Signal-bèta biedt wallpapers voor chats en uitgebreidere profielen

De bètaversie van versleutelde chatapp Signal heeft wat functies erbij gekregen om de app wat fijner voor het oog te maken. Wallpapers kunnen nu ingesteld worden voor chats, profielen kunnen uitgebreider ingevuld worden en er zijn geanimeerde stickers.

Signal kondigde een kleine twee weken geleden de features aan, die nu in de bètaversie te vinden zijn. Iedereen kan zich voor deze bèta aanmelden. Wallpapers kunnen gedimd worden als de telefoon in dark mode gaat en specifieke chats kunnen een afwijkende wallpaper aangewezen krijgen. Van een afbeelding een wallpaper maken is ook mogelijk. De profielen kunnen aangevuld worden met een korte tekst en een emoji en de geanimeerde stickers zijn te vinden bij alle andere stickers.

Signal heeft te maken met een flinke toestroom aan gebruikers sinds de aankondiging van nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp die verdere datadeling met moederbedrijf Facebook mogelijk maken. Voor Europeanen verandert er echter weinig op dat gebied. De toestroom leidde tot vertraagde verificatiecodes voor nieuwe gebruikers en een algehele storing, een week geleden. Signal lijkt gas te geven om te zorgen dat zo veel mogelijk van die nieuwe gebruikers ook blijven.

Signal is een gratis chatapp die de nadruk legt op eind-tot-eindversleuteling en dus privacy. De app heeft geen reclame en tracking en belooft dat die er ook niet zullen komen. De organisatie erachter is volgens de site een non-profit en de dienst draait op grote en kleine donaties.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-01-2021 • 11:03

167 Linkedin

Reacties (167)

Wijzig sortering
Ik ben echt blij dat ze eindelijk iets doen aan het 'uiterlijk', maar één ding snap ik absoluut niet.

Signal wordt hier door vrienden en familie al een paar maanden gebruikt, maar het is echt niet de fijnste app om, naar te kijken qua kleuren etc. Wat ik dan ook nog steeds niet snap (zover ik kan lezen in dit artikel) is dat er nog steeds geen 'colorwheel' is om chats een kleur te geven......

Waarom is dit zo vervelend?
Je hebt nu enkel de keuze uit 13 kleuren, dat klinkt redelijk wat, maar het zijn enkel hele 'zware' kleuren en oogt dus absoluut niet rustig. De andere reden waarom het zo fijn zou zijn als er meerdere kleuren zouden zijn, is omdat in groepschats, de kleuren worden aangehouden van de individuele chats. Heb je dus bij 2 mensen groen ingesteld, dan zie je beide reacties in groepschats ook in het groen. en lijkt het alsof deze bij elkaar horen. Er is dan ook geen mogelijkheid om de chatkleuren in groepschats apart in te stellen. Persoonlijk kan ik er nog wel overheen lezen en kijk ik echt wie het stuurt, maar voor papa, mama, opa en oma, is dit zeer verwarrend.

Het zou dus handig zijn als je of per groepschat aan kunt geven wie welke kleur krijgt, of dat je een optie hebt om alle berichten die niet van jezelf zijn één andere kleur te geven. Echter heeft het dus mijn voorkeur om iets van een colorwheel toe te voegen, zodat je minder snel dit probleem hebt, omdat je dan uit oneindig veel kleuren kan kiezen.

Wat zou nou een goede reden kunnen zijn dat ze dit niet toevoegen? Ik hoor iedereen hier over die kleuren en niet over 'stickers' die ze missen.....

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 23 januari 2021 18:26]

Heb je Signal een mailtje gestuurd met jouw ideeën?
Ze klinken namelijk goed en bruikbaar voor anderen. Als Signal niet weet wat ze goed doen kunnen ze die fouten ook niet corrigeren.
Zeker, er is een bericht hun kant op gegaan met mijn bevindingen!
Wellicht helpt het als meerdere mensen dit doorspelen naar ze?
Iemand is hem al voorgegaan met zelfs een mock-up.
op iOs kan je niet eens kleuren veranderen..
Ai....worden dan al die 'lelijke' kleuren zelf bepaald? Of heeft iedere chat dezelfde kleur?
Iedere chat heeft dezelfde kleur, zowel individueel als groeps chat.
Je kan enkel het "thema" instellen op iOS... wat is "licht" of "donker" (m.a.w. achtergrond wit of zwart)
Opzich is dat wel fijner dan op Android, want daar genereert hij voor iedere chat een eigen kleur (eén van de 13). Ik zou liever een extra optie zien dat je voor alle chats één specifieke kleur aan kan geven. Sommige chats zijn namelijk dan vuurrood of felgroen. niet echt fijn om naar te kijken dus!

Maar laat ik voorop stellen, dat ik nog veel liever een colorwheel o.i.d. zie, en dat je ook de 'zachtheid' van de kleuren aan kan passen.
volgens mij heeft ieder chat dezelfde kleur. geen idee betreft groep chat. met zowel licht en donker thema is je eigen chat bubbel blauw. De tegen partij heeft afhankelijk van welke thema wit of zwart. Ondanks ik donkere thema heb vind ik zwart erg ongepast
Als je die felle kleuren niet leuk vind, kan je iedereen zijn kleur toch op het saaie grijs zetten, net als whatsapp. Want daar zijn alle chatboxen saai grijs in groepchats.

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 24 januari 2021 00:03]

Ja zeker, maar het is ook weer z`n punt wat het niet echt gebruiksvriendelijk maakt voor een gemiddelde gebruiker. Daarnaast lijkt het met niet de moeilijkste implementatie!
Xou mss wel handig zijn als je ergens kan instellen dat je alle users grijs wilt hebben oid, zou wel handig zijn voor de mensen die de kleurtjes niks vinden.

Vind de kleuren persoonlijk wel handig.
Iemand is je al voorgegaan met zelfs een mock-up.
whatsapp is momenteel zo diep ingeburgerd dat een stap naar een alternatief of ander medium om te chatten niet geregeld is binnen een vingerknip. Het is ook een woord geworden, App me maar... Stuur maar een appje, whatsapp me ff. Dat wordt niet ineens signal me ff, stuur ff een signal. Want signal is geen lekker woord om uit te spreken, signal. Ja het psychologische speelt ook een enorme rol in deze. Het is allemaal niet zo makkelijk. Zo lang het niet herhaaldelijk op de voorpagina's komt of in het nieuws dat WhatsApp geen goede of veilige chatomgeving is, dan pas zullen mensen waaronder de grootste gebruikersgroep, de jongeren, mogelijk overstappen op een alternatief. Maar wie coordineert dit dan? Hoe zorgen we ervoor dat via de mond-op-mond, net zoals dat vroeger bij whatsapp ging, iedereen overgaat op Signal of een ander alternatief? Het is zo kortzichtig om te denken dat groepsdruk een belemmering is of dat men zegt: Jah iedereen zit toch nog op whatsapp. Ja... klopt... Dat zal ook blijven en niet veranderen helaas...

maar als er een methode komt dat ik vanuit chat app X kan praten met iemand uit WhatsApp, dan is de gat al veel kleiner. Facebook zal dit natuurlijk tegenhouden, waar de wetgeving in EU daar juist bij kan ondersteunen. Als ik Signal download en vervolgens niet meer kan chatten met de mensen in mijn kring, dan is het gelijk einde verhaal. En hoe lossen we dat op? Zo veel gebruikers...

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 23 januari 2021 11:30]

Nee, "Whatsapp" klinkt lekker in de mond :p Ik vond dat (en nog steeds) een verschrikkelijke naam. Ik begrijp de woordgrap, maar 'Whatsapp me maar" komt niet lekker de strot uit en "app me maar" heb ik me ook een tijd over verbaasd.

Ik heb momenteel Signal en Telegram geinstalleerd. Binnenkort ga ik m'n naam aanpassen in Whatsapp dat ik niet meer bereikbaar ben via Whatsapp en verwijs naar Signal/Telegram. Als iemand me echt nodig heeft, dan installeren ze dat maar of ze sturen een SMS of bellen.

Ik ga idd wat leuke groepsapps missen, dat is dan maar het risico. Ik heb al een zooi mensen over naar Telegram (en sommige zelfs Signal, die hadden wat uitgezocht en gelezen dat die veiliger was).

Grootste euvel wordt waarschijnlijk de ouders van vrienden van m'n kinderen, maar ik zie het wel..

Ik hoop toch op een transitie.
Ervaringsdeskundige hier. Ik ben sinds een week of 2 helemaal van WhatsApp af. Je mist er werkelijk geen moer aan. Je bent prima bereikbaar via sms e/o een andere dienst (Signal in mijn geval). Dus je gedachtengang is helemaal correct.

Ik heb mijn omgeving niet gedwongen, maar gewoon aangegeven dat ze mij vanaf heden via sms of Signal kunnen bereiken. Korte toelichting waarom ik van WhatsApp af ben, maar geen enorm betoog met de insteek om anderen over te halen. Dat zou ook niet moeten imho; e.e.a. kan prima naast elkaar draaien voor wie dat wil.

Juist door niet te veel in de details te treden heeft ertoe geleid dat veel mensen daarna juist door gingen vragen waarom ik eraf ging, en of zij zich zorgen moeten maken. Ook daarover heb ik kort wat dingen geroepen, over Facebook's "betrouwbaarheid", maar wederom geen enorme preek vol met bangmakerij ofzo. Ze kennen mijn achtergrond en wat voor functie ik in de IT bekleed, en trekken daarna hun eigen conclusies wel. Grappig.

En dat van de groeps-apps: herkenbaar. Mijn meest dierbare vrienden (waarmee ik een groepsapp deel) hebben direct na mijn aankondiging Signal geinstalleerd. Was gelijk weer als vanouds. En het is momenteel wel lekker rustig moet ik zeggen; dus honderden dezelfde forwards over avondklokgrappen zijn me al bespaard gebleven, lol
Dit klinkt goed!

Ik denk dat ik een paar groepapps nog even aangeef van 'ik ben per 1 feb van WA af' of zo en dan de stekker eruit trek :)

Heb jij wat meer info over wat de redenen zijn om van WA af te gaan? Voor mij is het wat ik lees de afgelopen jaren over FB en hoe ze WA steeds meer aan het verweven zijn en FB niet vertrouw. Ik vind het fijn om meer te weten, maar vind niet veel bronnen op internet.
Waarom van WhatsApp en Facebook af? Beloftes van Facebook en het zogenaamd 'voldoen aan wet- en regelgeving' zeggen mij niks meer.

Ik voel me als EU-inwoner -ondanks de AVG, en ondanks ik geen enkele Facebookdienst meer gebruik- niet beschermd tegen een tech-gigant als Facebook. Immers: wanneer de winst van een illegale actie 500 miljoen is, maar de boete 'slechts' 100 miljoen + een pets op de vingers — tsja, dan schiet het niet op.

Facebook heeft in 2014 de overname van WhatsApp afgerond. Ten tijde van die overname hebben de toenmalige CEO's het volgende geschreven (bron: WhatsApp Blog, 2014):
Here’s what will change for you, our users: nothing.

WhatsApp will remain autonomous and operate independently. You can continue to enjoy the service for a nominal fee. You can continue to use WhatsApp no matter where in the world you are, or what smartphone you’re using. And you can still count on absolutely no ads interrupting your communication. There would have been no partnership between our two companies if we had to compromise on the core principles that will always define our company, our vision and our product.
WhatsApp zou autonoom en onafhankelijk blijven van Facebook. Tuurlijk valt er iets voor te zeggen om uit kostenoverweging/efficiency de WhatsApp-servers naar de Facebook-infra te verhuizen. Maar volledig integreren én daarbij (meta)data van WhatsApp- (en Instagram-) gebruikers met Facebook vervlechten was uitdrukkelijk NIET de bedoeling (bron: Facebook Newsroom, 2012 en Mashable, 2019).

Inmiddels is e.e.a. dermate met elkaar vervlochten dat Facebook het zogenaamd niet meer uit elkaar kan halen. Terecht dat daarom de aanklacht loopt om WhatsApp (en Instagram) te gaan ontvlechten (bron: tweakers.net, 2020)

In de tussentijd is moederbedrijf Facebook meerdere malen omtrent diverse (privacy) schandalen en rechtszaken in het nieuws geweest:
 • Het onethische experiment op bijna 700.000 nietsvermoedende FB-gebruikers (bron: Forbes, 2014);
 • Het proberen te ontduiken van een GDPR-lawsuit door Max Schrems (bron: TheNextWeb, 2017), maar deze (gelukkig) wel verloren te hebben (bron: TheNextWeb, 2019)
 • Het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij data van 87 miljoen FB-gebruikers is gebruikt voor advertenties gedurende de verkiezingen (bron: Cnet, 2018).
 • De recordboete van 5 miljard die Facebook heeft gekregen n.a.v. diverse privacyschendingen (bron: USAtoday, 2019)
 • Het toepassen van gezichtsherkenning zonder de gebruiker's goedkeuring (bron: Reuters, 2020)
Om er maar een paar te noemen.

Heel schattig, dat Facebook verbetering belooft, maar zij hebben keer op keer laten zien dat je er niet van op aan kunt. Het blijven liegen en ermee wegkomen ben ik meer dan beu.
Wow, dit had je ergens klaar staan en niet in 1 minuut geschreven :D

Super bedankt, top overzicht, deze bookmark ik.

Die gezichtsherkenning, ik zie niet op welke wijze de biometrische data pakten, deden ze foto's scannen?
Ik zat er al een tijdje op te broeden, lol

Gezichtsherkenning werd toegepast op alle foto's die op Facebook geplaatst werden. Uit mijn hoofd ook je profielfoto in WhatsApp, aangezien je daar nog buiten het versleutelde deel zit. Maar daar heb ik geen bronvermelding van paraat.

Toen Facebook vaart begon te krijgen mid 00's, hadden ze maar 1 hoofdvraag: hoe krijgen we mensen zo gek om bergen met content te uploaden? Daar is bijv. de Like-button voor uitgevonden. Het krijgen van een duimpje-omhoog spreekt het beloningsdeel aan in je brein. Resultaat: je gaat manieren verzinnen om weer iets nieuws te plaatsen, zodat je weer die 'high' kunt ervaren van veel likes. Briljante strategie natuurlijk. Ook een van de aanleidingen waarom een van de bedenkers van de Like-button zich heeft losgemaakt van Facebook (zie documentaire 'The Social Dilemma').

Rond 2011/2012 begon AI (kunstmatige intelligentie) een vlucht te nemen, en wat heeft AI nodig om het te verbeteren zodat je er meer uit kunt halen? Data. Bergen en bergen data (=tekst, maar ook beeldmateriaal). En laat Facebook nu toevallig wat mechanismen hebben geimplementeerd waarmee ze de gebruikers precies zo ver kunnen krijgen om dat allemaal gratis aan ze te geven. Met die data kunnen ze AI ten behoeve van gezichtsherkenning verbeteren, zodat je bijvoorbeeld automatisch getagd kunt worden. De gebruiker denkt: hey, grappig. Facebook denkt: kassa.

Gooi daar af en toe een bijgewerkte Terms & Conditions overheen (van tig pagina's en in jargon) die niemand leest, en je bent nagenoeg onkwetsbaar als Facebook zijnde. Dat maakt ook dat zij met gemak de lachwekkende boetes kunnen dokken, terwijl ze er nog winst mee weten te behalen ook.

Ik denk (of beter gezegd: hoop) dat we hier over een jaar of 5-10 op terugkijken, en dat de jongste generatie dan vraagt: "was het ECHT zo'n Wilde Westen destijds? konden die bedrijven dat ECHT allemaal zomaar doen? En ze kwamen er ook nog mee weg? wauw, hoe is het mogelijk!"

Net zoals privacy/security dankzij de (imperfecte) AVG bij veel mensen een stuk beter op het netvlies staat. Wanneer een webshop voor balpennen om jouw geboortedatum vraagt, beginnen de meeste mensern zich af te vragen: maar wat moeten ze ermee dan? Ze kijken of het een verplicht veld is. Nee. Dus niet invullen. Laat ik het zo zeggen: ik draai al een tijdje mee en dit was ooit anders. Het leek voor sommigen wel een sport om elk formulier zo volledig mogelijk in te vullen, met de meest intieme details. Dat is sinds de AVG wel anders. Laten we hopen dat het rond social media en de manier hoe dergelijke techbedrijven de boel uitmelken een soortgelijk bewustzijn gaat oproepen.

Maar dat zal wel wishful thinking zijn...
Dat van die gezichtsherkenning is ook bij Tegenlicht geweest, met Shoshana Zuboff. Hier de link naar de aflevering, erg interessant!

https://www.vpro.nl/progr...20/de-grote-dataroof.html

Edit: als je niet de hele aflevering wil kijken, vanaf 08:40 gaat het over gezichtsherkenning.

[Reactie gewijzigd door Wouter81S op 23 januari 2021 16:01]

Je mist er werkelijk geen moer aan.
Beetje gechargeerd, dat lijkt me nogal af te hangen van je persoonlijke situatie. De notie dat men je uiteindelijk wel weet te bereiken gaat alleen op voor berichten die specifiek aan jouw gericht zijn, niet voor informatie die gewoon met een groep wordt gedeeld en je anders dus gewoon mist. Denk aan groeps-apps voor de buurt en de school van je kinderen, alwaar, helaas, te veel essentiële informatie wordt gedeeld. En echt niet dat die moeite gaan doen om jou er alsnog bij te betrekken via alternatieve kanalen omdat je "te eigenwijs bent" (hun opvatting) om Whatsapp te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 januari 2021 17:05]

Ik kan me oprecht moeilijk een voorstelling maken van wat voor info daar in zou moeten staan die niet via e-mail kan.

Toen ik naar school ging was er nog niet eens internet en dat functioneerde ook gewoon.
Het is geen kwestie van kunnen maar van willen. WhatsApp is 'lekker makkelijk', minder moeite dan het sturen van een e-mail. Combineer dat met de 'fear of missing out' (FOMO) waar tieners en pubers erg gevoelig voor zijn en daar ga je.
Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken, al die spam van allerlei groepen...
Daar heb je zeker gelijk in, bij mij staan de meeste groepen netjes gedempt. Maar het wordt een probleem wanneer belangrijke mededelingen enkel via WhatsApp gedaan worden, in plaats van ook netjes per e-mail.

Op de school waar ik werk is dit ook herkenbaar. Wil je iets met een klas communiceren, laat leerling/mentor een bericht in de WhatsApp-groep zetten en dan bereikt het ook echt de klas. Zet je een mededeling in het leerlingvolgsysteem, het digitale klaslokaal of verstuur je die via een e-mail dan leest toch echt een deel het niet.

[Reactie gewijzigd door ari op 23 januari 2021 17:07]

Mooi en treffend voorbeeld!

Het systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Wanneer je als docententeam (en school) met elkaar afspreekt dat ALLE communicatie per mail (of whatever voor medium) wordt verzonden, en mensen houden zichzelf en elkaar eraan, dan lukt dat wel.

Maar wanneer docent X zich netjes aan de afspraak houdt, maar 'coole docent Y' zichzelf vervolgens aan allerlei whatsapp-groepen laat toevoegen, dan wordt daarmee de inconsistentie gecreëerd (en gefaciliteerd). Dat gaat sneeuwballen, en dan krijg je precies dat scenario dat het voorkeursmedium niet meer 100% doeltreffend is.

Ik werk toevallig bij een onderwijsinstelling in Arnhem e/o. Daar hebben we met hetzelfde fenomeen te kampen. Maar er is wel (beleidsmatig) een knoop doorgehakt, dat bepaalde (belangrijke need-to-know) communicatie louter en alleen op het school-e-mailadres van de student gemikt wordt. De student kan dit e-mailadres automatisch naar een of meerdere privé e-mailadressen forwarden. Onze processen worden momenteel doorgelicht en verbeterd, waarbij expliciet aandacht is voor dit onderdeel. Dit beperkt zich wel tot asynchrone communicatie, overigens. We hebben het dus nog niet over realtime synchrone communicatie, zoals chat.

Zodra al die belangrijke communicatie (zoals de onderwijsovereenkomst, belangrijke data/events, belangrijke mededelingen, regels & wijzigingen etc.) zijn afgedekt, gaan we verder kijken naar 'overige communicatie'. En persoonlijk ben ik van mening dat je dat wat meer los kunt laten. Immers, je hebt er ook weinig aan om alle studenten in een perfecte eenduidige communicatieve utopie 'groot te brengen', en ze vervolgens in de echte grotemensenwereld met tig inconsistente media geconfronteerd worden.
Voor het grootste deel ben ik het helemaal met je eens. Je laatste punt ligt denk ik iets genuanceerder. Is de omgang met allerlei verschillende media en systemen een taak van het onderwijs, en als dat zo is moet dat dan op deze manier bereikt worden?

Vraag een aantal willekeurige leerlingen/studenten hoe ze het digitale onderwijs van nu ervaren en ik denk dat de meerderheid zal zeggen dat ze te veel verschillende bronnen moeten raadplegen om aan hun informatie te komen. Het is goed als de belangrijkste informatie via heldere officiële kanalen binnenkomt, maar als vervolgens voor je les/college nog steeds de ene docent WhatsApp gebruikt, de volgende Google Chat, de derde een Facebookpagina en de vierde een persoonlijk e-mailadres, dan schiet het nog niet op. Veel leerlingen/studenten zullen het irritant vinden maar overleven het wel, een ander is een uur per week bezig om voor zichzelf een overzicht te maken van alle relevante informatie.

Als het losgelaten wordt, dan worden studenten indirect gedwongen om een hoop verschillende media te gebruiken, die afhangen van de voorkeur van de docent. En omdat het onderdeel is van de lessen/colleges kun je ook moeilijk nog spreken over een vrije keuze om een bepaalde dienst te gebruiken. Is dat ook iets wat aan studenten voorgelegd wordt bij studiekeuze en inschrijving? En zo nee, zou dat eigenlijk wel moeten?
Je hebt gelijk; het ligt zeker genuanceerder.

Plus dat het een erg complex onderwerp is, wat je in het huidige tijdperk maar moeilijk goed kunt doen. Om een ogenschijnlijk eenvoudig vraagstuk te beantwoorden ontstaat al snel een dilemma, waarbij beantwoording weer tot 2 nieuwe vraagstukken leidt. En zeker wanneer de betreffende instelling in haar afdelingen grote verschillen in de organisatiecultuur kent, wordt de uitdaging des te groter. Ter voorbeeld: techniekmensen zijn anders dan zorgmensen. Hoewel beide doelgroepen hetzelfde doel hebben ("we willen goede communicatie rondom ons onderwijs"), lijkt er geen eenduidige aanpak voor de hand te liggen. Tel daar de diverse vragen in jouw betoog bij op, de eigenzinnigheid van docenten (en mensen in het algemeen), hot topics als privacy en security, én het Nederlandse Poldermodel waarbij iedereen's mening telt - en het blijkt al snel een wespennest te zijn waar je bijna niet doorheen komt.

Als ik de theorie goed heb onthouden is dit een typisch voorbeeld van een Wicked Problem.

Vandaar dat de aanpak bij mijn werkgever ook in kleine stapjes gaat. Eerst maar 's zorgen dat er een stukje basiscommunicatie op orde is, in samenhang met de processen, en last but not least: in samenspraak met de doelgroep (de student). Dat daarna verbeteren en uitbreiden. En pas DAN verder kijken naar het halleluja rondom de ad-hoc communicatie, wat nu veelal in platformen als WhatsApp plaatsvindt.

Interessante discussies!
Zeker.

Ik ken een onderwijsinstelling die drie officiële communicatiemiddelen naast elkaar hanteert voor interne communicatie: berichten via het leerlingvolgsysteem, e-mail via een Microsoft-account en e-mail via een Google-account. Vooral onhandig als 'officiële e-mail' (tussen personeel) via het Microsoft-account verloopt, en de leerlingen standaard het Google-account in hun adresboek hebben staan. Want je kunt prima verwachten dat docenten alle drie de inboxen regelmatig checken, en dat ze geen dingen zeggen zoals 'ik kijk maar op één van de drie, dus gebruik dat'. </s>

Dat zijn dus de officiële, daarnaast heb je uiteraard nog WhatsApp dat binnen de EER eigenlijk helemaal niet gebruikt mag worden door kinderen onder de 16. Maar hé, het is zo lekker makkelijk.
Het hangt absoluut af van de persoonlijke situatie, helemaal correct. De reactie was dan ook gericht op die betreffende persoon, die redeneert vanuit een (ogenschijnlijk) vergelijkbare situatie als mij. Vandaar mijn ongenuanceerde woordkeuze.
[...] Denk aan groeps-apps voor de buurt en de school van je kinderen, alwaar, helaas, te veel essentiële informatie wordt gedeeld. En echt niet dat die moeite gaan doen om jou er alsnog bij te betrekken via alternatieve kanalen omdat je "te eigenwijs bent" (hun opvatting) om Whatsapp te gebruiken.
Ik ben al jaren geleden gestopt met Whatsapp en liep ook tegen dit probleem aan (buurtgroep, sportgroep, te cetera) en heb om die reden in een oude iPhone een prepaid-simmetje geplaatst en op die phone Whatsapp geïnstalleerd en me toegevoegd aan die groepen. En eigenlijk alleen om niet te missen dat bv een training niet doorgaat of er in de buurt iets aan de hand is. Dus ik scan hem in de avonduren als het nodig of logisch is. Nul problemen. En als iemand me direct benaderd via whatsapp op die phone (gebeurt inmiddels vrijwel nooit meer), dan verwijs ik ze naar signal, imessage of sms op mijn normale device.
Exact mijn gedacht (zie post hieronder). Het voelt allemaal veel erger op voorhand dan nadat je het hebt gedaan.

Ik vond het heel gelijkaardig aan toen ik gestopt ben met roken. Heel angstig om te stoppen en als je er eens bent, blijkt het eigenlijk helemaal niks erg te zijn.
@trayracing Ik heb exact dezelfde aanpak gedaan, en heb exact dezelfde ervaring!

Maak er geen heel ding van. Geef aan dat je over gaat naar Signal. De mensen die je willen blijven spreken gaan vanzelf over (moet je wel Whatsapp echt weg doen). Vervolgens is hun eerste vraag in Signal "waarom geen Whatsapp meer"? :9~ Dan kun je dus rustig uitleggen waarom je het niet meer gebruikt.

Nog een extra tip! Leg dit niet uit in Whatsapp zelf! Dan zullen mensen zeggen "ja maar iedereen zit erop, dus ik blijf lekker hier" Als ze Signal al hebben geinstalleerd, dan kunnen ze ten eerste zien wie het nog meer heeft, en doordat jij contact met ze hebt via Signal, kunnen ze er ook stukje bij beetje aan wennen, en is de drempel lager voor hun om met anderen contact op te nemen via Signal.
Inderdaad, klein jaar erover gedaan om me steeds verder terug te trekken van Whatsapp en aan te geven dat ik op Signal over ga en van Whatsapp af zou stappen. Het helpt als je mensen het makkelijk maakt, zoals identieke groepen (incl. plaatje) aanmaakt en mensen installatie links geeft naar Signal.

Uiteindelijk een deadline gesteld (had niets met Whatsapp agreement te maken) en gisteren definitief Whatsapp account verwijderd. Voelt als een opluchting :*)
Knap gedaan. Ik ben gewoon nooit in die Facebook- en Whatsapp val getrapt. Ik ben er zeker van dat het best handig kan zijn om contact te houden met andere mensen gezien de enorme populariteit maar was mij mijn privacy niet waard, zelfs niet toen Whatsapp nog geen onderdeel was van Facebook. Ik heb ook geen LinkedIn, Twitter, Gmail enz om die reden.

Het valt op hoeveel notificaties ik krijg van mensen die op Signal te bereiken zijn sinds kort. Elke dag wel een paar nieuwe gebruikers uit mijn contactlijst. Ik denk niet dat de meesten snel Whatsapp zullen verwijderen, maar beide apps naast elkaar zullen gebruiken. Alle begin is moeilijk. :)

De meeste groepen waar ik deel van uit maak zijn iMessage groepen (een opvallend hoge concentratie Apple-gebruikers in mijn omgeving) en Signal. Ik gebruik het al van toen Signal nog TextSecure heette. Verder heb ik wel AntiDote (tox client voor IOS) gebruikt maar erg populair was dat nooit.

[Reactie gewijzigd door H1MSELF1SH op 23 januari 2021 17:48]

Grootste euvel wordt de groepsappen van de school van de kinderen, en de sportclub groepsapjes. Het is gewoon ontzettend handig even wat foto's te delen, annuleringen, locaties of tijden door te geven, een cadeautje te regelen voor de juf etc... het is sociaal gezien niet "verantwoord" om geen Whatsapp te hebben. Maar goed, iedereen kan Signal erbij installeren toch? (Heb ik ook). Hoop dat het uiteindelijk genoeg aandeel krijgt om een massale overstap te forceren. Het kan gerust wel. Wie had ooit verwacht dat Hyves zou stoppen. Msn messenger, Icq...
Was pingen niet ook een tijdje een dingetje?
BlackBerry Ping. OMG wat een heerlijkheid was dat.

Duurde even voor ik in de gaten had wat de 'D' en 'R' onderin de hoek van verzonden berichten betekende.

Ik: "Oh nee sorry, ik lees je berichtje nu pas!"

De ander: "No you didn't LOL"
Handig is het idd, maar toen ik WA nog had vond ik dat soort groepen not done en heb mij daar zoveel mogelijk buiten gebouden (zowel werk als privé). Iedereen die in de groep zit, heeft kan nl jouw nummer zien.
Dit soort zaken moet imho echt beter gereguleerd worden. Zeker als er ook foto's op gedeeld worden.
"Stuur me maar een berichtje" is platform-agnostisch taalgebruik. Bij "een appje sturen" krijg ik het idee dat je ze een .apk moet sturen :+ .
Inderdaad, trouwens "app me maar" is volgens mij ook iets typisch Nederlands, ik hoor het alvast niet in Belgie.
Waarschijnlijk ook helemaal waar. Ook in het Engels is het gewoon "texting" en elke andere variant van "text" (sending a text message, received a text, ...).
"send me a text" wordt over het algemeen (niet altijd) SMS mee bedoeld, waar "message me" vaak een ander medium bedoeld wordt. SMS (of iMessage op iOS) is in de US bijvoorbeeld ook veel standaarder, daar is Whatsapp sowieso nooit echt ingeburgerd geweest.
Nee, internationaal is texting een generiek woord voor een appje sturen (inmiddels ook gewoon een neutraal woord wat mij betreft).
Ik woon in de UK en werk voor een amerikaans bedrijf, en dat is niet helemaal waar. De meeste amerikanen waarmee ik contact heb noemen het "message" als 't gaat om niet-sms, en hier in de UK hoor ik ook regelmatig message voorbij komen ipv texting. Voor sommigen is het een synonym, maar ik hoor voornamelijk dat, en niet texting. Again, tenzij het om sms (of iMessage) gaat.
Boy. Het komt inderdaad goed. Ben al bijna 3 jaar overgestapt. Als mensen je echt willen bereiken dan bereiken ze je wel. Anders is het toch allemaal maar ruis. En ik zie nu dat in mijn omgeving veel mensen Signal geïnstalleerd hebben. Kwestie van tijd totdat iedereen over is. De reclames of de abo's gaan op den duur komen in WA. Facebook moet blijven verdienen van de aandeelhouders. Ben benieuwd of mensen dan nog blijven.
Iemand heeft ooit op tweakers in een reactie onder een Facebook bericht een hele lijst aan Tweakers Facebook nieuwsberichten geplaatst. Ik probeer te zoeken waarom Facebook "evil" is, maar ik kom niet zo snel iets tegen wat ik kan doorsturen aan mensen die vragen "waarom?". Er is meer, maar ik kom even niet verder dan Facebook maakt profielen van je aan terwijl je geen account hebt, probeert alles van je te weten en ik zie in een testaccount zonder privé info (heb het helaas nodig voor m'n werk, bij testen van apps) namen voorbij komen van mensen die ik niet ken en iemand die ik alleen via Whatsappcontact heb.

Ze koppelen alles aan alles en laten duidelijk zien dat ze die data hebben door bijv connectiesuggesties.

Het ergste is, niemand kan er voor kiezen niets met Facebook te delen.

Misschien overdrijf ik ook (dat zullen veel vrienden van me denken, die zitten allemaal op FB), misschien is het ook maar gewoon de tijd waar we in leven en moeten we het accepteren, maar ik heb er geen goed gevoel bij
Inderdaad een mooie!

Het grappige is, dat alle websites die dit soort info over FB laten zien, een Facebook knop hebben :+
Best logisch, dan kun je die lijst meteen delen met je Facebookcontacten.
Via matrix kan je bruggen opzetten naar whatsapp, signal, ... . Goed, dit is wel nog geen oplossing voor niet-technische personen, maar kan jou misschien al wat helpen.
Dat vind ik geen oplossing. Dan is er helemaal geen incentive meer om over te stappen naar iets anders.
Op een incentive waardoor iedereen incl. niet-technische personen overstappen kan je helaas nog lang wachten en als het zover is, is dat waarschijnlijk omdat er al iets gebeurd is of bekend gemaakt is waardoor het misschien al te laat is. Op deze manier kun je al beginnen bij jezelf te beschermen (lead by example).
Ach, op het eind vd rit maakt het ook allemaal geen donder uit. Denk je nou echt dat signal zoveel beter is? Da's redelijk naïef te noemen. Een verplicht stukje leesvoer voor alle signal liefhebbers:

https://surveillancevalle...t-us-from-president-trump
Bekend verhaal, tegelijk is zowel de server als client software volledig opensource en door iedereen te controleren, er is nooit 100% zekerheid maar bij Signal heb je wel de meeste zekerheid. Om vervolgens te concluderen dat omdat er altijd een risico overblijft het dus allemaal niks uitmaakt is een beetje te kort door de bocht naar mijn mening.
Interessant, "App me maar" is voor mij tocht echt wel duidelijk en logisch. Ondertussen staat "ap-pen" / whatsappen ook in de Van Dale dus denk dat het ingeburgerde aspect toch zeker een grote rol zal gaan spelen de komende jaren in de transitie.

Ergens terugkijkend had ik gehoopt dat we toch meer bij sms zouden blijven. Dat die techniek zou opgroeien, veilig worden, ondersteuning voor groepen etc. zou krijgen en dat dergelijke communicatie niet via partijen als Facebook zou lopen.
Heb jij het nog wel eens over een walkman ;) ?
Wat heeft dat er mee te maken? De Walkman bestaat sinds 1979.
Appen staat sinds een jaar of 7-8 in het woordenboek en alternatieven als Signal zitten amper in de early adopters fase met 20 miljoen gebruikers voor Signal in December 2020 tegenover 2 miljard voor WhatsApp een half jaar eerder.

Dan klopt mijn statement
denk dat het ingeburgerde aspect toch zeker een grote rol zal gaan spelen de komende jaren in de transitie
toch gewoon?
Wat ik ermee wil zeggen is dat merknamen ook net zo gemakkelijk uitgeburgerd raken als ze zijn vergeten.
Dat betekent. Oh niet dat dat ineens binnen een jaar gaat gebeuren. Ik beweer nergens dat Whatsapp marktleider zal blijven buiten Azië
Ik stap langzaam over op Signal op de volgende manier: ik blokkeer individuele personen en vertel ze dat uiteraard, maar de groepen laat ik bestaan. De groep blijft werken als vroeger, maar individueel contact gaat dan niet meer. Zo maak je de vriendengroep niet direct kapot door een eenzijdige actie, en geef je ze een aanleiding om over na te denken en misschien stappen ze dan wel over. Sommigen hebben nu ook al Signal :)
Ik doe exact hetzelfde...
Het valt wel mee. Iedereen roept elkaar na dat het zo moeilijk te switchen is..
Maar heb je het ook geprobeerd ?

Binnen een dag had ik bijna mijn volledige contact lijst mee over op signal.
Zo herkenbaar!

Ik heb het idee dat iedereen maar zegt dat het 'lastig is om te switchen' maar heb je het geprobeerd?
Ik ben een tijd geleden Cold turkey gestopt met Whatsapp en naar de belangrijkste mensen gestuurd "ik ben vanaf nu bereikbaar op Signal en niet meer op Whatsapp"

Ik wist voor mezelf dat als ik op Whatsapp bleef, dat ik dan nooit anderen over ging krijgen. Iedereen kan mij altijd nog via SMS bereiken, maar omdat SMS zo 'ruk' werkt, gaan de meeste toch maar eens Signal proberen......(dit is echt waar, en geen mooi weer praat). Heb alleen niet de verwachting dat je volledige lijst in één dag over is..... geef het de tijd!

Ik zal nog een keer herhalen wat ik wel vaker zeg, Jij bent de enige die er voor kan zorgen dat mensen over gaan, en dat is door volledig commited te zijn en over te gaan naar Signal, Het is hetzelfde als zeggen dat je aan het millieu denkt, maar nog wel een diesel rijdt, Hoe kunnen mensen je dan nog serieus nemen?

Als jij iedereen over probeert te halen omdat je niet achter de praktijken staat van whatsapp, sta er dan ook voor.... Pas dan zullen mensen denken, "Hey hij is echt van whatsapp af, dat had ik niet verwacht, toch maar eens Signal installeeren dan!" Dit is DE manier geweest hier om de belangrijkste mensen over te krijgen.

Toen ik Whatsapp ging verwijderen had ik ook even een moment van "ga ik dit echt doen" en gek genoeg heeft dat de doorslag gegeven om het in één keer te verwijderen. Het idee dat een ******* APP zo verweven zit in je leven dat je er moeilijk afscheid van kan nemen, is toch te ziek voor woorden? Ik wil geen afscheid nemen van echte fysieke vriendschappen en gesprekken, maar een app? Dit gaf voor mij de doorslag, en binnen een paar klikken was alles weg, inclusief backups. Iedereen heeft de fotos en momenten nog op zijn of haar telefoon, dus kan altijd opnieuw gedeeld worden.

Ik hoop dat het misschien voor anderen een eye opener is, dat een app zo erg je leven bepaald en dat je er geen afscheid van kan nemen. Het voelt zelfs bijna als een overwinning dat je je niet mee laat trekken door de menigte. Zeker als je zo goed weet wat er met je data gebeurt.
Ik zal nog een keer herhalen wat ik wel vaker zeg, Jij bent de enige die er voor kan zorgen dat mensen over gaan, en dat is door volledig commited te zijn en over te gaan naar Signal, Het is hetzelfde als zeggen dat je aan het millieu denkt, maar nog wel een diesel rijdt, Hoe kunnen mensen je dan nog serieus nemen?
Hoe serieus kan je je nemen als aan de onderkant van de pagina waar ik je reactie lees een FB icon staat? Op een site die de cookie wetgeving aan zijn laars lapt?

Persoonlijk maak ik er me niet erg druk over maar omdat jij dat wel doet lijkt het me logisch dat je uitlegt waarom je tweaker wel gebruitk.
Als je niet meer op websites mag komen waar een Facebook fingerprint in zit, dan moet je gewoonweg geen internet meer gebruiken.

Ik hoop dat het een oprechte vraag van je is, en dat je graag wilt weten hoe ik hier mee om ga. Maar de manier waarop je de vraag stelt doet het eerder over komen alsof ik niet weet waar ik mee bezig ben, en dus Whatsapp wel verwijder, maar verder nergens over nadenk ;) (misschien zit ik verkeerd, maar zo komt het over)

Maar ik zal vertellen hoe ik het aanpak, en dat ik dus niet zomaar 'op een website zit met een Facebook logo'....

Ik draai diverse websites op verschillende manieren. Meestal verbonden met een VPN, en al mijn devices hier zijn verbonden met Pihole en blokkeer daar diverse trackers, social media en analytics. Daarnaast draai ik op Firefox (ik weet dat er betere alternatieven zijn) de addon Multi-account container
Hier kun je aangeven welke websites in een aparte container moeten draaien (network isolation), zodat die specifieke pagina, niet kan zien wat ik op andere tabbladen doe. Cookies worden na iedere sessie gewist, en de DNS wordt automatisch ge-cleared zodra ik mijn pc afsluit doormiddel van een script.

Je ontkomt niet aan Facebook, maar browser isolation en het versplinteren van je data (ofwel disinformation) is een manier om de AI niet teveel te helpen. Rob Braxman en nog vele anderen hebben hier verschillende videos over gemaakt!

De enige fingerprint die ik bijvoorbeeld op mijn Telefoon heb is een telefoonnummer, ik heb daar niks van Google of Facebook o.i.d. op staan, en log ook nergens op in! Mocht het toch een keer noodzakelijk zijn, dan gaat die via Shelter of via een VPN en weer een aparte browser zoals Brave

Ik hoop dat dit anderen eventueel helpt. Ik ben geen volledige Tech Nerd, en misschien doe ik dingen niet helemaal zoals het hoort, maar ben er dus zeker mee bezig.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 23 januari 2021 19:00]

Het suffe is dat je op WhatsApp ook een stuk geschiedenis hebt.
Dat heeft mij wel lang laten wikken en wegen.
Redelijk veel gezocht naar manieren om de chat historie van WhatsApp over te zetten naar Signal.
Er zijn een paar manierenmaar die zijn bijzonder omslachtig.
Nu heeft iemand er een app voor gemaakt. Helaas nog niet zo eenvoudig als de Telegram oplossing, maar wel een stuk werkbaarder.
Ik zet een aantal chathistories over en daarnaa ook de stekker uit WhatsApp.

https://play.google.com/s...s?id=com.imkapps.chatmove
De vraag is , hoe?
Ik heb tegen mijn familie (gezin + aanhangsels) gezegd dat ik Whatsapp ging verwijderen en ik bereikbaar was op Signal. Ze hebben het allemaal geinstalleerd.

Of ze dan nog zelf Whatsapp gebruiken staat er los van, zij weten dat ze me op Signal kunnen bereiken.

Niet iedereen die ik op Whatsapp had is meegegaan, maar ik heb het niet meer, en ze hebben mijn telefoonnummer... dus ze kunnen me altijd bereiken.
Helpt ook dat er best veel over te vinden is als rede om over te stappen.

En verder gewoon berichtje sturen, met link naar waarom..
koste weinig moeite verder . :-)

Ik heb er nog 3 over uit mijn contacten die niet over zijn.. gaan ze niet over dan kunnen ze sms-en of mailen ;) whatsapp gaat er 1 feb. bij mij af..
Stuur me maar een appje, via signal. Ja, het klopt dat we onze woordspraak hebben aangepast aan een app, maar dat betekend niet dat we die app daarom niet kunnen missen. Ik kan me niet inbeelden hoeveel mensen rondom mij bijvoorbeeld bic zeggen tegen een balpen, ondanks dat het zelden om een pen van het merk Bic gaat.
Inderdaad, "googlen" is een Nederlands werkwoord voor "digitaal zoeken met een zoekmachine" (je computer doorzoeken met Windows Search is ook al "googlen". Ik vermoed dat "appen" en "tikkie" binnenkort ook in de woordenboeken zullen staan als "klein privebericht sturen op de telefoon via internet" en "betaalverzoek"
Net als dat een "Stanley mes" niet perse van het merk Stanley hoeft te zijn
Jeep/SUV, al was dat vroeger erger, een Suzuki Vitara ofzo een Jeep noemen.

[Reactie gewijzigd door JDx op 23 januari 2021 14:07]

Bic? Haha, dat heb ik noooooooit gehoord, ken wel BIC SWIFT.
Het Hyves-effect. De jongeren vertrekken eerst. Dan de jong volwassenen. En op een dag realiseren ook de opa's en oma's dat niemand er meer op zit.

Wat nog het beste werkt is groepen voor interessante content (de buurtapp of zoiets) op Signal doen, en dan alleen het interessante spul daar posten. "Oh zit jij niet op signal?"
En zorgen dat jij degene bent die de groep maakt :Y .
Ik heb mijn hele vrienden groep, familie , en collegas inmiddels op signal, het duurde een jaar of twee, maar het is echt mogelijk als je het slim aanpakt. "Be the change you want to see in this world" vind ik wel een mooi bijpassende quote.
Ik vind het interessant om een beweging te zien de afgelopen weken van mensen op Facebook die opeens allemaal signal installeren langzaam maar zeker , ook heb ik opeens heel veel nieuwe signal contacten. En telegram dito. Vind dat wel een interessant gegeven en denk toch dat er wat aan de hand is op moment en dat mensen aan het overstappen zijn geslagen.
Je lijkt voornamelijk voor jezelf te spreken, maar binnen een week zitten veel van mijn contacten al op Signal en/of Telegram. We gebruiken die nu ook primair en sommigen hebben WhatsApp al gedeïnstalleerd.

De volgende juiste stap zou zijn om ze naar Matrix en/of XMPP over te zetten, maar dat komt te zijner tijd nog wel. Dan zou ik het voor de meesten moeten instellen en dat gaat in deze tijden nou eenmaal niet zo gemakkelijk.
Eerste stappen zijn in ieder geval gezet.

Bij het afscheid wel onthouden dat je bij WA ook een account hebt dat je (voor zover ik weet) alleen via de app kunt opzeggen. Zolang je account blijft bestaan sta je bij andere WA-gebruikers nog als contact in de app, ook als je zelf de app niet meer hebt en/of niets leest. Pas als je dat account verwijdert zien je contacten dat je er helemaal weg bent.

[Reactie gewijzigd door epoman op 23 januari 2021 13:59]

Is "appen" inmiddels niet gewoon een Nederlands werkwoord geworden? Net als "googlen" wat als betekenis heeft "digitaal zoeken met een zoekmachine" heeft "appen" misschien ook al het woordenboek bereikt?
ap-pen staat inderdaad in het woordenboek.
Hmm, hoe zeg je dat dan bij Telegram? "Gram mij maar?". Klinkt niet overtuigend.
Stuur me maar een grammetje :P
Zelf was ik al een hele tijd aan het proberen van WhatsApp af te geraken. De voorbije weken waren het ideale momentun. Ik heb aan de belangrijkste mensen gevraagd of ze signal er bij wilden installeren. Sinds vorige week heb ik mijn whatsapp account verwijderd. Een heel groot deel van mijn contacten heb ik dit natuurlijk niet aan gevraagd, maar voor de mensen die ik sporadisch contacteer, wou ik WA niet houden. Wie voor mij Signal niet als extra app erbij wilde, was voor mij ook niet nodig om WA voor hun te houden. Klinkt wat grof, maar uiteindelijk ben jij aan het "betalen" voor WA en kost het voor hun niks. De "opoffering" is dus groter in mijn ogen voor het behouden van WA. Er waren meer mensen dan ik verwacht die moeilijk deden over die extra app. Dit vond ik raar gezien het merendeel al imessage, WA, Facebook Messenger,... op hun gsm hadden staan.

Het lijkt een angstige sprong, maar als mensen echt met jou in contact willen blijven, zullen ze wel een ander kanaal gebruiken. Signal is zo gelijkaardig aan whatsapp dat de drempel voor hun ook heel klein is. Er was ook een tijd dat iedereen van sms naar WA is overgestapt.
Dat dachten heel veel ook over MSN en Ventrilo
MSN werd gedeprecieerd :P

Ohnee dat woord is niet helemaal wat ik bedoel, maar je kon niet anders, het werd niet meer ondersteund.

Sowieso was dat ook al kut, alles was in het begin het fijnst, simpel lettertype en enkele simpele emoticons, al is gewoon :) of :( en ook al genoeg.

Godver... : ) en : ( bedoel ik dus.

[Reactie gewijzigd door JDx op 23 januari 2021 14:13]

Signal is in ieder geval vanuit de core beveiligd en dat kun je van whatsapp niet zeggen, daarbij is whatsapp ook alleen aan de gebruikers kant encrypted, maar daarachter niet. Een ander groot nadeel is dat whatsapp alles opslaat en als ik zie hoeveel inspanning Facebook doet om die informatie te krijgen vanuit de EU dan heb ik het idee dat ze niet te vertrouwen zijn.

Ik had hiervoor met de hele familie en goede vrienden BBM tot het bedrijf in Indonesia besloot om er mee te stoppen, omdat BlackBerry niet wilde dat gegevens opgeslagen werden en dat klant informatie zou worden verkocht. Het bedrijf stopte toen binnen 3 weken opeens uit het niets en moest ik naar iets anders en dat was Whatsapp en ben er nog steeds niet blij mee en het had me al zoveel moeite gekost dat iedereen BBM gebruikte en betalen wil niemand dus BBMe was ook geen optie.

Ik gebruik nog wel BBMe met wat mensen en zakelijk. Ik mag whatsapp niet eens gebruiken voor zakelijk gebruik ,maar gebruik het wel prive. Het grote probleem is dat Signal een beter alternatief is, ondanks dat derden gebruik kunnen maken van signal is het wel beter dan whatsapp uberhaupt te gebruiken.

Een goede andere betaalde alternatief in Threema (eenmalig 4 euro ) en BBMe op jaarbasis iets van 6 euro en voor mensen beginnen over Telegram dan kan ik je teleurstellen dat dit helaas gedeeld wordt met overheden als het gaat om basis informatie van gebruikers volgens Telegram zelf.

keuzes en helaas blijf ik hangen op Whatsapp om mijn toestel, naast BBMe

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 januari 2021 13:35]

hyves is momenteel zo diep ingeburgerd dat een stap naar een alternatief of ander medium om te chatten niet geregeld is binnen een vingerknip
O-)
0Anoniem: 1330988
@Netrunner23 januari 2021 14:52
Dat 'appen' is ook wel typisch Nederlands. Hier in het buitenland zegt helemaal niemand dat of iets vergelijkbaars. De naam van de app lijkt me ook totaal irrelevant. Dit gaat natuurlijk over de aard van de app en de kernwaarden van de organisatie die erachter staat.
Als ik Signal download en vervolgens niet meer kan chatten met de mensen in mijn kring, dan is het gelijk einde verhaal. En hoe lossen we dat op?
Door even aan te geven dat je niet meer via Whatsapp bereikbaar bent en het verzoek of ze Signal willen installeren. Je zult verbaasd opkijken hoeveel mensen dat dan gewoon doen.
Ik heb Signal maar weer eens gedownload omdat een vriend over ging. Ik wil Whatsapp graag kwijt, zoals ik Facebook en Instagram al kwijt ben: zonder pijn, moeite of heimwee.
Maar het is wat je zegt: ik ging mijn contacten en chats eens door. Er zijn verschillende groepen (werk, vrijwilligerswerk, etc) die ik dan mis. Vrienden zijn of allemaal al bereikbaar op iMessage (mijn go to app) en de meeste op Signal.
Maar toen kwamen ook de wat vagere kennissen waar je toch wel eens wat mee wisselt. Een enkeling van een vriendengroep die net niet op Signal zit (maar ook niet naar iMessage kan, want Android) en bedrijven, waarvan het toch handig is om ze zo te benaderen.

Ik wil aan de andere kant ook maximaal 2 apps: iMessage en Whatsapp of Signal.
Overigens zag ik dat Signal voor Mac maar liefst 300 MB is, wtf! Zo'n electron app... :(
Tevens heb ik ook nog een partner, die dan 'over' moet. Want met gedeelde kennissen/vrienden wordt het anders helemaal een troep. Groepen waar hij nog wel in zit en ik niet. Ik die dan via Signal of sms dan weer contact legt.
Het is een luxe probleem, maar wel vervelend.

[Reactie gewijzigd door iAR op 23 januari 2021 15:09]

Maar wie coordineert dit dan? Hoe zorgen we ervoor dat via de mond-op-mond, net zoals dat vroeger bij whatsapp ging, iedereen overgaat op Signal of een ander alternatief? Het is zo kortzichtig om te denken dat groepsdruk een belemmering is of dat men zegt: Jah iedereen zit toch nog op whatsapp. Ja... klopt... Dat zal ook blijven en niet veranderen helaas...
Mwoah, intussen is al 50% van mijn niet-iMessage chat naar Signal geschoven.

Gewoon in je grootste app-groepen aangeven dat je Signal hebt geinstalleerd en dat dat je voorkeur heeft. Je ziet dat best veel mensen het op zijn minst proberen/naast WhatsApp installeren en dan gewoon als je zelf wat gaat sturen *beginnen* met Signal bericht.
je begrijpt als een bepaalde app data naar whatsapp stuurt dat dit niks oplost he :S?

Dus als je vrienden op whatsapp zitten en jullie hebben het ergens over dan kan dit alsnog voor beide partijen gelinkt worden aan een profiel/ je telefoonnummer waar die genen terug op antwoord?

beste oplossing op korte termijn is iMessage gebruiken of sms/mms. Wanneer dit een probleem wordt stap je samen over naar telegram of signal.

[Reactie gewijzigd door timewatcher op 23 januari 2021 16:54]

In mijn vriendengroep noemen wij het signaleren. Een nieuw woord is zo bedacht en zodra meer mensen het gaan gebruiken ook ingeburgerd.

Kan mij nog goed herinneren hoe iedereen het merk Huawei vreemd vond om te zien en uit te spreken. Ondertussen hoor je daar ook niemand meer over.
Ik heb ‘ik whatsapp je wel’ altijd heel vreemd horen klinken. Signal klinkt naar mijn idee eigenlijk wel beter.
Gecombineerd met de betere groepsbeheerfuncties en de mogelijkheid om ook op de desktop video/audiogesprekken ter starten begint Signaal nu echt goed volwassen te worden. Buiten luiheid en groepsdruk is er weinig reden om niet over te stappen vanaf WhatsApp naar Signal.
Volgens mensen die nog op whatsapp zitten is het “te veel moeite” of “maar iedereen zit nog hier op whatsapp “
En daarbij zijn er natuurlijk veel mensen die geen voordeel zien in Signal. Ik heb rond gevraagd in mijn omgeving, maar eigenlijk zijn er maar weinig die het iets interesseert. In hun ogen werkt Whatsapp prima, en zien ze geen noodzaak om nog een app installeren. En ja, ze weten van de voorwaarden/privacy argument, maar daar halen ze hun schouders voor op. Alle bedrijven op internet verzamelen gebruikersgegevens, dus daar lijken de meeste zich bij neer gelegd te hebben.

(Gebaseerd op mijn omgeving, mogelijk niet representatief)

[Reactie gewijzigd door 12345j op 23 januari 2021 11:19]

WhatsApp in USA is anders dan WhatsApp in de EU.

Wetgeving die Facebook aan banden legt is de échte oplossing niet Signal.
Misschien is wetgeving de enige echte oplossing, maar gezien het een Amerikaans bedrijf is hebben wij daar nul komma nul invloed op, en daarbij heeft Facebook keer op keer bewezen de regels aan z'n laars te lappen.

Signal is misschien niet de heilige graal, maar iig een flinke stap in de juiste richting.

Ik heb nu mijn familie-apps en vrijwel al mijn vrienden over. Één voor één vertrek ik gewoon uit de groeps-apps in Whatsapp. M'n signature in Whatsapp is nu "gebruikt Signal" zodat er staat "kramer65 gebruikt Signal" en ik kondig her en der aan dat ik eind januari weg ben van Whatsapp. Het leuke is dat heel veel mensen in mijn omgeving er enthousiast op reageren, ook overstappen en sommigen beginnen ook actief hun hele omgeving over te halen om over te stappen.

Naast het feit dat ik mijn data niet gedeeld wil hebben gun ik facebook ook echt helemaal niks en gniffel ik in m'n knuistje als deze beweging daadwerkelijk doorzet.
Zelfs de EU vecht er tegen, Het is dus niet zo gek dat dit uit jouw onderzoek komt.

Ik wil echter een betere toekomst voor mijzelf en mijn kinderen en zie zelf de grote gevaren die deze bedrijven kunnen vormen!
Mijn argument is dat ze me dan berichten kunnen sturen anders dan SMS ;).
Zeer herkenbaar.
Nou, het valt me op dat veel mensen, met diverse demografie, min of meer hetzelfde omschrijven. Dus jouw omgeving is wellicht representatiever dan je zou denken (of wensen).

Ik vind deze mentaliteit typerend voor 't ICT bewustzijn in Nederland. Het lijkt er sterk op dat we cultureel nogal nonchalant t.o.v. ICT beveiliging staan. Dat uit zich regelmatig in de wijdverbreide datalekken en privacyschendingen, zowel bij bedrijven als particulieren. Het zal lastig zijn om deze mentaliteit te veranderen, besef teweeg te brengen onder de bevolking en daarmee een culturele ommekeer te veroorzaken. Onze overheid is hierin bepaald geen lichtend voorbeeld. Buiten de nodige datalekken of omgekeerde AVG beleid van de Belastingdienst, valt ook op hoe Autoriteit Persoonsgegevens chronisch onderbezet is. Gelukkig komt er vanuit de EU een steeds kritischer houding t.o.v. de grote techbedrijven, maar waar zijn de proactieve campagnes om onze hedendaagse privacy te beschermen en bewustzijn hierover te creëren?
Het zou helpen wanneer 'media wijsheid' veel (en dan bedoel ik echt Veel!!!) meer aandacht krijgt op scholen.
Ik heb het gezin hier ook overgezet op Signal, maar niemand in mijn kennissenkring doet het. Dus gebruikt iedereen (ook ik) nog steeds Whatsapp.
Mijn schoonmoeder van 72 omzetten naar Signal is ook zo'n ding, ze weet net pas Whatsapp te gebruiken. En al haar vriendinnen in de flat gebruiken het ook.

Het success van een netwerk wordt vooral bepaald door het aantal eindpunten (gebruikers), ben ik bang.

[Reactie gewijzigd door Stangg op 23 januari 2021 11:18]

Is het overzetten van een schoonmoeder van 72 niet juist makkelijker in dat opzicht?
Kwestie van aangeven dat ze vanaf nu het blauwe icoontje moet aanklikken en niet de groene. De app zelf volgt dan vanzelf, dat is vrijwel hetzelfde.

Ik heb vroeger ooit bij m'n moeder gewoon IE van het bureaublad gehaald en gezegd "Als je wilt bankieren klik je nu op het oranje ding" en sindsdien gebruikt ze firefox, ze weet het zelf alleen niet want zei "Internet" gewoon.
Voor een browser maakt het niet uit omdat je nog steeds op hetzelfde internet zit, maar bij een communicatie-app gaat het over een ander netwerk van contacten. Als je alle contacten van je schoonmoeder op exact hetzelfde moment overzet op Signal dan zou het geen probleem zijn, alleen is dat niet haalbaar. Doordat een deel (nog) op WhatsApp zit heeft ze dan opeens twee apps die ze moet gebruiken. Daarbij is een deel alleen via de ene, een deel via de andere en een deel via allebei de apps te bereiken. Vooral die tweede groep is leuk met "Maar ik had toch iets gevraagd" of "Ze had toch geantwoord".
Goed punt, had het stuk over alle vriendinnen in de flat gemist
Altijd zo geweest, maar het kan soms snel geen. Denk aan de overstap van ICQ naar MSN Messenger of in essentie de overstap van MSN Messenger naar WhatsApp. Niets is voor eeuwig, en eenmaal een kritiek omslagpunt bereikt zie je ineens iedereen overgaan.
Volgens mij zat Blackberry Messenger nog tussen MSN en WhatsApp? Toen iedereen ging pingen, voordat ze gingen appen.

Dus in relatie tot andere discussie die hier loopt, ook het werkwoord wil nog wel eens veranderen en niet perse platform onafhankelijk zijn of worden.
Volgens mensen die nog op whatsapp zitten is het “te veel moeite” of “maar iedereen zit nog hier op whatsapp “
Dus respectievelijk luiheid en groepsdruk, zoals ik noemde in mijn reactie.
Ik was behoorlijk verrast toen ik mijn ouders en zus kon overtuigen van te switchen. Signal app geshared via een link en 30 seconden daarna kreeg ik te horen dat ze nu op Signal waren. Ging echt wel vlot.

Mensen onderschatten hoe snel je geswitcht ben.
Hoe weet jij of je ouders en zus 'geswitcht' zijn en niet gewoon beiden geïnstalleerd hebben?
Het zal altijd beginnen naast elkaar, totdat mensen Signal gaan gebruiken en zien dat het net zo goed werkt als whatsapp.
Zet bijv zakelijk app groepen over op Signal en het gebruik van die app gaat stijgen.
Maar uiteindelijk gaat het de meeste mensen om gebruiksgemak en features zoals stickers en leuke achtergrondjes.
Ik spreek toch niet over het feit dat ze beide behouden?
Mijn reactie was op dit:
Volgens mensen die nog op whatsapp zitten is het “te veel moeite” of “maar iedereen zit nog hier op whatsapp “
Te veel moeite is het dus niet. Of ze nu beide gebruiken, maakt mijn zaak niet uit. Whatsapp gebruik ik alleszins niet meer.
Ik spreek toch niet over het feit dat ze beide behouden?
Ik was behoorlijk verrast toen ik mijn ouders en zus kon overtuigen van te switchen. Signal app geshared via een link en 30 seconden daarna kreeg ik te horen dat ze nu op Signal waren. Ging echt wel vlot.
Er zit een implicatie in dat ze 'geswitched' zouden zijn, dus van het één naar het ander. Daarom mijn vraag.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 januari 2021 16:05]

Volgens mensen die nog op whatsapp zitten is het “te veel moeite” of “maar iedereen zit nog hier op whatsapp “
Tot je even 2 min de tijd neemt om hen te helpen en dan de reactie krijgt: oh, dat was simpel!
En ze dan meteen ook zien hoeveel van hun eigen contacten al daadwerkelijk overgestapt zijn.

[Reactie gewijzigd door Lukse op 23 januari 2021 12:04]

Mijn familie allemaal whatsapp, want boeit het niet qua privacy en willen geen andere, dus ben ik ook gebonden aan whatsapp.
Alleen als je gebonden bent aan contact met die familie natuurlijk :+

Niets houdt je tegen om evengoed Signal te installeren en te gebruiken met degenen die dat wel hebben. Dat zet ook de deur op een kier voor anderen die misschien nu zeggen bij WhatsApp te zweren, maar straks toch steeds meer contacten in hun omgeving zien switchen.
Ik zie steeds meer mensen naar signal druppelen, de overstap is denk ik een kwestie van tijd.
Kunnen importeren van je gesprekken zou veel mensen nog over de streep kunnen trekken denk in.
Precies dit, ik zie mijn vriendengroep echt niet zomaar op Signal overstappen. Er staan veel te mooie dingen (lees herinneringen) in de groepsapp om dat achter te laten. Als we dat mee zouden kunnen nemen naar Signal zal de overstapdrempel een stuk lager zijn voor veel mensen.
Kun je geen export doen? Me dunkt dat het voor de herinneringen niet wezenlijk uitmaakt of je die vanuit een archief op je desktop bekijkt of vanuit je nieuwe messaging app.
In mijn omgeving zie ik veel meer mensen overstappen naar Signal, echter er weinig gebruik van maken. Er zijn nog een aantal issues met Signal en gebruik van Signal. Op volgorde van belangrijkheid.
 • Importeren van gesprekken vanuit Whatsapp is niet mogelijk
 • Video en audiobellen zijn te onstabiel
 • Groepen blijven nog in Whatsapp, omdat de meesten geen Signal hebben en al een groepsgeschidenis hebben.
 • Interface is minder gebruikersvriendelijk dan Whatsapp omdat mensen eenmal Whatsapp gewend zijn
 • Signal communiceert niet wat werkelijk het voordeel is van overstappen. Welke functies maken Signal uniek.
The note to self feature, het kunnen gebruiken van de desktop app als je mobiel uit staat, het kunnen bellen vanaf je desktop als je mobiel uit staat, auto blur functies in de foto editor, om er een paar maar eens op te noemen.
Dat noem jij, maar Signal zelf is erg slecht in het communiceren van de voordelen.
Privacy, Open Source en stichting dus overname is heel erg moeilijk communiceren ze best duidelijk in mijn ogen.
Maar Signel zelf communiceert de voordelen niet of nauwelijks. Dat doen andere voor Signal.
Weet iemand trouwens waar ik de beta versie direct kan downloaden? Ik gebruik geen Google play, maar kan hem nergens vinden!
Ik hoop dat Signal snel aan populariteit wint, en ik Whatsapp echt kan verlaten, wat er nodig is zijn meer grote namen die het platform promoten, Elon Musk is al de eerste grote stap

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 23 januari 2021 12:45]

We zouden een nationale overstap maand oid moeten organiseren.
Ik heb al enkele vrienden op Signal. Wat vooral opvalt is dat de lijst met Signal-contactpersonen, in mijn geval althans, vooral bestaat uit personen met een technische achtergrond. Mensen die weten waarom ze de overstap maken, zeg maar.

Wat me meteen opviel is dat de desktop app werkt zonder dat je smartphone dataverbinding nodig heeft. Geweldig. Zowel de desktop app als de smartphone app hebben een Dark Mode, iets wat WhatsApp tot voor kort niet had.

Ik ben overtuigd. Let the games begin!
Je hoeft Signal niet eens te gebruikenls je het alleen maar installeert zorg je er al voor dat andere mensen die de app installeren een langere lijst met beschikbare mensen zien. En dus maak je daarmee de overstap voor anderen makkelijker!
Voor wie een overzichtje wilt waarom Signal de betere keuze is tov WhatsApp maar bv ook Telegram: https://ironpeak.be/blog/message-away/
Het is wel naïef om te denken dat dit niet hetzelfde geld voor Signal:
Telegram has been under wide scrutiny since it is heavily used as a communication medium for far-right groups, jihadists and piracy in general and some entities want it blocked or removed.
Straks (en er zullen er vast al wat zitten) gaan die groepen over naar signal. Dus daar kun je hetzelfde over zeggen.

Ik heb zelf veel contacten al op Telegram zien komen. En nog maar een handje vol op Signal. Het is natuurlijk het verschil dat Telegram zijn gegevens opslaat, maar wel met een sterke encryptie. Dus ik zie het probleem niet zo.

[Reactie gewijzigd door Crp op 24 januari 2021 10:15]

Het verschil is dat Telegram moet modereren op de unencrypted content en metadata, maar Signal kan dit niet omdat alles zoiezo E2E encrypted is.

Belangrijk verschil waarbij Telegram wel van de appstore kan gehaald worden, maar Signal niet.
Dit betrof ook voornamelijk openbare groepen. Privé groepen kunnen ze niet bij.
In theorie wel, Telegram heeft geen e2e encryptie voor groepsgesprekken.
Signal wel.
Iets wat ik nog mis in Signal is live locatie. Verder echt een top app.
Dat wordt bij ons heel veel gebruikt. Is er een goed werkend alternatief?
Tja, als privacy vriendelijke app kan ik me voorstellen dat niet heel veel gebruikers dit direct op nummer 1 zetten in hun prioriteitenlijstje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee