Het lijkt erop dat de Nintendo Wii de kinderziektes nog niet is ontgroeid. Nadat de makers eerder moesten erkennen dat de polsbandjes niet aan de verwachtingen voldeden, is nu toegegeven dat de Wii inderdaad last van felle lichtbronnen kan hebben.
Nintendo gaf gisteren een verklaring uit, waarin de vermoedens over de invloed van licht op de besturing werden bevestigd. Al in oktober was aangekaart dat halogeenlicht en direct zonlicht de werking van de Wii zouden ontregelen. Een teveel aan licht zou de infrarode communicatie verstoren tussen de Wiimote en de 'controller bar', die op de aangesloten televisie moet worden geplaatst. Nintendo stelde weliswaar met nadruk dat onder 'normale omstandigheden' geen problemen zouden mogen optreden, maar overvloedige lichtval zou 'minor interference' kunnen opleveren. Inmiddels zijn de eerste berichten al gesignaleerd van mensen wiens Wii pas fatsoenlijk werkte nadat de lichtjes van de kerstboom werden uitgeschakeld. Nu is een kerstboom niet het schoolvoorbeeld van 'normale' verlichting, maar de sterkte - of liever: zwakte - van het gemiddelde kerstboomlampje maakt dergelijke meldingen toch wel opmerkelijk.
Het is te hopen dat deze perikelen minder consequenties hebben dan het gesol met de polsbandjes van de Wiimote. De schade die het gevolg is van knappende bandjes bij al dan niet onzorgvuldige gebruikers, heeft inmiddels al tot de eerste rechtszaken geleid: enkele verlichte geesten hebben in Nintendo's vervangingsactie een impliciete schuldbekentenis gezien en de fabrikant heeft daarop een class action-zaak aan zijn broek gekregen. Of degene die erin slaagde om zichzelf met de Wiimote voor het hoofd te slaan, op dezelfde manier zijn recht durft te gaan halen, is nog de vraag. Ook of de kerstman zich zal neerleggen bij ten gunste van de Wii verduisterde bomen konden we niet verifiëren: hij was niet bereikbaar voor commentaar. Hij zal het wel te druk hebben - vermoedelijk met het uitdelen van nog meer Wii's.