Apple bevestigt dat het is gestopt met beveiligingsupdates voor iOS 14

Apple is gestopt met het uitrollen van beveiligingsupdates voor iOS 14. Het bedrijf wijst erop dat het eerder heeft aangegeven dat de updates 'tijdelijk werden aangeboden', al heeft het niet gezegd wanneer het aanbod kwam te vervallen.

Vorige week merkten onder andere MacRumors en 9to5Mac op dat Apple geen beveiligingsupdates meer beschikbaar stelde voor iOS 14. De enige update die beschikbaar is, is de upgrade naar iOS 15.2. Telefoons die bijvoorbeeld 14.8 draaien en willen updaten, kunnen niet meer de beveiligingsupdate 14.8.1 downloaden, maar alleen upgraden naar iOS 15.2. Hoewel het nieuwe besturingssysteem vier maanden geleden is uitgekomen, staat het op 72 procent van alle iPhones van vier jaar of jonger. Dit komt vermoedelijk doordat Apple beveiligingsupdates voor iOS 14 bleef uitbrengen, wat nu is gestopt.

Apple zegt tegen Ars Technica dat het altijd de bedoeling is geweest dat de beveiligingsupdates voor iOS 14 tijdelijk zouden zijn. Daarbij wijst het bedrijf op een supportpagina die in september 2021 is gepubliceerd. Ars Technica merkt echter op dat Apple niet duidelijk is geweest over wanneer de beveiligingsupdates niet meer beschikbaar zouden zijn. Waarom Apple nu al stopt met het uitrollen van beveiligingsupdates voor iOS 14, is niet duidelijk. Het bedrijf geeft daar geen verklaring voor.

Apple stopt alleen met de updates voor iOS 14. Een oudere versie van het besturingssysteem, iOS 12, blijft wel beveiligingsupdates ontvangen. Alle apparaten die op iOS 14 draaien, kunnen ook iOS 15 aan. Dat zijn alle iPhones tot aan de iPhone SE uit 2016 en de tablets tot aan de iPad Air 2 uit 2014.

Update, 13:17 uur: In een eerdere versie van dit artikel stond dat iOS 13 nog beveiligingsupdates krijgt. Het besturingssysteem wordt echter sinds september 2020 niet meer voorzien van dergelijke updates. Het artikel is daarom aangepast.

Door Loïs Franx

Redacteur

20-01-2022 • 10:22

68 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (68)

68
65
33
2
0
25
Wijzig sortering
Volgens mij konden alle devices dat iOS14 ondersteunde ook over naar iOS15, dus ik snap wel dat Apple er geen ondersteuning meer voor gaat leveren.
Je bent selectief aan het quoten.

De gehele quote is:
This option allows you to choose between updating to the latest version of iOS or iPadOS 15 as soon as it's released, or continuing on iOS or iPadOS 14 while still getting important security updates for a period of time.
Ze hebben dus altijd al aangegeven dat het voor beperkte tijd is.

Ook als je kijkt in de Wayback machine (zie https://web.archive.org/w....apple.com/en-us/HT204204) zie je dat deze opmerking er al lang op staat.
Neem in het vervolg eerst eens even de moeite de links in het artikel te volgen.
https://www.apple.com/ios/ios-15/features/
Daar staat letterlijk wat ik zei.
De link onder "supportpagina die in september 2021" in het artikel zegt anders exact wat gorgi_19 ook zegt. Inclusief het laatste gedeelte. De link die jij nu in je reactie doorgeeft kan ik zelfs nergens in het artikel vinden..

Edit:
Ik denk dat ik al zie waar je die link vandaan hebt (arstechnica), en als je daar even het artikel leest dan vind je letterlijk dit:
The features page for iOS 15 merely says that users can "continue on iOS 14 and still get important security updates," with no mention of any sort of time limit, though this support page published after iOS 15's release does mention that iOS 14 security updates will only be available for a vague "period of time."

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 20 januari 2022 11:55]

Dat staat inderdaad in het artikel
Klopt. Daarmee is de noodzaak om iOS 14 up-to-date te houden er inderdaad niet en lijkt het mij volkomen logisch om hier niet meer in te investeren.

De tijd dat iOS-upgrades betekende dat je apparaat trager gaat werken ligt gelukkig al heel lang achter ons.
Maar alles wat op 13 draaide, kon ook naar 14->15

dus die logica snap ik niet.
Maar prima :)
Hoewel het nieuwe besturingssysteem vier maanden geleden is uitgekomen, staat het op 72 procent van alle iPhones van vier jaar of jonger.
Het is simpele wiskunde,
het aantal mensen dat op IOS 13 of lager zit is relatief klein en ook de kans dat daar veel energie wordt gestoken om te hacken is relatief klein.

OS 14 is bij een hele grote groep mensen nog steeds actief,
de kans dat daar mee gerommeld wordt is statistisch gezien groter.


Nu zullen er mensen gaan opmerken dat er ook heel veel oude iphones en ipads zijn,
daar valt statistisch gezien weinig te halen. Mensen met wat meer geld vervangen hun spullen tijdig.


Wat waarschijnlijk ook speelt is dat er verschillende platformen zijn met allemaal hun nukken, ipad, ipad pro, iphone (SE), etc. Dan wordt het ook lastiger.
Nu zullen er mensen gaan opmerken dat er ook heel veel oude iphones en ipads zijn,
daar valt statistisch gezien weinig te halen. Mensen met wat meer geld vervangen hun spullen tijdig.
Ik deel je stelling maar deels.
1.
Persoonlijk heb ik nooit in mijn leven geldproblemen gehad, maar ik zie gewoon op tegen een nieuw toestel ivm shoppen, herinstaleren van apps etc.

2.
Veel Apple klanten hebben niet 'wat meer geld' omdat ze op afbetaling kopen.

3.
Veel handel in tweedehands, en dus ouder, spul.
Mensen met wat meer geld vervangen hun spullen tijdig.
Van waar deze stelling? In mijn ervaring is dit absoluut niet zo, al is n in mijn geval een heel klein getal.
Trouwens ken je Gert Verhulst? In zijn programma kon je zien dat hij in het eerste seizoen nog met een stokoude iphone rondliep, ik denk dat niemand er aan twijfelt dat hij het geld niet zou hebben om een nieuwe te kopen :9
Ik begrijp echter de stelling wel. Je hebt altijd een bepaalde doelgroep die altijd het nieuwste van het nieuwste willen. Die groep moet ook over voldoende middelen beschikken om dit te kunnen bekostigen. Dit kan echter ook op afbetaling gebeuren, maar waneer je deze doet ben je niet tijdig klaar met afbetalen waneer het volgende nieuwtje arriveert. Uit die conclusie kan ik me wel vinden in die stelling.

Maar er zijn ook heel veel mensen die goed verdienen en het echter niet nodig vinden om elk jaar het laatste nieuwtje te hebben. Zoals de meeste onder ons
Ik denk dat iedereen de stelling wel begrijpt maar dat hij twijfelt waarop deze stelling gebaseerd is. Ik kan ook prima ieder jaar een nieuwe telefoon kopen maar mijn iPhone is ondertussen 5 jaar oud. Hij is echt nog prima en ook al is de overgang naar een nieuwe vrij eenvoudig, ik kijk ook tegen op om al die apps weer opnieuw in te stellen. Al die MFA apps opnieuw instellen.. En de bank en financien apps.. en vaak overal opnieuw inloggen (ik gebruik erg lange random wachtwoorden)... Ik ben er zo een middag mee bezig...

Dat terwijl alles nu prima werkt... Het is ook niet echt dat een nieuwe telefoon tegenwoordig echt zoveel meer biedt naast een iets betere camera...
Dat vind ik echt jammer. Mijn iPad Mini 4 is bv nog in knappe staat maar best traag door het nieuwe iOS. Ik zou er geld voor over hebben om terug te kunnen naar een eerder OS + beveiligingsupdates.

(ik weet dat dat nog een stap verder is dan het geïnstalleerd OS + beveiligingsupdates houden)
De iPad mini 4 komt uit 2015, dus je gebruikt hem waarschijnlijk al een paar jaar. Zou het niet kunnen dat hier ook andere factoren in meespelen dan alleen het OS? Bijv. de batterijcapaciteit die achteruit is gegaan (dat heeft soms ook invloed op de snelheid).

Ik heb bij mijn iPad Air 1 (die overigens niet verder gaat dan iOS 12) een keer alles gewist en teruggezet naar fabrieksinstellingen, dat hielp ook om hem weer iets sneller te krijgen (gebruik hem nog steeds, switchen tussen apps is traag, maar video afspelen doet hij nog prima).

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 20 januari 2022 10:45]

Applicaties worden ook steeds zwaarder
applicaties worden ook steeds zwaarder
En dat mn door het gebruik van 'zogenaamde' cross-platforms oplossingen als Electron, React Native, Xamaerin etc.
En dat je went aan veel snellere apparaten.
Ligt er natuurlijk heel erg aan wat die traagheid precies veroorzaakt. Heb geen benchmarks, maar eigenlijk sinds iOS versies >10 niet meer meegemaakt dat de snelheid na het doen van een upgrade duidelijk verminderde.
Wat natuurlijk niet meehelpt is dat Apple in de tussentijd veel nieuwe iOS/iPadOS apparaten heeft gemaakt. Mijn iPhone SE 1 leek best vlot tot ik er een 12 naast legde ;)
Ook app developers testen doorgaans op relatief recente hardware waardoor minder efficiënte code niet meer zo opvalt. Om het nog maar niet te hebben over de enorme bak reclame en trackers die websitebouwers op hun sites gooien die mogelijk net iets teveel zijn voor je oude iPad. Daar gaat geen downgrade je mee helpen.
Ik kan me hier wel in vinden. Mijn Mini 1 was onbruikbaar na de laatste iOS update (8 meen ik) en kon ik afschrijven. De 4 heb ik daarom op IOS 14 gelaten toen de berichten kwamen dat 15 er niet lekker op liep. Wellicht dat dit inmiddels anders is, maar zonder rollback optie blijft het een gok om te upgraden. Misschien zou Apple zich daar ook wat meer bewust van moeten zijn.
Hoe lang zou je die ondersteuning willen betalen, welk maximale bedrag wil je betalen, en hoeveel klanten denk je dat daar ook toe bereid zijn?
Ik bedoel het meer figuurlijk… Als in: als ik binnenkort een nieuwe iPad koop zou ik graag de keuze krijgen tussen enkel beveiligingsupdates of feature&beveiligingsupdates. Betaling en ondersteuning identiek bij beide keuzes. Want waarom zou enkel beveiligingsupdates meer moeten kosten dan feature+beveiligingsupdates?

En als ik naar mijn omgeving kijk, denk ik dat het eerste best een populaire keuze kan zijn.

Maar ja, ik zou nu graag kunnen downgraden naar het originele OS en daar zou ik best wat voor over hebben, iets in de trent van wat iOS-updates vroeger kosten. Maar ik besef dat ik daarin wss beet apart ben.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 20 januari 2022 11:35]

Het opvallende is natuurlijk dat bedrijven die goed geld verdienen aan bijna ieder jaar nieuwe mogelijke vervanging aanbieden er nauwelijks aan doen om geld te verdienen aan langer behoud van ondersteuning. En een duidelijke verklaring waarom ze niet voor meer duurzaamheid gaan lijkt er niet te zijn. Apple heeft er kennelijk meer belang bij om te richten op verdienen aan nieuwe producten.
als ik binnenkort een nieuwe iPad koop zou ik graag de keuze krijgen tussen enkel beveiligingsupdates of feature&beveiligingsupdates.

Dan zie je de iPad als hoofdzaak en de software als bijzaak. Dat is lijnrecht tegenover de filosofie van Apple die een iOS-ecosysteem biedt. De iPad of iPhone is slechts een inwisselbaar device om toegang te krijgen.
Vind ik een beetje een vreemde reactie. Ik merk enkel dat de essentiële features voor thuisgebruik inmiddels wel al lang in iOS zitten, en ik met enkele iteraties terug geen features zou missen.*

Vloeken in de kerk: de filosofie van Apple is ook niet altijd de heilige graal ;-)

*zetelgebruik, de iPad (Mini) is geen laptopvervanger.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 20 januari 2022 13:15]

Het is zeker niet een heilige graal maar gewoon een andere gedachtegang. Je kunt er een hoop moeite in stoppen om oude versies op orde te houden omdat mensen verwachten het te houden zoals het was bij de koop.

Maar Apple doet het andersom en investeert de effort in oude devices juist mee te krijgen naar de huidige versies, zelfs een 6s van 7 jaar oud is nog up-to-date met iOS15.
Want waarom zou enkel beveiligingsupdates meer moeten kosten dan feature+beveiligingsupdates?
Omdat dit meer werk inhoudt? Vooral voor de testers.
Ik gebruik nu een iPhone SE uit 2016 met 16gb geheugen. Om de iOS 15.2.1 update te installeren moet ik minimaal 5gb vrij maken (2.47gb download), wat best lastig gaat worden. Plus ik vind mijn huidige iOS 14.8 nog heel goed werken.

Wat zijn nu de grootste gevaren als je op iOS 14.8 blijft en geen beveiliging updates meer installeert? Zelf gebruik ik mijn mobiel voornamelijk voor whatsapp, mail en buienradar.
zodra iOS 14.8.1 werd gereleased is dit voor de goedaardige en kwaadaardige beveiligingsonderzoekers een schatmijn, je kunt dan alle bugs die je daar ziet in die update gaan evalueren en kijken of die relevant/makkelijk uit te buiten zijn. Het wordt een soort legpuzzel en vanaf dan is iOS 14.8.0 gewoon een goudmijntje. Dit kan gaan van simpelweg data kunnen intercepten tot zelfs meekijken wat jij op je telefoon doet. Als jij alleen buienradart betekent dat dat ze je locatie kunnen bekijken, zien welke bluetooth apparaten in de buurt zijn, hoe jouw wifi heet. Potentieel ander apparaten in de buurt kunnen spammen met wat network requests. Als je ook inloggegevens voor je mobiele bankieren erop hebt staan dan wordt het al vrij snel onoverzichtelijk wat het risico is.

Voor de consument geldt, blijf gewoon up-to-date.
Thanks. Hopelijk zal het niet zo snel een groot gevaar worden, maar je hebt me wel overtuigd om z.s.m. naar iOS 15 over te stappen!
Mijn 8+ gaat sinds de update naar 15 niet meer automatisch naar netwerk als de wifi verbinding wegvalt. Erg storend eigenlijk, maar ik vind niet de tijd om een live support te regelen. Met de FAQ kom je niet ver.
Zou wat graag downgraden, maar zonder beveiligingsupdates is dat natuurlijk niet aangeraden.
Na verloop van tijd krijg je hier mee te maken, je netwerk instellingen resetten werkt bij mij altijd goed.

Het lijkt er haast op dat als je maar genoeg WiFi netwerken gebruikt er opneem bepaald moment er te veel netwerken zijn ingesteld en de iPhone opeens moeite krijgt om te bepalen dat er met WiFi verbonden moet worden…
Ik heb een iPhone 8 op iOS 15 en dit probleem niet, dus ik denk niet dat dit per se met het type toestel te maken heeft.
Heb je al geprobeerd om de netwerkinstellingen te resetten? (Instellingen -> Algemeen -> Zet over of stel iPhone opnieuw in -> Stel opnieuw in -> Herstel netwerkinstellingen) Vaak lost dit dergelijke problemen op
Dat lijkt geholpen te hebben! Welbedankt!
Het is niet altijd een gegeven dat met de komst van een nieuw OS, iOS je systeem er beter en soepeler van ging draaien. Tof dat er nu een gefaseerde mogelijkheid is om te schakelen naar iOS 15. Het proces om een OS af te hebben bij release is een race tegen de klok en zal met updates getweaked worden.

Bij sommige overgangen van het OS was het zelfs wenselijk om het fris te herinstalleren en kwam met name de batterijduur ten goede. Zie de rubrieken/discussies op het forum van Apple, https://discussions.apple.com/welcome.
Ik wil niet echt de zuur pruim zijn maar het algehele geluid in de comments (natuurlijk niet echt representatief), vind ik toch wat hypocriet t.o.v. windows of android.
Laat het nu eens Windows of Android zijn ipv iOS en ik hoor het geklaag al.
iOS14 heeft maar 1.5 jaar support gehad.

Schijnbaar wil men niet verplicht updaten/upgraden op windows/linux maar wel op iOS of Android.
Ik snap alle keuzes van de tech reuzen vanuit zowel voor kortere als langere support vanuit alle platformen, maar consumenten of gebruikers zal ik moeilijk kunnen begrijpen want als je alle commentaren op een bult gooit lees ik behoorlijk veel comentaar dat lijkt op meten met twee maten.
Je koopt ook niet de software, maar je koopt het device. En het device blijft prima ondersteunt worden, zowel qua hardware, als software updates.

Windows ondersteuning: je koopt hierbij de windows software
Android: wordt hierbij ook naar het device gekeken.
Is maar hoe je het bekijkt. Een device of koppelverkoop van hard en software.
Maar als je naar een device kijkt doet Microsoft het veel beter want de Surface krijgt jarenlang updates.
Ik noem Surface omdat dat MS hard en software is. Maar eigenlijk zie dat bij alle Windows laptops, tablets en PCs.
Met het eerste geef je mij een andere invalshoek, dank daarvoor.

Toch zie je dan over het algemeen dat dan de support tijd en de upgradebaarheid dan verder strijkt dan de mobiele besturingssystemen. (hier en daar wat uitzonderingen, ook omdat sommige OEMs laakbaar zijn).
Ze stoppen niet met support, iedere device op iOS 14 kan worden geupdate naar iOS15. Er valt niemand uit de boot als ze upgraden.
Wat ze nu gewoon zeggen is dat ze geen versies van iOS14 zullen uitgeven maar hun tijd besteden aan de nieuwste versie. Wil je veilig zijn dan moet je maar upgraden naar iOS15.

Het is dus niet zoals bij Android dat je na gemiddeld 2 jaar geen grote updates meer krijgt.
Bij Apple krijgt ieder device nog steeds gemiddeld 5 a 6 jaar support voor grote updates zoals 14, 15 en dit jaar dan 16 en nadien nog regelmatig security updates.
Jongere versies van het besturingssysteem, zoals iOS 12 en 13, blijven wel beveiligingsupdates ontvangen.
Dat zijn juist oudere versies toch?
Klopt, maar er zijn dus een hoop apparaten (waaronder mijn oude iPad) die 'te oud zijn' (dat is een discussie opzich natuurlijk) om te upgraden naar iOS 15. Die apparaten willen ze (vooralsnog) niet onbeschermd laten en dat is te prijzen. Daarentegen zijn er geen apparaten die wel iOS 14 kunnen installeren, maar geen iOS 15. Ergo: iedereen die nu iOS 14 draait kan in principe updaten. naar iOS 15.

Eventuele beveiligingsupdates zouden dus enkel uitgebracht worden voor mensen die de update nog niet hebben uitgevoerd omdat ze daar nog geen zin of tijd voor hebben gehad (die zullen de beveiligingsupdates vermoedelijke ook niet installeren) of omdat ze dat niet willen. Het zijn dus voornamelijk de weigeraars die Apple nu in de steek laat. Ik kan niet helemaal overzien waarom je deze versie zou verwijderen. Ik vermoed dat die groep erg klein is en ik kan me dan ook wel vinden in het standpunt van Apple om geen versie van een besturingssysteem meer te ondersteunen dat niemand gehouden is te gebruiken. Ik zou dat geld ook anders besteden.

[Reactie gewijzigd door meestertje op 20 januari 2022 10:57]

De jongste versie is de laatste/nieuwste versie. Toch vind ik dit raar klinken aangezien dan de jongste versie het meest volwassen is...

Gewoon dat hele woord niet meer gebruiken :P
Zoals ik al direct zei, is er geen nut om 14 te blijven updaten. Dit omdat het geen eind OS is als 12. Wat we wel bij iOS en iPadOS 15 gaan zien. Daar valt sowieso de 6S serie uit, en kleine SE om te upgraden naar iOS16, (iPad Air2,evt. iPad pro 2015, Mini 3)
Apple is gewoon rete-onduidelijk over lange-termijn ondersteuning.

De reden daarvoor is opportunistisch: ze willen gewoon lekker dingen laten vallen als het hun uitkomt en niet vast zitten aan toezeggingen.

Begrijp me niet verkeerd. Het is lovenswaardig van ze dat ze voor grote security gaten nog *jaren* na dato een beveiligingsupdate brengen voor een OS dat niet meer te koop is (de laatste reguliere versie van iOS 12 was 12.4.1, intussen zitten we 14 (!) releases later op 12.5.5 (sept 2021)). Ook hebben ze 'out-of-support' updates gedaan voor AppleTV en hun Airport spullen.

Maar, dat voelt allemaal behoorlijk "bij gratie Apple's". Veel prettiger (en professioneler) zou zijn als je als consument gewoon kunt rekenen op een van te voren vastgestelde termijn.
Dat zou natuurlijk het handigst zijn, maar van de kant van Apple bekeken is het ook lastig te bepalen wat ze dan precies moeten fixen. Alleen het versienummer ophogen heeft natuurlijk niet zoveel zin en sommige zaken zijn lastig te patchen (secure enclave van alle oude iPhones is lek dus heeft niet zoveel zin om patches tegen zware 'state actor' hacks te gaan backporten naar de oudste 'ondersteunde' modellen).
Ik kan me voorstellen dat het terugroepen van miljoenen 5+ jaar oude toestellen voor een hardware vervanging zelfs voor Apple (en per definitie dus voor de rest van de industrie) geen financieel haalbare optie is. Tenzij je 3000 euro voor je smartphone wil betalen natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 20 januari 2022 11:03]

De commitment kan domweg zijn "fixen wat je kan, voor 5 jaar na het uitkomen van een nieuw OS" zijn, met nog 2 jaar "kans op fixes".

Dat past dan mooi in hun hardwarematige "supported/vintage/obsolete" strategie.
Probleem is dat 'fixen wat je kan' ongeveer net zo'n softe belofte is als wat ze nu al doen... wat is de meerwaarde dan?
Dat je er een hardware en/of software lifecycle omheen kunt plannen.

Fijn als Enterprise beheerder, maar ook als bvb. software developer, maar ook voor consumenten. Het is goed voor het hele eco-systeem dat ze weten waar ze aan toe zijn.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 20 januari 2022 11:20]

Voor het overzicht:

iOS (en iPadOS) 15.2.1 - 12 jan. 2022
iPhone 6s en later, iPad Pro (alle modellen), iPad Air 2 en later, iPad 5e generatie en later, iPad mini 4 en later, en iPod touch (7e generatie)

iOS (en iPadOS) 14.8.1 - 26 okt. 2021
iPhone 6s en later, iPad Pro (alle modellen), iPad Air 2 en later, iPad 5e generatie en later, iPad mini 4 en later, en iPod touch (7e generatie)

iOS 13.7 - 1 sept. 2020
iPhone 6s en later, iPad Air 2 en later, iPad mini 4 en later, en iPod touch 7e generatie

iOS 12.5.5 - 23 sept. 2021
iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3, en iPod touch (6e generatie)
Kortom, het was hier gemakkelijker geweest als Apple het gewoon bij iOS 13 had gehouden in plaats van iOS 14 en 15 te lanceren? Mwoah, iOS 14 kwam wel met een berg nieuwe features. En met iOS 15 komen een aantal features die op oudere devices niet werken maar die oudere devices gaan er met iOS 15 niet op achteruit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee