig van Steve jobs zelf, want zonder Flash erbij is het geen full web meer.
Dat was een argument in een brief van Adobe dat 'de full web' niet compleet is zonder Flash om de reden dat video's via flash gingen en veel spellen ook, maar zoals Steve al aangeeft zijn er steeds meer video-sites aan het overstappen op HTML5 en heeft Youtube (en anderen ondertussen ook volgens mij) zelfs een native app voor op de iPhone en wordt er gebruik gemaakt van hardware-acceleratie om de batterij te sparen.
Wanneer spreek je van een full-web, wanneer je Flash en HTML ondersteund? Of is Silverlight ook verplicht, of 'insert een andere random plugin'. Voor Flash is er al veel vervaning en dit zal enkel toenemen.
Ligt grotendeels in de handen van de flashdeveloper, je kan even lekke software schrijven in Xcode... Grootste probleem bij flash (op dit vlak) is dat je snel resultaat krijgt als developer, en de meesten nog niet eens weten wat geheugenbeheer is. Flash IDE is dus op dit vlak beter dan Xcode, leercurve ligt veel lager, jammer genoeg wordt het daardoor ook snel verkeerd aangeleerd. Aan de andere kant moet Adobe eens deftig werk maken aan degelijke hardware acceleratie voor Flash.
Flash is eigenlijk het enige wat de Safari browser laat crashen (hoewel met het nieuwe plugin systeem niet meer, nu crasht enkel flash nog maar), dit is al tijden zo en is eigenlijk niet verbeterd. Veel meer als onder Windows bijvoorbeeld, is dat dan 'slecht van de codeerde' van de flash-applicatie, of van Adobe, omdat het wel werkt onder Windows en niet onder OSX?
Daarnaast gebruikt Flash gewoon veel CPU onder OSX, als ik een youtube filmpje kijk met Flash dan wordt mijn laptop binnen no-time erg heet.
Als dat al het geval is onder OSX en Adobe is er al meerdere jaren te laks voor om er deftig werk van te maken, wat zou hun er dan toe drijven dit wel ineens goed te doen voor de iPad/iPhone e.d? Adobe is een Wintel-fan met Flash, en dan ook nog 32bits als ik me niet vergis.
Nu zouden 'Third en Fourth' wel door Adobe (op termijn) kunnen worden opgelost, ze zijn nu al 3 jaar bezig om Flash om een mobiel te krijgen, dus veel vooruitgang is er niet.
Daarnaast heb je de punten:
- Fifth, there’s Touch.
- Sixth, the most important reason.
Overgeslagen, waarvan de laatste inderdaad een belangerijke reden is, ik denk voor Apple zelfs de belangerijkste reden, omdat ze voor 'de beste ervaring' alles zelf in handen willen houden, dat is hun strategie al jaren, en Adobe's pakket past daar gewoon niet meer in.
De 'fifth' reden heeft hij ook wel een punt, wil je goed gebruik maken van een tablet moet je het 'muis-toetsenbord' systeem laten varen, en dan moet je je applicatie toch al herschrijven dan kan je net zo goed opnieuw beginnen met een techniek die wel toekomst heeft.
[Reactie gewijzigd door ZpAz op 6 juli 2010 10:34]