Sony test functie om PS5-screenshots en -video's te delen via PlayStation App

Sony laat momenteel een beperkt aantal PS5-gebruikers in Japan en Canada een functie testen waarmee ze zelfgemaakte screenshots en filmpjes kunnen delen via de PlayStation App. Wanneer de functie in andere landen beschikbaar komt, is niet bekendgemaakt.

Als gebruikers de nieuwe functie via het instellingenmenu op de PlayStation 5 inschakelen, worden alle screenshots die vanaf dat moment gemaakt worden, opgeslagen in de cloud. Om de screenshots in de PlayStation App terug te kunnen vinden, moet de app gelinkt zijn met de console. Ook moet de console zich volgens Sony in de ruststand bevinden en moet de instelling 'Verbinding met internet behouden' aanstaan.

Screenshots blijven maximaal veertien dagen zichtbaar in de app. Binnen die tijd kunnen ze opgeslagen worden op de telefoon, gedeeld worden op sociale media of verzonden worden naar PSN-vrienden. Gameclips die niet langer zijn dan drie minuten en niet in 4k-kwaliteit of hoger zijn opgenomen, kunnen ook via de cloud naar de PlayStation App verzonden worden. Microsoft heeft sinds 2020 een soortgelijke functie in zijn Xbox-app geïmplementeerd.

Volgens Sony kunnen bepaalde functies uit deze bèta mogelijkerwijs ontbreken of aangepast zijn in de volledige versie. Wanneer die volledige versie uitgebracht wordt, is nog niet bekend.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

19-10-2021 • 14:32

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
33
0
0
6
Wijzig sortering
Jammer van die 14 dagen. Ik kan mijn screenshots en videos van jaren terug nog zien in de xbox app. Downloaden en delen is geen probleem.

Sony gierig qua datacenter opslag misschien? Iemand anders een idee waarom zo kort?
Aan de andere kant kan je ook afvragen hoeveel er nou echt gedeeld wordt na die 14 dagen. De meeste dingen worden gelijk wel gedeeld of binnen een paar dagen gedeeld. Want hoe vaak gebeurd het nu nog dat jij iets van een maand of langer deelt. Het zal misschien wel eens voorgekomen zijn maar over het algemeen denk ik niet dat het meer 2 of 3 keren gebeurd zijn.
In dat geval kun je het alsnog binnen twee weken op je telefoon opslaan begrijp ik, toch?

Edit: en het blijft natuurlijk op je ps5 bewaard

[Reactie gewijzigd door vaagisdenaam op 19 oktober 2021 15:44]

Ik denk dat je het als reactie bedoelde op mijn andere reactie https://tweakers.net/nieu...ction=16716508#r_16716508

Maar om je antwoord te beantwoorden. Ik weet nog niet hoe dit precies gaat werken natuurlijk. Maar nee het gaat niet naar me telefoon omdat ik geen stand-by stand gebruik. Zoals ik zeg vind ik het zinloos stroom verbruik. Zoals nu zit ik op me werk (niet aan het werk maar op lekker tweakers te reageren ;)) en vind ik het gewoon zonde dat die meer verbruikt. De meeste games die ik speel zijn al ouder en hebben vaak maar 1 update of download ik vanuit de psn met de laatste update erbij. De paar updates die ik wel moet installeren doe ik wel als ik me PS5 weer aanzet.

Maar zelfs als ik dit zou gebruiken dat wordt gelijk alles over gezet. Hierdoor staan er dus ook dingen bij die ik dus niet hoeft te zien zoals trophies screenshots, grappen die ik al wel gedeeld heb, ect. Kan ik het gewoon naar me telefoon versturen heb ik netjes alles wat ik wil, niets meer. Dan kan ik ze wissen als ik ze niet meer belangrijk vind zonder dat het verdwijnt op me PS5. Ook gebeurd het wel eens dat ik ineens even een game even laat staan omdat ik bijvoorbeeld de laatste collectable niet kan vinden en dus wel eens over de 2 weken zal zitten. Dus gewoon direct versturen zou voor mij gewoon makkelijker zijn.
Nou ja... stel je voor dat een how-to handleiding schrijft om een of ander level door te komen, dat blijft voor anderen lang bruikbaar, maar dat kan dus niet via de app in deze vorm.
Er zullen best uitzonderingen zijn. Maar dit houdt dan wel in dat het dus voor iedereen zou gelden. Zoals ik al zei zullen er niet veel screenshots en filmpjes buiten die 14 dagen nog gedeeld worden. Stel dat 5 % van alle screenshots gebruikt wordt buiten die 14 dagen zouden ze dus voor 95% extra aan data opgeslagen moeten worden. Dus voor elke 50MB opslag is 1GB aan opslag nodig voor die paar uitzonderingen. Houd dan eens rekening hoeveel mensen dan een PS5 al hebben en nog eens zullen krijgen. Dat is dus een hoop zinloze data die opgeslagen moet worden. En als die data dan een keer gebruikt is buiten die 14 dagen is de kans ook groot dat die niet meer nodig is en dus ook onder de zinloze data zal vallen.

Misschien dat ik er anders over denkt maar ik vind dit toch wel zonde van alle verbruik aan schijven en stroom die ervoor nodig is voor een paar uitzonderingen. Wel zouden ze natuurlijk hier een extra (betaalde) optie van kunnen maken voor de mensen die dit echt willen en nodig hebben.
Anoniem: 159816
@slijkie19 oktober 2021 14:45
Ze draaien op Azure, dus het is geen technisch limiet in ieder geval.
Het zou wat mij betreft al voldoende zijn als de App de foto's download van de PS5 en daarna in een album in iPhoto plempt. Dan kan ik ze van daaruit ook makkelijk delen met via andere apps.
Zo kort staat het in de app, je kunt het dus gewoon on je fotorol opslaan en delen.bewaren zolang je wil.
Als er iets leuks is gebeurd, of ik wil het afgelopen potje van 15+ minuten delen, save ik de DVR en push ik dat op de Ps5 direct door naar YouTube met 3 klikken, en verwijder het lokaal.

Op de Xbox Series X kan een DVR niet langer dan dan 1 minuut terugkijken op 4K60. En opnames niet direct naar YouTube/Twitter te kunnen uploaden, vind ik onhandig. Hoop dat Xbox hier verbeteringen in gaat aanbrengen.

[Reactie gewijzigd door Redox op 20 oktober 2021 00:44]

Als je snel ff Google raadpleegt dan zie je dat Microsoft veel minder consoles verkocht dan Sony.
Toen dat artikel geschreven werd waren er 114 miljoen playstations verkocht en 48 miljoen X boxen
Sony heb dan sowieso veel meer opslag nodig en probeert dat misschien te compenseren op deze manier
Werkt dit nu op PS5 als volgt: alles wordt opgenomen en je kunt achteraf bepalen of je video of screenshots wilt bewaren?

edit: Ah super, dus als er een keer iets noemenswaardig gebeurt hoef ik dat niet vantevoren in te stellen. :)

[Reactie gewijzigd door HenkEisjedies op 19 oktober 2021 15:15]

Ps5 neemt maximaal een uur op. Dus als je 2 uur gamed dan staat alleen je laatste uur er om op te nemen. Screenshots maak je zelf.
Je moet dat wel zelf instellen en het heeft als 'downside' dat je minder schijfruimte hebt. Er moet immers meer ruimte vrijgehouden worden om die video op op te slaan. Waar hij standaard op staat weet ik niet precies (heb het zelf gelijk op 1 minuut gezet vanwege de opslag), maar je kan dat in de instellingen zelf aanpassen.
Dit bestond overigens al op de PS4. Ook daar werd alles continue gerecord voor het geval je ineens via de Share knop de laatste x minute zou willen opslaan.
De manier hoe het met Xbox werkt is prima, naast dat het wel eventjes duurt voor het daadwerkelijk online staat.
Maar zodra je op de Share knop drukt krijg je vanzelf een notificatie te zien dat je nu je screenshot of video kan bekijken, werkt top voor als je iets grappigs wilt delen in een WhatsApp groep :p

[Reactie gewijzigd door Vagax op 19 oktober 2021 14:54]

Het is alleen erg irritant dat ze nog steeds heel erg beperkt zijn in waar je naar toe kunt sharen. Ik zie alleen Xbox zelf, Instagram en Whatsapp. Maar bijvoorbeeld geen YouTube... Volgens mij wilden ze dat niet omdat ze hun eigen Social gaming platform aan het pushen waren maar aangezien die ondertussen al lang weer dood is zou het leuk zijn als ze de opties eens zouden uitbreiden. Je moet nu altijd door allemaal hoepels springen wil je iets op YouTube zetten.
Ik zie niet heel duidelijk wat de opties zijn bij PlayStation, maar zo te zien is het in ieder geval een stuk makkelijker om gewoon naar YouTube te uploaden.
...Je moet nu altijd door allemaal hoepels springen wil je iets op YouTube zetten...
Het is niet optimaal maar op https://gamerdvr.com/gamer/finraziel42/videos staan jouw clips; die kan je per clip gewoon downloaden en daarna toch sleur & pleur naar jouw YT-account?

Er zullen vast nog slimmere oplossingen zijn maar GamerDVR en eventueel OneDrive zijn, wat mij betreft, toch het allersnelste.
Het is inderdaad wel makkelijker geworden, ik zat nog in mijn hoofd met hoe het vroeger volgens mij moest... Op de Xbox moest je volgens mij toen uploaden naar OneDrive, dan downloaden op je pc en uploaden naar YouTube. Dat is nu wel makkelijker geworden inderdaad.
Alsnog zou het fijn zijn als Microsoft gewoon eens wat meer sharing opties zou bieden :)
Was juist altijd al heel simpel,

Je opent de YouTube app op je Xbox en in de app kon je de Xbox clips uploaden.
Klopt, maar dat is al lang geleden. Ik meen dat ze dat toen juist er uit gesloopt hebben omdat Microsoft hun eigen platformen wilde promoten.
Ik zet graag fragmenten op gfycat. Video's trimmen werkt fantastisch op xbox, maar daarna is het wat onhandig inderdaad: Bewaar op xbox profiel, wacht tot sync compleet is, ga naar xbox app, bewaar video lokaal, en dan kan je de mp4 opvissen om op te laden naar gfycat.
Maar ben al heel blij dat het uberhaupt kan.
Op de PS5 kan je gewoon je gemaakte clips rechtstreeks naar Youtube uploaden voor zover ik me nog kan herinneren. Was alleen een kwestie van éénmalig je account toevoegen.

In de xbox app op je telefoon zit gewoon een download knopje. Zet je hem even lokaal. Youtube opstarten en uploaden. Ja, dat werkt dus op de PS5 makkelijker dan op de XBox, maar echt veel werkt is het nou ook weer niet, maar ik heb het liefst zo makkelijk mogelijk zoals op de PS5.
Inderdaad ik heb zopas een xbox maar deze functie is echt top! Bij de Nintendo Switch is het enorm omslachtig als ik een screenshot wil delen.
Het kan handig zijn dat dit gemaakt wordt maar ik zou liever een optie zien om gewoon een foto of filmpje direct naar je telefoon te kunnen sturen. Ik heb me PS4/5 gewoon niet op stand-by stand staan over het algemeen omdat dit gewoon stroom bespaart (met uitzondering dat ik een weg moet en niet direct kan saven). Met me 50 mbit lijntje zijn de meeste updates (van de spellen die ik speel) toch zo wel binnen dus daar hoef ik het ook niet voor te doen. De meeste screenshots deel ik niet dus 99% van me screenshots zullen dus online staan zonder dat dit gedeeld wordt en de keren dat ik het deel is het eigenlijk meestal gelijk. Dus ik zal hier geen gebruik van maken.

Zoals ik zei zou ik wel graag screenshots willen versturen naar me telefoon. Ik gebruik dit soms om dingen te herinneren. Zoals even snel een screenshot maken van waar ik een collectable gevonden heb. Een belangrijke tip tijdens conversaties. De kosten van bijvoorbeeld nieuwe wapens / upgrades zodat je niet voor niets ergens terug hoeft te rennen om er achter te komen dat je nog niet genoeg materialen heb. Bepaalde locaties waar je op dit moment nog niets mee kan omdat je de juiste skill nog niet hebt. En op de PS5 kan je wel favorieten instellen maar even snel door de galerij van de telefoon bladeren heb je 2 schermen en kan je dus gewoon blijven lopen en verzamelen terwijl je screenshots actief blijven of als je opnieuw de collectebles gaat verzamelen (om bijvoorbeeld te kijken waar de laatste collectable kan zijn zonder gelijk internet te gebruiken) kan je snel door scrollen naar de volgende.
Ik heb me PS4/5 gewoon niet op stand-by stand staan over het algemeen omdat dit gewoon stroom bespaart
De PS5 gebruikt 1.3W in rest mode met alle features aan bron. Op jaarbasis zo'n €2,50. Als je minimumloon verdient en de totale wachttijd voor het opstarten van je PS5 bedraagt in een jaar meer dan zo'n 15 minuten, dan kan het dus al niet uit om 'm uit te zetten.
Al is het maar 2,50 ik vind het nog nutteloos stroom verbruik, net als de mobiele lader de hele dag in stopcontact te laten zitten(ook al hangt je mobiel er niet aan).

De ps5 is zo opgestart binnen een paar tellen, dus kan prima uit.
Ik denk dat hier even een communicatie fout is. Ik heb op de PS5
"PS5 uitschakelen" en "naar rustmodus" (dit bedoelde ik met stand-by). De 1.3W is als de PS5 uitgeschakeld wordt. Dan is alleen nog iets actief zodat je met de controller de console aan kan zetten. De rustmodus verbruikt meer.
Stand-by mode: Duringthe standby mode, PlayStation 5 consumes around 5 to 7 watts. If the console is doing some updates and other downloads, it uses up to 15 watts per hour.
https://www.thehomehacksd...city-power-does-a-ps5-use
Ik bespaar dus 3.7W minimaal. Zouden dus 10000 mensen dit ook doen dan is er toch 37000W minder verbruik. Dat natuurlijk over een gemiddelde werkdag van 8 uur bij de meeste mensen (+ reistijd en pauze er nog eens bij) + gemiddelde slaaptijd van 8 uur per dag. Dat is dus al voor veel mensen +16 uur per dag minimaal dat die dus niet gebruikt wordt. En er van uit gaat dat je dus de console de rest van de dag echt aan hebt. Want ik ken ook mensen die weinig spelen en dus soms dagen niet spelen. Dat tikt toch aardig aan qua nutteloos verbruik om even vaak een paar minuten te besparen.

En ja ik snap dat iemand met traag internet geen zin heeft om te wachten op een update van een paar gigabyte. Maar met mijn 50 mbit lijntje is dit natuurlijk zo binnen. Zelfs een update van 5GB is met ongeveer 15 minuten binnen. Ga ik even 20 minuten (inclusief installatie tijd) wat anders doen. En de meeste updates die ik moet downloaden zijn vaak maar een paar honderd MB.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 20 oktober 2021 02:08]

ik snap dat iemand met traag internet geen zin heeft om te wachten op een update van een paar gigabyte. Maar met mijn 50 mbit lijntje is dit natuurlijk zo binnen.
50Mbit is traag internet.

Ik vind het met m'n 1000 Mbit lijntje al irritant als ik op een update moet wachten. Zeker omdat PSN vrij traag is en downloads zelden boven de 500Mbit uitkomen..

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 20 oktober 2021 11:49]

Het is natuurlijk maar wat je gewend ben. Ik vond vroeger me 20mbit lijntje op zich al genoeg. Ik weet natuurlijk ik wat voor gamer jij bent maar ik speel eigenlijk alleen nog singleplayer. Een beetje slim inplannen dat als je verwacht de game vandaag of morgen uitgespeeld te hebben koop je alvast een nieuwe die kan downloaden. Updates voor games kunnen wel downloaden terwijl ik gewoon nog het spel speelt. Dan update ik wel de volgende dag of ik sluit tussendoor ern keer het spel af. Enigste reden dat ik overgestapt ben naar glasvezel is dat het maar maar 3 of 4 euro scheelde tussen elkaar per maand. Uiteraard voor online games is het iets lastiger omdat je nooit van te voren weet wanneer er een update is en je meestal de nieuwste versie nodig hebt. Maar zelfs in die tijd had im zoiets van dan doe ik maar even wat anders deze avond en kan ik morgen weer lekker spelen. Er zijn gewoon veel ergere dingen om me zorgen over te maken.

Maar zelfs met jouw gelimiteerde 500 mbit duurt de door mij bovenstaande genoemde 5 gig update ongeveer 1.5 minuut om te downloaden. Dus zeg 3 minuten met installeren erbij. Ik zou dit dus helemaal niet erg vinden dus. Ga ik even snel naar de wc, pak ik alvast wat dinken, kijk ik op de store even tussen de nieuwe uitgekomen games of aanbiedingen en de 3 minuten zijn zo voorbij. Maar voor iedereen werkt het mentaal allemaal anders natuurlijk.
Eindelijk!

Vond het zo irritant om screenshots te delen voor hier bijvoorbeeld op het forum.
Hele omweg naar iemand toe sturen via de Chat app om ze zo vervolgens te kunnen opslaan en uploaden 8)7

Inderdaad wel gierig van die opslag, vooral als je een PS+ abonnement hebt, dan zou je toch zeggen dat je genoeg Cloud ruimte hebt.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 19 oktober 2021 14:57]

Vond het zo irritant om screenshots te delen voor hier bijvoorbeeld op het forum.
Hele omweg naar iemand toe sturen via de Chat app om ze zo vervolgens te kunnen opslaan en uploaden 8)7
Precies dit, ik stuur altijd screengrabs naar mijn alt-account (andere region voor de store) maar video's delen mag daar weer niet.
Misschien snap ik het niet maar:
 • opgeslagen in de cloud;
 • app moet gelinkt zijn met de console;
 • in de ruststand bevinden en moet de instelling 'Verbinding met internet behouden' aanstaan.
Dus ik kan tijdens games niets delen? Wat is dan nog de lol? Maar goed, stel dat ik vervolgens een "after game" update wil versturen dan moet de PS5 aanstaan ondanks dat alles al in de cloud staat? Klinkt allemaal zeer omslachtig ... een foto/video maken gaat sneller toch?
Tijdens het gamen is het zoals het nu ook gaat, daar heb je de cloud niet voor nodig. Dit gaat zodra je bv niet bezig bent op je PS5, hem in “rest modus” hebt staan maar er wel bij kan remote via de app of remote play app. De app is altijd gelinked aan je PSN, die weer gelinked is aan je PS5. Je kan via de PS app namelijk ook realtime games verwijderen, zonder de console op te hoeven starten.

Als het in de cloud staat hoef je PS5 daar niet speciaal voor in restmodus te staan. Dat is volgens mij alleen als de PS5 nog moet uploaden.
Een van de (stille) punten waarmee cloudgaming al jaren voorliep op lokale consoles, zeker betreffend het snel beschikbaar zijn van de screenshots/video's na het nemen ervan.
Ben heel benieuwd naar hoe de niet-native-cloud consoles cloud-native functionaliteiten gaan adopteren de komende jaren. Zou dit een eerste versie zijn vergelijkbaar zoals hoe Google Stadia nu de State Share functionaliteit heeft geïmplementeerd? Ofwel, in eerste instantie was het enkel mogelijk screenshots te nemen, vervolgens werd het mogelijk door dezelfde knop lang in te houden om een clip van de afgelopen 30 seconden op te nemen, en daarna werd de "game state" aan de screenshots en clips toegevoegd bij games die State Share ondersteunen.
Ik verstuur screenshots via mij PS5 als chatbericht. Je kan dan via de app deze gewoon downloaden.
Hopelijk ook snel naar Nederland, nu gebruik ik nog een usb

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee