Pico kondigt nieuwe VR-bril Pico 4 aan

Pico Interactive kondigt de Pico 4 aan. De VR-bril moet vanaf 18 oktober verkrijgbaar zijn en krijgt een adviesprijs van 430 euro. De Pico 4 is de opvolger van de Pico Neo 3 Link die eerder dit jaar verscheen.

Pico Interactive brengt voor de tweede keer dit jaar een nieuwe VR-headset uit. De Pico 4 krijgt een Qualcomm Snapdragon XR2-soc. Het 2,56"-lcd-scherm van de bril heeft een resolutie van 2160x2160 pixels per oog. De verversingssnelheid kan worden ingesteld op maximaal 90Hz en het field of view is 105°. Daarmee zit de Pico 4 wat betreft de specificaties iets boven de Pico Neo 3 van eerder dit jaar. Ook het geheugen is met 8GB ram wat vergroot ten opzichte van de voorganger.

De VR-bril kost 430 euro met 128GB opslagruimte. Voor de versie met 256GB moet 500 euro worden neergelegd. De headset kan draadloos gebruikt worden en is uitgerust met een 5300mAh-accu. Bij de VR-bril worden twee controllers geleverd. Pico heeft zijn eigen besturingssysteem voor zijn VR-brillen: Pico OS. Ook de Pico 4 zal draaien op dit besturingssysteem.

De Pico 4 heeft camera's aan de voorzijde van de bril die bewegingen van de drager detecteren. Op die manier hoeven er geen aparte camera's of basestations te worden neergezet om de bewegingen van de drager te registeren. Via deze camera's kan ook tijdens het dragen van de VR-bril de omgeving worden bekeken als dat nodig is. Daarnaast kunnen hiermee augmented reality-toepassingen worden gebruikt.

Pico Interactive werd in 2021 overkocht door ByteDance. Het moederbedrijf is voornamelijk bekend van videoplatform TikTok, maar wil zich op meer markten richten. Met de Pico-headsets wil het bedrijf direct de concurrentie aangaan met de Quest-VR-brillen van Meta.

Door Robert Zomers

Redacteur

22-09-2022 • 16:50

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Hier een korte handson met de Pico Neo 4 https://youtu.be/55RcVBKvngA

Connectie met de PC loopt inderdaad alleen draadloos via Wifi 6. Je kunt er een USB dongle bijkopen die (denk ik) een Wifi6 AP maakt zodat je headset daar naar kan verbinden.
Reageer
Wel jammer van de dodgy bedrijven achter de enige noemswaardige standalone VR brillen die op de markt zijn.
De ene standalone bril (Quest2) is van Meta met de welbekende reputatie.
En deze is van Bytedance (TikTok)…
Reageer
Wij gebruiken ze in het ziekenhuis en het komt echt door alle checks en controles heen. ICT is er erg druk mee geweest maar alles is keurig dicht getimmerd door Pico. Ik denk trouwens dat deze markt misschien wel groter is dan de particuliere. Dat speelt misschien een grote rol?
Reageer
Ik denk trouwens dat deze markt misschien wel groter is dan de particuliere. Dat speelt misschien een grote rol?
Dat is zeker het geval, er zijn momenteel veel meer interessante zakelijke toepassingen voor VR headsets dan toepassingen voor consumenten.

Ik ben dan wel benieuwd waar zo'n headset dan allemaal aan moet voldoen om goedgekeurd te worden door ICT. Moet ik dan denken aan geen 'phone home'-gedrag, externe accounts of beveiligingsrisico's in draadloze communcatie? Kun je daar iets over zeggen?
Reageer
Phone home inderdaad, geen accounts, beveiligd qua verbinding, appbeheer etc
Reageer
Wauw. Kan je eens aangeven op welke manieren deze gebruikt worden? Training?
Reageer
Kijk bijvoorbeeld eens op

Reducept.nl

Ook voor oefenen met revalidatie bijvoorbeeld. Dit is dan patient gebonden maar er wordt ook geoefend met operaties en dergelijke
Reageer
Het is ook jammer, alleen kost het maken en subsideren van de vr headsets gewoon veel geld. Hierdoor kunnen alleen grote partijen meedoen met het feest.

Ik geloof dat Samsung en mogelijk lenovo nog bezig waren met een nieuwe VR headset voor volgend jaar (wmr opvolgers)?
Reageer
Ja dan heb ik zelfs nog liever die van Meta. Maar heel jammer dat Pico nu ook opgekocht is door zo'n bedrijf.
Reageer
De ene standalone bril (Quest2) is van Meta met de welbekende reputatie.
En deze is van Bytedance (TikTok)…
En de chip is van… Qualcomm 😃

Het grote risico van deze bedrijven is dat deze bedrijven draaien op de verslaving van mensen en dat ze daar geen fatsoenlijke mechanismes in bouwen.

Je mag er vanaf 13 jaar gebruik van maken en bij Facebook weten we al dat vb instagram jonge meisje een vertekend wereldbeeld gaf met alle (psychische) gevolgen van dien.
Reageer
Het feit dat jongeren ( vaak meisjes) een vertekend zelfbeeld krijgen door de weergave van vrouwen in media is al minstens enkele decennia oud. Ik kan me de discussies uit de jaren 80 nog goed herinneren, waarin kritiek was op de fotomodellen in de Libelle, en hoe de vrouwelijke artiesten werden weergegeven in de Popfoto (Opa vertelt ;-) ). Heel recent, ging het nog over hoe vrouwen worden neergezet in muziekvideos van rappers.

Het issue is niet zozeer het middel wat gebruit wordt om het beeld te verspreiden.
Reageer
Tja, dit zijn dan ook de bedrijven die deze Vr brillen onder de kostprijs op de markt kunnen zetten, zonder er aan onderdoor te gaan.

Maar wel een beetje rare opmerking, Bytedance verplicht je niet om een account te maken om de bril te gebruiken, alleen als je van HUN marktplace wat wilt kopen.
En Oculus/Facebook/Meta heeft het verplicht linken met een facebook account nu ook los gelaten.
Reageer
"De headset kan draadloos gebruikt worden". Betekent dit dat je hierop ook een (DP) kabel kunt aansluiten? Ik heb net enkele maanden geleden een Pico Neo 3 Link gekocht omwille van de DP (=geen compressie) mogelijkheid dus dan zou ik best wel balen.
Reageer
Gebruik met een DP kabel is bij de Pico 4 niet meer mogelijk helaas, je kan hem alleen nog draadloos verbinden met je pc.
Reageer
Dit is eigelijk een competitor voor de quest 2, die heeft ook de focus op wireless connections (virtuallink etc).

Uiteraard was het fijn geweest als deze Pico ook een fysieke link heeft, maar zeker voor dit soort vr headsets is het fijn dat de focus ligt op wireless. Past beter bij het casual gebruik (bv beatsaber als je niet hardcore gamer bent, langzamere games die minder met input te maken hebben).

EDIT:
Bedankt @Sissors voor jouw comment. Ik heb mijn post aangepast.

[Reactie gewijzigd door kings sword9 op 22 september 2022 18:17]

Reageer
Juist bij iets als beat saber is draadloos vanaf je pc streamen potentieel problematisch. Bij langzamere spellen is dat veel minder een issue.
Reageer
Nou, dan kun je als je wilt als eerste pre-orderen, EN als het goed is krijg je ook nog eens 35% korting. MRTV heeft al een preview gehad, en gaf aan dat de clearlenses geweldig waren, inclusief de traploze gemotoriseerde IPD instelling. Net betere displays, vergelijkbaar met de HP Reverb G2.
Reageer
Enkele toevoegingen.
- Het zijn 5 camera's in totaal, 4 voor tracking + 1 16MP kleuren camera voor pass-true.
- Er zit geen wieltje meer op voor de IPD dit gebeurd nu dmv een ingebouwd motortje.
- Door de pancake lenzen is deze veel dunner en zonder artifects.
- Zoals al vermeld zou deze headset geen alt-DP mode meer ondersteunen over usb-c (de pro mogelijks nog wel)
- er komen ook sport trackers voor uit (die werken op het zelfde principe als slim-vr)
Reageer
Best veel geld. Ik kocht in oktober 2019 een samsung odysey+ voor 280 euro. Afgezien van de kabel en geen tracking van je handen buiten het gezichtsveld, doet deze het top.
Reageer
Die headset is niet te vergelijken met de Pico aangezien de Pico ook zonder PC werkt en een mobiel chip heeft zoals de Quest 2. Voor veel mensen die geen krachtige PC meer hebben is deze headset best wel goed geprijsd.
Reageer
Hoeveel spellen draaien native op dit ding? Ik vermoed dat het beperkt is. Vast in ruwe aantallen redelijk wat, maar hoeveel daarvan zijn de populaire spellen?
Reageer
Dat is nu de grote vraag. Volgens https://skarredghost.com/...co-4-price-release-funds/ lopen ze nog achter op de store van de Quest 2. Maar men verwacht dan over een jaar je (behalve een paar exclusives) ongeveer dezelfde aanbod op beide stores gaat krijgen. Een van de grote exclusives is wel Beat Saber en hier lijkt pico een antwoord op te hebben door hun eigen exclusive game "Just Dance VR".

Tot nu toe zijn alleen maar hands-on beschikbaar en we zullen de reviews moeten afwachten om te zien hoe groot de aanbod van spellen echt is. Maar in principe zijn de specs net zo goed of beter dan de quest 2 en aangezien beide toestellen tegenwoordig OpenXR gebruiken en ook nog een vergelijkbare controller hebben is porten van spellen best wel makkelijk. Vooral als een game Unity of Unreal gebruikt heb je die zo geport.
Reageer
Als een gebruiker van de Pico Neo 3's kan ik je vertellen dat zelfs al draaien ze een eigen Android OS, ze ontzettend achter lopen op de Quest qua content. BeatSaber kan alleen via Steam (en dus alleen bedraad in mijn geval), en de Pico Store voelt gewoon heel leeg aan.

Een paar leuke games / experiences, maar daar is alles dan ook wel mee gezegd.
Reageer
Maar wat dacht je van andere zaken zoals gebeuik voor fitness, je moet dat echt niet onderschatten. En er zijn genoeg spellen, ja lang niet zoveel als op de PC, maar hoeveel spellen speelt iemand gemiddeld. Maar ook dat is wel het voordeel van de pico en quest tegenwoordig, je kunt ze ook met de PC gebruiken.
Reageer
Punt blijft wel dat veel spellen ruk zijn. Alleen aantallen zegt niet veel, zijn de leukste spellen erop beschikbaar? Beatsaber heb ik behoorlijk wat gebruikt om in beweging te blijven, maar die is er niet. En of de wireless pc link daarvoor snel genoeg is, is lang niet altijd zeker. De vorige had gewoon daarvoor ook een bedrade verbinding.

Blijft het natuurlijk mooi om concurrentie te hebben voor Facebook. Als hij nou gewoon goede koptelefoon geïntegreerd had, zoals CV1, index, G2. Dan zou ik deze of zijn voorloper serieus overwegen.
Reageer
Ik snap dat het niet hetzelfde is, maar als je al een game pc hebt staan betaal je dubbel voor de cpu en gpu rekenkracht.

En een gpu kan je upgraden, een headset kan je upgraden en zo'n standalone apparaat moet je in een keer vervangen. Daarnaast is het een gesloten eco systeem waarvan je maar moet afwachten wat je wel en niet kan (mag) draaien. Nee, doe mij maar pc ;)

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 22 september 2022 18:39]

Reageer
Maar deze headset kun je dus gewoon blijven gebruiken als je een betere PC hebt aangezien die dus ook aan streaming doen. En ach kijk naar de PSVR, daar hebben ze ook besloten om niet BC te doen(terwijl dat voor bijna alle spellen wel mogelojk zou zijn zonder dat die zelf een patch/nieuwe versie hoeven uit te brengen), dus heb je ook al je geld aan die games verspilt.
Reageer
Zo dat is veel geld. Voor 120 euro had je in 2018 al een Samsung Gear VR. Niet eens een kabel nodig.
Reageer
Dat is in de verste verte niet te vergelijken met een echte VR bril.
Reageer
Samsung gear VR maakt gebruik van een mobiele telefoon als pc/cpu brain. Ik weet niet hoeveel telefoon toen kosten, maar het zal beduidend meer zijn dan deze VR headset van Pico.

Het scherm van de telefoon zelf wordt gebruikt voor de VR ervaring. Dit is alleen met compatible telefoons (samsung only)

[Reactie gewijzigd door kings sword9 op 22 september 2022 18:21]

Reageer
Volgens mij was dat hele punt van @SpiceWorm want de odysey+ gebruikt een pc en die kosten doorgaans ook meer dan de Pico. Je kan al de drie headsets dus niet vergelijken. De GearVR is alleen goedkoop als je al de telefoon hebt aangeschaft. Maar de Odysey+ is alleen goedkoop als je al een krachtige PC hebt.
Reageer
Jammer dat Samsung dat ding nooit officieel in Nederland uitgebracht heeft en dat ze daarna geen nieuwe headset meer hebben uitgebracht ondanks dat ze 2 jaar geleden in mei toen nog zeiden dat ze over enkele maanden nieuwe hardware zouden aankondigen.
Maar de Pico 4 is natuurlijk wel weer een vooruitgang en daardoor ook weer wat duurder.
Reageer
Is deze headset ook aan te raden voor MS Flight Sim?
Reageer
Ik denk dat je voor flight sim iets wilt wat je met een kabel aan je computer kan aansluiten. Dat kan bij deze niet.
Reageer
Koop dan de Pico Neo3 link. Of wacht en kijk of de pico 4 pro wel weer DP heeft, maar die is wel een stukje duurder. OF als je PC krachtig genoeg is kun je ook streaming gebruiken, als je goed Wifi5/6 hebt, en anders is dadelijk nog de 49 euro kostende wifidongle te gebruiken.
Reageer
Nieuwsgierig; is “het field of view” correct? Het klinkt zo gek. “De field of view” is hoe ik het zelf altijd zeg, maar als iemand wat meer informatie kan verschaffen waarom “het” het juiste lidwoord is, bedankt :)
Reageer
Van "het veld", zou ik gokken. De directe vertaling is dan ook "het gezichtsveld" (bijv. bij wiktionary, best leuke verzameling als je van etymologie houdt).
Reageer
De meeste Engelse leenwoorden krijgen de, maar er zijn er ook die het lidwoord het krijgen, bijvoorbeeld vanwege de betekenis of de gelijkenis met een Nederlands woord. Soms zijn beide lidwoorden gebruikelijk.
Aangezien het hier over 'field' gaat, dat zowel hetzelfde betekent als lijkt op 'veld' lijkt het me hier 'het gezichtsveld' en dus ook 'het field of view's. Andere voorbeelden:
het penthouse, vanwege het huis, het sciencepark, vanwege het park en het copyright vanwege het recht, het ANC (African National Congress), vanwege het congres.
Reageer
Oja. That makes sense.
Dank je wel voor de uitleg!
Reageer
Geen basestations = Geen koop, in ieder geval van mij.
Reageer
Nouja, basestations zijn ook niet zaligmakend, eigen ervaring met mn vive pro. Maar de meta pro heeft dan wel dadelijk weer wat betreft controllers een stapje voor, ivm de inside out tracking in de controllers zelf. De inside out tracking van de huidige headsets zoals Quest 2 en Pico Neo 3 is echt wel heel erg goed hoor, het verschil met lighthouse merk je niet.
Reageer
De gemidddelde (en ook mediane) waarde van de IPD is 63. Deze headset heeft als minimum IPD 62mm. Ongeveer 50% van alle mensen heeft dus nood aan de minimumwaarde of lager.

Voor mij valt deze headset per definitie af; ik heb een IPD van 57 (28 +29 respectievelijk per oog) wat voor de QUEST 2 (met IPD 58) nog goed gaat.

Ik vind het wel mooi dat ze voor deze prijs met deze resolutie en pancake lens komen maar toch een serieuze trade-off...
Reageer
Dat zal dus wel door de grote pancake lenzen komen (zie preview MRTV), verwacht hetzelfde bij de Quest Pro.
Reageer
Als de algemene specificaties zie en vergelijk met de Quest 2, vindt ik mooi dat er een headset komt in deze prijsklasse. (Gezien de Quest 2 naar mijn idee vooral goedkoop is vanwege (niet niet meer) verplicht FB-account). Merendeels kost gemiddeld het dubbele of meer, tuurlijk beter maar vooralsnog.

Al zegt dit ook iets over de mogelijke prijzen van aankomende Quest en PSVR2 die toch weer betere schermen heeft, inclusief HDR.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee