Gerucht: Apple werkt nog steeds aan omgekeerd draadloos laden op iPhones

Apple zou nog steeds werken aan omgekeerd draadloos laden op iPhones. Het bedrijf is al jaren bezig met de implementatie van de functie, maar onder meer het bepalen van de juiste laadsnelheden en afvoer van warmte zijn redenen waarom de functie nog niet op iPhones zit.

Apple had de functie op de iPhone 14 Pro-modellen willen introduceren, maar het werk was niet op tijd klaar, zegt 9to5Mac. De engineers ondervinden vooral problemen bij het bepalen van de juiste laadsnelheid bij het omgekeerd draadloos laden. Ook het afvoeren van de warmte die het laden genereert zou nog een probleem vormen. Het is onbekend wanneer de functie klaar zal zijn.

Daarnaast werkt Apple aan de gebruikersinterface, waaronder onderdelen van iOS die gebruikers vertellen en leren over de functie en geluiden om aan te geven dat het draadloos laden is begonnen of gestopt.

Omgekeerd draadloos laden op smartphones zorgt ervoor dat gebruikers andere apparaten kunnen laden door ze op de achterkant van een telefoon te leggen. Vervolgens krijgen zij stroom via de spoel die aan de achterkant van de smartphone zit. De iPhone 12 had al de hardware aan boord voor omgekeerd draadloos laden. Op Android-smartphones zit de functie al langer: de Huawei Mate 20 Pro uit 2018 was de eerste smartphone die de functie aan boord had.

Omgekeerd draadloos laden op iPhones, FCC

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-02-2023 • 17:33

130 Linkedin

Reacties (130)

130
122
46
2
0
47
Wijzig sortering
Wat zou er zo anders zijn aan iPhones dat dit nog niet klaar is voor productie? Terwijl het op meerdere Android telefoons al een aantal jaar verkrijgbaar is.
Apple wil het simpelweg niet, de MagSafe battery pack wordt technische gezien draadloos opgeladen. Maar Apple wil het niet voor de IQ producten
Misschien een beetje offtopic, maar wat een verschrikkelijk ding die MagSafe Battery Pack. Ik heb em toen direct bij lancering gekocht, omdat ik zoiets wilde als de Smart Battery Case, die niet beschikbaar is voor iPhone 12 Mini's. Ik gebruik nu naar redelijke tevredenheid een goedkope neppe "Smart Battery Case".

Misschien is de kwaliteit/gebruikservaring nu verbeterd, maar dit was mijn ervaring met de MagSafe batterij van Apple:

- De magneet geeft je (of mij iig) continu een angstig gevoel, alsof hij zal loskomen... en ja, hij raakt soms echt los als je de telefoon uit je zak haalt.

- Hij ziet er echt fugly uit, als een of andere oude iPod die aan de achterkant van je iPhone plakt. Is aan te wennen, maar het is geen plus.

- Hij heeft geen optimale grip... maakt de grip van mijn lederen MagSafe-compatible Apple hoesje nutteloos.

- Mijn iPhone raakte oververhit (vertelde me dat ik moest wachten om hem weer te kunnen gebruiken), en dat gebeurde gewoon binnenshuis. Waarschijnlijk omdat ik mijn iPhone als hotspot gebruikte.

Absoluut geen Apple-waardig product.

[Reactie gewijzigd door Rutger Muller op 7 februari 2023 18:29]

Of iets er fugly uitziet is een smaak dingetje natuurlijk maar ik vind het persoonlijk wel een fijn ding. Batterij had wat groter gemogen maar verder prima eigenlijk.

- Vind het vooral fijn dat het ding met de Lightning kabel van mijn iPhone opgeladen wordt en ik daar geen losse kabel voor hoef mee te nemen.

- Verder verbeterd het de grip van mijn 14 Pro best wel fijn.

- Ook is het handig dat de batterij via de iOS battery widget werkt.

Ik vind het om de de bovenste en onderste reden juist heel erg een Apple product.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 7 februari 2023 18:36]

Onderste punt is ook gewoon omdat apple het voor andere producten onmogelijk maakt.
Al die 3 punten waren, naar mijn mening, beter bij de Smart Battery Case. Jammer dat ze die case niet in het assortiment hebben gelaten. MagSafe Battery Pack is geen vervanging voor de Smart Battery Case.

[Reactie gewijzigd door Rutger Muller op 8 februari 2023 13:15]

Hoezo geen Apple-waardig product? Het is duur, werkt hooguit net zo goed als goedkopere alternatieven en het is onpraktisch. Klinkt juist als een Apple-waardig product.
Als ze het niet willen, waarom werken ze er dan aan?
De hoop laten bestaan en het niet uitsluiten van een new feature bij een volgend model.
ik heb dit al jaren en handig om even mijn headsetje even op te laden als die bijna leeg is of iemand zijn mobiel wat jus te geven zoals een iphone. Die gebruikers zoeken altijd een lader krijg ik het gevoel :)
Het is allemaal onzin en niet nodig tot ze het hebben.
Je had iphone users moeten zien jaren geleden vlak voordat ze wirless charge kregen.

Onzin, traag, niet efficient, etc etc.  Magsafe heeft er zelfs een verdienmodel van gemaakt.

Reverse Wireless is nu weer onzin, tot de Iphone het heeft en revolutionair is.
Bij ons op kantoor heeft bijna niemand meer een iphone alleen verdwaalde managers en dan werk ik ook nog bij een telecombedrijf. O ja we hadden nog een meisje die er een had ,maar die heeft sinds 2 jaar een oneplus dacht ik, mede doordat ze een nieuwe iphone te duur vindt, en ze is wat volwassener geworden ,getrouwd en moeder geworden dus dan hoef je niet meer mee te gaan met de trends op school.
Mogelijk heeft Apple hogere kwaliteitsstandaarden en/of streven ze naar compatibiliteit met (de meeste) courante modellen?
Waarschijnlijk het feit dat ze dit nog uitstellen totdat gebruikers er meer over gaan klagen. Of doordat ze toch tegen grenzen aanlopen van de hoeveelheid Watt die ze kunnen gebruiken i.c.m. warmteafvoer.

Mijn S22 Ultra kan 4.5W reverse charging aan en het enigste moment dat ik het ooit heb gebruikt, was om mijn Galaxy Watch3 eventjes op te laden (was vergeten in de ochtend aan de thuislader te zetten).
Ondanks dat mijn telefoon ook draadloos laden ondersteunt, maak ik er toch geen gebruik van.
Daarnaast kan ik ook andere telefoons opladen via de USB-C in/uitgang, maar ook daarvan maak ik geen gebruik. Misschien dat anderen dat soort functies toch meer gebruiken.

Bij draadloos laden komt er redelijk wat warmte vrij (afhankelijk met welke snelheid er wordt opgeladen). Die warmte kan funest worden voor de telefoon en dus ook voor je accu.

Daarnaast kan je reverse wireless charging beter gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van je smartwatch en draadloze headsets (mits ze dat ondersteunen). Dus houdt het op max 5W, puur om de smartphone niet te veel te belasten. Anders zit je straks zelf zonder stroom.
Wat is de relevantie dat Android dit al jaren heeft? Apple gaat voor het beste en niet voor het snelste.
Apple denkt aan omzet met mooie producten, zeker niet het technisch beste. Waarom zit die lelijke bump nog in de telefoon bovenaan en bij de nieuwe MacBooks. Ze kunnen het gewoon nog niet. Apple heeft veel producten onrijp op de markt gezet. En ze zijn toch een succes geworden. Ik heb trammelant gehad met een paar mbp. En ja, altijd na de garantie. Je brengt niet elk jaar 3 nieuwe telefoons uit, als de oude zo top waren. De markt regeert; money.
Apple gaat voor het duurste, niet voor het beste.
Het beste ?

Wireless charge op alles Iphones > werkt prima
Maar diezelfde wireless charge werkt NIET op een Apple watch
Magsafe werkt NIET op alle Iphones en ook die werkt weer niet op een Apple Watch.

Alle producten zijn er al een tijdje.
Ecosysteem :X
Wat maakt het uit dat er 1 iPhone in de line-up is die dat niet heeft? Samsung heeft hoeveel, 100000 modellen? Wat als ik nu telkens zou argumenteren over het feit van "ah ja maar niet alle samsung telefoons hebben een 36K scherm"

Oh en MagSafe werkt ook niet op de Mac Pro, HomePod, etc. wat de relevantie hiervan is weet ik niet maar gezien je de Apple Watch aanhaalde kan je toch alles opsommen niet? 8)7
1 iphone ?
Sorry hoor toen Magsafe kwam had je een hand vol verschillende Iphones die NIKS konden met Magsafe.
De Apple watches hebben ook inductie laden maar werken met geen enkele standaard die gebruikt wordt voor andere Apple producten.
Voor een mobiel apparaat is dat vreemd.

Immers de airpods pro laden toch ook gewoon op.
Het opnoemen van de Watch is relevant want het topic over wireless chargen/reverse wireless chargen.
Sorry hoor toen Magsafe kwam had je een hand vol verschillende Iphones die NIKS konden met Magsafe.
Waarom praat je over het verleden? Het gaat toch om vandaag?

Ik vind niet dat het vreemd is. De Apple Watch moet een bolle achterkant hebben om tegen uw pols te kunnen drukken en zo de nauwkeurige scans te kunnen maken en daarom zou een te platte MagSafe lader heel veel stroom op een kleine oppervlakte moeten kunnen doorgeven en dat gaat gewoon niet blijkbaar, of het zou te lang duren omdat de stroom die daardoor kan te weinig is, of het brandt door omdat het teveel is. Het stoort me persoonlijk niet, natuurlijk zou ik verkiezen dat het wel compatibel zijn.
Jij haalt aan dat Apple later een feature brengt maar dan wel beter is.
Ik kijk dan ook naar het verleden want die implementaties gelden dan.

Als er vandaag gesproken zou worden over defecte accus komen mensen met Note 7 verhalen van 10 jaar geleden. Kijken ze ook niet persee naar vandaag maar de zgn trackrecord.
Zo werkt dat nou eenmaal.

De watch heeft idd een bolle kant en optimaal zou het niet zijn maar een mindere charge snelheid zou wellicht een optie zijn.
Boet je dan in op kwaliteit ??

Het is een optie, een keuze. Immers MagSafe kan ook tergend langzaam zijn in combi met bepaalde laders.
Vooral in het begin was het voor de meesten bedroevend.
Maar het is en bleef een keuze want je kon ook gewoon kiezen voor lightning als je haast had.

Vwb betere implementaties, niet altijd waar.
Na vele jaren kwam Always on Display en dat is verre van perfect. De vele reacties zeiden genoeg en Apple heeft er op gereageerd door het aan te passen.

Ook het zogenaamde fastchargen is 2015. De nieuwste Pro Max opladen in 1 uur en 45 minuten is ronduit traag vandaag de dag.

Wat te denken met de introductie van de notch het ontbreken van batterij percentage indicatie. Kon niet vanwege een gebrek aan ruimte.
Na 5 jaar en IOS 16 geschiede een mirakel, en zit hij er wel opeens wel bij.
Iets wat 5 jaar lang niet kon ....

Zo kan ik wel meer opnoemen.
Omdat ik met alle hardware door elkaar werk zie ik een beter contrast dan mensen die zich beperken tot 1 kamp en vaak praten over ervaringen van 10 jaar geleden of ervaringen van de buurman zijn dochter.

Ze hebben beiden hun tekortkomingen hier en daar maar vandaag de dag zijn ze dichter bij elkaar dan ooit.
De relevantie is, dat zo duidelijk wordt dat het technisch niet zo moeilijk is om dit te implementeren.
Hoe kun je yesteryear tech het beste noemen?
Het is al enige tijd (2021) beschikbaar iPhone, de magsafe battery pack laadt namelijk draadloos op. Het enige dat apple niet heeft gedaan is dit openstellen voor andere apparaten en/of bijvoorbeeld een magsafe case maken voor AirPods.

edit: door andere ook al gemeld

[Reactie gewijzigd door Blaz0r op 7 februari 2023 21:06]

Als ik airpod pro in mijn auto wil opladen (usb - lightning) crasht het media systeem, en dat is met dezelfde kabel waar ik mijn iphone 12 mini mee laad (de kabel is welke ik gekregen heb bij het toestel).
Lijkt me wel handig voor een aantal medische apparaten eigenlijk, die beginnen ook Qi te krijgen. Voor de rest zie ik er weinig meerwaarde in, maar goed :)
Je kan je AirPods opladen, of je Apple Watch (als ze die iets aanpassen) of desnoods je iPad een boost geven.
Wat zou het toch lekker zijn als oordopjes gewoon onbeperkt zouden blijven werken. Misschien iets met een 3,5mm audiojack ofzo.
Mijn horloge, dat gewoon precies doet wat een horloge moet doen, werkt trouwens ook al zeker 8 jaar op dezelfde batterij.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 7 februari 2023 20:50]

Wat is het toch met die obsessie rond die 3,5mm jack? Als je zoiets persé wilt (voor mij geen moment gehad dat ik daar naar verlangde) kun je ook gewoon een lightning -> 3.5mm connector gebruiken. Heb je ook nog eens 3 cm extra kabel om ergens achter te laten hangen.
Wellicht omdat er geen fijne goedkope oordoppen zijn met bluetooth? Omdat bluetooth extreem veel batterij verbruikt? En dan bedoel ik echt extreem.. Wellicht omdat niet iedereen Airpods/inear oordoppen wil, maar gewoon lekker goedkope aan een draadje? Wellicht omdat mensen oud oordoppen niet weg willen gooien en willen gebruiken?

Het is een super kleine feature, die weggelaten wordt omwille van het verkopen van nieuwe hardware.

In de trant van... 'Wij leveren geen lader mee, omdat je wellicht al een oude hebt. Dit is beter voor het milieu'. Wat eigenlijk gewoon staat voor "wij vragen dezelfde prijs maar nu zonder later, zodat je deze apart voor meer geld kan aanschaffen en wij nog meer verdienen".

Allemaal kul.
Ik ben vroeger door zoveel oordopjes gegaan omdat de kabel kapot ging. Ook bij het sporten is een kabel echt niet aan te raden. Sinds ik airpods heb gekocht heb ik zelfs niet meer uitgekeken naar oordopjes met kabel.

Ieder het zijne natuurlijk...
Klopt ook wel, en ben ik het zeker mee eens. Het ging mij puur om het feit dat mensen altijd direct zeggen "Blijf lekker in het oude hangen".

Ik draag zelf een JBL Headset wireless, lekker lomp :)
Bluetooth oordoppen bestaan in verschillende soorten en maten, van verschillende prijsgroepen. Apple maakt ze, maar je bent niet verplicht om voor die te gaan. Qua batterij, het zal. Zelf merk ik er weinig van terwijl ik ze intensief gebruik.

En zoals ik al zei, je kunt ook gewoon een verloopstekkertje in de lightning poort klikken en vervolgens je oordopjes met draadje en 3mm stekkertje gebruiken.
Wat zou het toch lekker zijn als oordopjes gewoon onbeperkt zouden blijven werken. Misschien iets met een 3,5mm audiojack ofzo.
Ja lekker terug naar de tijd dat je zak knopen kon leggen die jij er nauwelijks uit kreeg, of je met je koordje ergens achter bleef hangen. Over noice cancelen nog maar te zwijgen.
Mijn horloge, dat gewoon precies doet wat een horloge moet doen, werkt trouwens ook al zeker 8 jaar op dezelfde batterij.
Ik heb horloges die helemaal nooit stoppen, maar die moet je niet vragen een appje voor te lezen, of je hartslag te meten.
Horloges die zich automatisch opwinden zolang ze blijven bewegen. Hoe het werkt geen idee. Maar die vanmij doet het al 26 jaar.
Beetje heel erg off-topic maar geweldige website die heel duidelijk uitlegt hoe mechanische horloges werken:

https://ciechanow.ski/mechanical-watch/
Die horloges bevatten een accu, die jaar of 15 meegaat. Daarna moet het vervangen worden. Die van mij was na 16 jaar versleten. Dat die van jouw zo lang is indrukwekkend, maar ik ben vrij zeker dat als je horloge voor een dag laten liggen, stopt het.
Je hebt ook mechanische horloges die "nooit" stoppen, bijvoorbeeld Seiko kinetic. En elektrische varianten (autoquartz). Dat soort horloges hebben een mechanisme dat energie haalt uit de beweging van de drager. Voor mensen met veel horloges bestaan er zelfs "opladers" die het horloge voor je bewegen.
Ding-ding-ding. U heeft het correct. Een automatisch horloge loopt idd op beweging en je hebt kasten waarin je die kan neerzetten waardoor je je horloge kan pakken en hij meteen operationeel is.

Overigens heb ik ook horloges waar er een zonnecel in het uurwerk zit die laadt zichzelf ook op bij daglicht. Je kan zelfs zien hoe vol hij is.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 8 februari 2023 13:37]

Vuurwerk mag niet meer ...ok niet met een dikke Porsche voor de deur.
Fout ...

Seiko kinetic is een hybride automaat.
Heeft een accu die je met beweging oplaad maar wel degradeert.
Het uurwerk gaat gewoon met Quartz.
Zeker als je hem lang laat liggen gaat de accu hard achteruit.

Een automaat is een mechanisch uurwerk en kan in weze eeuwig werken (bij wijze van spreken) zolang er beweging is die de veer steeds een beetje opwind.
Als je hem 48uur niet draagt moet je hem de volgende keer weer instellen.
Ja, daar zie ik dus geen meerwaarde in.
Ja dat is meestal zo met een persoonlijke mening hè. :P Daarom schrijf ik ook dat *ik* de meerwaarde er niet zo van zie. Er staat nergens dat iedereen dat moet vinden of dat er geen meerwaarde is/te bedenken valt. :)
Ik vind het zinloos feature. Zo enorm inefficient, draadloos opladen. Iphone batterij gaat wat - 20 uur - voordat het zelf leeg is? Better al die geld investeren om de phone zuiniger maken.
Dit ja. Ik mis de tijd waar je telefoon een paar dagen mee ging als je hem vergat te laden..
Dat doen ze nog steeds we zijn ze alleen steeds intensiever gaan gebruiken. Als je een smartphone zuinig gebruikt gaat de batterij makkelijk 2-4 dagen mee.
Voor mij maakt deze functie soms een wereld van verschil.
Zijn mn buds leeg? Paar minuutjes op de achterkant en die kunnen weer een paar uur mee. Ik heb gisteren nog iemands telefoon moeten opladen, zodat hij iemand kon bellen. Ik gebruik het zelden, maar als ik het nodig heb werkt het fantastisch en is het heel handig.
Het is meer een taalding, zoals jij het zegt zie je er 'in het algemeen' geen meerwaarde in, als je zou zeggen "voor mij heeft het geen meerwaarde", dan is het voor ons een stuk duidelijker, want dát bedoel je eigenlijk.
Ik vind het kraakhelder en de post is imho gewoon juist, ook qua taalgebruik. Ten eerste heb ik nergens geschreven "er is [helemaal] geen meerwaarde" of "in het algemeen is er geen meerwaarde". In mijn eerste post staat dat ik (persoonlijke mening dus) er naast eventuele medische toepassingen verder (dus buiten die medische toepassingen) geen meerwaarde in zie. Dat sluit dus meteen al uit dat ik "in het algemeen" bedoeld zou hebben, want ik benoem zelf al iets dat een meerwaarde kan opleveren. Vervolgens reageert iemand die voorbeelden noemt van applicaties waar het handig voor zou zijn, waarop ik op reageer dat IK daar (refererend aan de opsomming van de gebruiker waar ik op reageer) dus geen meerwaarde in zie. (In lijn met de "verder" uit de eerste post).

Imho is het duidelijk wat ik bedoelde en is het taalgebruik correct. Maar goed, vrij zinloze discussie verder (pun intended.) - ik heb het hier ook al toegelicht dus voor zover er al twijfel was/kon zijn over wat ik bedoelde, is die reeds weggenomen. :) En daar laat ik het graag bij. :) Toch bedankt voor de feedback!

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 8 februari 2023 21:39]

Je hoeft geen extra lader mee te nemen. iPhone aan de lader hangen en AirPods aan de iPhone.
Ja of als je iPhone vol zit stop je je AirPods erin. Die hoef je sowieso toch maar eens in de x dagen eens aan de lader te hebben, als het niet al weken is afhankelijk van gebruik. Ik zie dat echt als complete non-issues en plaats ze liever en met hetzelfde gemak gewoon in de lader, maar nogmaals: dat is ieder voor zich. :)
Nee, het kunnen laden van een Apple watch (die je dagelijks MOET laden) zonder die puck te moeten hebben is onhandig ....

Slaap lekker verder.
Je moet niet elke Apple Watch dagelijks opladen. En het hangt ook af van hoe je het gebruikt. Mijn S8 moet niet elke dag opgeladen worden. Ik ziet ook niet constant mee te sporten en het is ook een vrij nieuwe dus de batterij is nog heel goed, binnen een jaar of 2 zal het wel dagelijks moeten worden opgeladen maar niet het geval voor iedereen dus
Als je hem in de kast legt hoef je hem nooit te laden.
We kunnen gaan dicussieren maar ALLE apple watches moet je dagelijks laden als je ze gebruikt waarvoor ie bedoeld is en vooral als je ook aan sleeptracking doet.

De Ultra die gaat 2 dagen mee. Ik heb zelf een Ultra dus je hoeft me niet uit te leggen over de accuduur.

Ga 1000 reviews lezen en je ziet dat accuduur ALTIJD een minpunt was van alle Apple watches tot de Ultra.
De Ultra doet er een dag bij zoals ik al zei.

Dat je het kan rekken met features uit te schakelen doet niet ter zake, de meesten kopen hem daar niet voor.
Enne accu's worden er in de loop der tijd niet beter op.
"Iedereen met een andere mening dan ik slaapt". ;) Whatever.

Voor noodgevallen zonder je lader (en is je Watch zó belangrijk?) is het misschien handig om te hebben hoor, maar als dit het belangrijkste argument is om omgekeerd laden te hebben dan blijf ik gewoon bij m'n standpunt: ik zie er niet echt meerwaarde in. Ik zou m'n iPhone in ieder geval echt niet gaan zien als de primaire laadbron voor m'n Watch of AirPods. :/ Zit de hele tijd je Watch er achterop, ook in je zak... Nee bedankt. Degradeert ook enkel de accu van de iPhone sneller.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 8 februari 2023 21:26]

Mensen kopen een watch niet voor de tijd, ze kopen hem voor veel meer andere zaken en willen die features ook graag gebruiken.
Mensen die dat niks boeit kopen geen smartwatch, ook prima.

Niemand heeft het over een primaire laadbron.
Je zal aan iets moeten wennen vrees ik waar jij niet gewend aan bent:

OPTIE

Oftewel, het zit erin/erop MAAR je hoeft het niet te gebruiken.
Als je wireless charge hebt dan is reverse wireless charge een kwestie van software, meer niet.
Dus als je ergens bent en de watch is laag dan heb je de OPTIE om hem te laden, aan jouw de keuze.
En nogmaals, je hoeft het niet te gebruiken, en JA je kunt hem zelfs bedraad laden, echt waar.

Typisch dat kortzichtige gedoe bij Appleusers die net doen alsof bepaalde software features hun geld gaan kosten ofzo.
Bijzonder dat je nooit iemand hoort over de vele opties mbt de minder valide die voor 95% van de eigenaren totaal niet relevant zijn en niet zullen gebruiken.
Je zou kunnen pleiten dat die features met een speciale update toegevoegd worden aan het OS als je ze nodig hebt.
Is niks anders als een feature/optie die je niet hoeft te gebruiken maar als je hem nodig hebt dan is hij daar.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 8 februari 2023 23:00]

Velen zien het voordeel niet omdat ze niet veel hardware gebruiken en/of geen andere merken gebruiken.

Ik gebruik alles door elkaar en het komt niet zelden voor dat ik mijn iphone oplaad via de Android die dan dient als Wireless charger. Lang niet altijd een lightning kabel bij me en dat boeit dan niet.
Hetzelfde geld voor de Airpods Pro.

Efficientie boeit me geen ruk, als het maar werkt als ik het nodig heb.
Jammer dat mijn splinternieuwe Apple Watch na al die jaren NIKS kan met gewone wireless charging.
In feite dieptriest dat je moet zitten kloten met die puck terwijl mijn pods en iphones wel gewoon laden van een QI standaard charger.

Ecosysteem is qua hardware een lachertje.
Het is dan ook een eco$ysteem
Vreemd.
Naar mijn weet doet Samsung dit al sinds de S8.
Op vakanties paar jaar terug redelijk vaak gebruikt om batterij verbruik tussen mijn mobiel en die van de vrouw constant te verdelen.
Het feit dat andere toestellen eerst waren hiermee doet er toch helemaal niet toe? Apple gaat altijd voor het beste en niet om het snelste
Het feit dat je het al 4 jaar niet kan gebruiken doet er dus niet toe? In de tech wereld is dat een eeuwigheid en dus stilstand.
Ik gebruik liever een functie die geweldig goed werkt dan matig of slecht, gezien de andere merken zo goed als ik altijd iets doen omdat het technisch mogelijk is en niet denken aan de uiteindelijke ervaring van de gebruiker. Het gaat allemaal om de eerste te zijn en "iets anders" doen. Daarom dat ik verkies te wachten op een hele goede feature dan een gimmick.

Dat noem ik geen stilstand hoor, Apple is innoverend door het beter te doen dan de anderen. Hun schermen met hoge en variabele verversingssnelheid is hier het beste voorbeeld van. Ze gebruiken deze nl. om stroom te besparen door de schermverversingssnelheid te verlagen wanneer een hogere niet nodig is of door het te verlagen tot het minimum wat de content toaat. En zo zijn er tal van voorbeelden. Dus koop jij maar Samsung flip telefoons met al hun andere gimmicks, ik hou het bij smartphones van topkwaliteit met functionaliteiten die nut hebben en goed werken.
Juist doordat het er op andere merken al 4 jaar is, is de innovatie er. Implementeer je het niet, dan kan je ook niet innoveren. Zo simpel is het.
Op die 'andere merken' werkt het nu goed omdat deze implementatie steeds gegroeid is. Dat is vooruitgang. Het niet implementeren is naar mijn inziens niet 'het beter doen dan anderen'. Dat is afwachten en kopiëren. Je brengt dan niks nieuws meer.

Je voorbeeld van Apple's schermen met hoge refreshrate en hoge helderheid is juist een slecht voorbeeld. Op 'andere merken' is 120Hz al jaren aanwezig. Zelfs bij modellen onder de €300. Bij Apple zit het alleen op de topmodellen en dus nog niet eens op de iPhones van €1000, de standaard 14. En dan de hoge helderheid. Het is leuk enzo dat de 14 Pro (Max) 2000 nits kan halen, onder bepaalde omstandigheden. Heb je hem echter wel eens vergeleken met een Samsung S22/23 Ultra? Deze haalt een ietsje lagere piekhelderheid, met het oog eigenlijk niet waar te nemen. Maar nu komt het, en waar het echt om gaat. De iPhone houdt zijn maximale helderheid maximaal maar voor een paar minuten vol en begint dan steeds meer en meer te dimmen, tot het scherm zelfs slecht afleesbaar is. Bij de S23 Ultra kan het scherm wel continu op de hoogste helderheid blijven, ongeacht hoe lang, gewoon tot je batterij leeg is. Dat zijn geen gimmicks, maar betere implementatie door de veel ruimere ervaring die ze hebben opgedaan, door het te gebruiken. En dat is voor mij wat telt. Dat zijn dingen waar de gebruiker echt wat aan heeft en niet alleen marketing met kijk, wij halen de hoogste helderheid.

[Reactie gewijzigd door cordonbleu op 7 februari 2023 23:27]

Ik vind dat je als Apple fan wel heel eenzijdig alle credits aan Apple geeft. Het LPTO techniek waar jij op doelt is een doorontwikkeling van bestaande technologie en dan is het opeens innoverend en perfectie, maar als een andere bedrijf dit doet (bijv Samsung) is het opeens een gimmick en nutteloos?

En reversed wireless charging is een functionaliteit die je wel of niet gebruikt (ik gebruik het niet) en geen rocket science. Hoe innoverend of beter kun je dit doen? Behalve dat het opeens een 'feature' is in plaats van een 'gimmick'?

[Reactie gewijzigd door Ted_W op 7 februari 2023 22:24]

Ik geef Apple niet de credits voor de technologie van het scherm. Ik geef Apple credits om het totaalpakket, nl. hoe ze het verwerkt hebben tot een feature dat batterij bespaart i.p.v. extra verbruikt. Ik ben helemaal geen Apple fan, ik geef hen vaak kritiek op deze website en andere websites.

Ik heb niet gezegd dat opladen in beide richtingen een gimmick is. Ik zeg dat de meeste allernieuwste features die andere merken uitbrengen gimmicks zijn omdat ze ofwel nutteloos zijn ofwel slecht geïmplementeerd. En daar vertrouw ik Apple het meeste in, dat als ze met iets afkomen het wel nuttig zal zijn en dat het goed geïmplementeerd zal zijn.

Misschien eerst goed lezen wat ik schrijf en niet alles door elkaae halen.
Variable refresh rate is ook al lang op Android.. mijn s21 ultra heeft dat al en die is alweer 2 jaar oud. Apple is tegenwoordig alleen maar goed in het kopiëren maar ze hebben maar weinig innovatiefs uitgebracht.
Persoonlijk vind ik dit erg jammer want ik had vroeger altijd een iPhone omdat ze zo vooruitstrevend waren. Ik heb wel een iPhone SE van mijn werk (en een MacBook M1) die SE batterijduur is alleen om te huilen. De MacBook is wel goed, net als mijn privé iPad Air, goeie Android tablets met ondersteuning bestaan gewoon niet maar voor telefoons moet je echt niet bij Apple zijn. Slechte batterij, slechte scherm met enorme bezels (of een notch) vreemde keuzes zoals dat dynamic island en rare beperkingen als het nog steeds onmogelijk maken van zelf bepalen hoe ik mijn apps op de Home Screen wil neerzetten.
Mijn SE is toch echt niet oud dit is het 2022 model en ik moet hem echt 3 keer per dag opladen terwijl hij dus nog 100% battery health heeft en op signal na geen andere apps. De originele iPhone was een revolutie zoals ik zelf zei heb ik ook altijd een iPhone gehad. (1, tm4 privé en daarna elke 2 jaar een nieuwe van werk) maar ze voegen echt niks nieuws toe. Geen revoluties meer zoals ze altijd deden. Dan moet je echt kijken naar Samsung met hun foldables of de Chinese telefoons met 200+ watt opgeladen.

Als je kijkt naar Apple always on display hoeveel stroom die verbruikt in vergelijking met andere Android telefoons doen ze het toch echt stukken slechter. Daarbij is het terugbrengen van de scherm refresh rate maar een klein deel van het batterij verbruik en helpt het alleen als je bijvoorbeeld naar statische tekst zit te kijken.

Zelf hoop ik dat Apple nieuwe AR headset een revolutie wordt zoals de iPhone dat was. Ik mis echt de grote stappen in tech die de laatste jaren steeds minder worden.
Nee, Apple kun je mijns inziens zien als een marketing-bedrijf wat daarnaast wat hardware en software ontwikkeld. Net als dat Oracle een bedrijf is vol met juristen wat toevallig ook een database ontwikkeld.

Als Apple altijd voor het beste zou gaan, dan zou je mobiele netwerk ontvangst op veel plekken niet ondermaats zijn. Waar je bij sommige high-end Android toestellen nog kunt bellen lijkt je Apple telefoon redelijk nutteloos. Daarnaast zijn de wifi snelheden op een iPhone ondermaats (ik dacht 1x1 MIMO). Dus nee, Apple wil zeker niet het beste van het beste. Toegegeven, bij voldoende bereik is het internet op je iPhone snel zat. Maar het zijn niet de 'Astonishing speeds' waar ze altijd mee pronken op de WWDC en andere presentaties.

En ook het argument wat je vaak hoort dat een Apple altijd werkt of fysiek stuk is gaat niet op. Als je regelmatig met verschillende Apple producten werkt dan loop je regelmatig tegen een bug aan.
Als Apple altijd voor het beste zou gaan, dan zou je mobiele netwerk ontvangst op veel plekken niet ondermaats zijn. Waar je bij sommige high-end Android toestellen nog kunt bellen lijkt je Apple telefoon redelijk nutteloos.
Niet alleen highend. Ik ben vaak in buitengebieden in de VS een oude Samsung clamshell van een paar tientjes heeft nog 3 streepjes waar iPhone geen ontvangst heeft.
Ik ben zelf vaak in Oost Europa voor het werk, zelden in de VS, en mijn ervaring en vaststellingen zijn net omgekeerd.
Apple gaat voor het beste in zoverre dat mogelijk is. Als ze alles alles onder eigen arm moeten nemen kosten de iPhones 10000 euro per stuk.

En laat me niet lachen, iPhones hebben veel beter bereik dan andere toestellen. Vorige week nog in het sportpaleis waar mijn schoonbroer met zijn nieuwe samsung geen bereik had terwijl ik 4 bars had en perfect bereik had en beiden bij dezelfde carrier.
Nee, Apple kun je mijns inziens zien als een marketing-bedrijf wat daarnaast wat hardware en software ontwikkeld. Net als dat Oracle een bedrijf is vol met juristen wat toevallig ook een database ontwikkeld.
Geen enkel bedrijf doet zoveel zelf als Apple. En dat doen ze omdat ze de beste ervaring willen kunnen aanbieden en zo zijn ze het grootste bedrijf ter wereld geworden. Het is niet door klanten te betalen om Apple producten te kopen dat ze zo groot zijn geworden, ook niet door lage prijzen want ze zitten aan de hoogste kant in alle categorieën.

Als het aankomt op bugs is iOS niet met android te vergelijken. Android is letterlijk een bug city en na 2-3 jaar krijg je al geen updates meer. Bij Apple staat privacy voorop en krijgen iPhones tot 7 jaar lang updates. Dat zie ik niet als een marketingbedrijf want die zouden updates stoppen na 3 jaar.
Android telefoons doen dit dus al een paar generaties...
Nu weten we allemaal dat Apple er wel vaker wat langer over doet om het een en ander te implementeren wat al wel in Android zit, maar 4+ jaar voor iets bést wel nuttigs ditmaal? Normaal lag dit maar een paar maanden tot een jaar achter menig android toestel.
Wat een kul argument. Apple de mist inmiddels op redelijk wat vlakken de boot.

Ik heb zelf altijd iphones gehad, en daar blijf ik ook wel bij omdat ik het zo gewend ben. Maar vooral de laatste paar jaar beginnen ze op technisch vlak toch wel een beetje achter de feiten aanlopen, los van se SOCs.
Samsung heeft het vanaf de S10. De Huawei Mate 20 Pro was de eerste telefoon met reverse wireless charging, alweer uit 2018. Apart dat Apple er zo lang over doet.

[Reactie gewijzigd door cordonbleu op 7 februari 2023 18:07]

Heb zelf een S10 waar dit op zit en werkt prima, heeft wel best wat verlies waardoor je het niet snel zal gebruiken om een andere telefoon bij te laden: heb je binnen no-time allebei een lege accu 🤣
Ik gebruik het heel vaak op mijn S10e, dat ik mijn smart watch oplaadt terwijl de telefoon met USB-C laadt. Twee vliegen met 1 kabel :)
Wie zegt dat Apple dit zelfs wilt? Het feit dat Apple dit onderzoekt wilt niets zeggen. Ze testten en testen nog steeds touchscreen Macs, ze testten in het verleden de gekste dingen uit en dat zullen ze blijven doen. Want enkel door te onderzoeken kan je op geweldige ideeën uitkomen. Het zou me niet verbazen als Apple dit zou uitbrengen en dat het veel beter werkt dan bij de concurrentie, dat het bijvoorbeeld minder stroom verliest tijdens het opladen van andere toestellen bijvoorbeeld.

Als het nu aankomt op deze specifieke functie, ik zou het nooit gebruiken. Ik neem aan dat het gebruikt zou kunnen worden om AirPods te kunnen opladen en ik heb 2 paar maar ik zou het niet gebruiken want in de situaties waar ik mijn AirPods zou moeten opladen via de iPhone, ik gewoonweg niet in een rustige omgeving ben waar ik dat zou kunnen doen. Ik neem nl. aan dat de AirPods case op de iPhone zal moeten liggen en zo laten zonder beweging. En die situaties zijn thuissituaties en daar kan ik via de stekker of MagSafe opladen.
Zat mensen die wel rustig hun airpods op hun iphone kunnen leggen en opladen.
Het is gewoon niet meer van deze tijd.

Wireless charge is sowieso een bende bij Apple.

Wireless charge Mag safe werkt niet bij alle modellen.
Apple watches kunnen niks met wireless chargers (die een iphone en airpods WEL kunnen opladen) en Magsafe heeft ook geen zin met een watch.
Ik heb nooit gezegd dat er geen mensen zijn die draadloos opladen van hun AirPods via hun iPhone zouden gebruiken. Ik zei "ik zou het nooit gebruiken" wat niet wilt zeggen dat er geen doelgroep voor zou zijn.

Het feit dat MagSafe niet op alle Apple producten beschikbaar is doet er niet toe. Ik had het over hoe Apple het toch weer veel beter en leuker maakt via MagSafe.
Wel apart dat Apple het nog niet gelukt is die functie te implementeren in de iPhones, maar er zal vast wel een technische rede voor zijn. Voor mijzelf zou het in elk geval geen gemis zijn omdat ik er toch geen gebruik van zal maken. Nadeel vind ik ervan dat dan ook de accu van je smartphone sneller leeg is en je die dan uiteindelijk toch weer aan de lader moet hangen.

Ander punt is ook dat ik een vrij stevige hoes ( UAG ) gebruik en daardoor draadloos laden niet altijd even goed werkt. Als het werkt merk ik dat de smartphone best wel erg warm word, veel warmer dan wanneer die gewoon aan de lader hangt.
Waarschijnlijk willen ze gewoon een stuk meer vermogen dan de 4.5W van Samsung. Dan kom je snel bij hitteproblemen terecht
Wat wil Apple bereiken dan? Ipv "Car to Grid" een soort "Phone to Car", waarmee je je EV kan opladen? :+
4,5W is al echt veel. Wat houdt hen tegen om dit later gewoon verder op te schroeven in nieuwere modellen als ze de oplossing daar voor gevonden hebben?
Dan sta je spec-spec gelijk met Samsung, dat kan natuurlijk niet.
Dat zou inderdaad best eens de rede kunnen zijn maar eerlijk gezegd geen enkel idee met welke snelheid b.v. Samsung werkt qua omgekeerd draadloos laden.
Dat zou inderdaad best eens de rede kunnen zijn maar eerlijk gezegd geen enkel idee met welke snelheid b.v. Samsung werkt qua omgekeerd draadloos laden.
Dat gaat met 4,5 watt op de huidige modellen.
Mijn Samsung is alweer van nu bijna 3 generaties terug ( S20 + ).
Tja het blijft vreemd maar dat is net als die AirPower die nooit is uitgekomen. Zelf gebruik ik reverse wireless charging niet altijd maar af en toe is het wel handig bijvoorbeeld als ik op reis ga. Dan heb ik aan 1 usb c kabel genoeg om mijn telefoon, galaxy buds pro en smartwatch op de laden. Die laatste laad ik dan op met reverse Charging.
Ja oke, als je op reis bent kan ik mij er nog wel iets bij voorstellen dat je dan minder hoeft mee te slepen qua kabels en laders.
Zow het net zo makkelijk - en enorm efficiënter - om een usb-c splitter cable te gebruiken? Draadlos laden is wat - maar 40% efficient?
Mijn galaxy watch heeft geen usb c poort..
Ik begrijp nog steeds niet waarvoor men dit in vredesnaam nodig heeft. Ze beginnen zo langzaamaan wel op Samsung te lijken. Allemaal functies inbouwen die geen mens nodig heeft. Tuurlijk, als het erop zit dan komt het vast een keer van pas. Maar ik heb werkelijk nog NOOIT iemand horen verzuchten 'als ik nu maar mijn oortjes draadloos kon opladen via m'n iPhone'. De meeste iPhone gebruikers die ik ken, kunnen alle lading die in de accu zit heel goed gebruiken om uberhaupt hun iPhone het einde van de dag te laten halen, laat staan dat ze ook nog hun oortjes ermee gaan opladen.

Neem gewoon een powerbank mee, of een oplader met draad. Wat is toch het probleem daarmee?
In combinatie met Apple Watch lijkt het mij vooral zijn nut kunnen hebben, met name op reis.

Thuis leg ik telefoon/watch allebei op het nachtkastje op de lader* en dat werkt prima. Maar ga ik op reis, moet ik niet alleen en lightning-kabel meenemen, maar ook de oplaadpuck voor de watch.

Die lightning-kabel is ook meestal wel makkeijk te lenen, USB-C straks helemaal, maar zo'n watch-laadpuck niet.

Dan zou het echt makkelijker zijn als ik gewoon 1 lader + kabel bij me heb en de Watch voor het opladen op de telefoon zou kunnen laten meeliften.


*Jaja, brandgevaar, blabla, en ik zou ze moeten opladen tijdens zonneuren, scheelt me toch 2 kWh op jaar basis salderen.
In combinatie met Apple Watch lijkt het mij vooral zijn nut kunnen hebben, met name op reis.
Geen idee hoe mensen hier op reis gaan, maar bij mij zit er gewoon een powerbankje in een kleine pocket van de rugzak met een USB-C en Lightning-kabel eraan. Nog een extra poort waar m'n smartwatch-lader in kan. Als ik de iPhone aan de Mac leg trekt ie de batterij ook leeg. In welke situatie wil je dat je horloge je telefoon leegtrekt? Volle Apple Watch die vervolgens geen telefoon meer heeft om aan te connecten...

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 8 februari 2023 12:20]

Veel simpeler, het gaat om het reguliere " 's nachts laden".

huidige situatie:
Ik kom op mijn hotelkamer/logeeradres en plug 2x een lader in, met 2x een kabel (1x iPhone, 1x Watch-puck).

Ik heb dan dus ook 2 laders en in ieder geval 2 verschillende kabels bij me.

Gewenste situatie:
Als ik in mijn hotel/logeeradres kom. dan plug ik 1x een lader in, met 1x een kabel (de iPhone) en ik klik de watch op de phone.

Het voordeel is met name dat ik die ene kabel niet meer per se hoef mee te nemen (en ook het risico op die kabel vergeten mee naar huis te nemen, ik spreek uit ervaring).

Wat dat betreft is met name voor reizen gewoon "less is more". Is het een _klein_ probleem? Zeker, ik lig hier niet wakker van. Maar ik zou dit wel willen.


Aanvullend is ook nog een dingetje dat als ik in de VS ben, ik vaak aansluit op andermans laders. De aanname dat er een lader/USB-punt is, is wel veilig gebleken en dan hoef ik niet ook nog verloopstekkers mee te nemen, vanwege de stopcontacten. Het nadeel is wel, dat het niet veilig is om aan te nemen dat de laadkant USB-C danwel USB-A is. Dus had ik op mijn laatste trip voor beide 2x een kabel bij me :-/. Verloopstukjes is vast ook een idee, maar die heb ik niet, de kabels had ik al.

Dit is uiteraard wat particulier, maar het geeft maar aan dat de 'reverse charging' wel degelijk complexiteit wegneemt

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 8 februari 2023 13:47]

Ik heb een US/Azie lader met twee USB-poorten. A en C. De kabel… tja die neemt zo weinig ruimte in dit ik dit waarlijk een 1st world problem kan noemen
Ze beginnen op Samsung te lijken door allerlei functies in te bouwen? Het gaat er net om dat het nog steeds niet ongebouwd is en dat dit een gerucht is.
Verder lijkt het me logisch dat ze dit blijven testen, alle fabrikanten testen in meer of mindere mate functionaliteiten en een groot deel daarvan haalt het levenslicht niet, niets abnormaal aan in een markt in beweging.

Ipv draadloos opladen zou ik trouwens willen zien dat ze USB C inbouwen en dat beschikbaar maken om andere devices op te laden. Merendeel van de toestellen gaan USB C moeten hebben, een USB C kabel vind je overal, én er is praktisch geen verlies.
Ik heb 't vrij recent brood nodig gehad bij m'n fold4, usbc poort stuk en draadloos lader had ik niet in huis. Via de rug van m'n s23 die ik aan de usb lader kon doen kon ik zo draadloos m'n fold 4 via de s23 opladen...echt briljant!

Sja Apple.....💩😜
Poort gaat bij apple iig niet stuk :p.
De lightning kabel daarentegen is niet zo heel sterk.
De lightning kabel daarentegen is niet zo heel sterk.
Maar ik vervang liever een kabel dan een poort :)
Weinig last van :).
Is dit anders dan een iPad Pro/Air die een Apple Pencil oplaadt?
In weze hetzelfde principe ja.
Daar hoor je NIEMAND klagn dat het onzin is en ze liever de pencil met lightning opladen zoals bij de Gen1 versie van de pencil. Wat een mislukking was dat !
Omgekeerd draadloos laden op smartphones zorgt ervoor dat gebruikers andere apparaten kunnen laden door ze op de achterkant van een telefoon te leggen.
Ik denk al, wat bedoelen ze met omgekeerd draadloos? Gewoon opladen met een kabel dus? :+
Vervolgens krijgen zij stroom via de spoel die aan de achterkant van de smartphone zit.
Nee, je krijgt een magnetisch veld via de spoel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee