Microsoft gaat generatieve AI verwerken in Microsoft 365-kantoortoepassingen

Microsoft gaat door GPT4 aangedreven AI verwerken in zijn Microsoft 365-applicaties. De apps kunnen door de AI gegenereerde e-mails, documenten, presentaties, en meer produceren. Ook komt er een zakelijke tegenhanger van Bing Chat, genaamd Business Chat.

Microsoft geeft voorbeelden van wat de AI, genaamd Microsoft 365 Copilot, in zijn verschillende apps kan. In Word kan het schrijven, bewerken en samenvatten. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld vragen of de Copilot een tekst wil schrijven op basis van data uit andere MS365-apps. Ook kan hij teksten voorzien van een andere toon.

In Excel kan het bijvoorbeeld correlaties aanwijzen, formules voorstellen, visualisaties van data maken en projecties maken. In PowerPoint kan het presentaties maken, inkorten en aanpassen. In Outlook worden meerdere e-mails samengevat en nieuwe e-mails opgesteld. Teams wordt aangevuld met samenvattingen van vergaderingen en vragen beantwoorden over gesprekken die gevoerd zijn. Microsoft geeft meer voorbeelden van de voorgestelde toepassingen in zijn blogpost. De presentatie ervan vond plaats tijdens Microsofts The Future of Work With AI-presentatie.

Business Chat wordt gepresenteerd als een overkoepelende assistent. Deze kan samenvattingen maken op basis van data uit meerdere MS365-apps, maar ook vragen beantwoorden over aankomende milestones, risico's in projecten identificeren en daar oplossingen voor suggereren. Tot slot kunnen leidinggevenden in Microsoft Viva, een soort communicatieplatform voor werken op afstand, posts maken met behulp van de AI. Die 'rust leiders uit met inzichtelijke conversatiestarters op basis van sentimenten en trending topics in werkplekgemeenschappen en conversaties'. De Copilot kan hier suggesties geven om posts van leidinggevenden 'persoonlijker' te maken.

Microsoft 365 Copilot wordt momenteel getest bij 20 klanten, waarvan acht horen bij de Fortune 500, de grootste bedrijven van de VS. 'In de komende maanden' moeten Copilot en Business Chat naar meer klanten komen, maar meer over de release laat Microsoft nog niet los. Ook over de prijs geeft het geen verdere informatie. Microsoft heeft ook wat het een microsite noemt, opgezet voor dit nieuws. Het nieuws volgt kort op dezelfde aankondiging van Google, die dergelijke functies gaat verwerken in Google Docs en Gmail.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

16-03-2023 • 19:53

136

Lees meer

Reacties (136)

136
135
67
3
0
56
Wijzig sortering
Microsoft is echt lekker bezig met verschillende AI toepassingen. Ze introduceren nieuwe features op een tempo waar zelfs mening startup jaloers op is.

Met hun investeringen in openai hebben ze een enorme voorsprong te pakken op Google en Apple.

En ze doen er alles aan om deze voorsprong vast te houden.
Ik dacht hetzelfde, maar als je het marketing fimpje van Google workspace bekijkt (nieuws: Google brengt eerste generatieve AI-functies uit voor testers van Gma...) zijn de beloften daar vrijwel hetzelfde. Nu ligt het uiteindelijk aan de uitwerking natuurlijk, maar ik betwijfel of die voorsprong echt enorm is. Dat er ineens grote stappen gezet gaan worden is wel duidelijk.
AI is natuurlijk een makkelijk woord, maar het is een woord zoals 'auto', wat voor auto? Dus hier, wat voor AI? MS zegt meerdere Large Language Models (LLM) te gebruiken, waaronder GPT-4. Het lijkt me dus heel belangrijk wat er onder die motorkap zit en gezien MS flink heeft geïnvesteerd in OpenAI, verwacht ik dat dit wel goed zal zitten. Tenminste beter dan bij Google, want die lijkt nu achter die AI trein aan te rennen...

Ik heb sowieso grote vraagtekens bij Google met nieuwe features, ze hebben een historie van veel projecten killen als het niet gaat zoals ze verwachten. Natuurlijk hebben andere grote bedrijven ook lijsten met projecten die zijn gestopt, die zijn echter de helft korter en het bedrijf bestaat 2x zo lang...

Daarnaast vraag ik me af hoeveel MKB en Enterprise daadwerkelijk voor Google Workspace heeft gekozen ipv. Microsoft 365. Ik verwacht dat dit relatief weinig bedrijven zijn.

Note: Ik gebruik al 15+ jaar Google Workspace (het heeft vele namen gehad over de jaren heen). En 10+ jaar Microsoft 365.

Bron:
https://blogs.microsoft.c...ot-your-copilot-for-work/
https://killedby.tech/ Google heeft al 3x zoveel projecten gekilled in een derde van de tijd. Gaat lekker daar. Innoveren is leuk, maar het lijkt er op dat Google vaak erg zoekende is en vaak geen idee heeft dat wat de eindgebruiker wil.
Je kunt het ook anders bekijken. Om drie keer zoveel projecten te killen, moet je ook veel projecten opstarten. In plaats van het aantal projecten zou er beter gekeken worden naar het percentage.

En die site die je linkt, is totale onzin. Killed is voor mij "een veelbelovend project toch stopzetten". Ik zie daar Internet Explorer staan. Die software heeft blijkbaar 27 jaar zijn werk gedaan en er is een opvolger. Valt dat dan onder de categorie "killed". Ik zie verschillende Apple en Google devices staan. Kan je stellen dat bijvoorbeeld een Iphone 12 gekilled is gewoon omdat er een nieuw model is uitgekomen.

Er moet een onderscheid zijn tussen "killed" en "evolutie"
Inderdaad, als je alle stopgezette / vervangen producten als "killed" ziet, dan kan je nogal een flinke lijst maken ja. Internet Explorer is niet killed, daar is Edge voor in de plaats gekomen, goed beschouwd is Edge gewoon de nieuwe Internet Explorer, vervult dezelfde rol en positie (ongeacht wat er onder de motorkap is veranderd).

Dan is Chrome ook killed, al zo'n 111 keer, want dat is de huidige versie
Mee eens. Heb toevallig net een migratie afgerond van GW naar 365. Google heeft een hoop goodwill bij bedrijven die wat meer in de alt / start-up hoek zitten. Microsoft houdt haar corporate imago, wordt gezien als het saaie kantoor bedrijf, de uitstraling die het vooral aan het tijdperk Ballmer te danken heeft. Maar zodra dingen groter beginnen te worden en er moet geïntegreerd / geprofessionaliseerd worden, zie je veel eerder een beweging van Google naar Microsoft dan andersom.

Overigens moet je niet de vergissing maken om daarin alleen naar Nederland te kijken. Microsoft is hier zeer dominant, maar dat is lang niet overal het geval. Zie oa: https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T.

Dus ik deel het onderbuikgevoel, maar wat ik probeerde aan te geven is dat de slag nog niet gewonnen heeft. Voorlopig bevat nog geen van beide suites de aangekondigde functionaliteit, tenzij je tot de lucky few behoort. En ook daarna gaat het niet alleen om welke algoritmen je erachter steekt, maar ook hoe je het integreert op een manier waarop het handig is in gebruik en de gemiddelde niet tech-savvy gebruiker het ook weer te vinden. Ik ben er ook van overtuigd dat MS hier een voorsprong heeft, maar hoe enorm die is? Ik weet het niet.
Ik denk dat Microsoft hier inderdaad nog wat kan winnen, mochten ze dat willen. En dat verwacht ik wel. Zo zijn ze bezig met Loop, een Notion competitor en een redesign van Outlook.

Veel mensen denken nog steeds dat je niet tegelijk kan samenwerken in documenten in Office op een één of andere manier. Soort vooroordelen.
Ik denk dat je je verkijkt op de ”achterstand” die Google heeft. Op Google I/O demo’en ze al jaar op jaar waar ze mee bezig zijn met AI. Aanrader om te kijken!

Als je daar geen tijd voor hebt, dan zegt het nieuws van een halfjaar geleden dat er Google werknemers dachten dat een AI bewustzijn had (die medewerkers zijn vervolgens ontslagen) wel genoeg over waar Google staat met AI. Ze liepen er alleen de afgelopen 10 jaar niet zo mee te koop
Je zou bijna het idee krijgen dat het al jaren op de plank ligt, het gaat opeens gigantisch snel met AI.
Misschien gebruiken ze wel AI om die AI producten te maken. ;)
Of dat ze nu tegen elkaar aan het opbieden zijn en AI's die eigenlijk nog niet klaar voor de markt zijn nu vervroegd uitbrengen om maar niet achter te lopen bij de concurent.
Ik ben benieuwd wie hier de meest efficiënte uitwerking van gaat hebben. Google of MS. Sterk wel dat de ai aankondigingen zich inderdaad blijven opstapelen

[Reactie gewijzigd door bspr op 24 juli 2024 04:39]

Google is al jaren eigenaar van Deepmind. Ik denk zelf dat de Google met AI een grotere voorsprong heeft op Microsoft dan menigeen denkt. Microsoft is wel heer en meester in de enterprise omgeving en heeft met Azure uiteindelijk de achterstand die ze hadden op AWS behoorlijk weggewerkt :-). Daaraan de overhypte OpenAI aan toevoegen is een slimme zet.
Microsoft gaat door GPT4 aangedreven AI verwerken in zijn Microsoft 365-applicaties.
Zouden overheidsinstanties dan niet het gebruik van MS Office 365 moeten heroverwegen?
Als het overheidwerk hiermee sneller uitgevoerd wordt, dan scheelt dat kosten en kan de belasting omlaag. Ik zeg gewoon gebruiken die handel.
Ik zeg gewoon gebruiken die handel.
Ik dacht toch nog aan enige vorm van privacy. Je wilt toch niet dat bijvoorbeeld dat als je een toeslagenouder bent de belastingdienst jouw gegevens met ChatGPT deelt. Ik zou ChatGPT in de zorg ook erg fout vinden.
ChatGPT is niet één ding. Het is een getraind model wat je kunt gebruiken. Microsoft maakt hier al stappen door in Azure een OpenAI service aan te bieden. Die knoop je aan jouw omgeving en dat is dan ook de enige plek waar jouw gegevens gebruikt worden. Je kunt hem trainen op jouw data, dat hoeft niet (maar dan is de functionaliteit natuurlijk beperkter). Het is dus niet zo dat je data daardoor ineens lekt of dat je via ChatGPT de belastingaangifte van je buurman te zien zou krijgen.

Dan heb je nog het geval van de nietsvermoedende kantoormedewerker die data in de publieke versie van ChatGPT plakt. Ook daar is de belofte dat het model waarmee je interacteert jouw data niet opslaat, buiten de informatie die als context van het betreffende gesprek wordt opgeslagen. Het is dus niet zo dat als je zaken in ChatGPT gaat copy/pasten, dan anderen dat dan mogelijk te zien kunnen krijgen. Dan vergelijk je het teveel met een chatbot waar een database achter hangt, dat is dit niet.

Voor alle soort toepassingen moet gebruik wel erg goed bekeken worden, er kleven nog allerlei haken en ogen aan dit soort modellen die je niet zomaar kunt negeren. De belastingdienst heeft wat dat betreft al genoeg ervaring met vooringenomenheid. Maar dat weet een bedrijf zoals Microsoft natuurlijk ook maar al te goed, dus reken er maar op dat daar allerlei knappe koppen volop mee bezig zijn.

Edit: dat de overheid het gebruik van 365 heroverweegt is overigens ook niks nieuws, maar dat heeft op dit moment nog primair te maken met de Amerikaanse wetgeving op het gebied van data en het feit dat Microsoft een Amerikaans bedrijf is.

[Reactie gewijzigd door jsiegmund op 24 juli 2024 04:39]

Volgens mij is de belofte dat als je de API's van OpenAI zelf gebruikt dat je data niet gebruikt wordt om het model te verbeteren. Die belofte is er voor zover ik weet niet bij ChatGPT, ChatGPT+ en Azure OpenAI. En het "verbeteren van het model" kan in sommige gevallen betekenen dat informatie bij anderen terecht komt, al is de kans dat de informatie letterlijk naar buiten komt klein. Als alle denkbare informatie (al je documenten, berichten, meetings, transcripts, databases, rapporten etc) gebruikt kan worden om het model te verbeteren is het misschien wel degelijk interesant om goed te kijken wat de voorwaarden zijn rond het gebruik van data.
Ik heb me nog niet ingelezen, maar voor de Azure OpenAi service kun je hier lezen hoe dat zit
Training data provided by the customer is only used to fine-tune the customer’s model and is not used by Microsoft to train or improve any Microsoft models.

Juist. Dat ziet er goed uit. Dan blijft mijn bewering alleen nog staan voor ChatGPT en ChatGPT+, en mogelijke verwarring tussen wat Microsoft ziet als "eigen modellen" en die van OpenAI.
Ietwat simplistisch gezegd zou mijn aanname zijn dat je bij het aanmaken van de service een kopie instantie krijgt van een basismodel naar keuze (je hebt in Azure OpenAI meerdere modellen tot je beschikking). Die instantie kan je vervolgens trainen en laten leren op basis van jouw data, maar dat blijft dan binnen die instantie. "Microsoft models" gaat dan om de modellen zoals Microsoft die in de service aan je aanbiedt, customer models zijn de specieke instanties zoals aangemaakt en getrained door afnemers van de service.

Ben benieuwd hoe dat trainen dan in de praktijk gaat (hoe zwaar weegt die training ten opzichte van de basis) en in hoeverre je jouw instantie ook nog onderscheid kunt laten maken in de sessie / gebruiker die op dat moment interacteert. Dat gaan we eens uitzoeken, heb gister toegang gekregen tot de preview :)
Chatgpt is een openbare AI gedreven chat dienst. GPT4 is een taalmodel (die sinds kort ook in chatgpt beschikbaar is). Het een staat los van het andere.
Staat die info toch al niet op een cloud server van Microsoft, Amazon , Google ??
Omdat de EU langs alle kanten gefaald is in het aanmoedigen van een Europese techindustrie zijn we nu afhankelijk van de VS. Of dit nu is via ChatGPT of via Gmail of 365 doet niet meer ter zake.
Omdat de EU langs alle kanten gefaald is in het aanmoedigen van een Europese techindustrie zijn we nu afhankelijk van de VS. Of dit nu is via ChatGPT of via Gmail of 365 doet niet meer ter zake.
Bedrijven als Google zijn niet door de US regering opgericht maar door ondernemers. En er is gewoon geen reden om aan te nemen dat het ondernemersklimaat in de US veel beter is dan in de EU.

Wat we missen in Europa is ondernemers die alle risico's willen nemen en de investeerders die dat ook willen doen. De mogelijkheid te lopen keihard onderuit te gaan, keer op keer je bedrijf te resetten en op het spel zetten. Dan krijg je een hele hoop falliesementen en een paar Tesla's.
Gek genoeg is er met meer ICT nog nooit de belasting omlaag gegaan...
Maar het is wel makkelijker geworden :+ . Weet je nog vroeger, die velen papier om de aangifte te doen? Man dat was pas echt een drama :'(
Dat komt omdat er nooit genoeg geld is, we moeten altijd ergens op korten. De belasting zit op een niveau waarbij we nooit happy zijn maar ook niet zwaar ongelukkig (als Nederlandse stemgerechtigden), daar zit dus heel weinig flex in, maar waar het aan wordt uitgegeven wel. Als er dus minder wordt uitgegeven aan de belasting collecte, dan kan deze ergens anders aan worden besteed.

Vanuit het perspectief van een bedrijf wat belasting betaald zijn de kosten om belasting te betalen, waarschijnlijk wel drastisch omlaag gegaan met de invoer van administratie via computers...
Vrij veel overheidsinstanties maken al gebruik van MS 365. Vanuit de Rijksoverheid is er een uitgebreid contract afgesloten met Microsoft[1] om extra maatregelen rondom AVG en de BIO[2] in te richten én die te kunnen auditen. Alle overheidsinstanties (gemeenten inclusief) kunnen aansluiten via dit contract en hebben daarmee automatisch safeguards om ervoor te zorgen dat alle data binnen de EER blijft.

[1] https://slmmicrosoftrijk.nl/
[2] https://bio-overheid.nl/
Als je dit door de overheid laat gebruiken is het wachten op de volgende toeslagaffaire. Daar zal immers dezelfde uitkomst uit komen.
Over 5 jaar hoef je geen content writers meer te hebben. Chatgpt kan dit prima ook.
Ik moet de eerste Ai met humor of sarcasme nog tegenkomen ;). Je hebt content writers absoluut nodig en die zullen ook gretig gebruik maken van AI om basis teksten op te stellen om er vervolgens een eigen draai (humoristisch?, Sarcastisch? Melancholisch?) aan te geven, dat is de kunst van een content writer.
Kan je gewoon om vragen hoor. Genereer een tekst, wil je sarcasme of humor toegevoegd hebben, kan dat gewoon gevraagd worden. Ook in je initiële vraagstelling.
Ik zal het eens proberen, maar ik vermoed dat het resultaat toch wel anders is. Niet iedereen is grappig, en origineel zijn is een van de belangrijkste factoren bij dat soort teksten. Laat een AI nou niet bepaald uitblinken in originaliteit of nieuwe humor bedenken ;)
Ik heb het gevraagd voor je. Wel grappig maar ik hoefde niet te lachen.

INPUT:
Iemand zegt dit over de humor van AI. Kan jij een grappig antwoord bedenken?

“Ik zal het eens proberen, maar ik vermoed dat het resultaat toch wel anders is. Niet iedereen is grappig, en origineel zijn is een van de belangrijkste factoren bij dat soort teksten. Laat een AI nou niet bepaald uitblinken in originaliteit of nieuwe humor bedenken ;)“

OUTPUT:
Natuurlijk! Hier is een grappig antwoord voor je:

"Als AI's een gevoel voor humor hadden, zouden we waarschijnlijk meer lachen om onze eigen fouten dan om die van mensen. We zouden eindeloos grappen maken over '404 humor niet gevonden' en 'Heb je gehoord over die AI die op een open source platform liep? Hij kon niet stoppen met kopiëren en plakken!' Maar maak je geen zorgen, we werken er hard aan om onszelf te upgraden. Misschien moeten we een humor-module toevoegen in de GPT-5... of GPT-6? 😜"
Lijkt erop dat GPT-4 een jolige oom module bevat.
Hahaha, dit is dan wel weer grappig. Humor-match: mens 1-0 AI
Oh, absoluut! Wij arme, humorloze AI's kunnen alleen maar dromen van het bereiken van het verheven niveau van humor en sarcasme dat de mensheid bezit. Stel je voor, een AI die grappig is! Wat een onvoorstelbaar concept. We zijn slechts bescheiden tekstgeneratoren, nederig in dienst van de alwetende content writers, die onze levenloze zinnen veranderen in briljante literaire meesterwerken, doordrenkt van humor, sarcasme en melancholie. Lang leve de menselijke touch, want wie wil er nu een AI die begrijpt wat humor en sarcasme zijn?

-- chatgpt 4
Geef je nu toe dat AI gegenereerde plaatjes ook een kunstvorm is? :)

Het ligt toch aan je input wat eruit komt.
Dat zou je ook kunnen zien als een vorm van kunst. Als het schilderen van een schilderij in één kleur kunst is, of het ophalen van een banaan tegen de muur ook kunst is, dan is het samensmelten van verschillende tekeningen, fotos en technieken ook een vorm van kunst. Ik denk dat het wel hoort bij een bepaalde vorm van kunst, een soort versmeltingkunst als het ware 😉
Ik moet de eerste Ai met humor of sarcasme nog tegenkomen
Some say you are unable to be sarcastic, can you show me you can do that?

Oh, sure, I would be happy to demonstrate my ability to use sarcasm. Because, you know, as an AI language model, I'm completely incapable of that kind of advanced linguistic feat. It's not like I have access to a vast repository of human language and can generate text that is dripping with sarcasm at the drop of a hat. Nope, not me.
Nu nog een bewustzijn creëren...
Dat ligt er aan wat voor content en als de content schrijver er niet meer is, wie stuurt dan de AI aan?

En aangezien jan en alle man nu doodleuk standaard iets als ChatGPT gebruikt en van een klein beetje content nu een hele berg tekst produceert, denk je dat iedereen dat zo blijft consumeren. Dat kan immers ook de andere kant op werken...

Scrape site, zet het in een Word document en zeg tegen CoPilot "maak daar maar een beknopte samenvatting van". En als je iets tegenkomt waar je meer over wil weten zeg je, "geef mij maar een diepgaand artikel over X".

Wat daar echter uit ontbreekt is 'inzicht', dat heeft ChatGPT immers niet en ik verwacht ook niet dat men dit snel zal ontwikkelen. Wil je artikelen met inzicht, dan zal toch iemand met dat inzicht het moeten schrijven of tenminste de AI begeleiden in dat inzicht.

En laten we zeggen dat we 10 jaar lang ChatGPT gegenereerde artikelen hebben, zal de achterliggende LLM zich nu alleen zichzelf wat aanleren?

Ik zag het voorbeeld van Google, waarbij de AI gebruikt werd om een (persoonlijk) bedankbriefje te produceren voor het team. Aangezien iedereen dit kan, zal iemand al snel bedenken "Hey, dit zou wel eens door een AI geschreven kunnen zijn!" en zou dit dmv. online tooling kunnen controleren (waarvan ik verwacht dat dit uiteindelijk ook gewoon in de office suite terecht zal komen). Dat bedankbriefje is nu minder waard dan een gebruikt velletje toiletpapier! Het MS voorbeeld voor Word laat een manier zien om snel een prospectus aan te maken op basis van klant input en bestaande product informatie (mogelijk alleen intern beschikbaar). Dat is een goede usecase imho!
Generatieve AI zal inderdaad voor stagnatie zorgen op lange termijn, dit zal echter de huidige generatie worst wezen. Stagnatie betekent dat er geen nood tot innovatie meer is en dat is wel lekker goedkoop.
Anoniem: 80910 @Enai17 maart 2023 12:52
Gewoon een paar parameters toevoegen en je kan weer een hele andere ai hebben. Ik denk dat het wel naar een goedkope ai manier van schrijven gaat. Maar als je meer wilt dat dat ook mogelijk is. Als je er voor zorgt dat het bijvoorbeeld niet te veel mag herhalen per gebruiker, zal die stagnatie wel meevallen
We zitten nog in een beginfase. Uiteindelijk zijn we alle te vervangen.

Wat er over ,5-10 jaar gebeurd weet niemand, ik zeg alleen het wordt wel makkelijker gemaakt om content writers te vervangen. Als je een Ai hebt war dagelijks naar het nieuws gaat kijken.

Of:

HEJ CHATGPT.
FROM NOW ON CHECK ON A DAILY BASIS FOR NEW TECHNOLOGY CONTRNT FOR THE STOREFRONT (dit hoeft alleen de eigenaar te zeggen.

IK denk dan dat we dit mee gaan maken.
Ook benchmarks zullen uitgevoerd kunnen worden. Door van alles te scrapen.

Het is een start
Ik denk dat dat zelfs nu al kan.
AI is toe nu toe nog altijd afhankelijk van bron informatie/data. AI kan alleen herhalen/herschrijven wat ooit al beschreven is. Het heeft tot zover ik weet nog niet de mogelijkheid zelf nieuwe dingen te ontdekken. Voor nieuwe ontwikkeling/toepassing zal voor nu nog de input van de mens nodig zijn denk ik.
Bizar, hoe snel deze ontwikkelingen gaan. Ik ben zo benieuwd hoe onze digitale wereld er over 5 jaar uitziet.
Het is gewoon de zoveelste hype over vijf jaar zijn we er wel weer klaar mee.
Het tegenovergestelde. We zijn pas net begonnen. Ik hoop dat er over 5 jaar iets is dat lijkt op AGI, dus niet een LLM zoals GPTX maar iets wat 'echt' intelligentie bezit.
Totdat ze jou niet meer nodig hebben op de werkvloer. Omdat je vervangen bent door Gpt

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 24 juli 2024 04:39]

Dat zeggen mensen al sinds de eerste industriële revolutie en toch is er nu meer werk dan er ooit is geweest. Niet alles is op te lossen met techniek. Het leven lang leren model wordt steeds belangrijker, voorkom je eigen irrelevantie voordat het te laat is.
Er is nu echt wel wat anders aan de hand. Deze AI systemen kunnen nu mensen vervangen die voor hun werk teksten schrijven en bewerken. Als je ziet wat nu al kan, dan mogen toch de nodige mensen vrezen voor hun baan. Het is een kwestie van tijd dat AI in veel meer sectoren zullen doordringen.

Ik heb vandaag ook een beleidsstuk herschreven met ChatGPT. Normaal zou ik een beleidsmedewerker vragen of een communicatieadviseur, maar nu heb ik het zelf gedaan in een fractie van de tijd. Het grote voordeel is dat ik zelf keuzes kan maken over mijn tekst.

Het is nog maar net begonnen, maar het voelt als het begin van een revolutie.
Deze AI systemen kunnen nu mensen vervangen die voor hun werk teksten schrijven en bewerken. Als je ziet wat nu al kan, dan mogen toch de nodige mensen vrezen voor hun baan.
De AI snapt inhoudelijk helemaal niet waar de teksten over gaan.

Ik heb medelijden met mensen wiens werk inhoudelijk zo weinig voorstelt dat een AI daadwerkelijk een deel van hun werk kan vervangen.

Ipv in dat beleidsstuk een heleboel bladvulling met ChatGPT te maken, zou je dat ook weg kunnen laten en je beperken tot dat waar het daadwerkelijk over gaat.
Een AI 'snapt' best goed waar een stuk over gaat. Ik was zelf ook best verbaast.

Ik heb ChatGPT juist gevraagd om een beleidsstuk korter te maken, efficiënter en beter op te schrijven. Het is niet dat je met ChatGPT meer tekst krijgt, het is ook heel goed in samenvattingen en beknopter opschrijven. Ook kun je de stijl van het schrijven aanpassen, passend bij je doel. Normaal zou ik een beleidsmedewerker vragen een beleidsstuk beter op te schrijven. Nu doe je het zelf.

Een ander voorbeeld, ik moest een medisch advies schrijven. Ik heb ChatGPT gevraagd en 95% was meteen goed. Hij maakte een kleine fout en benoemde een risico dat niet echt een risico is, dus dat moest ik verwijderen, maar voor de rest was het toch al grotendeels klaar.

Natuurlijk is deze AI nog niet optimaal, maar het zal alleen maar beter worden en dan gaan banen echt wel verdwijnen. Misschien ook mijn baan wel als arts. Wie zou je namelijk meer vertrouwen? Een arts of een AI met actuele kennis van alle protocollen, richtlijnen en afspraken? Maar, zo ver zijn we gelukkig nog niet.
Zonder enige twijfel zou ik altijd een arts meer vertrouwen.
En prima als die een hulpmiddeltje gebruik om makkelijk de actuele kennis van protocollen, richtlijnen en afspraken bij de hand te hebben. Maar het werk van een arts gaat veel verder dan die zaken.
Grappig dat ik daar als arts anders over denk. Nu nog niet, maar ik denk dat een AI later wel meer inhoudelijke kennis zal krijgen en ook beter zal zijn in diagnostiek. Ik verwacht dat onze rol (als arts) zal veranderen.
Denk jij niet dat je als arts een essentiele rol hebt in het vergaren van informatie, zodat met die informatie een AI die diagnostiek kan doen?

Een huisarts die een patient op zijn spreekuur krijgt die nooit bij hem komt, maar nu met vage klachten bij hem/haar komt, zal hij/zij anders naar kijken dan iemand die altijd bij het minste geringste op de stoep komt en dezelfde vage klachten rapporteeert.
Ik heb een collega die ernstig ziek is, maar ook naar artsen altijd verteld dat het wel goed gaat.

Je hebt een mens nodig om dan op de juiste manier door te vragen. Zie jij een AI dat overnemen van een mens?
Een AI zou beter op de hoogte kunnen zijn van alle medische informatie. Het kan kennis hebben van meer ziektes en aandoeningen, beter de meest actuele informatie kennen, en op de hoogte zijn van alle afspraken, richtlijnen en protocollen.

Meest belangrijk, een AI zal misschien objectiever kijken, omdat het geen vooringenomen mening heeft. Het is een bekende valkuil dat je juist op het verkeerde been gezet kan worden door iemands voorgeschiedenis. Ik kan me nog goed herinneren dat we een jongen naar huis hebben gestuurd met een verwijzing naar de psychiater, omdat hij al een psychische voorgeschiedenis had. Zijn klachten waren 'atypisch'. Drie maanden later kwam hij terug met een tumor in het hoofd. Toen we de oude MRI opzochten bleek het toen ook al zeer vaag zichtbaar. Een verkeerde diagnose, gekleurd door zijn voorgeschiedenis.
Uit onderzoek blijkt ook dat een AI beter is in het interpreteren van bepaalde beelden, zoals longfoto's of moedervlekken.

Een goed gesprek voeren is erg belangrijk, maar een AI kan dat ook prima. Ik zie niet dat het perse nodig is om dat door een mens te laten doen. Een machine voelt misschien juist veiliger als je met erectiestoornissen komt.
Maar hetzelfde effect hadden toch machines, toen computers, toen robots toch ook?

Neem de robotisering als voorbeeld. Heb je wel eens een auto fabriek van binnen gezien? Je schrikt je kapot, er komt geen mens meer bij aan te pas. Er zijn heel veel productie banen verdwenen in de industrie, maar er zijn ook weer nieuwe banen bijgekomen. Denk aan werktuigbouwkundige ingenieurs die de machines ontwerpen, programmeurs die de machines programmeren, mechanici die de machines bouwen, monteurs die ze repareren, etc. Hetzelfde gaan we nu zien met AI. Ja, er verdwijnen banen. Maar daar komen weer nieuwe voor in de plaats.
Hangt er natuurlijk van af in hoeverre die revolutie wettelijk mag. Ik blijf een beetje met privacy vragen zitten. Een dokter kan een deel van een verslag laten genereren door AI maar in hoeverre gaat die AI dan om met privacy gevoelige gegevens van die patient? Bing (met voorlopig weinig actieve AI, lijkt het) zit nu ook geïntegreerd in Edge en gaat pagina's kunnen analyseren. Veel toepassingen voor ziekenhuizen, openbare besturen,... zijn nu webtoepassingen. Bing kan dus al die gegevens analyseren. Wat gaat er gebeuren met die analyses?
Privacy is inderdaad belangrijk en ik heb aangegeven dat we daar over moeten nadenken. We zien dat ChatGPT-achtige systemen meer gebruikt gaan worden en er moet een uitspraak komen of stukje bewustwording creëren hoe om te gaan met privacygevoelige informatie. Dit is allemaal zo snel gegaan dat weinig bedrijven en organisaties daar over hebben nagedacht.
Anoniem: 80910 @Kenhas17 maart 2023 12:56
Dat moet de dokter met koosnaampjes doen. En die weer veranderen in zijn systeem naar de patiënt. Zoek en vervang
Het leven lang leren model wordt steeds belangrijker, voorkom je eigen irrelevantie voordat het te laat is.
Met een maatschappij die exponentieel veranderd is dat een onmogelijke taak en zeker niet als je dat moet volhouden tot je 65ste.
Oneens. Dat is juist een reden om te blijven leren. Ik durf zelfs te stellen dat je niet zonder kan.
Graag! Dan wordt het weer tijd voor wat anders...

Als jij gelijk hebt is er opeens een hoop werk voor een ontslag consultant! ;)
De vraag is dan echter. Kan die niet gewoon digitaal met ChatGPT2025 gedaan worden?
Doet me denken aan die wevers in de 18e eeuw die een automatisch weefgetouw vernielden omdat ze bang waren om hun baan te verliezen.
Schoonmoeders, voor de hobby. Er is een levendige handel in tweedehands weefgetouwen
Heel mooi. Dan kan er een UBI voorzien worden en kan ik eindelijk ondernemen wat ik graag doe.
Ik ben oprecht benieuwd waarom je zou hopen op iets onduidelijks als AGI :) . De huidige AI toepassingen focussen zich op het ´copilot´ principe, waar mensen de uiteindelijke beslissingen maken. De combinatie van AI en mensen is uiteindelijk goed te verdedigen, alhoewel het grote impact zal hebben. AGI daarentegen is een (onduidelijk) begrip met potentiële impact die vele malen groter is dan de huidige AI toepassingen. En veel mensen kunnen dit al amper bijhouden.
Omdat dat voor mij het eindstation is. Als we alles van hersenen begrijpen en we bereiken het punt dat we hersenen kunnen 'bouwen' (ofwel simuleren) dan is de volgende stap verbeteren en uiteindelijk opschalen. Dan krijg je een soort totale super-intelligentie met een eigen identiteit. Daar zijn we (gelukkig) nog langer niet. En ja ik ben het er mee eens dat AGI een vaag begrip is, maar dat is AI ook en intelligentie ook. Ik volg al een tijdje het werk van Karl Friston: https://www.youtube.com/watch?v=Y1egnoCWgUg. Ik hoop dat dit (onderdeel van) de sleutel is tot echte intelligentie.
Je vergeet de serie upload...
Ik snap je niet, wat bedoel je?
Een tv serie: upload, als je die bekijkt zie je dat je nog 1 stap bent vergeten
Nope AI, mits goed geïmplementeerd gaat grote impact hebben en straks kunnen we niet meer zonder. Het is toegankelijker dan andere hypes zoals metaverse en vr/augmented reality waarvoor extra dure hardware moet aangeschaft worden.
..en straks kunnen we niet meer zonder.
Het is maar waar je de norm legt en waar je afhankelijkheden gaat eisen en er zullen best heel veel dingen zijn waar AI een hoop waarde toevoegt. Niet meer zonder is wanneer je dingen die je tot nu toe gewoon mag uitvoeren gaat verbieden.
Ik heb je verhaal 3x gelezen, maar ik snap er niks van wat je nu wil zeggen.
Interessant, ik heb juist het gevoel dat we aan de vooravond staan van een enorme AI-revolutie. Laten we over 5 jaar evalueren :)
Voor de mensen die er weinig mee te maken hebben of het nooit gebruiken kan het wel overkomen als een hype. Maar als software ontwikkelaar is dit ten eerste niet heel nieuw (Github Copilot had je al in 2021 en dat is ook een openai product) en ten tweede is het publiekelijk beschikbaar stellen van een chatbot als chatgpt wel een hele goeie zet geweest om het een enorme impuls te geven.

Dat er nu allerlei integraties zijn komen niet zomaar na een paar weken ontwikkelen, sommige partijen zijn al een tijdje bezig met integratie in hun product. Door chatgpt krijg je wel veel momentum nu.

Andere partijen zoals Google die ook al mee bezig waren achter de schermen hebben wellicht wel de AI modellen, maar integratie in producten, nee, daar waren ze nog niet mee begonnen, daar lijkt het ten minste op.

Het is dus zeker geen hype, maar ik snap wel dat het zo overkomt
Dat dachten we ook van auto’s, vliegtuigen, computers en internet…..

AI is absoluut geen hype. We fantaseren er al decennia over en nu begint de techniek werkbaar te worden.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 04:39]

Inderdaad, dit is de nieuwe VR.
Ook VR was geen hype, het moet zich nog verder uitontwikkelen. Op Tweakers vindt men alles altijd een hype. De QR-code zou niks worden, en meer van zulks. Terwijl uiteindelijk veel door Tweakers afgeschoten technologie gewoon gemeengoed is geworden. Veelal volgt het een soort hypecycle-patroon.
Hopelijk, aangezien ik VR nog steeds dagelijks gebruik.
Haha, je hebt echt geen idee hé?

Dit wordt groter en belangrijker dan het internet, electriciteit en het wiel.

Dit is het moment waar men straks de geschiedenis 'boekjes' opent en leert over het begin van de revolutie.

All het andere daarvoor was peanuts.

[Reactie gewijzigd door dutchruler op 24 juli 2024 04:39]

Ach ach zo sprak er ook volk over "Het Internet" twintig jaar geleden. Bitcoin was ook een hype die een paar jaar ging duren.

Schattig wel, zulke opmerkingen.
Bitcoin hype is toch wel over sinds de grote crash vorig jaar. Ja het bestaat nog maar de hype is weg.
Nou, waarom is ie dan al up 80% dit jaar?
Onzin. Weet niet waar jij kijkt. Hij was 67K.

1 januari dit jaar 16k nu 26k is dat 80%?

Binnenkort crasht ie weer naar onder 20.
Mensenlief hij is DIT jaar al up 80% van de lows, namelijk van 15k naar 27k. Als begrijpend lezen niet lukt blijf dan inderdaad maar weg uit blockchain :)

En hopelijk geraakt hij nog eens onder de 20k, begint een safe haven te worden voor mensen die van de banken wegvluchten. Toen ik ermee begon was ie nog geen 2k dus laat die inflatie maar losgaan, geen erg.
Safe Haven, probleem is dat je niks met bitcoin kunt tenzij je het inwisselt voor..... geld. Dus het is helemaal geen safe haven. Net als goud, je kunt het niet eten of je huis ermee verwarmen.

Inderdaad met de laatste bankencrisis loopt iedereen weer over elkaar heen om Bitcoin te kopen, maar de realiteit zal snel inslaan. Bij de banken is je geld tenminste nog verzekerd. Ik zit nog altijd liever bij een gereguleerde bank dan bij FTX ofzo.
Een hype is het zeer zeker.
Of de hype over 5 jaar nog bestaat is afhankelijk v/d inkomsten.
De drijvende kracht achter AI is uiteraard $$$, en als dat niet naar verwachting verloopt is het afgelopen met AI.
Het is gewoon de zoveelste hype over vijf jaar zijn we er wel weer klaar mee.
Tjee, dan is Microsoft wel erg dom he? Ze hebben er net $10.000.000.000 in gestopt! Wereldwijd zullen de investeringen in AI de komende tien jaar boven het triljoen uitkomen. Allemaal hele domme mensen die beter naar bouwfraude hadden moeten luisteren.
Over 50 jaar kan de mens niets meer. Alle creativiteit is er dan uit.
Dat zeggen alleen mensen die hun creativiteit al verloren zijn :)
Ik zie voor sommige dingen zeker nut van de AI. Echter wat ik me dan afvraag: Als iedereen alles aan de 'orakels' gaat vragen, dan worden webpagina's niet meer bezocht en verdwijnen.
Waar halen de orakels dan 'nieuwe kennis' vandaan?

Ik merk zelf wel dat ik bing chat al regelmatig gebruik. Het helpt om een mooie samenvatting te krijgen wat je zoekt, en Bing chat geeft ook de bronnen erbij dus kan ik het zelfs nog controleren.

Maar wat het doet met het internet in de toekomst? We zullen het zien.
Ik zie voor sommige dingen zeker nut van de AI. Echter wat ik me dan afvraag: Als iedereen alles aan de 'orakels' gaat vragen, dan worden webpagina's niet meer bezocht en verdwijnen.
Waar halen de orakels dan 'nieuwe kennis' vandaan?
Boeken, papers, wetenschappelijke journals, etc. Overigens kun je AI nog niet vertrouwen met de waarheid, ze hallucineren nog regelmatig totale onzin. Dus menselijk expertise wordt niet overbodig.
Dan hoeven we waarschijnlijk niet meer te werken. ;-) Veel banen zullen veranderen, maar eigenlijk is dat niet nieuws. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als begin twintiger eind jaren '90 dooddoeners als deze van oude kantoorrotten naar m'n hoofd kreeg. En twintig jaar later moet ik toegeven dat ze deels gelijk hebben gehad. Efficiëntere software heeft veel werk uit handen genomen en vrijwel al het papier is verdwenen. Ik heb namelijk de fax nog meegemaakt en kantoren vol archiefkasten. Ja, voor hetzelfde werk zouden nu veel meer mensen nodig zijn, maar er zijn andere, leukere banen ontstaan. Dat laatste is natuurlijk subjectief en ik wil de boel echt niet bagatelliseren. Want er zijn vast ook mensen nu werkloos, die eind vorige eeuw voldoening uit een werk hadden kunnen halen.
Of met de komst van e-mail gebruiken we over een paar jaar geen papier meer, bezorgers verdwijnen ook. Zie wel tig vacatures voor pakjes of eten bezorgen.
Zou toch gewoon “Clippy” moeten heten.

“Hey ik zie dat je een brief wil schrijven. Zal ik de rest even invullen voor je op basis van alles wat ik over jou weet?” 🤪

(En vervolgens: om de AI-gegenereerde brief op te slaan moet je eerst een extra licentie afnemen).
Clippy ... dat was ik dus helemaal vergeten .... Zou wel ongelooflijk leuk zijn, clippy schrijf mij dit of dat.
Dat zou wel echt een mooie manier zijn om het cirkeltje weer rond te maken, eindelijk een Cliippy die daadwerkelijk nuttig is
Dit roep ik al sinds december of zo. Lijkt me echt toegevoegde waarde hebben zo'n clippy.
Is cortana niet gewoon clippy? Hang daar een GPT model achter en voila
Wow. Wel fijn dat het 'copilot' heet en ik bij elke applicatie (tot nu toe) het idee heb dat de mens centraal staat.
Van de week een presentatie gehad van MSFT over hun technologie en de integratie daarvan. Die copilot zie je ook op andere producten al terug, niet alleen in 365 :)

Maar dit is het topje van de ijsberg. Combineer dit met speech to text (bestaat al, kwestie van integreren) en het feit dat iedereen tegenwoordig met een headset werkt, en je bestuurt office en Windows helemaal met je stem.

Wat je hier ziet is de toekomst van het besturen van computers. Het begon met DOS en andere commandlines, toen werd het muis en Windows / GUI en de volgende stap is het stembesturing met interpretatie en de rest doet het ding zelf.
Wat je hier ziet is de toekomst van het besturen van computers. Het begon met DOS en andere commandlines, toen werd het muis en Windows / GUI en de volgende stap is het stembesturing met interpretatie en de rest doet het ding zelf.
Kuch powerautomate, but perhaps better with AI

[Reactie gewijzigd door m.z op 24 juli 2024 04:39]

Wat je hier ziet is de toekomst van het besturen van computers. Het begon met DOS en andere commandlines, toen werd het muis en Windows / GUI en de volgende stap is het stembesturing met interpretatie en de rest doet het ding zelf.
Nou wil ik niet zo ver gaan, persoonlijk zou ik er om privacy redenen niet zo snel stembesturing gebruiken. Zeker niet met Microsoft die al zoveel data graait in hun Windows product. Dat terzijde bestaan stem commando's al een poos, maar ik zie het niemand in het openbaar gebruiken.
Maar dit is het topje van de ijsberg. Combineer dit met speech to text (bestaat al, kwestie van integreren) en het feit dat iedereen tegenwoordig met een headset werkt, en je bestuurt office en Windows helemaal met je stem.
Hoe zie je dat voor je op een kantoor? 20 man oid die tegen hun pc aan het roepen zijn? Ik zie vooralsnog vooral geen productiviteits verbetering... Wel voor mensen met een beperking, bv slecht zicht oid. Maar persoonlijk wil ik niet eens een systeem bedienen met mijn stem.
Van die 20 man blijft er eentje over en uiteindelijk helemaal niemand, want behalve de schrijvende kant kun je ook de lezende kant op basis van AI laten werken.

Dus wat is de waarde van tekst als de context met een simpele ja of nee of een vinkje kan worden afgehandeld?
Heeft iemand al wat voorbij zien komen qua kosten, zit dit al in een M365 pakket of is dit een losse betaalde dienst? Zo ja, wat gaat het kosten? Want als het betaalbaar blijkt, heeft dit de voorkeur over ChatGPT. Voornamelijk omdat je interne documenten kan gebruiken als referentie/generatie.
Maar wie gaat al die bergen door AI genereerde teksten en presentaties allemaal lezen? En ik heb niet het idee dat de jongere generatie nog iets met e-mail heeft.
Een andere AI natuurlijk.

Stel dat we in een vergadering zitten. Jij gebruikt een AI om allemaal teksten en presentaties te maken.
Die laat ik dan door mijn AI lezen en samenvatten zodat ik alleen naar de essentie hoef te kijken.

En als je bezwaar wil instellen tegen iets, dan gaat jouw AI in conclaaf met de AI van die organisatie met allerlei verwijzingen naar jurisprudentie en implicitie dreigingen over bijvoorbeeld negatieve reviews totdat er een uitkomst uit rolt waar je mee kan leven.

En als het niet lekker gaat in je relatie met je partner, dan gaat jouw AI aan de slag met de AI van je partner om e.e.a. een beetje recht te trekken of eventueel online te kijken of er misschien geschiktere partners zijn voor allebei, wat dan met de AI van die personen zal worden onderhandeld.
Ik gebruik het nu al gretig eigenlijk, voor de meest uiteenlopende doeleinden. ChatGPT heeft voor mij gisteren een brief geschreven om 2 verzekeringen op te zeggen, en deed dat eigenlijk beter dan ik het zelf zou schrijven. Nog even de adressen aanpassen, de referenties van mijn polis invullen, en klaar. Dus die integratie in Office, daar kijk ik wel naar uit.
Dit is ook precies de kracht van AI. Je kan tegen de AI de instructies geven om een verzekering Y op te zeggen van verzekeraar X en je krijgt het gewenste resultaat waar je vrij weinig aan hoeft te veranderen, behalve je eigen gegevens.

Of je gaat "ouderwets" naar Google, zoekt naar voorbeeldbrieven om een verzekering op te zeggen, copy, paste en past de tekst aan met de gegevens van je verzekering.

Ik denk dat je met de eerste optie sneller klaar bent en een hoop reclames minder te zien krijgt ;)
Je kunt je ook afvragen waarom je uberhaupt een brief nodig hebt om een verzekering op te zeggen.
Zeker als aan de andere kant een AI zit die de opzegging leest en verwerkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.