DNS.be, de Belgische vereniging voor domeinnaamregistratie, gaat begin volgend jaar domeinnamen uitgeven waarin accenten, umlauten en andere vreemde karakters voorkomen.
Met het ondersteunen van Internationalized Domain Names volgt België het voorbeeld van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Momenteel zijn in Belgische domeinnamen alleen numerieke en alfanumerieke karakters en het koppelteken toegelaten, maar volgens een door de IETF ontwikkelde standaard kunnen inmiddels ook vreemde tekens toegepast worden. Een bijbehorend vertaalsysteem converteert de 'vreemde' karakters naar standaard ascii-tekens, zodat er geen aanpassingen nodig zijn in de bestaande dns-infrastructuur en de software. De techniek wordt al langer toegepast in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
DNS.be wil bij de invoering van de Internationalized Domain Names een zogenaamde 'sunrise'-periode inlassen, waarbij alle karakters en tekens die in het Nederlands, het Frans en het Duits voorkomen, zijn toegestaan. Spaanse tekens worden voorlopig nog niet geaccepteerd, zo laat directeur Van Wesemael aan Datanews weten. Gedurende de sunrise-periode krijgen bedrijven als bijvoorbeeld Nestlé voorrang bij het vastleggen van hun domeinnaam, zodat domeinkapers zoveel mogelijk buiten de deur worden gehouden.
In reactie op de Belgische plannen laat Stichting Internet Domeinregistratie Nederland tegenover Tweakers.net weten voorlopig geen vreemde tekens in domeinnamen toe te zullen laten. Volgens Sidn-woordvoerder Lycke Hoogeveen is de vraag naar dergelijke domeinnamen in Nederland erg klein. Ook kleven er veiligheidsrisico's aan, omdat phishers mogelijk misbruik kunnen maken van subtiel aangepaste domeinnamen. De Sidn zegt wel toe volgend jaar opnieuw te bekijken of de policy ten aanzien van het toelaten van vreemde tekens bijgesteld moet worden. De stichting laat per 1 januari 2008 wel volledig numerieke domeinnamen toe.
Internationaal gaat de discussie niet langer over vreemde karakters in domeinnamen, maar om de vraag of niet-ascii-tekens in het topleveldomein - bijvoorbeeld '.be' of '.nl' - toegelaten mogen worden. Een Chinese gebruiker kan momenteel wel zijn domeinnaam met de Chinese karakterset invoeren, maar hij moet een adres nog steeds afsluiten met '.cn'. Een overleg van Icann's Governmental Advisory Commission moet uiteindelijk met definitieve spelregels komen. Icann is inmiddels al wel begonnen met het testen van elf internationale topleveldomeinen.