Overzetten XS4ALL-klanten naar 'techniek KPN' gaat gepaard met veel wijzigingen

KPN is begonnen met het overzetten van XS4ALL-klanten naar de infrastructuur van KPN. Daarmee is ook bekend wat er allemaal wijzigt en dat betreft een lange lijst. Klanten moeten voortaan inloggen bij MijnKPN, tv-kijken via KPN iTV en webmail gaat via KPN.

KPN heeft een overzicht op de XS4ALL-website geplaatst met wat er verandert voor bestaande klanten. Abonnees krijgen onder andere een nieuw IP-adres en hostnames komen te vervallen. Ook het privacystatement van XS4ALL komt te vervallen; de privacyverklaring van KPN is voortaan van toepassing.

Vanaf donderdag begint KPN met het informeren van XS4ALL-klanten dat ze worden overgezet naar 'de techniek van KPN'. De provider gaat dat gefaseerd doen. Zaken als Mijn XS4ALL en de XS4ALL-app voor tv-kijken worden vervangen door de bestaande KPN-varianten.

Voor televisiediensten betekent dit dat gebruikers persoonlijke aanbevelingen kunnen krijgen op basis van kijkgedrag, merkt actiecomité XS4ALL moet Blijven op. Dat comité is inmiddels opgeheven, maar zet alle veranderingen nog op een rij.

De lijst bevat wijzigingen die al aangekondigd waren, maar bevat ook veel nieuwe details. Uit het overzicht blijkt dat er tientallen veranderingen zijn voor XS4ALL-klanten. KPN blijft de naam XS4ALL gebruiken bij bestaande klanten, ook als ze overgezet zijn naar de KPN-infrastructuur. Eind vorig jaar is KPN gestopt met het gebruik van de merknaam voor nieuwe klanten.

XS4ALL-klanten behouden hun huidige abonnement, hun modem, tv-ontvanger en e-mailadressen. Webmail verloopt na het omzetten wel via KPN's portal voor webmail. De diensten voor het malwarefilter en dnssec blijven behouden. Andere diensten zoals F-Secure SAFE en ServicePlus worden vervangen door diensten van KPN.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-01-2022 • 17:12

372 Linkedin

Submitter: Lucas

Reacties (372)

372
370
206
12
0
117
Wijzig sortering
Dus je krijgt (veel) minder voor hetzelfde? Geen shell-server meer, ntp.xs4all.nl verdwijnt, licenties van F-Secure vervallen, de groots aangekondigde KEY wordt uitgeschakeld.
Uiteraard krijg je ruim op tijd een notificatie...
Alles wat XS4ALL enigszins nog onderscheidend maakte, daar gaat de stekker uit en de bestaande klanten betalen straks de XS4ALL-prijs voor de KPN-diensten (of gaat de prijs omlaag, dan wel de snelheid - flink - omhoog)?
Hoezo voor hetzelfde? KPN is niet goedkoop maar xs4all was altijd duurder. In dat opzicht is het niet raar dat je minder krijgt voor minder geld. Overigens vraag ik mij af of je genoemde punten nou zo'n groot probleem zijn. KPN heeft een eigen NTP-server op time.kpn.com en biedt onder het label KPN Veilig ook diensten van F-Secure aan. De vraag is eerder waarom je dit soort diensten überhaupt van je provider af wil nemen als je ze ook elders af kunt nemen? Wat is de meerwaarde van toegang tot een shell-server als je tegenwoordig voor een habbekrats (€12 excl. BTW per jaar) een eigen VPS met eigen ipv6-adres hebt waar je mee kan doen en laten wat je wil?
Alleen gaan klanten niet minder betalen. De klanten krijgen dus niet minder voor minder geld, ze krijgen ongevraagd minder en ongevraagd wijzigingen tegen het zelfde geld.
Fair enough, bestaande (slapende?) klanten die niet met hun portemonnee stemmen hebben inderdaad een reden om te klagen nu ze minder voor hetzelfde krijgen. Die mensen doen er verstandig aan over te stappen naar KPN want daar krijg je hetzelfde voor minder, zeker als je de korting voor nieuwe klanten meerekent. De andere route is om naar Freedom te gaan maar dan ben je meer kwijt (t.o.v. huidige aanbod van KPN), mede door die extra's.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 13 januari 2022 23:18]

Lekker makkelijk, "dan ga je toch weg". En de honderden online website accounts die aan mijn xs4all email adres gekoppeld zijn dan? Moet ik die allemaal op tijd herinneren en omzetten? Allemaal opnieuw beginnen met een nieuw email adres? Dat is het probleem: je complete digitale identiteit is aan xs4all gekoppeld, dus weggaan is gewoon geen optie.
Dat is je eigen keuze. Voor relatief weinig geld kun je ook een eigen domeinnaam aanschaffen en de mail laten hosten door een extern bedrijf. Dan hou je de rest van je leven altijd hetzelfde adres, ongeacht bij welke provider je zit.
Dat is dus wat voor veel mensen niet echt een keuze meer is, omdat de impact enorm is. Ik ben vanaf de start bij XS4ALL. Toen kon je alleen maar met je XS4ALL emailadres dingen doen. In de loop van meer dan 20 jaar komen er dan ontelbare logins voor forums, diensten, etc. bij. Dan is het omzetten daarvan naar een 'eigen' emailadres eigenlijk een ondoenlijke zaak.

Wat dat betreft hebben mensen die veel later op internet zijn ingestapt (cq later geboren zijn dan ik haha) het makkelijker, want de keuze qua eigen domeinen, meer algemene emailaccounts, anonieme emailaccounts, etc. is nu veel groter dan aan de start van publiek internet.
Met deze redenatie wordt een migratie ondoenlijk.

Je zou ook gewoon kunnen beginnen met een "eigen dns"email adres. OP het moment dat je ergens aanmeld, pas je je email adres/login aan.

Gaat dit je tijd kosten? Ja.
Gaat dit niet volledig lukken? Waarschijnlijk niet

voor niets komt de zon op....
Dit is inderdaad een reeël probleem en niet alleen voor e-mail maar ook voor websites. In de beginjaren was het nog niet mogelijk om als privépersoon een eigen domein te krijgen, dus kreeg je verwijzingen via xs4all.nl. Dat is al een keer veranderd naar een subdomein, maar dat pakte soms (bij mij in elk geval) wel verwarrend uit, maar het bleef wel werken. Ik heb geen idee of die domeinen nu goed worden door verwezen. Ik ga het ook niet meer merken, ik ben al overgestapt (o.a. naar freedom) en heb de boel een beetje laten doodbloeden.
Jammer voor het historisch perspectief, maar daarvoor hebben we altijd nog archive.org.
Er kwamen gezien de laatste statistieken overigens nog wel honderden bezoekers per dag op die pagina's maar die sturen dan maar een mailtje naar een adres wat ook niet meer bestaat.
Dat is dan ook gigantisch dom om die dingen aan iets vluchtigs als je hosting e-mailadres te hangen. Dan ben je jezelf ook compleet aan het vendor
lock-innen (is dat een woord?). Je ging er dus van uit dat je de rest van je leven hij dezelfde hosting provider zou zitten?

[Reactie gewijzigd door ryderb op 14 januari 2022 08:50]

20Jaar geleden toen ik mijn XS4all aansluiting kreeg dacht ik daar niet over na is langzaamaan mijn (en dat van mijn family) XS4all adres mijn email adres geworden.
Daarbij .. wat voor email adres is dan wel "eeuwig" volgens jouw, een Google of Outlook adres?
Bij mij is mijn 'eeuwige' email adres momenteel bij Protonmail. Ik heb hier een eigen domeinnaam aan gekoppeld dus naam@achternaam.tech

In het geval dat Protonmail opgedoekt wordt kan ik zelf een mail server draaien, of naar een andere provider overstappen en gewoon mijn domeinnaam meenemen (domeinnaam heb ik uiteraard niet via Protonmail aangeschaft). Ik kan mij voorstellen dat dit 20 jaar geleden anders was, maar ik ben er op jonge leeftijd toch bewust van (19 jaar). Ik heb tot aan mijn 17e met Gmail gewerkt, die ik overigens voor een aantal zaken nog steeds gebruik zodat mijn PM mailbox niet volgespammed wordt.

Ik denk zeker dat grotere providers zoals Google, Microsoft en Apple meer zekerheid bieden met losstaande email services, dan providers zoals Ziggo en KPN waar je met je complete abonnement aan gebonden bent. Ik heb in mijn omgeving ook verhalen gehoord van ouders van vrienden die inmiddels glasvezel kunnen krijgen voor 30 euro per maand, maar nog rustig 60 euro bij Ziggo voor een slechtere verbinding betalen want zij hebben een email adres daar.

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 14 januari 2022 13:23]

In de jaren '90 van de vorige eeuw was er geen SIDN, er was Piet Beertema en die vond dat alleen bedrijven een domeinnaam nodig hadden. Je had bij de aanvraag van een domeinnaam dan ook minstens een inschrijving KvK nodig...

Je kon dan weer wel bij RIPE gewoon een B-class aan IP-adressen registreren zonder dat er iemand met zijn ogen knipperde of zich af vroeg of je dat wel nodig had
Eens en snap ik dat je dat toen dacht. Ondertussen zijn we wel tig jaar verder natuurlijk en had je een overstap kunnen maken (naast je oude XS4ALL accounts).

De koerswijziging van XS4ALL vanuit KPN kwam als donderslag. Echter sinds die eerste aankondiging en "vandaag" had je stappen kunnen ondernemen om een aantal accounts per week / maand om te zetten naar of een eigen domain of iets als een gmail. Dan zou je kunnen vertrekken of nog een tijd een forwarder gebruiken mocht je iets gemist hebben zolang je je abonnement bij XS4ALL hebt lopen. Hierbij, ga ik er vanuit dat email je enige zorg was.

Misschien een beetje koe in zijn kont kijken, aan de andere kant kun je dit projectje alsnog opstarten om je los te weken van een ISP.

Maar goed tuurlijk weten wij 'van tweakers' het allemaal beter (ahum, kuch, en vooral - achteraf), snap ook heel goed jouw gedachte en situatie.
Toen ik ergens vroeg in de twintig was, ja. Rond die leeftijd moet je hopen keuzes maken waarvan je op dat moment niet kan overzien wat ze decennia later gaan betekenen. Dat kun je "gigantisch dom" noemen, maar op die leeftijd weet je gewoon nog niet hoe alles werkt.
In het begin had je daar geen keuze in. Er waren nog maar een handjevol providers.
Het alternatief was een e-mailadres via bijvoorbeeld GeoCities. :)
En reken er maar op dat de oude xs4all.nl mail adressen steeds meer verwaarloost worden.
Alle partijen die knp overneemt blijft niets over van email support.

Ik had een xms net glas en mail adres. Kpn neemt het netwerk over.
ik moet mijn kpn mail adres gaan gebruiken want xms mail wordt bij veel aangemerkt als spam. ook geen inbox filtering meer. Dat mail adres verzuipt dus in spam.
Certificaten verlopen regelmatig en dat duur weken voor ze vervangen worden. dus tot die tij gewoon lekker geen mail.
Het zal eerst niet zo lijken bij xs4all maar het zal kleine stapjes slechter worden.....

Ik ben net optijd naar freedom gegaan. kan je gewoon een domain naam bedenken en daar je mail op laten komen. ga je weg. neem je het domain mee.

niet afhankelijk van een provider.
Uit nieuwsgierigheid, waar zoek je naar bij een e-mail support afdeling?

Ik meen mij te herinneren dat toen ik bij de provider werkte dat alle e-mail vragen gerelateerd zijn aan vergeten wachtwoorden en e-mail instellingen voor een desbetreffende mail-client.
Wat ik verwacht van e-mail support niet zo zeer de support afdeling.

webmail oplossing geupdate naar laatste versies.
Normaal support voor pop3 en imap met zo veilig mogelijk ssl gebruik.
Spam/virus filter geupdate e.d.

Wat bij XMS na de kpn overnamen gebeurde is dat de webmail oplossing niet meer geupdate werd. spam en virus filter uitgeschakeld. imap en pop3 alleen nog gebruikt kon worden zonder ssl omdat het certificaat verlopen was.
Eigenlijk niet meer bruikbaar voor een beetje bewuste gebruiker.
Zelfde geld was er iets anders gebeurd met xs4all, simpelweg failliet gegaan, bijvoorbeeld. Dan had je het zelfde probleem. Je complete digitale identiteit aan een provider hangen is sowieso een slecht idee en dus een probleem dat je zelf hebt gecreëerd. Zelfs een hotmail/gmail gebruiken ipv provider mail is een betrouwbaardere optie.

Hoevaak ik wel niet met adreslijsten te maken heb gehad dat mensen nog een planet of wannadoo emailadres hebben die dus niet meer te benaderen zijn. Dit is iets wat altijd kan en zal gebeuren, regel je email dus beter. Die verantwoording ligt echt bij je zelf, niet bij de partij waar je het afneemt.
Kpn bied nu ook nog steeds de optie om hetnet email accounts in leven te houden, niet online maar via telefoon, als je dat zo graag wilt. Je hoeft daarvoor niet bij kpn internet af te nemen.

Ik verwacht dat dit met xs4all ook zo kan straks.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 14 januari 2022 14:49]

Dat is dus de reden waarom ik lang geleden een hotmail adres heb genomen.
Jawel. XS4ALL leverde het standaard, maar de abbo's waren iets duurder.
KPN levert bepaalde diensten tegen bijbetaling. Bijvoorbeeld technische klantenservice voor 5 euro.
Het staat jou vrij om te kiezen als klant. Ik zie heel het probleem niet. Je krijgt waar je voor betaald.
Waarom heb je het over de verleden tijd van bestaande abonnementen? Die abonnementen worden namelijk niet stopgezet, de inhoud is aan het wijzigen. Dus bestaande klanten betalen straks voor dat abonnement even veel, terwijl ze er minder voor terug krijgen. Ze gaan niet spontaan minder betalen omdat de inhoud aan het wijzigen is.
Ik heb glas 100/100 alleen internet. Dat kost me nu 53,50.
KPN biedt glas 200/200 aan voor 50.

Makkelijk verdient dus?
Misschien voor jou, maar er zijn genoeg anderen die niet puur en alleen voor de verbinding bij XS4ALL een abo. hebben, maar een de extra diensten die KPN nu ondanks recente andere beloften de nek om draaien.
Waar vind ik voor 12 euro per jaar een VPS? Ben wel benieuwd eigenlijk :).
Zie https://pcextreme.nl/cloud-servers/standard, de standaard server 1GB met ipv6 optie voor €1 p/m excl. BTW.
https://pcextreme.nl/cloud-servers/starter

Met starter heb je voor 1,24 ex btw gelijk IPv4
Klopt, maar die heeft 'maar' 10GB opslag versus de 25GB bij de IPv6-optie.
Gratis en voor niks 2 vps'en op oracle cloud. Geen grootse specs, maar voldoende voor wat hobby dingen.
Gratis betaal je dan ergens anders mee. De reden dat shell.xs4all.nl voor mij een sleutel functie had zodat ik zeker wist dat niemand met mijn inhoud/acties er vandoor ging. Een zg. privacyminded VPS kan je zo maar €5-10/mnd kosten en dan nog weet je niet of /wat de beheerder ermee voor ogen heeft.
Sinds 1 1/2 maand een Oracle VM, heb geen spam ontvangen, geen betalingen gedaan etc. etc. vooral de ARM variant is leuk (4 cores, 24Gig mem en schijfruimte tot 200GB - afhankelijk of je ook 2 gewone x86_64 VM's hebt geconfigureerd want die gaan van die 200Gb storage af)
Heb je dat voor €12/jaar... of zit je nog in je trial ?
Heb je dat voor €12/jaar... of zit je nog in je trial ?
Nee, gewoon gratis... ze hebben bij Oracle ook geen betalingsgegevens meer - alleen ter verificatie gebruikt maar die hebben ze naderhand verwijderd. Nu 1e maand na de trial nog altijd geen invoice ontvangen en alles nog gewoon binnen de limieten die binnen "Altijd Gratis" vallen en vooralsnog ook nog geen enkele e-mail qua reclame ontvangen o.i.d.

Op het moment heb ik overigens 2 VM's draaien op x86_64 vCPU's maar de ARM variant ga ik ook nog mee aan de gang.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 14 januari 2022 17:59]

Bijvoorbeeld bij BuyVM. Ik ben al jaren klant. €17.50 incl btw per jaar. Goeie toko, maar ze hosten ook echt alles. Of je ook in NL iets krijgt voor deze prijs weet ik niet.
Racknerd of HostUs pcies het zelfde, net zo goedkoop of zelfs goedkoper als je kijkt op LowEndBox of LowendSpirit.

Alleen kost het je wel de nodige tijd en moeite om zaken te installeren, configureren etc.
Pcextreme.nl (vanaf 1,50)
Isgenoeg.nl
Als je alles wat nu kaalslag op wordt gepleegd door KPN appart abonnementen voor moet afsluiten, met bijvoorbeeld een KPN abonnment, dan ben je nog velemalen duurder uit dan voorheen met het XS4ALL abonnment waar dit alles in opgenomen was. Daarnaast probeer maar eens een IPv4 range te krijgen als je geen KvK nummer hebt. "Gaan we regelen", hoor ik de XS4ALL persoon nog aan de telefoon zeggen, wordt later teruggebeld "Onee, helaas wij kunnen toch niets voor u betekenen". Alleen het feit hoe KPN deze hele "overgang" regelt en de enorm slechte informatie voorziening doet mij zeker niet overstappen naar KPN.
Ik zou sowieso veel van die abonnementen niet bij mijn provider afnemen, juist omdat je dan makkelijker over kunt stappen naar een andere provider en je niet overgeleverd bent aan de grillen van je provider. Als je een IPv4 range nodig hebt kun je bij Freedom terecht maar daar betaal je er ook voor.

IPv4 is inmiddels wel een beetje een doodlopende weg aan het worden waar we veel te lang aan vast blijven klampen. Vroeg of laat zijn we door de adressen heen en dan kan Freedom die service ook niet meer leveren. Het wordt tijd om (waar mogelijk) IPv6 only te gaan.
Voor mij is het vooral belangrijk dat ik statische adressen kan krijgen zodat ik zeker weet dat ze niet veranderen. Helaas lijkt het hebben van statische adressen toch vooral het terrein van de providers die ook nog statische IPv4-adressen uitdelen.
Vroeg of laat zijn we door de adressen heen en dan kan Freedom die service ook niet meer leveren.
Zelf denk ik dat dit punt nooit bereikt zal worden. IPv4 wordt steeds schaarser en duurder, maar dat betekent dus vooral dat ze gaan naar de mensen met het meeste geld. Een dure provider in een rijk land zal wel tot het laatsten behoren die nog IPv4-adressen kunnen krijgen, ten koste van de rest van de wereld.

Begrijp me niet verkeerd, wat mij betreft had de wereld in 1996 op IPv6 mogen overstappen. In mijn ogen heeft Nederland een achterstand in IPv6 omdat we zo veel IPv4-adressen hebben dat er weinig druk is om te veranderen.
Een dure provider in een rijk land zal wel tot het laatsten behoren die nog IPv4-adressen kunnen krijgen, ten koste van de rest van de wereld.
RIPE (Europa) was de eerste partij die door z'n IPv4 voorraad heen was, AFRINIC de laatste. Dus je bewering is iets te simpel.
RIPE (Europa) was de eerste partij die door z'n IPv4 voorraad heen was, AFRINIC de laatste. Dus je bewering is iets te simpel.
Dat argument gaat niet op omdat RIPE z'n IPv4-adressen niet heeft gekocht maar heeft gekregen (van IANA).
Mijn argument begint pas sinds RIPE ze niet meer heeft en we ze daar dus niet meer kunnen krijgen. In plaats daarvan moeten we IPv4-adressen op de markt kopen. En die markt is glboaal. Het is wel iets onhandiger om een IP-adresreeks uit een ander deel van de wereld te kopen maar niet onoverkomelijk.
Als de IPv4 addressen op zijn, dan kunnen er gewoon niet meer uitgedeeld worden, maar bestaande range die iemand heeft blijven gewoon functioneren. Daarnaast hebben verschillende providers en andere organisaties ook hun IPv6 nog niet geheel op orde. Wil je dat alles functioneerd (en niet alleen daar waar dat kan) heb je toch weer IPv4 nodig.

Verder gaat het hier ook om kosten, XS4ALL was gewoon uniek om voor de gestelde prijs dit alles te bieden. De kosten stijgen algauw snel als je alles overal appart moet afnemen en persoonlijk vond ik het wel fijn dat ik alles met één goede bnetrouwbare partij zou kunnen regelebn.

Wat ik uit mijn zakelijke ervaring weet is dat KPN alles behalve een betrouwbare partij is en met regelmaat zijn afspraken niet nakomt/kwam. Hun acties nu rondom XS4ALL bevestigt het voor mij wederom weer.
Wat de kosten betreft, dat zal misschien ook wel een deel van de oorzaak zijn waarom XS4ALL nu overgaat in KPN. Het is zal steeds duurder worden om bepaalde diensten in stand te houden in tijden dat vergelijkbare of betere diensten elders goedkoper verkrijgbaar zijn. Als ze bij KPN zien dat er vanuit de klant steeds minder vraag is naar dat soort extra's dan vind ik het niet zo'n vreemde beslissing om XS4ALL op te laten gaan in hun bestaande aanbod. Op termijn gaan zullen we zien hoeveel bestaansrecht een provider als Freedom nog heeft. Ik vrees een beetje dat het opdoeken van XS4ALL geen goed voorteken is voor de kansen van Freedom.
Dan zou KPN de eis een KvK-nummer te moeten hebben voor bepaalde zaken, moten laten varen. Ik heb geen onderneming, maar ik zou wel graag bepaalde zaken willen kunnen gebruiken. welke KPN nu onder hun zakelijk abonnementen heeft weggewerkt. Het is dus niet zo dat betreffende functionaliteit geheel verdwijnt het wordt alleen weggezet achter een zakelijk abonnement.
Leuk z’n vps voor 12 euro, maar ik betaal dit eigenlijk via xs4all. Kpn haalt het weg. Prijs blijft gelijk en ik moet nog meer uitgeven? Ik vindt dat een probleem
Dan zeg je toch gewoon op?
Ik ben er al weg ( precies 1 week). Over naar kpn *schaam*. Zelfde product, maar dan voor 20 euro minder en een gratis Xbox
@ewoutw Heb je dan echt exact hetzelfde geselecteerd?
Heb net mijn "hussel" (wat een jeuk-woord) bij elkaar geklikt en dan ik ben bij xs4all nu EUR 0.50 euro duurder uit
(heb ooit spotify toegevoegd gekregen bij mijn xs4all-abbo dus die heb ik nu niet meegerekend omdat ik niet weet wat KPN daarmee gaat doen als klanten dezelfde "algemene" diensten houden tegen dezelfde prijs.)
Als KPN die los mee gaat rekenen, ben ik duurder uit bij KPN :(
https://www.xs4all.nl/xs4all-en-kpn/
https://www.xs4all.nl/overzicht/

[Reactie gewijzigd door NIK0 op 14 januari 2022 13:59]

Ja en Nee, ik heb de opties geselecteerd die ik gebruik, Dus geen opnemen, geen veiligheid pakket, Geen fritz!box (daar heb ik misschien wel spijt van). Ziggo sport opgezegd, maar dat reken ik niet mee
Wel de zelfde snelheid. en overige diensten
@ewoutw Ah oke, veiligheidspakket en opnemen zijn gratis dus daar valt weinig besparing te halen vrees ik :)
Denk dat het een heel persoonlijk ding gaat worden. Zal zelf eerst even checken waar KPN mee komt, los overstappen is voor mij nu in ieder geval niet interessant.

Als de los aangeboden diensten veel duurder uitpakken, gooi ik zoveel mogelijk overboord.

[Reactie gewijzigd door NIK0 op 14 januari 2022 14:19]

xs4all, 100/100mbit , 2x Settop box, Fritzbox en opnemen zit er bij net als een 1GB/mnd mobielnetwerk simkaart. Kosten 71,- euro

Zojuist mijn KPN aanvraag gedaan:
100/??? Mbit (ze spreken alleen over download), 2x settop (dan is opnemen gratis, bij 1 settop is opnemen 4,95), standaard KPN modem. kosten: 62,50 euro

Ik ben benieuwd naar de upload snelheid en dan geloof ik het allemaal wel.
Dan stem je met je portemonnee
KPN is niet goedkoop maar xs4all was altijd duurder. In dat opzicht is het niet raar dat je minder krijgt voor minder geld.
Weet niet hoe je daarbij komt "dat je minder krijgt voor minder geld", aangezien voor bestaande XS4ALL klanten de naam XS4ALL gehanteerd blijft, maar de tarieven voor XS4ALL zijn niet naar beneden bijgesteld!

Je betaald voor de naam alleen dus meer dan wat je er nog voor krijgt.

Minder functionaliteit na overzetting, maar geen lagere abonnementskosten.
Geen idee wat xs4all aanbied als VPS, maar je krijgt bij KPN ook een eigen homepage met 50MB ruimte waar je bij kan via FTP. (http://home.kpn.nl/gebruikersnaam)

KPN adverteert er niet mee en Xs4all is waarschijnlijk uitgebreider, maar misschien heb je er iets aan?
50 mb webruimte?

10 gig bij Xs4all…
als je tegenwoordig voor een habbekrats (€12 excl. BTW per jaar) een eigen VPS met eigen ipv6-adres hebt waar je mee kan doen en laten wat je wil?
Heb je een link?
Voor dat bedrag wil ik zeker een kijken!
Zie mijn reactie op smeerbartje hierboven.
Een VPS voor 12 Euro per jaar? Heb je een link voor me?
Zie mijn reactie hierboven op smeerbartje.
Naast dat lijstje valt ook subaddressing weg en dat vind ik zelf een stevig minpunt. Levert me een hoop werk op aangezien ik dat behoorlijk uitgebreid gebruik. Uiteraard stap ik nu over naar email onder een eigen domeinnaam zodat dit me niet nogmaals overkomt, maar die overstap had ik liever vrijwillig gemaakt ipv gedwongen omdat KPN het overnemen van de implementatie van Sieve filtering blijkbaar niet ziet zitten.

[Reactie gewijzigd door Aganim op 14 januari 2022 10:35]

Xs4all-KEY was toch een rebranded F-Secure KEY? Dan is het op zich logisch dat dat ook stopt. Maar al die beloftes indertijd blijven natuurlijk een farce eerste klas, en zo gaat het helaas vrijwel altijd bij overnames en integraties. Zelf ben ik anderhalf jaar geleden vertrokken, was ruim 20 jaar Xs4all klant... Freedom bevalt me totnutoe prima.

Alleen KPN heeft uiteindelijk voordeel van de ontmanteling van Xs4all, klanten totaal niet. Treurig om te moeten constateren.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 13 januari 2022 18:30]

Ik heb ook naar een overstap naar Freedom gekeken. Echter is dat nóg duurder dan wat we nu al betalen en dat was het tot nu toe niet waard. Als het blijkt dat KPN nu voor ons nuttige functionaliteit gaat weghalen tegen hetzelfde tarief van nu dan stappen we over.
Prijs van een Freedom abbo wordt vooral bepaald door wie het fysiek wordt aangesloten. Zit je in een KPN gebied, kan je mwaohhhh al raden dat KPN zelf goedkoper is. Als prijs de enige motivatie is, heb ik verder geen discussie.
Zit je in een KPN gebied, kan je mwaohhhh al raden dat KPN zelf goedkoper is.
Niet persé.
Ik heb meerdere mobiele unlimited abonnementen thuis van T-Mobile.
Als ik naar T-Mobile overstap (DSL, want glas is helaas nog niet beschikbaar), krijg ik de snelste abonnementsvorm voor maar €25,-. Daar komen dan nog wel de extra diensten zoals TV nog bij, maar toch...
Da's echt niet duur...

Ik heb daar alleen geen fixed IP-adres en instelbare hostname voor mijn verbinding, wel zo makkelijk als je je eigen mailserver host.

Niet weer de zinloze discussie aanwakkeren "waarom zou je dat willen?"
Daar heb ik meerdere redenen voor. ;)
geen vaste ipjes is opzich geen issue.

neem https://account.dyn.com/
kies een hostname
stel op je thuisserver de dyn-sync in
register een domainname
maak een 'cname' aan die wijst naar je dyn hostname
maak een 'mx' aan die wijst naar je dyn hostname

voila, je kunt mail ontvangen op je eigen domain op je thuis (dynamische) ip

[Reactie gewijzigd door adejoode op 14 januari 2022 21:38]

Wij hebben de overstap een jaar geleden gemaakt toen dit verhaal met KPN zich zo begon af te tekenen. Freedom is relatief duur, maar was voor ons wel net iets goedkoper dan XS4all, maar zal allemaal van het precieze abonnement afhangen. Freedom was al een prima club en heeft aansprekende idealen, maar in 2021 operationeel ook zeker nog op momenten een provider in opstartfase. Lijkt me daarmee een prima keuze om ergens in 2022 voor jullie de overstap te maken, mag dan des te soepeler gaan allemaal. Alvast welkom bij de club straks :)
Hoe het financieel uitpakt hangt grotendeels af van de vraag of er op je adres internet kan worden geleverd door anderen dan KPN. In ons geval zaten we helaas nog steeds aan KPN vast en bleef het ongeveer even duur.
Het vaste ip adres vervalt ook.
[sarcasme aan]
Nee, je vaste ip adres vervalt niet, dat verandert 1 keer... Wel kon je er een naam aan hangen. dat kan niet meer:

[I3] Hostnames vervallen

Een hostname is een unieke handmatig ingestelde naam van een IP-adres.

Heeft u een hostname aangemaakt? Hostnames komen te vervallen. Ook kunt u geen nieuwe hostnames meer instellen. Waar u nu uw hostname gebruikt, kunt u straks uw nieuwe IP-adres invullen. U ontvangt uw nieuwe IP-adres één week voor de omzetting van uw abonnement.
Behalve dan dat KPN officieel geen vast IP aanbiedt. Zeker zonder hostname is dat een heel grote achteruitgang in dienstverlening.
Officieel niet maar mijn KPN op adres is zeker 5 jaar dezelfde.
Mijn adres is ook onveranderd sinds ik op mijn huidige locatie woon (4 jaar) ik selfhost wat dingen dus ik zou het direct merken als het veranderde!
Aan de andere kant heb ik bij KPN glasvezel ondertussen al jaaaren hetzelfde IP adres. Sinds ik over gestapt ben van OnsBrabantNet is mijn IP adres nooit veranderd.

Mijn snelle gok is dat ik in 2012 ben over gestapt, maar kan plus/min een jaartje zijn.
Ooit begonnen met inbellen, winnaar KPN
Toen kwam Combivision met internet via de kabel , binnen een maand overgenomen door Goldmine en snel gerebrand naar Chello. Instabiele zooi dus toen ADSL kwam snel naar XS4ALL overgestap. Maar glas kwam en als e e n van de eerste in Nederland overgestap naar Ons Brabant Net (OnsNet Nuenen was net iets eerder). OBN werd overgenomen door KPN, zucht zat ik weer aan de KPN organisatie vast dus toch maar gekozen voor het duurdere XS4ALL maar wel met een fijnere organisatie.
Nu XS4ALL weer volledig KPN wordt heb ik me er maar bij neergelegd, KPN blijft een rode draad in mijn leven.

Ik geef het op, ben zojuist overgestapt naar KPN maar wel voor bijna 10 euro minder.

Proficiat KPN
Dit stukje text op de overzichtspagina impliceert toch wel sterk dat voor de bestaande xs4all klanten een vast IP adres wordt gegarandeerd, ipv "het is in de praktijk vast" Het nieuwe IP adres wordt immers per post opgestuurd voor de overzetting:
[I1] Een nieuw IP-adres

Elke internetverbinding heeft een eigen en uniek IP-adres. Uw IP-adres verandert. Meestal heeft dat geen gevolgen en hoeft u niets te doen. Uw (wifi-)netwerk en uw aangesloten apparaten blijven dan ook werken zoals u gewend bent.

Wanneer u wél iets moet doen
Uw nieuwe IP-adres ontvangt u ongeveer één week voor de omzetting van uw abonnement. Per post én per e-mail. Pas uw IP-instellingen aan als u een eigen server of programma heeft waarop uw IP-adres handmatig is ingesteld.

Krijgt u hulp van een automatiseringsbedrijf of IT-specialist? Informeer hen over deze wijziging.
Misschien ben ik achterlijk maar als je IP adres wijzigt dan is het niet vast of wel? Ik snap het, het is eenmalig enz enz. maar uiteindelijk wijzigen ze wel je IP adres
Dan kan het nog wel vast zijn, je krijgt alleen een nieuw vast ipadres uit de range van KPN. Of dit echt een vast ipadres is weet ik niet, maar in de praktijk verandert een dynamisch ipadres bij KPN ook niet.
Een vast adres betekent niet dat je niet mag verhuizen, alleen dat je mensen op de hoogte stelt van die actie en dat het niet elke week gebeurt.

Mensen zijn slordig in hun taalgebruik. Maar na de revolutie gaan we daar wat aan doen.
- skynet.
Nee, je vaste ip adres vervalt niet, dat verandert 1 keer...
Ik heb nog nergens terug gevonden, dat je na omzetting en vast IP-adres blijft houden, nadat dit bij de omzetting is gewijzigd.

Iemand enig idee?
Ik ben dan net op tijd weg bij XS4ALL. Ik vind het wel vreemd dat veel providers zo moeilijk doen over het uitnemen van een (pseudo)fixed IP. Uiteindelijk heeft iedereen een uniek IP adres nodig tenzij je met NAT geen publiek IP adres krijgt. Het zou nog acceptabel zijn als de DHCP server pas na een paar weken offline te zijn een nieuw IP toekent.

De toegevoegde waarde van XS4ALL bij deze tenietgedaan.
Ben ook weg, 20ste over naar Freedom
Ben ook weg, 20ste over naar Freedom
Ik kreeg de brief en heb onmiddellijk m’n overgang naar freedom ingezet. Als ik m’n is adres dan toch ga veranderen, dan doe ik het maar 1 keer.
Ik heb jaren gewoon hetzelfde IP-adres bij KPN, volgens mij is t zelfs nog nooit veranderd in de 5 jaar dat ik er zit. Dus wat jij acceptabel vindt, gebeurt ook.
Ik heb in mijn jaren als KPN glasvezel klant nog nooit een nieuw IP adres gekregen.
Je hebt geen IP4 nodig, en ook niet vast. Als de provider je elke keer dat alle verbindingen worden gereset en nieuwe IPv6 geeft, gaat er bij mij thuis niets mis.

Zodra je zaken inricht die afhankelijk zijn van een vast IPv4 adres, wordt het natuurlijk anders. Maar meestal is dat wat houtje-touwtje opgelost.
Klanten krijgen een ander IP adres. En aangezien de klanten vooraf hun nieuwe adres toegestuurd krijgen lijkt dat om een vervanging te gaan, geen afschaffing.
Helaas garandeerd KPN echter geen vast IP adres, wat XS4ALL wel deed en aangezien je er geen hostname meer aan kan koppelen is dat gewoon een achteruitgang van dienstverlening.
Helaas garandeerd KPN echter geen vast IP adres, wat XS4ALL wel deed
Aangezien de voorwaarden van xs4all kennelijk niet wijzigen kun je niet zomaar stellen dat het nu dus maar anders is omdat een IP-adres door verhuizen naar een ander netwerk wijzigt.
Mocht je een extra ip reeks hebben, die vervalt ook.
Waarom een nummer onthouden als we DynamicDNS hebben?
Dynamisch dns is altijd een subdomein. En dat is jammer.
Dat ze zelfs te beroerd zijn om de ntp server in de lucht te houden is wel heel erg triest.
Over de nieuwsgroepen staat er ook niets. Vraag me af of die blijven.
Dat is al overgezet naar XS News met een maximum retentie van 30 dagen. Daarvoor was Newszilla al te gebruiken door KPN-klanten via news.kpn.nl, ik verwacht niet dat KPN daar nu opeens mee stopt.
Experimenteel is geen officiele dienst, bestaat dus officieel niet, geen ondersteuning en kan zonder pardon uitgezet worden.
Newszilla was toch al experimenteel. Grote kans dat KPN die gewoon stilletjes de nek omdraait.
Dat lijkt me sterk, aangezien ze juist bezig zijn om duidelijk uit te leggen wat er zal verdwijnen of wijzigen. Dat ze het experimenteel noemen wil daarbij niet zeggen dat ze de klanten niet netjes horen te informeren. Anders kan een bedrijf alle diensten die al vele jaren (20 jaar of langer) bestaan wel experimenteel blijven noemen om onder het goed informeren van grote wijzigingen uit te komen. Het experimenteel noemen leek meer bedoeld om bij problemen met wetgeving op gebied van auteursrechten te beperken.
Verkeerde plek

[Reactie gewijzigd door Zephyer op 14 januari 2022 14:37]

De retentie is erg kort geworden.
Zijn de meeste klanten niet al lang wegverhuisd? 🙈
Zonde dat een ooit zo unieke provider, met zulke dienstverlening nu ter ziele is.
Ik zit er nog steeds, ik haat overstappen. Maar met deze fase ziet het er naar uit dat dit toch het moment gaat worden. Ik weet nog niet zeker wat ik ga kiezen, maar KPN sowieso niet.
Overstappen naar Freedom is echt een fluitje van een cent. Die overstap zou ik zelfs mijn 85-jarige schoonmoeder toevertrouwen. Tevoren wel je mail-forwards instellen bij xs4all! Die blijven dan na de overstap (minstens) een half jaar actief. Het Freedom-modem plaatsen doe je dan op een moment dat het je goed uitkomt (Freedom werkt prima met het XS4All modem).

Xs4all leverde, na veel gedoe, uiteindelijk een best goede verbinding. Niet perfect stabiel maar wel snel zat. Met Freedom is de verbinding fractioneel sneller maar veel belangrijker, rock-solid.
Xs4all leverde, na veel gedoe, uiteindelijk een best goede verbinding. Niet perfect stabiel maar wel snel zat. Met Freedom is de verbinding fractioneel sneller maar veel belangrijker, rock-solid.
Erm... In de meeste gebieden levert Freedom gewoon via KPN, ook in Heemstede voor zover ik kan zien. Aangezien je over stapt naar datzelfde KPN netwerk, wat schiet je er exact mee op? Wat is er dan zoveel meer 'rock-solid' aan Freedom dan KPN?
Een provider is meer dan een draadje.
Er is allerhande spul in handen van de ISP dat kan crashen/vertragen. Dus daar kan wel een verschil zitten.
Of KPN gaat tot een bepaalde max snelheid maar je buurman die op de zelfde KPN lijn zit bij een ander ISP heeft sneller internet. Etc
Aangezien je over stapt naar datzelfde KPN netwerk, wat schiet je er exact mee op?
Wat je er mee opschiet is dat je een aantal features (terug)krijgt die KPN nu aan het schrappen is bij XS4All, zoals een vast ip en een eigen hostname. Daarnaast zijn er nog een hoop andere features die je elders niet ziet zoals je persoonlijk domein met anonimisatie-dienst. Punt is dat het een echte "service" ISP is voor gevorderde gebruikers, geen domme "pakketjesduwer" die niet meer doet dan zo goedkoop mogelijk internet leveren.

Misschien nog wel belangrijker zijn het "privacy statement" de idealistische opstelling van het bedrijf. Ik weet niet wat er in het privacy statement van KPN staat, maar ik weet zeker dat die van Freedom beter is. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar wereldwijd zijn ISP's aan het experimenteren met manieren om meer geld te verdienen aan hun klanten door hun data te verzamelen en te verkopen. Nu mag dat niet van de Nederlands wet maar ik ga er vanuit dat er een hoop mensen op zoek zijn naar manieren om daar om heen te gaan. Ik wil er geen wedstrijd van maken met mijn ISP want dat verlies ik.
Daarom vind ik het erg waardevol dat Freedom veel moeite heeft gestoken in een prachtige privacy policy. Ik heb het gevoel dat ze aan mijn kant staan. Niet alleen dat ene document maar het hele bedrijf werkt zo. Ze hebben zichzelf zelfs een onafhankelijke toezichthouder gegeven die de eigenaar is van hun bedrijfsnaam zodat die de stekker er uit kan trekken als ze zich niet aan hun eigen principes houden.
Of dat in praktijk ook werkt? Geen idee. Maar de hele opzet van dat bedrijf spreekt me enorm aan.

Het is geen XS4All en er zal ook nooit meer een XS4All zijn zoals het 20 jaar geleden was want tijden veranderen. Freedom komt er het dichtste bij.


full disclosure: ik heb meegedaan aan de crowdfunding actie en heb er dus geld in zitten.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 14 januari 2022 00:51]

Wordt gezellig daar bij Freedom 👍 Mooi verwoord capslock, ik zit er om dezelfde redenen.
Kun je iets zeggen over de verschillen qua televisie kijken? We hebben nu een decoder van XS4ALL. Is dit een beetje vergelijkbaar met die van Canal + ?
Xs4all had volgens mij iets meer storingen dan KPN, maar beide kwamen uit op 7% over geheel Nederland in het afgelopen jaar en Ziggo 13%. Consumentenbond

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 13 januari 2022 18:52]

Eigenlijk is alles anders, behalve het fysieke draadje naar je huis. Modem, televisie, dienstverlening, E-mail, DNS, overboekingen, IP-adres, hostname, werkelijk alles is anders. Dus ja, daar schiet je heel veel mee op.
Bovendien: als ik de freedom helpdesk bel met een probleem, dan krijg ik iemand aan de telefoon die begrijpt wat ik bedoel, als ik vraag waarom de mac-filtering niet werkt.
Dat is me bij KPN nog nooit gebeurd.
Privacy en zitten bij een club die primair kijkt naar haar users ipv haar aandeelhouders.
Inderdaad, kpn infrastructuur, kooerdraadje. Maar zoals anderen al aangaven, de verbinding is significant meer dan het koperdraadje.
Overstappen naar Freedom is echt een fluitje van een cent. Die overstap zou ik zelfs mijn 85-jarige schoonmoeder toevertrouwen. Tevoren wel je mail-forwards instellen bij xs4all! Die blijven dan na de overstap (minstens) een half jaar actief. Het Freedom-modem plaatsen doe je dan op een moment dat het je goed uitkomt (Freedom werkt prima met het XS4All modem).

Xs4all leverde, na veel gedoe, uiteindelijk een best goede verbinding. Niet perfect stabiel maar wel snel zat. Met Freedom is de verbinding fractioneel sneller maar veel belangrijker, rock-solid.
Handige 85 jarige schoonmoeder heb je dan.
Mijn 84 jarige moeder zou al niet weten hoe ze mail forwards moet instellen. vooruit computer aanzetten is op het knopje drukken maar de rest.
Het modem plaatsen, welke kabel moet nu waar komen. Dan moet je even het handige youtube filmpje bekijken, youtube wat is dat 8)7

Maar je kan naast freedom natuurlijk ook naar genoeg andere providers overstappen. Als 85 jarige hbe je toch niet heel veel nodig.
Mijn 84 jarige moeder zou al niet weten hoe ze mail forwards moet instellen. vooruit computer aanzetten is op het knopje drukken maar de rest.
Grappig genoeg zou je dat ook kunnen zien als een reden om juist wel naar Freedom over te stappen. Die hebben een "echte" helpdesk die de tijd nemen om je moeder te helpen. Kost wat, maar service is nu eenmaal niet gratis. :)
Mijn eigen ouders zouden het niet kunnen. Maar die schoonmoeder… ze vindt het allemaal leuk en interessant. Ze zit trouwens bij kpn na overzettingen vanaf xmsnet en telfort (ging niet allemaal even soepel).

Voor je overstap van xs4all naar freedom hoef je dus niet meteen je modem te vervangen. Even uit/aan is voldoende, en zelfs dat hoeft niet altijd. Je modem verwissel je dan gewoon zodra het je uitkomt.
Toevallig net een paar minuten geleden ook ingesteld, we zijn pas overgestapt van XS4ALL naar Freedom.
Maar ze zijn best duur Das een beetje jammer
Ze zijn bewust geen prijsvechter. Als je kijkt wat er komt kijken bij een provider opstarten is het nog steeds spot goedkoop.
Ruim een jaar over naar Freedom. Mail forward van mijn oude xs4all adres werkt nog steeds. Ondanks de belofte van KPN dat alles hetzelfde zou blijven ben ik erg blij dat ik direct overgestapt ben. Overigens ging dat ook niet soepel vanuit xs4all. Ondanks dat ik aangaf ALLE diensten niet meer te willen gebruiken stuurde ze me een brief waarbij aangegeven werd zonder reactie maandelijks geld van mijn rekening afgeschreven zou worden voor behoud van mijn xs4all adres. En dat deden ze. Direct overgegaan op storneren en blokkeren.
"Overstappen naar Freedom is echt een fluitje van een cent" klinkt goed... maar ik de (glasvezel)kabel daarvoor ligt hier al meer dan een jaar in de grond, Sinds juli konden we ons aanmelden en dat heb ik meteen gedaan. In oktober heb ik op hun verzoek de automatische incasso goedgekeurd. Maar het is nu half januari en het is nog altijd onbekend wanneer de aansluiting ooit komt... Ik hoop maar dat dit nog voordat de xs4all aansluiting helemaal verdwenen zal zijn...
Mijn moeder is 81 (of 79 toen ik haar op Freedom wilde zetten), maar die had het nooit zelf kunnen doen. Dat TV-kastje instellen was echt een drama (manual was toen ook nog niet beschikbaar op de Freedom website), maar belangrijker nog, het lukte mij niet haar e-mail via haar 25 (?) jaar oude Scarlet e-mailadres te verzenden (zij werkt niet met webmail, maar met het niet meer ondersteunde Windows Live Mail, net als ik). Ik snapte er geen bal van. Maar even Freedom bellen (kwaliteit helpdesk als ik gewend ben van XS4ALL, dus top) en die meldde mij dat e-mail relay niet mogelijk was op de Freedom-servers. Duidelijk, dus maar snel naar Ziggo en dat betekende dus ook dat ik (XS4ALL-reseller) er niet aan denk om naar Freedom over te stappen, nog los van de TV-kastjes, want die vermijd ik liever ook.
En was haar dat bij KPN wel gelukt dan?
Ze zat bij XS4ALL en daar was e-mail relay geen probleem.
Maar als je bedoelt of ze daar wel de boel had kunnen instellen, dan is mijn antwoord "Nee, natuurlijk niet. Dat was haar bij geen enkele provider gelukt....."
Maar dit soort zaken is wel MIJN dagelijks werk en ik zat bij die overgang naar Freedom wel flink te vloeken en te zuchten. Maar goed, mijn moeder was één van de eersten, dus ik kan me voorstellen dat één en ander nu beter geregeld is.

[Reactie gewijzigd door knokki op 13 januari 2022 21:12]

Doet scarlet dan niet gewoon clean aan authenticated smtp submission op de SMTP submission poort die juist daarvoor bedoelt is? Misbruik van provider SMTP voor semi-open relay (sender spoofing) zou wettelijk verboden moeten worden. Niet meer dan terecht dat Freedom daar niet aan meewerkt.
Ik begrijp geen hout van wat je zegt. Wat ik wel weet is dat één en ander bij Ziggo en XS4ALL wel mogelijk is. Dit zijn voor mij in juridische zin beide 'nette' bedrijven, al is het maar omdat ook zij zich (dienen te) houden aan vigerende (Europese) regelgeving. Dus als jij zegt dat het goed is dat Freedom niet mogelijk wil maken, wat Ziggo en XS4ALL wel mogelijk maken, dan geef je mij het gevoel dat ik met iemand te maken heb die zich niet kan vinden in de huidige regelgeving. Daar kan ik niet zoveel mee....

[Reactie gewijzigd door knokki op 13 januari 2022 22:49]

Mail From: a@scarlet.nl zou alleen geaccepteerd horen te worden door een (gedelegeerd) mailserver van scarlet.nl (en als email-adres gebruiker van een scarlet mailbox heb je niets te zeggen over het scarlet.nl domein)

(wat iets anders is dan SMTP relay voor een domein dat je zelf in beheer hebt, want daarvoor kun je gerust op een nette manier instellen dat de SMTP server van KPN/Ziggo/Freedom/YouNameIt een gedelegeerde sending mailserver is)
Dank voor je toelichting, maar ook die begrijp ik niet. Ik ben meer gebaat bij een uitleg in kwalitatieve zin over wat de door XS4ALL en Ziggo geboden service in de praktijk voor problemen kan opleveren. Want als het mogelijk maken van e-mail verzenden via een 'vreemd' account geen problemen oplevert: why bother?

[Reactie gewijzigd door knokki op 13 januari 2022 23:00]

Het is puur voor de veiligheid, Bij XS4ALL en Ziggo kun je dus blijkbaar gewoon mail versturen vanaf elke gewenste afzender, wat ideaal is voor spam mails.

Wat steeds meer providers terecht doen is mails blokkeren met een afzender die niet bij het account hoort waarmee ingelogd wordt. Als je dus een mail stuurt met een @scarlet.nl adres, maar inlogt op een smtp server die niet hoort bij het scarlet.nl domein, zal de mail bij steeds meer mailproviders geblokkeerd worden, zo ook bij KPN en Freedom.

Ik zou het in deze tijd dus geen service meer noemen, eerder een risico.
Zeer helder. Dank. Toch lijkt me de keuze tussen behoud 25-jaar oud e-mailadres en géén spam duidelijk. Voor mij in ieder geval is dat behoud e-mailadres. Daar komt nog bij dat ik mijn e-mailadres te pas en te onpas vermeld op websites, in chats, etc. en desondanks krijg ik nauwelijks spam. Ik moet toegeven dat dit wel eens anders is geweest, maar ik heb de indruk dat e-mailadressen tegenwoordig niet meer zo interessant zijn. De provider vangt ook wat af, maar dat is niet veel als ik dat zo zie. Dus voor mij is het duidelijk een service en geen risico. Overigens, gezien de track-record van XS4ALL op het gebied van veiligheid, waarom zouden zij dat toelaten. Blijkbaar valt het dus allemaal wel mee toch?

[Reactie gewijzigd door knokki op 14 januari 2022 18:28]

Het is ook niet om te zorgen dat jij als gebruiker van de provider minder spam ontvangt, maar om spammers zelf te ontmoedigen spam te versturen vanaf andere domeinen. Dit zou best bijgedragen kunnen hebben aan het feit dat je niet veel spam ontvangt ondanks dat je je mailadres overal vermeld. Uiteraard zal dit niet het enige zijn.
Verder kan het voor jou natuurlijk wel een reden zijn om niet voor zo'n provider te gaan, maar het is zeker geen service.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 16 januari 2022 19:08]

Met Freedom is de verbinding fractioneel sneller maar veel belangrijker, rock-solid.
Wij zitten ruim een jaar bij Freedom (via KPN-glas). Hoewel de verbinding stabiel genoeg is hebben we toch wel enkele incidenten gehad het afgelopen jaar. Nooit lang, maar het is geen verbetering t.o.v. xs4all.

Zo zie je maar, ymmv.
Glas wordt hier nu aangelegd, door Glaspoort. Omdat de DSL-verbinding bij ons zo goed is én de prijs van glas bij Freedom zo'n 25% hoger is dan die voor DSL (bij gelijke download), heb ik erg weinig zin om over te stappen zolang we geen hogere snelheid nodig hebben. Jouw bericht is nog een motivatie om nog niet over te stappen naar glas.
Enige issues met Freedom tot nu toe (anderhalf jaar lid): paar keer dat de mailserver niet reageert en een keer de DNS die er uit lag.

Een plus voor Freedom is de stok achter de deur: de domeinnaam freedom.nl is hen in bruikleen gegeven door Bits of Freedom. Bits kan die domeinnaam terugeisen als Freedom (in de ogen van Bits) verzaakt in het nastreven van de kernwaarden.
Ga verhuizen :P
Mijn nieuwe huis draait al op Freedom, oude huis wordt het gewoon opgezegd zodra ik over ben.
ik ben nog blijven zitten. Wat Freedom op mijn adres kon bieden vorig jaar werd ik niet echt warm van. Hooguit hetzelfde maar dan duurder. Heb het dus maar bij een Freedom-mailbox gelaten vooralsnog.

ontopic: KPN heeft dus gelogen. Er zou namelijk niets veranderen (behalve eigenlijk het logo boven aan de brief)
We wisten al dat dat wel het geval was, maar nu ook weer.
Valse voorlichting, beste KPN.

[Reactie gewijzigd door tyrunar op 13 januari 2022 18:15]

Hier hetzelfde, ik zit momenteel bij Freedom, maar ik kan voor een paar euro meer, 10x de snelheid krijgen via KPN, waar ik nu dan ook heen ga. Freedom kan qua prijs niet concurreren met KPN, wat overigens in dit stadium ook logisch is. Totdat het lokale glasvezelinitiatief hier van de grond komt, is KPN voor mij het voordeligst. Al ben ik wel teveren over Freedom en zou ik, zodra de boel wat meer in verhouding is, zo weer teruggaan,
Tja. Freedom zal nooit de prijs van KPN hebben, en dat is ook nooit de bedoeling geweest. XS4ALL ook niet trouwens. Groot verschil in kwaliteit van dienstverlening. Dus de prijs is prima in verhouding, je krijgt meer voor meer. Als je die 'meer' niet nodig hebt, kun je voor de prijs inderdaad beter elders kijken.
Freedom kan ook nooit de prijs hebben als bij KPN als zijzelf die verbinding moet inkopen bij KPN. Gelukkig zit ik in een oud Reggefiber gebied zodat ik nu met mijn 1Gbit@Freedom zelfs flink goedkoper ben dan xs4all zat met 500/500.
Oud Reggefiber? Maar Reggefiber is juist door KPN overgenomen. Dus zit je nu in een KPN gebied, toch?
Ja overgenomen wat niet wil zeggen dat ze de contractvoorwaarden en m.n. de prijs dan konden aanpassen aan hun wholesale. Bij mijn weten kon Reggefiber op voorwaarden, in de gemeente het glas uitrollen en een nieuwe baas moet dat dan (ook) respecteren.
Ik kan op mijn glasvezel verbinding voor EUR 10,- per maand meer, de helft van de snelheid krijgen van KPN als ik naar KPN over zou stappen.... dus YMMV...

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 14 januari 2022 00:07]

ik ben nog blijven zitten. Wat Freedom op mijn adres kon bieden vorig jaar werd ik niet echt warm van. Hooguit hetzelfde maar dan duurder. Heb het dus maar bij een Freedom-mailbox gelaten vooralsnog.

ontopic: KPN heeft dus gelogen. Er zou namelijk niets veranderen (behalve eigenlijk het logo boven aan de brief)
We wisten al dat dat wel het geval was, maar nu ook weer.
Valse voorlichting, beste KPN.
In plaats van op een nieuwsforum te reageren, zou je daar ook actie op kunnen nemen.
Als je het écht hoog zit, stp je lekker naar de rechter ;)

Of je begin een eigen provider .... oh wacht, Freedom ...
het zit me niet hoog, het is een ironische constatering van een feit.
het zit me niet hoog, het is een ironische constatering van een feit.
Nee het is herkauwen van een veel te vaak gehoorde uitspraak onder de XS4All items.

KPN moet gewoon het pleister lostrekken, en doorgaan.
Dit verlengt het gezeik en gedoe alleen maar.
XS4All was ooit een geweldige provider, maar vergeet niet dat ze vrij snel ( 5 jaar) al een onderdeel van KPN werden.
De benoeming "zelfstandige dochteronderneming" is niet meer dan wij betalen jullie en jullie ons, zodat we belastingtechnisch nog wel wat voordelen behalen..

Buiten wat achterligende services en diensten was het allemaal KPN, lag KPN er uit, was XS4all net zo goed offline aan jouw kant.
Dat klopt niet. De eerste jaren was xs4all maatschappelijk zeer betrokken op relevante internet vraagstukken, neem bijvoorbeeld de rechtszaken van Scientology Vs. Karin Spaink waar xs4all z’n nek uitstak.

Ook was alles, behalve het transport netwerk, van xs4all zelf. Dus de routers, de transit, de servers, etc. Het kon dus wel degelijk voorkomen dat XS4ALL doordraaide, en kpn play lag. (Of andersom)
Dat is niet helemaal waar. Xs4all heeft nu nog een eigen datacenter. Storingen in deze laag weren dus niet over genomen. Maar storingen aan de Dslam, tja dat hadden ze beide last van.

Maar het grote verschil tussen xs4all en kpn was vooral de mentaliteit. Xs4all wilde iedereen zoveel mogelijk laten genieten van al het mooie wat Internet te bieden heeft en daar boven goede service.

Kpn was toch vooral de aandeelhouder tevreden krijgen.

Als xs4all heb ik 2 dagen kpn in de keuken mogen kijken z’n 6 jaar geleden. Kijk naar de vele extra’s die xs4all aanbood als /29 subnet, Shell-server, nieuwsserver, virusscanner, bsmtp, vast ip, hostname, ptr-record. Waren een van de eerste met mailware filter, IPv6, Dnssec. Gratis(static) hosting.
Opnemen van tv is gratis. 500mb mobile data gratis. Enz.

Maar bij xs4all kregen we ook meer tijd om klanten te helpen. Lag minder nadruk op verkoop.
Bij kpn hadden ze echt de opdracht naar de site verwijzen voor instructies.

En natuurlijk hem maatschappelijk, xs4all steunde bitszOfFreedom en diverse andere goede doelen.
Sloten zich aan bij de rechtszaak brein vs ziggo over piratebay.

Maar ook de keuze voor een fritz!box vs experiaVx. Toen Netflix zwaar nl kwam was xs4all de eerste met een cdn-host van Netflix in het datacenter. Xs4all zij gewoon van goed idee. Andere providers gingen eerst uitrekenen hoeveel ze er voor konden vragen? Peering beleid…. Open nu trust (zie je ook niet vaak meer)

Alles bij elkaar zeg ik dat het vooral de mentaliteit is wat het grote verschil was. Xs4all was internet. Kpn was , ja weet ik eigenlijk niet…. Mainstream ofzo.
wat nou nee. Het is bewust gecommuniceerd: voor u als klant verandert er niets.
Dat hebben ze gewoon geschreven.
Dat is geen herkauwen en daarna een beetje afdoen.
Het is letterlijk zo gezegd. Dus ik mag dat best blijven benoemen.

KPN moet gewoon de pleister lostrekken? Waarom? Ze zeiden dat er niets zou veranderen, dus welke pleister moeten ze er dan eigenlijk aftrekken?
Ik heb hier de brieven van afgelopen jaar nog wel liggen met letterlijk de koppen "Er veranderd niets", echter als ik deze lijst zie https://www.xs4all.nl/overzicht/ blijft werkelijk NIETS over wat XS4ALL, XS4ALL maakte alle zelf te regelen zaken verdwijnen. IPv4 range ben ik al kwijt, vast IP adres niet meer gegarandeerd, reversDNS gaat waarschijnlijk ook verdwijnen, hostname... nou ja, bekijk de lijst zelf.

KPN maakt er een bende van, zelf 14 jaar XS4ALL Abonee geweest, alleen het laatste jaar begint alles te rammelen... zelfs de verbinding in het laatste halfjaar... daarvoor nooit iets gehad. Je maakt mij niet wijs dat, dit niet door KPN's wijzigingen komt.

Helaas is de glasvezel hier van KPN (voorheen Regfiber), dus KPN heeft hier monoploy en betaal je strafport als je over deze glasvezelkabel een andere provider neemt. Wat dat betreft had men ook dit netwerk moeten scheiden, net als men bij gas en het electriciteisnetwerk heeft gedaan. Maar ondanks de strafport die je moet gaan betalen zal ik komende maanden wel gaan overstappen naar vermoedelijk Freedom.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 13 januari 2022 20:47]

met letterlijk de koppen "Er veranderd niets"
Zou me verbazen als dat er letterlijk stond ;-)
Oke, :) “Er veranderdt niets voor u”.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 14 januari 2022 12:58]

nogmaals: welke pleister? Er is alleen een afrukbare pleister als ze stiekem wel wilden veranderen.
Maar ze zeiden dat dat niet zou gebeuren.
Als ze wel willen veranderen moeten ze dat gewoon aangeven: 'ja sorry, maar we zijn van mening veranderd, we veranderen het toch'. Dan zou het anders zijn.
Maar ze blijven bij het punt dat er niets verandert.
Behalve in de praktijk.

Daar is niets kinderachtigs aan maar betreft gewoon eerlijke communicatie naar je klanten.
Eens, aan de andere kant internettoegang is veel meer een commodity geworden. Zaken als een shellserver zijn net zo makkelijk zelf op te zetten op een VPS als je dat nodig hebt.
Klopt, maar een vast ip met reverse dns, niemand kan het me leveren ;)
En dat heeft ook bijna niemand nodig, weet ik, maar het waren wel net de kleine details waarom je voor XS4ALL koos! (Zonde dat ik hier vast zit aan Ziggo, hoewel die ook stapjes maken)
Ahem... Freedom Internet... netjes vast IP en reverse DNS (al dan niet via de klantenservice) in te stellen. Helaas geen smarthost functionaliteit meer. Weet niet of dat nog in de pijplijn zit.

Ik ben inmiddels bijna ruim een half jaar over alweer. Niet de goedkoopste, maar dat was XS4All ook niet.
Daarom schreef ik al "die het me kan leveren".
Er ligt hier maar 1 soort verbinding, kabel. DSL geeft me de geweldige snelheid van 35Mbit!
Freedom is zeker een mooi alternatief voor wie nu XS4ALL heeft en toch een lekkere "nerdy" provider wil ;)
Zou willen dat KPN eindelijk eens een knappe infrastructuur in dit land zou uitrollen, of dat er een partij was die ons van glas zou voorzien. "Maar u kunt al kiezen uit kabel of DSL meneer!" was niet waar ik op hoopte ;)
Maar als ik het goed begrijp is er dus wel DSL beschikbaar op jouw adres, dus theoretisch kunnen ze leveren. Al is de snelheid niet geweldig...

Overigens is Freedom hier de 2e lijn. De 1e lijn is Ziggo. Voor mij telt de upload veel meer en dan zit Freedom met 30 Mbit (100 Mbit down) niet eens zo ver af van de schamele 40 Mbit van Ziggo (maar wel 600 Mbit down). Oh wat zou ik blij zijn als er ooit glas komt en een (betaalbare) symmetrische verbinding mogelijk wordt.

[Reactie gewijzigd door dhrto op 13 januari 2022 18:02]

Zeker, xs4all had bij ongeveer 250duizend klanten. Daar zijn er nog ongeveer 75duizend van over….
Interessante getallen, waar komen die vandaan? Heb je een bron?
Oud collega die er tot voor kort werkten ( ik heb er ook gewerkt z’n 5 jaar geleden)
De 19e ga ik over naar T-Mobile, €20 goedkoper.
De afgelopen maanden de afhankelijk op mijn statische IP verminderd doormiddel van een WireGuard VPN.
Ben ook over naar t-mobile. Van 100/100 glas naar 1000/1000. Telefonie ondergebracht bij cheapconnect en ben idd een stuk goedkoper uit.
Maar van storingen weet je nog niks???
En stabiliteit??
In begin upload probleem (had heel de omgeving van Emmen) maar binnen 2 week opgelost. Verder geen problemen. Strak ~1000 up/down
Hoe is de TV bij t-mobile? Een gigabit symmetrisch is wat het is, maar ik vind de TV belangrijker - in de zin dat de provider daar meer verschil kan maken.
Ik gebruik de android app op m’n Nvidia Shield. Menu is effe wennen, maar beeld is prima. Terugkijken geen enkel probleem mee en zapsnelheid is instant. Opname functie heb ik niet.
Ik ben 2 jaar geleden opzettelijk naar XS4All gegaan van Tweak omdat ik een werkend reverse DNS adres wil hebben.
En nu raak ik het weer door die niksnutten van KPN kwijt... :( :( :( :( :( :(
En nee, helaas is Freedom geen optie doordat ze TV afnemen van CD... Die laatste was juist de reden dat ik ben vertrokken bij Tweak...
Wat is egienlijk je bezwaar tegen CanaalDigitaal?
Nou.. Wij hebben ruim 20 jaar TV van CD gehad, via de schotel, en steeds meer zenders werden (ook nu met iptv trouwens) weggehaald en de meest domme zenders kwamen er voor terug. Wat moet ik met een paardenzender "Horse & Country, myZen tv" als opvulling van Discovery zenders (o.a. Eurosport, Discovery en Animal planet). En straks gaan er weer allemaal zenders weg:

https://www.totaaltv.nl/n...ijnen-bij-canal-digitaal/

Wij hebben na 20 jaar schotel juist opgezegd vanwege het vele schrappen van zenders bij CD. Uiteindelijk kwamen wij bij KPN terecht voor hetzelfde aanbod (met Discovery pakket) en meer zenders voor 20 euro per maand minder.

15 jaar terug was CD wel een goede provider met goede prijs; tegenwoordig echt niet meer. Basispakket is compleet uitgekleed
De vraag is of dat de "schuld" van canal digital is.
Allerlei content leveranciers uit het verleden zijn zelf gaan "netflixen" ...
Discovery is z'n eigen streaming dienst begonnen, disney ook, en er zijn er zo nog wel een paar.
En die willen allemaal direct met de eindklant handelen (ook om te leren van het kijkgedrag van de "klanten" )
Ik denk dat KPN een wat langer lopend contract met die providers heeft en dat daar ook kaal slag zal plaats gaan vinden, alleen een paar jaar later.
(of er komt een kosten verhoging aan).
Mijn bezwaar is:

uitgekleed pakket
De settop kastjes die ik destijds had bij Tweak waren enorm slecht. Niet vooruit te branden, crashten om de haverklap en veel van de functionaliteit werkte gewoon niet goed, opnames werden bijvoorbeeld vaak te laat of soms zelfs niet gestart...

Daarnaast zit ik ook nog eens op een WBA glas netwerk (of wat is de exacte naam) dus betaal ik een flinke toeslag voor m'n verbinding als ik deze via bijvoorbeeld Freedom laat lopen...
Freedom heeft er in 2021 enorm hard aan getrokken dat de TV van CD zou verbeteren, het was inderdaad onder de maat. Het is nu een heel stuk beter heb ik begrepen (heb geen TV abo).
De aflevering van de content is fors verbeterd. Ook de voorwaarden mbt. privacy and data gebruik zijn beter dan in het verleden. Opnamen gaan nu behoorlijk veel beter en in de meeste gevallen ook aardig op tijd.
Wij zitten hier ook bij Tweak. Dat was een van de providers die je kon kiezen in het glasvezelproject dat de gemeente hier opstartte op hetzelfde moment dat dit KPN/Xs4All gedoe echt begon.
Overstappen was toen gelijk een no-brainer. CanalDigital kende ik toen nog niet, maar die box was echt ruk. Gelukkig hadden ze wat zenders geschrapt tussen tekenen en opleveren waar wij geen bericht over gekregen hadden, dus daar konden we gelijk kosteloos weer vanaf zonder eerst het jaarcontract uit te moeten zitten.

Nu hebben we NLZiet en DPlus (Discovery). Nog goedkoper ook dan het CD pakket via Tweak, zelfs als je niet deelt met de buren ;)
Waaruit maak je op dat je je reverse adres kwijt zou raken? Er staat namelijk alleen dat handmatig gekozen hostnames vervallen, niet dat hostnames in het algemeen vervallen.
Alle hostnames voor het eigen IP adres vervallen.
Het zal KPN gebaseerdde hostname zijn in de trant van
1-1-1-1.provided-by.kpn.nl;
Volgens mij hebben ze aardig aan de weg getimmerd, wat betreft kwaliteit van de dienstverlening. Zenderpakket is een ander verhaal. Al eens overwogen om over te stappen op losse streamingdiensten? Kan het je van harte aanbevelen!
Er wordt hier ook nog wel regelmatig Duitse televisie gekeken...
En dat gaat niet zo makkelijk via streaming diensten...
Nee buitenlandse TV is lastig inderdaad... Dan kun je nog overwegen om TV los te koppelen van internet (tv via Ziggo/whatever), internet via Freedom.
Kun je ergens los een tv abonnement afsluiten en dat ontvangen via je internet abonnement van Freedom?

Dan mag je mij noteren!!!!
Het tweede deel van je vraag is iets lastiger ben ik bang. Maar je kunt wel tv-only over de kabel nemen natuurlijk. Dat zal waarschijnlijk je enige optie zijn voor Duitse televisie.
Ik ben direct op Freedom overgestapt een over alles super tevreden BEHALVE de TV van Canal Digital.... Wat een ramp!
Het stotteren van beeld en geluid is inderdaad wel verbeterd de laatste maanden (bij terugkijken van opnames of begin gemist) maar nog steeds niet helemaal gefixt.
Verder zijn de mogelijkheden van interactieve tv flut. Wenige wat goed werkt is live tv kijken en nergens aanzitten 😡😡😡

De tv van XS4ALL (/KPN) is (uh,was) veel beter.

Iemand een idee waar je de zelfde kwaliteit tv vindt zonder terug te hoeven naar KPN???
De verhalen over de slechte TV kwaliteit van Freedom heeft me terug in de handen van KPN gedreven :-|
Xs4all adverteerde in die tijd gewoon alsof er niets aan de hand was, en ik begrijp daarom dat je toen de overstap deed. Echter was op dat moment eigenlijk al duidelijk welke kant het op zou gaan en had je misschien beter een alternatief kunnen kiezen.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 14 januari 2022 11:43]

Oh ja, ik wist het wel, maar had gehoopt dat het nog wat langer zou duren... Maar als ik een relay kan gebruiken dan is het nog niet zo'n groot probleem.
Een ander probleem wat ik destijds met KPN had was het gedrocht dat Experiabox heet...
Maar het is tegenwoordig wat makkelijker om je eigen modem te gaan gebruiken.
Dat is dus wat ik ga doen: of dezelfde Fritzbox die ik nu heb of een UDM Pro van Ubiquiti
Iemand die weet wat er met de gratis Spotify gebeurt die je bij je XS4ALL abonnement kreeg?
Zie https://www.xs4all.nl/overzicht/ onder overige diensten: "Een Spotify-abonnement via XS4ALL blijft behouden"
Dat is haast jammer, mede hierdoor zit ik voorlopig nog vastgeketend aan het rottende lijk van XS4ALL.
Net nog even bij KPN gekeken. Dat is uiteindelijk duurder dan XS4ALL, in de kleine lettertjes lees ik bijvoorbeeld: "Kies uit Netflix, Spotify, ESPN Compleet of Film1 en krijg elke maand € 5,- Entertertainmentkorting. Geldt niet met voormalig Telfort Internet en XS4ALL."
Verder is het uiterst schimmig of de XS4ALL Compleet voordelen (o.a. dubbele data) wel een-op-een worden overgezet naar KPN Compleet.
Voorlopig maar stilzitten en afwachten welke KPN ellende nog meer over XS4ALL uitgestort wordt.
Ik zie het volgende staan:
Extra's van XS4ALL Compleet blijft u behouden

Hier nog de voorwaarden van XS4ALL compleet:
https://www.xs4all.nl/compleet/

De extra’s van
XS4ALL Compleet

Elke maand € 2,50, € 5,- of € 7,50 korting op uw KPN Mobiel-abonnement

Onbeperkt bellen tussen uw XS4ALL vaste nummer(s) & KPN Mobiel-nummers op uw adres

Elke maand een zenderpakket cadeau: Pluspakket of ESPN Compleet
Bij het oudere Compleet dat ik nog heb zit zoals ik al noemde ook “dubbele data”. Ik heb een goedkoop KPN mobiel abo (3GBx2, 16 Eur) en kan door die verdubbeling elke maand een paar GB doorsturen aan mijn vriendin die een nog minder duur abo heeft.
Aangezien KPN geen gelegenheid zal laten liggen om een klant te naaien kan ik niet anders bedenken dan dat ik die dubbele data kwijtraak bij een overstap.
Enkel als je met mobiel overstapt. Anders blijft het compleet voordeel als t goed is behouden vanwege KPN vast. Hier namelijk ook ‘t geval.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 januari 2022 00:58]

Extra's van XS4ALL Compleet blijft u behouden
Ik heb "Smart" van XS4ALL.
Betekend dit dan dat ik mijn gratis Spotify Premium een mijn gratis data-SIM van 1GB wel kwijt raak?
Het Smart pakket met 100Mbit snelheid?
Wij zo'n soort pakket met 200 Mbit, gratis sim-kaart en het Spotify premium abonnement (in dit geval voor 1 gebruiker). Zolang je klant blijft van XS4ALL, dan behoud je alle extra's.
Hoe dit precies zit als je wordt overgezet weet ik niet. Daarover is men niet echt duidelijk. Ik heb de lijsten van de aanpassingen bekeken, maar over het onderstaande kan ik niets vinden:
 • Gratis data simkaart van 1 GB. (Bij KPN €5,- met 50% Husselkorting)
 • 2e data simkaart met 5GB kost slechts €4,- (Bij KPN is er geen 5GB data sim, maar wel 3+2GB voor €16,50)
 • Gratis Spotify abonement voor klanten van <+/- 2019 (Vanaf dit moment werd hij gratis aangeboden). (bij KPN €9,99)
 • Moet de Fritzbox terug of mag je hem sowieso houden na de overstap (bij KPN €7,49,-)
 • In november kon je 1 jaar gratis ESPN sport aanvragen, blijft dat aanbod doorlopen (bij KPN was dit volgens mij ook gratis en anders €12,99)
Het Smart pakket met 100Mbit snelheid?
Klopt.
Momenteel heb ik 100MB down en 30MB up.
Fixed IP, reverse DNS hostname, gratis Spotify premium en een DataSIM met 1GB bundel.

Het bericht met de wijzigingen vind ik dit allemaal niet duidelijk in terug.
Ik heb al gekeken. Aangezien er teveel wijzigt zou het een reden moeten zijn om per direct op te kunnen zeggen, ondanks dat ik enkele weken geleden met een jaar heb verlengd, om een jaar lang korting te krijgen.

Spotify gebruik ik dagelijks, dus zou zonde zijn als dat komt te vervallen, maar in het ergste geval sluit ik dat zelf dan maar af...

Wel bijzonder.
Alles wordt overgezet naar KPN diensten.
Goede diensten van XS4ALL komen te vervallen.

Maar...
Voor bestaande XS4ALL klanten blijft de naam XS4ALL behouden, evenals het huidige abonnementsbedrag (lees namelijk nergens dat de kosten naar beneden worden bijgesteld, want ja... minder diensten, dus...)

Dus je betaald bij KPN vanwege de naam dus meer geld voor minder diensten...
Riekt als bedrog. Denk dat ik ook overal een sticker op ga plakken en ga zeggen "je krijgt niet meer, maar tis wel een mooi merk, dus daar betaal je voor"...

Ben al aan het rond kijken...
Zonder korting bij XS4ALL zit ik op 81 Euro.
Als ik over zou stappen naar Freedom, zou ik uitkomen op 75 Euro, zonder Spotify en dataSIM.
Spotify neem ik dan wel los... DataSIM is geen vereiste, maar was een handige extra...

Heb dan elk geval wel een vast IP-adres en reverse DNS voor IPv4 en IPv6.
IPv6 is overigens ook niet niet bij alle providers volledig uitgerold, dus ja... ook zoiets...

Daarnaast draai ik mijn eigen mailserver. Zonder Reverse DNS word en jou mails al snel (onterecht) als spam aangemerkt.

Ook zijn er providers, welke poort 25 actief blokkeren (zoals ondermeer Ziggo). En als je Ziggo dan bent een vraagt of je servers mag draaien en of per 25 nog steeds geblokkeerd word, moet je worden teruggebeld, omdat ze het antwoord niet kunnen vinden

En als ze dan terugbellen, hebben ze nog steeds geen idee of draaien van eigen servers daadwerkelijk is toegestaan (bij XS4ALL is het antwoord: Ja!), of word gedoogd.

En over poort 25 hebben ze al helemaal geen idee.

Als ik dan zeg "Google eens op Ziggo poort 25" krijg je meerdere resultaten, waaronder op ZIGGO COMMUNITY, waar gewoon staat dat poort 25 nog steeds geblokkeerd word.

Geeft ook niet veel vertrouwen als je overweegt over te stappen...

Dan waarschijnlijk toch binnenkort over naar Freedom...

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 14 januari 2022 17:36]

Tja, dat tientje... Baalde ik ook even van, maar geeft gelijk wel de vrijheid om van muziekstreamingdienst te veranderen. Spotify was hier al tijden instabiel met de Sonos, nu kon ik overstappen naar Tidal. Zat natuurlijk ook met die korting met mobiel e.d., het was een grote kluwen van aan elkaar gekoppelde abonnementen. Vreselijk. Nu alles onafhankelijk, heerlijk! :Y)
Dat heb ik dus ook.
1. Wat gebeurt er met Spotify?
2. XS4ALL KEY verdwijnt. Dat wordt nu veel gebruikt
3. Over de gratis sim kaart wordt ook niks genoemd, alleen dat je 5 euro gaat betalen voor de extra dienst.

Dit waren wel de dingen om bij xs4all te blijven omdat dit het juist goedkoper maakte.
De SIM blijft gratis. Je krijgt alleen een losse maandelijkse factuur van 0 euro
Spotify verandert niks aan

[Reactie gewijzigd door mad-dog op 13 januari 2022 19:27]

Ik had van de helpdesk vernomen dat dit al sinds een jaar is gestopt, echter ik kom tot een paar maanden gelden nog mijn Spotify premium account gebruiken. Het account blijft bestaan maar zoi dan een free account worden. Hier is mijn account nog een premium account, ik vraag me af voor hoe lang.
Heb ik ook, en blijft dus behouden.
Dit icm korting met mijn KPN mobiel abonnement.
Daarbij heb ik nu nog extra korting per maand ivm verlenging van het XS4all contract.
Daarom blijf ik nog even.
KPN is niet goedkoper.
Jup, staat gewoon in het overzicht bij "Overige diensten":
Een Spotify-abonnement via XS4ALL blijft behouden
Daardoor (+ 1GB LTE en FritzBox) blijf ik nog klant, anders zou ik overstappen naar een goedkopere aanbieder.
Lekker onvolledige info op de website.
Vervalt reverse nu ook ? (vast wel)

En je krijgt een ander ip, maar op welke termijn zal je net zien dat dit midden in je vakantie valt.
En je dus offline bent omdat je modem moet herstarten oid. (en je dus je server niet kan bereiken op dat moment)

Nee dat is dus het bericht waardoor ik ga overstappen.
Want als ik dan toch acties moet doen kan ik net zo goed meteen naar freedom gaan.
Reverse vervalt ook, zie [I3] Hostnames vervallen.

Edit: Als je echt tijdens de vakantie een ip wijziging krijgt, zet een tijdens de vakantie een tijdschakelaar tussen je modem. Elke nacht uit/aan. En laat jezelf dagelijks de output van curl -4 ifconfig.co mailen (via smarthost smtp). Zit je max 1 dag zonder.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 13 januari 2022 17:28]

Nee dat slaat volgens mij op <kiesjenaam>.verbondenviaxs4all.nl oid die je kon kiezen.
Hostname was: eigenhostname.xs4all.nl
mits beschikbaar. EN er werdt ook een rev. DNS van gemaakt.
Maar dat is toch reverse dns, wat bedoel je dan met reverse?
Reverse is het hebben van een hostname, niet het alleen maar hebben van een zelf gekozen hostname. De melding van de provider is dat de zelf gekozen hostname zal worden afgeschaft. Er staat niet dat reverse hoe dan ook zal worden afgeschaft.
Dat scheelt dan weer.
Of het scheelt is maar net hoe je het bekijkt. Uiteindelijk betaal je als klant nu dus voor een unieke dienst waar KPN straks liever zelf de controle over heeft en de klant het zelfde bedrag laat betalen. Die hostnames lijken daarbij uit de tijd te komen dat veel klanten niet in aanmerking kwamen om een eigen domein aan te schaffen en te beheren en het ook leuke marketing was dat klanten een xs4all-domein konden gebruiken. Het is nu bijna 30 jaar later terwijl voor nog geen 10 euro per jaar een consument al een eigen domein kan hebben met zo veel mogelijk hostnames als die wil, ook naar IPv6. Het zal met niet verbazen als de klanten straks geen xs4all-domein maar een kpn-domein hebben voor alleen het IPv4-adres.
het is nu alleen nog mogelijk om hostname.xs4all.space reverse (automatisch dan ook forward) te zetten. waarschijnlijk gaat dat ook wel weg.
Gaat op zelfde neerkomen vermoed ik, maar hostname kiezen zie/lees ik als naampje die naar je ip point.
Reverse is wat je ziet als je ipadres resolved.
En ipv6 reverse kon ik ook zelf instellen. (vast straks ook niet meer)
Bij Freedom kan het laatste helaas ook (nog) niet.
En ipv6 reverse kon ik ook zelf instellen. (vast straks ook niet meer)
Bij Freedom kan het laatste helaas ook (nog) niet.
Zelf niet dacht ik (is al ingesteld toen het zeker nog niet kon) maar de helpdesk kan het wel voor je. Heb een mailserver draaien met correcte ipv6 reverse (zonder dat accepteert in ieder geval gmail geen mail over ipv6). Ook geen idee of ze het voor meer dan 1 ipv6 adres willen doen, aangezien ik aan deze ene voldoende had.
Bij xs4all is mijn ipv6 subnet nu gewoon gedelegeerd naar mijn eigen nameservers.
Maar goed nieuws dat helpdesk het iig kan doen.
Wellicht is een dyndns account dan een betere optie?
Wellicht is een dyndns account dan een betere optie?
In ieder geval als bacup wel.
Dit doe ik al jaren met mijn Ziggo IP icm duckdns.
En duckdns staat weer vermeld bij mijn domeinbeheer als redirect.
Dus als ik duck.domein.nl ping, krijg ik mijn IPadres weer terug
Niet nodig, want je krijgt eenmalig een ander ip adres, dus die weet je al vantevoren.
Alleen de vraag of het aanpassen automatisch goed gaat is de grote vraag.
Edit: Als je echt tijdens de vakantie een ip wijziging krijgt, zet een tijdens de vakantie een tijdschakelaar tussen je modem. Elke nacht uit/aan. En laat jezelf dagelijks de output van curl -4 ifconfig.co mailen (via smarthost smtp). Zit je max 1 dag zonder.
Dan is het echt hopen dat het goed gaat, want portforward instellingen zijn bij mij ook op basis van ipv6 adres en die passen ze ook aan.
Nee dat gaat niet goed komen gok ik.

Maakt allemaal niet uit, dit is moment om over te stappen.
Maar, denk even mee, als je eenmaal met ipv4 binnen bent, kan je dan je nieuwe ipv6 gewoon uitlezen? En kloppen de portmappings misschien gewoon nog of past Xs4all die aan?
Mogelijk gaat het allemaal goed, maar ik ga de gok niet nemen. (en grote kans dat ik ten tijde van de aanpassing gewoon binnen x aantal uur thuis zou zijn)
Het is voor mij iig reden om nu afscheid te gaan nemen. (geen reverse mogelijkheid bij ipv4 en ipv6 bijvoorbeeld)
Je conclusie over het mogelijk wijzen naar vaker een IP wijziging krijgen gaat scheef. De adressen van klanten wijziging is bij grote wijziging vaker gedaan. Dat je een ander vast adres krijgt heeft dus niet zomaar tot gevolg dat er in het vervolg sneller wijzigingen volgen. En ook niet dat het je, als er al een grote wijziging volgt, slechter zou uitkomen.
Dat zeg ik toch nergens ?
Op de xs4all site staat zelfs dat je een brief krijgt met je nieuwe ip, dus zo vaak zal het niet aangepast worden.
Ik meende te lezen dat 'op termijn' in je reactie zou gaan over toekomstige wijzigingen die zouden volgen, omdat het anders niets toevoegt.
Nee ik bedoel daarmee op welke datum zegmaar, nu staat er alleen dat het binnenkort gaat gebeuren en dat je een week vantevoren een aankondiging erover krijgt.
Maar is dat deze maand, of over een maand oid ;)
Ik verwacht dat het over ongeveer een maand gaat gebeuren. Er staat namelijk dat klanten een maand van te voren informatie ontvangen over wat gelijk blijft en wat zal veranderen. Dat lijkt me de informatie te zijn waar dit nieuws over gaat.
Op dit moment heb ik een eigen mailserver op mijn XS4All abonnement draaien. Ik kan uit de info niet halen of dat nog steeds kan (op de smtp poorten) als ik naar KPN overgezet ben :(

Iemand die weet hoe dit zit?
Dat zal in zoverre nog kunnen dat je een mailserver van KPN als relay moet gaan gebruiken om te kunnen versturen.
Het betekent wel dat ik voor zover ik zo snel even kan bedenken dat ik m'n dmarc/dkim/spf instellingen weer moet aanpassen als die eerste 2 nog überhaupt kunnen....
Ik ben een paar maand geleden overgestapt van XS4ALL naar KPN omdat ik geen zin had om extra te betalen voor niet geleverde extra's. Mijn mailserver thuis gebruikt nu de KPN mailserver als relay en tot nu toe gaat dat dikke prima. Ik moest alleen de spf en dkim records op mijn domein aanpassen, dkim wordt er automatisch opgeplakt door de relay van KPN voor zover ik kon zien. Geen idee hoe dat werkt, maar als ik naar mijn Gmail adres mail zie ik overal een 'pass' staan, ook voor dkim.
Ooh grappig. Ik zit sinds kort ook bij KPN maar ik gebruik nu helemaal niet de ralay van KPN, maar mail gewoon direct vanaf eigen punt.
Had juist issues met de relay van KPN om de SPF records goed te krijgen. Die resolve nooit goed waardoor het op SPF faalde.
Euh... weet je het zeker? Bij KPN staat verkeer uitgaand naar poort 25 op een consumenten lijn dicht.

[Reactie gewijzigd door servies op 13 januari 2022 23:18]

Daar heb ik inderdaad ook zo mijn twijfels over. Ik zat ook nog met reverse DNS, maar als ik die van mijn ip opzoek krijg ik 84-86-***-***.fixed.kpn.net. Het woord fixed suggereert een vast IP, maar geen idee of dat ook zo is. Ik heb iig die DNS naam in de smtp banner van mijn mailserver gezet en dat werkt prima.

[Reactie gewijzigd door thelion op 13 januari 2022 21:18]

Ja dat was ook wat ik dacht. Maar het werkt gewoon 8)7
Ok, dan zit krijg je waarschijnlijk de dkim van KPN...
Ik ontvang sinds begin dit jaar geen DMARC rapporten meer van XS4All. Best vreemd. Het is technologie die internet veiliger maakt en ze zetten het uit. Redelijk bizar imho
Hier ook het zelfde verhaal.
Ook aan het kijken naar alternatieve ISP die wel op de zelfde manier mailservers accepteren zoals ook xs4all het toe laat.
Zonder reverse DNS record gaat een mailserver niet echt werken natuurlijk. Remote SMTP servers zullen mails dan veel sneller als spam zien
Hoe zit het met VLANS voor IPTV? Ik heb dit namelijk via Unifi Gateway lopen.
Staat op de website van KPN. Als ik me niet vergis is dat VLAN 4.
Heel de ppoe en igmpproxy configuratie is gelijk tussen xs4all en kpn. ik ben een maand of 3 geleden zelf overgestapt van xs4all naar kpn ivm een leuk aanbod bij ene jaar abbo. en heb helemala geen configuratieaanpassingen hoeven doen op m'n fortigate.
Als je eht werkend hebt op xs4all nu, zal eht op kpn infra gewoon precieshetzelfde werken alleen krijg je een ander extern ip.
Thnx, ik hoop dat dit zo werkt want ik wil eigenlijk niks herconfigureren. Haha
VLANS zijn al heel lang geen vereiste meer de KPN/Xs4all IPTV
Als je een eigen router in gaat zetten, zoals een Ubiquiti oid, dan wel.

Als je een Experiabox of Fritzbox gebruikt, dan hoef je zelf verder weinig te doen.
Met een eigen router achter een Experiabox, hoefde ik niets in te stellen (10 tot 4 jaar geleden). Alleen als je switches hebt zonder igmp snooping, dan moet je wél vlans instellen.

Je kunt dus vaak zonder problemen een router in bridge modus achter een Fritzbox of Experiabox hangen. Heb je een budget 8-poorts switch van €30,-, dan kan het fout gaan. Een switch uit dezelfde serie voor €40,- kan die optie wel weer hebben (van bijvoorbeeld Netgear / TP-Link).

Meer info:
https://forum.kpn.com/kpn...-is-het-belangrijk-456968
Ah, je gebruikt de Experiabox er nog tussen. Dat verklaart ‘m ;)

Er zijn ook tweakers die direct vanaf DSL of glas hun eigen modem inzetten, zonder experiabox. Dan is het een ander verhaal.

De constructie EB ——— eigen router ——- tv werkt inderdaad ook. Dat heb ik hier gedeeltelijk nog draaien. Uiteindelijk wil ik dat met twee switches en VLAN’s ook gaan aanpakken, om hier alles gescheiden te houden.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 13 januari 2022 21:04]

En als je geen Experiabox wil gebruiken dan zul je op je router toch echt met VLANs aan de slag moeten, anders heb je alsnog dubbele apparaten staan. Werkt hier al jaren stabiel op een Ubiquiti USG overigens.
Helaas was ik wat aan de late kant met overstappen. Pas toen afgelopen zomer werd gemeld dat de catch-all mail mogelijkheid zou komen te vervallen heb ik er echt haast van gemaakt om de mails over te zetten, ik had namelijk bedacht ruim een jaar het pack-abonnement te gebruiken en zo alle contacten te informeren. Dat bleek dus in een paar weken over te moeten: Na de vakantie had ik nog tot begin oktober 2021.

En toen werd het vanaf begin oktober echt stil in de mailbox bij xs4all. Ja, ik kon nog alles lezen. En ja, ik had nog ruim 20 mail adressen kunnen verzinnen waarvan ik de mail nog echt daar wilde ontvangen.

Pas begin december kreeg ik via-via bericht dat mail aan mijn adres (de volgens mij wel geconfigureerde mail adressen) echt niet meer werkten! Een snelle controle bevestigde dat: De mail-bounce was direct en niet pas na een paar dagen zoals ook wel gebeurt.

Ook had ik blijkbaar helemaal geen toegang meer tot de 'mijn xs4all' pagina om mijn instelingen in te zien... Alleen een telefoontje naar de xs4all helpdesk bleef over. Daar heb ik vanaf begin december 2021 elke week naar toe gebeld om alles zo goed mogelijk weer open te zetten zoals ik dat volgens het pack-abonnement gewend was, ik had daar namelijk al 2 keer eerder gebruik van gemaakt.

Maar het heeft helaas nog tot begin januari geduurd voordat ik er weer bij kon en daar kon zien dat mijn mailbox de instellingen had zoals die tot 2020 ingesteld waren: Alsof de catch-all zou werken. Maar er kwam dus pas mail op binnen toen ik mijn configuratie weer had bijgewerkt.

Ondertussen krijg ik nog steeds bericht en vind ik nog steeds mail-adressen/contacten die nog de oude, op catch-all gebaseerde mail adres gebruiken en die ik gemist heb in het overzetten. Sommige contacten mailen maar 1 keer per jaar of zo.

Long-story-short: xs4all is alleen in naam nog beschikbaar, verder is alles, echt alles, opgeruimd. Inclusief de servicedesk, inclusief de dienstverlening. Alles is naar kpn-niveau afgedaald. Nee, ik ga niet zeggen dat de dienstverlening minder is dan dat ik van kpn zou verwachten, mijn verwachtingen van kpn waren al niet zo hoog. Het was immers kpn (of diens voorloper PTT) die er voor gezorgd heeft dat xs4all uberhaupt is opgericht. De kpn wil helemaal geen particuliere internet klanten.
Ik ben nog later. Ben eigenlijk net afgelopen maand van ADSL naar glasvezel overgestapt van xs4all.
Ik wilde mijn domein naampje en email adressen houden vandaar.

Nu vervallen dus de servernaam, maar ook de shell toegang voor de bij xs4all gehoste web space. Jammer, hoe werk je dan je webpagina bij die daar staat?

Zouden ze de pack vorm van het abo nog blijven aanbieden? Ik bedoel ik kan wel naar Freedom of zo maar ik zou mijn xs4all email adressen die ik al bijna 20 jaar gebruik willen houden.

En als ik nu overstap krijg ik vast weer een ander modem. Nu net een nieuwe fritzbox. Ik zit ermee dat ik ook Ziggo heb en vaak de modems op 192.168.178.1 vast zijn ingesteld. Ziggo ook en die is niet te wijzigen. De fritzbox wel gelukkig. De KPN connectbox niet las ik ergens.
Formeel bieden ze pack nog steeds aan. Maar wat daar nog in zit weet ik niet
Zelf ben ik dus over naar freedom.nl. Hier zit ik met een (kpn) glasvezel verbinding en die ging zonder merkbare down-tijd over. Op de dag van de overstap, dat 'smiddags de monteur zou komen bleek 'smorgens dat de (xs4all leen) modem al in freedom.nl stand stond en was aangesloten.

Zelf ben ik ook best wel sentimenteel over de email adressen. Hier nog een demon.nl catch-all. Dat was even schrikken toen die er af ging afgelopen zomer... Medio volgend jaar stop ik daar mee en ben ik over. tot die tijd xs4all-pack.

Als je een eigen fritz-box gebruikt, die kan en mag je bij freedom.nl gewoon blijven gebruiken. Krijg je nog korting op je maand-bedrag als je het netjes invult.

Zelf heb ik al jaren tv van ziggo, los van internet via ooit demon-xs4all en nu freedom.nl. Als/zodra ziggo over gaat van dvb naar ip-tv ga ik verder shoppen, tot die tijd blijf ik op dvb-c van ziggo.

Met internet van ziggo kan je natuurlijk altijd alleen je fritzbox op de ziggo aansluiten en dan zelf achter je fritzbox je eigen netwerk enzo. Het schijnt zelfs dat de de ziggo-modem in bridge stand of zo kan zetten.
Da's een goede tip. Extra router ding ertussen, als het modem niet te wijzigen is kwa ip. Ik heb er zowiezo nog een router PC tussen staan voor je echt binnen bent.

TV van Ziggo houd ik ook nog. Ik vind de Next een fijn kastje, en slaapkamers en zolder hebben nog een Humax DVB-C ding.

Ik heb een xs4all leen fritzbox modem nu net een maand. Ik denk dat als ik op Pack over zou gaan, ik die terug moet sturen en dan zelf een nieuwe kopen om bij freedom aan te sluiten.

Op zich even downtime is niet erg want ik heb de Ziggo 600/40 nog. Maar mail is meer en langer werk.
Volgens mij kan/mag je bij xs4all je modem ook gewoon houden. Er kan dan echter wel een rekening volgen voor het niet inleveren van het moden. Ik herinner mij iets van €200.- en in de winkel vragen ze daar bijna €300,- voor. Tel uit je winst.

Voor kpn: Zij hoeven dat oude modem niet in te nemen en te verwerken, scheelt hen ook weer.
Bij XS4ALL kon je altijd een nieuw modem aanvragen contractverlenging: https://www.xs4all.nl/ser...l-verlengen-gratis-modem/
Ik deed dat zo'n beetje om het jaar en heb nooit iets teruggestuurd. Daar hoorde je ook nooit meer iets over. Een paar oude doen nog prima dienst als access point :)
[mijn twisted mind]
Volgens mij weet KPN nog niet van het bestaan van die pagina, anders zou dat al wel zijn aangepast in 'stap nu over op kpn en krijg een nieuw moden'. Hoewel, kpn wil helemaal niet de modem-constructie van xs4all al lijkt het wel alsof ze er op zijn overgestapt.

Aan de andere kant, misschien/mogelijk zit het er wel achter dat bij contract verlenging het net zoals bij een nieuw contract gaat: Hoppa -> KPN.
De laatse keer toen de voeding van mijn modem stuk was is hij wel vervangen maar wilde ze de oude terug hebben anders kwam er een rekening van 99 euro.
Net een paar dagen geleden XS4ALL opgezegd en we krijgen de rerourbox nog opgestuurd om de oude Fritz box te retourneren.
Ehh, een fritzbox wordt echt niet in de container gegooid, tegenwoordig stuurt kpn/xs4all gewoon een rekening bij geen retour. Maar laten we vooral elkaar adviseren om aan heling en verduistering te doen hier op tweakers... lekker bezig.
Heling en verduistering, nee jij bent lekker bezig met je beschuldigingen. Ben nu al 24 jaar klant van XS4ALL en heb al heel wat modems van ze dik betaald. Dat verzoek om oude modems terug te sturen is sowieso pas iets van de laatste paar jaar.
Heb jij ervaring met rekeningen bij geen retour? Ik ken niemand die ooit een rekening heeft gekregen.

[Reactie gewijzigd door Blurk62 op 13 januari 2022 21:27]

Zo goed vond ik de helpdesk nou ook weer niet bij XS4ALL hoor, gewoon opzich prima. Ik heb met KPN echt nooit de helpdesk nodig gehad als particulier wat ik ook wat waard vind!

Kleine kanttekening, ik heb wel KPN glasvezel kan me voorstel dat de ervaring met VDSL anders is.
Ik ben iets meer dan een half jaar geleden nar xs4all gegaan, omdat ik KPN zat was. Had me nog totaal niet verdiept in de samenvoeging, maar zit nu nog tot mei vast aan een contract bij xs4all. Zou deze verandering voldoende zijn om zonder boete het contract eerder te beëindigen?
Volgens mij moet dat kunnen inderdaad, er gaat zo enorm in jouw abonnement gesneden worden (kaalslag), waarbij de prijs gelijk blijft. Aan de stutten trekken en wegwezen... ;)
Ja lijkt mij toch ook. Ik ga het zeker proberen
Ja, vanaf het moment dat je de melding krijgt dat je aan de beurt bent voor de migratie, ben je contractvrij, en kan je dus opzeggen met 1 maand opzegtermijn.
Ok nice! Dan ga ik vast een beetje rondkijken wat er verder is. Misschien toch eens een prijsvechter proberen en kijken of ik nou echt verschil merk met de duurdere jongens
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee