Microsoft zal vandaag op een mediaconferentie in Las Vegas officieel Silverlight presenteren. De plugin moet Redmonds antwoord zijn op Adobe's Flash en is vooral gericht op videotoepassingen van mediabedrijven en de entertainmentindustrie.
Silverlight, voorheen bekend onder de naam Windows Presentation Foundation/Everywhere, zal later deze maand tijdens een conferentie voor webdevelopers en grafisch ontwerpers in een bètaversie verschijnen. De software is ruim twee jaar in ontwikkeling geweest en kan in een browser interactieve applicaties en video vertonen. De plugin moet gaan draaien in een flink aantal browsers, waaronder Safari, Firefox en uiteraard Internet Explorer. Volgens Microsoft zal de gebruikservaring voor iemand die surft met Windows Vista en Firefox gelijk zijn aan die van een Apple-gebruiker die Safari verkiest.
Voor ontwikkelaars en grafisch ontwerpers die met Silverlight aan de slag willen, komt in juni Microsoft Expression beschikbaar. De toolkit moet gaan concurreren met Adobe's softwarebundel Creative Suite 3. Volgens Microsoft heeft zijn 'Flash-killer' een aantal voordelen op Adobe's veelgebruikte techniek. Zo kan een venster waarin Silverlight-content draait door het gebruik van vectorgraphics zonder kwaliteitsverlies geschaald worden. Redmond heeft daarnaast vooral gekeken naar het succes van Flash op het gebied van streaming video. Websites als YouTube en MySpace vertonen al hun videocontent met behulp van een Flash-applet. Microsoft zegt met Silverlight een aantal nadelen van Flash voor contentproviders te kunnen oplossen. Zo kunnen aangeboden video- of audiostreams beveiligd worden door middel van de nieuwe drm-techniek PlayReady, terwijl de huidige versie van Flash niet te beveiligen is. Daarnaast claimt het bedrijf dat Silverlight goedkoper zou zijn. Terwijl bij Flash de licentiekosten voor contentproviders snel kunnen oplopen, zou Microsoft alle benodigde tools voor het gereedmaken en streamen van video's met het nog uit te komen Windows Longhorn Server meeleveren. Microsoft zegt dat videocontent met hd-resoluties tot 720p gecodeerd kan worden, waarbij de VC-1-codec gebruikt wordt.
Developers die al ervaring hebben met het schrijven van toepassingen met .Net zouden volgens de softwaregigant direct met Silverlight aan de slag kunnen. Voor het vormgeven van de gebruikersinterface heeft Microsoft XAML ontwikkeld, maar applicaties zouden ook in html of javascript gemaakt kunnen worden. Daarnaast moet de omgang met Windows Media-materiaal eenvoudiger worden. Microsoft zal hiervoor de tool Expression Media Encoder uitbrengen. Op termijn zouden ook versies van Silverlight voor browsers op mobiele telefoons en de mediaspeler Zune moeten verschijnen.
Een aantal bedrijven als Brightcove, Netflix en Akamai Technologies zou al besloten hebben om de nieuwe software online te gaan toepassen, maar analisten twijfelen aan de groeimogelijkheden van Silverlight. Adobe's Flash-plugin is in de loop der jaren uitgegroeid tot de de facto standaard voor interactieve content en aanwezig op zevenhonderd miljoen pc's. Het feit dat Adobe's software op de Macintosh min of meer een standaard is voor grote groepen vormgevers zou een extra complicatie kunnen betekenen. Toch kiest Adobe ondanks zijn voorsprong niet voor een afwachtende houding. Het bedrijf heeft Media Player aangekondigd, een tool die samenwerkt met productiesoftware uit de Creative Suite en het voor ontwikkelaars eenvoudiger moet maken om websites te voorzien van Flash-video. Content die gemaakt is voor de Adobe Media Player zou net als Silverlight beveiligd kunnen worden met drm. Daarnaast wil het bedrijf een belangrijke tekortkoming van Flash, met name de moeilijkheid om video's - inclusief advertenties - offline beschikbaar te stellen, elimineren. Een bètaversie van Adobe's eerste desktopapplicatie voor het bekijken van video wordt nog dit jaar verwacht.