Keuringsinstantie post specs van Samsung Galaxy S23 Ultra

De Chinese keuringsinstantie TENAA heeft specs online gezet van wat de Samsung Galaxy S23 Ultra zou worden. Alleen de specificaties van de camera's van de telefoon ontbreken, maar details over de processor, behuizing en het scherm staan er wel.

De S23 Ultra wordt 163,4x78,1x8,9mm groot en zal 233 gram wegen, zo zegt TENAA. Dat ligt in lijn met de S22 Ultra. Het scherm is weer een oledpaneel met een diagonaal van 6,8 inch en een resolutie van 3088x1440 pixels.

De processor heeft in de drie clusters kloksnelheden van 3,36GHz, 2,8GHz en 2,0GHz. Het is al langer bekend dat Samsung alleen maar Qualcomm-socs gaat gebruiken in zijn Galaxy S-modellen. Dit gaat vermoedelijk om een opgevoerde versie van de Snapdragon 8 Gen 2; die gaat standaard tot 3,2GHz.

De listing bevat weinig details over de camera's. Er zouden vijf camera's zijn, met resoluties van 108 megapixels, 12 megapixels, 12 megapixels, 2 megapixels en een frontcamera met een resolutie van 12 megapixels. Geruchten gingen dat de telefoon een 200-megapixelcamera zou hebben, maar de TENAA-listing onderschrijft dat dus niet. Samsung wil de Galaxy S23-serie volgens eerdere geruchten begin februari aankondigen en later komende winter uitbrengen. De fabrikant heeft nog niets bekendgemaakt over de nieuwe telefoons.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Specs Ultra's S23 Ultra S22 Ultra
Afmetingen 163,4x78,1x8,9mm 163,3x77,9xx8,9mm
Gewicht 233g 229g
Schermdiagonaal 6,8" 6,8"
Schermresolutie 3044x1440px 3044x1440px
Soc Snapdragon 8 Gen 2, max 3,36GHz Snapdragon 8 Gen 1/Exynos 2200
Geheugen en opslag 8/12GB, 256GB/512GB/1TB 8/12GB, 256GB/512GB/1TB
Accu 5000mAh 5000mAh

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-12-2022 • 14:10

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
25
2
0
27
Wijzig sortering
Belangrijk detail is denk ik dat opslag UFS 4.0 wordt. Snelheid van opslag zou dubbel sneller moeten zijn in theorie.
Ik snap tel specs nooit zo... ik heb een S20 en werkelijk nog nooit gedacht, heh, wat is mn opslag traag :) Eigenlijk de enige boeiende spec is battery life.
Ik stoor me enorm aan die trage opslag. Ik bewaar zelf niks in de cloud en back-up mijn telefoon vaak evenals mijn laptop en sla deze back-up dan volledig op mijn telefoon op. Het toestel sluit ik aan op mijn laptop met een usb kabel en schrijf dan alles over. Dramatisch traag en de connectieproblemen die er al waren met de Galaxy S1 zijn er met de S20 nog steeds.

Ik ben dus zeer geintresseerd in snellere opslag.

[Reactie gewijzigd door heinekenriz op 12 december 2022 15:32]

Zoals al eerder gemeld in de reacties, de kans is vrij groot dat dit aan de USB C kabel ligt waar je gebruik van maakt. Ik heb ook de S20 Ultra gehad en met de Samsung Smart Switch software trok deze mijn sata SSD in mijn PC volledig dicht met bijna consistente snelheden van boven de 400 MB/s zodra de foto's / video's overgezet werden. De SSD in kwestie was toen der tijd een Samsung 860 Evo 1TB.

Ik quote daarom even mooi @EN-IS
Ik had dezelfde ervaring totdat ik een "dure" kabel van Samsung en van JupptElectronics heb gekocht met 10gbps (usb-c naar usb-c met 100W PD snel opladen 3A). Dat maakt echt een wezenlijk verschil met data overdracht, bijvoorbeeld met het kopiëren van data (heel veel foto's en vids) vanaf het toestel. Maar ook met opladen, zo laad ik mijn S22 Ultra op fast charging 2.0 :)
Hopelijk wil dit het probleem bij jou verhelpen, aangezien UFS 3.0 in de S20 Ultra leessnelheden van 2 GB/s zou moeten kunnen halen (16Gb/s), dus dit zou geen bottleneck mogen zijn :)

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 12 december 2022 23:06]

Wat ik zelf alleen niet zo begrijp is waarom het zo lang duurt om bijv een S20FE (en andere android telefoons en bijv Ipads) opnieuw op te starten. Ik dacht zelf altijd dat dit met traag flash geheugen te maken had (gezien mijn laptop of desktop met SSD wel snel opstarten).
Heeft het niet meer te maken met de snelheid van de usb aansluiting op het toestel?
Gebruik voor backups en sync OneSync Ultimate.
Hoelang dit duurt geen idee, gaat automatisch op de achtergrond.
Tijdens gebruik is mijn S22 Ultra snel en spontaan. Deze heeft geen SD meer maar 512 Gb intern.
Dat verschil is wel merkbaar, dat er niks meer via de SD loopt.
Ik heb wel al last gehad, en nog steeds, van lage transfersnelheden. Want hoewel die telefoons allemaal USB 3.0 hebben, blijft de kopieersnelheid hangen op USB 2.0 snelheden. Zeer vervelend als je eens een grote hoeveelheid foto's of video's wil kopiëren van je telefoon naar je pc.
Waarom dat niet sneller kan is mij een raadsel. Ik heb nu een fold4 en het is nog steeds pokketraag. Ofwel doe ik iets fout, maar dan weet ik niet wat.
Even kort door de bocht, dat komt door de meegeleverde kabel of een standaard kabel die je gebruikt.

Ik had dezelfde ervaring totdat ik een "dure" kabel van Samsung en van JupptElectronics heb gekocht met 10gbps (usb-c naar usb-c met 100W PD snel opladen 3A). Dat maakt echt een wezenlijk verschil met data overdracht, bijvoorbeeld met het kopiëren van data (heel veel foto's en vids) vanaf het toestel. Maar ook met opladen, zo laad ik mijn S22 Ultra op fast charging 2.0 :)

Product:
- JupptElectronics USB C naar USB C kabel, USB C kabel 100W PD snel opladen datakabel met E-Mark Chip 4K @60Hz video-uitgang, 10Gbps gegevensoverdracht

- Samsung EP-DX510

[Reactie gewijzigd door EN-IS op 12 december 2022 18:39]

Serieus? :| Ligt dat echt aan de kabel?? Hoe stom! :X

Zeer hartelijke dank voor de links, ik denk dat ik maar eens een kabeltje ga kopen... :D

Edit: hoeveel haal je nu dan in transfersnelheid? Ik blijf nu steken op 25 MB/s ongeveer...

[Reactie gewijzigd door BartDG op 12 december 2022 18:25]

De meegeleverde standaard kabel doet maar 400mbps tov de nieuwe Samsung kabel van 10gbps. Ter info, de Samsung kabel heb ik kunnen scoren (2 stuks gekocht) voor maar €10 in de aanbieding en de kabel van JupptElectronics iets meer dan €10 euro en elk cent waard (ook 2 van gekocht). Is wat dikker en stugger als de Samsung kabel en daardoor naar mijn mening watt duurzamer. Beiden bij Amazon gekocht. Ik link even niet ivm de referral links.

Ik kan mij even niet meer herinneren wat de snelheden waren naar die waren fors beter. Mocht ik nog eens een data overdracht doen dan meld ik mij even :)

[Reactie gewijzigd door EN-IS op 12 december 2022 18:40]

Super! Hartelijk dank voor de zeer nuttige info! :)
Ik weet niet of JupptElectronics wel zo'n betrouwbare bron is?

https://opgelicht.avrotro...-is-een-malafide-webshop/
Waar jij naar linkt gaat over een malafide webshop welke niks te maken heeft met het product wat ik hier heb benoemd. Twee verschillende namen.

Tevens heb ik de kabels bij Amazon gekocht. :)

[Reactie gewijzigd door EN-IS op 15 december 2022 09:15]

Nee dat is inderdaad ook zo. Nooit last gehad van een "trage" opslag en nooit opgemerkt, dus geen probleem. Ik heb ook de S20 en voorlopig geen nieuwe telefoon nodig. Werkt prima. Samsung S2, S7 en nu S20. Ik wissel niet zo vaak, meestal alleen omdat de camera veel beter is geworden bijvoorbeeld. Dus pas bij S24/S25 ga ik weer kijken ;)
Is vooral de IO die er flink op vooruit gaat wat het interessant maakt, niet zozeer de doorvoersnelheid.
Ik merk enorm verschil tussen mijn OnePlus 8 en Samsung A52s. De eerste heeft UFS 3, de tweede maar UFS 2. Apps installeren is 2-3x zo traag!

Ik installeer apps niet via de play store en alleen die kan automatisch updaten (door Google beperkingen/manipulatie). Dus ik moet steeds met de hand updaten. Heel vervelend.

In normaal gebruik zijn beide toestellen gewoon even snel, maar bij dingen die veel schrijfacties doen merk je het echt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 december 2022 09:44]

Dat zul je niet merken. Het is al snel genoeg, je bent dan gewoon op de CPU aan het wachten. Net zoals SATA en M2. Het verschil tussen 500mb/s en 3000mb/s merk je niet in het opstarten van een programma. UFS 4 is 4200mb/s ipv 2100mb/s, zelfde verhaal.

Qua MIPS maakt het trouwens ook niet uit, aangezien UFS 3 al vergelijkbaar is met een SATA SSD.

Bron: https://beebom.com/what-is-ufs-4-0/
interessant voor de makers van hoesjes.
Daarom maken ze elk toestel ook elk jaar weer net een halve mm groter of kleiner en ze schuiven met het camera-eiland. Tot ook dat, net als bij de usb-c stekkertjes, alles weer uniform moet worden.
Als je de binnenkant verandert ontkom je er vaak niet aan om ook aanpassingen aan de buitenkant te doen om het te laten passen. En dan kan het inderdaad om mm's gaan. Ik denk niet dat de device makers zich bezig houden met de omzet van hoesjesmakers.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 12 december 2022 14:35]

Vergeet niet dat vooral de camera gedeelte, anders kan worden, als er voor andere sensoren gekozen wordt. De laatste 3 generaties van de S lijn zien qua achterkant er altijd anders uit, i.t.t. wat Apple deed / doet.

Het belangrijkste voor de fabrikanten is dat de telefoon stevigheid biedt, maar ook dun genoeg is, gezien mensen blijkbaar niet van dikke telefoons houden.
die paar mm dikte maakt voor mij niks uit, als ik weet dat de accu het lang kan volhouden.
De schermen blijven meestal wel redelijk gelijk t.o.v. de voorgaande modellen. Dus is het een kwestie van hoeveel mm er van de frame afgehaald kan worden, dan wel dat er aan de binnenkant ruimte bespaard kan worden.

Ik wacht nog wel even totdat de daadwerkelijke specs komen, om te kijken in hoeverre de S23 Ultra het doet tegenover de S22 Ultra. Ik blijf nog wel even mijn S22 Ultra houden :P
Je moet ook aan de buitenkant kunnen zien dat iemand the latest and greatest heeft natuurlijk. Ook al kunnen ze dat ook met nieuwe kleurtjes doen. Hoewel...de meeste mensen blijven bij de oude vertrouwde kleuren en zwart/zilver blijven populaire kleuren.
Als het goed is gaan telefoons langer mee dan de hoesjes en je gaat toch ook niet je glimmende nieuwe telefoon in een versleten hoesje stoppen. Dus ik denk echt niet dat ze het design wijzigen om meer hoesjes te kunnen verkopen.
Die krijgen die specs al eerder van de fabrikant zelf. Zo lekt er daarom nog wel es wat.
Zoals verwacht, en ook al bij de overige nieuwe smartphones te zien was, vrijwel geen 'vooruitgang' in hardware. De nieuwe dingen moeten van software komen. We zitten echt op een plateau momenteel waar ze met hardware niets zinvols meer kunnen toevoegen. Smartphones zijn al enkele generaties meer dan snel genoeg voor de meerderheid van de gebruikers. Misschien dan een (top)toestel van 3 jaar geleden een klein beetje moeite heeft met de meest veeleisende games op de hoogste framerates, maar (ik speel geen spelletjes, dus ik weet er niets van) ik denk niet dat ze games uitbrengen die maar een klein deel van de mensen volop kunnen spelen.
Zowel aan het Apple- als het Android front kun je eigenlijk net zo goed je geld in je zak houden of 4 jaar met je smartphone doen. Even ervan uitgaande dat je een toptoestel hebt/had.
Ik had een Samsung Note 20 Ultra en die heb ik na 3 jaar vervangen voor een Pixel 7 Pro, maar dat had eigenlijk niet gehoeven. Qua snelheid, formaat e.d zijn ze elkaars gelijke. Het is dat ik wel weer wat anders wilde, maar ik denk niet dat ik 'blown away' zou zijn van de S23 Ultra. De apps die je van dag tot dag draait gaan echt niet sneller lopen, Het is meer de software geintjes, en dan in het geval van de Pixel specifiek, de AI truukjes die erin zitten. Maar ja, een deel heeft de Samsung ook al geloof ik. Of het komt.

Nee, ik denk dat ik de komende jaren mijn geld aan andere zaken ga uitgeven. Tenzij er echt iets heel bijzonders komt.
Same here. Eerder had ik iedere 12 tot 18 maanden weer een nieuw model, en merkte je echt aan alles dat je een nieuw model had. Nu heb een dikke 3 jaar gedaan met een asus die enkel vervangen is omdat ie geen updates meer kreeg. Super deal op een s21FE gekregen icm verlengen van mijn abo, en deze ga ik minimaal 4 jaar gebruiken. Na een jaar of 3 even kijken hoe goed het toestel nog is en indien ie dan nog 2 jaar mee kan een nieuwe accu erin. Voor de rest verwacht ik geen moment tekort te gaan komen qua prestaties, scherm of camera.
Tegenwoordig ben je al blij dat ze niks weghalen juist, in plaats van dat ze nieuw spul toevoegen.

Om een aantal zaken op te noemen; een vervangbare batterij, een headphone jack, een micro-sd slot en een IR-blaster.

Jammer bij dit model dat ze weer zo'n irritant gekromd scherm gebruiken in plaats van een lekker plat ding en de batterij weer niet een upgrade gegeven.
Geheel mee eens. Ik was stiekem al aan het kijken naar een S23 Ultra, maar uiteindelijk besloten dat het onzin is om daarmee mijn S21 Ultra te vervangen. En wel hierom

Mijn oudste zoon vroeg toen ik een budget Samsung voor de jongste had gekocht voor kerst of het niet de Pixel 7 Pro was toevallig. Toen ik vertelde dat ik een S21 Ultra heb en ze mij niet geloofden :) zei ik dat die al wat ouder was, maar nog niet onder deed voor bijvoorbeeld die Pixel 7 Pro. Ik ging de twee toen vergelijken om het te laten zien, en verdomd, het merendeel aan specs was bij die "oude" S21 Ultra nog steeds hoger dan de Pixel 7 Pro, of gelijk aan....

Toen dacht ik, laat ik mijn centjes maar gewoon op zak houden. Zo erg is het nu niet dat ik met een S21 Ultra rondloop.
Ik heb vernomen dat de tech reviewers zelf niet eens aanraden om de S21 Ultra te vervangen voor de S22 ultra omdat het verschil gewoon te klein is, en als het verschil met de S23 ultra weer marginaal is, dan.... ach je begrijpt me wel.

Overigens heeft mijn oudste zoon mijn oude S10, en die doet het ronduit nog steeds perfect, ja ook de batterij (de jongste heeft een Sony Experia van 5 jaar oud, die mocht wel vervangen worden, al doet die het feitelijk ook nog steeds, op de camera na (en dat is wel jammer voor hem))
En wel hierom
Heet jij toevallig Cor? :+
Nee, dat niet, maar ben wel nieuwsgierig nu....
Cor van der Laak, typetje van Koot & Bie. Die zei altijd: 'Mijn naam is Cor van der Laak, en wel hierom..'

https://youtu.be/vG96OFA9M1w
Het enige echt goede nieuws hieraan is dat de Exynos CPUs dus nu definitief verleden tijd zijn. Ik heb een 'gewone' S22, en in vergelijking met de S10 die 'ie vervangen heeft is het inderdaad een snelheidsmonster, maar ik moest onlangs mijn oude OnePlus 5T er even bij pakken... Die is bijna net zo rap, en zuiniger met de batterij, en dat is toch echt CPU afhankelijk.
Ik zou nog niet te vroeg juichen. Er zijn vaker geruchten geweest dat Samsung eindelijk van de Exynos zou afstappen. Telkens kwamen we weer bedrogen uit. Ondanks dat ik erg tevreden ben met mijn Snapdragon S20 Ultra uit Singapore heb ik ook geluiden gehoord dat er met garantie gedoe ontstaat hier in Europa.
Inderdaad, het gaat hier om een Chinese instantie dus het bevestigt het eigenlijk alleen voor die regio. Met de EU modellen hebben ze niks te maken.

Maar er zijn wel meer geruchten geweest dus hopelijk is het dit keer wel waar!
Klinkt alsof mijn volgende telefoon een Fold moet worden dan, die worden enkel met Snapdragons geleverd in Europa. De baas toch nog maar eens lief aankijken...
Ziet er niet naar uit dat dit een enorme upgrade gaat zijn :)
Meer de situatie denk ik dat elk nieuwste van het nieuwste beetje technologie meegenomen wordt, en de drang elk jaar een nieuw model uit te brengen.
Hoop niet dat deze ook weer een gebogen scherm krijgt, zou jammer zijn.
Heb de prijs nog niet gezien, maar gaat het niet worden, zeker niet waar ik een telefoon voor gebruik. Verder vind ik het Samsungsausje, wat over hun telefoons wordt gegooid, veel te groot. Je koopt een telefoon van Samsung, maar je hebt er voor een groot deel, niets over te vertellen, wand Samsung bepaalt en dat voor heeeeeel veeeeeeel geld. Ik zie ook de voordelen van een dure telefoon helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door J.W. Roos op 12 december 2022 15:58]

Als je de voordelen niet ziet, dan is ie niet voor jou. Simpel ;)

Ik ben het wel eens met de meute overigens, weinig nieuws onder de zon. Als je toevallig een nieuwe telefoon nodig hebt omdat de oude stuk is of 4 jaar oud, prima. Koop een S23. Maar tov een S22, weinig nieuws.

Ik vraag me af of ik mijn S21 ga laten repareren (usb poort) of dat ik bij nieuw abo toch voor deze ga, medio volgend jaar. Hangt een beetje van de prijs en voordeeltjes af. We gaan't zien. (Ik zie de voordelen van een goede telefoon -lees: camera- wel, overigens. De beste camera is diegene die je bij je hebt, en laat ik die S21 camera nu altijd bij me hebben. Daar heb ik de afgelopen jaren veel plezier van gehad, zowel de 10x zoom als de wide-angle.)

[Reactie gewijzigd door Crew One op 12 december 2022 16:40]

Foto's maken doe ik met een echte camera, de camera van een telefoon, is misschien voor jou voldoende, voor mij zeer zeker niet. Waarschijnlijk zijn mijn eisen van een foto ook veel hoger. Ik zit ook op een foto hobby club, daar moet je echt niet met een foto uit een telefoon aan komen, wordt je vierkant uitgelachen. De megapixel van een telefoon is ook heel anders als dat van een echte camera. En dat is tevens de rede dat ik genoeg heb aan een goedkope telefoon, ik bel er mee, zoek een straat op, op WhatsApp en bel er mee en dan houd het helemaal op. Het klinkt vreemd, maar foto's van een telefoon, zijn ver beneden mijn stand. Ik zie ze als een thumbnail, meer niet.
Ja, zo was ik ook vroeger. Echter heb ik al mijn lenzen en cameras weggedaan. Het gezeul is het inmiddels niet meer waard. Als ik op safari ga huur ik wel een set. De telefooncamera van nu is nagenoeg net zo goed als het professionele spul van 15 jaar terug, dus ik vind't al lang goed voor dagelijks gebruik. De echte fotograaf zit tussen je oren, die heb je niet in je handen.
Absoluut niet met je eens, al je foto's in Lightroom inlaat, valt een foto uit je telefoon, direct door de mand en is ronduit slecht. Sterker nog, als je een foto inlaat om op de beamer te laten zien, op een scherm van 3,5 bij 5 meter inlaat, val een telefoonfoto ook direct door de mand, je ziet alleen zeer grove pixels, het ziet er gewoon niet uit, zo lelijk, het is niet veel meer als een thumbnail, meer niet. De verschillen van een telefoonsensor of een full frame camerasensor, zijn heel erg groot. Vergeet niet, in je telefoon zit een berg software om je gemaakte foto op te krikken, om het nog een beetje mooi te laten lijken. Jij bent er tevreden mee, ik totaal niet, ik durf het niet eens te laten zien op de fotoclub, zo lelijk zijn telefoonfoto's.
Ook het dynamisch bereik van een telefoonfoto ronduit beroerd.
Ben zelf meer benieuwd naar een a54, als dat op de a53 lijkt word dat een mooi toestel, met een lekkere accu voor niet de hoofdprijs. Voor mijn gebruik gaat mn oude midranger uit 2019 nog wel mee maar de accu is inmiddels 70% en krijgt ook geen software updates meer.
Maar 12MP voor de frontcamera? Zou een stap terug zijn tov de S22 Ultra, want die heeft 40 MP aan de voorkant. :?
Daarom kan het nog wel een betere camera zijn.
Dus ik ga van 40mpix naar 12mpix voor de selfie camera? Ik heb nu een S21Ultra maar ook nu zie ik amper reden voor een upgrade behalve de minder overdreven hoeken en het pennetje. Qua camera's valt het mij erg tegen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee