Voor het eerst is in China de website van de BBC op te vragen. Ook Youtube zou weer toegankelijk zijn. Beijing wil meer openheid tonen vanwege de Olympische Spelen in augustus, maar het bewind uit tegelijk felle kritiek op de westerse pers.
Het opheffen van de blokkade van de nieuwsdienst van de BBC betreft enkel de Engelstalige artikelen, zo meldt de Britse website zelf. Het Chinese deel van de site, evenals links in het Chinees, vallen nog wel onder het regime van de zogeheten 'Chinese vuurmuur'.
Beijing onthoudt zich doorgaans van mededelingen over zijn internetbeleid, en heeft dan ook geen reactie gegeven op het beschikbaar maken van de site. BBC-lezers in China laten weten blij te zijn met het feit dat ze de populaire nieuwssite kunnen benaderen, maar sommigen voorzien dit van de kanttekening dat ze minder in hun sas zijn met de vermeend gekleurde westerse berichtgeving over de onrust in Tibet, waaraan ook de BBC zich schuldig zou maken.
Waarschijnlijk is een stortvloed van tegen de westerse media gerichte postings door Chinese bloggers er de oorzaak van dat de Chinese regering het experiment aandurft om westers nieuws door te laten. Ook Tibetanen waren een mikpunt voor deze bloggers, meldt Reuters. De Chinese pers, met name de krant China Daily en de nieuwsdienst Xinhua, pakte ondertussen groot uit met kritische artikelen over de westerse berichtgeving.
Blijkbaar heeft dat de Chinese overheid genoeg vertrouwen gegeven om aan te nemen dat Chinezen het nieuws uit het westen inmiddels met de nodige argwaan beschouwen. Het posten van westerse reportages over de situatie in Tibet was eerder aanleiding om de toegang tot Youtube in China te blokkeren. Deze site is volgens Chinese lezers van de BBC opnieuw toegankelijk gemaakt.