Microsoft introduceert Surface Pro 9 met Intel- of Arm-soc

Microsoft heeft de Surface Pro 9 aangekondigd, een 2-in-1 die voor het eerst ook met Arm-soc te koop is. Voorheen was alleen de Surface Pro X met Arm-soc te koop, maar Microsoft voegt dat model samen met de genummerde Pro-lijn. In de Pro 9 zit een aangepaste Qualcomm-soc.

De SQ3-soc is volgens Windows Central een aangepaste Qualcomm Snapdragon 8xc Gen 3 en komt met 5G-ondersteuning. Voor die 5G-ondersteuning is er een nano-simkaart en een e-sim aanwezig. Daarnaast heeft de SQ3 een npu, of neural processing unit, die extra AI-functies mogelijk moet maken bij de camera en microfoons om bijvoorbeeld de achtergrond te vervagen of de stem helderder te laten klinken.

De Arm-versie heeft verder een langere accuduur met maximaal 19 uur in plaats van 15,5 uur van de Intel-versie. Deze SQ3-variant is wel met minder opslag en geheugen te specificeren dan de Intel-versie. De SQ3-variant krijgt 8 of 16GB Lpddr4x-geheugen en 128 tot 512GB opslag. De Intel-versie krijgt 128GB tot 1TB opslag en 8 tot 32GB Lpddr5-geheugen.

Microsoft levert de Intel-Surface Pro 9 met een Core i5-1235U of Core i7-1255U, beide van de Alder Lake-generatie. De gpu is altijd een Intel Iris Xe-exemplaar. De Intel-versie krijgt geen npu en mist dus de AI-functies. Deze versie krijgt ook geen 5G-modem.

Verder zijn de twee versies grotendeels gelijk. Ze hebben beide een 13"-scherm met een resolutie van 2880x1920 pixels en een beeldverhouding van 3:2. De dynamische verversingsnelheid gaat tot 120Hz en er zijn twee 2W-speakers. De tablets ondersteunen Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.1 en hebben een 1080p-frontcamera en een 10-megapixelsensor aan de achterzijde. Beide modellen hebben twee USB 3.2-poorten, de Intel-versie ondersteunt hierbij Thunderbolt 4.

De twee versies hebben dezelfde behuizing en zijn 287x208,3x9,4mm groot. Beide modellen wegen ook rond de 880 gram. De Arm-versie is alleen beschikbaar in platina, de Intel-variant ook in saffier, bosgroen en grafiet. De SQ3-versie kost 1299 euro en is vanaf 8 november te koop. De variant met Core i5 kost minstens 1639 euro, de i7-versie is vanaf 2189 euro te koop.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-10-2022 • 16:59

52 Linkedin

Lees meer

Reacties (52)

52
52
26
2
1
26
Wijzig sortering
De SQ3-versie kost 1299 euro [...] De variant met Core i5 kost minstens 1639 euro, de i7-versie is vanaf 2189 euro te koop.
Op de microsoft.nl zijn de goedkoopste opties:
 • Intel i5: 1299 euro
 • ARM-SQ3: 1549 euro
 • Intel i7: 1859 euro
Tweakers rapporteert de prijs van de duurste i5 en de op één na goedkoopste i7, en de SQ3 prijs die Tweakers vermeld wordt niet geboden (die prijs van Tweakers lijkt wel opvallend veel op de goedkoopste i5 kwa prijs ;) ).

De surface pro 8 serie is nu trouwens voor onder de 900 euro te verkrijgen in de goedkoopste i5 variant. Die hele lijn is flink afgeprijst.

Edit: Hij is ook nu al te koop, de levering begint alleen pas vanaf 8 november. Je krijgt er gratis een stylus bij, maar geen toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 12 oktober 2022 17:18]

Heb je ook al gevonden of de limited edition naar Nederland komt en zo ja, waar?
Anoniem: 1134149
12 oktober 2022 17:06
Stel je wilt iets als Spark Mail runnen op een SQ3 is daar dan een mogelijkheid voor als er geen ARM versie is van Spark Mail? Bij Mac kan je dan rosetta gebruiken, hoe zit dat met windows arm?
Je kan op de huidige surface pro x praktisch alles draaien wat je wilt, echter bij zwaardere programma's zie je soms wat meer vertraging, en het kost wat meer van je batterij/cpu. Spotify bijvoorbeeld is nog steeds niet voor ARM gecompiled, maar het draait gewoon goed op de mijne (sq1).

Bijna alle reviews zijn gemaakt met windows 10, waar de eerste 2 versies mee uitkwamen, daar mistte 64 bit emulatie. Sinds windows 11 is dat er wel en mis ik bijna niets.

Het enige wat ik in afgelopen jaar tegen ben gekomen is Eclipse dat crasht met inladen van grote projecten, maar eclipse is ook wel een heel oud stuk softwaren. Ik draai wsl2, docker, vscode en npm zonder problemen voor development, zelfs parkitect draait behoorlijk goed op de sq1.
ook geen spotify arm64, via de windows store?
Ik heb m wel via de store, maar laatste keer dat ik keek was het nog x64. Ik zie wel dat er in de lente een arm64 beta uit is gekomen, dat zal dan ieder moment een keer uitkomen.
Weer je ook hoe dat zit met de Android apps onder Windows 11? Draaien die dan native op de surface pro x' arm processor?
Ja volgens mij wel, heb het 1 keer geprobeerd met de spotify app, werkt best goed maar de android app vond ik minder fijn werken.

Ik bedenk me nu dat voor teams de android app misschien wel fijn werkt, de windows app is helaas toch best traag en werkt niet zo goed met touch.
Windows heeft een tegenhanger van Rosetta, het werkt alleen veel slechter.
Vooral omdat de CPU's een stuk minder snel zijn dan de M1. Als je op de M1 Windows zet via Parallels dan werkt het best prima - behalve bij 32-bit applicaties dan, die zijn langzaam.
Nee het gaat er vooral over dat de M series cpu's heel veel specifieke onderdelen op de chip hebben zitten die juist heel goed samenwerken en gemaakt zijn met Rosetta translation in het achterhoofd. De Qualcommn is gewoon een opgepofte telefoon cpu en moet de translation layer op puur rekenkracht uitvoeren, waardoor het bagger werkt.

[Reactie gewijzigd door Quitzcused op 12 oktober 2022 20:20]

Windows arm heeft soort emulatie. Het is alleen niet zo goed als Rosetta op dit moment. Geen idee of dat met deze nieuwe soc weer verbeterd is maar ik ga er niet vanuit
De 64 bit translation/emulatie op W11 schijnt wat beter/sneller te zijn dan de 32 bit op Windows 10, kan me herinneren iets van ~20%. Zal waarschijnlijk nog niet op het niveau van Rosetta zitten, maar ik denk goed genoeg mits die nieuwe Arm cpu snel genoeg is (de SQ2 liep teveel achter naar mijn mening)..
Zelfs die 20 procent betekend vrij weinig wanneer we Rosetta als standaard nemen.

Verder zal de SQ3 echt niets bijzonders zijn. Vooral niet vergeleken met M1. Ze hebben niet voor niets geen Benchmarks getoond van de SQ3.
Dat is niet echt verbazend. De m1 hoeft alleen te werken met wat apple toestaat. Die sq3 is gewoon een telefoon processor met een beetje extra, een general purpose cpu. De m1 krijgt zijn power van de gespecialiseerde processing units specifiek voor de walled garden van apple. De m1 is goed in wat hij doet, maar totdat ik hem zie presteren in elke machine en taak onder de zon zoals arm en intel cpu's dat doen vind ik de m1 niet echt bijzonder.
M1 draait gewoon super onder windows hoor. Draait zelfs Windows in een VM met de Windows emulatie beter dan een SQ SOC.

Verder betekend je comment vrij weinig. De SQ hoeft ook alleen maar goed te kunnen wat MS toestaat en is ook alleen maar in Surface producten te vinden. Dus totdat deze in elk apparaat te vinden is is die echt niet bijzonder.
Ik heb ook duidelijk gemaakt dat de SQ niets bijzonders is. En de M1 is in vergelijking daarma door apple van de grond af aan opgebouwd met al die accelerators erin die precies de workloads goed doen die hun klanten gebruiken. Microsoft neemt duidelijk die moeite niet. CPU's van intel en amd en die van de meeste ARM CPU's zijn ontworpen voor een veel diversere workloads. Dat windows ergens op kan draaien is nauwelijks een test van iets te noemen.

Maar goed dat is mijn mening daarover. De apple Fanboys zullen dat ongetwijfeld nooit gaan aannemen. Die denken dat apple iets magisch heeft uitgevonden.
Grappig dat je het lef hebt om snel even de Apple fanboy comment erbij te trekken. Je klinkt een beetje zoals die mensen die alles wat ze niet bevalt als fake news aanmerken.

Verder beweer ik nergens dat de M1 magisch is. Ik zeg alleen dat je van de SQ3 niets bijzonders hoeft te verwachten. Als het wel iets bijzonders was had MS het wel van de daken geschreeuwd met benchmarks. Meer zeg ik niet.
Ik ben dan wel benieuwd of de ARM versie van windows lekkerder loopt hierop dan op de bestaande surface pro X we wachten de revieuw af.
Het is niet de eerste keer dat Windows uitkomt op ARM en ik ben benieuwd hoe de support termijn zal zijn, met name omdat Qualcomm verantwoordelijk is voor BSP support wat een custom versie is.

De prijs/prestatie valt ook nogal tegen (DDR4...), ikzelf zou er niet aan beginnen....
Ik heb mijn waardeloze Surface RT nog steeds.
https://openrt.gitbook.io/open-surfacert/

Nog niet zelf gebruikt, maar lijkt me interessant...
Thanks! Ik heb jaren gewacht tot ze er iets mee konden, maar sinds een lange tijd ben ik mijn interesse hierin verloren (ook wegens aanschaf iPad Pro).

Binnenkort ga ik het eens bekijken en proberen :)
Windows zelf zal vast wel prima draaien. De apps die er niet specifiek voor gemaakt zijn tho..
Als leraar gebruik ik de Surface Pro 8 elke dag, het is een fijn apparaat. Ik vind het alleen wel te triest voor woorden dat een apparaat van dit kaliber niet een hele dag gebruikt kan worden zonder lader. Ik had gehoopt dat windows met AMD in zee was gegaan voor de efficiëntie.

Voor de rest heerlijk device om te gebruiken!
Voor hetzelfde geld koop je een MacBook Air met een M1 welke zeker 20u meegaat op een batterij. Denk niet dat er veel devices zijn met deze rekenkracht die ook een ganse dag meegaan.
Ja maar dan zit je weer met Apple/MacOS opgescheept. Niet iedereen (incl mezelf) zitten daarop te wachten.
De form factor is wel bijzonder van de Surface Pro, daar betaal je natuurlijk ook wat voor. Betere vergelijking is dan Ipad 12.9" + magic keyboard (maar die draait dan geen desktop/laptop OS).
Om dan vast te zitten in de Apple walled garden. Nee dank je. Ik bepaal zelf wat wel en niet mag op mijn pc.
Goh...ik heb niet het gevoel dat ik vast zit. Op mijn iPad Pro heb ik dat gevoel dan weer wel, maar daar maakt het voor mij persoonlijk minder uit.
zolang je op het "pad" blijft en je fijn voelt daarbij ga je dat ook niet merken. Dat is onderdeel van waarom we het een Walled Garden noemen en niet een prisoncell. Je zit net zo gevangen maar het is een prettige omgeving om in vast te zitten, zolang je, je niet stoort aan de grenzen.
Het gaat pas pijn doen als je op een dag besluit dat je meer wil dan dat en merkt dat de wereld om je heen nagenoeg dezelfde luxe heeft, maar goedkoper en vrijer.

Maar we zijn ieder vrij eigen keuzes te maken daarin.
Je kan toch prima Windows installeren op Macbooks? Of Linux. Je betaald bij Apple juist een premium voor het meeleveren van MacOS, en daarom zijn er vaak betere opties als je geen waarde hecht aan MacOS, maar kwa OS keuze zijn Macbooks juist wat vrijer dan de meeste laptops.
Sorry? Maar dat is toch de wereld op zijn kop. Ja je kan windows en linux op een apple laptop zetten, als je door de juiste hoepels springt. En mac specifieke linux distros lopen vanwege de gesloten hardware lekker achter de feiten aan.
De meeste laptops van andere fabrikanten zijn veel vrijer en worden beter ondersteund. In theorie kun je zelfs macos daarop draaien. En dan hebben we het nog niet gehad aan de wereld van anders os-en die niet op een mac starten maar wel op een generieke laptop. Maar die vergeet je even omdat ze niet zo groot zijn.
Ik had ook op AMD gehoopt, maar ik had niet anders verwacht. De term 'Wintel' is niet voor niets bedacht. Er was ooit het argument dat Microsoft Intel CPUs nodig heeft voor Thunderbolt, maar met USB4 en Rembrandt is dat geen argument meer. Mensen hebben gedemonstreerd dat TB3 apparatuur gewoon werkt op USB4.

Rembrandt zou ZO PERFECT zijn voor de Surface lijn. Echt eeuwig, eeuwig zonde. Ik kijk uit naar de nieuwe Surface tablets.
 • Rembrandt heeft een veel krachtigere iGPU.
 • Is veel energie efficiënter.
 • Draait ook koeler en is stiller.
Microsoft weet dit. Wat heeft Microsoft vervolgens gedaan? Een U klasse Alder Lake geïnstalleerd, om met vergelijkbare efficiëntie te draaien. Niet een P klasse, maar een U klasse! Je hebt dus veel en veeeel minder rekenkracht met een U klasse Alder Lake, dan een U klasse Rembrandt.]

:(

[Reactie gewijzigd door Z100 op 12 oktober 2022 23:10]

Ik heb zelf de Surface Pro 6 uit 2019, die doet het nog uitstekend.
De nieuwe kleurtjes zijn wel erg gaaf.
Misschien maar eens gaan sparen .. ;)
Zal best prima werken inderdaad na 3 jaar, niet heel bijzonder voor een laptop uit het fatsoenlijke segment.
Vind eerlijk gezegd de prijzen zelfs voor de goedkoopste versie best wel behoorlijk pittig zeker ten opzichte van de specs. Vooral wanneer ik naar het scherm kijk dan had ik toch wel voor die prijs een 13 inch O-led scherm verwacht.
Prijstechnisch kun je een Surface het beste kopen als de oude lijn in de aanbieding gaat om plaats te maken voor de nieuwe.
Klopt, maar dat geld ergens wel min of meer voor veel tablets met uitzondering dan van de iPad's die vaak wel nog een vrij hoge waarde blijven houden.
Het is jammer dat ze sinds de Pro 8 de microSD port hebben verwijderd. Dat was altijd een goedkope manier op wat extra opslag toe te voegen en verzachte het hoge prijskaartje en beetje (en dan oude type cover en/of pen hergebruiken). Je kan dan wel de SSD upgraden maar dat is prijziger.
Inderdaad, ook een van de redes dat ik uiteindelijk mijn iPad weggedaan heb omdat ik toch dat sd-slot bleef missen.
Wacht op de vervanger op mijn Surface 3. Dat ding met 4gb aan geheugen is nu echt langzaam aan het worden. Anderzijds is een Ipad goedkoper en vang ik daar ook 90% van het gebruik mee af. Daar kan ik echter geen addons voor installeren om ads te blockeren.
Surface 3 is wel een stuk lichter dan de Pro series, misschien wachten op de Surface Go 4. (ik heb de Surface Go 2, fijne tablet)
Ja dat was het idee ook idd. Maar is dat ding nu ook goed als tablet te gebruiken of niet. Want eerlijk gezegd gebruik ik mijn 3 nooit meer echt als tablet omdat Win10 niet zo goed is als tablet OS, voor mijn gevoel was Win8 beter.
Kort gezegd qua hardware wel, qua OS hangt het af van je verwachtingen. W11 is niet als W8 maar wel 'smoother' dan W10 en heeft nu sinds de laatste update meer gestures. Meer menu's zijn nu ook met touch te gebruiken. Onscreen keyboard is ook ietsjes beter. Browser (Edge) kan nog wel iets beter voor touch. Als je een goede internet verbinding hebt en een Samsung/Duo telefoon telefoon hebt kun je Phonelink gebruiken voor bijvoorbeeld bank apps, anders mis je die misschien. W11 widgets zijn niet zo goed. Verder mis ik zelf niet echt iets.
Met de adblock pro app kun je advertenties helemaal uitzetten. Even installeren en de stappen doorlopen. Ik heb deze op mijn ipad draaien en krijg geen advertenties meer te zien. Je moet wel even de settings in safari aanpassen.
Dat is nieuw voor mij. Ik kreeg Ublock of Adguard (wat ik beide zelf gebruik) niet geïnstalleerd op mijn iphone (chrome).
Is er al meer bekend over de exclusieve deal die Microsoft en Qualcomm hebben wat betreft ARM? Vanaf wanneer kan je een losse geldige licentie kopen van Windows voor ARM?
De SQ3-versie kost 1299 euro en is vanaf 8 november te koop. De variant met Core i5 kost minstens 1639 euro, de i7-versie is vanaf 2189 euro te koop.
Waar komt dit vandaan? De Core i5 variant kost 1299 euro. De i7 start bij 1859 euro. De SQ3 variant start op 1549 euro.
De Intel-versie krijgt 128GB tot 1TB opslag en 8 tot 32GB Lpddr5-geheugen.
Er zijn geen 128 GB versies met een Intel Core processor. Allen de SQ3 heeft er een.

Dat gezegd hebbende; de nieuwe kleuren zijn best nice. Ik hoop wel dat Microsoft zo stilaan eens zou gaan beginnen kijken naar het reduceren van het gewicht van de Surface Pro. Met 880 gram is het toch best een zwaar beestje, zeker gezien de met de Surface Pro 7 maar 790 gram wogen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 12 oktober 2022 18:33]

Zodra ze een mooie rode uitbrengen koop ik hem meteen. Ben blij dat er al iets aan kleur te kiezen is nu voor het eerst, maar man, wat zou ik graag een rode willen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee