WhatsApp test volgens WABetaInfo unieke gebruikersnamen

WhatsApp experimenteert met unieke gebruikersnamen die gebruikers aan hun account kunnen koppelen. Dat meldt WABetaInfo op basis van een bètaversie van de app. Mogelijk kunnen gebruikers met de gebruikersnamen anderen zoeken zonder het telefoonnummer te weten.

Gebruikersnamen in WhatsApp.
Afbeelding via WABetaInfo

In de profielinstellingen van WhatsApp kunnen gebruikers straks een gebruikersnaam toevoegen, meldt WABetaInfo. Die gebruikersnaam hoeft niet hetzelfde te zijn als de naam die gebruikers kunnen invullen en die onder meer in het profiel van de gebruiker zichtbaar is voor andere gebruikers. De site vond de functie in de 2.23.11.15-Android-bètaversie van WhatsApp. In de iOS-versie is de functie nog niet zichtbaar.

De maker van de chatapp heeft zelf nog niets bekendgemaakt over de gebruikersnamen; het is dus niet duidelijk wanneer de functie beschikbaar moet komen en wat ermee mogelijk moet zijn. Vermoedelijk kunnen gebruikers met de gebruikersnaam straks andere WhatsApp-gebruikers vinden en met hen chatten. Zo hoeven gebruikers niet langer hun telefoonnummer af te geven als ze met andere gebruikers willen chatten, wat nu wel verplicht is. Bij andere chatapps is dit al langer mogelijk.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-05-2023 • 16:20

45 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (45)

45
45
18
0
0
25
Wijzig sortering
Dit lijkt mij een verandering die het voor spam bots alleen maar makkelijker maakt om gebruikers te vinden.
Nope, want het registreren van een account moet alsnog met een telefoonnummer. Dit gaat puur over het communiceren/vinden, niet het registreren.

Tuurlijk kunnen er ook virtuele nummers gebruikt worden door criminelen, maar dat kon vóór deze feature ook al. :)

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 25 mei 2023 16:33]

Niet alleen communiceren, maar ook "vinden":
Mogelijk kunnen gebruikers met de gebruikersnamen anderen zoeken zonder het telefoonnummer te weten.
Dat kan wel degelijk misbruikt worden, bijv. met identiteitsfraude. Iedereen kan dan gemakkelijk even een prepaid sim kopen, en vervolgens zich voor gaan doen als iemand anders.

Ook is het gemakkelijker om mensen te spammen als je alleen iemand naam weet. Veel gebruikers zullen namelijk het patroon [voornaam][achternaam] gebruiken als username.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 25 mei 2023 16:38]

Dat kan wel degelijk misbruikt worden, bijv. met identiteitsfraude. Iedereen kan dan gemakkelijk even een prepaid sim kopen, en vervolgens zich voor gaan doen als iemand anders.
Zo'n prepaid-SIM kopen en een nickname instellen kon natuurlijk voor deze feature ook al, alleen is het vinden een stuk moeilijker. Dan moet je wel geluk hebben dat de gebruiker (gemiddeld gezien een leek) voornaam, voornaam + achternaam, voorletters oid gebruikt zodat het makkelijker wordt.
Zo'n prepaid-SIM kopen en een nickname instellen kon natuurlijk voor deze feature ook al, alleen is het vinden een stuk moeilijker.
Zover ik weet heeft Whatsapp momenteel niet de mogelijkheid om iemand (buiten je adresboek) te vinden op basis van nickname. En dat is (als ik het goed begrijp) juist wat er wel gaat komen: iemand vinden op basis van username. De opmerking "kon natuurlijk voor deze feature ook al" klopt dan in dat geval dus niet. (Of ze moeten het inmiddels geimplementeerd hebben, sinds ik Whatsapp eraf gegooid heb.)
Dat bedoelde ik ook niet. Jij zei dat het mogelijk is om een prepaid-SIM te kopen en je voor te doen als iemand anders. Dat was voorheen ook al mogelijk, alleen wordt dat nu makkelijker.
Als iemand een prepaid-sim koopt, en daarmee familieleden gaat benaderen, dan zie je als familielid dat het een onbekend nummer is. Dus dan kan je je niet voordoen als iemand anders, anders dan dat in de berichten zelf te typen. Maar als iemand op basis van een username (met de naam van iemand anders er in) familieleden van dat persoon gaat benaderen, dan komt dat heel wat authentieker over.
Dat gebeurt nu toch ook al? Bijvoorbeeld de bekende "ma kan je wat voorschieten? M'n telefoon is kapot"-truc. En zoals ik in mijn andere bericht zei: je kan het ook omdraaien door te beginnen bij OSINT-achtige methodes en dán pas diegene te benaderen. Maar ben het met je eens dat het een stuk makkelijker is hoor. Probeerde alleen te zeggen dat het ene het andere niet uitsluit.

Overigens vind ik het hypocriet: jarenlang hoor je mensen zeuren dat privacy belangrijker moet worden (bijv. anonimiteit), vervolgens komt dat er en dan hoor je ineens weer iedereen zeuren over scampraktijken etc. Wat willen ze nou?
Tbh als whatsapp de mogelijkheid had om gewoon landcodes te blokken by default dan was een groot deel van de scam zooi al afgevangen

Hoevaak ik niet Whatsappjes krijg vanuit China of Brazilië

De mogelijkheid om alles te blokken dat niet je contact is hebben ze ook niet

Zelfs met privacy hadden ze dit kunnen implementeren
Ik weet niet wat je met je telefoonnummer doet om eerlijk te zijn, maar ik heb mijn nummer al +10 jaar en heb nog nooit zulke dingen ontvangen via WhatsApp.
Stom geweest om het ooit eens te koppelen aan een account
Dan heb je het mis, ik heb zo een oude liefde op gespoord aan de andere kant van de wereld.
Door alleen haar koosnaampje die ze toen had in te voeren. (Ik was haar kwijt geraakt in de tijden dat MSN nog hoog tijden had.
Maar in 2011 toen we geen msn of wat meer hadden heb ik haar via Whastapp weer gevonden.
Dus als je de persoon een beetje kent kun je wel zoeken op gerichte info.
Ik was ook verbaast dat ik ze te pakken had.
Zou je bij emailadressen ook verwachten, nochtans zie je daar ook een zeer divers beeld aan adressen, variërend van bromnozum@ tot en met 1caddy@.
Procentueel gezien is dit wel een klein deel.
Het maakt het wel makkelijker om iemand te vinden want dat kan dan zonder telefoonnummer.
In Telegram heb ik mijn gebruikersnaam daarom leeggemaakt omdat ik door willekeurige mensen werd toegevoegd.
Aan de andere kant is het in telegram fijn dat je wel een username kan gebruiken. Want daarmee geef je dan niet automatisch aan iedereen in een publieke chatgroep je telefoonnummer door.
Ik bedoel niet het registreren maar het vinden van iemand. Je kan nu elke random username proberen om te kijken of je iemand kunt vinden, bij een 06 is dat al iets moeilijker.
Juist niet. Je kan snel een Python-scriptje schrijven die random usernames genereert en die opent in WhatsApp, hetzelfde met 06-nummers. Er zijn immers minder 06-nummers dan usernames. ;)

CC: @jongetje

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 25 mei 2023 16:41]

Als ze nummer verplichting uit zetten (niet tonen), dan zou je dus wel achter 06 nummers kunnen komen waar jij (mogelijkerwijs) makkelijker achter kan komen. Ik weet jouw 06 niet, maar als ik jou nu 'probeer' onder jouw T.net username, heb ik dan ook meteen je 06 te vinden?
Nee, wordt waarschijnlijk een mogelijkheid om dat te verbergen. :)
Er zijn immers minder 06-nummers dan usernames.
Ligt er aan hoe je het bekijkt. Stel je hebt een lijst van alle voor+achternamen van elke Nederlander. De kans is groot dat mensen het voormaat voor+achternaam gebruiken als username. Stel je wilt gericht iemand vinden om te spammen, dan hoef je voor een groot deel slechts alleen maar voor+achternaam te doen om iemand te kunnen spammen. Bij spam op basis van 06-nummer, mag je 99.999.999 06-nummers af gaan voordat je je target mogelijk gevonden hebt.
Je kan het ook andersom doen: random nummer toevoegen -> naam bekijken op WhatsApp -> verdere informatie vergaren op basis van die naam.
Ik merkte met Telegram dat ik juist op username in spam groepen kwam en dat gebeurde me nooit via mijn 06nummer.
Hoe kan dat dan?

Wou eerst even in het buitenland snel whatsapp aanmaken. Mijn Duitse kaart was niet actief (restricted) toen verzocht een virtuele Duitse nummer te kiezen. Maar dat werd geweigerd.

Dus dat werkt toch niet.??
Er zijn toch al tig lijsten met telefoonnummers op het internet? Je gaat deze gewoon af met een spam bot en wacht totdat iemand reageert.. wat helaas genoeg mensen doen i.p.v. het direct te melden als een spammer.
Wat extra informatie uit de eerste hand wat niet in het artikel van WABetaInfo te vinden is:
 • Gebruikersnamen worden optioneel
 • Het wordt mogelijk om je gebruikersnaam te delen via een wa.me URL, zoals: https://wa.me/anonymouswp
 • Gebruikersnamen worden een "first-come-first-serve"

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 25 mei 2023 16:31]

"first-come-first-serve" Dat wordt nog rennen voor populaire voornamen, bedrijfsnamen of organisatie namen. Wellicht ziet whatsapp nog wel een verdienmodel in blauwe vinkjes. :/
Eigenlijk dwingt Whatsapp hiermee bepaalde groepen om een username te maken, bijv. bn-ers. Iemand als Mark Rutte moet dan eigenlijk meteen al zijn naam registeren, om te voorkomen dat iemand anders er mee aan de haal gaat. Waarmee je dan mogelijk ook nog eens ongewenst benaderbaar wordt op basis van naam.
Met een beetje pech gaat Whatsapp er dan ook meteen een Facebook username van maken.
Iemand als Mark Rutte zou juist géén whatsapp gebruikersnaam moeten registeren. Nu kun je hem alleen whatsappen als je zijn 06-nummer hebt. Dat 06-nummer is strikt vertrouwelijk. Als je hem straks ook kunt bereiken (of op z'n minst contactverzoeken kun sturen) door te zoeken op de gebruikersnaam "MarkRutte" kan ik je wel op een briefje geven dat er honderden, zo niet duizenden berichten/berichtverzoeken zijn kant op komen die hij anders niet zou krijgen.
Ach die verwijdert hij "ambtshalve" eigenhandig en herinnert zich dat hooguit passief in zijn memoires.
Die heeft nog een oude Nokia, daar werkt whatsapp niet op |:(

Typo

[Reactie gewijzigd door Jean luc Picard op 25 mei 2023 22:31]

Dus exact net zo als Telegram.
Het zou mooi zijn als deze getoond gaat worden in groepsapps in plaats van je telefoonnummer (of dat je dat zelf aan kunt geven). Ik hoef niet perse altijd mijn telefoonnummer overal te laten zien, een gebruikersnaam zou dan veel beter werken.
Dan zou ik wel willen dat ik m'n telefoonnummer kan afschermen voor mensen die niet in m'n contactlijst voorkomen. Want zo kunnen ze aan de hand van m'n gebruikersnaam m'n telefoonnummer achterhalen.
Discord en nu WhatsApp. Interessant...
En we komen steeds dichter bij Facebook Messenger
Of Telegram.. WhatsApp implementeert de laatste tijd heel veel features die Telegram al had.
Fijn, wil gewoon van telefoonnummer kunnen wisselen zonder al m'n chats van de afgelopen 8 jaar kwijt te raken.
Hmm heb wel die beta versie maar kan de optie nergens vinden.
Het is niet echt vergelijkbaar. Discord ondersteunde al usernames maar deze waren niet uniek, waardoor het er zelf een nummer bij plakte dat echter niet onderdeel uitmaakte van de username. Dat maakte het een verwarrend gebeuren.

Whatsapp gebruikte tot nu toe helemaal geen usernames maar alleen telefoonnummers. Als ze usernames gaan doen wordt het first come first serve, dus je hebt niet de situatie zoals bij discord dat mensen hun bestaande username kwijtraken.

De haat op Discord snap ik volledig overigens. Het is sowieso een platform dat ik nooit heb gebruikt maar ik vind dat ze dit niet goed hebben aangepakt. Ze hadden het gewoon voor corporate acocunts moeten doen (wat ze als hun groeimarkt zien) en de bestaande zo laten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 mei 2023 01:26]

Discord is niet de enige. Ik heb ook al een mail van YouTube gehad hierover.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee