Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 55 reacties
Bron: VIA Hardware

Luke Roberts stuurde ons een link naar VIA Hardware waar wordt onderzocht of de data-corruption bug van de SoundBlaster Live! in combinatie met VIA's 686B southbridge (wordt o.a. gebruikt voor de KT133A en de KT266) uit de wereld is geholpen. Nadat het probleem was ontdekt zijn er namelijk zowel onofficiële als officiële patches uitgebracht (BIOS-updates, nieuwe VIA 4-in-1 drivers) die het euvel moesten verhelpen.

Helaas heeft dit niet altijd geholpen. VIA Hardware testte een VIA KT133A, VIA KT266 en een Intel i815 plank i.c.m. 5 verschillende geluidskaarten, waaronder de Creative Labs SoundBlaster Live! Value met de Emu10k-chip. Grote bestanden werden getransporteerd terwijl tegelijkertijd MP3's werden gespeeld. Hieruit bleek dat bij KT133A-moederborden waarvoor géén BIOS-update voor de bug is uitgekomen nog steeds data-corruption optreedt, ondanks de nieuwe VIA 4-in-1 drivers. Alleen de PCI Latency Patch van George Breese bleek een goede oplossing te zijn. VIA's KT266-chipset had geen problemen. Wel zorgt de SoundBlaster Live! voor het vervelende audio-skipping, ongeacht welke chipset wordt gebruikt. Vanwege de ontbrekende PCI Bus Mastering-ondersteuning van de geluidskaart wordt er overmatig gebruik gemaakt van de PCI-bus, een probleem waar geen algemene oplossing voor is. Wil je dus echt van alle problemen verlost zijn, dan zul je hoogstwaarschijnlijk je SoundBlaster Live! moeten vervangen...

There are many possible answers to why the data corruption occurs. The most common answer to the issue points to Creative to be at fault. When Creative designed the SB Live, they didn’t design it to support PCI Bus mastering, therefore when in use, the SB Live hogs the PCI bus. More can be read about this issue in WiNC’s 686B FAQ.

When George’s PCI Latency patch is applied, data corruption doesn’t occur yet audio skipping still does. After asking people around, it seems I am not the only one to experience audio skipping with the SB Live, other users even i815 users have the same problem in Windows 2000 as well. This is known to happen on almost every chipset except the i850.

When moving to a KT266 or i815 platform, data corruption goes away but audio skipping still occurs. This problem is mostly experienced when using WDM drivers. Creative should be able to fix the skipping problem because the WDM drivers built into Windows XP don’t have any audio problems at the sacrifice of EAX and most hardware features.

When the same testing routine was used on the other sound cards, no data corruption or audio skipping occurred, which isn’t much of a surprise since most users were able to rectify the problem by upgrading to other sound cards such as the Santa Cruz.

Voor het complete artikel kun je op deze link klikken.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (55)

Wat zou(den) de reden(en) zijn dat ze hier niets aan gedaan hebben? Verwachten ze niet zoveel problemen voor de thuisgebruiker of vinden ze dat het niet hun probleem is aangezien het alleen voorkomt met een bepaald stuk hardware.

Zou een vreemde reden zijn aangezien zowel de 686B en de SB Live zeer vaak voorkomen bij de thuisgebruiker.
Vanwege de ontbrekende PCI Bus Mastering-ondersteuning van de geluidskaart wordt er overmatig gebruik gemaakt van de PCI-bus, een probleem waar geen algemene oplossing voor is.
De oplossing hiervoor zal dan wel bij de fabrikant liggen ja, die zullen tenslotte de busmastering moeten inbakken. Maar CL zal wel gewoon wachten tot de volgende generatie en iedereen adviseren om die aan te schaffen.
die zullen tenslotte de busmastering moeten inbakken.
volgens mij is dat een driver probleem, want de SBlive gebruikt AFAIK wel busmastering onder Linux. Deze combo is trouwens op de Linux kernel mailinglist ook aardig onderwerp van gesprek, hij is in de drivers moeilijk te omzeilen.
Dan is het nog een fout van de fabrikant die geen bus mastering drivers voor ieder OS uitbrengt :P
Laten we hopen dat de audigy dat overmatige pci gebruik wel oplost zodat er eindelijk geen klachten meer zijn met die dingen.
...en creative weer flink gespekt wordt terwijl alle users van een Live! in eerste instantie al een goed werkende kaart hgehad haadden moeten hebben.

als jij een auto koopt waarvan de airbag niet blijkt te functioneren, wordt je auto toch ook teruggeroepen? een auto zonder airbag is net zo functioneel als een pc die elk moment kan crashen, het doet alletwee verdomde pijn als het fout gaat...

Let op: dit wordt vast weer als Troll gezien... I dont care. het is de waarheid... en die moet ook gezegd worden.
Helemaal mee eens!!!

Monopolistisch gedrag leidt uiteindelijk altijd tot brakke produkten en is de doodslag voor innovatieve ideeen (zoals A3D).

Creative denkt ook "De domme consument begrijpt er toch niets van, die kopen het toch wel" |:( |:(
Wellicht overbodig, maar met mijn Asus A7V (KT133A + Promise RAID) en de SB LIve Value! geen probs. Nu moet ik zeggen dat ik striped set op de Promise controller draai en de 686B dus buiten gebruik laat (euhm dus niet voor HDD verkeer om duidelijk te zijn). Maar het lijkt mij stug dat als het hierbij om een PCI gerelateerd probleem gaat enkel de SB Live problemen geeft. Andere kaarten (SCSI controllers, netwerkkaarten) kunnen ook een aardige last op de PCI bridge leggen en zo problemen veroorzaken, lees data corruptie. Dit lijkt mij dus eeder een probleem van de SB live en zijn manier van Bus Master controle. Als MP3 spelen al een zware PCI belasting veroorzaakt dan moet een kopieer actie vanaf een 32x plextor naar de HDD nog erger zijn (650 MB aan data in 10 minuten ofzo) waarbij er veel meer data over de PCI bus wordt geschoven.

tot zover my 2 cents

(added info)
wellicht overbodig ;), maar als je je hd's op de promise aansluit omzeil je juist het 686b probleem (qua datacorruptie) OOK hdd verkeer om duidelijk te zijn. Geluidsproblemen met SBLive is meer een kwestie van (on)geluk :'(. Dit zijn 2 afzonderlijke problemen met afzonderlijke oplossingen, indien nodig... just my 1 €cents
Ter informatie: IDE is ook PCI data verkeer. Het kan dus wel aan elkaar gerelateerd zijn. Het zit namelijk allemaal op dezelfde Bus.
Sorry hoor, mag ik krijg het niet voor elkaar de bug te repliceren.
Speel maar eens een mp3 af en meer dan 100 mb naar een andere disk copieren,dus van het ene kanaal naar het andere suc6 !
daar heb ik met mijn dfi ak75-ec nog nooit last mee gehad dus...

en ik heb echt al wel divxen ofzo verplaats tijdens het luisteren van muziek

[iets later]
nu ik je post eens goed lees, zie ik van het ene kanaal naar het andere... bedoel je hiermee ide1 naar ide2? want mijn 2 hds staan wel op eenzelfde controller (cdrom en cdwriter staan op ide2)

nu vraag ik me wel iets nieuwe af, ik wou binnekort een Promise FastTrak 100 TX2 kopen en daar dan 2 schijven in raid 0 aanhangen en nog 1 dataschijf een cdrom en een cdwriter (maar ik weet nog ni waar ik die dan het beste kan aanhangen)
zou ik met deze configuratieveranderingen dit kutprobleem ook kunnen tegenkomen dan?
[/iets later]
Ja ik bedoel hiermee ide 1 en ide 2
Dus je zal je hdd's op beide controllers moeten hangen om het te ervaren

De keuze om er een fasttrak controller in te hangen is ook een van de oplossingen,en niet alleen omdat ik het ook heb gedaan.
Promise ultra ATA66@Fasttrak for raid 0-1
greetz
Zoals je wil. Alleen dan nu op m'n eigen K7T Turbo.

Test 1
MP3 afspelen van harde schijf 1. Max Payne CD image copieren van harde schijf 2 naar harde schijf 1 beide op de eerste controller. Tegelijkertijd vanaf CDRom1 volledige CD naar harde schijf 1. En tegelijkertijd image branden vanaf CDRW naar harde schijf 1. Daarnaast nog MP3 kopieren vanaf netwerk naar harde schijf 1.

Test 2
MP3 afspelen vanaf harde schijf 1 en tegelijkertijd een CD copieren die in CDRom1 zit naar de CDRW(op 16x). CDRom1 en CDRW zitten beide 2e IDE kanaal. Ik heb geen RAID controller.

Harde schijf 1 is IBM DTLA 307030 (UDMA, ATA100)
Harde schijf 2 is IBM DJNA 371350(UDMA, ATA66)
CDROM1 is Toshiba DVD ROM SD-M1502(UDMA, ATA33)
CDRW is Plextor CD-R PX-W1610A(UDMA, ATA33)

Alles op UDMA(voor de Plextor kun je dat ene extra jumpertje gebruiken)

Dit is voor mij een afdoende test.
Dus ik kan het niet repliceren.....
Wil je dus echt van alle problemen verlost zijn, dan zul je hoogstwaarschijnlijk je SoundBlaster Live! moeten vervangen
Dat wist ik al wel. Dat heb ik dan ook al een paar maanden geleden gedaan. Ik had alle patched en tweaks geprobeerd, pas nadat ik een andere geluidskaart had was alles verdwenen.
Effe 200 piek investeren is soms voordeliger dan uren er aan kloten en na 2 weken weer merken dat je systeem onstabiel is.
Waarom koop je dan in eerste instantie een SBLive :?
Ik heb zelf ook het probleem ondervonden, toen ik een MSI K7T Turbo plank met Duron kocht. De rest van de hardware ging over van mijn oude PC naar de nieuwe PC, inclusief de SB Live Player die ik al een paar jaar heb.

En toen begonnen de problemen: vastlopers in games waarbij heel Windows bevroor en alleen de resetknop nog werkte. :(

Ik kwam er achter dat er bij mij 2 problemen speelden:
1) SB wil perse in een PCI-slot zitten die IRQ 5 heeft, en ik had hem in een ander PCI-slot zitten welke in de BIOS een ander IRQ heeft;
2) De PCI-bus hogging van de SB.

Door de SB Live te verplaatsen naar een ander PCI-slot, en door de latency-patch van George Breeze te draaien heb ik nu weer een stabiel systeem.

Om op -=bas=- terug te komen: een gemiddelde tweaker koopt niet een compleet systeem maar vervangt onderdelen wanneer nodig en schuift onderdelen door tussen PCs.

En als ik NU nog een nieuwe geluidskaart zou kopen, dan was het zeker GEEN SBLive meer!
Misschien een beetje een onderbuik gevoel hoor, maar ik vind dat er de laatste tijd wel erg veel incompatibiliteits-problemen zijn tussen verschillende hardware cq. chipsets.

Een geluidskaart die data-corruptie veroorzaakt? Dat hoorde je 2 jaar geleden toch niet ?
Het is ook niet de geluidskaart, maar de southbridge die de corruptie veroorzaakt.
Sorry hoor, mag ik krijg het niet voor elkaar de bug te repliceren. Zowel niet op de K7T Turbo van mij als op de K7T Turbo van m'n broer. Hebben allebei dus 686B en SBLive! En welke BIOS ik gebruik maakt ook niet uit(nu dus BIOS 2.9)

Werken gewoon perfect. Al maanden..... Zonder wat voor patch dan ook.
Mazzel? Misschien afhankelijk van in welk PCI slot je 'm duwt?
Dat van die pci sloten is getest....vele malen. Maakt niet uit.
Meschien informatief voor MSI gebruikers
Ik heb tijden lang gerotzooid met bios updates van mijn MSI planken
Het betreft de MSI K7T Turbo en de MSI K7T Pro 2 a.
Beide borden uitgerust met soundblaster Live! 1024,en het jongere broertje de Live! 5.1
Nu heb ik dus gemerkt dat bij bios 2.7 de problemen vrijwel onmiddelijk weg waren.
In tegenstelling tot versie 2.8 en 2.9 die een berg problemen gaven ,bv hangen tijdens data transport en het afsluiten van de comps.
Ik ben beslist geen hardware GOD maar geloof me met bios 2.7 hoef je geen andere kaart te kopen :)
....waar wordt onderzocht of de data-corruption bug van de SoundBlaster Live! in combinatie met VIA's 686B southbridge (wordt o.a. gebruikt voor de KT133A en de KT266) uit de wereld is geholpen.
De VIA KT266 gebruikt helemaal niet de 686B Southbridge, maar de VT8233. De bug heeft dus geen betrekking borden met deze chipset.
ik heb een dfi ak75-ec (via kt133a) en sb live value en ik heb nergens ooit problemen mee gehad (kheb nu 4in1 4.32 erop staan, maar voordien ook ouderen)

maar een maat van me heeft een sb live 5.1 gamer en asus a7v133 (via kt133a) en hij heeft niet anders dan problemen

NIETS helpt tot nu toe voor hem... (alle mogelijke updates, pci sloten, irq instellingen, ...)

hij heeft de raarste fouten zoals:

plots valt zijn geluid weg of crashd zijn computer, als hij dan herstart ziet zelfs zijn bios de kaart ni meer (en windows natuurlijk ook niet met alle gevolgen vandien...)

alle drivers installeren helpt dan HEEL soms,
maar meestal moet ie de kaart eruit halen en in een ander slot steken, als dat ni werkt weer een ander proberen, enz...)

soms duurt het gewoon een paar dagen vooraleer ie terug wil werken

soms moet ie zelfs niets doen en werkt ie na een 10tal keer opstarten plots terug?! (hij herkent hem dan plots weer wel :? )

hij heeft hem ooit al binnegebracht en toen hadde ze zijn irc instellingen in het bios ook aangepast en dat heeft een paar weken gewerkt, maar dan weer plots ni meer

soms doet ie het enkele dagen goed, soms enkele weken en soms kan je hem geen uur aant werken houden...

zeer vreemd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True