HBO Max zendt in Nederland films en series uit in 25fps door beeld te versnellen

HBO Max, dat sinds dinsdag in Nederland beschikbaar is, zendt oudere series en films versneld uit om in 25 frames per seconde te kunnen uitzenden. Amerikaanse films en series van HBO zijn in 23,976fps geschoten en worden vier procent versneld om frames te matchen.

Dat ontdekte 3FM-dj Mark van der Molen. Hij vergeleek beelden van de opening van Game of Thrones en ontdekte dat op HBO Max Game of Thrones net iets sneller afgespeeld wordt, 4 procent sneller, schrijft hij op Twitter. Van der Molen legt uit dat Netflix en Disney+ in 23,976fps uitzenden, maar dat HBO Max voor 25fps lijkt te hebben gekozen om te voorzien in de Europese standaard voor televisie.

HBO Max is vanaf dinsdag beschikbaar in Nederland voor 6 of 8 euro per maand. Er zijn twee abonnementen, basic en standaard, die respectievelijk in 720p en 'de beste kwaliteit' streamen. Dat is over het algemeen 1080p, maar 4K UHD bij sommige films en series. Eerder schreef FlatpanelsHD al dat nieuwe series en films op HBO Max bij de komst naar Europa gestreamd worden in het originele 23,976fps-formaat, maar dat oudere series, waaronder Game of Thrones, geconverteerd zijn naar 25fps omdat HBO Nordic, de aanbieder van HBO in Europa, niet over alle 4K-masters beschikt van series, zoals de Amerikaanse HBO dat wel heeft. Daarover schreef Bullfrag.com in januari. Veel HBO Max-films worden daarnaast niet getoond in het cinemascopeformaat waarin zij geschoten zijn, maar in het Open Matte-formaat, zodat ze in 16:9 getoond kunnen worden zonder zwarte balken.

HBO Max bevat series en films van onder andere Warner Bros., HBO, Max Originals, DC en Cartoon Network. Bekende HBO-series zijn onder meer Game of Thrones, Succession, The Leftovers, The Sopranos, Sex and the City, Love Life en Raised by Wolves. In de Verenigde Staten zijn diverse films van Warner Bros. direct uitgekomen op de streamingdienst. Dat ging om The Matrix Resurrections en Dune.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

08-03-2022 • 12:07

268 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (268)

Wijzig sortering
Vreemd dat dit zo breed wordt uitgemeten. Dit is echt niets nieuws.
Dit was ook zo bij HBO NL en Ziggo, en gebeurt ook bij veel andere Europese streamingdiensten en tv-zenders.

Ik vind het zelf storender dat alle nieuwe series en films, zoals Raised By Wolves, The Flight Attendant, Peacemaker, The Gilded Age, enzovoort, zijn voorzien van zwaar ondermaatse Nederlandse ondertiteling.
Alles is heel letterlijk vertaald en flitst over het scherm.
Ik heb eerder op het forum een toelichting met voorbeelden geschreven:
https://gathering.tweaker...message/70734944#70734944
Netflix, Disney+ en Prime doen het anders niet. Het is daarom bijzonder en technisch niet nodig.
Ik snap ook echt niet waarom er voor 25 frames is gekozen terwijl dat tegenwoordig helemaal niet meer aan de orde is. Juist nu kunnen de Apple TV enzo aangepaste framerates uitzenden van 23.976 en dan gaan ze een standaard aanleveren wat in onze jaren 90 van toepassing is geweest :)

Ah fijn, in de blacklist denken ze ook nog dat we op klompen leven |:(
Ik snap ook echt niet waarom er voor 25 frames is gekozen terwijl dat tegenwoordig helemaal niet meer aan de orde is. Juist nu kunnen de Apple TV enzo aangepaste framerates uitzenden van 23.976 en dan gaan ze een standaard aanleveren wat in onze jaren 90 van toepassing is geweest :)
Ik denk dat je met 'tegenwoordig' precies aangeeft waar het probleem zit. Deze video's zijn niet nieuw gemaakt of geconverteerd voor HBO. Ze hebben een bestaande bibliotheek gepakt die in het verleden is geconverteerd volgens de toen geldende standaarden van de partij die conversie heeft gedaan (HBO Nordic). Aangezien Game-of-Thrones er bij zit is dat overigens niet zo heel lang geleden.
Oh ja, dat vergat ik even uit het nieuwsbericht. Ze beschikken niet over de 4K masters dus pakken ze letterlijk de oude opnames uit die tijd bij HBO Nordic 8)7 Thanks voor je uitleg _/-\o_

[Reactie gewijzigd door PVDK007 op 8 maart 2022 13:57]

De 90's hebben gebeld: die willen hun ouderwetse PAL conversie terug...
Nu is de 90's echt niet erg want ik mis die tijd wel vaak. Vooral op dit vlak met allerlei codecs, framerate problemen etc etc etc. Vroegah deed je gewoon de vhs of dvd erin en klaar. Je kon gewoon kijken. Niks gezeik :)
Dus.. HBO heeft niet de master die de andere tak van HBO wel heeft. Amai, efficiënte interne samenwerking denk ik dan.
🧐 8)7
Ja echt he |:( 8)7

Ik heb gister zitten kijken naar de eerste aflevering van Game of Thrones en de film Reminiscence en ik was helemaal verbaast over het geluid, dat is echt goed vergeleken bij andere streamingdiensten. Het beeld is overigens ook goed. Nu moet ik alleen wel de andere content zien want Reminiscence is net nieuw en Game of Thrones is hun paradepaardje natuurlijk.

To be continued..... ;)
-- reactie verwijderd. Ik begreep achteraf pas wat je bedoelde.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 8 maart 2022 14:09]

Ik kijk op dit moment een serie die zowel op Prime Video als op HBO Max staat.
Heb het geluid even vergeleken, en op HBO Max is hij bijna niet te kijken, zo raar klinken de stemmen.
Ik mag hopen dat ze dit snel veranderen, anders ben ik heel snel weer weg.
Welke serie is dat?
De serie the Vampire Diaries.
Heb het geluid naast elkaar beluisterd en het is gewoon niet om aan te horen.
Ben ook wel benieuwd welke serie dit dan is, wat bij mij weleens voor problemen zorgt is dat als ik een 5.1 audio mix afspeel op mn tv (met stereo speakers) het geluid dan ook heel slecht klinkt.

Harde achtergrond muziek en zachte dialoog bijvoorbeeld.

Bedoel je dat?
Zelfs mijn laatste Philips beeldbuis van 20jr geleden (kan zelfs ouder zijn) had automatisch 24Hz voor films. Deze mensen leven wel érg in het verleden! Die hebben echt een klomp tegen het hoofd nodig..

Verder vind ik zelf het gecrop irritanter. Dan raak je letterlijk beeld kwijt. De keuze om wel of niet in te zoomen moet bij de gebruiker zijn.
jup 4% versnelling is een ding, maar als ze dan ook nog de films open matte (soms met de boom mike in beeld, lol) da's voor mij wel reden om voorlopig hbo series te blijven downloaden, aangezien die een betere kwaliteit hebben dan de legale manier om hier te kijken.

[Reactie gewijzigd door peschinl op 8 maart 2022 18:40]

Zelfs mijn laatste Philips beeldbuis van 20jr geleden (kan zelfs ouder zijn) had automatisch 24Hz voor films. Deze mensen leven wel érg in het verleden! Die hebben echt een klomp tegen het hoofd nodig..
Klopt, ik heb een B&O BeoCenter 1 (die staat nog steeds op mijn privé hok _/-\o_ ) en die past het automatisch aan. Ik kijk daar ook vaak nog dvd's en videobanden op. Platoon, Friends op vhs, Psycho, Armageddon enzovoort. Echt heerlijk vind ik dat.

Nu moet ik wel zeggen dat ze volgens mij het versnelde beeld 25fps in browsers gebruiken. Ik weet niet waar de 3FM dj het op heeft zitten kijken maar in browsers snap ik het.

Gister heb ik via mijn Apple TV 4K gekeken en daar was het goed. Ik zie dat soort dingen gelijk ivm filmmakermode enzo.
Verder vind ik zelf het gecrop irritanter. Dan raak je letterlijk beeld kwijt. De keuze om wel of niet in te zoomen moet bij de gebruiker zijn.
Precies dit! Ik stoor mij ook niet aan 4:3, eerst wel maar dit wend wel. Dat is 1 van de redenen waarom ik Seinfeld op dvd heb en het niet via Netflix kijk.
Ah fijn, in de blacklist denken ze ook nog dat we op klompen leven
Ik moest smakelijk lachen om dat stuk. Stereotypes zijn juist mooi. Jammer het grappen maken hiermee tegenwoordig maar 1 kant op kan.
Echt he :*) maar dan ook zonder tv nog he. Vooral de kleding ook :X
Jammer het grappen maken hiermee tegenwoordig maar 1 kant op kan.
Precies. Als iedereen gewoon eens grappen naar elkaar toe maakte wereldwijd, dan had je geen gezeik.
Hij maakte een autocorrect naar Albert Heijn. Ik haal daar vaak boodschappen namelijk.
Ook op Netflix kom ik vaak genoeg grote fouten tegen in ondertiteling. Met name van eigen producties. Dit zie ik ook bij prime video. Maar tegenwoordig heb ik de ondertiteling uitstaan. Kijkt een stuk beter 😁.

oeps te snel gelezen... Ging niet om de ondertiteling

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 9 maart 2022 07:59]

Ondertiteling op Engels zetten is voor mij het beste van twee werelden: geen vertaal fouten meer en je kan lezen indien je iets niet goed verstaan hebt.
Ja behalve dan dat engels meestal ook voor dove mensen is en je dus dingen ziet als

"Rustic music playing" "distant footsteps"
Stukken minder irritant dan brakke vertalingen...

"Ominous music playing"... (Stoor ik me niet aan.)

[Reactie gewijzigd door Roy81NL op 9 maart 2022 14:10]

Maar tegenwoordig heb ik de ondertiteling uitstaan. Kijkt een stuk beter 😁.
Spreek jij zoveel talen, of Netflix zo weinig?
Meeste content is in het Engels die ik kijk. Dat scheelt natuurlijk. Maar iedereen heeft natuurlijk z'n eigen voorkeur.
Ik vind ondertiteling juist heerlijk omdat ik vaak niet hoor wat ze zeggen door de chips die ik zit te vreten tijdens een filmpje. 😅
Dit, ik en de tv staat zachter dan vroeger met een paar mini-me’s die liggen te slapen of het geluid is slecht gemixt (of ik word oud)
Lol, ik zet het inderdaad aan bij het kanen van diverse, maar ASAP weer uit als ik klaar ben :P

Wat ikzelf storender vindt dan de kwaliteit van de ondertitels is het gebrek aan Engelse ondertitels bij anders-dan-Engels talige series, zoals anime.

Onlangs een serie voorbij zien komen op YouTube, bleek deze op Netflix te staan! Ik blij gaan kijken, maar helaas, waardeloze NL subs. Dan maar een 'alternatieve' site opzoeken met zeer goede, Engelse, fansubs.
Daarom gebruik ik dus de engelse ondertitels. Minder ergernis tijdens mijn chips :)

Ah die oplossing had iemand dus al geplaatst 8)7

[Reactie gewijzigd door leffert op 10 maart 2022 13:13]

Mijn reactie had betrekking tot de afspeelsnelheid. Ondertiteling boeit me niet zo :P .
Iets te snel gelezen. Oeps.
Ik ijk de meeste series dan ook met Engelse ondertiteling dat bevalt mij nog steeds het beste omdat ik dan niet zo intensief hoef te luisteren.
Ik ijk de meeste series dan ook met Engelse ondertiteling d
Lijkt me helemaal niet chill, of je moet net een serie hebben die ook Engels gesproken is. :9
Als ik een Spaanse of Koreaanse serie kijk heb ik ook de Engelse subs aan staan omdat die gewoon beter zijn dan de Nederlandse. Maar meestal kijk ik eerst of de nasynchronisatie goed is. Is die te doen zet ik die gewoon op Engelstalig met Engelse subs.
Ook zo handig bij Netflix als bij niet Engelstalige series (Bijvoorbeeld Spaans en Koreaans) de ondertiteling soms voor langere tijd helemaal weg is. Dan kan ik het niet meer zo goed volgen.
Exact. Bijna alle Amerikaanse films en TV series die je ooit op TV hebt gezien zijn iets sneller afgespeeld in PAL gebied. Dat kan ook niet anders (tenzij er een native 25p versie is aangeleverd), de audio is aangepast om de hogere pitch eruit te halen. Héél soms wordt dat vergeten of is er perongeluk een verkeerde audio stream onder gezet, en hoor je (enigszins) ‘smurfenstemmetjes’.

Het alternatief is iedere seconde een hikje. Het TV kanaal ShortsTV heeft daar onwijs veel last van, in plaats van de korte films iets te versnellen kiezen ze bij 24p content vaak om dit niet aan te passen, en dus hikt het beeld omdat iedere 24e frame verdubbeld wordt. Onwijs storend.

Echter, het hele 24p>25p probleem komt tegenwoordig alleen voor bij lineaire TV, omdat deze nu eenmaal standaard 25/50 beeldjes per seconde doorvoeren. Bij een streaming dienst is er geen echte reden toe, enkel dat de ondertiteling timing moet worden aangepast. Bijna iedere flatscreen, zelfs de alleroudste, hebben een 24p mode. Dus hoewel je er weinig van zal merken, en je hoogstwaarschijnlijk al héél veel content ongemerkt versneld hebt geconsumeerd, lijkt het vooral een kostenbesparende oplossing te zijn, puur vanwege die ondertiteling.
Bijna iedere flatscreen, zelfs de alleroudste, hebben een 24p mode
Tegenwoordig wel, maar zeker niet bij de alleroudsten. Genoeg TV's in het midden en lagere segment die dat niet konden.
Is die burned in of uit te zetten? Geen ondertitels beter dan slechte ondertitels lijkt me?
Gelukkig zijn de ondertitels wel uit te zetten, en je kunt doorgaans ook Engelse ondertiteling kiezen.
Maar dat is natuurlijk geen reden om ondermaatse Nederlandse ondertiteling aan te bieden, vooral niet onder zulke dure producties.
Ik merk regelmatig erg met nederlandse ondertitelingen dat het er op lijkt dat ze de engelse ondertiteling (voor slechthorende) of de transcript echt letterlijk vertalen zonder naar het beeld te kijken wat voor een context het voor bedoeld is (of wie het zegt).

Alsin, dit is hooguit een kwartiertje werk.
Erbarmelijk, ja.

Ik heb meestal ondertiteling omdat niet alle dialogen altijd even duidelijk zijn en dat ik mijn tv niet te hard wil zetten om alles te volgen (om dan vervolgens in een actie moment mijn ruiten eruit te blazen). Ik heb ze dan liever in het engels, de nederlandse zijn meestal bagger.
Laatst werd "Officer of the USDA" vertaald als Officier van Justitie. Dan kun je ook niet meer spreken van letterlijk vertalen zonder beeld. Zo kom ik nog allerlei rare vertalingen tegen die zowel niet letterlijk vertaald zijn als de context van de serie of film missen.
Ondertiteling wordt zoals zoveel tegenwoordig niet meer de mensen gedaan. AI is ook hier het toverwoord, maar ondanks dat het behoorlijk knap is, zijn de subtielerm zaken, beeldspraak en ambigue zaken (nog) niet te vangen. Alleen bij hele dure producties (bioscoop) is er nog budget om fatsoenlijk te reviewen door deskundigen.
Dat is dan echt triest, ik heb zelf ook wel eens subs gemaakt aan de hand van engelse subs vertalen, maar dan wel de film meekijken voor context, dat was een paar uur werk hooguit. Nu ben ik geen professionele vertaler of taaldeskundige, maar dat is absoluut beter dan wat een AI kan produceren.
Als ze daar niet eens budget voor kunnen vrijmaken ...
Vreemd dat dit zo breed wordt uitgemeten. Dit is echt niets nieuws.
Dit was ook zo bij HBO NL en Ziggo, en gebeurt ook bij veel andere Europese streamingdiensten en tv-zenders.
Het word zo breed uitgemeten omdat er geen technische beperkingen zijn zoals er bij Ziggo wel was.
De hele ondertiteling wereld is ook om zeep geholpen. Zo jammer dat dit vaak het geval is. Ik merk namelijk ook wel eens dat ik de ondertiteling uitzet als het gewoon bar-slecht is uitgevoerd.
Wat een bizarre keuze. Die standaard is voor broadcast television, streaming heeft daar niks mee te maken. Het is echt raar dat zo’n groot bedrijf extra moeite doet om een slechter product te leveren. Terwijl dat dus helemaal niet nodig is. Want wees eerlijk, heb je ooit, ooit, iemand gehoord die problemen heeft met Netflix omdat het in 24p uitzend? Nee, want het is geen probleem.
Blijkbaar worden dus voor de back catalogue de video's gebruikt die ook op tv werden/worden uitgezonden, omdat de dienst vanuit Europa (HBO Nordic) wordt geleverd.
Het zou dus juist extra moeite kosten om voor alle oude content de originele versies uit Amerika te halen.
En dan ook alle ondertitels en dubs voor alle Europese landen opnieuw synchroniseren.

De mediabox van Ziggo heeft lange tijd problemen gehad met 24p-content van Netflix:
https://community.ziggo.n...-Mediabox-Next/td-p/77304
Ah ok dat verklaard een hoop, maar het is nog steeds onacceptabel. Blijkbaar zijn ook gloednieuwe shows geen 4K UHD zoals Peacemaker. Dat is toch echt een blamage. Ze hadden an net zo goed 1 abonnementsvormen kunnen maken voor alleen 1080p - dan misleid je in ieder geval je klanten niet.

Vrijwel elke consument die extra betaald voor het duurdere abonnement met “up to 4K UHD” zal verwachten dat de nieuwste shows in dit formaat streamen.

[Reactie gewijzigd door BurrowedLurker op 8 maart 2022 13:37]

Dus de een iPhone/AppleTV user bekijkt home video's in veel betere kwaliteit dan wat een miljoenenbedrijf op je tv kan toveren...
Het goedkope abbo is maar 720p dus toch echt wel genoeg reden om de duurdere te nemen.
Voor maar 3,99 echt een no-brainer voor mij. In 1 rijtje van 15 titels zoveel betere titels dan heel Netflix bij elkaar
Maar wel jammer van deze rare keus van HBO. Hoop echt dat ze dit anders gaan doen, anders zal ik toch ook de originele versies gaan downloaden en/of kijken of er met vpn de Amerikaanse content bekeken kan worden
En ik zie ook af en toe dat vertalingen door Vlamingen zijn gemaakt. Woordkeuzes en zinsvolgorde is dan net iets anders dan we in Nederland zouden doen.
Ik merk meer dat het vertaald is door Nederlanders dan Vlamingen.
grappig. Als ik Deense serie op Netflix bekijk, en een politieagent wordt een 'flik' genoemd, dan krijg ik een ander beeld :)
Inderdaad: Netflix met opzouten en wieberen bijvoorbeeld, had toch het internet even nodig als Belg.
Dat woord stoorde me recent zo hard dat de ondertitels uit gingen. Verschrikkelijk woord "Wieberen"
Of Amsterdamse uitspraken, waarvan ik weet dat die in de rest van Nederland en zeker Vlaanderen, vragen opleveren.
Wat is een Amsterdamse uitspraak (negentig -> 'negontig'?) ? Ik neem aan dat je Amsterdamse woorden bedoelt?
Dat komt omdat Netflix (en waarschijnlijk ook andere) peanuts wil betalen voor de ondertitels. Het word geoutsourced en ik meen dat je kon bieden op een project om te doen. Dus ja, je krijgt iemand die het half door Google translate haalt en dan door gaat naar de volgende,
Kijk echt alleen met ondertiteling als geen Engels of Duits is. ik vind het echt verschrikkelijk en ook hinderlijk dat constant de helderheid schommelt door subtitles.

Maar goed, als je subitles wil is het wel belangrijk om geen google-translate subs te gebruiken maar passende logische text het is een vak appart en ja dat kost geld, maar we betalen er ook voor.
Inderdaad, ik kijk die daardoor altijd met de Engelse ondertiteling voor doven en slechthorenden. Die is namelijk meestal wel goed (alleen een beetje storend dat de geluidseffecten dan ook worden weergegeven in tekst [🎶Ominous music🎶]
Wat ik wel fijn vind is dat ook mensen wat een 4 k tv hebben eindelijk kunnen genieten van een hogere resolutie beeld.Wijzelf hebben nog gewoon full hd, we hebben wel netflix maar ik weet niet of die ook 4 k streamen.
Dat doen ze maar je moet er wel extra voor betalen. En het betreft lang niet alle content
Weet je wat nog erger is? Dat bepaalde series ingeknipt zijn om binnen een x aantal minuten te passen op streamingsdiensten. Scheelt soms 10 a 15 minuten.

Ik weet op zijn minst dat het gebeurt bij bepaalde series op netflix, ondemand en disney+.
Op Reddit las ik zelfs dat mensen die series dus downloaden om het hele verhaal te kunnen volgen.
De reden:
Alleen nieuwe films zullen in hun originele snelheid worden geupload. Maar iedere oude en nieuwe serie komt van de HDTV uitzendmaster van HBO Nordic (fancy naam voor HBO Europa). Zij hebben géén toegang tot de originele Amerikaanse masters. Dus ook Succession is versneld.
Verder heeft HBO Nordic dus ook geen toegang tot 4K masters.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 8 maart 2022 12:19]

Wat dramatisch. De beeldkwaliteit van HBO Max is sowieso erg teleurstellend. ;(
Mee eens. Net een standaard abo genomen. 1080p. Ik kijk op een 1080p monitor maar het ziet er een stuk minder goed uit dan Prime. Erg jammer. Ik kijk net naar Hangover, erg leuke film, ziet er helaas wazig uit.
Testen kan je ook het beste in de avond doen en natuurlijk via tv. Heb je het nu via de web-browser gedaan op een computer monitor?
Waarom zou je daar rekening mee moeten houden als klant? 1080 is 1080 en het zou toch te gek zijn als de streamingdienst de magere bandbreedte van 1080 niet de hele dag kan leveren?
Dat overdag snap ik ook niet, maar of het in een browser was is wel een goede. Netflix ziet er bij mij in eender welke browser dan ook crap uit omdat hij nooit meer dan 720p doet (om een of andere reden krijg ik nooit de vereisten goed om betere kwaliteit te krijgen).

Maar ik zie dat ze een actie hebben dat als je deze maand lid wordt dat je 'voor altijd' 50% korting krijgt... Dan wordt het 4 euro per maand en daar wil ik het best eens voor proberen. Op zich wel een slimme manier om snel klanten te winnen en vervolgens vast te houden (want als je het opzegt en terug komt ben je je korting kwijt).
Ze zeggen dat alleen ie en/of edge 1080 doet, iets met codecs maar enige waarbij ik een beetje degelijke kwaliteit beleef is met de Windows App.
dank je voor de tip, meteen geabonneerd, voor 3E kan ik het proberen, mocht het niks zijn dan kan ik altijd nog opzeggen
Na, in zo een wereld leven we wel nu als consument. Je krijgt niet meer wat je belooft wordt :O Streamingdiensten moeten altijd inleveren tegenover blu-ray of een ander fysiek formaat en dat zal altijd of op geluid of beeld zijn. Dit komt omdat bandbreedte als streamingdienst jou ook geld kost dus wat doe je dan als bedrijf?
Als streamingsdiensten op Blu Ray-kwaliteit zouden gaan uitzenden zijn er wel meer hobbels te nemen en niet alleen bij de consument en de streamingsdienst. Streamingsdiensten en providers zijn daar ook constant over in overleg wat er technisch wel en niet haalbaar is.
Klopt, wat veel mensen niet beseffen is dat het aanbieden van streaming al geld kost voor HBO, Netflix, Disney enzovoort.

Wat ik alleen frustrerend vind is dat de technologie om blu-ray kwaliteit aan te bieden wel bestaat in Nederland. Wij hebben het snelste internet maar door kosten met bandbreedte etc wordt het weer beperkt waardoor schijfjes weer een betere beleving is :)
Zo goed doen we het niet (meer) als Nederland op de wereldranglijst qua snelheid. We staan (afhankelijk van welk onderzoek je bekijkt) rond de 10e plek op de wereld met gemiddeld rond de 100Mbps download.
Dat betekent voor een Blu-ray stream dat bijna de helft van de mensen in NL naar een buffer icoon zit te kijken.

Ik denk dat we in de toekomst echt wel maximale kwaliteit Blu-ray gaan zien, maar net als met alles zal er draagvlak voor moeten komen en komt naar mijn idee pas als een groot deel van de bevolking het kan gebruiken.
Zo goed doen we het niet (meer) als Nederland op de wereldranglijst qua snelheid. We staan (afhankelijk van welk onderzoek je bekijkt) rond de 10e plek op de wereld met gemiddeld rond de 100Mbps download.
Dat betekent voor een Blu-ray stream dat bijna de helft van de mensen in NL naar een buffer icoon zit te kijken.
Dit is zeker de snelheid die mensen afnemen want het aanbieden van 1GB internet en minimaal 250mb is wel de standaard wat ik zie? Behalve dan in boerenlandschappen want daar is de aanbieding nog niet grandioos ;(
Ik denk dat we in de toekomst echt wel maximale kwaliteit Blu-ray gaan zien, maar net als met alles zal er draagvlak voor moeten komen en komt naar mijn idee pas als een groot deel van de bevolking het kan gebruiken.
Ik hoop enigzins dat fysiek altijd het alternatief blijft. Ik koop zelf nog veel blu-ray's en 4K schijfjes en ik denk dat het ook altijd aangeboden wordt. Al is het enkel om de filmliefhebbers te bedienen en die zijn met veel :)

Mix je het ook? Streamen en fysiek?
Ik denk zeker dat het met afgenomen snelheid te maken heeft! Maar ik verkijk mij er vaak op hoeveel mensen genoeg hebben aan hun ADSL van voor het milennium. Terwijl dat voor mij als vooruitstrevend persoon gezien wordt als prehistorische techniek.

Net als jij hoop ik ook dat beide blijven bestaan en ik ga er van uit dat er altijd een markt blijft (net als met LP's/Vinyl).
Zelf ben ik puur digitaal ingesteld. Hoe minder spullen ik in huis heb hoe beter. Net als dat ik niet meer aan papieren administratie doe, hoe lastig sommige bedrijven dat ook nog steeds maken. (Zit zowel met bedrijf als persoonlijk op paperless). Heb ook nergens meer iets wat überhaupt een optische lezer heeft in een PC/server.
Dus hoe sneller Blu-ray kwaliteit streams beschikbaar worden, hoe beter voor mij.
En dan ziet er Prime er vaak al niet uit met veel banding en compressie-artifacts bij heel veel 4K series en films. Netflix ziet er dan al veel beter uit in het algemeen en AppleTV heeft in het algemeen de beste beeldkwaliteit alleen is dan vaak zwart weer grijs....
En Prime is al niet supergoed: geen UDH/HDR via de browser, wat wel jammer is. Net als Disney+ dat ook niet heeft.
Daar hebben wij bij netflix geen last van, best goede kwaliteit wat ze streamen.
Misschien is de kwaliteit minder omdat het misschien een langere afstand moet streamen of is dat niet zo?hbo is toch een amerikaans bedrijf!Misschien hebben ze servers staan in europa.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 8 maart 2022 18:28]

Ik vind de catalogus dus ook wel teleurstellend.
Heb je wat voorbeelden?

Kijk HBO Max via het standaard abonnent op een Xbox series X en echt een plaatje om te zien.

Wacht wel even een paar seconden tot je de juiste stream hebt, want het ziet er de eerste paar seconden (tijdelijk) wat wazig uit.
Band of Brothers en The Dark Knight. Allebei echt heel matig.
Laat de stream ook even doorlopen, bij ons waren sommige streams de eerste paar seconden (logisch) wat wazig en later was het perfect.

Wij hebben wel alles bekabeld aangesloten.
Dat heb ik gedaan, maar de kwaliteit bleef matig (maximaal 720p leek het). Mijn verbinding is uitstekend en ik heb zeer snel glasvezelinternet, dus daar kan het echt niet aan liggen.
Jouw ervaringen kan ik nu ook beamen, beeld is eerst goed maar na een paar minuten is de kwaliteit weer slecht.
Nee, dat zag ik ook al bij Westworld. Die heb ik in 4K DV/HDR op bluray liggen, maar op hbo max is het maximaal HD en niet 4K.
Is het dan tenminste nog Full HD, of “HD” in de vorm van 720p, wat eigenlijk weinig beter is dan DVD kwaliteit als je ook nog compressie meeneemt.
zover ik kan beoordelen is van de nieuwere series (westworld o.a.) de kwaliteit in ieder geval fullhd 1080p.
Als je de series op Ziggo hebt gekeken dan is dit al een wereld van verschil. Maar helaas weet ik hoe enkele van de series (Westworld, Chernobyl) er in 4k uitzien.. en dat mis je dan weer in deze streams.

Maar ik ben al blij met de upgrade tov de kwaliteit die Ziggo leverde.
Hopelijk komt de 4K versies alsnog op hbo max.
Die heb ik in 4K DV/HDR op bluray liggen
Damnz, die wilde ik ook halen met de bol.com actie maar ik wil het eigenlijk eerst zien voordat ik het haal. Ik denk dat het me zeker wel gaat bevallen hoor :)

Welke heb je? Alle 3 de losse 4K HDR delen of die box van 1 tot 3? Bij bol was hij namelijk in de aanbieding maar ik vroeg me af wat het verschil is.
Ik heb de S1-S3 boxset gekocht.
Op Ziggo was de kwaliteit al slecht, maar als je naar deze boxset kijkt weet je pas echt hoe slecht de stream was die Ziggo uitzond. Wereld van verschil.
Serie is een aanrader en de boxset in 4k al helemaal.

Verschil tussen losse seizoenen en de boxset zal voornamelijk de prijs zijn :)
Op Ziggo was de kwaliteit al slecht, maar als je naar deze boxset kijkt weet je pas echt hoe slecht de stream was die Ziggo uitzond. Wereld van verschil.
Precies dit! Dit vertel ik ook aan een hoop mensen om me heen die de streams van Ziggo kijken. Eigenlijk is Ziggo niet de enige hoor maar je ziet inderdaad een hoop verschil. Ik heb het eerste deel van Black Lake gekeken op Ziggo en daarna via Viaplay, zelfs dat was al een verschil.
Ik heb de S1-S3 boxset gekocht.
Verschil tussen losse seizoenen en de boxset zal voornamelijk de prijs zijn :)
Dat vond ik dus zo frappant. 50 euro ofzo voor alle 3 de delen in 1 box en 50 euro per deel als je ze los haalt. Ik zag alleen geen HDR staan op de boxset maar dat is het dus wel. Ik kon die info niet echt vinden op internet over de boxset.
Deze boxset bedoel je, gok ik? https://www.bol.com/nl/nl...-3/9300000045949255/?s2a=
Die heeft zowel HDR als DV
Ja dat is hem :*)

Shit, ik wist niet zeker of hij HDR of DV had. Had ik hem nu maar gehaald. Hij was namelijk in januari 50 euro |:(
Vreemd hoe dat werkt met rechten, waarom zouden ze eigenlijk geen toegang hebben tot die masters?
waarschijnlijk willen ze (HBO Europa) niet voor betalen.
Ook al gaat het van handje A naar handje B de omzet kant is nu relatief laag voor HBO Europa dus waarschijnlijk gewoon om kosten te besparen.
Ook al zijn het bedrijven met ongeveer dezelfde naam, ze hebben toch ieder hun eigen bedrijfsvoering. HBO Europe moet hun content gewoon kopen bij HBO in de VS.
wie kijkt er nog 1080p content ?
Hoezo wie kijkt er nog 1080p content? Nog genoeg mensen. Ik heb een 4K OLED en ik kijk nog genoeg dvd's en blu-ray's. Ik weet namelijk 100% zeker dat jij het verschil tussen een blu-ray 1080p en 4K blu-ray niet direct kan onderscheiden als je er naar zit te kijken.
Dat kan je niet met droge ogen beweren. Het verschil is dag en nacht. Ik heb genoeg UHD's op schijf en als je dat afspeelt val je van je stoel.
Er zit ook zeker verschil in maar de productie moet daar ook naar zijn. Een film wordt vaak niet eens in 4K geschoten en wordt in dat geval ge-upscaled. Veel blu-ray's zien er nog heel goed uit en veelal gaan dat niet eens zien wanneer ze op de bank zitten en je laat achter elkaar 2 formaten zien met de zelfde film.

Welke films bedoel je als je hieraan denkt?
Ik heb genoeg UHD's op schijf en als je dat afspeelt val je van je stoel.
Fysieke media
Op 4K springt deze bij mij eruit:
- Blade Runner 2049 (terwijl deze op 3.4K is opgenomen)
- Alita: Battle Angel (ook deze is in 3.4K opgenomen)
- Halloween 2018 (deze is zelfs in 2.8K opgenomen)

Op blu-ray springen deze er bij mij uit:
- The Ring (Japanse Arrow Video) _/-\o_
- The Hateful Eight

Mijn setting is een LG CX en een Panasonic UB824. Nou, die speelt blu-ray schijfjes mooi af hoor en dan zit ik op 3.20 meter met een 55inch. :)

Sorry voor het lange antwoord maar ik ben benieuwd welke films je bedoelt en op welke setting je het afspeelt.
Er zit ook zeker verschil in maar de productie moet daar ook naar zijn.
Maar bij films waar dat het geval is, is het effect spectaculair. Wonder Woman 1984 bijvoorbeeld spat vanaf het eerste moment van je scherm (jammer dat het qua verhaal een zeer matige film is). Ook een goede transfer vanaf 35mm film ziet er geweldig uit, bijvoorbeeld de 4k bluray van de LoTR trilogie.

Een tweede belangrijk punt is het geluid. Alhoewel het technisch gezien niet gekoppeld is, is het in de praktijk zo dat alleen de 4k versies met Dolby Atmos of DTS:X hebben. Een goede Atmos mix maakt enorm verschil. Hetzelfde geld voor HDR, dat zie je vrijwel niet bij 1080p releases.

Een LotR in 4k met Dolby Vision en Atmos is een totaal andere ervaring dan in 1080p SDR met 5.1
en dan zit ik op 3.20 meter met een 55inch. :)
Ik zit hier ongeveer 3.5 meter vanaf een 65" OLED, en het verschil is echt goed zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 8 maart 2022 14:31]

Maar bij films waar dat het geval is, is het effect spectaculair. Wonder Woman 1984 bijvoorbeeld spat vanaf het eerste moment van je scherm (jammer dat het qua verhaal een zeer matige film is). Ook een goede transfer vanaf 35mm film ziet er geweldig uit, bijvoorbeeld de 4k bluray van de LoTR trilogie.
Klopt, sowieso is op film geschoten materiaal in 95% van de gevallen veel mooier. De huidskleur, details, contrast, alles tot het filmische effect is gewoon mooier op filmstock. Digitale camera's zijn voor andere doelen veel mooier. Bad Boys is ook vanaf film gemasterd naar 4K _/-\o_ Dat ziet er echt top uit!
Een tweede belangrijk punt is het geluid. Alhoewel het technisch gezien niet gekoppeld is, is het in de praktijk zo dat alleen de 4k versies met Dolby Atmos of DTS:X hebben. Een goede Atmos mix maakt enorm verschil. Hetzelfde geld voor HDR, dat zie je vrijwel niet bij 1080p releases.

Een LotR in 4k met Dolby Vision en Atmos is een totaal andere ervaring dan in 1080p SDR met 5.1
Daar heb je 100% gelijk in. Sterker nog, geluid is zelfs belangrijker dan beeld. Als je goed geluid hebt maar je kijkt in 720p, dan is dat te accepteren dan andersom. Maar Atmos en DTS:X zijn echt een wereld van verschil tegenover Dolby Digital 5.1. Ik heb zelf een KEF 5.1 systeem (T301 speakers) en moet nog wel 2 andere erbij hebben maar echt hoor, het verschil in geluid al met Dolby Digital en Atmos is enorm. Persoonlijk vind ik DTS-HD Master het mooiste. Dat klinkt zo ruim, zuiver en gedetailleerd, ik heb dat nog niet eerder gehoord. Zelfs niet met DTS:X.

Ik heb gister HBO Max zitten kijken en ze hebben mij wel verbaast. Ik deed Game of Thrones aan en heb daarna Reminiscence zitten kijken en ik heb genoten. Qua geluid vind ik Apple TV+ en HBO Max echt het beste op streaming gebied. Uiteraard niet vergeleken met fysiek want dat blijft echt mijn nummer 1 maar ik ben vol lof over HBO Max, had ik echt niet verwacht. Ik denk ook, nou, ik weet het wel zeker eigenlijk, dat het commentaar op kwaliteit gebied dit keer wel bij de gebruikers ligt met betrekking op hun internetsnelheid. Vergeleken met Netflix, Disney+ en vooral Videoland ligt Apple TV+ en HBO Max mijlen ver voor op het gebied van geluid. Het beeld bij Disney+ vind ik niet verkeer.
Ik zit hier ongeveer 3.5 meter vanaf een 65" OLED, en het verschil is echt goed zichtbaar.
Ik ben een 65'' aan het overwegen van Panasonic. Bevalt het wel? Ik was echt bang dat het net te groot zou zijn namelijk.
Ik heb zelf een KEF 5.1 systeem (T301 speakers) en moet nog wel 2 andere erbij hebben maar echt hoor, het verschil in geluid al met Dolby Digital en Atmos is enorm.
Ik denk dat je Atmos verwart met TrueHD. Met een 5.1 systeem zal je nooit Atmos kunnen afspelen. Atmos is als het ware een uitbreiding op Dolby audio die plaatsing van objecten in de 3D ruimte toevoegt, hiervoor heb je altijd hoogte speakers nodig. Deze Atmos informatie wordt toegevoegd bovenop een Dolby Digital+ (lossy, veel gebruikt bij streaming diensten) of Dolby TrueHD (lossless, gebruikt op blu-ray). Zonder hoogte speakers valt je receiver terug op de 'basis' 5.1 track en word de Atmos informatie genegeerd.
Persoonlijk vind ik DTS-HD Master het mooiste. Dat klinkt zo ruim, zuiver en gedetailleerd, ik heb dat nog niet eerder gehoord. Zelfs niet met DTS:X.
DTS:X is ook een uitbreiding op het normale DTS signaal. Je kan een DTS-HD Master Audio 'base' track hebben met een DTS:X extension stream er naast, of alleen een lossy DTS track met DTS:X. Omdat je DTS:X vooral ziet op UHD bluray is het meestal DTS HD MA met DTS:X
Qua geluid vind ik Apple TV+ en HBO Max echt het beste op streaming gebied.
HBO max gister abbo genomen maar nog niets gekeken, maar Apple TV+ kan ik beamen. Van alle streaming diensten hebben veruit de hoogste bitrates, ook het beeld is hier veel beter dan bij de concurrenten. Ik vind Amazon Prime het minste, daar heb je regelmatig compressie artifacts in beeld.
Ik denk dat je Atmos verwart met TrueHD. Met een 5.1 systeem zal je nooit Atmos kunnen afspelen. Atmos is als het ware een uitbreiding op Dolby audio die plaatsing van objecten in de 3D ruimte toevoegt, hiervoor heb je altijd hoogte speakers nodig. Deze Atmos informatie wordt toegevoegd bovenop een Dolby Digital+ (lossy, veel gebruikt bij streaming diensten) of Dolby TrueHD (lossless, gebruikt op blu-ray). Zonder hoogte speakers valt je receiver terug op de 'basis' 5.1 track en word de Atmos informatie genegeerd.
Ik snap je volledig maar dat dacht ik dus ook met Atmos. Kennelijk pusht de Apple TV 4K en de X-Box het Atmos kanaal door maar je mist dan wel 2 speakers (en dat merk je). Ik merk dan echt dat het boven geluid mist want die komt later achteraan :P Maar het verschil hierin vergelijken met gewoon Dolby Digital 5.1 is echt te horen. Speel ik een Atmos spoor via mijn blu-ray (Panasonic UB824) af, dan zend hij het in TrueHD uit. Ook dit klinkt echt al een stuk beter dan standaard. Al het geluid wat uit mijn apparaten komt gaat via de Denon. Misschien dat die het accepteert van de Apple TV 4K en de X-Box.
DTS:X is ook een uitbreiding op het normale DTS signaal. Je kan een DTS-HD Master Audio 'base' track hebben met een DTS:X extension stream er naast, of alleen een lossy DTS track met DTS:X. Omdat je DTS:X vooral ziet op UHD bluray is het meestal DTS HD MA met DTS:X
Oh dat wist ik niet. Dat is wel goed te weten. Ik hoor namelijk niet super veel verschil tussen HD Master en X. Dan is dat de reden. Thanks voor je heldere uitleg want zo makkelijk heb ik nog niet iemand erover gehoord _/-\o_
HBO max gister abbo genomen maar nog niets gekeken, maar Apple TV+ kan ik beamen. Van alle streaming diensten hebben veruit de hoogste bitrates, ook het beeld is hier veel beter dan bij de concurrenten. Ik vind Amazon Prime het minste, daar heb je regelmatig compressie artifacts in beeld.
Het is een aanrader. Ik vind de app van HBO super mooi in elkaar zitten. Duidelijk, overzichtelijk en prikkelend op de juiste manier. Mooie foto's van de filmset als thumbnail, grote covers. Je merkt gewoon dat er aandacht aan geschonken is. Ben benieuwd wat je ervan vind.

Maar finaly dat ik iemand spreek die het verschil met Apple TV+ ziet. Bij Prime, Netflix en Videoland (als ik dat al eens kijk, schijtzender) dan zie ik altijd dansende groene pixels, wazen, compressie artifacts enzovoort. Vooral met rook is het altijd een probleem bij die zenders!
Ik koop inderdaad vooral films op UHD die ook daadwerkelijk opgenomen zijn met een kwaliteit waarbij 4k een flinke meerwaarde heeft.

Bijvoorbeeld goede transfers van oude films die voor het digitale tijdperk opgenomen zijn (minimaal 35mm). Denk aan de Kubrick films. Maar ook tegen natuurlijk de Nolan films die veelal in iMax formaat zijn geschoten en prachtige transfers hebben. Ook de films van Denis Villeneuve zijn zeker de moeite waard op UHD (Blade Runner 2049 zoals je al aan gaf, net als het origineel). Veel Marvel films koop ik ook graag op UDH formaat, puur omdat je een hogere bitrate hebt. Ik vind het echt een flinke vooruitgang, hoe dan ook.

Gelukkig begint bij steeds meer films met veel effecten de 2k intermediair langzaam te verdwijnen heb ik het idee, want dat verpest natuurlijk al snel de optimale beeldkwaliteit.
Ja toch, dat is wel echt het beste, anders krijg je van dat ge-upscalde 4K en dat ziet er toch heel anders uit dan echt 4K.

De transfers die je opnoemt zijn fenomenaal! De films van Denis Villeneuve vind ik echt goed geproduceerd op beeld en geluid gebied maar Christopher Nolan is denk ik nog een stap verder. Heb je gezien wat ie op iMax gebied gedaan heeft tijdens Tenet _/-\o_ holy shit. Moet je maar eens de features kijken als je hem toevallig hebt. Marvel vind ik ook super leuk maar wat mij daarvan tegenhield was het 2k intermediair want dat zag je gewoon :D Heb je alle Marvels? Ik heb Phase One op blu-ray, ken je die toevallig?
Ik. Op mijn 1080p tv. En vast vele anderen.
Alleen nieuwe films zijn 4K, verder is al het aanbod op HBO Max nog 1080p en dus in 25 fps.
Sure, maar grote kans dat ik alle oude content al lang gezien heb, dus dan is het niet heel storend dat ik die niet kan kijken omdat het 1080p is.
Er is heel weinig 4k content.
Niet alles is beschikbaar in 4K maatje.
Maar die content kijk ik sowieso niet, dus het boeit niet dat die in 25fps is.
Is helemaal standaard praktijk. Een film heeft meestal een Cinema release (Zou 24FPS horen te zijn), een TV/Stream versie (PAL-> 25FPS, NTSC --> 29.97 of 30FPS).
Dus 23.97 is een goed compromis formaat om in te filmen.

Om vandaar naar de andere formaten te gaan kan je oftwel een pulldown doen waarbij je de snelheid min of meer met rust laat, of indien de FPS dicht genoeg in de buurt blijft, gewoon versnellen of vertragen.

Bij het versnellen of vertragen kan je voor de audio dan gaan kiezen om te gaan pitchen (zoals een plaat doen versnellen) of te gaan timestrechen (De toonhoogte blijft gelijk, maar audio wordt versneld. Dit geeft meer artifacten dan pitchen).

Van 23.97 of 24 naar 25 gaan wordt vaak dmv versnellen gedaan en is redelijk standard practice.
TV's etc kunnen gewoon omgaan met 23,976fps materiaal toch? Dus dit is helemaal niet meer nodig anno 2022?
Precies wat ik dacht. In welke usecase is dit nog nodig?
Als je dergelijke diensten bekijkt via ontvanger kastjes van bijv KPN of Ziggo. Deze staan ingesteld op een enkele HDMI resolutie/refreshrate (die je zelf kunt instellen) en zijn niet zender of app afhankelijk (KPN nu in ieder geval niet, ziggo vroeger ook niet). Voor tv is het logisch deze in te stellen op 25/50 fps, maar je zult zien dat bijv. Netflix dan elke seconde (of halve seconde) net even hapert. (niet iedereen valt dit op, het is vrij subtiel) Bij HBO zal het in dit geval vloeiend spelen.

Hetzelfde geldt voor veel mediaplayers. Dit stel je in op een bepaalde resolutie/refreshrate. Niet iedere player kan dit op basis van contant aanpassen. Al is het bij mediaplayers dan juist weer ongebruikelijk om voor 25/50 te kiezen.

[Reactie gewijzigd door ShittyOldMan op 8 maart 2022 12:58]

Gek genoeg is het dan juist Netflix wat via het kastje van de TV provider kan lopen, en HBO Max vooralsnog niet. Terwijl alle andere apps (mobile, TV, console etc.) vrijgegeven zijn.
Het is ook een soort omgekeerde gedachte; het aantal apparaten dat de 24 fps content aan kan is veel groter dan het aantal apparaten dat 25 fps content nodig heeft.
Ik vermoed zelf dat settopbox nog geen standaard hebben in de software (zover ik weet). Dus dan moet je voor veel apparaten gaan programmeren. Ook zal je deals moeten maken met de providers om dit erop mogen zetten. Maar elke (generatie) console heeft maar 1 software TV software wordt ook steeds meer dezelfde software gebruikt dus, Android, Tizen, ect. Het is niet meer dat dus eigenlijk elke versie / merk een eigen software heeft. Zelfde voor mobiel, het is meestal standaard Android of IOS. Dus hiermee bereiken ze een hoop mensen in 1 keer en hoef je weinig deals te maken met verschillende ontwikkelaars.
Vanaf 2010 zijn veel apparaten vrijwel met allemaal aangepaste framerates uitgegeven. In ieder geval 24hz/fr en 50.
Tv's zijn toch ook altijd 60hz tegenwoordig?
Precies wat ik dacht. In welke usecase is dit nog nodig?
Ondertiteling wellicht(?) Als deze is gemaakt voor 4% sneller, dan loopt die niet meer in de pas als je de uitzending op de goede snelheid gaat draaien. Dan moet je dat allemaal weer nalopen.
Ondertiteling valt echt heel eenvoudig te fixen. Alle timestamps gewoon vermenigvuldigen met 25/23.976.
Dat klopt, het slaat nergens op.
ik gok als ik het comment van @robcoenen zo eens lees dat ze geen keuze hebben, ze hebben voor oudere content alleen de reeds aangepaste streams vanuit het hoofd kantoor gekregen. Lijkt erop dat ze alleen de NL ondertitels mogen toevoegen en klaar.

Ach scheelt je toch maar mooi een paar minuten per aflevering van 59 minuten. Des te sneller is seizoen 8 van G.o.T ook weer voorbij :P
En des te sneller je bij seizoen 8 bent als je vanaf de pilot aflevering begint, de eerste 6 seizoenen zijn wel erg goed. :)
maar je mist ook wel de mooie lage tonen van brullende draken en strijkkoortjes in de intro...
Dus dit is helemaal niet meer nodig anno 2022?
Ik weet niet of dat de juiste vraag is. Volgens mij gaat het niet om "nodig" maar om "goedkoop".
Aangezien deze beperking niet voor nieuw materiaal geldt is het zeker niet nodig.
De simpele verklaring is dat ze die 25 fps versie al hadden en ze voor 23.976 opnieuw geld moeten uitgeven.
Ja, maar de masters van HBO Nordic zijn in 25 fps. Ze spelen dus niet realtime een 23,97 fps master af met een frameshift maar hebben die eerst geconverteerd naar 25fps met een frameshift.
Trucje voor de Tweakers die via hun browser kijken: Als je de volgende code in je developer tools console paste, speelt het wel af op 24fps:

document.querySelector('video').preservesPitch = false;
document.querySelector('video').playbackRate = 0.96;
Dan vertraag je de stream weer terug naar 24fps? Dat lijkt ook niet wenselijk als de bron op 25fps was.
En daarmee vertraag je dan toch ook weer de series die wel op 24fps zitten?
Ze hebben die 25fps content gecreëerd door alles 4% te versnellen. Met deze truc vertraag je het weer met 4%, niks meer, niks minder. Als je vervolgens je browser tab sluit of refresht is alles weer gereset. Waarschijnlijk zelfs al wanneer je een nieuwe video gaat afspelen.

Het is inderdaad wel zaak om dit alleen te doen voor de content die versneld is, maar dat is dus blijkbaar vrij veel (alles uitgezonder recente films).
Ze hebben die 25fps content gecreëerd door alles 4% te versnellen
Voor zover ik begrijp is de audio-stream versneld zonder pitch-shift. Hij is dus sneller, zonder dat de pitch verschuift. Als je die dan weer langzamer af gaat spelen zonder pitch te preserven, is het resultaat dat je een lagere pitch krijgt dan het origineel op 24fps.
[...]

Voor zover ik begrijp is de audio-stream versneld zonder pitch-shift. Hij is dus sneller, zonder dat de pitch verschuift. Als je die dan weer langzamer af gaat spelen zonder pitch te preserven, is het resultaat dat je een lagere pitch krijgt dan het origineel op 24fps.
Versneld zonder pitch shift interpreteer ik als dat het geluid niet omlaag geshift is, en dus ook versneld (en daarmee omhoog geshift) is.

Dat wordt ook ondersteund door die radiodj die erover getwitterd heeft met een voorbeeld van o.a. de GoT leader: in de 25fps versie is die beuidend hoger van toon.
Diegene die VPN hebben? Zet hem op Amerika en hoppa.. je hebt veel groter aanbod.. zal wel niet mogen volgens voorwaarden of zo.. maar zolang het werkt kan je er gebruik van maken.
Hi dat aanbod heb ik nog niet naast elkaar kunnen leggen, maar ik heb een jaar abbo op de US HBO variant (die kijk ik dn inderdaad via een VPN router. prima 4k stream) en net ook maar de 3,99 euro afgetikt om eens in de NL varriant, maar kon zo op de hoofdpagina nog geen grote verschillen ontdekken qua aanbod.
Er zit nog wel wat verschil omdat bepaalde titels verkocht zijn aan andere diensten. Station Eleven mist bijvoorbeeld, Love Live ook, en zo nog wat meer HBO Max series. Idem voor films, de nieuwste Mortal Kombat is bijvoorbeeld op Amazon Prime te kijken, maar niet op HBO Max.

Maar dat is uiteraard voor alle toekomstige titels niet relevant, dat zal nu niet meer verkocht worden aan derden (en voor die titels waar dat nu het geval is zal dat contract op den duur wel weer verlopen). Tot die tijd los je dat dan op met je VPN.

Voor 4 Euro p/m is het aanbod meer dan prima, kan alleen maar beter worden. Veel HBO originals alleen al zijn wat mij betreft meer waard dan eender welke titel die Netflix produceert.
Wat is een vpn router? Of toch gewoon een vpn abbootje en dit instellen op je router?
Sorry ja inderdaad , de firmware flashen met firmware van ( in mijn geval) vpn express.
Geen probleem, wil hier ook mee a/d slag maar ben niet helemaal up-to-date. Gebruik zelf surfshark maar ben niet tevreden. Weet alleen niet waar het aan ligt. Er zijn zoveel sites/links die het niet of niet goed doen en bovendien nog traag. Is die firmware wel officiële ondersteund door router fabrikant?
hi express vpn heeft voor sommige routers firmware https://www.expressvpn.co.../app-for-routers-netgear/.

Ik draai het zelf op een router van 4 of 5 jaar oud, en ook ingesteld als secundaire router he. dus die VPN router is weer in een normale router geprikt en als ik VPN netwerk wil gebruiken, dat switch ik dus gewoon naar dat netwerk. Routers staan naast elkaar en theoretisch zou er misschien een IP conflict of zo kunnen optreden, maar in de praktijk nooit echt problemen. Moet je wel in gedachten houden dat mijn ervaring is, dat met US vpn router ik nooit echt lang boven de 21 MB haal, maar dan zit ie wel in een houten ikea kast.

Je hebt natuurlijk ook opensource firmware oplossingen voor routers, maar bij express vind ik het qua gebruiksgemak, wel zo makkelijk.
Dank je, heb express vpn wel op het oog. Helaas staat mij router. (r6800) er niet bij, dus dat is jammer. 21Mb zou ik zeer tevreden mee zijn en de helft ook al. Ik kom niet boven de 2 Mb wat toch zo'n 38 zou moeten zijn met Ziggo Complete.
Dit kan toch inmiddels ook al niet meer met Netflix toch?
Nee? bij mij werkt het ook met Netflix.
Heb express VPN als VPN aanbieder.
Het ligt aan de VPN aanbieder, Netflix probeert het VPN gebruik tegen te gaan.
Netflix probeert het VPN gebruik tegen te gaan.
Ik snap ook niet zo goed waarom? er wordt toch betaald voor het abonnement en schijnbaar is er vraag naar die specifieke content?
De content die Netflix mag aanbieden, daar waar het de rechten voor heeft, verschilt per land.
Het is dus niet de bedoeling dat iemand in land X de content van land Y kan bekijken. Daar betaal je niet voor, en daar betaald Netflix ook niet voor. Goede kans dat die specifieke content in land X bij een andere partij te zien is, die daar ook voor betaald heeft.
Officieel mag het dus niet, maar je kunt die beperking wel omzeilen met een VPN.
Laat ik het zo zeggen, Welk nadeel heeft netflix eraan als ik besluit om gewoon bij hen een abonnementje te hebben en een VPN aan te zetten om content van hen in een ander land te kijken? waarom werken ze het actief tegen? Ik begrijp dat sommige content niet aangeboden mag worden in bepaalde regio's etc etc maar als ik bijvoorbeeld een abbo afsluit en een VPN gebruik om alleen maar amerikaanse content te kijken dan ben ik toch gewoon een extra betalende abonnee voor hen?
Dat de Disney's, Warner's Sony's, etc. Netflix op de vingers tikt, dat hun content in landen te zien is waarvoor Netflix niet betaald heeft.
Uiteindelijk zou dit bijvoorbeeld content kunnen kosten, of zelfs contractbreuk, afhankelijk van wat er in contracten staat.
Als ze dit toelaten krijgen ze problemen met de contractpartner. Dat is een flink nadeel. Die kan zo namelijk geen goede 2e deal voor het andere leveringsgebied (EU bijvoorbeeld) afsluiten. Allemaal gezeur, maar zo zit de rechtenstructuur in de film- en seriewereld er nu eenmaal uit.
Laat ik het zo zeggen, Welk nadeel heeft netflix eraan als ik besluit om gewoon bij hen een abonnementje te hebben en een VPN aan te zetten om content van hen in een ander land te kijken?
Omdat Netflix de rechten heeft om bepaalde content in bepaalde landen uit te zenden. En een ander heeft waarschijnlijk de rechten om diezelfde content in andere landen uit te zenden. Dus is die boos, omdat Netflix dit mogelijk maakt. Dus gaat die klagen bij de persoon die eigenaar is van de rechten (lees de studio's). En deze gaat weer naar Netflix en dreigt met juridische maatregelen. Dit is hetzelfde als waarom je in Nederland niet legaal een abonnement kunt nemen op bijvoorbeeld de Belgische commerciële omroepen (de publieke is per wet vastgelegd dat dat wel mag (en zelfs moet)).
Zoals anderen al aangeven. De Copyrighteigenaren/uitgevers geven Netflix een licentie om een titel in een bepaalde regio te mogen uitzenden. Zij kunnen Netflix dan (zeer waarschijnlijk) beboeten omdat Netflix zich niet aan de afspraken houdt. (Netflix zal redelijkerwijs z'n best moeten doen om dit gedrag tegen te gaan, wetende dat dat verdomde moeilijk (onmogelijk?) is, om dit volledig waterdicht te doen, aangezien je ook een VPSje in een ander land zou kunnen neerzetten met je eigen VPN).

Daarnaast kost dit Netflix ook extra bandbreedte.
Stel dat jij een Ziggo of KPN-abonnement hebt, dan heeft Netflix een soort 'proxy servers/caching servers' in de netwerken van die betreffende ISPs. Als jij interregionaal gaat streamen, dan kost dit Netflix dus bandbreedte (en dus geld) om over het internet heen te sturen. Als jij de enige bent is dat natuurlijk niet zo'n probleem, maar hoe meer dat er worden, hoe meer dat gaat kosten.
Het heeft allemaal te maken met contracten, geld, regio's enz. Als je een film alleen in een bepaalde regio wilt tonen, dan betaal je daar minder voor dan als je de film over de hele wereld wil tonen.

Ik blijf het heel bijzonder vinden om de wereld in verschillende regio's te splitsen. Betaal gewoon voor elke keer dat een film gestreamed wordt aan de eigenaar, maar blijkbaar willen ze daar niet aan doen en zitten we met vpns te klooien.
Ouderwets management. Vroegah werden films en series per land of werelddeel gedistribueerd en betaalde elk land z'n eigen tarief. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, maar veel filmstudio's willen dat model in stand houden om er nog wat extra $$$ uit te persen. Dus daarom biedt Netflix sommige films wel in de USA aan maar niet in Europa, omdat ze geen distributierechten voor Europa hebben of omdat dat te duur werd.

Met een VPN omzeil je dat natuurlijk en als Netflix daar niks tegen zou doen, dan zouden de filmstudio's op een gegeven moment geen zaken meer willen doen met Netflix. Ouderwetse marketingmensen, alles om de consument tot de laatste druppel uit te persen.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 8 maart 2022 13:53]

Heeft dus niets met wetgeving te maken, maar alles met de distributiepartners.
Klopt, maar ExpressVPN is één van de bekende namen, dus het blokkeren daarvan zou geen enkel probleem moeten zijn.
Thanks! Tijd voor mij om over te stappen! :D
ja hier zelfde. ook expressvpn op een router draaien. Met andere vpn aanbieders is het mij de laatste 2 jaar al niet meer gelukt.
klopt en je krijg ook de normale beeld/audio snelheid terug zo
Voorlopig heb ik wel betaald (per iDeal overigens) maar krijg ik als ik op "play" druk van een willekeurige serie of film, alleen een melding dat er in Nederland geen provider is... Helemaal up and running is het dus nog niet...

[Reactie gewijzigd door remboman op 8 maart 2022 15:45]

zijn er meer van,waarschijnlijk gaat er iets mis bij HBO max met de ideal betallingen, waardoor je geen abonnement hebt maar wel je geld kwijt bent. support is ver te zoeken , ik sta een que van 8 uur. telefoon is niet bereikbaar.
Gebruik je een vpn? Dan ff je vpn uitzetten en inloggen maar. Was bij mij ook het probleem.

Zie: https://help.hbomax.com/nl/Answer/Detail/000001252
Wat een slap excuus. Dan bel je toch het hoofdkantoor om je meest gevraagde materiaal in het juiste formaat te krijgen?

TV's in Europa zitten al meer dan 20 jaar niet aan een 25/50 Herz signaal vast. Was Amerika maar zo snel met omschakelen wat standaarden betreft. :+
We rekenen hier de diagonalen van schermen ook nog steeds in duimen, dus zo veel beter zijn we niet.
dit is dan ook gewoon de internationale standaard
Daar gaat het niet om. Die oude films en series liggen geconverteerd klaar in Europa. "Even het hoofdkantoor bellen" werkt zo niet. Het zijn verschillende BV's (of andere vormen) die onderling gewoon de content moeten bestellen en afrekenen.
Ik heb ook abbo genomen dus ben benieuwd vanavond, gelukkig ben ik niet zo gevoelig zoals vele hier schijnbaar wel zijn.
Het zal mij benieuwen hoe het eruit zal zien op mijn LG 4k tv uit 2018, het zal vast meer dan prima zijn.
Ik heb alle bovengenoemde in mijn vorige reactie op 4k getest. En het is op 1080p natuurlijk super blurry. Weet niet of jouw tv een soort scharpen upscale functie heeft. Maar kan mij niet voorstellen dat dit er goed uit zal zien. Op mijn 4k monitor in ieder geval niet.
Hoe bedoel je dat je het getest heb op 4k, en dat het op 1080p blurry is ?.
Heb jij geen 4k tv of kan je kiezen wat voor videokwaliteit je wil (1080p/4k) ?.

Ik heb geen idee of mijn lg tv een upscaling functie ofzo heeft, maar heb met netflix/disney+ ook geen problemen met de kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 8 maart 2022 13:19]

Ik test HBO op alle platformen die ik tot mijn beschikking heb. Dat zijn iOs, MacOs, Windows, en de Ps5. Daarnaast heb ik nog een 1080p tv, maar daar zal alles er wel prima uit zien denk ik.

De mac/pc en ps5 zijn aangesloten op de 4k monitor. en ik krijg er niet meer uit dan 1080p. En dat oogt ontzettend blurrig. Daarnaast heeft netflix,amazon,disneyplus op de ps5 bv geen problemen een hogere betere kwaliteit te leveren. Dus dit alles maakt het rond uit telleurstellend voor mij persoonlijk. Ik had er meer van verwacht.
Ik heb Peacemaker aan staan op mijn lg 4K tv uit 2018, en ziet er gewoon haarscherp uit allemaal .

Het was 2 seconden effe bufferen wat slechter, en daarna heb ik gewoon haast perfect beeld.
Ik stream verder niet via mijn mobiel of iets, dus gebruik echt de app die de tv van hbo aanbied(dus geen chromecast of iets in gebruik).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 8 maart 2022 17:10]

Lg Oled c1 77 inch en nergens last van
Vandaag het abbo genomen maar nog niets van gemerkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee