In Nederland zijn er 20 tot 25 plannen voor nieuwe of grotere datacenters

In Nederland zijn er nu 20 tot 25 plannen voor de vestiging of uitbreiding van datacenters. Het gaat om datacenters van verschillende grootte en niet alle plannen zijn even ver. Het is volgens de overheid dan ook niet zeker dat de plannen allemaal worden uitgevoerd.

Het gaat om 'zeer globale tot concretere plannen' in onder meer Noord-Holland, Flevoland en Groningen, zegt staatssecretaris van Economische Zaken Dilan Yeşilgöz-Zegerius in een Kamerbrief. De cijfers komen van netbeheerder TenneT en het Netherlands Foreign Investment Agency NFIA. Verdere informatie, zoals waar de projecten precies komen en hoeveel energie deze dan zullen gebruiken, is vertrouwelijk en mag daarom niet door TenneT en NFIA worden gedeeld.

Met de Kamerbrief geeft de staatssecretaris antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Bontenbal. Dit Kamerlid vroeg naar de te verwachten extra elektriciteitsvraag, een overzicht van alle aanstaande datacenters en de wenselijkheid van die datacenters. De staatssecretaris geeft verder aan dat hoewel het NFIA eerder nog hyperscaledatacenters en reguliere datacenters aantrok, het agentschap dit sinds begin 2020 niet meer doet. Bedrijven die zich nu bij het agentschap aanmelden, worden naar regionale overheden doorverwezen.

Doordat het niet duidelijk is hoeveel extra datacenters eraan zitten te komen, is het volgens de staatssecretaris ook lastig om te zeggen hoeveel de energiebehoefte gaat zijn. Een stuurgroep schatte deze behoefte eerder in op 5 tot 15TWh in 2030. Deze schatting is samen met de sector gedaan. 15TWh zou neerkomen op ruim 3GW vermogen van windmolens op zee.

In 2019 werd er nog voor 2,7TWh aan energie aan datacenters geleverd, destijds ruim 2 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag. De verwachte toename zou vooral door hyperscaledatacenters komen; grootschalige datacenters met vaak meer dan 10 hectare en een vermogen van 70MW. Nederland heeft er nu drie staan, een van Microsoft, twee van Google. Deze staan in de Wieringermeer en Eemshaven.

Deze hyperscaledatacenters liggen gevoelig, omdat deze veel elektriciteit en ruimte nodig hebben, terwijl de voordelen tegen zouden vallen. Meta wil zo'n hyperscale in Zeewolde bouwen, iets waar de gemeenteraad donderdagavond mee instemde. Facebooks moederbedrijf belooft onder meer gratis restwarmte aan te bieden, te investeren in de infrastructuur en zonnepanelen en meer te willen doen aan biodiversiteit dan wettelijk verplicht is. Concrete cijfers zijn echter nog niet genoemd. Ook zou het datacenter minder banen opleveren dan andere datacenters.

Deze controverse komt ook terug in de Kamerbrief van de staatssecretaris. Het kabinet heeft een voorkeur voor hyperscales aan de randen van Nederland, waar veel aanbod is van duurzame energie, aansluiting op het energienet geboden kan worden en de ruimte minder schaars is. Gemeenten blijven vooralsnog echter verantwoordelijk hiervoor. Dit willen de formerende partijen aanpassen, blijkt uit het coalitieakkoord.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-12-2021 • 13:56

240 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (240)

240
230
122
26
1
80
Wijzig sortering
Ik blijf mij verbazen waarom gemeentes hier in zee willen gaan.
Geld, aanzien, de nadelen niet doorgronden etc.
Prestige, eigen belang, korte termijn denken, onwetendheid, snoepreisjes, enz.
subsidie van 150 mln geven op lap grond. Een gigantische veld.
Maar als het voor de bouw van woningen zou zijn geweest deden ze er 20 jaar over,
Miljoenen subsidie voor de grond en miljarden subsidie voor de electriciteit. Dus die enveloppen gaan juist de andere kant op. We betalen heel erg dik om ons te laten naaien. Dus je hebt gelijk, maar dan een andere richting op dan die jij lijkt te impliceren.
Ik denk dat dit soort zaken van alle tijden is en niet te vermijden met de korte-termijnpolitiek die we in de 'vrije' wereld kennen.
Politici kijken politiek slechts 4 jaar vooruit en voor de periode erna houden ze hun eigen hachje ook in de gaten.
Daar kunnen we van alles van vinden, maar ik denk dat er maar weinigen zijn die in zo'n positie heel anders zouden handelen. Zelfs de politici die een idealistische partij als GL aanhangen zijn zo corrupt gevoelig voor lobbies.
https://youtu.be/XDTMzWupnG4

Waterschappen kennen ze niet in het buitenland.(zoals wij die kennen) Politieke invloed is ook klein daarin (gelukkig)

Kortom Provincie en gemeente kunnen hoog en laag springen. Waterschap zegt je mag geen water meer innemen. + Wij hebben garantie niet gegeven. Dus Meta gaat gewoon keihard op hun plaat.
De stemming was niet unaniem, 10 van de 19 stemden voor.

Verder mag GL zich nu achter de oren gaan krabben over hun bestaansrecht, dit zal zowel intern as publiek een aardig conflict opleveren.
Het was een gecombineerde partij van GL en PVDA. Wie zegt dat de GL leden voor hebben gestemd?
PvdA zie ik er sowieso voor aan om voor te stemmen. Dat is zo'n neoliberale cirkeltrek geworden, dat als ze misschien nog beter met de VVD kunnen fuseren dan met GroenLinks.
Wat fijn om te horen, dan heb ik nog jaren werk om die constructies in elkaar te zetten en met mij nog honderden andere bedrijven die hier hun brood mee verdienen.

Ik zie hier voornamelijk reacties dat datacenters geen werkgelegenheid leveren maar vergeten even dat het ook nog gebouwd moet worden en dat is vaak een meerjarig project op z’n elfendertigst.
Van wat ik daar begrepen heb is de levensverwachting van die centers ook niet heel hoog
Het is niet alsof we geen andere dingen ook broodnodig moeten bouwen, zoals bijvoorbeeld een paar huizen of een miljoen.

Genoeg te bouwen. Vooral als gemeenten een keer stoppen met luisteren naar NIMBY's die midden in de stad wonen en dan gaan klagen over hun uitzicht alsof ze een hutje op de hei hadden.
Een mooie regel om wel maatschappelijk hier iets aan over te houden:

Voor elke groene kWh aan energie die voor een datacentrum wordt opgewekt, wordt één (of 2, of 5, of 10... je kan wat spelen met de formule) groene kWh aan energie voor huishoudens opgewekt ter vervanging van grijze energie, samen met een gepaste bijdrage voor de infrastructuur om dit geheel te ondersteunen.

En ja, dat is expliciet voor huishoudens. Laat zowel datacentra als elke andere (nieuwe) grote energieafnemer daaraan bijdragen.

Is dat de duur? De grens vindt je in het oosten of in het zuiden. Veel succes bij de buren. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 december 2021 14:08]

Waar ik 'bang' voor ben is dat er straks toch een halt geroepen wordt, en er naast wellich een merendeel aan vs datacenters geen (politieke) ruimte meer is voor europese gaia-x achtige datacenters.
Misschien kunnen we eens wat minder data gaan gebruiken , dat is niet zo moeilijk .
Wij beter en het milieu beter .

[Reactie gewijzigd door wc2wc op 17 december 2021 17:16]

Datatax doorvoeren. Per IP adres en wetende hoeveel bewoners, max. 25GB gratis voor alle diensten samen. De rest betalen of lokaal offline opslaan. Alleen hoe ga je dat controleren? Daarom evt. gewoon alles wat gratis is afschaffen, want gratis is natuurlijk nooit echt gratis.

Wanneer dataopslag duurder is wordt men gedwongen na te denken of online (cloud) opslag wel echt nodig is. Want ik denk dat het voor sommige mensen best lastig is of iets waar nu totaal niet bij stil staan. Dataopslag is net als energie per eenheid veel te goedkoop, waarbij dat laatste misschien wel de oorzaak is dat dataopslag "gratis" en steeds groter kan worden aangeboden. Als de energie duurder zou zijn, hetzij via verplichting van investeringen van die bedrijven zelf, zou dat zeer waarschijnlijk doorberekend worden in hun (data)diensten.
Als ellende zoals Facebook en Twitter betaald zou zijn waren we er zo vanaf. Meteen wereldwijd invoeren! Ik ben voor ;)
Haha maar in principe is het betaald natuurlijk. Betaald met jouw data en privacy. :P
Wel eens, als je nog extra zou moeten betalen voor sociale diensten, is het waarschijnlijk dat de drempel hoger ligt. Ik bedoelde uiteraard cloudproviders.

Sowieso zou ik graag meer opties zien voor verwijdering. Automatisch hele jaren of gesprekken definitief laten verwijderen die geen waarde meer hebben voor de gebruiker. Geldt met Whatsapp, Facebook, allerhande social media, maar ook data op telefoon. Echt verwijderen, niet met een vinkje in een database en alleen onzichtbaar gemaakt. En waarom niet elke keer dat je een foto maakt een auto-popup voor de resolutie instellingen? Allerhande camera's komen en staan default altijd op max. resolutie, maar 9 vd 10x onnodig.

Daarnaast meer opties of beperkingen voor het uploaden van data. Geen vol formaat bestanden en foto's. En wanneer wel, dan compressie eroverheen. Maar alleen compressie wanneer het formaat niet voldoet, want nu gaat er vaak standaard compressie overheen dat beelden lelijk maakt als je zelf al hebt verkleind. Zoals bij Flickr vind ik debiel dat je bijv. als gratis gebruiker max. 1000 foto's mag uploaden, maar er zijn geen beperkingen gesteld aan het formaat. Als site ben je toch beter uit lijkt me met 5000 foto's van 1MB ipv 1000 van 50MB per stuk. En daar zijn nogal wat gebruikers. Bijv. hier op Tweakers ook foto's geüpload die standaard 20MB waren, verkleind naar max. 0,5MB... doet weinig af aan kwaliteit.
Ah, dus nog voor de tijd dat er een stuk of vier flinke kerncentrales bijgebouwd zijn, is die stroom al lang in gebruik door de Datacenters. Daarbij moet NL van het gas af, meer stroomverbruik, moet NL Elektrisch gaan rijden, meer stroomverbruik.
Huishouden gebruikt nu 2.730 kWh per jaar.
Ga je uit van een 17 KwH per 100 KM, 1,17 auto's per huishouden, en 11.000 Km per jaar per auto, zit je op een slordige 2.200 Kwh per huishouden dat erbij komt, gemiddeld.
komt er een 3.500 Kwh bij voor de warmtepomp, voor verwarming en warm water, kom je op een 8.400 Kwh per jaar per huishouden. Ruw weg dus ergen tussen de 8.000 en 9.000 Kwh per huishouden, slordige verdrievoudiging van het stroomverbruik van huishoudens de komende 20 jaar.
Das veel, heel veel Elektriciteit
Daarbij komen dus de groei in Datacenters, de industrie die ook van Gas af moet en naar stroom gaat. Er zal veel hoogspanningsleidingen en Centrales moeten worden bijgebouwd willen we dat redden.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 17 december 2021 19:56]

Dit plan op papier klinkt natuurlijk mooi.

25 centra's van allerlei globale bedrijven in Nederland brengt flink wat geld in het laadje, en maakt ze afhankelijk van Nederland.

De uitstoot gaat dan wel omhoog, dus als heel Nederland "groen" word, kunnen we dat mooi compenseren, én Nederland krijgt een mooi A+ label.

In de praktijk kost het bakken met geld en is het volk de dupe van al deze investeringen.
Het brengt juist helemaal niet veel geld in het laadje. Het kost ons juist enorm veel geld.
Dat ene datacenter krijgt over de life cycle van twintig jaar zo'n 12 miljard euro subsidie.

En reken daarbij ook nog op de extra kerncentrales die er voor nodig gaan zijn die ook niet aan de struikjes groeien...
Om even terug te komen op Zeewolde haar beslissing. Als bekend is dat er nog zo'n groot aantal data centra's komen dan kan ik me voorstellen dat ze denken, waarom zij straks wel en wij nu niet. Effe opschieten dus.

Maar dat de regering zich onder dwang, lobby of hoe dan ook het stroomnet over belasten door het leeg te halen terwijl nu de PV_panelen houders de schuld krijgen dat ze het net overbelasten. Zo windt de regering weer door het salderen te verwijderen en wij er op achteruit gaan financieel zodat de datacenters het voor een prikkie verstoken.
Jammer dat grote datacenters krijgen prioriteit voor groene energie. Nieuwe windmolen parken zeggen altijd dat ze gaan produceren elektriciteit voor half million huizen of zo. Eigenlijk het is voor 1 hyperscale datacenter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee