Bedankt voor de link!
Een paar opvallende dingetjes in dat rapport:
- Het gaat ze niet alleen om de "core" creative industry, maar ook "non-core". Denk hierbij aan fabrikanten van tv's en muziekspelers (dat zijn de voorbeelden uit het rapport zelf overigens: pagina 6). Want als je je muziek illegaal download, dan heb je geen muziekspeler meer nodig!

- De studie richt zich enkel op het oude West-Europa (om precies te zijn: UK, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië). Hoe de resultaten zouden veranderen als je landen uit het oude Oostblok (of Scandinavië, wat dat betreft) meeneemt in de studie kan ik zo niet zeggen, maar ik vind het erg kort door de bocht om ze volledig buiten beschouwing te laten.
- Prachtig gebruik van bronnen. Je kunt wel lekker indrukwekkend roepen "Retail losses: 9.9 billion euro, job losses: 186 400", maar als je er dan "Source - TERA Consultants analysis" onder moet zetten, dan staat het opeens nogal op losse schroeven. (Voor degenen die het gemist hadden, TERA is de auteur van het rapport, er staat dus eigenlijk "source: omdat wij dat zeggen".) Dit komt van pagina 8 overigens. De gedetailleerde gegevens op pagina's 23 t/m 35 hebben hetzelfde probleem.
- De gebruikte bronnen zijn problematisch. Voor een groot deel is de bron "TERA Consultants analysis" (oftewel, de opsteller van het rapport). In die gevallen moet je het volgens mij opvatten als "ergens in dit rapport leggen we uit hoe we hieraan komen". Maar als je eindelijk teruggevonden hebt
waar dat dan precies uitgelegd is staat er vaak weer diezelfde bron onder. Gemakshalve neem ik aan dat de bronnen die in appendix 2 worden genoemd de uiteindelijke bronnen zijn en dat er geen al te rare dingen gebeurd zijn "onderweg".
Met die uiteindelijke bronnen zijn echter
ook problemen:
Een aanzienlijk deel van de gegevens over Frankrijk komt van SNEP:
The [SNEP] is the inter-professional organisation which protects the interests of the French record industry..
De gegevens voor Duitsland zien er redelijk "schoon" uit.
Bij Italië is het echter weer raak, daar zijn de gegevens gedeeltelijk aangeleverd door Fapav:
Federazione Anti - Pirateria Audiovisiva.
In Spanje is dat gebeurd door Promusicae:
[Promusicae] is the International Federation of the Phonographic Industry group for Spain. (kijk voor de grap ook even op hun
"Engels"-talige site 
).
En tot slot, in de UK zijn veel gegevens verstrekt door BPI:
The BPI is the representative voice of the UK recorded music business..
Bij alle landen worden ook nog wat bronnen van de IFPI:
IFPI represents the recording industry worldwide en de IVF:
The IVF [provides] national video associations with international representation of their Members' interests as companies involved in the exploitation of copyright works[..]. aangehaald.
- "This scenario includes online streaming activity as well as file-sharing, thus providing an
upper limit of the impact of digital piracy. From 2008 to 2015 [..] the result would be losses in the recorded music, film, TV series and software industries of €56 billion in 2015, up from approximately €10 billion in 2008."
Die 10 en 56 miljard gaat om verliezen per jaar, als je de hele tabel (op pagina 9) optelt kom je inderdaad op 240 miljard in totaal uit. Let erop dat het hier om een bovengrens gaat; de entertainmentindustrie staat dus kennelijk achter de bewering dat het onmogelijk is dat de schade op meer dan die 240 miljard uitkomt. (Voor de geïnteresseerden, het scenario dat ze zelf als "conservative estimate" beschouwen geeft in totaal 166 miljard schade.)
- "[The growth of broadband Internet access in Europe] also represents an extraordinary opportunity for the creative industries to develop new markets and products, and contribute even more to economic growth and employment."
ROTFL, ben ik nou gek of staat daar "pas je business model aan"?

En even verderop:
"Creative industries have been focused on developing new business models for the digital environment, such as online music platforms and video on demand"
Ehm "focused"? Da's niet het woord dat er meestal voor gebruikt wordt... (pag. 11)
- Op pagina 19 en 20 wordt gesproken over een "substitution rate". Dit wordt gedefinieerd als het percentage illegale downloads die anders gekocht zouden zijn. Het gemiddelde ligt ergens tussen 5% en 10%. Oftewel, ze gaan er vanuit dat als je 100 albums per jaar download dat je er dan (zonder piraterij) tussen de 5 en de 10 gekocht zou hebben. Het leek me wel zo eerlijk om ook even te melden dat ze hier een stuk realistischer zijn dan de entertainmentindustrie vaak is.
- Op pagina 20 en 21 wordt verrekend dat voor elke verloren baan in de entertainmentindustrie zelf er een extra baan verloren gaat ergens anders. Hoewel dit op zich aannemelijk is, lijkt het erop dat dit effect twee keer wordt meegeteld; op zijn minst een groot deel van deze verloren banen zal immers verdwijnen bij de "non-core entertainmentindustrie" en die was al meegerekend,
[s]Ik ga nog even verder lezen, maar het zit er dik in dat ik straks nog even op edit klik.]/s]
Ik heb het grootste deel van het rapport gelezen. Sorry voor de lange post, ik hoop dat iemand er wat aan heeft!
offtopic:
"Household broadband penetration in Europe is set to hit 85 percent by 2013. The highest rates of penetration will be in Scandinavian countries and the Netherlands." Leuk, we worden toch nog even genoemd.

ps. Sorry Belgen!
En da's edit nummer 10 ofzo, een preview-knop zou best handig zijn...
[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 18 maart 2010 17:41]