De EU, Japan en de VS overwegen om autofabrikanten de vrijheid te geven om zelf een 'motorgeluid' te kiezen dat elektrische auto's bij lage snelheden moeten gaan produceren. Het kunstmatige geluid zou de kans op ongelukken verkleinen.
Eurocommissaris Günter Verheugen gaf al eind vorig jaar aan dat de EU overweegt om een minimale geluidsproductie voor elektrische auto's verplicht te stellen. Vooral fietsers en voetgangers, blinden en slechtzienden in het bijzonder, zouden door de komst van stille, elektrisch aangedreven voertuigen meer kans hebben op een ongeluk. Zij horen deze voertuigen immers niet aankomen. Ook in de Verenigde Staten en Japan wordt over een wettelijke verplichting voor een minimale geluidsproductie van elektrische auto's nagedacht.
Volgens de Britse krant The Times wil de EU de autofabrikanten vrij laten in hun geluidskeuze. Wel zou het kunstmatige 'motorgeluid' alleen bij snelheden tot circa 30 kilometer per uur moeten worden geproduceerd, omdat bij hogere snelheden het bandengeruis voldoende geluid maakt. Ook zou het kunstmatige geluid vooruit moeten worden gericht.
Aan de Britse Warwick University wordt momenteel met een testauto onderzoek gedaan naar verschillende geluiden die een elektrische auto zou kunnen produceren. Daarbij moet het artificiële geluid niet als vervelend worden ervaren, zoals het waarschuwingsgeluid dat een achteruitrijdende vrachtauto maakt, maar het moet wel hard genoeg zijn om voetgangers op tijd te attenderen.
Autofabrikanten zien bij de EU-plannen een kans om bijvoorbeeld merkgebonden geluiden aan hun elektrische auto's te koppelen. Niet alleen het klassieke geluid van een ronkende motor zou als mogelijkheid worden gezien, maar ook geluiden die voertuigen in sciencefictionfilms produceren. Een onderzoeker aan de Warwick University waarschuwt echter voor een wildgroei aan geluiden, omdat deze hun doel voorbij kunnen schieten.