Wie een site bezoekt waar content zonder toestemming van de rechthebbende gedownload kan worden, zou een 'waarschuwingsscherm' te zien moeten krijgen. Dat is volgens de SP een manier om een downloadverbod te handhaven.
Dat waarschuwingsscherm zou in de plaats moeten komen van harde handhaving van het downloadverbod, als dat over enkele jaren wordt ingevoerd. Het kabinet kondigde onlangs aan dat het downloaden van muziek en films uit 'evident illegale bron' wordt verboden zodra er voldoende alternatieven zijn. Het kabinet baseerde zich op het advies van een Kamercommissie waarvan SP-Kamerlid Arda Gerkens voorzitter was.
Gerkens ziet niets in harde handhaving van een downloadverbod. "In Zweden is eerder dit jaar een downloadverbod afgekondigd en het aantal mensen dat uit illegale bron downloadt is daar flink afgenomen. Ik denk dat het in Nederland ook zo gaat werken."
Om internetters op het bestaan van het downloadverbod te wijzen, zou er een waarschuwingsscherm moeten verschijnen wanneer een gebruiker een site probeert te openen waar illegaal materiaal gedownload kan worden, zegt Gerkens tegen Tweakers.net. "Daar zou dan een tekst in kunnen staan als: bent u zich ervan bewust dat op deze site inbreuk wordt gemaakt op auteursrechten."
De lijst met sites waarbij zo'n waarschuwing in beeld komt, zou opgesteld moeten worden door auteursrechtenorganisatie Brein. De organisatie kan op verzoek makkelijk een lijst met sites aanleveren, zegt directeur Tim Kuik. "Wij hebben die sites in kaart, omdat we graag willen dat ze uit de lucht gaan of in elk geval illegaal materiaal verwijderen." De internetproviders, die de waarschuwingsteksten dan moeten laten zien, zouden echter niet zomaar meewerken, zegt directeur Arnout Veenman van belangenvereniging ISP Connect. "We moeten eerst maar een maatschappelijke discussie voeren of dit überhaupt een taak van providers moet zijn."
Arda Gerkens, die voorzitter was van de parlementaire werkgroep Auteursrecht, beter bekend als de commissie-Gerkens, benadrukt dat het downloadverbod er niet zou moeten komen voordat er voldoende legale alternatieven zijn. "Het is het sluitstuk van een heel traject. Eerst is de entertainmentindustrie aan zet. Die moet diensten als Spotify naar Nederland brengen en sites maken waar je zowel muziek als films makkelijk kan downloaden met toestemming van de rechthebbenden, met diverse abonnementsvormen voor downloaden en streamen."
Gerkens zegt veel mail te krijgen van mensen die best willen betalen, als het maar makkelijk kan. "Dan willen zij best een paar tientjes meer betalen voor een internetabonnement, als ze van dat geld onbeperkt mogen downloaden."
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is fel gekant tegen het downloadverbod, laat hij weten tegenover Nu.nl. "Downloaden is niet te verbieden omdat het niet op een normale manier te handhaven is. Het gaat om de vrijheid van burgers op internet. Wil je dat de overheid mee kan kijken in wat je doet op internet?" Volgens Gerkens heeft Van Dam het rapport van de werkgroep niet goed gelezen. "Meekijken op ieders computer is helemaal niet wat we willen doen."